Payday Loans

Keresés

A legújabb

ISTEN BOLDOG MAGYAR ORSZÁGA

mediterrn

Somogyi Győző festménye

 

Üdvözlet minden nyájas olvasónknak! Nagy Jenő vagyok, a honlap mindenese. 1952-ben születtem. 1977-ben végeztem magyar-szociológia szakon, a filozófiát nem fejeztem be, pedig igazán mindig az Egész érdekelt, s a Lényeg. Az emberek boldogsága-boldogtalansága, a bölcsességük-balgaságuk. Három évig dolgozhattam a szakmámban (ELTE-MTA), majd a Charta'77 melleti 79-es aláírás után 1980 óta nem. Tíz évet töltöttem ezután a magyar szamizdat - és ellenzék - frontembereként az ABC Kiadó és a Demokrata élén. A kilencvenes években egy szabadcsapat keresztény gyülekezetben  teológiai ismereteimet növeltem, s Jóisten-hitem élesztgettem. Voltam közben és azóta könyvterjesztő, betegápoló, vízóraleolvasó, takarító stb. Jelenleg havi szociális segélyből, 48 ezer forintból teszünk minden nap kísérletet 1976 óta jóban-rosszban mellettem kitartó élettársammal, hogy életbenmaradjunk - sőt: alkossunk és a hazánkat, honfitársainkat szolgáljuk. Én úgy gyakorlom hivatásom, hogy igyekszem az egyetemes és magyar szellemi kincseket - a magamét hozzátéve - emberbarát formában közvetíteni, s ezzel gátolni életminőségük rontását, segítve javítását. Aki mindenkit szolgál, azt senki sem fizeti? Aki e honlap sorsát szívügyének tekinti és módjában áll, az segítsen a mentésben... Köszönjük az eddigi támogatásokat és biztató visszajelzéseket! Kívánom, hogy mindenki érjen el emberhez méltó tisztes jövedelmet és akkor pláne nem fog gondot okozni jó kezdeményezések/művek istápolása. Hassunk, alkossunk, gyarapítsunk és a haza fényre derül.

Bankszámlaszám: Nagy Jenő - Raiffeisen Bank, 12010367-01201963-00100001
Drótposta címem: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Telefon: 06-20-222-01-58 (mobil) - telefon: 387-37-16 (vezetékes)
Postacím: 1037 Bp. Solymárvölgyi út 43.

diogenesz_m_3

 

„De hát hol a könyv, mely célhoz vezet, /Hol a nagyobb rész boldogsága?” -

”Rakjuk le, hangyaszorgalommal, amit / Agyunk az ihlet órájában teremt”

Vörösmarty Mihály: Gondolatok a könyvtárban

golyalabas bohocok zse-b kivagas

 

http://golyalab.hu/

edua6matek

Matematika korrepetálás: Dénes László - 06-20-39 56 990

***

Arany János

RENDÜLETLENÜL
Hallottad a szót: „rendületlenül -”
Midőn fölzengi myriád ajak
S a millió szív egy dalon hevül,
Egy lángviharban összecsapzanak?...
Oh, értsd is a szót és könnyelmü szájon
Merő szokássá szent imád ne váljon!

Sokban hívságos elme kérkedik,
Irányt még jóra, szépre is az ád;
Nem mondom: a hont ők nem szeretik;
De jobban a tapsot, mint a hazát...
Oh, értsd meg a szót és hiú dagályon
Olcsó malaszttá szent imád ne váljon!

Fényt űz csinált érzelmivel nem egy,
Kinek világát csak divat teszi:
Őnála köntös, eb, ló egyremegy,
S a hon szerelmén a hölgyét veszi...
Oh, értsd meg a szót s függve női bájon,
Külcsillogássá szent imád ne váljon!

Van - fájdalom! - kinek cégér hona.
Hah! tőzsér, alkusz és galambkufár:
Ki innen! e hely az Úr temploma:
Rátok az ostor pattogása vár!...
Oh, értsd meg a szót: kincs, arany kináljon:
Nyerészkedéssé szent imád ne váljon!

Szeretni a hont gyakran oly nehéz: -
Ha bűnbélyeg sötétül homlokán,
Gyarló erényünk öntagadni kész,
Mint Péter a rettentő éjtszakán.
Oh, értsd meg a szót: fényben, vagy homályon -
De kishitűvé szent imád ne váljon!

Szeretni a hont - ah! még nehezebb,
Midőn az ár nő, ostromol, ragad...
És - kebleden be-vérző honfiseb -
Bújsz a tömegben, átkos egymagad.
Oh, értsd meg a szót s győzve a ragályon
Káromkodássá szent imád ne váljon!

Hallottad a szót: „rendületlenül?”
Ábránd, hiúság, múló kegy, javak, -
Lenn a sikamló tér, nyomás felül,
Vész és gyalázat el ne rántsanak.
Oh, értsd meg a szót: árban és apályon
- Szirt a habok közt - hűséged megálljon!

(1860.)

segit_hordani_a_kereszet



Miből lesz a cserebogár? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2009. október 17. szombat, 10:45

bangha_bela__sj_200

P. Bangha gyermek- és ifjúkora


P. Bangha Béla gyermekkorának viszonylag kevés figyelmet szentelt az utókor, pedig Isten hívásának meghallása, a szerzetesi élet választása, döntő jelentőségű pillanat volt az életében.



A világháború utáni vérzivataros időben a pusztítás lett úrrá a lelkeken, minden, ami szent üldözés viharába került és a visszhang erősen kikezdett mindent. Ebben az időben nemcsak eszmék kerültek a támadások forgatagába, hanem sokkal inkább az eszmék hordozói és hirdetői. P. Bangha nevét is nemcsak az utca harsogta nagy és vakmerő szenvedéllyel, hanem falragaszok jelentek meg mindenütt és hetenként, melyek a nevét gyalázták és ócsárolták, sőt halált kiáltottak a fejére. Ekkor menekülni kényszerült. 

Bangha apja 1838-ban Véneken született, Győr megyében. Előbb papnak készült, de egészségi állapota miatt otthagyta a bécsi Pazmaneumot, jogot végzett és az összes jogtudományok doktora lett. Győrött és Győr megyében szolgabíró, járásbíró és törvényszéki bíró volt. 1876-ban került Nyitrára. 

Ebben az időben számos csapás sújtotta, három gyermeke után meghalt első felesége, nesei Dorner Jerta, két árvával maradt. Ekkor megnősült újra, és második feleségétől született Bangha Béla 1880. november 16-án. Az öt gyermek szépen együtt élt és összesen 10 év korkülönbség volt köztük.

A család magyar nemesi család. Az apát az izzó hazaszeretet, egyenes jellem, akaraterő, ész és tudás jellemezte. Bangha Béla anyja, Marc Irma 1852-ben született, kiváló nyelvi és zenei képességekkel rendelkezett, emellett kitűnő háziasszony volt.

Az apa élesen támadta a szabadelvűséget és szabadkőművességet. Az egyházpolitikai harcok idején és a néppárt megalakulásakor fontos szerepet töltött be Nyitrán.

A kis Béla eleven és mozgékony volt. Az apja egyik levelében "kis szittyának" nevezi. Első ambíciói a ló felé irányultak, szeretett kocsizni, szeretett volna kocsis fia lenni, mert akkor naphosszat ülhetett volna a bakon. Otthon jobban lehetett a kis Bélát fegyelmezni, de máshol, a rokonok alig tudták az élénk gyermeket fékezni.

Az iskolában is megnyilvánult élénk esze, otthon már előbb megtanult olvasni, még öt éves sem volt már beíratták az elemibe. Olyan sikerrel tanult, hogy mikor belépett a jezsuita rendbe, még 15 éves sem volt, de már elvégezte a gimnázium VI. osztályát. Könnyen és örömmel tanult, lelkesedett, olvasmányai, pl. Verne regényei lázba hozták képzelő tehetségét. Nagyon szeretett játszani, még a belépése előtti napon is mondta, hogy másnap korán keltsék fel, hogy sokat tudjon még játszani. Ha a szülők elutaztak, akkor a rokon Mili néni jelent meg a családban az anyai szerepre. Másképp nem tudta fegyelmezni a gyerekeket, sorra ültette őket a filagóriában és közben harisnyákat kellett a fiúknak is stoppolni. Béla lázadozott a "hozzá nem méltó" foglalkozás miatt. Nagy hely jutott a családban az éneknek és a zenének. Béla hallása és zeneérzéke fejlett volt, 12 éves korától fuvolázni is tanult. Otthon nagy súlyt helyeztek a testnevelésre is, voltak tornaeszközeik, szabadgyakorlatokat végeztek, úsztak és csónakáztak. 

Béla sokszor volt rekedt, ezért reggelente Selters vizet itattak vele, kortyonként a szabadban járva dúdolnia kellett, hogy tisztuljon a torka. Abban az időben a Kneipp-kúra kezdett hódítani, a Bangha család is a bűvkörébe került: hidegvíz tiprás, leöntések, hidegvíz csomagolások, hidegfürdők napirenden voltak a családban. Az étkezés tekintetében Béla nem volt finnyás, hanem igénytelen, ami később is jellemezte. 13 éves korában egy rokoni látogatás alkalmával egy fiatalember le kicsinylőleg beszélt a vallásról, a kis Béla olyan lelkesen és meggyőződéssel utasította vissza a támadást, hogy a környezete feszült figyelemmel hallgatta a vitát. Nyelvtanulás céljából két ízben volt 6-8 hétre Sankt Pöltenben, német szóra, ez mély nyomokat és élményeket hagyott Béla lelkében. Egyszer Hainburgban volt a kisebb öccsét visszavinni, szüleivel megfordult Mariazellben is. Béla serdülő éveiben sokat feleselt, de vita formájában, mindig érvelt. 



A hivatás gondolata már elemi iskoláskorában merült fel lelkében, ekkor senki sem vette komolyan, de ettől sohasem tántorodott el, egyik kedves szórakozása a játékmisézés lett, közben prédikált, énekelt. Eljárt ministrálni. Gyönyörűséggel tervezte, hogy majd, mint plébános mi mindent fog csinálni: szervez istentiszteletet, a családokat látogatja, minden utcában feliratos táblán kifüggeszti az evangéliumot, a böjt idejét, imaszándékot stb. 12 éves korában Mária zászlójának katonái címmel hitbuzgalmi egyesületet szervezett, a műsoros évi közgyűlésen díszszónok volt. A műsort és az elnöki beszédet a család őrizte. Több vallásgyakorlatot meghonosított a családban, Regnum Marianum címmel lapot szerkesztett.

Nyitrán a nagyböjti időben egy jezsuita atya jelent meg, aki lelkigyakorlatot tartott a papneveldében és a zárdában valamint a nagyközönségnek is tartott beszédet az apácák templomában. Az édesapa megismerkedett az atyával és otthon beszámolt élményeiről. Dicsérte a katonás rendi fegyelmet, Béla ekkor figyelt fel a jezsuitákra. Egyik évben, 1893-ban felkereste a Nyitrán időző P. Hörl Gyulát, hatott rá P. Rosty Kálmán tollából megjelent Szent Alajos életrajz, melyet még az utolsó évben is szívesen olvasott. Ettől kezdve csak jezsuita akart lenni. Magyarázta kisebb testvérének, hogy nem pályaválasztásról van szó, hanem hivatásról, ezt pedig Isten adja. A szülőknek nehezükre esett, hogy az egyik leány után egyik fiúk is Isten szolgálatára szentelje magát. Azt akarták, hogy előbb fejezze be a gimnáziumot, mert nem szívesen vették, hogy a fiú jezsuita legyen. Béla éretten és jellemző meggyőző erővel mondta apjának: "Miért akarja édesapa, ha már jezsuita leszek, hogy előbb a világban elromoljak, és azután kelljen nagy nehezen visszaszereznem a lelkem tisztaságát." Az apa előbb 10 napra Pozsonyba küldte, hogy személyesen is megismerkedjék a jezsuitákkal, azután nagy anyagi áldozattal Kalocsán járatta vele a VI. osztályt. 

Hédi és Béla imádságot szerkesztettek, melyet kölcsönösen kicseréltek és egymásért mindennap elvégeztek. A rendbe nem szomorú lemondással, hanem tüzes életlendülettel és tettvággyal lépett. Jellemző, hogy elbúcsúzott minden játékától, megcsókolt búcsúzásul minden falat, átölelt minden bútort, korai keléssel hosszú játéknapot rendezett, este anyja zongora kíséretével elfuvolázta legkedvesebb darabjait, a végén megcsókolta és összerakta a fuvoláját, nem vitte magával. 1895. augusztus 14-én kora hajnali indulással Nagyszombatba utazott. A kísérő családtagoktól keserves sírással búcsúzott el. 

Legfiatalabb volt a társai között, három éven át, az apró szentek napján ő kapta a Benjamin kását.

A család közben meglátogatta Bélát, ezek a találkozások feledhetetlen élmények voltak életükben. Lelkesedéssel beszélt tanulmányairól. A lelki fegyelmezéssel annyira vitte, hogy lelke egész erejével törekedett a maga választotta életút járására. A részletkérdéseken sokat töprengett, de lényegben mindig határozottan állott. Mélygondolkodás, gyors határozás, eszes és meg nem alkuvó jellem, a nagy kérdésekre való beállítottság jellemezte. Vonzották a nagy összefüggések, vezéreszmék, lelkesedés és tettvágy, nem becsvágy, hanem Isten szolgálata és a lelkek megmentése. Nemcsak a szép szavak tették hatásossá előadásait, hanem a mögöttük lángoló lélek izzó lelkülete. Optimista lelke biztosan fogta a vezérhúrokat. A Mária tisztelet és az erkölcsi tisztaság magas értékét mutatja a korán alapított egyesület. Már ekkor felismerte a összefogás szükségességét és a tömegnyilvánulás döntő erejét. A Férfiliga, a római zarándoklatok, a Szent Imre év és a kongregációk nagyvonalú szervezője nyilatkozik itt meg. A világiak apostolkodásának bekapcsolása már nagyszombati éveiben sürgette, lapot gyermekkorától szerkesztett, önképzőköri dolgozatában 13 éves korában ostorozta a zsidó túlkapásokat. A "Segítsünk magunkon" pozsonyi röpirata későbbi sajtóagitációjára vet világosságot. A sajtó nem volt öncél, hanem korszerű vezetés és lélekmentés eszközét látta benne. Erről szól a műve, melyet életművének tekintett: A világhódító kereszténység.

A boldog apa érthető büszkeséggel szólott mindig gyerekeiről. Az egyik testvére szerint az anya mondta férjének: "Ugyan mit kérkedsz velük. Ugyanolyan közönséges gyerekek, mint akárki más." De ez a Béla bizony nem volt közönséges, ma már látjuk, de még inkább felértékeli majd a pártatlan utókor.


Levéltári dokumentumok alapján összeállította Bikfalvi Géza



LAST_UPDATED2
 
Bangha Béla Magyarország ujjáépítése és a kereszténység PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2009. október 16. péntek, 19:31

bangha2

Bangha Béla
Magyarország ujjáépítése és a kereszténység

TARTALOM, ELŐSZÓ



Bevezetés
Magyarország katasztrófája
Katasztrófánk okai
Az újjáépítés

A liberális gondolat
Az egyén joga vagy a közjó kultusza?
Gazdasági élet és szabadrablás
A modern bankuralom
Modern nemzetgazdászok a bankuralom ellen
Bankvilág és közélet
A plutokrácia túltengése
A nagytőke és a világpolitika
Sajtó és liberalizmus
A liberalizmus és a szabadkőművesség
A liberalizmus és a zsidóság
A liberalizmus bukása
Jövőnk és a liberalizmus

A szocialista gondolat
Munkásmozgalom és szociáldemokrácia
A munkásmozgalom elfajulása
Szocializmus és spekuláció
A marxizmus belső valótlansága
A szocializmus törekvései a valóságban
A szociáldemokrácia kettős arca
Szociáldemokrácia és zsidóság
Kapcsolatok a vörös és az arany internacionálé között
A szociáldemokrácia kultúrellenessége
Erkölcs és szocializmus
Lesz-e okulás?
A munkásmozgalmak reformja

A keresztény nemzeti gondolat
Az állam élete és a kereszténység
A nemzeti eszme és a kereszténység
Egyház és állam
Miért siklott le a kereszténység a társadalmat irányító tényezők sorából?
A kereszténység és haladás
A kereszténység és a felekezeti kérdés
A keresztény Magyarország és a katholicizmus
A zsidókérdés

Tanulságok és okulások
Népfelvilágosítás
A falu népe
Demokrácia
Monarchia vagy köztársaság?
A születési előjogok

Összefoglalás


Előszó

Az ország elveszett s az ország újra - élni akar.

Rengeteg akadály és ellenség az egyik oldalon, rengeteg jószándék és elszántság a másikon. De ahol a jószándék és az elszántság van, ugyanott - ez az érzésem - rengeteg a tájékozatlanság is és roppantul ritka a leszállás a problémák mélyéig. A rettenetes katasztrófákból tanultunk, de, úgy látszik, csak felszínesen; szenvedéseinkből ki akarunk lábalni, de nem keressük a bajok igazibb forrásait s a gyógyulás teljes és mélyreható eszközeit. Így az a veszély fenyeget, hogy nemzeti és keresztény ébredésünk múló és eredménytelen vergődés lesz csupán s az úgynevezett keresztény kurzus csakugyan csak - "kurzus" marad.

Az alábbi fejtegetések egy hazája sorsán aggódó lélek elmélkedéseinek s tanulmányainak eredményei, aki részben már a szovjeturalom idején, részben azóta állandóan azon a kérdésen tűnődik, miként lehetne honfitársainak legalább értékesebb részét a teljes és nagyarányú országmentés módszereinek megnyerni s kiragadni abból az optimizmusból vagy felületességből, amely némi felbuzdulással, néhány hazafias vagy antiszemita szólammal, küszöbalatti sejtések és érzések e feltörő eredőivel véli megmenthetni a sír szélére roskadt hazát.

A szerző előre sejtette, hogy az országrombolás egészséges reakciójaként nemzeti és keresztény felbuzdulás fog jelentkezni, de előre látta azt is, hogy ez az ébredés, hacsak határozott célpontok és biztos, világos, keresztény meggyőződések nem alakulnak ki a nemzet lelkében, felszínes és meddő marad, esetleg új bajokba, visszaesésekbe és - szégyenbe juttat bennünket. Ennek a veszélynek némi megelőzése végett írta meg könyvét.

Ezt a könyvet elejétől végig erős meggyőződés és hit fűti át. Előre sejtem, hogy sokan a szerző egyéniségét fogják olyannak tekinteni, mint akit világnézetében s okoskodásaiban szükségképp előítéletek vezetnek. Ezt a felfogást leghatározottabban vissza kell utasítanom. Nem azért vallom a kereszténységet minden egészséges nemzetépítő munka egyedül biztos alapjául, mert pap vagyok s a Jézus-társaság tagja, hanem inkább fordítva: azért vagyok szívvel-lélekkel az, aki és ami vagyok, mert a meggyőződéseim ide vezettek és ide vezetnek minden felkelő nappal újból és újból. Az elfogultság vádját azokra hárítom vissza, akik minden meggyőződést és nézetet szentnek és jogosultnak tartanak, csak azt nem, amely a divatos liberális doktrínákkal ellenkezni mer.

Célomat félig már azzal is elérem, ha sikerül honfitársaimat legalább gondolkozóba ejtenem. Nagyról: mindenről van szó s ha egészségesen tenni akarunk, mindenekelőtt nem szabad félnünk az elfogulatlan, komoly és őszinte gondolkozástól.

Budapest, 1920 tavaszán.

Bangha Béla S. J.


MEK

http://mek.oszk.hu/05300/05387/#

LAST_UPDATED2
 
EVILÁGOK ÉS TÚLVILÁGOK PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2009. október 14. szerda, 08:43

gyerek - baby

A várandós kismama hasában két baba beszélget.


Az egyik kérdezi a másiktól:
- Te hiszel a születés utáni életben?
- Természetesen. A születés után is valaminek következnie kell. Talán itt is azért vagyunk, hogy felkészüljünk arra, ami ezután következik.
- Butaság! Semmiféle élet nem létezik a születés után! Egyébként is, hogyan nézne ki:
- Azt pontosan nem tudom, de biztosan több fény lesz ott, mint itt. Talán a saját lábunkon fogunk járni, és a szájunkkal eszünk majd.
- Hát ez ostobaság! Lábon menni nem lehet. Szájjal enni? Ez meg végképp nevetséges! Hiszen mi köldökzsinóron keresztül táplálkozunk. De mondok én neked valamit: a születés utáni életet kizárhatjuk, mert a köldökzsinór már most túlságosan rövid.
- De, de valami biztos lesz! Csak valószínűleg minden egy kicsit másképpen, mint ahogy itt hozzászoktunk.
- Dehát onnan még senki nem tért vissza! A születéssel az élet egyszerűen véget ér. Különben is, az élet nem más, mint örökös zsúfoltság a sötétben...
- Én pontosan nem tudom, milyen lesz, ha megszületünk, de mindenesetre meglátjuk a Mamát, és Ő majd gondoskodik rólunk.
- A Mamát? Te hiszel a Mamában? S szerinted Ő mégis hol van?
- Hát mindenütt körülöttünk! Benne és neki köszönhetően élünk. Nélküle egyáltalán nem lennénk.
- Ezt nem hiszem! Én soha, semmiféle mamát nem láttam, tehát nyilvánvaló, hogy nincs is.
- Nos de néha, amikor csendben vagyunk, halljuk, ahogyan énekel, és azt is érezzük, ahogyan simogatja körülöttünk a világot. Tudod, én tényleg azt hiszem, hogy az igazi Élet még csak ezután vár ránk...

LAST_UPDATED2
 
Keresztény és/vagy zsidó sportember PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2009. október 09. péntek, 07:44

tuzszekerek_film

19:25, Vasárnap (december 25.), ATV  

Tűzszekerek
(Chariots of Fire)

angol filmdráma, 123 perc, 1981

Ez a film megrendelhető DVD formátumban.
A két megszállott futó, Harold (Ben Cross) és Eric (Ian Charleson) vérre menő küzdelmet vívnak egymással a győzelemért. Eric, az elszánt skót misszionárius Isten dicsőségéért fut, míg Harold a győzelmeivel akarja bebizonyítani jogos helyét a társadalomban. Ők ketten képviselik Angliát az 1924-es párizsi olimpián, s miután a futás mindkettőjük számára az életet jelenti, így küzdelmeik során hihetetlen indulatok és ellentétek feszülnek közöttük.


Tűzszekerek - Eric Liddel, a futóbajnok misszionárius


Skót atléta, rögbijátékos, kiváló krikettező, olimpiai bajnok, misszionárius, a Tűzszekerek című film ihletője – mindez Eric Liddell egy személyben, aki már atlétikai teljesítménye révén is kiemelkedő személyiség volt, de hittérítő tevékenysége minden idők egyik legnagyobb hősévé avatta.

Eric Liddell, aki fiatalon, mindössze negyvenhárom évesen hunyt el egy kínai fogolytáborban, „egy lapra” tette fel az életét. „Mi mindannyian misszionáriusok vagyunk. Bárhol is vagyunk, vagy Krisztushoz vezetjük közelebb az embereket, vagy eltaszítjuk őket Tőle. Isten királyságának dolgozunk” – szólt ars poeticája.


Liddell 1902. január 16-án presbiteriánus misszionárius szülők második gyermekeként született Tien-csinben (Tianjin), Kínában. Ötéves koráig Sziaocsangban élt, játszótársaitól tanult meg kínaiul, majd egy időre Skóciába költöztek. Apja rajongott a sportért, mindig figyelemmel kísérte az olimpiai játékokat. „Úgy fuss, hogy elvedd a jutalmat” –mondogatta fiának mindennemű küzdéssel kapcsolatban. Eric megfogadta az apai tanácsot, rendszeresen járt bibliaórákra, látogatta a betegeket, mindig barátságos volt az osztálytársaihoz, különösen azokhoz, akik fizikailag gyengébbek voltak, mint ő. Az iskolában hamar kitűnt sportteljesítményével, megnyerte az Év sportolója címet, már tizenöt évesen kapitány mind a krikett-, mind a rögbicsapatban. Az iskola igazgatója szerint minden verseny előtt kezet rázott versenyzőtársaival, és „sohasem a dicsőségvágy hajtotta”.

Kifogástalan keresztény életvitele és népszerűsége folytán a Glasgow-i Evangélikus Szövetség (GSEU) szóvivőjének választotta. Abban reménykedtek, hogy Eric nagy tömegeket fog vonzani, és sokan fogják hallani az evangéliumot. Nem tévedtek. Liddell félénk természete ellenére kitűnő szónok volt, fő evangélistája lett a Skócia-szerte kiküldött nyolc-tíz fős evangelizáló csoportnak. Testvérével, Robbal felvételt nyertek az Edinburgh Egyetemre, ahol a tudományok mellett futott és rögbizett. Az egyetem Tom McKerchar edzőt jelölte ki számára, aki mikor először látta őt futni, „ágaskodó cirkuszi lónak” nevezte, de meglátta a benne rejlő lehetőséget. Az újságok hamarosan kedvenc útvonalairól cikkeztek, potenciális olimpikonként és a leggyorsabb skótként emlegették, hiszen Liddell előtt skót még nem nyert aranymedaliont az olimpián.

A párizsi olimpia

Eric megdöbbentette a világot azzal a bejelentésével, hogy vasárnap, a nyugalom napján – amikor is az Úrral és pihenéssel tölti az idejét – esze ágában sincs holmi olimpia ürügyén megváltoztatni addigi menetrendjét. A döntését több hónappal az 1924-es nyári párizsi olimpia előtt meghozta, így éppen abban a számban, a 100 méteres síkfutásban diszkvalifikálta magát, melyben a legeredményesebb volt, és a britek is ebben a számban várták tőle az aranyérmet. Egyesek szerint maga az angol király is megpróbálta rábeszélni, hogy „a haza dicsőségéért” mégis versenyezzen, Liddell azonban így felelt: „Isten parancsa előbbrevaló, mint a haza dicsősége. Vasárnap nem futok.” A britek csalódottak, dühösek voltak, kritizálták, gúnyolták az utcákon, a boltokban, az éttermekben, bárhol járt. Fél Anglia az öklét rázta, a korabeli brit lapok is megtámadták, „áruló skótként” írtak róla. Eric célja Isten dicsőítése volt, nem engedte, hogy bárki vagy bármi közé és Isten közé férkőzzön. Végül az Olimpiai Bizottság két másik versenyt ajánlott fel számára, melyeket nem vasárnap tartottak: a 200 méteres és a 400 méteres síkfutást. A 400 méteres futás napján Liddell a célvonalnál állt, amikor váratlanul egy amerikai masszőr egy darabka papírt csúsztatott a kezébe. „Mert akik engem tisztelnek, azoknak tisztességet szerzek” – szólt az idézet Sámuel első könyvéből. Liddell, markában Isten Igéjével futotta végig a távot. Teljesítménye minden várakozást felülmúlt, hiszen nemcsak a versenyt nyerte meg, hanem világrekordot döntött 47,6 másodperces idővel, öt méterrel maga mögött hagyva az ezüstérmes versenyzőt.

A verseny után megkérdezték a „szárnyaló skótot” sikere titkáról, mire ő annyit mondott: „Isten misszionáriusnak hívott el, de adott gyorsaságot is, és amikor futok, érzem, hogy Isten kedvét leli bennem… Az első 200 méterben mindent beleadtam, de a második 200 métert csak Isten segítségével tudtam végigfutni.” Néhány nappal az „aranyfutás” előtt Liddell 200 méteren bronzérmet szerzett a döntőn, maga mögött tudva Harold Abrahamst, akivel ez volt a második és egyben utolsó alkalma a találkozásra. Az olimpia után Liddell több díjat nyert még a brit zászló alatt: 100 méteren és 200 méteren harmincöt éves rekordot állított fel.

A kínai misszió

Párizs után Liddell visszatért Észak-Kínába, ahol – szülei nyomdokait követve – misszionáriusként tevékenykedett 1925 és 1943 között. Ott is versenyzett, több bajnokságot nyert, és a futás mellett misszionárius-tanárként tanított egy angol–kínai iskolában, majd a szegény gyerekek intézetében bibliai, tudományos és atlétikai ismereteit egyaránt megosztotta a gyerekekkel. Liddell segítségével épült fel a Miny-juan Stadion is, melyet javaslatára a Chelsea-futballpálya alapján készítettek el. Beleszeretett egyik tanítványába, a tizenhét éves kanadai származású Florence McKenzie-be, aki az eljegyzést követően Kanadába utazott, hogy három évvel később szakképzett ápolónőként térhessen vissza.

Miután a japánok megtámadták Pearl Harbort, Amerika is belépett a háborúba. Kína és Japán háborúban állt, 1941-től már veszélyessé vált a helyzet, ezért a brit kormány felszólította az angol lakosokat, hogy hagyják el az országot. Liddell várandós feleségét két lányával Kanadába küldte, ő maga azonban Kínában maradt, orvos bátyjához csatlakozott, és Sanghaj közelében tanított. 1943-ban a területet elfoglalták a japánok, ráadásul a kínai hadsereg kettészakadt Mao Ce-tung és Csang Kaj-sek táborára. Mindenütt banditák garázdálkodtak, éhség és félelem uralkodott. Időközben a japánok elfoglalták a missziós állomást is, amelynek minden lakosa hadifogolytáborba került. A japánok hamarosan Ericre bízták a tábor megszervezését, akinek munkáját nemcsak a feketekereskedők, hanem a lelkésztársak is nehezítették. Eric gondozta az időseket, tanította a gyerekeket, a tábori börtönben a rabokkal rendre addig olvasta a Bibliát, amíg ki nem fogyott az olaj a lámpából. Több mint kétezer ember, köztük négyszáz gyerek tartozott az irányítása alá.

Halála napján feleségéhez írt utolsó levelében ideg-összeroppanásról panaszkodott a túlhajszoltság miatt, de valójában gyógyíthatatlan agytumorban szenvedett. 1945. február 21-én, öt hónappal a felszabadulás előtt halt meg a japán vejfangi munkatáborban. Röviddel halála előtt Winston Churchill elérte, hogy néhány foglyot szabadon engedjenek. Liddell is köztük lett volna, de átengedte helyét egy állapotos fogolytársának. Nem csupán a táborlakók, hanem Skócia is gyászba borult, különösen a fiatalok napokig siratták, akkora vákuum keletkezett a távozása után. Hadifogolytársai szerint „ő volt a legkiválóbb keresztény, soha senkire nem volt egy rossz szava”. Futócipőjét a tábor egyik cipőtlen gyerekének adta, aki később negyven évig volt misszionárius Japánban. Eric megbocsátásra tanította az embereket, hogy szeressék ellenségeiket, és imádkozzanak a japánokért. 1991-ben tiszteletére egy emlékművet helyeztek el a vejfangi táborhelyen, melyre Ézsaiás szavait vésték: „[akik az Úrban bíznak, erejök megújul] szárnyra kelnek, mint a saskeselyűk, futnak, és nem lankadnak meg... ”.

Zsurkán Mariann
2009. 01. 09. (XIII/2)
HETEK

*

Tűzszekerek - film
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Tűzszekerek
Chariots of Fire


Rendező Hugh Hudson
Producer David Puttnam
Forgatókönyvíró Colin Welland
Főszerepben Ben Cross
Ian Charleson
Nigel Havers
Cheryl Campbell
Alice Krige
Zene Vangelis
Operatőr David Watkin
Jelmeztervező Milena Canonero
Gyártás
Vágó Terry Rawlings
Nyelv angol
Időtartam 123 perc
Költségvetés $5 500 000
Forgalmazás
Forgalmazó Warner Bros. (USA); 20th Century Fox (non-USA)
Bemutató 1981. március

A Tűzszekerek (Chariots of Fire) egy 1981-ben készült brit film. A forgatókönyvet Colin Welland írta és a filmet Hugh Hudson rendezte; a darab igaz történet a brit atlétákról az 1924-es nyári olimpia idején. A filmet hét Oscar-díjra jelölték, amiből négyet megnyert, beleértve a Legjobb film díját is.

Történet


Két brit rövidtávfutó igaz története, akik az 1924-es nyári olimpián indultak. Eric, az elszánt skót misszionárius Isten dicsőségéért fut. Harold, egy gazdag zsidó család fia azért fut, hogy bebizonyítsa ezzel jogos helyét a cambridge-i társadalomban. Egy válogató versenyen Eric legyőzi Haroldot, aki profi edzőt fogad, hogy felkészítse őt. Eric, amikor megtudja, hogy az előfutam vasárnapra esik, megtagadja, hogy részt vegyen ezen, bár az olimpiai bizottság nagy nyomást gyakorol rá. Végül kompromisszum születik, amikor Eric lehetőséget kap, hogy a 400 méteres távon induljon. Eric és Harold is megnyeri az adott távot, majd tovább folyik életük. Eric Liddell, mint misszionárius tevékenykedik, s a II. világháborúban hal meg. Harold Abrahams sportember és jogász 1978-ig él.

Szereplők
Ben Cross – Harold Abrahams
Ian Charleson – Eric Liddell
Nigel Havers – Lord Andrew Lindsay, loosely based on Lord Burghley, aki nem járult hozzá, hogy a film felhasználhassa a nevét.
Cheryl Campbell – Jennie Liddell
Alice Krige – Sybil Gordon, Abrahams felesége (az ő igazi neve Sybil Evers)

LAST_UPDATED2
 
Az ötödik pecsét - Filmmúzeum: 2011. I.25. kedd 18.15 PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2009. október 08. csütörtök, 12:19

1.

Mikszáth Kálmán
A vén gazember
http://mek.oszk.hu/00900/00913/

ISMERTETŐ




A kisregény Mikszáth nagy műveinek sorába tartozik, mintegy a Szent Péter esernyője párdarabja, ha az irodalomtörténet meg is feledkezett róla. Látszólag ugyan ez is habkönnyű, könnyes-mosolyos história egy vén kasznárról, aki egész életén keresztül orcátlanul lopja gazdája, az Inokay bárók könnyelmű-kártyás utódjának gazdaságát, hogy azután végrendeletében a hatalmasra duzzadt vagyonát immáron koldusbotra jutott ura gyermekeire hagyja, ám a kisregénynek legfeljebb felszínét alkotja ez a hihetetlen és az író által elhitetni nem is nagyon kívánt adoma, a mű mélyebb rétegei egészen másról szólnak. Mindenekelőtt arról, hogy pénz és tisztesség összeférhetetlenek, hogy a századvég társadalmi berendezkedése torz és elviselhetetlen, hogy az úri becsület nem egyéb arcátlan hazugságnál, hogy szépség, jóság, igazság csak a mesében létezik, csak a költészetben, csak az álomban. A kisregény hasonlíthatatlan szépségét éppen az adja, hogy Mikszáth minderről közvetlenül szinte szót sem ejt, mindezt csak sugallja, érintőlegesen érzékelteti, s épp ezáltal költészet és valóság varázsos ellenpontjátékát valósítja meg.

Forrás: Legeza Ilona könyvismertetői
http://legeza.oszk.hu

*

A vén gazember

fekete-fehér magyar-német filmdráma, 95 perc, 1932


rendező: Heinz Hille
író: Mikszáth Kálmán
forgatókönyvíró: Harsányi Zsolt, Emeric Pressburger
zeneszerző: Buder Ernő
operatőr: Eiben István, Somkúti István, Karl Puth
vágó: Hajós Ernő

szereplő(k):
Táray Ferenc (Inokay Kornél báró)
Sugár Károly (Borly Gáspár)
Bársony Rózsi (Mária, Inokay lánya)
Cs. Aczél Ilona (Inokay felesége)
Halmay Tibor (Balassa gróf)
Ilosvay Gusztáv (Borly Gáspár unokája)Még nem érkezett szavazat.
Értékelje a filmet!


A vagyonát könnyelműen tékozló Inokay báró intézőjéről, Borly Gáspárról - akit a háta mögött "vén gazembernek" neveznek - az a hír járja, hogy évek óta lopja a bárói családot és nagy vagyont halmozott fel. Hazatér a Bécsben nevelkedett Inokay Mária baronesse, akit Balassa grófnak szánnak. Mária azonban gyermekkori játszópajtását, Borly Gáspár unokáját szereti. Az öreg Borlyra végül rábizonyítják a lopást, de végrendeletéből kiderül, hogy csak megmentette, amit lehetett, s miden elsikkasztott értéket Máriára hagyott. Ezek után semmi sem állhat a korábban reménytelennek tűnő szerelem útjába.

2.

SÁNTA FERENC

Az ötödik pecsét

MOTTÓ

„Amint ugyanis körbejárva megtekintettem szentélyeiteket, olyan oltárra akadtam, amelyen ez a felírás állott: Az ismeretlen istennek. Nos hát én ezt hirdetem nektek, akit ti ismeretlenül is tiszteltek.”

(17) Az aeropáguszi beszéd. 23.

A KISREGÉNY OLVASHATÓ:

DIA

http://dia.pool.pim.hu/html/muvek/SANTA/santa00027a_kv.html


*

otdik_pecst

 

Az ötödik pecsét (film)


A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából. Az ötödik pecsét


Rendező Fábri Zoltán
Forgatókönyvíró Sánta Ferenc
Fábri Zoltán
Főszerepben Őze Lajos
Márkus László
Bencze Ferenc
Horváth Sándor
Zene Vukán György
Operatőr Illés György
Jelmeztervező Kemenes Fanny


Gyártás
Gyártó Budapest Filmstúdió
Mafilm
Vágó Szécsényi Ferencné


Az ötödik pecsét 1976-ban bemutatott 111 perc hosszú 35 mm-es színes magyar film, amely Sánta Ferenc azonos című regénye alapján készült.

Történet

1944 őszén a nyilas hatalomátvétel után Budapest egyik kiskocsmájában a nehéz idők ellenére is összegyűlik egy kisemberekből álló asztaltársaság. A szeszélyes Gyurica, Király, a könyvügynök, és Kovács, az asztalos keresik fel minden este Béla kollega kocsmáját. Egy alkalommal egy fényképész, bizonyos Keszei Károly téved közéjük, és próbálja őket vitára sarkalni. A beszélgetés folyamán többször Hieronymus Bosch képeiből villannak fel részletek.

Gyurica ezen az estén egy különös kérdést intéz az egybegyűltekhez. Ha újra megszülethetnének, kinek a sorsát vállalnák magukra: a kegyetlenkedő rabszolgatartóét (Tomoceuszkatatiki), aki nem érzi hogy bűnt követ el, amikor rabszolgáit bántalmazza, vagy a rabszolgáét (Gyugyu), akit gazdája megnyomorít és megszégyenít, ám mindezek után megnyugszik, mert bizonyos erkölcsi fölényt érez magában. A vita elindul és hosszas töprengés után is csak a fényképész tudja egyértelműen Gyugyu szerepét felvállalni. A társaság nem hisz őszinteségében, a kérdés pedig tovább gyötri a négy embert, s talán még Gyuricát is.

A film ugyan csak sejteti, de a könyvben egyértelmű, hogy a meghasonlott fényképész hamis vádakkal feljelenti őket. Így a kocsma aznap esti vendégei a nyilasok fogságába esnek. Egy civilruhás nyilas – akinek szerepét Latinovits Zoltán alakítása teszi felejthetetlenné – ahhoz a feltételhez köti szabadulásukat, hogy felpofozzanak egy, már félholtra vert kommunista foglyot. Kovács már épp megtenné, amit a nyilasok parancsoltak, ám teste felmondja a szolgálatot és tehetetlenül összerogy. Béla kollega egyenesen a civilruhás ellen fordul. Király hezitál, de a végső pillanatban még visszafogná Gyuricát, aki elindul a megkínzott fogoly felé. Ők hárman a halálukat lelik a börtönben, ám Gyurica képes rá, hogy megüsse a foglyot: hiszen lakásán zsidó gyerekeket ápol, s ők várják haza.

Szörnyű tette után elcsigázottan indul haza a robbanásoktól zajos utcán: a civilruhás kívánságának megfelelően úgy tűnik sikerült "élőhalottakat" gyártaniuk, akik engedelmeskednek a hatalom szavának.

Szereplők

Őze Lajos – Gyurica Miklós
Márkus László – Király László
Bencze Ferenc – Béla
Horváth Sándor – Kovács János
Latinovits Zoltán – civilruhás
Nagy Gábor – szőke hajú
Cserhalmi György – haldokló kommunista
Moór Marianna – Lucy
Dégi István – Keszei Károly
Bánffy György – Magas
Vándor József – Macák
Apor Noémi – Kovácsné
Békés Rita – Erzsi, Király felesége
Pécsi Ildikó – Irén, Béla felesége

LAST_UPDATED2
 
<< Első < Előző 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL