Payday Loans

Keresés

A legújabb

ISTEN BOLDOG MAGYAR ORSZÁGA

mediterrn

Somogyi Győző festménye

 

Üdvözlet minden nyájas olvasónknak! Nagy Jenő vagyok, a honlap mindenese. 1952-ben születtem. 1977-ben végeztem magyar-szociológia szakon, a filozófiát nem fejeztem be, pedig igazán mindig az Egész érdekelt, s a Lényeg. Az emberek boldogsága-boldogtalansága, a bölcsességük-balgaságuk. Három évig dolgozhattam a szakmámban (ELTE-MTA), majd a Charta'77 melleti 79-es aláírás után 1980 óta nem. Tíz évet töltöttem ezután a magyar szamizdat - és ellenzék - frontembereként az ABC Kiadó és a Demokrata élén. A kilencvenes években egy szabadcsapat keresztény gyülekezetben  teológiai ismereteimet növeltem, s Jóisten-hitem élesztgettem. Voltam közben és azóta könyvterjesztő, betegápoló, vízóraleolvasó, takarító stb. Jelenleg havi szociális segélyből, 48 ezer forintból teszünk minden nap kísérletet 1976 óta jóban-rosszban mellettem kitartó élettársammal, hogy életbenmaradjunk - sőt: alkossunk és a hazánkat, honfitársainkat szolgáljuk. Én úgy gyakorlom hivatásom, hogy igyekszem az egyetemes és magyar szellemi kincseket - a magamét hozzátéve - emberbarát formában közvetíteni, s ezzel gátolni életminőségük rontását, segítve javítását. Aki mindenkit szolgál, azt senki sem fizeti? Aki e honlap sorsát szívügyének tekinti és módjában áll, az segítsen a mentésben... Köszönjük az eddigi támogatásokat és biztató visszajelzéseket! Kívánom, hogy mindenki érjen el emberhez méltó tisztes jövedelmet és akkor pláne nem fog gondot okozni jó kezdeményezések/művek istápolása. Hassunk, alkossunk, gyarapítsunk és a haza fényre derül.

Bankszámlaszám: Nagy Jenő - Raiffeisen Bank, 12010367-01201963-00100001
Drótposta címem: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Telefon: 06-20-222-01-58 (mobil) - telefon: 387-37-16 (vezetékes)
Postacím: 1037 Bp. Solymárvölgyi út 43.

diogenesz_m_3

 

„De hát hol a könyv, mely célhoz vezet, /Hol a nagyobb rész boldogsága?” -

”Rakjuk le, hangyaszorgalommal, amit / Agyunk az ihlet órájában teremt”

Vörösmarty Mihály: Gondolatok a könyvtárban

golyalabas bohocok zse-b kivagas

 

http://golyalab.hu/

edua6matek

Matematika korrepetálás: Dénes László - 06-20-39 56 990

***

Arany János

RENDÜLETLENÜL
Hallottad a szót: „rendületlenül -”
Midőn fölzengi myriád ajak
S a millió szív egy dalon hevül,
Egy lángviharban összecsapzanak?...
Oh, értsd is a szót és könnyelmü szájon
Merő szokássá szent imád ne váljon!

Sokban hívságos elme kérkedik,
Irányt még jóra, szépre is az ád;
Nem mondom: a hont ők nem szeretik;
De jobban a tapsot, mint a hazát...
Oh, értsd meg a szót és hiú dagályon
Olcsó malaszttá szent imád ne váljon!

Fényt űz csinált érzelmivel nem egy,
Kinek világát csak divat teszi:
Őnála köntös, eb, ló egyremegy,
S a hon szerelmén a hölgyét veszi...
Oh, értsd meg a szót s függve női bájon,
Külcsillogássá szent imád ne váljon!

Van - fájdalom! - kinek cégér hona.
Hah! tőzsér, alkusz és galambkufár:
Ki innen! e hely az Úr temploma:
Rátok az ostor pattogása vár!...
Oh, értsd meg a szót: kincs, arany kináljon:
Nyerészkedéssé szent imád ne váljon!

Szeretni a hont gyakran oly nehéz: -
Ha bűnbélyeg sötétül homlokán,
Gyarló erényünk öntagadni kész,
Mint Péter a rettentő éjtszakán.
Oh, értsd meg a szót: fényben, vagy homályon -
De kishitűvé szent imád ne váljon!

Szeretni a hont - ah! még nehezebb,
Midőn az ár nő, ostromol, ragad...
És - kebleden be-vérző honfiseb -
Bújsz a tömegben, átkos egymagad.
Oh, értsd meg a szót s győzve a ragályon
Káromkodássá szent imád ne váljon!

Hallottad a szót: „rendületlenül?”
Ábránd, hiúság, múló kegy, javak, -
Lenn a sikamló tér, nyomás felül,
Vész és gyalázat el ne rántsanak.
Oh, értsd meg a szót: árban és apályon
- Szirt a habok közt - hűséged megálljon!

(1860.)

segit_hordani_a_kereszet



Gogol hite - Savonarola és Nietzsche között PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2010. március 11. csütörtök, 11:08

gogol_by_repin

Savonarola és Nietzsche között

Gogol hite


Százötven évvel ezelőtt halt meg az orosz irodalom egyik legnagyobb hatású írója. Az őt követő nemzedékek Dosztojevszkijjel együtt vallották: "mindannyian Gogol Köpönyegéből bújtunk elő". Az író - alkotásain kívül - sajátos hitvilágával és vívódásaival is beírta magát a világirodalom történetébe.

Fejér Ádámmal, a szegedi József Attila Tudományegyetem Szláv Intézetének docensével Gogol kapcsán a kereszténység kettős önértelmezéséről is beszélgettünk.


Fejér Ádám: Hol prófétának,
hol utolsó bűnösnek gondolta magát

Az irodalomkönyvek tanúsága szerint Gogol élete végén megtért.


- Helyesebb azt mondani, hogy alkotói válságba került. Ekkoriban a vallási mánia bizonyos jelei mutatkoztak nála. Kései írásaiban már a vallási utópia körvonalazódott. Azonban Gogol egész életében mélyen hívő, vallásos ember volt, tehát nem életének késői, válságos periódusában vált hívővé.


Így felmerül a kérdés: korábbi műveiben megjelenik-e a vallásos hit?


- Tematikusan, a szellemi, művészeti kérdésektől elkülönülő sajátosságként nem. Goethe mondta, hogy a művészet és a tudomány vallás is egyben. Felismerte, hogy a filozófusok Istene helyére az élő Istent, Ábrahám, Izsák és Jákob Istenét kell állítani. Nem mindig sikerül Goethe intenciói szerint eljárnunk, és kereszténységünk régóta két pólus között megosztva létezik. A megosztottság gyötrelmes következményeit talán leginkább Savonarola és Nietzsche meghasonlásával lehet jellemezni. Savonarola úgy gondolta magáról, hogy ő a keresztény kultúra hiteles és teljes értékű kifejezője. Olykor még ma is megrekedünk az apologetikus, hitvédő gondolkodás szűkösségénél. Nietzsche azonban megrendítő módon nem tudja magáról, hogy keresztény.


Döntenünk kell a két gondolkodásmód között?


- Savonarola és Nietzsche meghasonlásának oldása érdekében és a Szentírás élő Istenének szellemében világossá kell tenni, hogy bár nélkülözhetetlen a szenvedő Krisztussal való azonosulás, de ugyanilyen elengedhetetlen, hogy a személyes kiválasztottságot a személyes és világon túli Igazságtól, Istentől eredeztessük.


Gogol életében megjelent-e ez a kettősség?


- Sorsában, lelkében is megélte, megszenvedte a meghasadtságot. Ez nem jelenti azt, hogy minden kereszténynek meg kell élnie ugyanezt. Épp ellenkezőleg: meg kell próbálni meghaladni vagy leküzdeni - neki ez nem sikerült.


A XVIII. század vége, a XIX. század eleje-közepe Európában a klasszika kora, majd a polgárosodás időszaka. Oroszországban is így volt ez?


- Oroszországban a szellemi kérdésre összpontosító ortodoxiának - a maga nemében indokolt - óvatossága miatt lényegében nem volt polgárosodás, amit az orosz kultúrában Gogol képvisel a legnagyobb igénnyel. Ebbe roppant bele: amit produkált, végül a polgárosodás gúnyrajzává vált. A nem polgárosodó orosz kultúrában megmutatkozott, hogy a polgári világ a maga erejéből nem képes a szellemellenességgel felvenni a harcot, kivédeni a totális diktatúra jövőbeli rémét. Érezte, hogy borzasztó dolgok vannak készülőben, és amit ő megír, azt az akkori forradalmi demokraták (a marxizmus előfutárai) kisajátítják.


Hogyan foglalható össze a Gogol életében bekövetkező változás?


- Túlzás azt mondani, hogy eljárt fölötte az idő, de az bizonyos, hogy saját bőrén szenvedte meg a klasszika válságát. A korábbi, arisztokratikus felfogás helyett ekkor már piedesztál nélkül állt a szellem embere. Ez iszonyú megpróbáltatást jelentett számára: nem ismerte fel, hogy megváltozott a világ. Saját magát hibáztatta: úgy gondolta, nem tudott Puskinhoz méltó lenni, gyenge volt.

Elhagyta Oroszországot.


- Menekült, kivonta magát a számára kezelhetetlen konfliktus alól. Ebben az időszakban Oroszország az európai gondolkodás élére került. Ebből a szlavofilek révén egyfajta hamis messianisztikus hivatástudat alakult ki. Ő is ebbe menekült, amikor felismerte, hogy nem tudja az örök igazságot úgy képviselni, mint Puskin. Szerzetesként élt, zarándokként járta a világot, önmeghatározási zavarai voltak. Hol prófétának, hol utolsó bűnösnek gondolta magát. Állandóan vergődött, a meghasadtság végigkísérte az életét. Fontos kijelenteni, hogy ez nem személyiségzavar, hanem az eszmetörténettel összefüggő probléma. Egy ponton már nem tudta hordozni az örök igazság és a démonikus világ közötti ellentmondást, nem tudott evilági önmagára humorral tekinteni. Belesodródott a savonarolai gondolkodásba. Megtalálta a maga Savonaroláját: Matvej atyát, aki mindenáron azt erősítette benne, hogy a műveit meg kell tagadnia. Ez be is következett - és talán ebbe halt bele.


Balázs István

***********

Nyikolaj Vasziljevics Gogol
(1809-1852)


A kisemberi lét egyik legkiválóbb megfogalmazója. Groteszk ábrázolásmód jellemzi. Talán elsőként vette észre az orosz létezés sajátos kettősségét: ami valóságos, az hihetetlen, ami hihetetlen, az pedig maga a valóság. 1842-ben a Szentföldre, 1843-ban Rómába zarándokolt. Főbb művei: A revizor (1836), Az orr (1836), A köpönyeg (1842), Holt lelkek (1842).

A témáról bővebben:

Fejér Ádám: Gogol és a polgárosodás gúnyrajza, Szeged, 1998.

gogol

Gogol, Nyikolaj Vasziljevics (1809-1852)
Orosz elbeszélő, regény- és drámaíró


1809. április 1-jén született Velikije Szorocsinciben, ukrán kisnemesi családban.

A nyezsini gimnáziumi évek után színészettel próbálkozik Pétervárott, de egy évre rá állami szolgálatba lép, melynek közhasznúságában keserűen csalatkozik.

Első elbeszéléseinek sikerével fölhívja magára Puskin figyelmét is, akinek javaslatára a szűkösen élő költőt a pétervári egyetem előadójaként alkalmazzák. Ám történelmi ismereteinek hiányosságára hivatkozva, Gogol hamarosan megválik e pályától. Ettől kezdve csakis az irodalom felé fordul. A tanyasi mesemondók élő beszédét is fölidéző derűs elbeszéléseiben (Esték egy gyikanyai tanyán) a fantasztikumnak, a népi humornak és a „valóságelemeknek” az együttléte még egy természetes és osztatlan emberi világról ad hírt. A patriarchális-nemesi életformának, beidegződéseinek és szokásainak komikumát közvetíti a humorral átitatott gogoli elbeszélés formája is a Mirgorod 1835 című kötetben. Erőteljes, szinte népköltési ihletettséggel írja meg Gogol a hősi kozák múltnak az ukrán krónikákból merítkező történetét (Tarasz Bulba).

A nagyvárosi létnek, a nagyvárosi életformának a megtapasztalása, az emberi otthontalanságnak és gyökértelenségnek érzete azonban az illúzióknak és a külső világnak az egymásra vetítéséhez vezet: hőseinek groteszk, abszurdba hajló rögeszmés gondolkodása mögött a meghasadt emberi létezés törvénye villan elő az ún. Pétervári elbeszélések novellaciklusában. A látszatéletet, a látszatok emberét és a látszatok Oroszhonát kifigurázó darabja(A revizor, 1836) után Gogol a támadások kereszttüzébe kerül, mely elől fedezék híján, külföldre menekül. Rómában állapodik meg, ahol többnyire későbbi életrajzírójának, Annyenkovnak és a megszállott festőnek, Ivanovnak a társaságát élvezi. Ekkor már főművén (Holt lelkek) dolgozik, melynek első kötete a romlott lelkű földbirtokosok világáról nyújt groteszk képet, míg a második kötet kéziratainak szinte teljes egészét, melyben a pozitív típusokról szólt volna - tűzre veti.

Római tartózkodása idején Gogol személyisége meghasadni látszik: a vátesznek, a profétának a meggyőződése, a tévedhetetlenségnek a hite váltakozik benne az önlekicsinyléssel, kárhozottságának tudatával és egész korábbi életművének megtagadásával. Tragikus szakadás áll be Gogolnak s a naturális iskola szellemi vezérének, Belinszkijnek a kapcsolatában. A már-már vallási megszállottságára a bűntudatnak, a depressziónak a hullámai csapnak fel.

Életének utolsó hat esztendejét, melyet egy jeruzsálemi zarándokút előzött meg, Moszkvában tölti, s vagyonát a szegények között szétosztva tengődik 1852. március 4-ig, halálának napjáig.

A Pétervári elbeszélések egy részében Gogol a puskini kisember-témához kanyarodik vissza, bevilágítván a fent és lent társadalmi rögzítettségét és a kisember belső világának szükségszerű elnyomorodását, melyet groteszk történettel tesz képtelenül „valóságossá” és fordítva. A köpönyeg hőse védtelen, emberi kapcsolatokon kívül rekedt kistisztviselő, már-már gyermeki tulajdonságokkal: ártatlan, saját érdekeit föl nem ismerő, karriervágy nélküli figura Akakijevics. Nem véletlenül másol, gyermeki örömmel, s fogadja értetlenséggel társai kegyetlen bántásait. Az „én a te testvéred vagyok” kijelentésében a hős kiszolgáltatottsága, valóságidegensége és a keresztényi szeretetelv szólal meg. Ez a kiszolgáltatottság, s az, hogy életének fő céljává egy új köpönyeg készíttetése válik, teljes mértékben összhangban állnak: a köpönyeg mint életcél azonban ezt az arányt az emberre vetítve groteszkké formálja át. S mikor köpönyegét, vágyának tárgyát, amelytől remélte, hogy társai közé fölnőhet, ellopják, megfosztják életének értelmétől. S ebbe bele is hal. Ám Gogol e tragikus mozzanattal még nem zárja le elbeszélését: anekdotával fejezi be, amely egy vissza-visszatérő kísértetről szól, aki lerángatja a járókelőkről bundáikat. A nyitáskor nevetést kiváltó derűs gogoli irónia a zárlatban megkeseredik: a kisember semmiségét és senki voltát hangsúlyozza - a névadás maga is ironikus -, szemben a gogoli illúzióval, mely az állami hivatalnokban azt az eszményi réteget szerette volna látni, aki az állam javítására hivatott. Ezért nyeri el a zárlat az elégikus líraiság hangsúlyát s az emberi méltóságérzet fölébredésének követelményét, utalván egyúttal az igazság érvényesíthetőségének meseszerűségére is a kisember részéről.

A téma szegényességét a nyelvi megformáltság gazdagsága ellensúlyozza. Gogol humora a nyelvvel játszva teremti meg a komikumot: a névválasztás ceremóniájának bőbeszédűségében, a hangzásban, a fecsegő semmit mondásban, a leplezett logikátlanságokban, melyek mind-mind a nyelvi rögtönzés benyomását keltik. A komikus előadásmódot hirtelen megalapozatlannak látszik mutatni az azt követő patetikus-szentimentális mozzanat, melyre azonban hamarosan az irónia árnyéka vetül. A filozófiai terminológiát (...jövőbeni köpönyege ideáját hordozta gondolataiban) a beszéd tárgyával ellenpontozza Gogol. Így a mérhetetlen magasságokba föltupírozott kisemberi cél a legteljesebb jelentéktelenség hangsúlyát nyeri el.

Gogol az olvasót is a történetképzés részesévé teszi, amikor hozzá fordul, s amikor a történet mellett megjelenik egy másik is: a történet elmondásának a mikéntje. Ez nemcsak hang azonban, hanem értékrend és világkép is, mely egy értelmezési lehetőséget közvetít. Ez adja a gogoli elbeszélések kétértelműségét, mely a hősök tragédiáinak groteszk jellegét még inkább kiemeli.

Az őrületnek és a valóságnak a „tényei” egymásról lehánthatatlanul jelennek meg az Egy őrült naplója című elbeszélésében, melynek hőse nem egyszerűen szeretni akar, hanem egy tábornok lányát kívánja szeretni. A társadalmi megalázottságának, kiuttalanságának következménye az a fajta „lázadás”, mely az őrületbe kergeti, s amelyben egyúttal vágyálmai is megfogalmazódnak. A társadalmi korlátokat az őrület groteszk formában feszegeti, s Gogol, az őrült logikája révén, az egyedi eset általános okozati összefüggéseibe hatol be.

A törvényszéki ülnök orra, amely egy napon eltűnik viselőjének arcáról s önálló életet kezd élni (Az orr) a kisemberi ambíciók szimbóluma: a fölfelé törekvő vágyé, melynek számára egyedüli lehetséges közege: fantáziája. Így az elbeszélés a kisember belső kalandját járja be, melyben az elbeszélő fesztelen iróniája tág teret nyer.

A narrátori szó uralja művész-témára épülő Az arckép című művét is, bár benne a groteszk visszaszorul. A német romantika hatását őrző műben a gogoli művészetfelfogás kettős megvilágításban részesül. Mint esztétikai traktátus, amely azonban novella-formát öltve tematizálódik is. Bennük a művész összekötő kapocs a földi és az égi világ között, mivel megismételvén Isten teremtő tevékenységét, benne magát Isten mutatja meg. A karriervágy fogságába került tehetséges festőnek a sorsa, aki az erkölcsös élettől távol vetődik, az esztétikai fejtegetéseket negatív módon, a visszájukról tematizálja. Az általa vásárolt arckép, az ördög portréja, a tekintete mintegy megkísérti Csartkovot. A kép keretéből pénz kerül elő, ahogy azt álmában látta. A Nyevszkij proszpekten nyit belőle fényes műtermet, s festi sorra az igénytelen portrékat jó pénzért. A zárlatban a gonosz mint művészet- és életellenes erő lepleződik le: Csartkov tehetsége elillan, festményeit megsemmisíti, s megőrül. A gonosz a tekintetén, a szemén, a lélek tükrén hatol belé, s ejti rabul lelkét, megfosztván őt az egykori látni tudás művészi képességétől. Ahogy E.T.A. Hoffmann A homokember című elbeszélésében is történik. A novella második része témájánál fogva is didaktikusabb: az öreg festő történetében a bukást követő megtisztulás alkotja Csatrkov sorsának ellenpontját.

A revizor (1836) című darabban a gogoli komikum az orosz élet általános szatírájává terebélyesedik. Egy járási székhelyre, egy kisvárosba a sors egy Hlesztakov nevű, világiasan könnyelmű, üres és léha pétervári semmirekellőt sodor, aki szenvedélyesen szereti magát tekintélyes embernek föltüntetni az emberek előtt. A városka vezetése, melyben minden egyes tisztviselő megvesztegethető, zsarolható és zsaroló, rettegésében és bűntudatában a hozzájuk küldött revizort véli látni Hlesztakovban. Hősünk lassan-lassan felfogja, miről is van szó, majd eljátssza a reá erőltetett szerepet, melyben kiélheti nagyra vágyó ürességét, pénzhez juthat, sőt, a polgármester lányát is eljegyezheti. S amikor az utolsó képben megérkezik a valódi revizor, a darab némajelenettel zárul. A lélektanilag hiteles fogás a szereplőket mint „holt lelkeket”, bábokat teszi közszemlére. A félreértések vígjátékaként induló darabban a véletlen bekövetkezte szükségszerű: magában hordja a pozícióvesztés állandó félelme és a bűntudat. Az emberi énazonosság szerepekbe szorulva-szorítva cseppfolyósodik. A látszatok világába Gogol látszatembereket teremt: az emberi erénynek itt nem lehet helye, csakis végtelen messzeségben: „Három évig vágtathat, aki innen el akar jutni a határig” - mondja a polgármester. Ez a távoli határ határtalanná, általánossá és képletessé teszi magát a szót és a gogoli Oroszország-képet, de egyúttal mintegy légüres teret hoz létre a „bűn városa” körül. A némajelenet mozdulatlanságában, az álló életben az általános oroszországi állapotok szimbolikus és groteszk tükörben ismerhetnek magukra.

Az orosz élet provincializmusa, abszurditása és groteszk alapvonásai átütő erővel jelennek meg a Holt lelkek című erkölcsrajzi utazási regényében. Főhőse Csicsikov, a ravasz szélhámos és kalandor, a kifejlett Hlesztakov, aki nagyvárosi csiszolt modorával utazásai során beveszi magát mindazon földesurak bizalmába, akikkel kapcsolatba kerül. Vendégeskedései során az erkölcstelen, tunya, elmaradott szemléletű földbirtokosoktól szinte ingyen fölvásárolja a meghalt jobbágyokat, azaz a holt lelkeket. Így a földesuraknak nem kell adózniuk az új összeszámlálásig a lelkek után, míg Csicsikov több száz léleknek lesz tulajdonosa, akik után állampénzt vehet föl, s csak papíron létező birtokát elzálogosíthatja. Mielőtt rájönnének szélhámosságaira, igyekszik odébbállni.

Az orosz élet abszurditása, minden paradoxona átsüt az ötlet kivitelezhetőségén. Oroszország mint mozdulatlan és iránytalan tér jelenik meg, s mintegy az emberi létezés céltalanságát hangsúlyozza. Mint határtalan tér viszont a megfoghatatlanságnak, a semminek az érzetét kelti. Utazása során Csicsikov emberi kövületekkel, árnyakkal s erkölcsi mivoltukban holt lelkekkel találkozik: a történelem idején kívül rekedtek panoptikumában bolyong. Neveikben is állatra, emberi testrészre utaló hanghatások rejtőznek: közönséges elnevezésű valamennyi.

Az anekdotikus keretnek, a gogoli elbeszélőmódnak, a lírai kitérőknek, az időnként fölbukkanó szentimentális elemnek és felvilágosító jellegnek az ellenére a földesurak szellemi, erkölcsi és lelki arculata oly erőteljes kontúrokat nyer, hogy rabelais-i méretű szatírává szélesedik. Gogol szatírája váteszhitű. Ezt a megfoghatatlan Oroszországot akarja megfejteni („Hol van itt ösvény? Hol van itt a kivezető út?”), s fölébreszteni benne a nemzeti bűntudatot. Nem véletlen, hogy a még meg nem kövült, egyedüli mozgó hősnek, Csicsikovnak az újjáélesztésére tesz majd kísérletet, más cél felé irányítva mozgását („Ideje végre a silány embert is befogni a szekér elé. Rajta hát, fogjuk be a silány embert!”).

Az újjászületést a II. kötet „elégetése” meggátolta. Talán mert az elsőt a pozitív földesurak világa a véletlen szintjére süllyesztette volna, vagy kölcsönösen érvénytelenítették volna egymást. Így a szerencsésebb, mivel Oroszországra ragyogó fényt áraszt minden, ami nincs benne. A hiánynak a fénye ez, a pozitívnak a hiánya ez a gogoli Oroszországban.

Gogol jelentőségét - nem csak az orosz irodalomra vonatkozóan - Dosztojevszkij fogalmazta meg: „Mi valamennyien Gogol Köpönyegéből bújtunk elő.”

forrás:
http://enciklopedia.fazekas.hu

LAST_UPDATED2
 
Virág vagy te, hazám ifjúsága? PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2010. március 10. szerda, 12:25

Petőfi Sándor
A MAGYAR IFJAKHOZ


Lesz-e gyümölcs a fán, melynek nincs virága?
Avvagy virág vagy te, hazám ifjúsága?...
Jaj az olyan kertnek,
Jaj még annak is, mert megverte az isten,
Ahol, mint ti vagytok, magyar ifjak, ilyen
Virágok teremnek!

Felhő alakjába lelkem átöltözik,
Ugy száll a hon fölött nyugattól keletig
Sötéten, csendesen:
Ha volna mennyköve, mint van a felhőnek,
Csapásitól, ifjak, sokan hevernétek
A port, élettelen.

Mert ti az életet meg nem érdemlitek,
Egész nagy csillagok voltak őseitek,
És ti? csak parányok!
Ne adja a balsors, hogy e szegény haza
Bajában reátok szorúljon valaha...
Ti meg nem ónátok.

Szivetek mindig-nyilt-ajtajú palota,
Tódulnak, tódulnak seregestül oda
Víg, zajos vendégek;
Garázda népséggel telik meg a terem,
S ezek között helye nincs az örömtelen
Honfiérzeménynek.

Sziveteknek alig marad egy szöglete,
Ahol titkon magát pók gyanánt szövi be
A hazaszeretet,
S ez is csak addig van, míg jön az önérdek,
És azt javasolja, hogy lesöpörjétek,
Mint hitvány szemetet.

Oh mily gyöngék vagytok! kiknél a hazának
Fénye nem ér annyit, mint a hiuságnak
Mulandó csilláma.
Oh mily gyöngék vagytok! nap süthetne rátok,
S e helyett kis lámpa, melyet körülálltok,
Nyomorú kis lámpa.

Szent hazaszeretet, mibe mártsam tollam?
Hogy dicső képedet híven lerajzoljam,
Oly híven, oly szépen,
Hogy megbűvöld, ki rád szemét fogja vetni,
Hogy örök tanyára tégy szert valamennyi
Magyar kebelében.

Ti bálványimádók, hiúság rabjai!
Jertek, gyilkot fogok szivembe mártani,
Hadd feccsenjen vére
Szét fejeitekre... tán sikere leszen.
Tán megtértek tőle... jertek hozzám ezen
Uj keresztelésre!

Pest, 1847. február


*

Babits Mihály: Petőfi Koszorúi

"Avagy virág vagy te hazám ifjúsága"

Hol a szem, szemével farkasszemet nézni?
Ki meri meglátni, ki meri idézni
az igazi arcát?
Ünnepe vak ünnep, s e mái napoknak
Szűk folyosóin a szavak úgy lobognak,
mint az olcsó gyertyák.

Szabadság csillaga volt hajdan a magyar,
de ma már maga sem tudja hogy mit akar:
talány zaja, csöndje
és úgy támolyog az idők sikátorán,
mint átvezetett rab a fogház udvarán
börtönből börtönbe.

Ki ünnepli ŐT ma, mikor a vágy, a gond
messze az Övétől, mint sastól a vakond
avagy gyáván bújik,
s a bilincses ajak rab szavakat hadar?
Csak a vak Megszokás, a süket Hivatal
hozza koszorúit.

Óh vannak, koszorúk, keményebbek, mint a
deszkák, súlyosabbak, mint hantjai kint a
hideg temetőnek!...
Kelj, magyar ifjúság, tépd le a virágot,
melyet eszméinek ellensége rádob
emlékére - kőnek!

Kel, magyar ifjúság, légy te virág magad!
Nem drótos fűzérbe görbítve - légy szabad
virág szabad földön!
hogy árván maradva megrablott birtokán
mondhassa a magyar: "Kicsi az én szobám,
kicsi, de nem börtön!"

Avagy virág vagy te?... légy virág, légy vigasz!
Legyen lelked szabad, legyen hangod igaz
az Ő ünnepségén:
Koporsó tömlöcét akit elkerülte,
most hazug koszorúk láncait ne tűrje
eleven emlékén!

Nyugat • / • 1923 • / • 1923. 1. szám

*

Utassy József
Zúg Március

Én szemfedőlapod lerántom:
kelj föl és járj, Petőfi Sándor!

Zúg Március, záporos fény ver,
suhog a zászlós tűz a vérben.

Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
úgy kelj föl, mint forradalmad!

Szedd össze csontjait, barátom:
lopnak a bőség kosarából,

a jognak asztalánál lopnak,
népek nevében! S te halott vagy?!

Holnap a szellem napvilágát
roppantják ránk a hétszer gyávák.

Talpra, Petőfi! Sírodat rázom:
szólj még egyszer a szabadságról!

1968.

LAST_UPDATED2
 
IMA ÉLETÜNK BÖLCS ELRENDEZÉSÉÉRT PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2010. február 20. szombat, 12:15

467px-paul_gauguin_026

IMA ÉLETÜNK BÖLCS ELRENDEZÉSÉÉRT


Add, könyörületes Istenem,
hogy a Neked tetsző dolgok után vágyódjam lángolón,
azokat kutassam, igazán megértsem
és tökéletesen teljesítsem neved dicséretére és dicsőségére.

Rendezd el, Istenem, életemet,
és tedd, hogy tudjam, mit kívánsz tőlem,
és megtegyem, amit kívánsz,
és úgy tegyem meg, amint kell,
és amint lelkemnek javára válik.

Add, Uram, Istenem,
hogy erőim se a jóban,
se a rosszban ne fogyatkozzanak meg:
amaz ne tegyen kevéllyé, emez ne ernyesszen el.
Ne örüljek semminek,
csak annak, ami Hozzád vezet,
ne fájlaljak semmit, csak azt, ami eltávolít Tőled.
Ne keressem más tetszését, csak a Tiédet,
ne féljek más rosszallásától, csak a Tiédtől.

Silányuljon el előttem,
Uram,
mindaz, ami mulandó,
és legyen előttem kedves mindaz, ami örök.
Töltsön el undorral az öröm,
amely Nélküled való
és ne kívánjak semmit sem Rajtad kívül.
Gyönyörűségemet az Érted végzett munkában találjam,
a pihenés Nélküled legyen számomra undorító.

Add meg, Istenem,
hogy szívemet Feléd irányítsam,
és fogyatkozásaimat
a javulás szándékával szüntelenül fájlaljam.
Tedd, Uram, Istenem,
hogy engedelmes legyek ellentmondás nélkül,
szegény csüggedés nélkül,
tiszta romlottság nélkül,
alázatos képmutatás nélkül,
vidám könnyelműség nélkül,
éretten komoly nehézkesség nélkül,
tevékeny felületesség nélkül,
Téged félő kétségbeesés nélkül,
igazmondó kétszínűség nélkül,
tedd, hogy a jót cselekedjem fellengzés nélkül,
felebarátomat elbizakodottság nélkül intsem meg,
és példával épülésére legyek színlelés nélkül.

Adj, Uram, Istenem,
éber szívet,
amelyet semmiféle hiú gondolat nem tántorít el Tőled,
nemes szívet,
amelyet semmiféle nemtelen hajlam nem ránt magával a mélybe,
egyenes szívet,
amelyet semmiféle ferde szándék nem térít ki útjából,
erős szívet,
amelyet semmiféle megpróbáltatás nem tör meg,
szabad szívet, amelyet semmiféle erőszak nem sajátít ki.

Ajándékozz meg, Uram, Istenem,
értelemmel, amely Téged ismer meg,
bölcsességgel, amely Téged talál meg,
életmóddal, amely a Te tetszésedet nyeri el,
állhatatossággal, amely bizalommal vár Rád,
és bizalommal, amely majd Téged ölel át véglegesen.

Add, hogy
idelent büntetésed sújtson a bűnbánat által,
útközben jótéteményeiddel éljek kegyelmed által,
a hazában pedig örömeidet élvezzem dicsőséged által,
ki élsz és uralkodol, Isten, mindörökkön-örökké.
Ámen.

Aquinói Szent Tamás

LAST_UPDATED2
 
Cifra palota PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2010. február 18. csütörtök, 10:21
cifra palotax
LAST_UPDATED2
 
VÖRÖSMARTY MIHÁLY LISZT FERENCHEZ PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2010. február 13. szombat, 08:49

vorosmarty_mihly

VÖRÖSMARTY MIHÁLY

LISZT FERENCHEZ


Hírhedett zenésze a világnak,
Bárhová juss, mindig hű rokon!
Van-e hangod e beteg hazának
A velőket rázó húrokon?
Van-e hangod, szív háborgatója,
Van-e hangod, bánat altatója?

Sors és bűneink a százados baj,
Melynek elzsibbasztó súlya nyom;
Ennek láncain élt a csüggedett faj
S üdve lőn a tettlen nyugalom.
És ha néha felforrt vérapálya,
Láz betegnek volt hiú csatája.

Jobb korunk jött. Újra visszaszállnak,
Rég ohajtott hajnal keletén,
Édes kínja közt a gyógyulásnak,
A kihalt vágy s elpártolt remény:
Újra égünk őseink honáért,
Újra készek adni életet s vért.

És érezzük minden érverését,
Szent nevére feldobog szivünk;
És szenvedjük minden szenvedését,
Szégyenétől lángra gerjedünk;
És ohajtjuk nagynak trónusában,
Boldog - és erősnek kunyhájában.

Nagy tanítvány a vészek honából,
Melyben egy világnak szíve ver,
Ahol rőten a vér bíborától
Végre a nap földerűlni mer,
Hol vad árján a nép tengerének
A düh szörnyei gyorsan eltünének;

S most helyettök hófehér burokban
Jár a béke s tiszta szorgalom;
S a müvészet fénylő csarnokokban
Égi képet új korára nyom;
S míg ezer fej gondol istenésszel;
Fárad a nép óriás kezével:

Zengj nekünk dalt; hangok nagy tanárja,
És ha zengesz a múlt napiról,
Légyen hangod a vész zongorája,
Melyben a harc mennydörgése szól,
S árja közben a szilaj zenének
Riadozzon diadalmi ének.

Zengj nekünk dalt, hogy mély sírjaikban
Őseink is megmozdúljanak,
És az unokákba a halhatatlan
Lelkeikkel visszaszálljanak.
Hozva áldást a magyar hazára,
Szégyent, átkot áruló fiára.

És ha meglep bús idők homálya,
Lengjen fátyol a vont húrokon;
Legyen hangod szellők fuvolája,
Mely keserg az őszi lombokon,
Melynek andalító zengzetére
Fölmerűl a gyásznak régi tére;

S férfi karján a meggondolásnak
Kél a halvány hölgy, a méla bú,
S újra látjuk vészeit Mohácsnak,
Újra dúl a honfiháború,
S míg könyekbe vész a szem sugára,
Enyh jön a szív késő bánatára.

És ha honszerelmet költenél fel,
Mely ölelve tartja a jelent,
Mely a hűség szép emlékzetével
Csügg a múlton és jövőt teremt,
Zengj nekünk hatalmas húrjaiddal,
Hogy szivekbe menjen által a dal;

S a felébredt tiszta szenvedélyen
Nagy fiakban tettek érjenek,
És a gyenge és erős serényen
Tenni tűrni egyesűljenek;
És a nemzet, mint egy férfi, álljon
Érc karokkal győzni a viszályon.

S még a kő is, mintha csontunk volna,
Szent örömtől rengedezzen át,
És a hullám, mintha vérünk folyna,
Áthevűlve járja a Dunát;
S ahol annyi jó és rosz napunk tölt,
Lelkesedve feldobogjon e föld.

És ha hallod, zengő húrjaiddal
Mint riad föl e hon a dalon,
Melyet a nép millió ajakkal
Zeng utánad bátor hangokon,
Állj közénk és mondjuk: hála égnek!
Még van lelke Árpád nemzetének.

1840. november, december eleje

 
<< Első < Előző 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL