Payday Loans

Keresés

A legújabb

Szocialista hétköznapok és ünnepek

Bevezető


Ebben a részben

arról a társadalmi rendszerről,

és a benne megvalósult életformákról

adunk néhány mozaikképet, ilusztrációt,

amiben életem - mai napig még - nagyobb,

de mindenképpen meghatárózóbb korszakait töltöttem...

A mindennapi életről, annak inkább a napos oldaláról,

a netán jó irányba is elinduló társadalmi reformokról,

a Hatalom dacára kezdett/megvalósult élhető kisvilágokról -

de ahol olyan káros szellemi sugárzások is értek minket,

amik maradandóbb deformálódást okozhattak lelkünkben,

mint a "proletárdiktatúra" önkényuralmi, zsarnoki embertelenségei...

(Persze a kettő elválaszthatatlanságát az "Egy mondat a zsarnokságról" példázza...)

Ahogy Deák Ferenc, a haza - áruló!? - bölcse fogalmazta egykor:

amit a sors, az erőszak elvesz az emberektől, azt a szerencse könnyen visszaadja,

de amiről az emberek önként mondtak le, azt bajos visszaszerezni...

Amilyen a JÓISTEN-hit, a HAZAszeretet, a CSALÁDközpontúság,

hogy épp a három létfontos értéket említsem...

Önként lemondtunk a szabadságról, a közéletről

cserébe a létbiztonságért, a magánélet viszonylagos védettségéért.

És a kicsiről is a kocsi, a hétvégi telek, az utazás stb. végett...

De a privátszférát befonták a csúcsra járatott besúgóhálózatok -

az emelkedő életszínvonal ára az örökös adósrabszolgaság lett,

s 1989 után végképp megszünt a munkához/létminimumhoz való jog...

(Mindebben sajnos kulcs-, katalizátor szerepet játszott

az áruló, a megalkuvásait kompromisszumnak álcázó értelmiség,

a nemzeti sorskérdéseket így-úgy feszegető, felszínen tartó népi,

és a szabadságjogokat számonkéregető urbánus-kozmopolita is...)


szerkesztés alatt!

 

 

 



A boldog szocialista embernek nem kellett a drog PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2016. szeptember 13. kedd, 08:08

A boldog szocialista embernek nem kellett a drog

2012.11.24. 16:580
Ez a cikk 3 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Először tabusították, 1968-tól üldözték, végül elismerték a Kádár-korszakban a droghasználat tényét. Az államszocialista rendszer végén, a nyolcvanas évek közepére az addigi titkolózó drogpolitika totális csődjét jelentette, hogy harmincezerre nőtt a drogot kipróbálók száma. A valódi korszakhatár azonban nem ez, hanem 1993 volt a drogpolitika történetében.

Ötven évvel ezelőtt, 1962-ben lett hatályos az 1961. évi V. törvény, azaz a büntető törvénykönyv. A jogszabályban először foglalkoztak a kábítószer-használat büntetőjogi vonatkozásaival Magyarországon (a 198. paragrafusról van szó: "visszaélés kábítószerrel"). Ugyanakkor ezt a jogszabályt sokáig nem alkalmazták, csupán az elvi lehetőséget teremtette meg a hatalom ahhoz, hogy fellépjen a droghasználók ellen.

Valójában ez nem volt több, mint az ENSZ 1961-es kábítószer-egyezményének ratifikálása - mondta az [origo]-nak Tóth Eszter Zsófia történész, a Magyar Nemzeti Levéltár munkatársa. Hozzátette: két éve, Rácz József vezetésével, Bajzáth Sándor részvételével kezdtek kutatást a hazai kábítószer-történetről. Eredményeiket hamarosan megjelenő kötetükben összegzik.Fiatalok a Budai Ifjúsági Parkban az 1960-as években:

Forrás: Fortepan

Ekkoriban még a "galerik" elleni fellépés volt a rendőrség számára a fontos, a hatvanas évek folyamán a hippik ellen folyt kampány. Ugyanakkor felfigyeltek arra, hogy egyes galeritagok LSD-s jelvényeket hordanak. Persze a hatvanas évek Magyarországán nem volt még LSD, csak valamiféle divat volt ez a jelvény. Ám a galerikkel való leszámolás után - így például a Radics Béla rock-gitáros rajongóit tömörítő "nagyfások" (a Budai Ifjúsági Park egyik fája mellett "álldogálók") letartóztatása és koholt vádak alapján történő elítélése után - új célpontot kerestek a bűnüldöző hatóságok.

1968, a fordulópont

1968 jelentette a fordulópontot ebben a bűnüldözői gyakorlatban, és az állami drogpolitikáról is valójában csak ekkortól lehet igazán beszélni Tóth szerint. A hatvannyolcas diákmozgalmak, a Hair című musical és Milos FormanElszakadás című filmje jelentősen hatott nemcsak a kor ifjúságára, hanem a hatóságok szemléletére is.

Ugyanez az esztendő, 1968 egyben tragikus fordulópontot is jelentett, mert ekkor hunyt el az első ember Magyarországon, akinek a halálát kábítószer-használat okozta (szipuzott és megfulladt). 1971-től kezdve - egy rendőrségi berkekben rossz hangulatot keltő Esti Hírlap-cikk nyomán - belügyminisztériumi (BM) utasításra a sajtó nem foglalkozhatott a kábítószer-problémákkal, vagyis tabusították a kérdést. Tóth szerint ennek egyszerű volt az oka: a szlogenek szintjén ugyanis az volt a helyzet, hogy "a szocialista embernek nincs szüksége kábítószerre, mert boldog". (Az Esti Hírlap cikkében arról volt szó, hogy egy férfi Olaszországból szerzett be kemény drogot, és egy fél Trabant árát adta oda érte.)

Forrás: Fortepan
"A szocialista embernek nincs szüksége kábítószerre, mert boldog"

A valóságban a droghasználat egyre terjedt. Először csak "szipuzásról", ragasztózásról ("pálmázásról") volt szó. (A Pálma ragasztó, később a Technocol Rapid és más hasonló ragasztók illóanyaga hallucinogén hatású volt.) Elsősorban a lakótelepi és az állami gondozásba került fiatalokat érintette ez a probléma, de az értelmiség és az értelmiségi elit gyermekeinek a körében is komoly gondokat okozott egy idő után a kábítószerezés. A nyugatról hazatért diplomaták gyermekei körében volt megfigyelhető például a droghasználat, persze náluk nem "pálmázásról" volt szó, hanem kemény drogokról. Minderről elsősorban Kisszékelyi Ödön, a BM-kórház orvosának levele számol be, amelyet Aczél Györgynek - Kádár János bizalmasának, a kultúr- és ifjúságpolitika egyik fő felelősének - írt.

A felnőttek körében Kisszékelyi szerint a gyógyszerrel való visszaélés volt jellemzőbb. Amikor a hatóságok érzékelték, hogy megnőtt bizonyos gyógyszerek forgalma, korlátozni kezdték a vények kiállítását, kiváltását, vagy kivontak a forgalomból egyes gyógyszereket. Így például a Parkinson-kór kezelésére szánt Parkánnal történt kezdetben az egyik legtöbb visszaélés. (De sok más gyógyszernek is volt tudatmódosító vagy hallucinogén hatása: Gracidin, kodeinszármazékok, morfium orvosi használatra.) A szigorítás után viszont a vények hamisítása kezdődött el, sőt előfordultak gyógyszertári betörések is.

Változás a hetvenes években

A helyzet a hetvenes évekre egyre súlyosbodott: 1973-76 között összesen kilenc halálos áldozata volt a kábítószernek Magyarországon. 1976-ban egy iskolai kirándulás végződött tragikusan: a budapesti gimnazista fiatal Parkán-túladagolásban halt meg, 1978-ban három szakközépiskolai tanuló lelte halálát zacskóval a fején. Erre a hatalom egyelőre csak úgy reagált, hogy ennek az évtizednek a közepén hozták létre az Állami Ifjúsági Bizottságon belül a kábítószer elleni albizottságot.

Ugyanakkor Tóth Eszter Zsófia szerint a drogfüggőket elsősorban továbbra is az alkoholbetegekkel együtt kezelték. Budapesten úttörő kezdeményezés volt a mai Nyírő Gyula Kórház pavilonrendszere, amelyet kifejezetten drogfüggők számára tartottak fenn, Takách Gáspár vezetésével, Funk Sándor úttörő munkásságával.

Forrás: AFP
A Kádár-kori drogpolitika csődjét a legnyilvánvalóbban az mutatta, hogy a kábítószert kipróbálók száma 30 ezerre emelkedett a nyolcvanas évek közepére

A hetvenes években kezdődött meg a kábítószerezők büntetőjogi üldözése. Az 1978. évi IV. törvény újabb paragrafusokat tartalmazott a drogok használatával kapcsolatban (a 282. paragrafus: "visszaélés kábítószerrel", illetve a 283. paragrafus: "kóros szenvedélykeltés"). Ekkoriban számos elmarasztaló ítélet született kábítószerfüggők ellen. (Az egyik első elítélt ma biciklis futárként dolgozik Amszterdamban - tudtuk meg a történésztől.)

Nem voltak ellenzékiek a drogosok

Az [origo]-nak nyilatkozó levéltáros megemlítette, hogy a drogosok ellen kezdetben politikai ügyekben is nyomoztak, igyekeztek ellenzékiséget rájuk bizonyítani, vagy szélsőjobbodali propagandát kimutatni, de ez amúgy nem volt jellemző a Kádár-kor függőire. Egyes értelmiségi csoportok, így az elsősorban "füvező" művészek körében lehetett azért beszélni ugyanakkor valamiféle ellenzékiségről.

Több kutató, szakember kezdett ekkoriban foglalkozni a kábítószerfüggők helyzetének javításával, kezelésükkel. Grezsa Ferenc orvos-pszichiáter Szegeden kezdett neki a munkának, Gerevich József művészetterápiát alkalmazott, és a református egyház kötelékében Topolánszky Ákos látott hozzá a munkához. Mindannyian ma is aktívak, és jelentős hatást gyakoroltak a rendszerváltás óta a drogpolitikára.

Megbukott a BM fellépése a kábítószerek ellen

Végül a BM 1985-ben gyakorlatilag beismerte, hogy megbukott a kábítószerek elleni fellépése. Innentől kezdve a sajtóban is megengedték, hogy az újságírók foglalkozzanak a drogtémával. 1987-ben Maradj köztünk címmel rockfesztivált rendeztek a kábítószerezés ellen. Ekkoriban már elő-előfordult, hogy a határon egy-egy arab kábítószercsempészt elfogtak. Különösen Hegyeshalomnál volt ez gyakoribb eset, de az ország amúgy mentes maradt a nagyobb arányú nemzetközi drogkereskedelemtől.

Közben a rendőrség felvilágosító-megelőző kampányt kezdett az iskolákban, illetve a fiatalok körében. Módszerük nem volt túl hatékony, a megfélemlítésen és az elrettentésen alapuló drogprevenció nem szorította vissza a kábítószer-használatot.

Végül a Kádár-kori drogpolitika csődjét az mutatta, hogy - amint az Kisgyörgy Éva és Peller László kutatásaiból kiderült - az 1970-es évek elején 150-200, az 1980-as évek elején 10 ezer, az 1980-as évek közepén pedig körülbelül 30 ezer fő volt azok száma, akik kipróbálták a drogot Magyarországon.

A fordulópontot azonban nem a rendszerváltás éve jelentette a kábítószerfronton. Tóth Eszter Zsófia szerint 1993-tól változott meg döntően a helyzet, ekkortól kezdtek tömegesen beáramlani a nyugati kábítószerek hazánkba. Elsősorban a heroin megjelenése okozott problémát, de az amfetaminszármazékok használatának kezdete is ide nyúlik vissza. (A teljes képhez hozzátartozik, hogy már jó tíz évvel korábban is létezett intravénás droghasználat Magyarországon, amelyhez mákból készített ópiumot használtak).

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A rendszerváltás után jelentek meg nagy tömegben az intravénás drogok

LAST_UPDATED2
 
Gagarin Kaposváron PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2016. április 12. kedd, 08:25

Ma 55 évvel ezelőtt utazott Jurij Gagarin első emberként az űrbe.
Még ugyanebben az évben Magyarországra is ellátogatott. Egy korábbi posztunkban így írtunk erről:

Gagarin Kaposváron

Gagarin 1961-es budapesti látogatásának (lásd erről a csatolt videót) országos híre volt, Kaposváron is megmozgatta az emberek fantáziáját.
Egy ügynök például így fantáziált::

Részlet „Hermann” fedőnevű informátor hálózati jelentéséből:
Kaposvár, 1961. május 20.
…ezt nem gondoltam, hogy egy oroszt fognak az űrhajóval először fellőni, én azt gondoltam, valami elszánt rabot. Az biztos, hogy ez egy nagy elismerés Gagarintól, még hozzá egy nős, családos apától. Most már befütyültek Amerikának. Most már tényleg mindig erősebb az orosz tábor… […] …én nagyon eltoltam az életemet, mivel mindig a földhöz ragaszkodtam. Ha egy kicsit tanulok és elmentem volna Bőszénfáról, már rég szép állásom lenne. Nagyon szeretném megérni, hogy az űrhajóval én is egyszer a világot körül repülhetném…
ÁBTL-3.2.5-M-13140 „Hermann” fedőnevű informátor munkadossziéja, 290. oldal.

Szintén fantázia, de már írói, ami Kerékgyártó István Makk ász az olajfák alatt című, ugyan csak Kaposváron játszódó regényében megjelenik. Itt az egyik szereplő, a Gyula nevezetű pártitkár nagybácsi, annyira beleéli magát a szovjet űrhajós szerepébe, hogy a kisdobosok őrsi gyűlésén Gagarin nevében beszámolót akar tartani a repülés tapasztalatairól, a május elsejei felvonuláson pedig egy bádogból barkácsolt űrhajóba záratja magát, ahonnan, az ünnepséget követően, a mentőknek kell kimenekíteni a légszomjtól elalélt férfiút.

Kerékgyártó István szatirikus könyvében a kora hatvanas évek vidéki-kisvárosi életének hol rémisztő, hol hangulatos ábrázolása jelenik meg, szórakoztató formában. A történészeknek viszont inkább egy másik ügynöki dossziét ajánlanánk. Ebben ugyan nincs szó Gagarinról, de „Lakatos” fedőnevű informátor munkadossziéjában (ÁBTL-3.2.5-M-13141) a kaposvári Transzvill Vállalat vagy a Vasöntöde munkásainak korszakbeli hangulatáról, politikai állásfoglalásairól részletes beszámolók olvashatók.

https://www.youtube.com/watch?v=JxuWtB7b9hA

Unissued / unused material - dates and locations may be unclear / unknown. Hungarian newsreel. Hungarian title. Budapest, Hungary Various shots of Major Yuri...
YOUTUBE.COM
 
Nem vicces jelentések PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2016. március 04. péntek, 09:48

"...pillanatok alatt három üveg bort nyelt le a szoc. brigád."

Múzeum Kávéház
Ötórai gabonapálinka
Esténként a kávéház zenekara a SZOCIALISTA BRIGÁD címért dolgozik.
Az úri közönség (verekszik) táncol!
Kitűnő széklábak!
Megbízható elsősegély!
Belépés díjtalan!
Kilépés bizonytalan!

Rejtő Jenő A három testőr Afrikában című klasszikusát idézi a fenti - kissé átalakított szöveg. Nem véletlenül.

Részlet "Márton István" fedőnevű ügynök 1963. április 8-án kelt jelentéséből:

"Este fél 9-kor kerestem fel ismét Vasvárit, a Múzeum kávéházban. Azonnal leültettek a zenekari asztalhoz, vacsoráztam és bort hozattam. Vasvári rögtön töltött a borból és ivott. Közölte, hogy most a sok konyak után jól esik a bor. Bemutatta a zenekar tagjait.

Láttam, hogy a zenekar előtt egy tábla van, melyen feliratként az van, hogy a Múzeum Kávéház zenekara a szoc. brigád címért dolgozik. Amíg a zenekar játszott, nekem kérésemre Vasvári megmutatta a brigád naplót. Ez a napló a boldogult P. Howard -Rejtő Jenőre emlékeztetett.

Bejegyzések 1963. március 18-a: a zenekar fél liter bort ivott és rendesen játszott, Lehár és Huszka műveket játszottunk. A vendégek egyik része élvezte a zenét, másrésze nem. Két berúgott vendégtől nem fogadtuk el a pénzt, amit a zenekarnak akartak adni. Műsor után a brigád hazament.

Közbevetőleg jelentem, hogy Vasvárit a szünetben megkérdeztem, hogy mennyit akart adni a brigád naplóba bejegyzett két vendég? Vasvári kijelentette, hogy azt hiszi én meghülyültem. Mi az, hogy akart adni? Azok adtak is, a helyiségben nem fogadták el, de a WC-re utánuk mentek és az egyiktől 50 Ft-ot, a másiktól 100-at kaptak. A helyiségben nem fogadták el, mert a szoc. szerződésben az a pont is szerepel, hogy a vendégektől, dolgozóktól a szolgáltatott zenéért, mint öntudatos zenész dolgozók nem fogadnak el borravalót, sőt az esetlegesen küldött italt sem fogadja el a zenekar. Én kivétel lehettem, mert pillanatok alatt három üveg bort nyelt le a szoc. brigád."
ÁBTL - 3.1.2. - M-20641/4 59. oldal

A "Márton" fedőnevű ügynök további jelentései, amelyek egy öt kötetes újonnan feltárt dosszié sorozatban találhatók, azonban nem ennyire viccesek.

ÚJONNAN FELTÁRT DOSSZIÉK
Sorozatunkban olyan dossziékra hívjuk fel a figyelmet, amelyeket a Történeti Levéltár levéltárosai a közelmúltban dolgoztak fel, és eddig még sem tudományos kutatók, sem állampolgári betekintők nem látták, illetve nem kaptak belőle információt. A dossziék kutathatók a szokásos törvényi szabályok szerint, azaz az ügynökök és az állambiztonsági tisztek nevei megismerhetők, a megfigyeltek szenzitív adatai védelmet kapnak.

Jelzet: ÁBTL - 3.1.2. - M-20641 + /1-4
Tárgy. Márton István
Évkör: 1961-1963

Kivonatok:

"Márton István"-t a BRFK Politikai Nyomozó Osztály II. alosztálya foglalkoztatta 1961-ben. Feladata fogdaügynökként a tiltott határátlépés és kémkedés miatt előzetes letartóztatásban lévő zárkatársai, Zsombok Antal, majd a szintén Nyugatról hazatért Metzler Ottó megfigyelése volt. Részletes jelentéseket adott kihallgatásuk utáni hangulatukról, lelki állapotukról, ügyükről folytatott beszélgetéseikről, és alaposan felkészült zárkatársai befolyásolására, hogy beismerő vallomást tegyenek. Az ügynöknek komoly szerepe lehetett a nyomozás alakulásában - az általa egyszerű melósnak jellemzett Zsombok Antalt pl. "csak" rendőrhatósági figyelmeztetésben részesítették.

"Márton István"-t a BRFK Politikai Nyomozó Osztály II. alosztálya foglalkoztatta 1961-62-ben fogdaügynökként. Feladata a II. vagy a XII. kerületi Rendőrkapitányságon előzetes letartóztatásban lévő cellatársak, Klein István, Németh Péter, Garami Ottó, Gaul Jenő (vagy Ferenc), végül Vesztergombi György megfigyelése, befolyásolása volt. "Márton" igen részletes jelentéseket adott kihallgatásukat követő hangulatukról, beszélgetéseikről, cellabeli magatartásukról, jellemükről, s terelte a beismerő vallomás megtétele felé őket. Cellatársairól alkotott véleményei hatást gyakorolhattak a nyomozásra is, ám 1963-ban tartótisztje megállapítota, hogy jelentései "nem minden esetben tükrözik az objektív valóságot", s ellenőrzésre szorulnak.

"Márton István"-t a BRFK Politikai Osztály II. alosztálya foglalkoztatta 1961-ben a XII. vagy a II. kerületi Rendőrkapitányságon fogdaügynökként. Cellatársairól, az 1956-ban a MASPED forradalmi bizottságában funkciót viselt Bohus Lászlóról, majd a papi kapcsolatokkal rendelkező, külkereskedő Ginelli Béláról adott részletes jelentéseket. Tájékoztatott hangulatukról, egészségi állapotukról, ügyükről folytatott beszélgetéseikről és komoly felkészültséggel igyekezett beismerő vallomás megtétele felé terelni őket.

"Márton István"-t BRFK Politikai Nyomozó Osztály II. alosztálya foglalkoztatta 1962-63-ban. Az ügynököt börtönből való szabadulása után egy-egy konkrét személyre állították rá. Így több jelentést adott Spiller Alajos soroksári kalapüzlet-tulajdonosról, aki kapcsolatot tartott a Nyugat-Németországba kitelepített sváb rokonaival, Tölgyesi Ferencnéről, akinek férjével együtt ült börtönben Vácon. "Márton"-t többször "beidézték" a rendőrségre, ahol egy-egy kihallgatásra váró személlyel kellett ügyükről beszélgetnie és erről jelentést tennie. Külön érdekessége a dossziénak a megfigyelő megfigyelése: "Márton"-t 1962-ben több olyan ember ellenőrzésével bízták meg, akik maguk is az állambiztonsági szervek szolgálatában álltak (pl. "Lujza" fedőnevű ügynök, vagy a rendőrségi kihallgatásra váró "Sovány"). Az általuk adott információk nem mindenben egyeztek meg a "Márton István" által adottakkal, így az ügynök tartótisztjeiben felmerült, hogy "Márton" dezinformál, amit aztán maga is elismert. Az ügynököt figyelő ügynököket több esetben minifonnal is ellátták.

"Márton István"-t a BRFK Politikai Osztálya II. alosztálya foglalkoztatta 1963-ban, de adott jelentéseket a BM III/II-2-b alosztályának is. Az ügynök fő feladata az 1948 és 1955 között Auisztriában, majd Izraelben élő zenész, Vasvári István, valamint a Dél-Afrikából 1961-ben hazatért Mihálka Emil külföldi tartózkodásukról való kifaggatása volt, különös tekintettel arra, hogy kapcsolatban álltak-e angol vagy amerikai titkosszolgálati szervekkel. "Márton" szintén utasításra tartotta a kapcsolatot volt váci rabtársa feleségével, Tölgyesi Ferencnével, akiről néhány jelentést adott.

Kép: Járják a szvinget a Teréz körút 60. szám alatti Rajna kávéházban. 1948. február. Magyar Nap - Bolgár György felvétele

 
Szovjet-orosz viccek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2016. március 02. szerda, 07:16

Kedvenc orosz vicceim

2010.12.30. 12:12

Meggyőződésem, hogy a világ legjobb politikai viccei a szovjet-orosz viccek. A kelet-európai - köztük a magyar - viccek nagy része is valójában eredeti szovjet orosz vicc lokalizált változata.

 

 

 

 

A jövő kommunista társadalma és a kommunista ideológia

 

 

 

1.

A kolhozgyűlésen két napirendi pont merült fel:

- 1. új ól építése,

- 2. a kommunizmus építése.

Mivel nincs építőanyag az új ólhoz, s nem is várható, hogy lesz a közeljövőben, a gyűlés úgy határozott, hogy az első napirendeni pontot leveszi a napirendről, s azonnal a második ponthoz lát hozzá.

 

 

 

2.

Egy pártagitátor beszél a kommunista jövőről:

- S a kommunizmusban mindenkinek saját repülőgépe lesz!

- Na és minek mindenkinek saját repülőgép?

- Hogy hogy minek? Hát pl. meghallod, hogy Vlagyivosztokban a boltokban éppen van krumpli, azonnal indulsz a saját gépeddel, hogy még időben oda érj, hogy sorba tudj állni krumpliért!

 

 

 

3.

- Lesz-e pénz kommunizmusban?

- A jugoszláv revizionisták szerint lesz. A kínai dogmatikusok szerint nem lesz. Mi, igazi leninista szovjet kommunisták természetesen dialektikusan viszonyulunk ehhez a kérdéshez: van akinek lesz, van akinek nem lesz.

 

 

 

4.

- Tudomány-e a marxizmus-leninizmus?

- Nem. Ha az lenne, először állatkisérleteket végeztek volna.

 

 

 

5.

- Mi a különbség a matematika és a marxizmus-leninizmus között?

- A matematikában valami adott, amiből aztán valami mást bizonyítani kell. A marxizmus-leninizmusban viszont minden bizonyított, viszont semmi sem adott.

 

 

 

6.

- Lesz-e KGB a kommunizmusban?

- Nem lesz. Addigra az emberek tudata olyan magas szintre fog fejlődni, hogy mindenki saját magát fogja letartóztatni.

 

 

 

7.

- Miért elfogadhatatlan a kommunisták számára a Biblia tanítása?

- Mert a Biblia azt tanítja, hogy először volt káosz, majd ebből az isteni terv segítségével rend lett. A kommunisták viszont tudják a gyakorlatból, hogy először szokott lenni terv, s aztán jön a káosz.

 

8.

- Hogyan fog kinézni a kommunista jövő embere?
- Elsorvadt lábai lesznek, mert nem fog sehová se járni, mindenhová kocsik, vonatok, repülők, ürrepülők viszik. Elsorvadt kezei lesznek, mivel helyette minden munkát gépek és robotok fognak elvégezni. Elsorvadt hasa lesz, hiszen normál étel helyett magas tápértékű kis tablettákat fog szedni. Hatalmas feje lesz, mert egész nap és éjjel csak gondolkozni és gondolkozni fog, azon fog gondolkozni állandóan, hogy honnan a fenéből szerezze be a m
agas tápértékű kis tablettákat.

 

 

9.

Nyílt pártnapot hirdet a kerületi pártszervezet "A nép és a párt egysége" címmel. Senki nem jön le a pártnapra.
Következő héten a pártházban "A szerelem három formája" címmel hirdetnek előadást. Teltház van. Az előadó elkezd beszélni:
- A szerelem három formája ismeretes. Az első a patológikus szerelem, ez csúnya dolog, nem is fogunk róla többet beszélni. A második a normál szerelem, erre sem fecséreljük az időt, hiszen Önök mind tökéletesen tudják, hogy mi a normális szerelem. Van azonban a szerelemnek egy harmadik formája is: amit a nép érez a párt iránt. Most bővebben szólnék erről.

 

 

 

10.

- Mikor volt a világ első népi demokratikus választása?

- Amikor Isten Évát Ádám elé helyezte és így szólt "Ádám, válassz magadnak feleséget!".

 

11.

- Hogyan határozza meg a marxizmus a szólásszabadság fogalmát?

- A szólásszabadság a tudomásul vett csendbenmaradási szükséglet.

 

 

 

 

A bölcs vezérek

 

 

 

12.

A pokolban:

- Hogy lehet, hogy Hitler nyakig áll a sárban, Sztálin viszont csak derékig?

- Mert Sztálin Lenin vállán áll.

 


13.

Sztálin idejében pályázatot hirdetnek egy új, Moszkva központjában felállítandó Puskin-szoborra. Személyesen Sztálin elvtárs bírálja el a műveket.

Első mű: Sztálin elvtárs, kezében Puskin-kötettel.

Sztálin: - Ez történelmileg helyes mű, de nem jó a politikai üzenete.

Második mű: Puskin, kezében Sztálin-kötettel.

Sztálin: - Ennek megfelelő a politikai üzenete, de történelmileg helytelen.

Végül a győztes mű: Sztálin, kezében Sztálin-kötettel.

 

 

14.

 

 

Felirat a falon: LENIN MEGHALT, DE ÜGYE ÉL!

Egy járókelő: - Akkor már inkább maradt volna életben...

 

 

 

 

15.

Moszkvai óvodások kimennek sétálni a parkba. Találnak egy sündisznót az egyik bokor alatt.

A tanítónéni megjegyzi:

- Látjátok gyerekek? Ugye felismeritek? Hiszen több dalt is tanultunk már róla!

Az egyik gyerek lehajol a sünihez, közelről ránéz:

- Sosem gondoltam volna, hogy így nézel ki, Vlagyimir Iljics!

 

 

 

 

16.

Lenin és Sztálin beszélgetnek:

- Sztálin elvtárs, mondd meg őszintén, mit tennél, ha a ügyünk győzelme érdekében meg kellene ölnöd 10 ezer embert?

- Természetesen megölném őket, Vlagyimir Iljics!

- Na és, Sztálin elvtárs, ha egymillió embert kellene megölni ügyünk érdekében?

- Hogy kételkedhet bennem, Vlagyimir Iljics? Természetesen gondolkodás nélkül megölném őket!

- S akkor mit tennél, Sztálin elvtárs, ha 10 millió embert kellene megölnöd?

- 10 milliót is megölnék.

- Na és ha 50 millióról lenne szó?

- Ha ügyünk ezt kívánja, 50 milliót is megölnék, Vlagyimir Iljics!

- Na, hát itt, Sztálin elvtárs, egy icipicit nem tudok veled egyetérteni...

 

 

 

 

17.

Brezsnyev megnyitja a moszkvai olimpiai játékokat:

- O, o, o, o, o!

Azonnak odamegy hozzá a beszédíró titkára:

- Brezsnyev elvtárs, az az olimpiai ötkarika volt, a szöveg lejjebb van!

 

18.

Brezsnyev meghallja, hogy nyugaton nagyon népszerű lett a sztriptíz. Utasításba adja, hogy legyen szervezve egy sztriptízest a Kremlben.

A KGB szervezi meg az eseményt: a sztriptezelők válogatásánál első helyen az ideológiai alkalmasságot tűzik ki feltételnek. Végül is csak a 70 éves Mása néni felel meg minden követelménynek: kíváló dolgozó, párttag 1917 óta, részt vett a honvédő háborúban, s személyesen találkozott Leninnel 1924-ben.

Brezsnyev nézi-nézi Mása néni sztriptízét:

- Fene érti ezeket a hülye nyugatiakat... mi olyan érdekeset találnak ebben a sztriptízben?

 

19.

- Miért van Csernyenko előtt mindig három mikrofon?

- Az egyikbe kapaszkodik, a másikon oxigént kap, a harmadikon meg súgnak neki, hogy mit mondjon.

 

 

 

 

 

 

 

 

A szovjet valóság

 

 

 

20.

Egy pártagitátor magyaráz a munkásgyűlésen:

- A városban most épült meg egy új vízierőmű!

Egy hang hátulról: - Ott voltam a múlt hónapban, nem láttam semmilyen erőművet.

- B városban megépült egy új lakónegyed.

- Ott jártam két hete, még félig sem volt kész a lakónegyed.

- C városban új stadiont adtak át.

- Ott jártam 2 napja, éppen csak elkezdték építeni a stadiont.

- Elvtárs, azt hiszem, hogy magának kevesebbet kellene kószálnia az országban, s többet újságot olvasnia!

 

 

 

21.

A paradicsomban beszélget Nagy Sándor, Julius Ceaser és Napóleon.

Nagy Sándor:

- Ha olyan tankjaim lettek volna, mint a szovjeteknek, meghódítottam volna Indiát és Kínát is!

Julius Ceasar:

- Ha olyan repülőgépeim lettek volna, mint a szovjeteknek, meghódítottam volna egész Európát, Perzsiát és Kínát!

Napóleon:

- Ha olyan sajtóm lett volna, mint a szovjeteknek, máig nem tudná senki, hogy vesztettem Waterlóban!

 

 

 

22.

Hajótörést szenved a szovjet hajó. A kannibálok elkapják a legénységet és készülnek mindenkit megenni, de a hajókapitány szót kér:

- Kannibál elvtársak, volt Önöknél kollektivizáció?

- Nem volt.

- Na és személyi kultusz volt?

- Nem volt.

- Na és Lenin születésének ünneplése volt?

- Nem volt.

- Akkor meg, elvtársak, mitől vadultatok meg ennyire?

 


 

23.

- Mi volt régebben, tojás vagy tyúk?

- Régebben minden volt: tojás is, tyúk is!

 

 

 

 

24.

- Milyen nemzetiségű volt Ádám és Éva?

- Természetesen oroszok. Meztelenül, mezítláb éltek a szabadban, nem volt fejük felett tető, egyetlen élelmük egy alma volt, s mégis azt hitték, hogy a paradicsomban vannak. Mi mások lehettek volna, mint oroszok?

 

 

 

 

25.

Megkérdezik a jereváni rádiót:

 

 

 

 

- Lesz-e háború?

- Háború az nem lesz, de olyan békeharc lesz, hogy kő kövön nem marad.

 

 

 

26.

A Kremlben megállapodástervezetet készítenek elő a Szovjetúnió és a Vatikán közti megbékélés alkalmából, a tervezet így kezdődik: "A Szovjetúnió ünnepélyesen elismeri, hogy a világot Isten teremtette hat nap alatt. A Vatikán pedig a maga részéről elismeri, hogy e hatnapos terv kivitelezése során Isten mindvégig a Vörös Hadsereg döntő erejére támaszkodott."

 

 

 

27.

 

 

A szovjet tévé dokumentumfilmet ad Afrikáról. A képen meztelen, mezítlábas gyerekek mászkálnak.

A nézők csodálkozva kommentálnak:

- Odanézz, ezek szerint Afrikában is vannak kolhozok!

 

 

 

 

28.

Egy kérdés, melyre a jereváni rádió nem tudott választ adni:

- Ha az egész világon győz a szocializmust, honnan fog a Szovjetúnió búzát vásárolni?

 

 

29.

Brezsnyev kifogja az aranyhalat. Az aranyhal egy kivánság teljesítését ígéri, ha visszadobja.
- Azt akarom, hogy az egész világon legyen kommunista rendszer!
Az aranyhalacska elővesz egy térképet, tanulmányozza, majd kijelenti:
- Ez sajnos képtelenség, Brezsnyev elvtárs, kérjen valami mást.
Brezsnyev:
- Hát akkor azt kívánom, hogy a feleségem legyen olyan gyönyörű, mint egy hollywoodi színésznő!
- Van róla fényképe?
Az aranyhalacska hosszasan tanulmányozza a fényképet, majd kijelenti:
- Na jó, nézzük csak meg még egyszer azt a térképet!

 

 

 

30.

- Szabad-e a Pártot bírálni?

- Elvben igen, de ez olyan, mint a tigris seggét nyalni. Nem valami nagy élvezet, viszont roppant veszélyes.

 

31.

A szovjet állampollgár elmegy szavazni. Ahelyett, hogy megnézés nélkül bedobná a szavazólapot az urnába (ami  igen szavazatot jelent az egyetlen jelöltre), félrevonul és nézegetni kezdi.
Azonnal odamegy hozzá egy civil ruhás szerv:
- Mit művel itt maga?
- Semmit, csak kiváncsi vagyok, hogy kire fogok szavazni.
- Na ne viccelődjön itt, elvtárs, maga még nem hallotta, hogy a Szovjetúnióban a szavazás titkos?

 

 

 

 

 

 

32.

Izraelben új bevándorlók megnyítják a Nosztalgia nevű orosz éttermet.
A bejáratnál megváratják az embert. Az étlapon felsoroltakból minden éppen nincs. Az étel rossz. Amikor a vendég leül valahová és éppen enni próbál, megjelenik a pincér, s átülteti egy másik asztalhoz. A fizetőpincér triplán számol és nem tud visszaadni. A ruhatárban kiderül, hogy eltűnt a kabátzsebből valami. Majd pedig amikor az ember elmegy, a tulaj utána ordít "takarodj haza Izraelbe, zsidó!".

 

 

33.

Érettségi dolgozat.

Téma: Ki a példaképed? Miért pont Lenin?

 

 

 

34.

Megkérdezik a jereváni rádiót:

- Meg lehet-e élni egy szovjet átlagfizetésből?

- Nem tudjuk, nem próbáltuk.

 

35.

Bemegy a vásárló a hentesüzletbe:

- Nincs hal?

- Ön téved. Nálunk hús nincs, mi hentesüzlet vagyunk. Ahol nincs hal, az ott szemben van, a halüzletben.

 

36.

Szovjetúnió-Olaszország futballmeccset adnak a tévében.

- De jó lenne most Rómában lenni!

- De hiszen a meccset Moszkvában játszák.

- Igen, akkor sajnos ki kellene hagynom ezt a meccset...

 

37.

- Miért nem küld a Szovjetúnió embert a Holdra?

- Fél a vezetőség, hogy diszidálnak az űrhajósok.

 

38.

- Mi az oka, hogy csak egy csukcs nemzetiségű író nem szavazta meg Szolzsenyicin kizárását a Szovjet Írószövetségből?

- Nem volt miért félnie, mert tudta, hogy az otthoni tájaknál messzebb úgysem száműzhetik.

 

39.

Rabinovics beadja a kivándorlási kérelmét Izraelbe.

- Rabinovics elvtárs, dehát maga párttag, kíváló munkája van, megbecsülik, minek magának elmenni egy messzi országba, melynek a nyelvét sem ismeri?

- Bevallom, én sem akartam nagyon menni, de a feleségem nem hagy békén, ő nagyon menni szeretne.

- S mint férfi nem tud ellentmondani a feleségének?

- A feleségem egész családja is nagyon mondogatja, hogy mindenképpen menjünk.

- Hát akkor miért nem mennek ők, ha annyira akarnak, s maga miért nem marad?

- Sajnos nem lehet, én vagyok az egyetlen zsidó a családban.

 

40.

Egy öreg néni megy be a gépírónőhöz, átdja neki aTolsztoj Háború és Békéjét és megkérdezi:

- Mennyibe kerülne ha ezt lemásolná kéziratba?

- Dehát minek, bármelyik könyvesboltban kapható!

- Az unokám csak szamizdatot hajlandó olvasni, én meg szeretném ha elolvasná ezt a könyvet...

 

 

 

41.

Mi a különbség a szovjet és a nyugati viccek között?

- A nyugati viccek úgy keletkeznek, hogy az emberek leülnek és vicceket eszelnek ki. Ezzel ellentétben a szovjet viccek esetében az emberek először kieszelik a vicceket, s csak azután ültetik le őket.

LAST_UPDATED2
 
Kitüntetés és öltözködés PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2016. február 09. kedd, 08:25

Van az a vicc, hogy eltűnik a szovjet tábornok az erdőben. Keresik, nem találják, végül behozzák kihallgatásra a gyenge jellemű rókát. 
- No, róka! Hol a tábornok elvtárs!
- Én nem tudom, de a medve már három napja kitüntetéseket sz*rik.

BELÜGYMINISZTÉRIUM Titkos!
Szám: 10-21/12/1973.

ÖLTÖZKÖDÉSI SZABÁLYZAT
a rendőrség, a tűzoltóság és a kormanyőrség hivatásos személyi állománya részére
/részlet/

KITÜNTETÉSEK VISELÉSI SORRENDJE (bal oldalon)

1. Szocialista Munka Hőse
2. Magyar Népköztársaság Érdemrendje
3. Magyar Népköztársaság Zászlórendje I. fokozata
4. Szocialista Hazáért Érdemrend
5. Magyar Népköztársasági Érdemrend I. fokozata
6. Kossuth Érdemrend I. osztálya
7. Munka Vörös Zászló Érdemrendje — Vörös Zászló Érdemrend 
8. Magyar Népköztársaság Zászlórendje II. fokozata
9. Magyar Népköztársasági Érdemrend II. fokozata
10. Magyar Szabadság Érdemrend ezüst fokozata
11. Kossuth Érdemrend II. osztálya
12. Munkás-Paraszt Hatalomért Emlékérem
13. Munka Érdemrend arany fokozata — Munka Érdemrend — Vörös Csillag Érdemrend
14. Magyar Népköztársaság Zászlórendje III. fokozata
15. Magyar Munka Érdemrend arany fokozata
16. Magyar Népköztársasági Érdemrend III. fokozata
17. Kossuth Érdemrend III. osztálya
18. Magyar Népköztársaság Zászlórendje IV. fokozata
19. Magyar Népköztársasági Érdemrend IV. fokozata
20. Magyar Szabadság Érdemrend bronz fokozata
21. Magyar Munka Érdemrend ezüst fokozata
22. Magyar Népköztársaság Zászlórendje V. fokozata
23. Magyar Népköztársasági Érdemrend V. fokozata
24. Munka Érdemrend ezüst fokozata - "Szocialista Munkáért" Érdemérem — Kiváló Szolgálatért Érdemrend — "Kiváló Szolgálatért" Érdemérem
25. Magyar Népköztársasági Érdemérem arany fokozata
26. Magyar Munka Érdemrend bronz fokozata
27. Magyar Népköztársasági Sportérdemérem arany fokozata
28. Munka Érdemrend bronz fokozata — Munka Érdemérem — Szolgálati Érdemérem
29. Magyar Népköztársasági Érdemérem ezüst fokozata
30. Magyar Munka Érdemérem
31. Magyar Népköztársasági Sportérdemérem ezüst fokozata
32. Magyar Népköztársasági Érdemérem bronz fokozata
33. Magyar Népköztársasági Sportérdemérem bronzfokozata
34. "48-as Díszérem"
35. Tanácsköztársasági Emlékérem
36. Felszabadulási Jubileumi Emlékérem
37. Haza Szolgálatáért Érdemérem arany fokozata
38. Szolgálati Érdemérem 25 év után
39. Haza Szolgálatáért Érdemérem ezüst fokozata
40. Szolgálati Érdemérem 20 év után
41. Haza Szolgálatáért Érdemérem bronz fokozata
42. Szolgálati Érdemérem 15 év után
43. Szolgálati Érdemérem 10 év után
44. Árvízvédelmi Emlékérem
45. Közbiztonsági Érem arany fokozata
46. Tűzrendészeti Érem arany fokozata
47. Közbiztonsági Érem ezüst fokozata
48. Tűzrendészeti Érem ezüst fokozata
49. Közbiztonsági Érem bronz fokozata
50. Tűzrendészeti Érem bronz fokozata

Jobb oldalon kell viselni:
A Köztársasági Elnök Elismerésének (arany, ezüst, bronz) koszorúját.

ÉRMEK, JELVÉNYEK VISELÉSI SORRENDJE (jobb oldalon)
1. Magyar Partizán Emlékérem
2. "Ságvári Endre" Emlékérem
3. Aranykoszorús KISZ-jelvény
4. Munkásőri jelvény
5. Egyetemi (főiskolai) jelvény
6. BM Akadémiai jelvény
7. HM Akadémiai jelvény
8. BM "Kun Béla" Tiszthelyettesképző Iskola jelvény
9. Kiváló orvos (gyógyszerész) jelvény
10. Repülőgépvezetői jelvény (arany 1-es, arany 2-es)
11. Repülő Műszaki jelvény (ezüst 1-es, ezüst 2-es)
12. Vízirendészeti Vizsgafokozati jelvény (arany, ezüst, bronz)
13. Árvízvédelmi jelvény
14. Kiváló dolgozó jelvény
15. Kiváló gépkocsivezetői jelvény (1., 2., 3. osztály)
16. Balesetmentes Közlekedésért jelvény (I., II., III. fokozat)
17. „Kilián” Haditorna jelvény
18. Díszszemle jelvény
ÁBTL- 4.2 - 10-21/12/1973 /69-70. oldal

 
<< Első < Előző 11 12 13 14 15 16 17 18 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL