Payday Loans

Keresés

A legújabb

Boldog-boldogtalan magyarok édenkertjei és poklai

bruegel_pieter_icarus_-_hi_res

Tisztelt ifjú és szépkorú olvasók!

Mindenkit üdvözlök, aki jóhiszeműen a honlapra "tévedt",

s csak remélni merem, hogy visszatérő vendég lesz nálunk.

Elég vonzónak találja az ingyenes és bő szellemi kínálatot,

és lesz elegendő, elég nagy lelki bátorsága szembenézni

jobbítandó önmagával és a pusztuló nemzet sorskérdéseivel...

diogenesz_m_3

Üdvözlettel: Nagy Jenő (1952-)

Elérhetőségem: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.


ferenczy krtnc


Országok rongya! könyvtár a neved,
De hát hol a könyv mely célhoz vezet?
Hol a nagyobb rész boldogsága? - Ment-e
A könyvek által a világ elébb?

Rakjuk le, hangyaszorgalommal, amit
Agyunk az ihlett órákban teremt.

Mi dolgunk a világon? küzdeni,
És tápot adni lelki vágyainknak.
Ember vagyunk, a föld s az ég fia.
Lelkünk a szárny, mely ég felé viszen,
S mi ahelyett, hogy törnénk fölfelé,
Unatkozzunk s hitvány madár gyanánt
Posvány iszapját szopva éldegéljünk?

Mi dolgunk a világon? küzdeni
Erőnk szerint a legnemesbekért.
Előttünk egy nemzetnek sorsa áll.
Ha azt kivíttuk a mély sülyedésből
S a szellemharcok tiszta sugaránál
Olyan magasra tettük, mint lehet,
Mondhatjuk, térvén őseink porához:
Köszönjük élet! áldomásidat,
Ez jó mulatság, férfi munka volt.

 

Vörösmarty Mihály

Gondolatok a könyvtárban


ablak olvas erotika

MÉDIUMAJÁNLAT:

Álmos Király Televízió

hiszek_egy_istenben

 



MAGYAR PDF Nyomtatás E-mail
2012. december 04. kedd, 08:50

czuczor_gergely

 

Mit ír a Czuczor-Fogarasi szótár a MAGYAR szócikk alatt, 1862-ben!

MAGYAR


(elemzését l. alább); fn. tt. magyar-t, tb. ~ok, harm. szr. ~ja. Gúnyos kicsinyzéssel: magyarka. Szoros ért. mint nemzeti név, jelent személyt, kinek mint nemzetünkből, vagy fajunkból valónak a magyar nyelv anyanyelve, vagy ha idegen nemzetbeli ősöktől származott is, idővel nyelvre, és szokásokra nézve, különösen pedig állandó ittlakozás által meghonosodott, vagyis a mi nemzetünk tömegébe olvadt. Ha még szorosabb értelemben veszszük, nemzetünknek és fajunknak csak azon részét illetné, mely a kunok, székelyek, palóczokon stb. kivül honi nyelvünket birja anyai nyelvül, s mely mintegy törzs magvát teszi az öszves nemzetnek. Széles ért. mint az állodalmilag vett hungarus szó jelentése, magyarnak mondható a magyar haza mindenik lakosa. Ennélfogva nevezik a kivándorlott és megtelepedett czigányokat is új magyaroknak. Duna-, tiszamelléki magyarok. Felföldi, alföldi, erdélyi, havasalföldi magyarok. Csangó magyarok Moldovában. Kun magyarok. Palócz magyarok. Régi magyarok vezérei, fejedelmei. Magyarok Istene. Él még a magyarok Istene. Megemlegeted még a magyarok Istenét. Magyarnak Pécs, németnek Bécs. Igaz, tiszta, jó, vitéz magyar. Korcs, elfajult magyarok. 
"Romlásnak indult hajdan erős magyar." 
Berzsenyi.

 


Mint melléknév általán jelenti valaminek oly tulajdonságát, mely nemzetünk, fajunk és hazánkbeli eredetre, szokásokra, természetre, szóval nemzetünk és hazánk viszonyaira vonatkozik. Magyar apa, anya, szülék. Magyar nép, faj. Magyar ember, asszony, legény, leány. Magyar katona, vitéz, huszár, ezred. Magyar ló, ökör, juh. Magyar bor, kenyér, kalács. Magyar forint, am. 50 kr. v. 100 dénár (a vonásforint három márjásból, azaz ötvenegy krajczárból állott), amaz máskép: kurta forint. Magyar király, korona, főurak, nemesség, törvény, alkotmány. Magyar nyelv, irodalom. Magyar szabó, timár. Magyar ruha, viselet, nadrág, kalap, üng. Magyar zene, táncz. Magyar világ, a magyar országos lét, szokások, nyelv divatkora. Eléfordúl a történelemben hét magyar (a Névtelen jegyző irásmódja szerént: hetumoger) t. i. a hét vezér, kik alatt a magyarok e hazába jöttek; továbbá: dentumoger, a Scythiában lakó magyarok, kiknek birodalma nyugotról a fekete tengerig terjedt, hátok mögött pedig a Tanais vagy Don folyam volt nagy tavakkal (szintén a Névtelen szerént), honnan jöttek ki a magyarok a 7 vezér alatt. Dentu tehát lehet dontó, vagy inkább donti, t. i. idegen szóknál az n végzethez könnyen járul t pl. rubin-t, forin-t (flloren-us után). Hogy dentu tízet jelentene, mind jelentésre, mind tárgyra nézve puszta föltevésen alapszik. 

A magyar szó történeti eredetét meghatározni a régiségbuvároknak volna feladatuk; azonban ez még mindeddig nincs bizonyosságra emelve, főleg azon okból, mert bár eredetünket a hagyomány a hun történelembe vezeti, de épen a hunok ős történelmét, mely főleg sinai forrásokon alapszik, még eddig a sinai nyelv nem tudása miatt eddiglen mi magyarok nem tanulmányozhattuk, holott saját nyelvének is segitségével egyedül csak a magyar dönthetné el végképen a kérdést. Mi itt rövidenden megkísértjük a ,magyar' szó jelentése körül először elemzőleg, azután pedig történelmileg a ,hungarus' szóval is összeköttetésben nyomozódni. Elsőben tehát elemzőleg itt csak azt fejtegetjük, miféle rokonhangu magyar szókkal van öszveköttetésben, s ezeknél fogva mily jelentései lehetnek. 
A régibb honi íróknál, kik nevünk leirásában hitelesebbek a külföldieknél, a mai magyar nevezet moger mogeri, mager mageri módositásokkal fordúl elé. A g és gy nyelvünkben tudomás szerént mint rokon hangok többször fölcseréltetnek, pl. genge gyenge, göngy gyöngy, göngyölít gyöngyölít, gertya gyertya, gümölcs gyümölcs, Georgius, György, angelus, angyal stb. A mag s rokon mog, magy mogy szók közvetlen jelentése gömbölyűség, kerekdedség, közvetett értelmök pedig gömbölyű vagy kerekded alaku növénytermény, melyet a latin semen, granum, a német Kern, Korn szókkal fejez ki. V. ö. MAG. Innen vették neveiket a magyal v. mogyal, magyaró v. mogyoró, melyekhez legközelebbi rokonok a bod bodza, bogy bogyó. Második alkotó része a magyar szónak régiesen er v. eri, ú. m. mager v. mageri, moger v. mogeri, magyer (Katalin legendájában) v. megyeri, s hanghasonlással magyar v. magyari; különösen ez utóbbi alak: magyari ,magyar' helyett a régi iratokban gyakran eléfordúl pl. a Carthausi névtelennél (Toldy F. szerént 1517 és 1527 között): "Ki vala magyari André királnak leánya." (Ugyanitt az egyszerü ,magyar' az országot jelenti: "Ki mikoron mind hozjá tartozóval Magyarrá jött volna atyjafiához.") Továbbá 1550. évből: "Tegnap ebédre jött bé Kyrál Poson várába, az magyari urak és nemessek ma at fen (ott fenn) voltak Kyrálnál." (Szalay Á. 400 m. lev. 69. lap.) Így Zwliman Zultán nyilatkozatában 1540-ből, Verbőczy régi magyar fordításaiban stb. De ugyan ez időtájban eléjön ,magyar' is, pl. 1549-ből: 
"Te magyar nemzet ha fel nem ébrülsz." 
(Thaly K. gyűjt.). 

Horvát István saját történeti buvárlatai nyomán is indulva a magyar szónak mageresztő, magvető, (agricola, georgius) jelentést tulajdonít, mi a szóelemzéssel ugyan nem ellenkezik, de ,mager' más értelmet is elfoglal. Mert er, mint az ered ereszt igék gyöke épen oly önálló lehetett hajdan, mint a mered, mereszt származékok mer, a terjed terjeszt igék tér v. ter gyöke. Hogy létezett hajdan er ige, gyanitható az ere szóból, mely kantárt, azaz lóeresztő, lójártató szerszámot tesz. Az ere is pedig nem egyéb, mint az igenév erő módosított alakban. (Mellékesen megjegyezzük, hogy az igeneves szók majd ő e i ü majd ó a i u alakban jelenkeznek, pl. fürgő sürgő, fürge sürge, szeleverdő szeleverdi = szélverő, hányóvető hányiveti, csapdó csapdi, furó fura furu, szuszómuszó szuszimuszi, húzóvonó húzavona, sunyó sunya sunyi, magavető magaveti, markapökő, markaköpi stb.) E szerént az erő, ere és eri egyet jelentenek, s mageri v. magyeri am. magere v. magyere am. magerő v. magyerő (Kernmacht). Ha pedig a mag magy szót átv. értelemben veszszük, mint az emberi fajnak szaporítóját: akkor mag-eri am. faj eresztő, t. i. nép, mely mintegy magvát teszi több más, belőle származott népeknek, milyenek a kunok, palóczok stb. kik raj gyanánt keltek ki a törzsnépből, melyet ez okból nevezhetni magerőnek, mag-eresztőnek. - Továbbá él nyelvünkben egy szó, mely Sándor István állítása szerént is nem csak hímgolyót jelent, hanem magát a hímállatot is. Ezen szó her v. here (pl. here-méh), melylyel alaphangban megegyeznek a magyar fér, férj, továbbá a török er és eri, a latin vir, hellén arrhn, és szanszkrit varasz v. vírasz gyökeik, s valamint a latin vir és vires, hellen arhV és arrhn, úgy a magyar here vagy férj és erő rokonok. Ezen elemzésnél fogva a régies mag-eri am. magférfi, s mag-eriek am. magférfiak (Kernmänner, Kernvolk), kik mintegy magvát, lelkét, velejét tették azon különféle de rokon népeknek, melyek a magyarokkal egy ősi eredetüek, és egy nyelvüek voltak. Ezen értelmezésnek kedvez azon nemzettörténeti állodalmi és alkotmányi viszony, sőt általános nemzeti hagyomány és érzelem is, mely szerént a magyar faju népségek között a magyar neve vitte és viszi a főszerepet, s ma is a kun, székely, palócz stb. nevek és népek csak egyes különös ágai és részei az általános magyar névnek és népnek; s kun, székely, palócz stb. magukat egyszersmind magyaroknak is tarják. Idegen népeknél a ,magyar' a latin ,hungarus' név alatt lőn ismeretessé, mely hún-ból eredettnek mutatkozik.

 


S itt van helye e nevet s ezzel összeköttetésben a ,magyar' szót is a történelmi téren kutatni, oly történelmi téren, melyet hazai íróinknál az egy Prayn kivül hasztalan keresünk. 
A ,hún' vagy ,hunn' szónál eléadjuk igen röviden e népség történetét Európába vándorlásaig Rotteck kivonata után (némely nyelvészeti jegyzetekkel kísérve), ki azt Deguignes franczia iró nagyszerü, (negyed rétben öt kötetü, (német fordításban Dähnert János Károlytól egy külön kötetben a Bevezetés foglaltatik, és a többi rész négy kötetben foglaltatik) és nemében egyetlen munkájából vette által, azon Deguignes iróéból, ki a hunnok legrégibb történelmét több századdal Kr. sz. előtt, nem mesékből, nem is néphagyományokból, noha mellesleg ezeket is megérinti, továbbá nem képzelt valószinűségekből, hanem vagy egykoru, vagy a történeti korhoz közel álló, tehát a legnagyobb hitelességű sínai korrajzokból - annalisokból - merítette, és irányunkban is, némely más nemzetbeli irókkal ellenkezőleg, a francziáknál tapasztalt elfogulatlansággal állította egybe. Mely korrajzok annál teljesb hitelüek, mert azon időben a hunnok a szomszéd sínaiakkal századokon keresztül csaknem örökös ellenségeskedésben élvén, azoknak minden tetteit figyelemmel kísérni valának kénytelenek. A sínai írásmódon (hiong-nu vagy Schott szótára szerént egyszerűen hiún, vagy pedig hiun-csu is) teljességgel nem lehet fennakadni, mert a sínai írók ezen népség egy nagy részét az ős hunn birodalom felbomlása után egész a Volga folyam mentében történt letelepedésök alatt is némi figyelemmel követték, honnan a sínai források nagyobb megszüntével csak nehány év mulva Európába törvén, itt őket az európai írók veszik által ugyanazon (hunni stb.) név alatt. És Deguignes itt már ezen írókat is felhasználja. Lássuk tehát itt czélunkhoz képest rövidke történetöket maga Deguignes után; de a kinek buvárlatait a főbb pontokban, különösen az Európába tört hunnoknak, a hiongnuktól származtát több más, még pedig a legkitünőbb írók elfogadják, pl. Rottecken kivül Neumann Károly Frigyes a franczia Akadémia által jutalmazott következő munkájában: Die Völker des südlichen Rusalands. Leipzig. 1847. Úgy hogy e jeles történelmi művet Deguignes nélkül alig is lehet érteni, sőt Deguignes mondja előszavában, hogy e tárgyra vonatkozólag a régi európai történetírók munkáji csak a sínai korrajzok után nyernek világosságot. (Az olvasót mindenek előtt kérjük, legyen szíves Ázsia térképét is venni maga elébe). 

Deguignes a régi nagy tatárságot, körülbelül az úgynevezett Scythiát Ázsiában, keleti és nyugoti tatárságra osztja. A nyugoti tatárokról mondja, hogy ezek egész Ázsiában kiterjeszkedtek, és későbben Európa és Áfrika nagy részét is elfoglalták. A római írók hunnok (hunni) név alatt ismerték őket és eredetökről sok mesét elbeszéltek a nélkül, hogy hazájokat pontosan eléadták volna. A sínai irók hiong-nu néven nevezik. T. i. a sínai tartományoknak (Senszi, Sanszi és Pecseli nevüeknek) északi határain lakott hajdan ama híres nemzet, melynek tulajdonképeni birodalma a mondott határokon kivül keletről a mandsu népségig, nyugotról Khamilig és az igurokig, s az Irtis folyamig terjedett, északról a Kalkas és Eleuth országokat lehet határul venni, s ezen egész nagy birodalom Tatan nevet viselt. E nemzetből eredtek azok, kik a későbbi hunnok, turkok, mogolok, magyarok és tatárok neve alatt lőnek ismeretesekké. A sínai íróknál Hán sínai uralkodó ház korától fogva lett a hunn név állandó; előbb Jao sínai császáron kezdve mintegy két ezer évvel Krisztus előtt san-jong (hegyi barbár, Neumann szerént: hegyi fegyveres), majd Hia uralkodó ház alatt csong-jo (Neumann szerént hun-jo) néven, Kham uralkodó ház alatt pedig küei-jang (szellemek, t. i. rosz szellemek földe), és Cseu ház alatt hien-jün néven fordulván elé, mignem utóljára a hiong-nu (vagy Schott szerént hiun vagy hium-csu is) maradott meg, melynek véleményünk szerént (mint Hún alatt olvashatni) a magyar honi, némely szójárás szerént honni sőt honnyi is, azaz hazai, (vaterländisch) és földi (Landsmann) felel meg. (Schott szótárában az e nevet kifejező irásjegy két jegyből van összetéve, ú. m. kutya és hős, mely a sínaiaknak, azok mint engesztelhetlen ellenség iránti nagy gyülölségét mutatja (barbari septemtrionales Sinensibus quondam infestiasimi - mint Schott mondja.) A hunn birodalom kezdetét mintegy 1200 évre tehetni Kr. előtt, de csak a 209. évben (Kr. e.) kezdettek oly hatalomra vergődni, hogy a sínai irók róluk körülményes tudósítást adnak, úgy hogy a hunn fejedelmek (csenjuk, vagy tanjuk) időrendi névsorát innen kezdve lehet egybeállítani, mig öszves birodalmuk ezen világrészben Kr. sz. után az első század vége felé végkép föl nem bomlott. Leginkább e korszakban mint hatalmuk tetőpontján nyugtalanították Sínát, és hódítottak meg több népséget mind kelet mind nyugot felé, itt különösen a Kaspi tengerig és be Sibériába. Kr. sz. u. 46 év körül nagy éhség nyomta a birodalmat, s ez vala előkövete a bekövetkezett szerencsétlen felbomlásnak. Ekkor meghasonlás támadott az uralkodó családban, és a fejedelemtől a család egyik tagja a nép egy részével elszakadt, s a birodalom délibb részén a sínaiakhoz csatlakozva, sőt a másik északi rész irányában oly dühös indulattal viseltetve, hogy az olykor még békére hajlandó sínaiakat sem engedék kiengesztelődni, a régi fejedelmet s vele maradt népet több ízben megtámadták és végkép legyőzték. A győztes déliek úgy ahogy még mintegy negyedfél századig tartották magukat saját fejedelmeik alatt, de többnyire a sínaiak fensősége mellett. A legyőzött és más népektől különösen a Sien-i nevüektől (előbbi alattvalóiktól) is nyomott északi hunnok régi birodalmukból kiveretvén, három főbb részre szakadtak. Egy részök nem messze Kasgar és Akszu felé (a mai Kis-Bochara nyugoti részében) s Persia határáig húzódott, és egész a Kaspi tenger hosszában kiterjeszkedett azon földön, melyet a persák Mauarennahar néven neveznek, (mely Vámbéry szerént arab szó, s am. folyamok köze, vízköz, nahar am. folyam) Kharisemmel együtt, körülbelül a mai Turkesztánban vagy Turánban vagy Nagy-Bocharában vagy Dsagatajban (így nevezve Dsenghiz khán 2-ik fiától s XIII. században). Az Oxus mellett telepedvén le Ab-tele azaz Deguignes értelmezése szerént Vízi-tele (hab-telep?) vagy Abtelita néven neveztettek, mely névből támadtak a romlott Euthalita, Hajatelita, Nephtalita, Atelita Cidarita nevezetek. Nevezték őket Fejér hunnok-nak is, kik a többinél műveltebb életmódot követtek. A sínaiak ugyanitt már régebben Jüe-si hatalmas népségről is emlékeznek, kik egész Indiáig sőt Indiába tettek foglalásokat s hindu-scythák-nak is hivattak. Ezeket Degaignes gétáknak gondolja. De nem hihető, hogy egy hatalmas idegen nép a menekvő hunnokat oly könynyen befogadja, miszerént ezek egész országukba belefésekelik magukat; más részről a szilaj és vad természetü s zordon külsejü hunnokról lehetetlen hinni, hogy itt letelepedvén egyszerre müveltek lettek a külsejökben is egyszerre elváltoztak volna, annyira, hogy amazok ellenében ,fejér' nevezetet nyerjenek. De legnevezetesebb, amit maga mond Deguignes, hogy a lakosok Szeiramtól (a régi szakáknak is lakhelyétől Kis-Bocharában) egész a parthusokig (kik túl a fejér hunnokon vagy Nagy-Bocharán laktak) értik egymást (egymás nyelvét), noha nyelvök egy kevéssé (azaz csak szójárásilag) különbözik (I. Kötet 83. 101. lap.). Innen következtethetjük, hogy a jüesik, és fejér hunnok, kik Nagy-Bocharában vegyesen laktak, és Kis-Bochara lakosai egy nyelvüek valának, különben nem értik vala egymást. Azt kell tehát a történelemre is támaszkodva alaposan föltennünk, hogy még a hatalmas hunn birodalom korában, mely, mint föntebb érintettük, különben is szintén a kaspi tengerig kiterjedett, különösen a jüesik is 177 körül (Kr. e.) meghódittattak vala, tehát a keleti hunn birodalom felbomolta előtt már több mint 200 évvel, költözködtek ide hunnok, és a jüesikkel, vagy ha tetszik, gétákkal is egyesülve, távolabb a nemzet rabló természetü zömétől, itt szelidebb erkölcsöket vőnek föl, s a legyőzött északi hunnok egy része csak ezekhez menekült. 
A másik rész nyugotnak tartva, s több népséggel, különösen a szintén hatalmas és közös eredetü uigur vagy ugor vagy igur népnek, mely néphez kétségtelenül az ut-igur, kutr-igur, bitt-ugur, ulz-igur stb. népségek is számitandók, továbbá a jüesi, azaz fejérhunn népnek is egy részével egyesülve (lásd alább), sőt olykor Sínát még most is fenyegetve (mint hogy nekik a fejér hunnok is rokonaik voltak, és ezekkel együtt véve egész Kasgarig kiterjeszkedtek), a Volga folyam mentében és a Kaspi tengerhez északra fekvő földrészen a baskirok földén új birodalmat alkotott, melyet a nyugoti írók Magna Hungaria (Nagy-Magyarország) néven neveztek, mivel azt állítják, hogy a hunnok innen jöttek ki. (Német fordításban I. r. 397, 398, 413, 496. stb. lapokon); de uralkodóik nevét, noha a ,csenju' nevezetnek még itt is nyomai vannak, épen úgy nem tudjuk, mint uralkodásuk korszakait; minthogy a sínai történetírók, kiket többé nem érdekel vala, hogy e népségről tudomást szerezzenek, csak némely szakadozott történeteket jegyzettek föl, melyek ugyan semmi öszvefüggőt nem nyujtanak, de arra mégis szolgálnak úgymond Deguignes, hogy ezen nemzetet szem elől nem veszítjük és látjuk, miként ez Európa szomszédságában a Volga folyam tartományaiban, melyeknek, (a történetírók) Nagy-Magyarország nevet adtak, ismét hatalmassá lőn (mint föntebb). Innen rontottak ezen hunnok a IV. század vége felé Európába, s itteni történetöket nyugoti írókból már jobban ismerjük egészen Attila vagy Etele birodalmának felbomlásáig. - Mielőtt tovább mennénk, három dolgot kívánunk megjegyezni. Elsőben, hogy a hunnok s velök egyesűlt népek nem mind költöztek át Európába (épen úgy mint a magyaroknak is a IX. század vége felé történt kiköltözése alkalmával egy rész Nagy-Magyarországban maradott, mely Julianna ismert tanusága szerént még a XIII. században is fennállott és magyar lakosokkal bírt); világosan mondja Deguignes még pedig sinai írók után (a német fordításban I. kötet 401, 408 stb. lapjain), hogy e nemzet igen nagy számu levén, nem minden népcsoportok és törzsek (Horden und Stämme), melyekből az áll vala, vettek részt azon nagy és terhes vállalatokban, hanem a Pai-kal tó (ma Baikal tó az Irkutzk nevü orosz kormányzóságban, melyet az oroszok szent tengernek is hívnak), továbbá Tula folyam körül, a Turfán hegységek északi részében, az Írtis folyam mentében az Altai hegyek mellékén, a baskírok földén, Kapcsak északi részén és Atel v. Volga folyam mellett elszórva maradtak, valamint azok is, kik Tele v. Tiele (Ab-tele v. mint tudjuk fejérhunn) néven az Oxus mellett, a föntebb érintett Mauarennaharban székeltek. Innen értjük, hogy Attila alatt a hunnok birodalma Európa és Ázsia tetemes részét magában foglalá (I. kötet 422. l.); Attila körül királyok és fejedelmek szolgálának, s az ő parancsának mint rabszolgák engedelmeskedének (Jornandes után ugyanott 429. l.). Másik megjegyzésünk, hogy a magyaroknak a hunnoktól származtát nemcsak az öszves magyar hagyomány, hanem azon körülmény is igazolja, hogy őket csaknem az összes európai nép és irodalom (a szlávságon kivül, mely jobbára csak az egyszerü ugor vagy rokon hangokat tartá fenn), a görög íróknál (a Tourkoi szón kivül Ouggro, a latin és latin eredetü nyelvekben hungari, egyes számban hungarus, hongrois, hungarien, unghero (az olaszban a hunnok is unni), Ungar, üngürüsz (törökül, de madsar is) stb. néven nevezi, mely név Deguignes szerént is am. onogur v. hunugar t. i. a hunnokkal egyesült ugor (a német fordításban I. k. 413, 438, 632, 637. lapokon, az ugorokról külön alább szólunk); kiválólag pedig azon nevezetes történelmi tény, hogy az egyesült hunn-ugorok alapították Magna Hungariában még a későbbi századokban is (mint föntebb említők) magyar nyelvü népek lakoznak vala. Harmadik megjegyzésünk, hogy a hunnok Attila halála és birodalmának felbomolta után az V. században mind idegenek mind egymás ellen harczolva nem sokára hatalmukkal nevöket is elvesztették; egyébiránt világosan megérintetik (Bevezetés 266. l. I. kötet 440. l. stb.) hogy egy csoport Georgia vidékein, saját fejedelmeik alatt mint Aribasut Ziligdes stb. mások (Zambergam fejedelmük alatt) a Duna körül foglaltak helyet, végre mások az avarokkal egyesültek. S a hunn név helyébe egy új név, a velők ugyanegy őseredetü de utóbb külön csoportosult és hatalmassá vált turk vagy türk név és törzs lépett. Tudni illik: 
A sínaiaktól és saját testvéreiktől legyőzött régi északi hunnok harmadik része Sína melletti birodalmuk felbomlása után az Irtis folyam hoszszában fekvő Altai hegyekbe vonult. S itt több század folytán megszaporodva, tőlök származtak Deguignes szerént (a nélkül hogy itt is a meséknek és mesés hagyományoknak helyt adnánk, melyek közől némelyek, pl. a farkas szoptatásáról, egyenesen a római meséskorból vannak kilopva) a VI. században hatalmassá vált turkok v. türkök, a XIII. elején pedig Dsengiz khán alatt a mogolok. Szóról szóra mondja röviden Deguignes már a Bevezetésben, 273. lapon: "A hunnoknak az egész tatárságban elszéledt nemzete elvesztette most (a VI. században) saját nevét, s minthogy közöttök a türkok népcsoportja igen hatalmassá vált, ez lőn a neve az egész többi népnek, vagy sajátlag szólva, a többi népek a hunnokat csak a türkök neve alatt ismerték, valamint a következő időkorban Dsenghiz khán, ki a mogolok közől való vala, alkalmat szolgáltatott, hogy a mogol név a tatároknak csaknem általános neve lőn." (A ,turk' név alatt, mely Neumann szerént hihetőleg a Turan névtől mint első székhelyöktől vétetett, nem a későbbi törököket vagy ozmanlikat kell érteni, noha ezek is amannak ivadékai). Ugyanis a mely népet más történetirók turk vagy türk néven neveztek, azt a sínaiak Tu-kiue néven hívják. Ennek egyik főnöke Tu-müen a VI. században némely más, különösen a Tiele (fehér hunn) népnek is legyőztével nagyobb hatalomra vergődvén, Il-khan nevet vőn fel, s új hatalmas birodalomnak vetette meg alapját, úgy hogy ezután már az öszves hunn törzs csak ,turk' név alatt ismertetett, s mikor a magyarok a IX. század végén Európába költöztek is, Konstantin császár is szintén e néven említi őket. (I. K. 491. l.). Az Ottomannok vagy Ozmanlik pedig, - noha ezek szintén tatár eredetüek - hatalmuk és birodalmuk megalapítását Athman vagy Othman XIV. századbeli főnöktől számíthatják; miután t. i. az iconiumi (kármáni) seljucida sultánok ezen birtokát a mogolok a XIV. század elején elfoglalták, a Kis-Ázsiában levő, vagy oda menekült emirek közt leghatalmasabbá lön Othman, kihez a többiek is csatlakozva Görögországot pusztitották, mígnem Othman későbbi utódja II. Mahometh a XV. század közepén Konstántinápolyt elfoglalta, és széles birodalma fővárosává tette. 
Mai korban a régi hunnok lakhelyeit nagy részben ugyanazoknak ivadékai, ú. m. körülbelül a keletázsiai őshont vagyis Sínától északra eső földrészt Sínához tartozó Mogolországban, egyszersmind a Dzungárságban és Kis-Bocharában a mogolok (vagy mongolok), hova a kalmukokat is számítjuk, és bokharok, a későbbi hont észak-nyugotra általában a tatárság t. i. mind a független keleti, vagy turkestáni mind az ázsiai orosz birodalomhoz kapcsolt tatárság ú. m. bocharok, uzbekek, taskendek, khivaiak, kirgizek, turkmannok, baskírok, karakalpakok, nógaiak, csuvasok, jakutok stb. s hazánkban a Duna s Tiszamentében a magyarok lakják. Hogy ennyi századok és több vegyülések folytán a különböző ivadékok testalkata s arczvonásai némi változást szenvedtek, épen nem csodálhatjuk.

 


Kiegészitésül ,hungarus' nevünk és fajunk egyik alkotójáról a régi ugorokról is legyen szabad Deguignes után némely dolgokat elmondani. 
Az uigur v. ugor v. igur népség kevéssel Kr. sz. előtt Turfán tartománya, a mai Kis-Bokhara északkeleti része körül (noha Cannabich földrajza szerént a sínaiak az egész Kis-Bocharát is nevezték Turfánnak) két fő csoportra oszlott, s két külön királyságot (északit és délit) alkotott. A sínaiak az egészet Kao-csam vagy Cse-szü néven nevezték, különösen a délit (hozzájok közelebb állót Tzien-cse-szü (első Cse-szü), az északit Heu-cseszü (másik Cse-szü) néven. Mind kettő hol a hunnok, hol a sínaiak felsősége alatt állott, majd egygyé olvadván közös fejedelmet választottak, kinek Idi-kütt nevet adtak, mely név azt teszi Isteni követ (Gesandter Gottes I. Kötet, 293. lap. vagy Gesandter des Geistes III. kötet 28. l.). Deguignes ezek lakhelyeit összevetvén a Ptolemäus által leirtakkal, azt mondja, hogy a Ptolemäusnál eléforduló Szizigek (Siziges) ugyanazok az igurokkal, kik is az Anniber nevü nép között (kiken Deguignes szerént a hunnok értendők, tehát: hunn ember?) és Akszu között laktanak. Abulghazi khán, ki a XVII. században tatár történelmi munkát írt, azt mondja, hogy az északi uigurok on-uigur (azaz tíz uigur), a déliek pedig tokosz-uigur (kilencz uigur) nevet viseltek (dokuz tatárul am. kilencz), tíz, illetőleg kilencz folyóvizeiktől. Azonban Abulgazi majd két ezer éves dolgokat írván le, s ezek közt, mint ily hosszú korfolyam után máskép nem is lehete, számtalan mesét szővén munkájába, ha fölteszszük is, hogy azon nevek a régi időben valósággal fennállottak, melyekről Deguignes sem mondja, hogy a sínaiak ismerték volna, mi inkább azt hiszszük, hogy itt is az on-uigur hunn-uigurt, és a tokosz-uigur betűátvetéssel khataj, azaz sínai uigurt jelentett, mert amazok a hunnokkal ezek pedig a sínaiakkal valának közelebbi szomszédságban és viszonyban. De volt legyen a dolog bármiként is, annyi igaz, mint föntebb is megérintők, hogy az uigurok egy része a hunnoknak mind ősi hazájukból kiköltözésök alkalmával, mind későbben szintén a hunnokhoz csatlakozott, és utóbb is e népcsoport egy része szintén a Volga mellett honolt; úgy hogy némely íróktól, pl. Jornandestől, itt, is on-ogur, Menandertől pedig csak uigur néven neveztetnek, amidőn a tíz folyamról neveztetésnek semmi alapja nincsen. Azonban egy részöket még a mogolok korában is, ú. m. a XIII. században, Idi-kütt fejedelmeik alatt ősi hazájokban - Turfánban - találjuk (német fordításban III. kötet 28. l.). Az uigur szó Degnignes szerént segélőt (németül: Helfer, ogh-mak-tól? mely am. dörzsölni, simogatni), mások szerént pedig szövetségest jelentene, a honnan úgy vélekednek, hogy on-uigur, tíz szövetséges', ut-igur ,öt szövetséges', kutr-igur vagy szeréntök kut-igur (de ez alak nincs Deguignesben) ,hat szövetséges' értelemmel birna stb. De ez egészen önkényes föltevésen alapszik. A mai uigurok Berezine szerént a tatár nyelv egyik szójárását beszélik. Megjegyzendő, hogy az uigurok v. iguroktól Deguignes megkülönbözteti az ogorokat máskép abarokat vagy avarokat, s itt ismét az igazi avaroktól a nem igazi avarokat vagyis várkhúnokat. Egyébiránt nem mellőzhetjük azon feltünő körülményt, hogy a törökben ugor épen azt jelenti amit (Beregszászi szerént) s persa madsara v. madsarai t. i. végzet. sors, szerencse.

 


Ezek után a magyar olvasót érdekelni fogja, vajjon elsőben ha azon több száz név között, melyek a hunnok egész történelmében eléjönnek, nem lehetne-e magyar vagy legalább a magyarhoz hasonló szókra akadni; másodszor, nem lehetne-e a ,magyar' névnek is nyomára, sőt jelentésére találni. Ami az elsőt illeti: a sínai írók vagy a maguk módja szerént nevezték el a helyeket és személyeket, pl. a római illetőleg bizanczi birodalmat Ta-tsin néven nevezik, mely az ő nyelvökön am. Nagy-Sína, azaz nagy mint Sína; vagy pedig kiejtésök különössége miatt, kivált pedig szóhangjaik hiányában (mint a HÚN vagy HUNN czikk alatt megjegyzők) a szókat úgy elferdítették, hogy csak a tárgynak másunnan lehető földerítése után lehet rájok ismerni, pl. tu-kue v. tu-kuie nálok am. turk v. türk, minthogy nyelvökben r nem levén azt itt elhagyják; Ki-li-ki-sze am. Kerkisz vagy Czirkasz, melyben az r-et l betűvel cserélik fel; A-teszui am. Atel vize, melyben az l-t is elhagyják, mert nálok a szótag mássalhangzón nem végződhetik. Sokszor pedig egészen hibásan is értelmezik a szókat, pl. Abulfaradge mogol író ,Dsengiz' khánról azt mondja, hogy dsin a mogol nyelvben am. nagy és ghiz a felső fok (superlativus) képzője; e szót a sínaiak Csing-kisze-nek írják és valamely mesés madár hangjának tartják. Mindazáltal találunk mind némely helynevekre, melyek nálunk még most is megvannak, mind más szókra, melyeknek értelme, sőt sokszor hunn alakja és jelentése is világosan kifejeztetik. Ilyen nevek: 
Tatan, Neumann szerént Tata a hunnok ős lakhelye és tulajdonképeni birodalma (talán innen eredett a tatár szó); nálunk is eléjön Tata mezőváros. 
Khatai a sínai birodalom régi neve; nálunk többszörösen eléjönnek Káta helynevek. 
Igur népség; nálunk eléjön Igar nevü helység a Tisza mellékén. 
Lop nevü tó; nálunk eléjön láp, pl. az ecsedi láp. 
Gobi vagy Kobi nevü nagy sivatag; nálunk egyezik kopár szóval, vagyis ennek kop gyökével. 
Csen-ju vagy tan-ju szó így értelmeztetik: Sohn des Himmels vagy Sohn Gottes, tehát istenfiú; minden esetre hihetőbb mint a Deguignes felhozta Csemli-koto-tanju. A csenju fejedelem két legfőbb tisztjének neve sínai nyelven hien-vam (melyben vam bán-nal egyezik), hunn nyelven: 
Tusi am. weiser König, tehát tudó. 
Mete a hunnok leghatalmasb fejedelmének neve (uralkodott Kr. sz. előtt 209-től 174-ig); eléjön Erdélyben: Metehegy-patak. Neumann ugyan egy kissé máskép olvassa; de mi inkább Deguignes olvasása mellett maradunk, ki előtt már egy sínai és egy franczia tudós halt be ezen buvárlatokba. 
Punu a legyőzött északi hunnoknak tudva levő utolsó fejedelme a csagataj buna szóval, mely am. avult, régi, és kissé távolabb a magyar vén s még jobban a magyar béna szóval egyezik. 
Idi-kütt, az egyesült igur nép fejedelmének neve, mely így értelmeztetik: Gesandter Gottes, tehát isteni követ; legalább kütt és követ azonosságát senki sem vonhatja kétségbe.

 


Gheük-topa így értelmeztetik: blauer Hűgel, tehát magyarul: kék domb; egyébiránt amaz a tatár nyelvhez még közelebb áll. 
Altai (hegy), sínai nyelven kin (sán) am. arany (hegy), török-tatár nyelven altun v. altďn am. arany. 
Ki-lo-man, sínai nyelven Tien-san így értelmeztetik: Himmelsberg, tehát égi-halom; legalább ki és égi azonosak. 
Kerai, e szó eléfordul a krími és kazáni tatár fejedelmek neveinél a khán szó mellett, a kétségen kivül am. király, pl. Hadzi kerai khán, Mengheli keraí khán, Szahil keraí khán stb. A III. kötetben (463. l.). magánosan is eléjön: Edi-kerai, König von Astrakan, Dulet-kerai Khan von Krim stb. V. ö. KIRÁLY. 
Mokán, a turk birodalom kezdetén a VI. században egyik leghatalmasabb khán neve; egyezik a magyar mokány szóval. 
Müsztag, így értelmeztetik: Schneeberg (sínai nyelven: sziue-san), s az mondatik, hogy musz tatár nyelven am. hó (havas?) és tag am. hegy, melyhez közel áll a magyar dag. Általában a tatár nyelv az ismeretes nyelvek közt, nem pusztán a számneveket, hanem mindent összevéve, legközelebb áll a magyar nyelvhez, miről csak akkor fogunk teljesen meggyőződhetni, ha Vámbéry társunk idevágó munkái világot látandanak; ami Deguignes buvárlatait annál inkább fogja igazolni, mert ő s általában az ő kora e két nyelv rokonságáról mit sem tudott, mégis a tényekből a két nép rokonságáról győződött meg. Ha magunk forgathatnók ama sínai kútfőket, talán több nyelvhasonlatra találnánk.

 


A Hunnivár szó, melyet már mások is felhoztak, eléfordul Jornandes VI. századbeli góth irónál, melyet Procopius kortársa latinul ,csatrum vetus hunnorum' szókkal deákosít (Toldy Ferencz); újabban pedig Neumann németül ,Hunnenwarte' szóval fordít; noha mások, például Beregszászi, ezen értelmet tagadják. 
Ami a ,magyar' szót illeti, ehez nemcsak hasonlót találunk a mudgala vagy mudgara szóban, melyhez még közelebb áll törökül madsar, s a francziánál, ha a mi betűhangjainkat akarja utánozni madjar, azaz madzsar, s mely egyik legújabb iró után mint a fehér hunnok neve fordul elé egy régi hindu nyelvemlékben (l. HÚN v. HUNN); hanem eléjön a VI. században, mint a fenmaradt hunnoknak (a Bosphorusban - mai Krimben -, hol később a khazárok tünnek fel) egyik fejedelme Muager-es néven (I. kötet 442. l.), melyből ha az es görögös végzet elmarad, csaknem tisztán a régiesen moger-nek irt név áll elé. Neumann véleménye, hogy a ,magyar' név a baskir v. baskar szóból módosult. Az ő szavai "Das Mischlingsvolk der Baschkiren, welches an den südlichen Ausgängen des Uralgebirges sitzt und türkisch spricht (igazabban tatárul), war ursprünglich, wie es scheint, näher den Ungern verwandt, als die andern finnischen Stämme; ja es könnte wohl der Name Batschar oder Matschar ursprünglich ein und derselbe sein. Noch in der Mitte des dreizehnten Jahrhundertes glich ihre Sprache vollkommen der ungerischen, wesshalb das Land, wo sie damals sassen, nach den Erzählungen christlicher Sendboten, Gross-Ungern genannt wurde." De ezek, mint Julianusból tudjuk, magyaroknak, és nem baskíroknak nevezték magukat, s Neumann, mint látjuk, csak föltevésből indul ki. Alább ezen megjegyzést teszi: "Die Mazaroi des Constantin de Administratione Imperii C. 37. dürfen nicht mit den Magyaren verwechselt werden; das Wort ist sicherlich, wie aus dem Zusammenhange erhellet, verschrieben für Cazaroi." De bajos ám a kútfőket tetszés szerént igazítgatni. Egyébiránt (a khazarok v. kozárokról alább levén szó), a baskírokat Deguignes is tatár népségnek (tehát a hunnokkal egy eredetünek) mondja. - Részünkről a baskír és önkényesen fölvett bacsar szók közti különbséget is mellőzve, még közelebbi hangrokonságot találunk a ,bochar' szóban, mely népség Deguignes szerént is (III. k. 477. l.) régi tatártörzs, s mint a többieknél müveltebb, még ma is eléjön mind a hunnok ős lakhelyén a Mongolságban, mind a volt fehér hunnok hazájában, Nagy- és Kis-Bocharában. Vagy talán bochar és baskir is egyek volnának? Mi ugyan a baskiroknak a magyarokkal egynyelvüségét, legalább nyelvrokonságát épen nem vonjuk kétségbe, de nyelvünknek, nehány egyes idegen szót kivéve, milyenek minden nyelvben vannak a világon, akár szógyökei bőségét, és nagy részben természeti hang- és alakutánzó sajátságát, akár egész szerkezete tisztaságát és oly átlátszóságát, hogy minden ízecskéje, porczikája még most is fennálló, vagy könnyen fölfedezhető értelemmel bír, tekintve, ennek kevertsége ellen, mit Adelung is állít Mithridatesében, e szótár alapján is határozottan tiltakozunk. (V. ö. MAGYAR NYELV). 
Ha már mások jogosultaknak hiszik magukat, hogy nemzetünk neveit (a ,hungarus' névvel együtt) értelmezzék, szabad legyen nekünk is a történelmünkhöz oly közel álló baskir névről szintén elmondani véleményünket. Baska a tatár-törökben ma is azt teszi: más, másik, tehát mint látjuk, a tatár-török és magyar itt is tökéletesen egyeznek. A kir szótagban pedig ki tagadhatná az ,igur' szóval való rokonságot, sőt azonosságot; tehát baskir sem több, sem kevesebb, mint más-igur, másik-igur, vagy ha tetszik, törökösen baska-igur, baskigur. Szó szerént épen az, a mi a sínai heu-cse-szü, vagyis más néven az on-uigur, föntebbi értelmezésünk szerént: hun-uigur, északi uigur. Kár! hogy Deguignes azon kivül, hogy őket tatárivadéknak mondja, kik az orosz hódítás előtt (a XVI. században) a Kazán királyságot birták, oly keveset ír történelmökről. A többek közt kitünő lovagoknak, vitézeknek, és csodálatra méltó íjászoknak festi őket. - Neumann a ,hun-jo' vagy ,hún' névről azt véli, hogy az embert jelentene (welcher - t. i. Name - wahrscheinlich Menschen bedeutet), de nem mondja, hogy micsoda nyelven. Ha más nemzetbeli irók, más, de nem magyar nyelven, a ,hunn' névhez oly hasonló szót találnának, mint a magyar hon, vagy tájdivatosan: honn, melytől honi v. honni (vaterländisch, Landesmann) származik, s melyet ,honnyi'-nak nálunk nemcsak mondanak, hanem írnak is (Georch: Honnyi törvény), az egész irói világ térdet fejet hajtana e származtatásnak; de nálunk legfölebb gáncsra számíthatunk. - Beregszászi Pál a ,magyar' szót vagy a ,mogol'-ból, vagy az arab ,mohadsir'-ból származtatja. Annyi igaz, hogy Deguignes az I. században meghasonlott hunnok egész északi csoportját is némely hagyományok nyomán már mogoloknak is hívja, mindazáltal a meséskort mellőzve, tulajdonképen csak a XIII. században Dsengiz-khán alatt tünik fel a mogolok neve és hatalma; őseink pedig a IX. században saját nyelvökön már nem más mint magyarok neve alatt telepednek le mostani hazánkban. Megjegyzendőnek véljük, hogy a ,mogol' (v. ,mongol') szó Deguignes szerént am. mungl, mely sínai nyelven is mung, s jelentése a német fordítás szerént: traurig, tehát mogorva. Hogy az arab ,mohadsir'-ból, mely kiköltözöttet jelent, vettük volna e szót, még kevésbé hihető. - Némelyek az ,ugor' nevet veszik alapul, azt mondván, hogy ez csupán egy ajakhang előtételével csaknem teljesen egyezik a régi moger szóval, sőt az onogur változatban már az m-mel rokon n is benfoglaltatik. 
A puszta föltevéseket mellőzve, ide igtatjuk hogy Konstantinusnál egy különös neve is jön elé a magyar nemzet egyik ágának, mely keletre huzódott: szabartoi aszphaloi. Hunfalvy Pál társunk azon nézetben van, hogy az első szó magyar s am. szabadok, a másik pedig a görögben amannak némileg magyarázója, helyesebben: aszphaleisz. Lehetne talán az első szót szabírok-nak is venni, kik Deguignes szerént szintén hunn nép valának, kik különösen a VI. században a magyar-türk lakhelyekről előtörve Armeniát, Kappadociát Galatiát, Pontust stb. pusztították. (I. kötet 441. l.); amely esetben az asjalhV szó inkább jelző (attributum) volna és igazi jelentésében (biztos, szilárd) állana; tehát az egész annyit tenne: biztos vagy szilárd szabírok. - A ,magyar' nevezetre nézve, hogy befejezzük e hosszura nyúlt czikket, még a khazarok vagy a magyar helynevek után itélve, kozárok, Deguignes szerént is khozárok rövid történelmére van szükségünk (szintén Deguignes után). Mert ezeknek egyik népcsoportjánál jön elé legtisztábban a ,magyar' szó görög írással: megerh megeré v. megeri, (azaz a régies magyari). T. i. 
Attila halála után nagy számu hunn népség keresett ismét a Tanais (máskép: Don) és Volga között egy részről mint előbbi lakhelyökön, más részről mint ott maradt rokonaik honában menedéket, kikhez ismét több igur csoport csatlakozott, (I. k. 438. l.); de akik mindnyájan részint a most már hatalmassá vált turk nép fensősége alatt állottak, részint ezekkel öszveelegyedtek, és különböző nevezeteket vévén föl, az európaiak előtt különböző nevek alatt lettek ismeretesekké. Ilyenek valának főleg a VII. és VIII. században feltünt khozárok, magyarok, besenyők és úzok. A khozár (a sínai íróknál kosza) nép, a régebben úgynevezett ,Chersonesus tauricá'-ban (mai Krimmben) s általán a Georgiától északra fekvő tartományokban székelt, (róluk kapta nevét a Káspi tenger, melyet a törökök ma is Khazer denizi-nek hívnak), és a belső nyugtalanságok miatt ismét több törzsre oszolt, noha ugyanazon egy nemzet vala. Ezen új törzsek voltak különösen a kabarokon, honi íróink szerént kóborokon kivül (kik későbben ismét a magyarokkal, Konstantin szerént türkökkel egyesültek), honi íróink leirása szerént: Nyék, Megyer, Kürtgyarmat, Tarján, Jenő, Kara és Kaza törzsek, de mint Deguignes mondja, valamennyien khozár, illetőleg turk, tehát hunn eredetű népségek (Bevezetés 273, 279. I. kötet 632 -635, lapokon); innen már hazai íróink is a Konstantin khazarjait és a névtelen jegyző kúnjait, kiket ismét az orosz irók palóczoknak hívnak, azonosaknak tartják; Konstantin pedig világosan is bizonyítja, hogy a kozár-kabaroknak saját szójárásuk vala, és erre megtanították a magyarokat is, de amazok a magyarok másik nyelvét is beszélték (azaz szójárását - mert csak erről lehet szó). Immár ezen hét, illetőleg nyolcz törzs között a magyarról azt mondja Neumann is föntebbi koszorús munkájában, hogy a megere népcsoport vagy már korábbi időtől fogva a legkitűnőbb volt, vagy későbben a fejedelmi család nemzetsége lett, s azért az öszves népség magyar nevet vőn fel (79. lapon). És ime itt tünik fel leggyönyörűbben és kétségbevonhatlanul föntebbi szószármaztatásnak: mag-erő (Kernmacht vagy Kernvolk). Talán innen magyarázandó a magyar nép jellemének, amennyire a történelem emlékezik, egyik fővonása is, mely a rátartósság, ha tetszik, büszkeség, s melyet főleg a ,magyar' névben helyez. 
"Ez hát nemes büszkeségünk, 
Melyről annyiszor mesélünk?" 
Petőfy. 
Egyébiránt a magyar jellem még másik két főbb sajátságát, t. i. egyfelül ahhoz, amit övének tart, makacs ragaszkodását, más felül kedélyességét a költő ezen verse foglalja magában. 
"Természete a magyarnak, 
Hogy jussait nem hagyja, 
De ha vele bánni tudnak, 
Az ingét is od'adja."

magyarok nepviseletei

LAST_UPDATED2
 
SZENT KORONA KONFERENCIA PDF Nyomtatás E-mail
2012. december 03. hétfő, 20:23

Megjelent a 2013-as szkíta naptár

Az Emberek aranyban című szkíta kiállítás különleges anyagából nyújt csodálatos válogatást a 2013-as naptár.

Különlegessége: Névnapok, benne a már hivatalosan is választható ősmagyar keresztnevekkel Ősi és Boldogasszony-ünnepeink, a hivatalos ünnepek mellett Holdállások Minden oldalon található szkíta kincs egyben egy képeslap is!

Mérete: 105 x 294 mm Ára: 950 forint. Megrendelhető a kiadótól, a 06 70 630 5510-es telefonszámon, és kapható budapesti és vidéki üzletekben




2012. december 27 - 28 - 29. 13.00 órától 
MIND A HÁROM NAP INGYENES ! 
VII. SZENT KORONA KONFERENCIA
Most BUDAKALÁSZON (Faluház) lesz a HÉV Lenfonó-megállótól pár lépésre! 
OLCSÓ SZÁLLÁS LEHETŐSÉG ! 

Szervező: 
A Szent Korona Országáért Alapítvány által működtetett 
SZENT KORONA SZABADEGYETEM (Alapító: Dr. Varga Tibor) 
"AMI A VISELET MÖGÖTT VAN... VITÉZEK A VÉGEKEN" - JÁNVÁRY ZOLTÁN kiállítása. Az ebből készült falinaptár megvásárolható a konferencián. 

2012. DECEMBER 27-28. 
13.00 órától 
Előadások a tatárjárás koráról, Szent Margitról és a pálosokról. 
" AZ ORSZÁGOKNAK MEGSZABADÍTÁSÁÉRT " 
Előadások: 
Dr. ANDRÁSFALVY BERTALAN - A magyar településrendszer átalakulása a 13. században. 
Dr. BAKAY KORNÉL - A magyar társadalom sorsdöntő átalakulása 12.-13. században . 
Dr. BÉRES JUDIT - A magyarság keleti gyökerei a genetikai kutatások tükrében. 
Dr. CZEGLÉDI KATALIN - A szent szó eredete. 
P. HESZ ATTILA (pálos szerzetes) - Villanások a Pálos Rend történetéből. 
Dr. HIDÁN CSABA - A mongol hadviselés a "titkos történet" alapján. 
Dr. VARGA TIBOR - 'Margarita' betegek vigasza, ország megmentője. 
MEGEMLÉKEZÉS VARGA CSABÁRÓL 
"Mintha elegendő messzeségbe jutva egyetlenegy műveltségbe záródna össze minden. 
Mintha szétszaladt volna a ménes." 
Portréfilm -szerkesztette : BARANYI KRISZTINA 

2012. DECEMBER 29. 
13.00 órától 
Mindkét előadás után lehetőség van kérdezni, személyes konzultációra, illetve könyvvásárlásra! 
GYÓGYÍTÁS NAPJA - NÉPI GYÓGYÁSZAT 
BERNÁD ILONA - A magyar népi gyógyászat és a bábaság. 
SZABÓ GYURI BÁCSI - A 'FÜVESEMBER' - A gyökerektől napjainkig a népi gyógyászatban. 
Filmvetítés: Dr. EŐRY AJÁNDOK - Keleti gyógyászat 
INGYENES NEMZETI ROCK KONCERTEK 
HISTORICA ZENEKAR és a KURUL DOBOSOK koncertje 

Helyszín: BUDAKALÁSZ - FALUHÁZ Szentendrei út 9. 
Bővebb információ: 06-30-389-3091 
www.szentkoronaorszaga.hu Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

szentkorona orszga
LAST_UPDATED2
 
Állatorvosi lóvá téve PDF Nyomtatás E-mail
2012. december 03. hétfő, 08:57

orban_imf1

Dr. Tóth Zoltán József

"A szemkilövetés kormányától a szemfényvesztés kormányáig"

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0Z_Ae-Oc3Es

banking

LAST_UPDATED2
 
A leghitelesebb mezőségi PDF Nyomtatás E-mail
2012. december 03. hétfő, 07:50

A leghitelesebb mezőségi

Interjú Kallós Zoltán néprajzkutatóval

InterjúDénes Ida2012.12.01. 17:30
A Kossuth-díjas néprajztudós 86 esztendősen is aktívan kutat, az emlékezetében őrzött hatalmas adat- és élménymennyiségbe bepillantást is nehéz nyújtani. Kallós Zoltánnal Válaszúton beszélgettünk, ahol a nevét viselő alapítvány szórványkollégiumot működtet, és múzeumot tart fenn.
– Hogyan lett önbõl éppen néprajzkutató?
– Református kollégista voltam, és abban az idõben a felekezeti iskolákban nagy divatja volt a falujárásnak. Óriási szerencsém volt kiváló magyartanárommal, Nagy Gézával, ugyanakkor mindig bántotta az önérzetemet, hogy Mezõséget sohasem említették, ha magyar népmûvészetrõl esett szó. Csak Kalotaszeg, Székelyföld vagy más tájegység jöhetett számításba. Ám amikor egy debreceni cserkészcsapat kívánságára elsõéves gimnazistaként népdalt énekeltem, azt kellett látnom, hogy amit én tudok, azt más nem is ismeri. Azt a feladatot kaptam tanáromtól, hogy írjam össze a falu dalait. Nem volt nehéz, mert itteni szokás szerint minden fiatalnak volt egy füzete, amibe lejegyezte a számára kedves szövegeket. Közben Szabó T. Attila nyelvészeti kutatást végzett a környéken, így Válaszúton is. Nálunk lakott, és õ hívta fel a figyelmem a varrottasokra. Az Ifjú Erdély címû református ifjúsági lap pályázatának megnyerése aztán igazán nagy ösztönzést adott, így egyre tudatosabban kezdtem gyûjteni nem csak a szellemi, hanem a tárgyi emlékeket is.
– Magyar nyelvterületen ön végezte a legtöbb néprajzi gyûjtést. Nagyjából mennyit is jelent ez?
– Az akadémián sem tudják pontosan, hány dallamfelvételem van, de számuk körülbelül tizennégyezerre tehetõ. Le kellene mindet jegyezni, majd rendszerezni azokat. Nekünk is megvan az összes digitalizálva, és körülbelül hatezer fotót is õrzünk: háromezer színes diát, a többi fekete-fehér. Szeretnénk nyitni egy könyvtárat is, mert rengeteg néprajzi jellegû kiadványunk van.
– Már a kommunizmus idején rengeteg folklóranyagot felhalmozott. Hogyan lehetett egyáltalán kutatni és gyûjteni az elnyomó rendszer körülményei között?
– Csakis ismerõsök, baráti kör és rokonság révén. Mezõségen a rokonság nagyon kiterjedt, és a mezõségi tartja is a rokonságot. A csángóknál az ismerõsök segítettek. Segítségemmel a magyarországi kutatók is az én rokonaimhoz és ismerõseimhez fordultak. Andrásfalvi Bertalan néprajzkutató, volt mûvelõdési és közoktatási miniszter is hozzám jött, amikor Lészpeden voltam. Mindeközben Mezõség ismeretlen világ volt számukra. Elkerülték a román nemzetiségi túlsúly miatt. Nem ismerték eléggé dalaikat, illetve táncaikat sem. A lassúakasztóst, a nemzetségek táncát a legkevésbé. Martin György szerint a mezõségi lassú akasztós a legrégebbi magyar páros tánc. Itt nem is a mozgáson van a hangsúly, hanem az éneken. Egy közösségen belül ennél a tánctípusnál egy bizonyos dallamra azt mondják, hogy ez a Kissek tánca vagy – mondjuk – a Ballák tánca. Mezõségen a temetõben is nemzetségenként temetkeznek, a templomban is aszerint ülnek. Összehoztak Kodállyal is, tõle kaptam egy magnót ajándékba, amellyel már minõségi felvételeket lehetett készíteni. Elõfordult persze, hogy a kerteken jártunk, mert rendõr volt a faluban.
– Balladák könyve címû kötete annak idején hatalmas visszhangot keltett, százezresnél is nagyobb példányszámban jelent meg. Lesz folytatása?
– Eddig öt kiadást ért meg, kettõt itthon, hármat Magyarországon. Ki szeretnénk viszont adni a Balladák új könyvét CD-vel, anno nyolc kazettával jelent meg. A balladákról sokáig úgy tartották, hogy csak Székelyföldön és a hegyvidéken léteznek. Pedig a mezõségi Visában még most is tudnak Kõmûves Kelement énekelni. Jagamas János zenekutató sem hitte, hogy ennyire gazdag a mezõségi anyag, aztán találtunk gyönyörû katonakísérõket és halottkísérõket is. Sõt, Szováton kalákahajtó dallam is élt. Kaláka idején elkezdtek muzsikálni a falu végén, s mentek csujjogtatva: „Ki nem jön a kalákába, / Feküdjön a beteg ágyba!” Érdekes világ a mezõségi. A halottkísérõ itt és Gyimesen maradt meg leginkább, csak a gyimesi nem szöveges. A nõtlen legény és hajadon leány menyegzõjét pedig a temetésén ülték meg. Buzában például ilyen szöveg van: „Fehér galamb szállt a házra, / Édesanyám Isten áldja, / Köszönöm, hogy felneveltél, / Most a halálnak engedtél. / Jaj de szépen megyünk mi, / Szép menyasszonyt viszünk mi, / Nem visszük, hogy virágozzék, / De visszük, hogy hervadozzék”. Zeneszóval és csengettyûs ökrökkel kísérték a menetet. De Visán például nemcsak fejfát, hanem lábfát is tesznek. Állítólag ez a régies.
– A válaszúti múzeum hatalmas, több mint kétezer darabot számláló gyûjteménnyel büszkélkedhet. Hogyan állt össze ez a hatalmas kincs?
– Gyermekkori vágyam volt egy múzeum létrehozása, már a Ceausescu-rendszerben meg akartuk nyitni. A kántori lak épületét választottuk helyszínül, de a szekusok megtudták, és megfenyegették a papot, hogy csakis vallásos témájú tárgyakat állíthat ki. Hozzám pedig a kolozsvári múzeumtól jöttek ki, holott egyébként sehová sem jártak leltárazni. Kijöttek, és mindent felírtak. Megmondtam nekik, hogy inkább meggyújtom, minthogy odaadjam. A csángó anyagot a padlásra rejtettem elõlük.
– Soha nem sikerült eltántorítania önt a küldetésétõl a Szekuritáténak vagy egyéb hatóságoknak?
– Soha. Egyszer Bákóban például Domokos Gézával volt szerencsém: kötöttem egy szerzõdést a Kriterion kiadóval, amelynek értelmében új kötetre gyûjtöttem anyagot, s ezt minden évben megújították. Ez többször jó mentségnek bizonyult. Egy alkalommal Kalagorba mentem. Persze figyeltek. Csütörtöki nap lévén, gondoltam, bemegyek a bákói piacra, mert a csángó asszonyok szõtteseket árultak. Amikor le akartam szállni a buszról, a rendõr az ajtóban állt. Bevitt a buszállomásra, majd a Szekuritátéra. Arra akart rávenni, hogy menjek vissza gyûjteni, mert kíváncsiak voltak, kikkel vannak kapcsolataim. De Feketelakon is keresett a rendõr annak idején, pedig oda rokonokhoz mentem. Buzán eljárást is indítottak ellenem, mert vásároltam valami ikonokat, és azt állították, hogy csaltam, és olcsóbban vettem a valódi áránál. Désen volt a tárgyalás, két asszonyt hamis tanúzásra akartak rábírni, de nem sikerült nekik. Elkobozták az ikonokat, s elküldték a kolozsvári múzeumba felértékelésre: negyed annyi volt az értékük, mint amennyiért vásároltam. Ezt persze nem hozták nyilvánosságra, de én megtudtam. Végül nem is született az ügyben ítélet. De volt olyan, hogy elindultam Válaszútról este, hajnalban beértem Vásárhelyre, ott felszálltam a vonatra, s megérkeztem Gyimesre. Ott este felültem a vonatra, hajnalban megérkeztem a bãlcescui állomásra. Éjjel 3-4-re értem Bogdánfalvára. Kicsit lepihentem, reggel elkészítettem a felvételeket, és utána le is léptem. Vagy voltunk úgy Korniss Péterrel fotózni, hogy mire hírt kapott a rendõr, mi már Gyimesen jártunk. Sok cirkusz volt, nem is jó visszaemlékezni rá.
– Mezõség mellett másik szívügye a csángók. Hogyan alakult ki a kötõdés?
– Ez is kollégista koromra nyúlik vissza, akkor olvastam ugyanis Domokos Pál Péter Moldvai magyarság címû kötetét. Ennek ösztönzésére kezdtem olvasni a témában. A katonaságot Románvásárban töltöttem. Tudatosan választottam a települést az északi csángók miatt, rengeteg emberrel ismerkedhettem meg. Minden reggelünk politikai órával kezdõdött, ám egyszer megbökött hátulról egy katona, mondván: „Mü es magyarok vagyunk”. Egyikük újfalusi volt, a másik pedig lábnyiki. Miután kizártak az akadémiáról, önként mentem Moldvába tanítani. Akkor még sok magyar iskola volt, hetven alsó tagozatos és két felsõs. A magyarországi forradalom után azon a vidéken egyik napról a másikra számolták fel a magyar oktatást, sírva jöttek el a tanítók Moldvából.
– Úgy tûnik, a legutóbbi népszámlálás sem szolgál értékelhetõ eredményekkel a csángókról. Milyennek látja a csángók jövõjét?
– Ebben a kérdésben leginkább az RMDSZ-t hibáztatom: közvetlenül a forradalom után kellett volna lépniük, de semmit sem tettek. A legelsõ szavazáskor Szabófalván még nyolcszázan szavaztak az RMDSZ-re, legutóbb senki. Sokáig tizenkét elsõ osztály indult a Neamþ megyéhez tartozó nagyközségben, legutóbb csak kettõ. Elmentek a fiatalok külföldre, elvitték magukkal a gyerekeket. A rengeteg pénz, amit a magyar állam a csángóprogramra áldoz, nem hoz eredményt, mert minden a papokon múlik. Azokon a papokon, akik azt prédikálják, hogy halálos vétek a gyerek kezébe magyar ábécét adni. Sajnos az a helyzet, hogy a moldvai csángó, ha tud is magyarul, nem vállalja magyarságát, mert fél. Ezzel szemben az erdélyi, mezõségi magyar akkor is vállalja nemzetiségét, ha nem tud magyarul. Ezért a szórványra kellene összpontosítani, mert itt még van remény.
Válaszút másik híres szülötte Wass Albert. Ön hogyan vélekedik a vitatott íróról?
– Wass Albert helye az irodalomban szerintem ugyanott van, mint Nyírõ Józsefé, aki egyébként a közeli Kidében látott el papi szolgálatot, és jelen volt a keresztelõmön. De van még egy híres válaszúti történelmi személyiség, akirõl nem nagyon tudnak. Ezt a vidéket János Zsigmond idejében unitáriusok lakták, egy bizonyos Válaszúti György nevû unitárius prédikátor pedig olyan elismert volt, hogy Dunántúlon is tevékenykedett, Pécsen is volt hitvitája.
– Napjainkban a mezõségi táncrendek a táncházak elmaradhatatlan elemei, amiért ugyancsak sokat tett...
– Egy közös tanulmányban Bartók és Kodály a magyarok és a szomszéd népek zenéjérõl írnak. A mezõségi román népzenérõl is értekeznek, hiszen az éppen katonáskodó románoktól gyûjtöttek. Következtetésként megállapítják, hogy a mezõségi román népzenében jelentõs a székely hatás. Pedig nem székely, hanem magyar hatásról beszélhetünk, mert a mezõségi magyarokkal érintkeztek. De ahogy már mondtam, a kutatók sokáig elkerülték ezt a vegyes nemzetiségû területet. A negyvenes évektõl fogva azonban kezdtek érdeklõdni a tájegység iránt, manapság pedig a táncházmozgalom révén minden táncházban az utolsó rend mezõségi. Hogy miért? Mert abban tudják a legjobban kitáncolni magukat.

Kallós Zoltán

1926. március 26-án született a Kolozsvárhoz közeli mezõségi Válaszúton. Kossuth-díjas néprajzkutató és népzenegyûjtõ. Tanítói oklevelének megszerzése után felvételt nyert a kolozsvári Zenemûvészeti Fõiskolára. Tanítóként dolgozott a kalotaszegi Magyarvistán, a moldvai Lészpeden és a Gyimes völgyében. Mezõségen, Kalotaszegen, Moldvában és Gyimesben gyûjtötte a folklór szinte minden mûfaját, különösen az énekes és hangszeres zenét, a népszokásokat és a szokásköltészetet. Népmûvészeti gyûjtõmunkája is jelentõs, a táncházmozgalom egyik életre hívója. Kötetei, írásai és hangzó anyagai mellett jelentõs közéleti szerepvállalása is: 1992-ben hozta létre a Kallós Zoltán Alapítványt, mely számos hagyományõrzõ és közmûvelõdési tevékenység szervezõje, szórványkollégiumot is mûködtetõ oktatási központ fenntartója, valamint gazdag múzeum és archívum kezelõje.

P.S.:

nem ismertem az örömet

azt se tudom milyen lehet
nem ismertem az örömet
azt se tudom milyen lehet

a bánatot jól ismerem
mer az itt van mindig velem
a bánatot jól ismerem
mer az itt van mindig velem

elosztották a bánatot
ott se vótam mégis jutott
ha még egyszer elosztanák
talán mind is nekem adnák

feljött a nap elhaladott
búval kapott búval hagyott
bús anyának bús gyermeke
én vagyok annak egyike

este napszentület után
könnyemmel áztatom párnám
nem virradok örömömre
nem sötétülök kedvemre

minden nap feljötte előtt
könnyemmel megmosdom előbb
mosdóvízre nincsen gondom
mer a könnyembe megmosdom


LAST_UPDATED2
 
Népesedési Hírlevél PDF Nyomtatás E-mail
2012. december 02. vasárnap, 13:36
nagycsaldosok

Népesedési Hírlevél


Csak bevándorlókkal tudjuk finanszírozni a nyugdíjakat?

2012. november 20.
HRportal
Legalább havi 10 ezer forintot kell félretenniük a mai átlagkereső pályakezdőknek, hogy nyugdíjas éveikben is a mai életszínvonalukon élhessenek. Mire ők elérik a nyugdíjkorhatárt, a népességfogyás miatt már egy nyugdíjas jut egy aktív dolgozóra, így teljesen ellehetetlenül a hazai nyugdíjrendszer. Szakértők szerint ezt nem várják meg a kormányok, inkább kinyitják a határokat a bevándorlók előtt.

A teljes írás itt olvasható:
http://www.hrportal.hu/hr/csak-bevandorlokkal-tudjuk-finanszirozni-a-nyugdijakat-20121120.html

Vélemény:

"Semmi kétségem nincs afelől, hogy a politikusok, széttárt karok mellett, ezt az utat fogják mutatni a népnek és hogy az, erre az útra minden erkölcsi gátlás, minden vívódás nélkül rá is fog lépni. Hiszen voltaképpen már eddig is erről volt szó. A jövőt előbb feltálalták a fogyasztani, jólétben élni kívánó népnek és az a "kannibál menüt" saját gyermekeit jó étvággyal el is fogyasztotta. Mikor a megrabolt jövő sorra elkezdte teremni a csődöket, a népnek akkor se jutott eszébe magába nézni, hanem átkozott mindenki mást (cigányt, zsidót, szabadkőművest stb.) és püfölte tovább az asztalt. Vajon miért vállalná a nép most, sokkal rosszabb feltételek mellett a megmaradásért a sokkal nagyobb áldozatot? "Hol az a kannibalizmusra idomított nép, amelyik képes uralkodni az étvágyán?" Még ebben az évszázadban el fogunk tűnni a Föld színéről. Már hallom is erre: "Na, és?"

István

A gyerekszegénységi ráta kiugróan magas

2012. november 24. 
NOL
Növekvő szegénység és egyenlőtlenség, különösen a gyerekek körében, alacsony foglalkoztatottság és rossz egészségi állapot az ötven felettieknél – egyebek mellett ezekre hívták fel a figyelmet a Tárki és a Friedrich Ebert Alapítvány közös konferenciáján, ahol azokat a kutatási eredményeket mutatták be, amelyek hamarosan megjelennek a Társadalmi riport 2012 című kötetben.

A teljes írás itt olvasható: http://nol.hu/belfold/20121124-novekvo_egyenlotlensegek


Kultúrharc helyett gyermektámogatást

2012. november 27.
Metazin
A konzervatív demográfus szerint a családalapítási hajlandóság és a gyerekvállalási kedv hanyatlása nemcsak a vallásos tradicionalistáknak fáj, hanem súlyos társadalmi és gazdasági következményekkel is jár. A családalapítási kedv ösztönzéséhez nem ideológiai harcra, hanem szociális támogatásra és a gazdasági kilátások javulására van szükség.

A teljes írás itt olvasható: http://www.metazin.hu/node/2640/print


Benkő Ágota: Ez egy örökség, amit tovább kell vinnünk

2012. november 28. 
csaladhalo.hu
A Népesedési Kerekasztal új koordinátorával beszélgettünk

A Népesedési Kerekasztal új vezetője idén május óta Benkő Ágota, aki eddigi civil tevékenységei nyomán méltó folytatója lehet az elkezdett munkának. Vele beszélgettünk a Kerekasztalról és még sok minden másról. A beszélgetés baráti hangnemben folyt, hiszen már régen ismerjük egymást.

A teljes írás itt olvasható:


A szórványban fogy a leggyorsabban a magyar Erdélyben – AUDIÓ

2012. november 29. 
Erdély Ma
A szórványban szenvedte el a legnagyobb veszteséget az erdélyi magyarság, a tömbmagyar vidékeke, a Székelyföldön, a Partiumban és Közép-Erdélyben jóval kisebb a fogyás.

Minél alacsonyabb volt a magyar nemzetiségűek aránya egy adott településen Romániában, annál nagyobb volt a számbeli csökkenés.

Horváth István szociológus a magyar népesség arányának alakulásáról beszélt Kurta Kingának, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársának. 

A teljes írás itt olvasható:



Fogyatkozik a vajdasági magyarság

2012. december 1.
Magyar Szó
Badis Róbert: A népességfogyás oka az alacsony gyermekvállalási kedv, az elvándorlás és az asszimiláció

A teljes írás itt olvasható: http://www.magyarszo.rs/fex.page:2012-12-01_Fogyatkozik_a_vajdasagi_magyarsag.xhtml


A diplomás nők későn szülnek, de aztán belejönnek

2012. december 2. 
NOL
A diplomás nők előbb vállalnak második gyermeket, mint az érettségizettek, utóbbiakat az általános iskolai végzettségűek is megelőzik e tekintetben - számolt be kutatásainak eredményeiről Bartus Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézetének egyetemi docense és igazgató-helyettese.

A teljes írás itt olvasható: http://nol.hu/belfold/a_diplomas_nok_keson_szulnek__de_aztan_belejonnek


Kedves olvasók, kedves barátaim! Köszönöm a Hírlevél megjelenéséhez nyújtott közreműködéseteket. Amennyiben a jövő héten is érdekes, népesedéssel összefüggő cikkre bukkantok, kérlek benneteket, hogy vagy a cikket, vagy a kivonatát vagy a linkjét vagy azt, hogy mikor és hol olvastátok, küldjétek meg nekem a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre, hogy következő Hírlevél számban mások is olvashassák. A Hírlevélben szubjektív hangvételű írások megjelenítésére is módot adunk. 

Köszönettel: Járdi Attila
user_12185805_1207730976593_box
LAST_UPDATED2
 
Gyáva népnek nincs hazája PDF Nyomtatás E-mail
2012. december 02. vasárnap, 09:07

user_10929410_1183529463584_box

Gyáva népnek nincs hazája

A kollégiumban,  ahol  diákkoromban  laktam,  volt  egy  lengyel  srác. Egy napon azt találta mondani valami kapcsán, hogy a magyar az egy gyáva nép.  Nem  szidalomból  mondta,  nem indulatból, hanem tárgyilagosan, szinte evidenciaképpen. Nyomban  felajánlottuk  neki,  hogy  megverjük.  Azt  felelte,  hogy rendben,  de  előbb  menjünk  le  a  presszóba, és beszéljük meg. Ott aztán elmagyarázta. Annyira, hogy nemcsak a verés maradt el persze (úgyis csak vicc volt), hanem sok tekintetben meg is győzött bennünket.

Pedig ez még jócskán a ”rendszerváltás” nevű búbánatos folyamat kezdete előtt történt…

Nem zajlik le valamirevaló ünnepség anélkül, hogy a szónok fel ne említse a magyar nép bátorságát. De a közvélekedésben is ott szerepel a nemzeti karakterjegyek között. A magyarok nyilaitól ments meg, a kereszténység védőbástyája, rebellis kurucok, satöbbi. Csupa olyasmi, amiről nincsenek közvetlen személyes tapasztalásaink.

Amikről viszont vannak, az mind az ellenkezőjére mutat. Lássuk be, amit mindannyian tudván tudunk: a mi életünkben a magyar nép sajnos nem akármilyen mértékű gyávaságot tanúsít. Sok évtizede. Kell bizonygatni?

Még nem volt egyetlen általános sztrájk sem! Általános sztrájk az, amikor nem egyik vagy másik ágazat sztrájkol aszerint, hogy mikor jut eszébe, vagy éppen szorítja a cipő, hanem az összes egyszerre, és megáll az ország. Azt a Hatalom nem tudja lerázni, nem tudja kidumálni, egyszerűen nem tud vele mit kezdeni. Ilyesmire nem volt képes a magyar nép.

Sőt most az aktuális Orbán-kormány idején egyáltalán nincsenek sztrájkok. Feltűnt már? Hörgés az van, panaszkodás, átkozódás, internetes szidalmazás otthonról a fotelből, de sztrájk nincs. Sőt tüntetések, felvonulások is csak kínkeservesen és felülről szervezettek történnek, mindegyik a szervezők által reméltnél sokkal kisebb létszámmal. Még az Egymillióan a sajtószabadságértnevű álságos, de mégiscsak magát közérdekűnek mutató tüntetés is Nyolcszázan a zsidó érdekekért című dzsemboriba fulladt. Pedig ott aztán volt pénz, apparátus, tapasztalat.

Az elmúlt huszon-valahány év alatt lényegében nem történt önálló  és öntudatos fellépés. A magyar nép is, az egyedi ember is alapvetően várt. Két dologra várt: a következő választásokra, abban a reményben, hogy elkergetődik az aktuális hatalmi banda, és jön helyette az, amelyik korábban volt elkergetődve. Pedig dehogyis volt elkergetődve egyik sem, lassan már feldereng mindenkinek. Nagyon lassan. A másik: mindenki folyamatosan arra vár, hogy más kaparja ki neki a gesztenyét. Nem egy bizonyos meghatározott valaki, nem is egy körvonalazott, megnevezhető csoport, hanem egyáltalán valaki. Lényeg, hogy más. Nem én, az egyén, hanem nélkülem valaki bárki más.

Ez nem is gyávaság, hanem sunyiság.

A felszíni magyarázatokat nagyjából mindenki tudja. Egzisztenciaféltés, a média különösen undorító agymosó szerepe, a Hatalom ravaszul kialakított oszd meg és uralkodj stratégiája, amiben az emberek egymás nyomorult pofáját köpködik, miközben kilopják a cihát a fejük alól.

Vannak azonban mélyebb okok is. Legtöbben a Kádár-kor örökségét látják benne. Gulyáskommunizmus, aminek a lényege, hogy zabáld tele magad, de egyébként kuss. Ehhez hozzáadódott a közügyek érdemi részéből való teljes kirekesztés, valamint a civil önszerveződések megsemmisítése.

Valóban, ez mind igaz. De nincs több ok?

Az általános önállótlanságnak és birkaságnak van marxista magyarázata is. Bizony ám! Igaz, manapság nemigen emlegetik, nem divat. Sokan talán nem is ismerik. Kár, mert mélyebbre nyúl. Nos, a kelet-európai, és benne a magyar mentalitás és gyávaság eszerint a 15-16. századra nyúlik vissza. A mezőgazdaság abban az időben jutott el a fejlettségnek azon szintjére, amikor a paraszt már tudott felesleget termelni, vagyis árut, és az értékesítéséből gazdagodni kezdhetett, önállóvá válni, kitörve jobbágyi személyes függéséből. Nyugat-Európában valóban meg is történt, és a parasztból gazda és tulajdonos lett, és kifejlődött, beleivódott az ennek megfelelő szemlélet, mentalitás, viselkedés. Kelet-Európában azonban nem így történt, a parasztfelkeléseket leverték, és a földesúr nem hagyta önállósulni a parasztot, hanem továbbra is elvett tőle mindent, és változatlanul ő kereskedett és gondolkodott helyette. Ez ivódott bele az összes társadalmi viszonyrendszerbe és egyáltalán a mindennapokba. Jobbágyi gondolkodásunk van!

Hogy mindez miképpen manifesztálódik (jelenik meg) arra rengeteg példát lehet hozni, most csak egyet említek: a „demokratikus” pártok, de még a Jobbik elitje is mihelyt pozícióba kerül, rögtön elkezdi magát Grófnak érezni, aszerint viselkedik, alanyi járandóságának érzi a hatalmát és a megszerzett magasabb életszínvonalát, nem érez elszámolási kötelezettséget a saját vakegér jobbágyai felé – és ami a lényeg: ezek a jobbágy-hangyácskák ezt el is fogadják! Közben kussolnak.

Gyávaság ez vagy butaság? Mind a kettő. De az eredménye a nem-cselekvés, ezért inkább mégiscsak gyávaság.

A végső következmény a totális lepusztulás, mert az ilyenképpen nekiszabadult Elit nem érez kontrollt maga fölött, és csakis a saját  érdekeit követi, akár hazaárulás és idegenek kiszolgálása árán is, az Ország Érdeke pedig csak egy szánalmas naivitássá süllyedt.

Van egy vicc. Megy a magyar és a szlovák a sivatagban. Jön az oroszlán. A magyar elkezd szaladni. A szlovák leül, és elkezd futócipőt húzni a lábára. – Bolond vagy? Azt hiszed, hogy gyorsabban futhatsz, mint az oroszlán? – kérdi a magyar. – Nekem nem az oroszlánnál, hanem nálad kell gyorsabbnak lennem – feleli a szlovák.

Ezért vagyunk mi a nyugati zsidó és nemzsidó ragadozók legelső zsákmánya. A gyávaságunk miatt, amiért nem nézünk a saját úgynevezett Elitünk körmére. Ki-ki a saját gazdájáéra. A fidesz-vakhívő a fideszesére, a maszopos a maszoposéra és persze mi is a mieinkre.

Maradt legalább ennyi bátorság?

Freca

Forrás: radicalpuzzle.blogspot.hu

 

user_9203900_1211869515185

Ki a gyáva? Ki a bátor hős?

Mottó: Ez aztán igazán bátor ló! Fejjel nekiment a falnak! -Dehogy bátor ez, csak vak.

 

A radicalpuzzle.blogspot.hu-n Freca billentyűiből pattant ki egy írás: Gyáva népnek nincs hazája. Mi is megjelentettük, annak ellenére, hogy számos megválaszolatlan, mi több, ellenkezést kiváltó kérdést vetett fel bennem.

Az írásban a szerző lengyel barátja elemzi a magyarok viselkedését és jut arra a végkövetkeztetésre, hogy a magyarok gyávák. A hajdani hősi nép, elgyávult. Ezt olvashatjuk:

 

„Amikről viszont vannak [közvetlen tapasztalatok], az mind az ellenkezőjére mutat. Lássuk be, amit mindannyian tudván tudunk: a mi életünkben a magyar nép sajnos nem akármilyen mértékű gyávaságot tanúsít. Sok évtizede. Kell bizonygatni?

Még nem volt egyetlen általános sztrájk sem! Általános sztrájk az, amikor nem egyik vagy másik ágazat sztrájkol aszerint, hogy mikor jut eszébe, vagy éppen szorítja a cipő, hanem az összes egyszerre, és megáll az ország. Azt a Hatalom nem tudja lerázni, nem tudja kidumálni, egyszerűen nem tud vele mit kezdeni. Ilyesmire nem volt képes a magyar nép.”

 

Mondjuk egy általános sztrájk kirobbanásához vagy hatalmas elégedetlenség, vagy tetemes szervező erő kell, nem pedig bátorság.

Ez még nem minden! Két bekezdéssel lejjebb meg még ez is olvasható:

 

„Az elmúlt huszon-valahány év alatt lényegében nem történt önálló és öntudatos fellépés. A magyar nép is, az egyedi ember is alapvetően várt. Két dologra várt: a következő választásokra, abban a reményben, hogy elkergetődik az aktuális hatalmi banda, és jön helyette az, amelyik korábban volt elkergetődve. Pedig dehogyis volt elkergetődve egyik sem, lassan már feldereng mindenkinek. Nagyon lassan. A másik: mindenki folyamatosan arra vár, hogy más kaparja ki neki a gesztenyét. Nem egy bizonyos meghatározott valaki, nem is egy körvonalazott, megnevezhető csoport, hanem egyáltalán valaki. Lényeg, hogy más. Nem én, az egyén, hanem nélkülem valaki bárkimás.

Ez nem is gyávaság, hanem sunyiság.”

 

Durva kritika! És itt állt meg az ütő a levegőben! Mit kér számon rajtunk Freca a lengyel kollégista cimborája szavaiba burkolva? Mi minden nem történt a gengszterváltás óta?

Az okokat keresve nem is a kádári rendből indul ki, hanem évszázadokra nyúl vissza:

 

Az általános önállótlanságnak és birkaságnak van marxista magyarázata is. Bizony ám! Igaz, manapság nemigen emlegetik, nem divat. Sokan talán nem is ismerik. Kár, mert mélyebbre nyúl. Nos, a kelet-európai, és benne a magyar mentalitás és gyávaság eszerint a 15-16. századra nyúlik vissza. A mezőgazdaság abban az időben jutott el a fejlettségnek azon szintjére, amikor a paraszt már tudott felesleget termelni, vagyis árut, és az értékesítéséből gazdagodni kezdhetett, önállóvá válni, kitörve jobbágyi személyes függéséből. Nyugat-Európában valóban meg is történt, és a parasztból gazda és tulajdonos lett, és kifejlődött, beleivódott az ennek megfelelő szemlélet, mentalitás, viselkedés. Kelet-Európában azonban nem így történt, a parasztfelkeléseket leverték, és a földesúr nem hagyta önállósulni a parasztot, hanem továbbra is elvett tőle mindent, és változatlanul ő kereskedett és gondolkodott helyette. Ez ivódott bele az összes társadalmi viszonyrendszerbe és egyáltalán a mindennapokba. Jobbágyi gondolkodásunk van!

 

Nahát, kiderül itt: a jobbágyi gondolkozás az ok! Mert ugye, egy ország életében a nemesek a meghatározóak, a jobbágy pedig szolgaként ott sündörög az ura mellett és lesi annak gondolatát, hogy végrehajtsa. Merthogy nincs tulajdonosi tudata? Szép kis marxista tétel! Csak kérdés, hogy igaz-e? Mert ugye, mióta jobbágyi társadalom van, azóta nem volt Rákóczi felkelés és szabadságharc, nem volt 1848-49-es szabadságharc és annak véres megtorlása, nem volt 1956-os felkelés, szabadságharc és annak még véresebb megtorlása, nem volt 2006, semmi, ami ne a gyávaság bélyegét erősítené.

A blogban aztán néhány olvasó véleményt is nyilvánított, amikor néztem, szám szerint 5. Idézem őket:

 

„Névtelen írta...

Hát, mindez félig igaz csak. Ha valaki megmondja, hogy hogyan lehetne 1millió, vagy akármennyi embert rávenni arra, hogy egyszerre kimenjenek az utcára, akkor hajrá.

De minden, ilyen jellegű szervezkedés, államellenes tevékenységnek minősül, és azonnal lekapcsolnak.

A sima, bejelentett tüntetésnek meg mi értelme van? Egy tüntetés, vagy sztrájk lényege pont az indulatban kellene hogy legyen, ami ugye akkor jön, ha én elégedetlen vagyok, és teli a tököm, szóval megyek, és ezért leordítom a fejed.

De hogy mondjam is meg előre, hogy ezt mikor, és hol fogom megtenni???? Naneeee! Tudjuk jól, hogy ez lófasz a palacsintába.

 

Névtelen írta...

Sajnos a legrosszabb indulattal sem tudok belekötni ebbe a cikkbe, mert minden sora igaz!!

Böczike

 

Karina írta...

2006-os év óta elment a kedvem a "bátorságtól"! Mi lett a magyarokat rugdósó, földre teperő, szemkilövető, a mi adóinkból élő, férgek sorsa? A főkolompos vigan él,nemzetközi utazási irodájában a cselekedetiért kapott kitüntetésével, a kitüntető pedig"ösztöndíjjal" külföldön múlatja napjait. A magyarok, meg ott vannak, ahol "nagy bátran" elindultak, "mint a mádé-i izraelita" sőt azóta már ki is engedték őket a kóterből. Hát kedvesem, én is bátorkodtam a "bátorsággal" kapcsolatban egy igaz történetet elmondani.

 

Gambit írta...

"Az elmúlt huszon-valahány év alatt lényegében nem történt önálló és öntudatos fellépés." - Na ezt most mint 2006-os tüntető kikérem magamnak...

"a földesúr nem hagyta önállósulni a parasztot, hanem továbbra is elvett tőle mindent" – Ha mindent elvettek volna tőle, akkor a paraszt éhen döglik, a földesúrnak meg nem maradt volna jobbágya, majd ő is éhen döglik. Ez így az a vegytiszta, hamuba sült, marxista baromság, ami alapján az oktatásban a mai napig megvezetik az embereket. A jobbágy egyházi és földesúri tizedet fizetett, plusz egy-két természetbeni kötelezettsége volt (pl.: a nemesi birtokon idénymunkát végezni), de alapvetően hazugság ez a "mindentelvettaszemétföldesúr" rizsa. Ez a képlet inkább a mai társadalmunkra igaz.

Az meg, hogy ki ki helyett gondolkodott meg kereskedett, nagyon szépen kiolvasható a korabeli és későbbi irodalmi művekből. Nem Marxot kell tanulmányozni, ha rá akarunk jönni, honnan származik a "józan paraszti ész" kifejezés... A földesúr egyébként is – tisztelet a kivételnek – a lehető legritkábban értett a gazdasághoz, arra ott volt az intéző, az ispán, meg a háztartás egyéb tagjai (a problémák valódi oka inkább ebben gyökeredzik, és áttételesen ugyan, de kapcsolódik a bátorság hiányához is).

Ha pedig már megint visszatértünk az elitkritikához, akkor azt kell mondanom, hogy nyilván van jogos része a dolognak. Nem mindegy, hogy egy vezető miként viselkedik, és az sem mindegy, hogy a követői hogy viselkednek adott esetben. De aki kiérdemelte a vezető pozíciót, rászolgált a hatalomra és tud is élni vele, az igenis jogosan várja el, hogy ezért mások (főleg az állítólagos szimpatizánsai) ezt elismerjék, értékeljék és ennek megfelelően kezeljék (mondjuk tiszteljék). Ez a meritokratikus társadalomfelfogás lényege, amikor érdemei szerint ítéltetik az ember, s nyilván ez alapján csúnyán meg is lehet bukni (a kérdés az, hogy ennek mik a következményei; a Jobbik esetében van következménye a dolognak, más pártok esetében nincs). Ennek a működéséhez viszont egységes mérce kell, ami semmiképp sem lehet egyenlő azzal, hogy "Ők a vezetők, ergo eleve lógatni való gazember az összes!", mert ez a francia, meg az őszirózsás forradalom mentalitása, az értelmetlen csőcselékattitűd...

A bátorságot pedig az elmúlt 60 év, plusz a második világháború kiölte a nemzetből. Aki tenni képes, bátor, hősies, példamutató... stb. volt, az vagy elesett a háborúban, vagy a hadifogságban halt meg,, vagy a komcsi tisztogatás áldozata lett, vagy elesett, ill. disszidált '56-ban. Itt egy gerince tört nép maradt, aki azt tanulta mindebből, hogyha nem ugat bele a "nagyok dolgába", akkor nem lesz túl nagy baja. Erre a demokráciásdi, meg a fogyasztói, egyénközpontú társadalom csak ráerősített.

A tettek legnagyobb gátja pedig manapság az egzisztenciaféltés, ami teljesen jogos és valós rettegésen alapul. Ha nyíltan vállalod a rendszerellenességet, véged, eltaposnak, mehetsz a híd alá, és onnan nincs aki talpra állít, senki nem megy utánad, hogy új megélhetést biztosítson neked. Manapság is megvan a B-listázás, manapság is a rendszerellenes, a hazafias elemek vannak indexen, csak most még kötelező foglalkoztatás sincs, mint a komcsi érában. Nincs az, hogy legalább kubikosnak elmehetsz, ha minden kötél szakad. Az életben maradással játszol, ha nyíltan vállalod a nézeteidet.

Ez nagyon is erős érv arra, hogy ne sztrájkolgasson, ne mozgolódjon senki (főleg úgy, hogy senki sem nélkülözhetetlen, mert mindenki munkájára legalább ezren ácsingóznak).

 

gondor4 írta...

Harmincnyolc évesen meghalt a barátnőm,a börtönben. Semmiségért vitték be akkoriban a rendőrök,"87-ben.Megtudtam, hogy betegen,bezárták egy levegőtlen cellába. És amikor kérte, az esti órákba, hogy nyissanak ablakot,a fegyőrök kiröhögték. Reggelre meghalt, tüdőembóliában. Engem nevezett meg hozzátartozójának, ami annyit jelent,hogy nekem adták ki a személyes dolgait, a Markóban. Amikor rákérdeztem a halála körülményeire, a rendőrtisztnél, közölte velem, jobban mondva vissza kérdezett, hogy fel akarom e nevelni a gyerekeimet? Volt más is... Nekem remegett a térdem, amikor kijöttem a Markóból... Gyáva vagyok? Embereket daráltak a Dunába, az apám azért maradt életben, mert az ávós rosszul számolt.. Gyávák vagyunk? Injekciókat fecskendeztek az előzetesbe, és aztán kiengedték, hogy az épületen kívül haljon meg, legtöbbjüket bányákba vitték, a családnak azt hazudták hogy elhunyt. Nemcsak mi vagyunk a zsidók zsákmánya, hanem az egész világ. Az igaz, hogy az elsők.. Mert elhitették az emberiséggel, hogy ők is emberek, pedig ez nem igaz. Csak hasonlítanak az emberi fajhoz. Ezt használják ki. Ötezer éve ölnek és üldöznek bennünket, már nincs hova menekülni..

 

Tudom, vannak, akik teljes egészében elfogadják Freca írását, ahogy Névtelen Böczike is. Olvashattuk föntebb, másoknak nem ez a véleménye és magam a többiek nézetét osztom. Itt akár abba is hagyhatnám a gondolatmenetet, hiszen a megjegyzést írók válasza meglehetősen áttekintő és tárgyilagos. Még sem teszem. Nézzünk kissé a gondok mélyére.

Mert mi is a bátorság? Vakon nekimenni fejjel a falnak? Vagy értelemmel kikerülni a bajt és nem fogadni el a túlerő kihívását? Ki a gyáva? Aki az őt ért támadást levezeti, az erőt kifogja és úgy védi meg magát, vagy csak az, aki pengét ránt és dulakodik életre-halálra? Gyáva-e az, aki nem veszi fel a kesztyűt akkor, amikor a kihívó ereje többszöröse az övének, fegyverrel felszerelt és vérben forgó szemmel keresi a gyilkos döfést, ütést, vagy eresztené beléd a golyószóró teljes tárját, miközben védtelenül állsz előtte? Hol kezdődik a gyáva megfutamodás és az életet védő önvédelmi kitérés? Hol a határ?

Éppen erről vitatkoztam mostanában egyik barátommal, aki ugyancsak a Freca írásának minden sorával egyetértett.

Mert mit kérnek tőlünk számon? Hogy puszta kézzel verekedjünk olyanokkal, akik kezében fegyver van és csak arra várnak, hogy támadjunk? Számon kérik a magyarokon a nekik föltételezett szkíta, hun, árpádi-magyar 'bátorságot', amikor Európa ostorát jelentették, amikor nyilaikkal, fegyvereikkel, fegyverforgatóik felkészültségével rettegésbe tartották a rablóvárak lovagjait, a nyugati katonai arisztokráciát? Helyes, volt ilyen korszak is a magyar társadalom életében. Csakhogy akik a katonai elitet alkották és a földművelő nép nem azonosak! Az egyik magyarul beszélt és hagyta ránk a csodálatos népdal-, mese- és rege világát, melyből éppen a fegyverforgatás heroizmusa hiányzik, míg a másik a krónikáinkból idézett harciasságot. Az egyik beszélt magyarul – még ha magát nem is nevezte így, egyáltalán meg sem nevezte, merthogy műveltsége mellérendelő volt, – a másik képviselte a sztyeppei lovas népek harciasságát és ugrott a véres kardra.

Nem ugyanaz! A harcias lovas katonanép mára már nem létezik. A modern fegyverek idején, amikor kilométerekről csak lepuffantják az ellent, vagy daysi-cutterrel egész térségek élővilágát megölik, a bátorság és a gyávaság egyébként is más megvilágításba kerül. Viszont akik az országban őslakosok voltak és ma is itt élnek, azok a különböző betelepültekkel felhígult földművesek utódai, a magyarok. Akik nem harciasok, akik nem mennek hódítani, akik a másik embert is embernek nézik és ha elesett, ha üldözött, befogadják maguk közé.

És akik, ha elszakad a cérna föllázadnak az őket fojtogató hatalom ellen, ahogy tették többször is történelmünk során.

Hogy a magyar ember nem viseli el, hogy valaki a feje felett uralkodjon, különösen nem a saját fajtájától, az viszont nem gyávaság. Hogy nem tud olyan szoros kötelékben összefogni, mint a nyakába telepedni szándékozó zsidóság, az is tény. De ez nem gyávaság! Mert ha a léte kerül veszélybe, akkor bizony lerázza a nyakáról az élősködéket. Mert a mellérendelő műveltsége ezt így kívánja meg! Vagy ha az nem megy mert a rátelepedő akkora fizikai erővel rendelkezik, aminek ellenállni szinte lehetetlen, akkor meg pusztul – de nem hódol be. Gyávaság? Aligha.

Több vitát is folytattam a radikálisokkal, akik a társadalmi gondok megoldását általában erőfitogtatásban, erőteljes föllépésben, harcos fellépésben látták. Aztán panaszkodtak, hogy nem áll mögéjük a tömeg. Itt is azt olvashatjuk, hogy 1 millió ember, ha egységesen lép fel, akkor az mekkora erő. Ez igaz!

Csakhogy ki veszi magának a fáradságot a népet gyávának tekintő  és ezt hangsúlyozó értelmiségiek közül, hogy oda ül közéjük  és megtanítja őket arra, hogy miként is kell megszerveződni? Melyikük vállalja, hogy nem úgy fogadják ott, mint a mindent megmondó, az isteni gazságot tolmácsoló prófétát? Merthogy a magyar gondolkozás nem vezéreket és prófétákat keres, gondjait maga oldja meg – feltéve, hogy meg van ehhez a tudása, felkészültsége.

Melyikük vállalja, hogy megtanítja a népet a testbeszéd  újra megértésére? Hogy meg tudják állapítani, ki és mikor hazudik nekik – merthogy az a testbeszédben kiabál? Ki vállalja, hogy megtanítja az embereket önálló döntésre? Hogy tényleg összeállhasson egy tömeges fellépés? Ki vállalja, hogy megszervezi, hogy mondjuk csütörtökön senki nem megy be a multikhoz vásárolni, aminek során megtapasztalhatja a nép az együttesség erejét? Ez semmiség, mégis hatékony – és még sem ebben gondolkodnak a megmondó emberek. Miért? Hol vagytok drága értelmiségi társaim, akiknek pl. ez is feladata lenne?

A világ legegyszerűbb dolga a népet gyávának tekinteni, mert nem akar fejjel nekimenni a falnak, amikor a magukat vezérnek képzelők ezt éppen időszerűnek látják.

Hány és hány idős embert fosztanak ki, vernek meg, kínoznak halálra a magukat felsőbbbrendűnek tekintő megélhetési bűnözők? A társadalom hozzáfogott önmaga megszervezéséhez és felálltak a gárdák – a hatalom meg őrjöngött. Fegyvertelenül mentek be a cigánytelepekre bemutatni: a nép még sem védtelen, garázdálkodásuknak vége! Gyávák? A legutóbbi gárdaavatást stikában rendezték meg. Látható volt a hatalom erőszakszerveinek felvonulása és kiszámítható volt, hogy mire készülnek. Gyávaság, hogy másutt rendezték meg és félrevezették a hatalmi őrülteket? Gyávaság? Nem! Nem mentek fejjel a falnak, gondolkoztak – többet ésszel, mint erővel – és megtartották az avatást.

Assisi Szent Ferenctől származik egy amulett szöveg. Valahogy így hangzik:

Uram! Adj erőt, hogy elviseljem, amit nem tudok megváltoztatni. 
Adj bátorságot, hogy megváltoztassam azt, amit meg tudok változtatni. 
És adj bölcsességet, hogy a kettő között különbséget tudjak tenni.

A jelenlegi helyzetben az látszik, hogy a politizáló elit cserbenhagyta a népét, hatalmi erőkhöz igazodik, azok kedvében járva igyekszik a magyar népet rabszolga sorba keríteni. Nem igaz, hogy a ballib koalíció idején a nép ölbe tett kézzel várta, hogy valaki kikaparja neki a gesztenyét. A másik politikusi csoport igazi arcát akkor nem láthatták, hittek az ígéreteiknek, mert az előző 4 éves kormányzati idejük alatt annyit azért tettek, hogy hinni lehessen nekik.

Tévedés volt.

A választások előtt kik emelték fel a szavukat az ellen, hogy ez a csapat abszolút hatalomhoz jusson? Ki figyelmeztetett annak veszélyére? Az emberek bíztak abban, hogy szavukat állják  – és a ma kurjongatók nem figyelmeztették a választókat: ácsi! Ezt ne tegyétek! Ugyan szinte semmit sem ígértek, de a kétharmados abszolút hatalommal még azt sem hajtották végre. Ma már ez egyértelmű.

Gyávaság lenne a jóhiszemű bizalom? Kétlem.

Mára a helyzet már egészen más. Most vetődik fel a kérdés: tudunk-e ezen a helyzeten változtatni? Ha igen, hogyan? Vagy viselni kell ennek a következményeit?

Az utóbbi esetben a magyarok mellérendelő  válasza nem egy görögtűz, amikor mindent fölégetnek. 1956 sem ilyen volt. Akkor a létfeltételek váltak elviselhetetlenné és sokan úgy vettek részt benne: ha ez marad, elpusztulok. Akkor ha kell pusztuljak úgy, hogy közben tettem is valamit a változásért. Megkísérelték a változtatást erővel. Akkor. Volt hozzá bátorságuk, elérhetők voltak eszközök is, de a mértéktelen túlerő, a 'bátor' nyugati biztatók szeme előtt verte porba a kísérletet.

Ma is a kérdés kezd így megfogalmazódni. A válasz azonban már viseli az előző idők tapasztalatait: ha nem tudunk rajta változtatni, akkor inkább elpusztulunk, de a rabszolga sorsot nem vállaljuk. Különösen nem olyan brutális, embertelen barbár hódítók részéről, akik máris a nyakunkon ülnek, akik ma is tépik a szájukat, hogy bár ők legyőztek minket, mi még sem hódolunk be nekik – és ez Isten és Ember elleni vétek, amiért büntetnek is. Szerintük, az ő törvényeik szerint.

Itt a kérdés, a magyarokat gyávának tekintő  urak és hölgyek: ti mit tesztek annak érdekében, hogy a lassan elviselhetetlen helyzet megváltozzon? Szapuljátok a magyar embert, gyávának kiáltjátok ki? Szerintetek ennyi a részetekről elegendő? Aligha.

Tessék a társadalomszervezés élére állni. Tessék tanítani az embereket, hogy milyen helyzetben mit tehetnek és mit érdemes tenniük. De tessék tudomásul venni azt is, hogy a nép nem vak! Látja a falat! És ha nem megy fejjel neki, az nem gyávaság, hanem a 'többet ésszel, mint erővel' mondás érvényesítése.

Cser Ferenc (Nemenyi.net(

 

kinizsi_kenyermezon

Balla József: Elgyávult-e a magyar?

„Mi mindent csak félig csináltunk!”Gömbös Gyula

 

Történelmünk elmúlt ezer évének kritikus szemlélője két vízválasztót, szinte minden történelmi sorsfordulónk, nemzeti tragédiánk kimenetelét meghatározó traumatikus élményt lát a magyarság életében.

Az első törést, megbicsaklást az István király által a magyarságra kényszerített - de már apja, Géza fejedelem idején is szorgalmazott -, idegen segítséggel, idegenek nyakunkba ültetésével véghezvitt, nyugat-római kereszténységre térítés és a feudális társadalom- és gazdaságszerkezetre, új, idegen kulturális mintára való áttérés jelentette. A térítésnek útjában volt az idegenek által érthetetlen és pogánynak tekintett több ezer éves örökségünk, melyet rovásírásunk adott tovább a szájhagyomány mellett. Utóbbi kopott, halványult, a másikat meg tűzbe vettették. Noha a folyamat több emberöltőt igényelt, természeténél, módszereinél fogva, mondhatni: bizonyos fokú „személyiségzavart”, önazonosságvesztést okozott a magyarság tömegeiben. S ez a „tömeg” túlnyomó többséggel a korábban szabad, de az új rendben röghöz kötötté váló paraszt volt.

S hogy mégsem tört meg a magyarság életereje több mint 800 éven át, az talán éppen neki, a föld népének köszönhető. Szabó Dezső írja róla: „Szinte azt merném mondani, hogy a magyar paraszt vallásában nem az Isten a legmagasabb fogalom, hanem a mindenek mögött álló titokzatos haragjával és jóságával paraszti végzetű őstermészet… A magyar paraszt földerős egészsége nem tudta bevenni a szenvedés vallását.” Hiába adtak neki új vallást, új jogrendet, hiába jöttek világába nyelvét, lelkét nem értő idegenek, hiába került röghöz kötött szolgaságba, jobbágyi alávetettségbe, nem roppant meg sem a magyar paraszt, sem a soraiból meg-megújuló magyarság. Ha meghajlott, az „a természet primitív erői közt élő, azokkal küzdő és kiegyező ember meghajlása a legyőzhetetlen világerők előtt.” Meggyengült a magyar, de mégis felülkerekedett történelmünk utóbbi ezer éve első, meghatározó traumáján.

Hogy mennyire nem roppant meg a magyarság életereje, annak bizonysága a magyar királyság európai rangja nagy királyaink idején, évszázados küzdelmeink tatár, török és Habsburg ellenében, Rákóczi, ’48 és ’56 szabadságharca, honvédjeink önfeláldozó küzdelmei két világháborúban… Mind-mind a magyar életerő bizonyságai. Mégis, ’48 levert szabadságharcát követően, de inkább a ’67-es kiegyezéssel egy olyan, közel másfélszáz éves folyamat indult el modern kori történelmünkben, aminek végpontján a jelent vizsgálva jogosan tolul fel a kérdés: elgyávult-e a magyar? Én éppen ebben, a kiegyezés megalkuvásával kezdődő, a történelmi földrengések ellenében is a nemzeti érdek maximális érvényesítése helyett félmegoldásokkal, kompromisszumokkal megelégedő, a jelen magyarjai túlnyomó többségére jellemző közönyben és gyávaságban végződő, ide s tova 150 évben látom bajaink okát, itt kell keresnünk a nemzet – elődeink s önmagunk hibáiból is következő – megrogyásának okait. S így értjük meg, így tanulunk Prohászka Ottokár intelméből: „nem az ő bűnük, hanem a mi hibánk”! E korszak végére szinte eltűnt a magyarság megújulását garantáló, egyedül a természet legyőzhetetlen világerőivel kiegyező, csak előtte meghajló magyar paraszti néplélek.

Míg az 1848 előtti, reformkori magyar lelket nem hagyta nyugodni, hogy „szerte nézett, s nem lelé Honját a hazában”, a Hon és haza, amit megálmodtak, amiért annyian meghaltak, a kiegyezést követő 50-60 évben apránként kicsúszott a magyarság kezéből. Történt ez jórészt a törpülő utódnemzedékek, történelmi vezető osztályunk önzése miatt, ami felvértezetlenül hagyta a magyarságot a 20. század létharcaiban. Ezzel kezdetét vette hosszú vajúdásunk – halódásunk? – folyamata, melynek jellemzője a világtörténelem leghitványabb hiénájának: a zsidóságnak a növekvő uralma a magyar életerő megroppantása céljából! Féja Géza írja a „nálunk lefolyt ’hőskorról’ riasztó képet” festő és a Féja által „Móricz Zsigmondig legnagyobb társadalmi regényírónknak” tartott Tolnai Lajosról: „a kiegyezés kora ellenállóerőnk feladásában, belső bástyáink lerombolásában kereste boldogulásunk útját. Tolnai tudta, hogy ellenállóerőnknek nemcsak nemzeti, de emberi szerepe is rendkívüli, mert ha gyengének bizonyul, akkor a nyugati életformák és eszmék itten kegyetlen eszközzé válnak gyarmatosító szándékok kezében.” (Lelkek párbeszéde, 88. old.)

1913-ban Kristálynézők c. könyvében így kiált fel Harsányi Kálmán: „Egy nemzetet ölnek, egy nemzet vére folyik, és nem ordít föl kínjában senki”. Kevesen ordítottak föl ahhoz, hogy egy újabb reformnemzedékké válhassanak, amely fermentuma lett volna a ’48-ban levert, majd „kiegyező” nemzet újjászületésének. Szabó Dezső sem látja másként e kort: „Kihalsz, csodálatos fajtám, dús kalászú, ősi álmú magyar paraszt, a valóságos Európából. Gróf, sváb, tót, zsidó marják szét maguknak a földedet… Kis pulya ló a történelem, csak törpéket bír el a hátán.” (Kiemelés: B. J.) Pedig ebből a történelmi, „ősi álmú” társadalmi osztályból születhetett volna újjá a nemzet! De, mint Szekfű Gyula írja, már a századfordulón, a vidéki vásár végeztével budapesti lapokat ment megvenni a magyar paraszt! Márpedig a zsidó sajtó vétójogot gyakorolt „minden nemzeti kezdemény dolgában” és a középosztály – legyen az hányadában olyannyira képlékeny, német ajkúról magyarra váltó… –, “valamint az ipari és paraszti népesség a harmadik nemzedékben kizárólag a hírlapokból meríté műveltségét s ehhez képest mindazt, mit bennük olvasott, megdönthetetlen nemzeti igazságnak tekintette.” (Három nemzedék)

Milyen mulasztásokat, hibákat, talán bűnöket követettek el dualizmuskori és későbbi történelmi, nemzeti osztályaink, ami lehetővé  tette szabadságunk fokozott mértékű korlátozását, a jelenben szinte megvonását egy ránk települő kisebbség által? (Trianon országvesztése, a 2. világháború utáni Európán belüli helyzetünk és sok más, e hibák vagy bűnök fényében vizsgálandó.) ’67 utáni történelmünkre nagymértékben igaz, hogy kevés kivételtől, rövidke időszakoktól eltekintve, a nemzet élén „csak törpéket bír el a hátán.” Törpéket, akik elfelejtik: a szabadságnak ára van! S megadni annak árát, az önzés, a megalkuvás, és hatalomféltés legyőzését jelenti. Egykori jobbjaink, mulasztásaikra gondolva, most önváddal forognak sírjukban. Ők még gátat vethettek volna a jövőtlenség mára vaskossá sűrűsödő félelmének! Már értik: „Egy nép halála akkor kezdődik, amikor feladja magát, mert céltalannak látja a jelent és még inkább a jövőt.” (Fiala Ferenc)

Ma a magyarban ott bujkál az aggodalom, a félelem még az erősben is és megnyomorítja a gyengét. De miért is fél s miért gyáva az ember? Miért fogyott el a magyarból a „szabadságért való vágyakozás” azon foka, ami legyőzi félelmét, ha sorsa megrekedt kerekén kell lendíteni? Persze tudom, csak 2006. október 26-ra kell gondolni, ugye? De elég ez féken, szolgaságban tartani milliókat? Hiszen ’56-ban golyószóróval, tankkal lőttek ránk! Körünkben a megalkuvásokból összeálló félelemnek a Rákosi-, Kádár- és Gyurcsány-érán túlnyúló gyökerei vannak. Mielőtt követnénk fonalát, nézzük a félelem lélektanát. Ebben nagy segítségünkre van nyelvünk még romlatlan ereje.

A szegről-végről földim, a decsi származású Czakó  Gábornak ragyogó meglátásai, ráérzései vannak Beavatás a magyar észjárásba c. könyvében. Innen idéznék az „egész emberről”! Hagyományos gondolkodásunkban a kettő nem két egyet jelent, hanem az egy töredékét, s mint ilyen, „rossz” szám - írja. Eckhart mestert idézi, ki szerint ’a kettő a létezéssel azonos Egyből származik.’ „Ilyenformán a meghasonlás száma. Anyanyelvünk pontosan ugyanezt állítja! Lásd: kettősség, kétkulacsos, kétszínű, kétes, kétséges, kétségtelen, kétely, kétségbeesés stb.” De haladjunk tovább a „meghasonlás”, önvesztés logikáját vizsgálva.

„Meghasonlásra, csonkaságra utal a kettő fogalmához kapcsolódó fél szavunk is, és bizonyítja, hogy az Egy töredéke: féllábú, félember, féligazság, féleszű, félkegyelmű, félhitű, féltudós, félművész, féltékenység, feles tinó, féloldalas, félrejár, -ért, -magyaráz,- vezet, félig-meddig. ’Útfélre vetett ország.’ Ami csak fél, legyen bor, tudás vagy ház, az nem az igazi”, írja Czakó Gábor. (115-116. old.)

Mikor fél az ember? Amikor nem „Egy”, amikor meghasonlik és kételyei vannak, amikor kétségbe esik. Amikor féligazságok félembere! Amikor nem tudja, mit jelent: igazság. De mi az, hogy igazság? „Az igazság szó alatt ez értendő: a közösség életéhez szükséges termékeny gondolat”. (Szabó Dezső) Nietzsche is azt látta igaznak, ami éltet! Habár nem feltétlenül gyáva, aki fél, hiszen pl. a biztos halállal való szembenézés pillanatait elviselni emberfeletti erőt kíván, de fél csaknem minden gyáva. És gyávasága köti meg kezét, ezért lesznek döntései, jó esetben félemberek féligazságai.

Nézzük csaknem 150 év tényeit! Maga a kiegyezés, mint tudjuk, sok sebtől vérző, a nemzetet több oldalon is kiszolgáltató félmegoldás volt, melynek megkötését ’67-ben már nem indokolhatta a szabadságharcot követő Bach-korszak megtorlásaitól való menekvés szándéka, ami persze megint csak félemberre utalna. Megelőzőleg, 1859-ben Bécs, ami akkor már a Rothschild bankház egyik székhelye, engedélyezi a zsidóknak bármiféle ipari, kereskedelmi tevékenység gyakorlását, és ezzel szabad utat nyit Magyarország gazdasági gyarmatosítása előtt akkor, „amikor a magyar és keresztény polgárság, kereskedőréteg, iparosság pénzügyileg földre van terítve a szabadságharc leverésének következményei által”, írja Marschalkó Lajos. A kiegyezést követően a „hatalmát és szociális kiváltságaikat féltő magyar sejkek pénzre éhes társadalma alázatos tisztelettel fogadja el az új bevándorolt kezéből az odalökött könyöradományokat.” (Kiemelés: B. J.) Mihamar egy különös, valójában 1944. október 15-ig tartó folyamat veszi kezdetét: „a kaftán és a díszmagyar szövetsége, a régi urak és a hódítók együttműködése.” Az úri murikban birtokát adósságba verő arisztokráciánk és a vidéki dzsentri „égi mannának tekinti a zsidót, a kezében levő pénzüzletet, mert… mindig ad hitelt.” (Országhódítók)

A szabadságharcban a nemzeti ellenállás anyagi terhét viselő  kis-, ill. középnemesség tönkremegy, mert anyagi tehetősség, hitelek hiányában nem tudja pótolni bérmunkával a felszabadított jobbágy munkáját. A zsidó bankoktól csak 30-40%-os kamatra kap kölcsönt!

A felszabadult jobbágy hiába jut földhöz, hitel és tanácsadás hiányban csak szegényedik, haldoklik, hogy majd évtizedekkel később milliós tömegekben vándoroljon ki Amerikába. Mindössze 13 év alatt (1875-1887) „eladósodás miatt összesen 808 295 birtok került eladás alá”, jórészük zsidó tulajdonba. (Marschalkó)

Az 1867-1914 közti időszakról írja Málnási Ödön, A magyar nemzet őszinte története c. könyvében:

„A tiszta liberalizmus kibontakozásának nem utolsó gátja a hatalmas tömegű kötött birtok. Ennek következtében a korszak végén 4189 nagybirtokosnak tulajdonában közel húszmillió hold terjedelmű föld van, az ország területének 40 százaléka, ezzel szemben közel másfél millió törpebirtokos az ország területének alig 6 százalékát mondhatja bizonytalan magáénak. A 10 holdon aluli birtokosokat, bérlőket és a mezőgazdasági munkásokat, cselédeket is hozzászámítva, az ország összes lakosságából 42 százalék agrárproletárt látunk.” A nemzetiségi területeken jobb volt a parasztság sorsa, mint a „nagybirtokkal és hitbizománnyal megterhelt magyar nyelvterület földműveseinek.” Nézzük a száraz statisztikát, ami mögött a Nyirő József, Wass Albert és nemzedékük legjobbjai által bemutatott szívszorító szegénységben, megaláztatásban, vérben és sárban vajúdó magyar paraszt néma küzdelme zajlik. Az 1. világháborút megelőzőleg a földnélküli parasztok aránya nemzetiségenként: szerbek - 36%, a tótok - 29%, románok - 27%, horvátok - 20%-a, míg a magyar földműveseknek 45%-a, azaz 2,4 millió lélek volt földnélküli!

Hasonló tendenciát látni az iparban. A korai kapitalizmusban tapasztalt erdeti, helybeli vállalkozók általi tőkefelhalmozás helyébe, ezen fejlődési szint átugrásával, a „nagymérvű tőkebeözönlés következtében a magyar ipar...egyszerre a nagybankok érdekkörében nagyüzemesül. Néhány nagyiparos család kivételével az önálló iparosok gazdaságilag elvéreznek.” Szembetűnő a hasonlóság a módszerváltás óta eltelt 22 év szocionista, álnemzeti kormányai globális, idegen érdekeket kiszolgáló gazdaságpolitikájával, mert már a XIX. század végére „az államhatalomnak olyan mérvű nagyüzempártolása” volt tapasztalható, „amely a liberalizmus nyugati hazáiban mindenkor ismeretlen volt.” (Málnási Ödön)

A kereskedelemben egymás után jutnak csődbe az évszázados hagyományokkal, kiépitett piacokkal rendelkező magyar és kassai német, valamint kolozsvári kalmárok. Nem a magyar hozzá nem értés, de a zsidó bankházak kamatpolitikája miatt jutott pl. a tönk szélére Debrecen nemes kalmár céhe, hiszen már az 1600-as években kereskedelmi nagyraktárai voltak a távoli Perzsiában és Konstantinápolyban. Magyar áruik, lábon terelt marhacsordák és más lábasjószágok Regensburg, sőt Németalföld piacain keltek el. Míg az ősi nemes magyar kalmár 6 százalékra és 3 hónapra kapja a hitelt, a „tegnap beszivárgott országhódító” 3 százalékra és 6 hónapra.

Arisztokráciánk, a többségi támogatást élvező Deák-párt részéről hiba, jövőnk elleni vétség volt belemenni a kiegyezés dualizmusába. (Kossuth az emigrációból a nemzet halálát látta benne.) A császári haderők sorozatos vereségei után – legutóbbi az 1866-os porosz-osztrák háborúban -, valószínűleg csak idő kérdése volt a magyar függetlenség kikényszerítése. A kiegyezéssel viszont a „nemzetiségek centrifugális törekvéseitől recsegő-ropogó monarchia, föderatív kiegyenlítődés helyett, múló értékű dualizmussal menti meg magát az idő előtti összeomlástól.” (Málnási Ödön) Egy, a Habsburg birodalom helyébe születő, a nemzetiségek föderatív államszövetségén belül a megerősödött Magyarország elnyerhette volna vágyott függetlenségét, a vegyes nemzetiségű területek megtartásával – alkalmanként autonóm státusuk megadásával.

Utaltunk a korabeli zsidó sajtó hatalmára, aminek – a magyar kulturális élet más kulcspozícióinak kisajátítása mellett - sikerült aláásni a nemzettudatot, ami a patkányforradalomhoz, ill. Trianonhoz egyengette az utat. Talán önmaga és osztálya, az úri Magyarország hatalmát féltette Tisza Kálmán, hogy nem látta egy Mikszáth igazát? Azt, hogy “nem az a nemzeti teendő többé: a zászlót kicsavarni a török kezéből, hanem az írótollat kicsavarni a zsidógyerek kezéből!” Hatalmukhoz ragaszkodó félemberek a nemzet kormánykerekénél, a “Mi itt egy szabad országban vagyunk” öngyikos jelszavával. (Tisza Kálmán) Jöttek is százezrével Galíciából és a haszid jövevényeknek, ha kellett, kijárt a vérgyilkosság miatti büntetlenség is! Rotschild és Tisza Kálmán garantálta. Utóbbi persze „nemzetféltésből”, ugye, mert nem lett volna meg a zsidó kölcsön? A zsarolással szembeni bátor kiállás helyett gyáva meghátrálás, amitől vérszemet kapott a zsidóság.

Ha van bűne a habzó szájú cionliberális körök  által elítélt Horthy-rendszernek, az éppen a Marschalkó által említett „kaftán és a díszmagyar szövetségének” továbbélése, a zsidóság hatalma megtörésétől való félelem, s nem az ellenük hozott törvények miatti. A numerus clausus és a zsidótörvények okát dr. Fejér Lajos, a zsidóság által máig agyonhallgatott zsidó gondolkodó egyértelművé teszi Zsidóság c. könyvében. (Gede Testvérek, 1999) Alábbi észrevételei részben vagy egészében igazak voltak a két háború közt vagy akár ma. „A ’kiválasztottság’ öntudata a zsidót fölébe helyezte az autochton népnek, akit nem érzett magával egyenrangúnak, s akit vagyonával együtt - tárgynak tekintett.” Mivel „a zsidóság nem szórványosan, egyedeiben, hanem egész tömegében, népi foglalkozásként űzte az uzsorát”, mondhatni: „a fizikai lét ilyen fenntartásának az ára: a nép (mármint a zsidóság – B. J.) erkölcsi érzékének pusztulása volt.” (29., 84., 97. oldalak)

Tagadhatatlan érdemei ellenére milyen mulasztások árán növelte a korábbi bajt a Horthy-éra? Az első világháború után Európa nagy részén elfogadottá válik a szociális állam eszméje. „Akié a föld, azé az ország” jelszóval földreformot hajtanának végre az újonnan teremtett környező államokban és odébb. Persze a románoknak, szerbeknek, cseheknek-szlovákoknak könnyű volt földet osztani! „Erdélyben 1.6 millió hold magyar nagybirtokot kisüzemesítenek. ’Mi az agrárreformot Erdély visszaromanizálására szántuk’, mondja tiszta faji öntudattal Goga Octavian. Csehszlovákiában átlag 16 holdas kisüzemeket létesítenek a magyar nagybirtokokból”, Jugoszláviában hasonló módon „hatalmas kisbirtok-határövezetet” hoznak létre. Összesen hétmillió hold magyar birtokot osztanak szét a kisantant államokban. Ezzel szemben a nálunk végrehajtott földreformnál 940 ezer hold földön, amiből a nagybirtok csak 650 ezret adott, 410 ezer egyénnek kellett osztoznia. „Ezidőszerint az egész Európában Magyarország vezet a latifundiumok arányával.” „A földreform a nagybirtok területi arányszámát csak 6%-kal változtatta meg, 36%-ról 30%-ra”, írja Málnási Ödön.

Még a ’30-as évek végén is „fajgermán importnak kiáltottak ki mindent, ami időszerűtlennek tartotta az egyház 900 000 holdnyi, zsidók által bérelt birtokát, az 1 100 000 holdnyi zsidó birtokot”, az ország 9 millió holdnyi földjéből. (Marschalkó Lajos: Kállay Miklós és kora.)

Mit, ha nem az ún. történelmi vezető osztály önzését, gyávaságát mutatja ez? Félelmüket egy olyan földreformtól, ami 3.7 millió agrárproletárt juttathatott volna a ’30-as években tisztességes megélhetéshez, szemben a lakosság 0.6%-kát kitevő nagybirtokos és nagytőkés réteggel, az ország 295 milliomosával. Persze itt a zsidó érdekbe is ütköztek volna. Amikor Adolf Hitler már útilaput köt lábuk alá, rablott, összeharácsolt vagyonuk visszafogásával. Ha merszük lett volna erre a korszak kormányainak, a kitoloncolt-kivándorló zsidóságból jóval kevesebb jött volna vissza még a vesztes háború után is. Valószínűleg az ’50-es és rákövetkező évek nemzeti középosztályát felszámoló bosszúra, ill. a magyar milliókat ellumposító tevékenységre is kisebb lehetőség adódott volna részükről. Lehet-e a zsidó pénzhatalomtól függésre mint mentségre hivatkozni, amikor a nemzetiszocializmus példát mutatott az ellenkezőjére?

Hogy nálunk a „kaftánnal való szövetség”  mennyire továbbélt, mutatják a gazdasági világválság dacára is vagyonukat növelő idegen bankok. „Magyarországon 1936. június 30-án az első három kúriába tartozó 21 nagybank vagyonállománya 2.097 millió pengő értéket képvisel”. (Ebből az alaptőke kb. ennek egytizede, 222 millió pengő.) Jellemző, hogy míg ebből a vagyontömegből a Rotschild csoport nagybankjainak részesedése 890 millió pengő, és a Wall Street-City vegyes érdekeltségei 680 milliós arányban vannak jelen, addig „az önálló magyar bakvagyon csak 138 millió pengőt képvisel”, megtoldva a magyar államkincstár 150 millió pengős érdekeltségeivel. A nagybankok erőviszonyain egyedül Gömbös Gyulának volt bátorsága változtatni a nemzet érdekeinek megfelelően. Mégis elmondható, hogy egy „Olyan államban, ahol a pénzintézetek összes vagyonának csak 7%-a mentes az idegen befolyástól, … öncélú gazdaságpolitikát, ipar-,kereskedelem- és főleg vámpolitikát eszközölni nem lehet”, írja Málnási Ödön.

Az olyannyira „közösségi szellemmel”  megáldott zsidóság - mármint saját fajtájuk fele - és balliberális cinkosaik nem a Horthy-éra valódi bűnén akadnak fenn, azon hogy késlekedett vagy csak felemás módon igyekezett megtörni a mindössze 5-6%-nyi zsidóság félévszázadon túlnyúló, magyarságellenes, gyarmati hatalmát, de a „numerus claususon”, a részben kijátszott zsidótörvényeken. Természetes számukra, hogy az 1938-as „A csonkamagyarországi zsidóság a statisztika tükrében”, dr. Kovács Alajos államtitkár, a m. kir. központi statisztikai hivatal ny. Elnöke által közölt adatokban az alábbiakat olvassuk: „a zsidóságnak a nemzeti vagyonban és a nemzeti jövedelemben való részesedését…ma (1938) hozzávetőleges számítással 20-25%ra kell becsülnünk”! Ugyanúgy, még a ’30-as évek elején-közepén is a 100 holdon felüli közép- és nagybirtokok csaknem egyötöd része, 19.4%-a van zsidó vagy zsidó származású tulajdonában, kezelésében. Az 1000 holdon felüli nagybérlők 42.0%-a, a 200-1000 holdas bérlőknek 38.4%-a, a 100-tól 200 holdig terjedő birtokokat bérlőinek pedig 13.0%-a zsidó. (Egyesült Keresztény Magyar Liga) - Sinka István elmond egyet, s mást a zsidó bérlőkről, pl. Makszi úrról, a “nagytermészetű emberről”, a Fekete bojtár vallomásaiban!

1935-ben 3.207 gyár tulajdonosainak 47.0%-a, Budapest háztulajdonosainak 26%-a zsidó – a bérházak jövedelmében viszont 45.7%-kal részesednek. (Dr. Matolcsy Mátyás szerint 1939-ben a budapesti “házak nyers bérjövedelme 237 millió pengőt tett, amelyből 162 millió pengő a zsidók zsebébe vándorolt.” – A zsidók útja) Véletlen-e, hogy az ún. önálló nyomdászoknak (tehát: tulajdonosoknak) 53.7%-a zsidó, a segédeknek viszont csak 13.5%-a? További pályák: az ügyvédeknek még mindig 49.2% a, az összes orvosoknak 1930-ban már csak 34.4%-a, a magánorvosi kar 54.5%-a, a hírlapíróknak 31.7%-a, a zeneművészeknek 28.9, az énekművészeknek 27.1%-a zsidó. Az íróknak 24.7, a színészeknek 24.1%-a izraelita, az állatorvosoknak (1920-ban még 41.3%), 1930-ban már csak 24.0%-a zsidó. S íme az elnemzetietlenitő zsidó „kultúra” színhelyei: az 1000-nél több ülőhellyel rendelkező 4 mozi közül 4, a 800- 1000 ülőhelyes 10 mozi közül 8 és a 600-800 ülőhelyes 24 mozi közül 21 van zsidó vezetés alatt, írja dr. Kovács Alajos.

Kell-e idézni kívülállót, pl. a svéd utazót, Valdemar Langletet? „A tény, hogy a valaha gazdag dunai országok olyannyira szegények, többek között a világháborúnak, az elfuserált békeszerződéseknek és utoljára, de nem utolsóként a zsidóknak tudható be, akik mindenre ráteszik a kezüket.” A birtokviszonyokat illetően: „az ország legnagyobb vidéki birtokai, hasonlóképpen a legnagyobb kereskedelmi és ipari vállalkozások zsidó ellenőrzés alatt állnak” – írja Langlet, Lóháton, Magyarországon át c. könyvében. (On Horsback through Hungary, 1935) „Elméletileg...a nagy bankok 6%-8%-os kamatra adnak kölcsönt. De valójában nem kölcsönöznek pénzt ezen a rátán. Csak azok kapnak kölcsönt, akik két számjegyű kamatot tudnak fizetni”. „A sajtó, amelyik csaknem minden országban hangot ad a közvéleménynek, el van hallgattatva... A szén árát önkényesen állapítják meg és nem elégszenek meg 40%-al, de legalább 1000%-os profitot kell csinálniuk.”

Kell-e folytatni újabb példákkal? A zsidóság hatszor magasabb átlagjövedelmével? Vagy a Magyarország egész szesziparát kezében tartó Fellnerékkel és másik 17 zsidó családdal? A szeszkartell 1938-as „antiszemita”! - államosításakor „egyszerre 500 százalékkal ugrik fel a szeszgyártásból befolyó állami jövedelem”… Na igen! Cionliberális köreink által mindezek felemlegetése: antiszemitizmus. Hát akkor legyünk antiszemiták!

“Mit mulasztott el az állam és a nemzeti társadalom, hogy a fejlődés ilyen irányban bekövetkezhetett?” - kérdi dr. Kovács Alajos. Ugyanis a zsidóság számának „csökkenése… egyáltalán nem jelenti vagyonuknak s ezzel a nemzet társadalmi és gazdasági életére, kultúrájára és erkölcsére gyakorolt befolyásuknak és hatalmuknak is a csökkenését.”

Nehéz cáfolni Málnási Ödön lesújtó summázatát: „A zsidókérdés megoldásához a magyar társadalom struktúráját kellett volna korszerűen megváltoztatni és a feudalizmus lebontásával, a kapitalizmusba való erős állami beavatkozással a régi mulasztásokat pótolni és ezzel együtt a zsidókérdést is végérvényesen megoldani”! Mert bizony ez végig ott tornyosult fölötte, vészesen!

Marschalkó Lajos írja: “a magyarság gyarmatosított sorsát az jellemzi legjobban, hogy 1937. és 1944. október 15. között teljesen a nemzeti kisebbség és nem a befogadó nemzeti többség igényeihez alkalmazkodott a magyar politika. Az Anschluss idején a budapesti Vár nem mer felelni Hitler gesztusára, és elfogadni a "nácik" kezéből az ezeréves nyugat-magyarországi területeket, mert vajon mit szólnának ehhez a londoni és párizsi Rotschildok és budapesti Chorinok?” (Országhódítók)

Ezúttal felesleges taglalni az ’50-es évek borzalmait, az ’56-ot követő megtorlást – már eleget tudunk róla, hogy ne alkudjunk! A kiegyezéssel kezdődő félmegoldások, kompromisszumok száz évre rá, Kádár gulyáskommunizmusa lekenyerező taktikája nyomán kezdtek beleivódni egy felforgatott, öntudatát, nemzeti középosztályát vesztett társadalom közgondolkodásába. A gulyáskommunizmus évtizedei készítették elő az utat a jelen közönye, önfeladása és gyávasága miatti zsákutcához. Ha volt rózsadombi paktum, ha nem, 1990 után egyre-másra valósultak meg a nemzeti megújulást keresztülhúzó, e név alatt elhírhedt pontok, az annyit tagadott Cion bölcsei jegyzőkönyveihez hasonlóan. S innen már a nemzeti jövőtlenség érzete, vaskossá sűrűsödő félelme senki földje fele botorkálunk. Többé már nem az egymást váltó hazaáruló kormányokat kell ostorozni. Közismert bűneik bosszúért kiáltanak, holott a megfizetés vágya egyre kevesebbekben él!

Miért, hogy egyre-másra morzsolódott le a magát nemzetinek valló  tömeg, és hagyta, hagyja szenvtelenül, hogy szinte ugyanazon néhány ezret vegzálja, püfölje, bilincselje az ÁVH? „Egy nép nem hivatkozhat örökké ’elnyomóira’ és ’árulóira’; minden népet elnyomtak és elárultak történelme során; egy nép, melynek jelleme és erkölcsi ereje van, idejében végez elnyomóival és árulóival. A magyar nem végzett velük, nyomorúságában inkább cinkosuk volt, ugyanakkor amikor áldozat is volt”, tolulnak fel lépten-nyomon Márai Sándor sorai. Vagy József Attiláé, aki azt írja, hogy felénk „a gyávaságot irtani” kell. A közöny juttatta a gyávaság és félelem stációjára a magyart?

Mielőtt az immár tömegeket átható, az ország és a magyarok saját maguk, valamint egymás iránti közönye, az önfeladás és elgyávulás példáit vennénk, nézzük, a Cser Ferenc szerint a magyarság életfelfogására, vérmérsékletére úgymond jellemző, azt meghatározó “mellérendelő” felfogást. Mit is jelent az és mire mentség – ha van ilyen? Cser Ferivel többször és régóta vannak vitáim az ügyben. Ő két, egymástól radikálisan különböző népből eredezteti a mai magyarságot. „Az egyik magyarul beszélt és hagyta ránk a csodálatos népdal-, mese- és rege világát, melyből éppen a fegyverforgatás heroizmusa hiányzik, míg a másik a krónikáinkból idézett harciasságot. Az egyik beszélt magyarul – még ha magát nem is nevezte így, egyáltalán meg sem nevezte, merthogy műveltsége mellérendelő volt – a másik képviselte a sztyeppei lovas népek harciasságát, és ugrott a véres kardra.

Nem ugyanaz! A harcias lovas katonanép mára már nem létezik. A modern fegyverek idején, amikor kilométerekről csak lepuffantják az ellent, vagy daysi-cutterrel egész térségek élővilágát megölik, a bátorság és a gyávaság egyébként is más megvilágításba kerül. Viszont akik az országban őslakosok voltak, és ma is itt élnek, azok a különböző betelepültekkel felhígult földművesek utódai, a magyarok.” (http://www.nemenyi.net/default.asp?SID=0&Cal=&AID=0&Direkt=104816)

Cser Feri a történelem egyik, valószínűleg jellemző törvényszerűségére hivatkozik, melynek értelmében mindig a hódító kisebbség  – ha az valóban kisebbség -, veszi át a meghódított nép nyelvét, kultúráját és feloldódik benne. Meglátásom szerint, a magyarság esetében ellentmond ennek valami, ill. bonyolultabb a kép. Mégpedig az, hogy a mai magyar nyelv és a hun, mongol, ujgur, kelta, szanszkrit, sumér, japán, latin, ógörög és bolgár nyelvek között – talán lehetne sorolni -, a nyelvészek szerint igen sok a hasonlóság. (Lásd Varga Csaba szópárhuzamait az említett nyelvekkel.)

Igen, a Kárpát-medencei ősnép nyelve és kultúrája biztosan kisugárzott messzi tájakra, több, e tájon hosszabb-rövidebb ideig metelepedő nép átvehetett belőle, de nem ért el ez a nyelvi hatás Mongólia és Kína vagy India északi vidékeire, ahol hunok, mongolok és ujgurok éltek, ill. élnek. Úgyszintén, ha más nyelvet beszéltek volna Árpád magyarjai, régészeink biztosan meglelték volna eltérő nyelvi emlékeiket! Mert ugye nem voltak írástudatlanok! Tehát az utolsó, Árpáddal betelepülő néphullámmal: visszatelepültek őseink és mint ilyenek: magyarul beszélők volt! Ettől még ütközhetett két vérmérséklet. Árpád magyarjaié, akik a biztosan hosszú “távollét” alatt, más természeti, megélhetési feltételek, a sztyeppe harcos népei közt – fennmaradásuk érdekében -, megtanulták: az “alárendelő” felfogást (is), és a helyben maradt magyaroké: a békés, hódítást, más népek leigázását kerülő “mellérendelés”. Minderről remélhetőleg hosszabban, talán egy, ezen írás nyomán is születő, a „magyar elgyávulás” kérdésében generált vita kapcsán. Ezúttal még csak a magyar, mint „mellérendelő” nép - akiből a „fegyverforgatás heroizmusa hiányzik” -, néhány további ellentmondására hívnám fel a figyelmet.

Ilyen volt-e eleink felfogása pl. Árpád-házi királyaink vagy Mátyás idején? Kétlem! Igen nagyszámú, ha úgy tetszik: hódító hadjáratot vezettek nagy királyaink. Hogy ezek java része, tanulva korábbi példákból, stratégiai támadás volt részükről, az éppen a Kárpát-medencei magyar beágyazottság, nagyhatalmaknak való kiszolgáltatottság miatt történt.

De vannak más, „mellérendelőnek” nevezhető népek, némelyek szomszédságunkban, pl. a lengyelek. Gondolom, ilyenek a finnek, litvánok vagy az írek is. Ismereteim szerint egyikükre sem voltak jellemzők a magyar királyaink idején nem ritka „hódító”, „alárendelőnek” is nevezhető hadjáratok!

De ezúttal nézzük csak kettejüket, a lengyeleket és a litvánokat, egy más szemszögből. Bosnyák Zoltán 1937-ben megjelent, Magyarország elzsidósodása c. könyve adatainak fényében érdekes és az általam írtakat sajnálatos módon megerősítő következtetést vonhatunk le. Nemzetközi összehasonlításban, a könyv statisztikai adatai szerint csak Lengyelországban (a lakosság 9%-a, számszerűleg: 2,845.000), Litvániában (6.5%, azaz 150.000) és Romániában (5.5%, 998.000) élt a nálunknál nagyobb arányban a zsidóság. A korabeli Magyarországon 450.000, azaz a lakosság 5%-a. Mégis nálunk, a zsidó lakosság legkisebb aránya mellett létezett a „kaftán és díszmagyar szövetsége” és még a zsidóüldözőnek kikiáltott időben is kezükben tartották Magyarország gazdasági, pénzügyi és kulturális élete irányítását! Náluk a zsidóság túlnyomó többsége a társadalom legalsó rétegeiben volt található és „nemzeti kisebbségnek van nyilvánítva, míg nálunk a hivatalos felfogás még az, hogy a zsidók magyarok, csak éppen zsidó vallásúak.” (Galánffy János dr., országgyűlési képviselő, 1937)

Bizony a fenti összehasonlításban könnyűnek találtatunk, akár  „mellérendelők” vagyunk, akár sem. Hogyhogy az úgyszintén  „mellérendelő” lengyel vagy litván nép nem hódolt be a zsidóságnak, nem hátrált meg, nem gyávult el velük szemben? Mégiscsak igaza van, „Gyáva népnek nincs hazája” c. cikkében „Frecának”, aki elmondja, egykori lengyel, kollégiumi diáktársukat előbb majd megverték, amikor azt mondta: „a magyar az egy gyáva nép” ,majd nem találtak ellenérvet a vádra. (Freca írása volt a vitaindító cikk, ami úgymond: kiprovokálta Cser Ferenc válaszát. http://www.nemenyi.net/default.asp?SID=9&AID=0&Direkt=104742) Ismertek a zsidóság körünkben való térnyerésének sajátságos körülményei ’48, ill. ’67 után, ami a lengyeleknél, románoknál vagy a litvánoknál nem állt fenn. Mégis! Én mást érzek, látok, az idézett forrásokhoz hasonlóan. És nemcsak a történelmi nemzeti vezető osztályok, de szinte egész népünk megalkuvását, lassú elgyávulását.

Bizony gyávaság ez, Feri! Igen, nem tudott még lazább „kötelékben sem összefogni, mint a nyakába”, nemcsak „telepedni szándékozó”, de: telepedett „zsidóság, az… tény.” Azt írod: „ha a léte kerül veszélybe” – a magyarnak -, “akkor bizony lerázza a nyakáról az élősködőket. Mert a mellérendelő műveltsége ezt így kívánja meg! Vagy ha az nem megy, mert a rátelepedő akkora fizikai erővel rendelkezik, aminek ellenállni szinte lehetetlen, akkor meg pusztul – de nem hódol be. Gyávaság? Aligha.” Ez igy nagyon hősiesnek hangzik, de a kegyezés utáni cirka 120 évben az ellenkezőjét láttuk - de pl. nem a lengyeleknél, ugye! Ez idő alatt a magyar pusztult, az utóbbi kb. 20-ban és a következő 50-ben meg: kipusztul. Hacsak…!

Ha nagy lépésekben végigfutunk az 1990 óta eltelt időszak nemzeti életünkben fontosnak tekinthető, az álságos demokrácia helyébe a magyar nép uralma megteremtéséhez, ha kicsivel is hozzájárulni képes eseményein, nem azt látjuk, amiről Cser Feri ír. Mire, ha nem gyávaságból következő megalkuvásra, félemberes hozzáállásra vall az ún. rendszerváltás? Antall József és annyi más, kétes, kompromittálódott személyiség hatalomra juttatása! Nem lehet mindent a „háttérerők” meg a szocionista, cionliberális erők beférkőzése rovására írni! S itt leginkább nemzeti értelmiségünket kell hibáztatni. Csak távirati módon: a 2002-es választást a szocialista-SZDSZ-es koalíció csalással nyeri meg. A vesztes Fidesz nem kéri a szavazatok újraszámlálását. Egyedül a Budaházy György és mások vezette radikális nemzetiek cselekszenek, újraszámlálást követelve, lezárva az Erzsébet hidat a forgalom elől. Cser Feri fele kérdésem a következő. Látta, hallotta az ország, mi történik. Ha a média hazudozott is, a hírt vitték - s ha nem, miért nem? De a kardinális kérdés: Egy ávó pincéket, Dunába darálást, kitelepítéseket, Recsket, bitófákon, puskacső előtt kiszenvedett hazafiak százait-ezreit látó, elszenvedő, két merőkanál gulyásrepetáért „János bácsizó” ország nem tudott annyira kiegyenesedni megaláztatásából, hogy tíz- és százezreket küld a „hídra”, ami szabadsága felé vihette volna végre?

És előre ugorva az időben, az általad is talán provokációnak tartott – mert „ők mindent ellenőrzésük alatt tartanak”, mint ’56-ban is, ugye? –, MTV-székház ostrom idején, hány meg hány busz, villamos és ki tudja még mi hozhatta volna a hatalommal végre leszámolni kész hazafiak ezreit az ország minden tájáról…? Ó, ha lettek volna ilyen hazafiak! Akik voltak, kevesen voltak, mert az eseményeket tévéjükön – mint „eksönfilmet” – néző magyarok birkanyája magára hagyta őket. Ez lenne a „mellérendelő” - de inkább kihaló, mert a létharcban, ha kell, vér árán jövőt nyerni gyáva - nép? Valaha tudta ezt! Cser Feri szemrehányást tesz az értelmiségnek, mert – mint írja – „Ki vállalja, hogy megtanítja az embereket önálló döntésre? Hogy tényleg összeállhasson egy tömeges fellépés?” Feri! Voltak eseményei az elmúlt két évtizednek, amikor egyszerűen gerinc, emberi, de mindenek előtt: magyar öntudat kellett, hogy az egyén ott legyen a sorsfordulót ígérő megmozdulásokon. Te magad írod: „a magyar gondolkozás nem vezéreket és prófétákat keres, gondjait maga oldja meg.” Nem oldotta meg, mert mára baj, mélységes baj van a magyar gondolkodással.

Újból és újból Prohászka Ottokár püspök intelme: „nem az ő bűnük, hanem a mi hibánk”. Erkölcsi, jellemhiba, kedves Feri! Nem tankok és tetőkön lapuló golyószórós ávósoktól körülvéve kellett volna tíz- és tízezreknek - akik még ugye emlékezhettek a 2002-es csalásra! -, kiállnia az eladósodás veszélyének kitett, télvíz idején traktorokkal a Parlament elé vonuló, napokig tüntető gazdák mellett. De ez a „más sorsa volt”, ugye? Most meg ezek a: talán „nemzetiek” küldik gyermeküket idegenbe, mert mulasztásaik, bűneik, gyávaságuk nyomán felsejlik a magyar jövőtlenség! A „Visegrádi Hármak” meg egyéb gittegyletekben fontoskodó Orbán Viktor egyetlen alkalommal sem kérette magához a román, szerb, szlovák vagy ukrajnai nagykövetet az államaikban folyó magyarellenes, beolvasztó politika miatt. Sőt! A jó munkáért pártja beszavazta Romániát az EU-ba. Talán nem a 150 éves megalkuvások sorába illik azoknak a kormányra szavazása – „nemzeti” szavazók által…-, akiknek vezére, 2006 okt. 23-án az Astoriánál, új-ávós és moszados pribékek gumilövedékei, gázbombái célpontjának hagyva híveit, elmenekült? Ha nem opportunista demagóg Orbán, a tömeg élére állt volna! De neki fontosabb szeme világa, mint nemzete!

Ha csak a karosszék- meg pincepörkölt-nemzetiek által a magyarnak tulajdonított szuperlatívuszok tizedével bírnánk, már rég elkergették volna ezt a félcigány, Soros-fészekaljból szalasztott, nemzeti kliséket durrogtató demagógot, akinek más elképzelése a magyarság sorsa „javítására” nincs, mint a nemzet összesereglett parazitái által felhalmozott adósság visszafizet(tet)ése! Hogy ebbe a nemzet beledöglik? Tűri Orbánt is meg sorsát is! Szinte végtelen a magyar önismeret hiányából fakadó zsákutcákba, kátyúkba és az egyre gyakoribb szakadék-közelbe juttató megvezetések példája. „A magyar végzet abban rejlik, hogy” minduntalan „abban bízunk, hogy intézkedik a Magyarok Istene és a történelem megvár minket, pedig az megy a maga útján (…) annyi és annyi derék erény mellett valami hiányzik belőlünk: a bátorság az önismeretre”, írta Féja Géza a két háború közt. Mit írna ma?

Csak pát napnyira vagyunk egy újabb évfordulótól. Az 56-ik. ’56-é! Engedünk-e belőle? Talán a „magyar név megint szép lesz…”? Lemossuk-e a gyalázatot, mibe eleink s önmagunk óvatlansága, önzése és gyávaság vitt bennünket…? Mert mára:

Jaj, mi … félemberek népévé  lettünk…

sátáni tervek kísérleti nyulává  vedlettünk,

forog sírjában Wass, Nyírő és József Attila,

náci itt mindenki, ha nem cionszolga…

Dögevők csicskása, világ szégyenfája,

halál éllovasa - ez lenne Turán  átka…?

Mindig csak nyelni, folyton szégyenkezni,

többé már sohasem visszaütni…?

- Árnyékok népének, magyarnak lenni!

…………………………………………………

Pedig, ha lenne újra mersze:

mily, de mily csudákat tenne,

csak bámulna a világ, leesne az álla,

sírva tudná meg a sátánfattya:

a magyar föld nem Új-Kazária!

- Ó, ha árnyéka helyett újra maga lenne,

még a Jóisten is benne gyönyörködne,

legszebb csillagának tenné az égre.

(Balla József, Az árnyékok népe)

 

De hogyan lenne „árnyéka helyett újra maga”, amikor vagy másfél évszázada reflexei – fellélegzésnyi szabadsága pillanataitól eltekintve -, csak félemberek félelem szülte félmegoldásait ismerik, amik a jelen mocsarába húzták? Vannak a történelemnek vissza nem térő pillanatai. Talán ilyen volt 2008. márc. 15. is, amikor emlékezve az ’56 ötvenedik évfordulóján történtekre meg a Gyurcsány-kormány újabb arroganciáján felháborodva újra utcai harcok voltak Budapesten. A hatalom messze nem volt oly szervezett, hogy kellő erejű nemzeti fellépéssel ne lehetett volna megbuktatni és elszámoltatni a Gyurcsány-klikket, a szocionista bűnözők százait. De a nemzeti radikalizmus megint magára maradt, a mindössze talán tizenötezer Blaha Lujza-téren tüntetővel és a pár ezressé fogyott utcai harcosokkal. A tüntetéstől távolmaradó gyávákat megszólítva mondta Budaházy Gyuri, hogy emberi dolog félni az ávósok gumibotjától, pofonjától, de a míg „a pofon nyoma el fog múlni, (…) a gyávaságnak a nyoma nem fog elmúlni a lelkükből soha”! S „ha a félelmüktől meg akarnak szabadulni, akkor gondolják el, milyen érzés lesz hetvenévesnek lenni, azoknak a ma harminc-negyven éveseknek, akik most nem mernek ideállni közénk.”

Mára a gyarmati lakosság ellenőrzésére Izraelben kiképzett, általuk irányított új-ÁVH felkészültsége miatt talán csak elszánt, több százezres nemzeti erőnek lenne esélye a győzelem kicsikarására. Hogyan? Nincs pontos válasz, de a szakadék szélén a menekülés legcélravezetőbb módjait kell megragadni. Tanuljunk a Magyar Gárda betiltása esetéből. Nem értem, hogyan értelmezheti Cser Feri ennyire félre az egykor nagy reményekkel induló, mára ellehetetlenített Gárda helyzetét! A következőket írja: „A társadalom hozzáfogott önmaga megszervezéséhez és felálltak a gárdák – a hatalom meg őrjöngött. Fegyvertelenül mentek be a cigánytelepekre bemutatni: a nép még sem védtelen, garázdálkodásuknak vége! Gyávák? A legutóbbi gárdaavatást stikában rendezték meg. Látható volt a hatalom erőszakszerveinek felvonulása és kiszámítható volt, hogy mire készülnek. Gyávaság, hogy másutt rendezték meg és félrevezették a hatalmi őrülteket? Gyávaság? Nem! Nem mentek fejjel a falnak, gondolkoztak – többet ésszel, mint erővel – és megtartották az avatást.”

Nem, Feri! Mára a Gárdát elszigetelték. Ha kellő számmal felvonulnának – ne adj Isten: Gárda-egyenruhában -, kommandósok teremnének ott mihamar és komoly pénz- vagy egyéb büntetést rónának ki Pintér meg Orbán ügyészei. A Gárda üresjáratban van, még magánterületen sem garantálható, hogy a droidok nem törnek rájuk. Ha kimennek valahová, a vérengzésétől menteni a magyart, a vasrudakkal, kaszával, macsétával felfegyverzett cigány előemberhordától szinte saját életüket kell félteni. Sajnos csaknem igaz, hogy fejjel kell nekimenniük a falnak! Nem az ő hibájukból, de a közönyös százezrek, a „nemzeti” milliókéi miatt. Az lett volna „ésszerű”, hogy a Magyar Gárdának fénykorában nem 6000-7000, de a cigánybűnözés fokát és a Pintér-pribékek cigánypártolását tekintve, legalább 50 ezer tagja van! Hiába volt „több ezer pártoló tag, több százezer támogató szerte a világban”, ha csak 7000 merte vállalni a „frontharcot”!

Mi tartotta vissza magyarok ezreit, tízezreit, hogy vállalják a Gárda-tagságot egy izraeli gyarmattá süllyesztett országban, ahol a több évszázada gyakorolt talmudi módszert: a társadalom söpredékét, csőcselékét használják ördögi terveik érdekében? Ahol az ÁVH-s rohamlegények nem a magyar adófizető pénzén finanszírozott bagzásuk miatt évtizedeken belül több millióssá duzzadó, már militarizálódó, vérengző cigánybűnöző hordákat, a fél évezreden túl is, önmaga választáséból a civilizált világ peremén élő, gyűjtögető, tolvajkodó megélhetését teknővájással, vályogvetéssel kiegészítő, nemrég még kannibalizmustól sem visszariadó, tetovált, zsinórban bűnöző cigányt, de a magyar önvédelemre szervezkedő Gárdát bilincselik, ütik. Egy olyan országban, ahol a tanár kollégák, a „pedagógustársadalom” nemzeti sztrájkok sorával kellene hogy tiltakozzon a késes cigányfattyak tanárverése, magyar diákok terrorizálása ellen, ahol 30 magyar színleli a buszon, hogy nem látja, nem hallja, hogy két-három bűzlő cigány előember kurvázza honfitársuk feleségét, barátnőjét, ahol szemük láttára rugdos a füstös fattyú - talán halálra – magyarokat a buszmegállóban vagy aluljáróban. Ahol egykor gazdag falvak szegényedtek el mára tolvajok seregélyrajai miatt, és kirabolt öregek rettegnek az éjszakai zajtól…! „Mint alvadt vérrögök, úgy hullanak eléd ezek a szavak…”, mégis, testvér, mi tartott téged távol a Gárda-tagságtól? Nem lehet közöny, csak a félelem!

Tán nem ezt diagnosztizálja mind, kinek fáj a magyar sors? Bogár László mondta nemrég egy interjúban, hogy “beteg állapotunk alapvető oka az, hogy hazugságban és félelemben élünk. Ez okozza az elmúlt 20 évben a társadalom lezüllését… A közgazdász szerint aki pedig fél, az kénytelen lesz félelemből újból hazudni. A hazugság pedig félelmet szül, a félelem pedig újabb hazugságokat. Ezt hívják öngerjesztő örvénylésnek. Ebből kellene kitörni.” (kapos.hu, 2011 május – Kiemelés: B. J.) Ez a félelem ólmosítja a lábakat. Mert ne feledjük: 5 vagy 10 ezer tüntető hazafit lehet antiszemitázni, szélsőségezni, 50 vagy 100 ezer esetében sem precedenst teremtő a nemzeti radikális erő, de 200 vagy 300 ezer rendszert változtathat! De ehhez bátorság kell.

Egy ilyen nemzeti radikális erő kiszabadítja a szerb börtönből a temerini fiúkat, eltörölteti a Benes-dekrétumokat, megadatja a Felvidék magyarjainak – csikorogjon mégannyira is a foga a sz@rházi Ficónak -, a magyar állampolgárságot, kárpótlást a meghurcolt Malina Hedvignek, kikényszeríti a székely-erdélyi autonómiát. Ledönti a hazaáruló Károlyi szobrát, a Gyulán felállítandó, ’48-ban magyarok ellen harcoló, Erdély elcsatolását szorgalmazó román püspök, Adrei Saguna szobrát vagy a Szabadság tér szovjet „felszabadítóinak” emlékművét… Kiszabadítja Budaházyt és Szaszkát, és vádlottak padjára ülteti a nemzet vagyonát széthordókat…! Nem flangálna ép bőrrel Tinesz meg a többi szemkilövő, csonttörő rendőrállat. Egy ilyen, egykori magára ébredt nemzeti radikális erő vádjaitól nem alhatna a gyáva, ujjal mutatna rájuk:

Nem szégyellitek a pofátok’?

Lám, egyre csak járt a szátok,

s most mindenütt kordont találtok,

itt minden kékbe-vörösbe alkonyult

- a Kossuth-terezés ehhez biz’ jó volt… -

hívtatok parlamenti heréket „tetemre”

- demokráciájuk kegyesen megengedte! -,

de seregnyi védett szuka és kurafi

rajtatok magát halálra nevette…

Lám, jó Budaházyt magára hagytátok

- nem szégyellitek a pofátok’? -,

de sorsotok hamar betelik,

holnap ugyanaz vár rátok!

 

Tűritek, hogy hazárd, kék-vörös ebek

egy országot bagóért árverezzenek,

s hogyan is lennétek Gárda tagok

- ó, ti a „szélsőségtől” tartózkodtok -,

ugye mégsem megy

az ember fejjel a falnak,

s mert gyávák vagytok:

a falak egyre magasabbak!

(Balla József)

 

Igen, kedves Feri, a falak egyre magasabbak, és nem lehet messze az idő, amikor sok méter magasan kanyarognak, felszabdalva a magyar földet, hogy védjék a zsidó országfoglalót a még ellenálló őslakos magyar hazafiak szórványos támadásaitól. Most kell cselekedni!

Kedves Feri! Ami a sorozatos megalkuvások grádicsain, az elgyávulás lépcsőin mára kikopott belőlünk, az a Móricz Zsigmond által a legjellegzetesebb magyar vonásnak tartott: „teremtő düh”. Nem a hőzöngő vitákban kifulladó, de az emberhez méltó  sorsot teremtő. Hogyan?

Bennem oly sokáig fuldoklott a szó, míg most, egy újabb sorsfordulót rejtő évforduló előtt fölhörögtem végtelennek tűnő  panaszom, véres fájdalmaink. Részemről legyen elég ennyi. Befejezésül, válaszként arra, hogy „hogyan hát?”, szóljon Wass Albert. Azt írja, hogy Erdély rengetegeiben ő még találkozott az ősök hagyatékát őrző „szent Öreggel”. Egyik regényében, fagyos-zimankós hegyeken át foglyokat terelnek a muszkák szibériai fogságba. S a hirtelen leereszkedő, talán a gondviselés küldte ködben felcsillan a menekvés reménye. Csak merni kell! Kilépni a sorból és futni… Jöhet a csattanó zaj és villámként lecsapó, mindent kioltó szörnyű fájdalom a tarkón… S mégis vannak, akik mernek! Mernek, mert mint pattanásig feszülő rugó, ott van idegszálaikban, kalapál fülükben az, ami évezredeken át megtartotta fajtájukat, a magyart. A szabadságvágy!

Mert: „Akiben a szabadságért való vágyakozás erősebb, mint a félelem, az megszabadul”, mondja Wass Albert szent Öregje, a régi, Istentől ránk hagyott, magyar bölcsesség talán utolsó őrzője Erdély hegyeiben. Van, aki bátortalan lépést tesz a szabadság fele, de visszafordul. S legtöbbjük neki sem indul, csak vonszolja magát végzete fele. „Kifogyott belőlük a bizodalom… a félelem erősebb bennük, mint az élet… Nem hisznek az életben… elveszették magukat. Mert bizony a megváltást kegyelemből adja ugyan az Úr, de csak annak, aki maga erejéből megdolgozik érte”, szól az utolsó táltos.

Évek óta motoszkál, zakatol fülemben a „szent Öreg” intelme. Mindennél inkább kifejezi a magyar tragédiát… De inkább a végzet, az emberi sors nyitottságát. Annak lehetőségét, hogy többé ne legyünk csak árnyékok foglya, sorsunk ne mindig más toldozza-foldozza! Hogy megállást parancsoljunk a magyar hálálmenetnek! Megállást a nemzet „Szibériája” fele vezető úton, ahol a kiéheztetés, agyondolgoztatás, magalázás és öntudatvesztés nyomán egyre kevesebb a túlélő. S ha van ilyen, az csonka és bávatag, a magyar életerő csak pislog majd benne s elhitetik vele a vesztünkre szerveződő erők, hogy a világ más tájain több lesz benne. Elfelejti, hogy csak nemzete, népe és kultúrája óvásában maradhat ember. Elfelejti a ’48-ban született Bartha Miklósnak, a Kazárföldön írójának üzenetét, hogy csak a „természeti törvények azon ellenállhatatlan erejével, mely a fajjelleget hozzáforrasztja az élethez és annak minden nagy értékéhez” maradhat magyar.

2012. okt. 21. (Kuruc.info)

 

zrnyi_mikls

Válasz Balla Józsefnek: Nem a gyávaság, hanem a tömegek számára felismerhetetlen ellenség a mi igazi bajunk

 

Balla József a magyarság feltételezett gyávaságának okait feltáró nagyszerű – és egyben megrázó – írása mellett nem mehetünk el szó nélkül. A szerző azt állítja, hogy az egykor világszerte harciasnak, rebellisnek, sőt hősiesnek ismert magyar nép a Galíciából beáramló zsidósággal szemben a megalkuvás, sőt az önfeladás útját választotta, és lényegében letette a fegyvert. A kérdés az, hogy vajon miért.

A magyar népet régebben sohasem tekintették gyávának. Árpád honfoglaló magyarjai, az Anjouk seregében vitézkedő, a tatárok, a török, a Habsburgok ellen halált megvető elszántsággal harcoló elődeink semmi esetre sem nevezhetők bátortalanoknak. Igaz, nagy költőink - közöttük Berzsenyi és Kölcsey - már a 19. század első felében nemzetünk fejére olvasták elkényelmesedését és elgyávulását. A magyarság Berzsenyi szerint „rút szibarita váz”, Kölcsey pedig saját kora magyarjait megvetésre méltó, a nagy elődökhöz méltatlan népségnek tartja. Csakhogy a magyarság „enyészete”, a „nemzethalál” felett borongó költőink szavaira alaposan rácáfoltak az 1848/49-es forradalom és szabadságharc csodálatos haditettei. Nemcsak Petőfi mutatott rá akkoriban a magyarok elképesztő hősiességére. És valóban nagyszerű teljesítmény volt, hogy egyedüliként, utolsóként, a végsőkig folytattuk a küzdelmet a hatalmas túlerővel szemben az „újra csendes” Európában.

De még az első világháborúban sem érte az a vád a magyar katonákat, hogy gyáván viselkedtek volna. Az első világháborút követő összeomlás és „patkánylázadás”  során tanúsított tehetetlenségünk elsődleges oka sem az volt, hogy nem mertünk szembeszállni a Károlyi köpönyege mögül előbújó bandával és a véres kezű kommunistákkal. Maguk a kortársak is inkább a nemzet „bénultságával”, „kimerülésével”, „megzavarodásával” magyarázták a 1918/19-ben bekövetkezett összeomlást és tragédiát. A második világháború folyamán akadtak ugyan aggodalomra okot adó jelenségek a hadseregben és a hátországban is, de azt korántsem lehet állítani, hogy a magyar katonaság teljes egészében csődöt mondott volna. A kommunista és liberális propaganda hazug állításaival szemben ugyanis katonáink döntő többsége híven teljesítette kötelességét, és az otthon maradottak legnagyobb részének is helyén volt a szíve és az esze. A megingások és bizonytalankodások döntő oka a zsidó propaganda következménye volt, amely kezdettől fogva azt hirdette, hogy a magyarság harca „értelmetlen”, a „háború megnyerhetetlen”, de egyébként is hazánk kormánya „rossz oldalon áll”, és a „demokratikus” és „humanista” nyugati hatalmakkal szemben a „tömeggyilkosságokat végrehajtó” „náci és fasiszta rezsimeket” támogatja. A magyar hősiesség és bátorság felejthetetlen példáját adták azok a magyar katonák, akik az utolsó leheletükig védelmezték Budapestet a bolsevista ármádiával szemben.

És aligha mondható gyávának a magyarság 1956-ban mutatott csodálatos teljesítménye alapján. Hiszen sok százezer ember vett részt a demonstrációkon, csatlakozott a különböző forradalmi szervezetekhez akkor, amikor roppant bizonytalannak tűnt a felkelés sikere, kudarc esetén pedig mindenkinek súlyos megtorlásokkal kellett számolnia. És micsoda elképesztő bátorság kellett az utcákon szembeszállni a szovjet tankokkal! Melyik kommunista megszállás alatt álló ország lakói robbantottak ki olyan hevességű forradalmat, mint a magyarok? Ami 1956-ban történt, az éppenséggel a magyar nép kivételes elszántságát és bátorságát bizonyítja.

Természetesen 1956 óta történt egy s más. A forradalom nyomán nagyon sok bátor ellenálló hagyta el az országot, és a kádári „gulyáskommunizmus” is tovább hajlította a magyarság gerincét. Sok igazság abban a vélekedésben, mely szerint 1956 a magyarság „utolsó nagy fellángolása” volt, azóta azonban az elénk szórt üveggyöngyökért „eladtuk a lelkünket az ördögnek”. Való igaz, rengeteg gyáva és gerinctelen ember él körülöttünk, aminek oka az önző, fogyasztói életszemlélet térnyerése, a vallásból táplálkozó közösségi, hősies életszemlélet szertefoszlása, a nemzeti érzés és összetartozás elleni évtizedek óta zajló agymosó kampány, a megalkuvó, gerinctelen magatartás jutalmazása a gyarmatosítók és kollaboránsaik részéről. Azonban hasonló jelenségek minden idegen megszállás alatt álló, gyarmati sorba süllyesztett országban előfordulnak. Vajon például a csehek, a lengyelek vagy a németek bátrabbak lennének nálunk? A cionista birodalom melyik alávetett népe lázadt fel fegyveresen az elnyomóival szemben? Mondhatnánk, a görögök huzamosabb ideje tartanak utcai megmozdulásokat, mint mi, azonban őket sokkal keményebb és váratlanabb csapás sújtotta a „nemzetközi pénzvilág” részéről, mint minket. De mennyivel bátrabbak nálunk a románok vagy a bolgárok? Egyik nép sem lázadt fel az ereje teljében lévő szovjet birodalom ellen (az 1989-es román „forradalom” idején a kommunizmus már az összeomlás küszöbén állt), és a románok is, a bolgárok is pisszenés nélkül tagozódtak be a cionista „új világrendbe”, és különösebb ellenállást sem tanúsítanak az őket is sanyargató karvalytőkével szemben. A szerbek kétségkívül bátran küzdöttek uralkodó szerepük megtartásáért a délszláv régióban, azonban ott is létezik egy meglehetősen erős „nyugatos” politikai tábor, mi több, az EU és a NATO felé is régóta kacsingatnak. Szerbia mindamellett valóban ellenállóbb a cionista törekvésekkel szemben, mint mondjuk hazánk, de egyrészt déli szomszédunknál nem él annyi „liberális”, mint nálunk, másrészt pedig az ortodox felekezet több védettséget biztosít a számukra, mint a cionista befolyás alá került katolicizmus és protestantizmus.

Miközben tehát Balla Józseffel együtt én magam is - úgy a mindennapi életben, mint a nagypolitikában - elképedve és undorodva tapasztalom a gerinctelenség, talpnyalás, behódolás, gyávaság ezernyi jelét, egyúttal szeretném leszögezni: más népek is gyávák. De mondhatnám úgy is, nem vagyunk mi sem gyávábbak másoknál. Valóban jó lenne, ha a gyermekeket több önfeláldozásra, bátorságra, sőt hősiességre nevelnék, és igazán hasznos lenne az egész nyugati civilizáció számára, ha a fogyasztói idiotizmus helyett a közösségi összetartást és a szolidaritást előtérbe helyező, keresztény és nemzeti alapokon álló világszemlélet határozná meg életünket. Csak hát mindaddig, amíg a cionista vezetésű globális nyugati birodalom létezik, az uralkodó életfelfogás nem fog megváltozni.

De még az a most sem csekély „bátorságadag” is elég lenne komoly történelmi változások előidézéséhez, amellyel a legtöbb nyugati nép – közöttük a magyar – rendelkezik. Ami azonban hiányzik, az nem más, mint a világban zajló valóságos folyamatok ismerete és megértése. Állítom, hogy sok, a saját vagy gyermekei jövőjéért, sőt a haza sorsáért aggódó, tettre kész ember van körülöttünk. Sokan közülük azonban oly mértékben félrevezetettek és agymosottak, hogy elképzelni sem tudják: a világ másképp is működhetne, és egyáltalán nem sorsszerű elrendelés az, hogy nekik éjt nappallá téve robotolniuk kell. Az események valóságos összefüggéseit pedig egyáltalán nem látják át, és sejtelmük sincsen arról, kik és milyen céloktól vezérelve hajtják őket a vágóhídra. A magyarság egyébként nem csak a „gyávaság” mértékét nézve nem áll rosszul a nemzetek képzeletbeli versenyében, hanem az „okosság” tekintetében sem, amit az is bizonyít, hogy ez idő szerint Európa egyik legerősebb „szélsőjobboldali” („antiszemita”, „rasszista”, „náci” stb.) pártja éppen nálunk található.

A magyarság tehát elsősorban nem a gyávasága miatt „tette le a fegyvert” (de remélhetően nem véglegesen) a zsidóság előtt, hanem azért, mert a nagy tömegek nem láttak át, és ma sem látnak át a megtévesztő praktikákon, a hol „szocialista”, hol „liberális” és „demokrata”, esetenként „keresztény” és „magyar”, de mindenképpen „modern” és „európai” szólamokon. (Adolf Hitler 1939. január 30-án a Reichstaghoz intézett beszédében nem véletlenül mondta a következőket: „Elmúltak azok az idők, amikor a nem zsidó népek védtelenek voltak a propaganda terén. A nemzetiszocialista Németországnak és a fasiszta Olaszországnak most vannak intézményei, amelyek szükség esetén képessé teszik őket arra, hogy az egész világot felvilágosítsák azon kérdés lényegéről, amellyel számos nép ösztönösen tisztában van, de nincs róla tudományos ismerete.”)

A magyarság legjobbjai nyílt sisakkal mindig is tudtak és mertek is harcolni. A csalás, a félrevezetés, a becsapás révén folytatott háborúzás azonban sohasem volt a kenyerük. De ha valami csoda folytán a nagy tömegek számára megmutatkozna a hazánkat is igába hajtó globális oligarchia és a hazai kollaboráns réteg valódi természete, és lelepleződnének aljas szándékaik, talán kevesebbet beszélnénk a „gyávaságról”.

Perge Ottó

 

rongyos_grda

Elgyávult-e a magyar, vagy "felismerhetetlen" számára ellensége? - Válasz Perge Ottónak

 

„Cselekedni kell, nemcsak nyilatkozni!” Dr. Bakay Kornél

 

Perge Ottó úgy véli az „Elgyávult-e a magyar?” c. írásomra adott válaszában, hogy „Nem a gyávaság, hanem a tömegek számára felismerhetetlen ellenség a mi igazi bajunk”. Véleményével, melyben tagadja a jelenkori magyarság túlnyomó többségére jellemző közöny és megalkuvás mögötti elgyávulást, nem, vagy csak igen kis mértékben értek egyet.

Korábbi írásomban modern kori, mintegy 150 éves történelmünk mozgatóit vizsgálva, bizonyságot szolgáltattam a nemzet soraiban terjedő megalkuvás és elgyávulás gyökereit illetően. A csaknem 1944 végéig tartó „kaftán és a díszmagyar szövetsége, a régi urak és a hódítók együttműködése” által épp a magyarság történelmi vezető osztálya, az arisztokrácia árulta el a nemzet ügyét. Ezúttal, summázva a korábban elmondottakat, idézném Gömbös Gyula (miniszterelnök 1932 és 1936 közt) visszaemlékezését egy Horthy Miklós kormányzóval való tárgyalásra, melyet Milotay István, Gömbös Gyula bizalmas barátja hagyott ránk.

„Főméltóságú uram – mondtam – a grófokkal, a papokkal és a nagy zsidókkal tiszta asztalt kell terítenünk. Az egyházi vagy világi nagybirtoknak éppen úgy engedniük kell, mint a zsidó nagyipari monopóliumoknak… de nem folytathattam tovább. A kormányzó szinte fenyegetően lépett elém: - Miket beszélsz? – kérdezte felindultan. – meg ne tudja Bethlen, min járatod az eszed. Magyarországot csak arisztokratikus alapon lehet kormányozni. Elég volt a földosztásból és az Ébredőkből - Erről tehát szó sem lehet…”

Hazánk, a Kárpát-medence természeti adottságainál fogva és történelmi okok miatt zömmel agrár ország volt, de épp a föld népe, a magyar parasztság tömegei ezeréves panaszát nem orvosolta a történelmi „politikai osztály”. Trianont követően, országépítő erényei dacára sem tudta elsajátítani a Horthy-éra a nemzetiszocializmus eszméjét, melyben valamennyi nemzetalkotó erő érdemeinek megfelelően van képviselve. Ezzel szemben megtűrte, mintegy hizlalta azt a fenevadat, azt a parazita magyarellenes réteget, melynek moszkovita tagjai ’45 után, több ezer éves talmudi bosszújuk által vezérelve, Sztálin cion-bolsevik hordája szuronyainak védelmében rögtön elfoglalták korábbi nemzetbomlasztó pozícióikat. A föld népe évszázados panasza ügyét meglovagolva üldözték, lehetetlenítették el (kulákozás, téeszesítés stb. által) és tették Rákosi, majd Kádár városi proletárjaivá a paraszti tömegeket. Mindkét esetben vagy aláásva vagy elapasztva a föld népének életerejét. A magyar parasztét, aki ha meghajlott valami előtt, az csak „a természet primitív erői közt élő, azokkal küzdő és kiegyező ember meghajlása a legyőzhetetlen világerők előtt.” (Szabó Dezső)

Parasztságunkat megtörték, a nemzeti értelmiséget likvidálták, megfélemlítették, elszigetelték. A környező, kommunista uralom alá került országokban sehol sem volt a népi-nemzeti szellem üldözése olyan véres, mint nálunk! A háború utáni megtorlás, az ’56-ot követő terror emlékei, a Kádár-korszak rém- és gaztettei, mint gránátszilánk a testben, úgy tokozódtak be a nemzeti pszichébe. A gulyáskommunizmusért cserébe megkövetelt konformitás történelmünk ezen csaknem 40 éve meghamisításával való együttélést jelentette.

A teremtés szándékával ellentétes, hogy az ember sorsának pusztán passzív elszenvedője legyen. A létének kihívásaira sikeresen, alkotó módon válaszoló egyén három legfontosabb ismérvének: a lelki, erkölcsi és szellemi szabadságot tartom. Ezen szabadság számára a legvégzetesebb dolog a folyamatos hazugságban élés elfogadása. Mert „Az igazság elhallgatása az egyedeket is megrontja, a népekre azonban kihatásaiban végzetes: ott, akkor és abban emel válaszfalakat elébe, s iktatja ki közösségtudatát, közösségvállalását, cselekvő együttérzését, ahol, amikor és amiben a legnagyobb szükség volna cselekvő közreműködésre” - kell idéznem újra Grandpierre K. Endrét.

És itt érkezünk el a pontra, ahol Perge Ottóval való vitám kezdődik. Anélkül, hogy megszabadulna az egyén, a magyar nép attól a lelki ballaszttól, amit beléfojtottak a diktatúra évtizedeiben, anélkül, hogy eltakarítaná 45 év szennyét, törmelékét és akadályait, hogy lehetett volna új életet kezdeni, új úton indulni el az ún. rendszerváltozáskor? Mint tudjuk, ez máig nem történt meg!

„Való igaz, rengeteg gyáva és gerinctelen ember él körülöttünk - írja Pege Ottó - , aminek oka az önző, fogyasztói életszemlélet térnyerése, a vallásból táplálkozó közösségi, hősies életszemlélet szertefoszlása, a nemzeti érzés és összetartozás elleni évtizedek óta zajló agymosó kampány, a megalkuvó, gerinctelen magatartás jutalmazása a gyarmatosítók és kollaboránsaik részéről. Azonban hasonló jelenségek minden idegen megszállás alatt álló, gyarmati sorba süllyesztett országban előfordulnak. Vajon például a csehek, a lengyelek vagy a németek bátrabbak lennének nálunk? A cionista birodalom melyik alávetett népe lázadt fel fegyveresen az elnyomóival szemben? Mondhatnánk, a görögök huzamosabb ideje tartanak utcai megmozdulásokat, mint mi, azonban őket sokkal keményebb és váratlanabb csapás sújtotta a „nemzetközi pénzvilág” részéről, mint minket. De mennyivel bátrabbak nálunk a románok vagy a bolgárok? Egyik nép sem lázadt fel az ereje teljében lévő szovjet birodalom ellen (az 1989-es román „forradalom” idején a kommunizmus már az összeomlás küszöbén állt), és a románok is, a bolgárok is pisszenés nélkül tagozódtak be a cionista „új világrendbe”, és különösebb ellenállást sem tanúsítanak az őket is sanyargató karvalytőkével szemben.”

Sajnos a példák, amiket Perge Ottó mentségünkre felhoz, rosszak. Miért? Azért mert nekünk százszor annyi elszámolni valónk volt és van a pártállami évtizedekben és azóta a magyarság rovására elkövetett bűnökért, mint a cseheknek, lengyeleknek, németeknek, horvátoknak, szerbeknek, bolgároknak vagy akár a románoknak! S mégis nem mi, de a csehek vezettek be már 1991-ben egy ún. átvilágítási és feddhetetlenségi törvényt, „amely következtében csak az maradhatott vezető beosztásban állami, közigazgatási, honvédségi szerveknél, cégeiknél, valamint a közszolgálati médiában és külkereskedelmi vállalatoknál, aki nem volt 1948 és 1989 között a nemzetbiztonsági testületek beosztott tagja, azokkal együttműködő ügynök, informátor, a népi milíciák tagja, illetve kommunista párt járási vagy ennél felsőbb szintű szerveinek tagja.” Valójában a törvény még ennél is tovább ment. A lengyeleknél, sok huzavona után, az átvilágítási folyamat eredménye egy, „2011 júniusának közepéig összesen 40 375 személy nevét” tartalmazó katalógus. Jóllehet “nem hozzák nyilvánosságra a dokumentumok tartalmát, csupán annak létéről és őrzési helyéről közölnek információt.” Németországban úgyszintén nyilvánosságra kerültek a volt állambiztonsági szervek munkatársainak nevei és ezek nem tölthetnek be fontos bizalmi állásokat. S noha a románokról, bolgárokról ez nem mondható el, ne hasonlítsuk már magunkat a románokhoz! - A bolgárok sem tehetnek róla, de sajnos ők is a Balkánon léteznek.

A csehek, lengyelek, németek, szlovákok, horvátok, görögök vagy a románok, bolgárok közül egynek sincs annyi oka lázadni, mint nekünk. Vagy magasabb az életszínvonaluk, egészségesebbek nálunk, jobb a közbiztonságuk vagy és ez a latban igen sokat nyomó szempont: sokkal erősebb a nemzettudatuk, kohéziójuk, közösségi érzésük, mégha szegényebbek is. Németországot kivéve sehol, sehol nincs hozzánk fogható elnemzetietlenités.

(Az országok gazdasági helyzetét, a vásárlóerőben kifejezett, egy főre eső nemzeti termék uniós - ill. azon kívüli európai - országonkénti változását jól mutatja ez a 2012. júniusi statisztika.)

Nem a fent említett szomszédos országokban lopták el a nemzeti vagyont és közben nem náluk lett az egy főre lebontott nemzeti adósság – a lengyelek ugye felét leíratták a rendszerváltáskor! – az egyik legmagasabb a világon! Míg a magyar mezőgazdaság, a kis- és középbirtok haldoklik vagy küszködik a fennmaradásért, a lengyelek, akik a miénknél eleve magasabb uniós agrártámogatást követeltek ki a csatlakozáskor, Európa egyik éléskamrájává válhatnak, holott nálunk vannak meg a legjobb talaj és klimatikus adottságok erre Európában!

Egyik fent említett nép sem él olyan hazugságban és „bűnös népnek” titulálva, mint mi – amely ellen egyik nemzetáruló kormányunk sem tesz semmit!

Egészségügyi állapotunk ismert, legalábbis a magyarok jó  része számára és nemzetközi összehasonlításban is. Önmagában ez is ok lenne a lázadásra… „A magyar nép Európa beteg nemzete - mondta dr. Horváth Szabolcs, a Magyarok VIII. Világkongresszusa keretében megtartott In vivo című konferencia társelnöke 2012 októberében. - „A szívkoszorúér-halálozás az európai átlag háromszorosát, az agyérbetegség három és félszeresét, a rosszindulatú daganat kétszeresét közelíti meg...A várható élettartam lerövidülését főleg az átszenvedett társadalmi (történelmi) folyamatok magyarázzák….A világon „az élettartam növekedését vagy csökkenését eldöntő határérték 1500 USD/fő/év.” „Magyarországon egy főre – írd és mondd – ennek mindössze – még kimondani is borzalmas! – 1/5-e, mintegy 300 USD jut… A legutóbbi népszámlálás szerint 100 házasságra 56 válás jut,…ugyanakkor minden harmadik gyermek házasságon kívül születik… Az elmúlt 50 év során egyre növekvő lemaradás figyelhető meg a hasonló nagyságú országokhoz képest 100 ezer lakosra jutó egyetemi hallgatók arányában: ma már csaknem háromszoros a különbség.”

Tehát nem vagyunk mi annyira „egy hajóban”, kedves Perge Ottó, a hivatkozott országokkal! Ne tudna erről sok millió magyar? S ne tudná csaknem ugyanennyi, kinek a műve ez, ki az „ellenség”? Ha más nem, hát éppen a soros kormány – ha tetszik: Soros-kormány -, a nemzetközi hatalom végrehajtója. Szemben az említett országokkal, nálunk a múlt bűneiért való elszámoltatás úgy néz ki, hogy élnek, virulnak, s kerülnek még kormányra is miniszterelnöknek a Horn Gyulák és élvezik sokan, vérgőzös aggyal, a hóhérmúltért kiérdemelt magas nyugdíjukat, a rózsadombi kényelmet! Nálunk az egykori ÁVH-s és rendőrségi vallató-, kínzó- és őrszobák véres falaira rávakoltak, és ettől minden olyan demokratikus lett! Nálunk, ahol sok-sok pofonnak kellett volna elcsattannia a „rendszerváltáskor”, fejlehajtva, dörmögve magában ment el a magyar az apját véresre verető párttitkár mellett, aki továbbra is a helyi potentát maradt.

Közöny? Fásultság vagy gyávaság? Melyik volt előbb? Pedig ugye az igaság elhallgatásával, a tétlenséggel: csak vonszoljuk, egyre inkább megfáradva, mint rab a béklyóra kötött vaskoloncot, a hazugságokat. Tétlenséggel, mert egyszer már példát kellett volna statuálni, pl. Biszku Bélával! A vén, szájaló hóhérral, akinek puszta lehelete is csak tovább fertőzi ezt a paránnyá zsugorodott, agyontépázott országot. Nem gyávaság talán, hogy mindössze talán néhány ezer jobbikos meg más, elszánt – mindig ugyanaz! – tüntet a háza előtt? Hogy ennyire „felismerhetetlen” lenne sok millió magyar számára a sok nyugdíjba vonult meg aktív ellenség?

És mindenek előtt a „tömegek számára felismerhetetlen ellenség” lenne a cionista zsidóság? – Vagy a némaságával cinkosává váló, nem cionista fajtársa is! – És felismerhetetlen lenne az élősködésével, szaporulatával, védettségével a magyar jövőt végképp aláásó cigány sáskahad? Az elsőnél maradva, nem lehet felismerni azokat, akikből száz éve minden 15 – a történész és kortárs Szekfű Gyula szerint, minden 10 – magyarra jutott egy? Azt, akit a múlt század elején Szabó Dezső még joggal lát „ős Talmud-bestiának”, „kit a még csak félig emberré vedlett ősember-ordasnak vízözön előtti babonái rángatnak”.

Nem lehet felismerni nálunk azt az ellenséget, amelyik csinált egy patkányforradalmat, s akik miatt elvesztettük az ország kétharmadát  és minden harmadik magyart; akik ’45 után Lenin és Sztálin cion-bolsevik börtönállama után a második legkegyetlenebb világot teremtették nálunk? – Igen, nem a cseheknél, lengyeleknél, németeknél, szlovákoknál, szerbeknél, románoknál – utóbbi háromnál persze kivéve, ha magyarról volt szó… - Nem lehet felismerni őket? Ó, a nagyapák, apák emlékei nem esnek ki a tudatból! És a képernyőn, a közéletben, mégha tudatlanok is, sokan beazonosítják ám az Aczél Endréket, Alföldieket, Bánókat, Konrádokat, Spirókat Betlen-Bettelheimeket – hát még ha ezek meg is szólalnak! Milliók tudják, kik hazudnak a tévében, tudják, ki az ellenség.

Felismerhetetlen-e a másik ellenség, amelyik annyi magyar életét tölti el rettegéssel? A másik „még csak félig emberré vedlett ősember-ordasa” a magyar tájnak? – A korábbi már jobban álcázza magát, mégha ugyanazon „ős Talmud-bestia” is, mint láthattuk pl. 1998-ban, Körmenden is! – Felismerhetetlen-e a cigányság füstös előemberhordája, amelyik letarolja maga körül a nemzedékek százaival teremtett kultúrát, életet? Agyon lehet-e hallgatni a bestiális „gádzsó”-gyilkolászásukat, a csicskáztatást…? Miért hogy éppen nálunk válik kezelhetetlenné a cigánybűnözés, a cigánykérdés?! Csaknem úgy, mint a kiegyezés utáni galíciai bevándorlás!

Hogy ne lenne felismerhető húsz magyar számára, hogy mit művel három retkes dúvad a buszmegállóban egy magyar asszonnyal, csak mert a „paraszt” nem adott nekik tüzet? Gondolja Perge Ottó, hogy a szerb, a román vagy a szlovák nem verné bele őket a betonba, ha látja: világos nappal, fővárosa villamosmegállójában rugdossa agyba-főbe három előember földre zuhant nemzettestvérét, aki mellesleg a gyöngébb nemből való? Akkor mi hiányzik belőlünk? (Talán az, amiről olykor megfeledkezünk Nagy-Magyarország befogadott nemzetiségeinek ellenünk fordulását fejtegetve. Igen, feltüzelték őket a pánszláv eszmék, de ha másért nem is, bizony a magyar arisztokrácia mohó, galíciai zsidó térnyeréssel szembeni tehetetlenségét látva, fokozódó gyanúval szemlélhették Monarchián belüli jövőjüket!)

Mi hiányzik a magyarok túlnyomó többségéből, ha nem merik kilökni a villamosból, buszból a nemzettestvérük – ha még ismerik e szót -, feleségét, barátnőjét gyalázó, kurvázó cigányt? Jobb nem látni, hallani? De akkor ne beszéljünk a „felismerhetetlen” ellenségről. Bátrabbak a tótok, románok, bolgárok, akik bizony nem egyszer móresre tanították a bűnöző cigányt? A tótok fallal választják el a cigánykolóniát lakótelepeiken, míg nálunk pokollá teszik a miskolci Avason, Pécsett és sok száz más helyen a magyar életét. Mi meg várjuk a patkányképű ex-maffiózótól, hogy megfékezze a cigánybűnözést, aminek létezését kormánya eleve tagadja! Ehelyett parancsba adja az oroszlános hímzésű mellények viselőinek zaklatását. De nem kellene, hogy így legyen ez. Bizony nem! „Miért nem tetszettek” belépni a Magyar Gárdába, hogy az – miként korábban is írtam -, egy 50-ezres népi erő és mozgalom legyen? Azt már nem lehet csak úgy betiltani. De most, ugye, a „falak egyre magasabbak”!

Pege Ottó szerint “Ami… hiányzik – a magyarból -, az nem más, mint a világban zajló valóságos folyamatok ismerete és megértése. Állítom, hogy sok, a saját vagy gyermekei jövőjéért, sőt a haza sorsáért aggódó, tettre kész ember van körülöttünk. Sokan közülük azonban oly mértékben félrevezetettek és agymosottak, hogy elképzelni sem tudják: a világ másképp is működhetne, és egyáltalán nem sorsszerű elrendelés az, hogy nekik éjt nappallá téve robotolniuk kell. Az események valóságos összefüggéseit pedig egyáltalán nem látják át, és sejtelmük sincsen arról, kik és milyen céloktól vezérelve hajtják őket a vágóhídra.”

A fentebb említett népek, szomszédjaink sem feltétlenül ismerik, értik jobban a „világban zajló valóságos folyamatokat”, mégis emberibb világban élnek, ha némelyik – lassan már alig lesz ilyen -, szegényebben is! És a „sok, a saját vagy gyermekei jövőjéért, sőt a haza sorsáért aggódó, tettre kész ember” közül, hány volt ott Biszku ház előtti tüntetésen, hogy kezdődjön el végre már a felelősségre vonás, hány volt ott korábban, 2002-ben az Erzsébet hídon, Budaházyval és a kevés bátorral, szavazat újraszámlálást követelve? Hány volt ott a tévé székház hazugságtornya ostrománál vagy a magyarverésre áldásukat adó trianoni utódállamok követségei előtt, számadásra a temerini fiúkért? Hányuk „mer” – ó, ezt nálunk idézőjelbe kell tenni! -, nyíltan jobbikos lenni? Ha valóban aggódnak gyermekeik jövőjéért, és nem akarják, hogy mind ők, mind a haza végleg elveszítse őket, akkor bizony egyenesebb derék kellene.

“A magyarság egyébként – írja Perge Ottó -, nem csak a „gyávaság” mértékét nézve nem áll rosszul a nemzetek képzeletbeli versenyében, hanem az „okosság” tekintetében sem, amit az is bizonyít, hogy ez idő szerint Európa egyik legerősebb „szélsőjobboldali” („antiszemita”, „rasszista”, „náci” stb.) pártja éppen nálunk található.” És mire megyünk vele, kedves Perge Ottó? Én nem mondom, hogy csak a Jobbik hibájából, mert ugyan egyfelől a “kétharmados” lakájkormány diktatúrájával szemben nem lehet parlamenti eszközökkel győzni a szavazatoknak 16,67%-át elnyerő pártnak. Másfelől viszont épp ezért kellene kivinni a politikát az utcára, de hogy ez ne mindig a már „megtért” pár ezret győzködje, az áldott, olyannyira nemzeti értelmiségünknek fel kellene adnia a saját kis váraikból való szimultán, de a másikról tudomást nem vevő „hadakozást”. Valójában: szélmalomharcot! Jó példa a nemzeti radikális szervezetek mostani, 56-ik ’56-os megemlékezései. Tucatnyi helyen, néhány száz vagy jó esetben néhány ezer részvevővel… - Mindez a jelenlegi helyzetben, az 56.-on!

Nincs, miért is lenne közös megemlékezésre minden, valóban nemzeti gondolkodású magyarnak, ahol a szívek fájdalmának, keservének érintésétől még szikrát vetne a tömegharag. - Ha maradt még bennünk kurázsi. - Akik megemlékeznek egyáltalán, azok olykor ezért-azért, mondvacsinált indokkal nem vállalják egymást. S tudják biz’ legtöbben, még a gyávábbja, mulyábbja is, ki az „ellenség”, de sokuk úgy véli: „nem szabad kimondani”, „még nincs itt az ideje”, „csak ártunk az ügynek”… Pedig, ha a hezitálók elgondolkodnának Szabó Dezső intelmén, hiszen már csupa halált látnak maguk körül! „Hazudd ki az antiszemitizmust a magyarból, és a halál leggyalázatosabb nemével hal meg.”

Nekünk ünnepelni kellene ’56-ot! Az egykori magyar szabadságszeretet örökké ragyogó példáját. Nekünk nemzeti ünnepünk kellene hogy legyen a kevés győztes honvédő háborúink legfényesebbje: Árpád 907. júl. 4-i győzelme az ellenünk felsereglett, százezres német-frank hadak felett. A nemzeti tudatú magyarnak ilyen nemzeti ünnepeken, erőpróbákon kellene edződni, felkészülni a mindenkori „ellenség” – és nekünk az utóbbi 150 évben szinte csak az jutott! – elleni harcra. Mi miért nem tudunk egy „Marsz Niepodległosci”-val - “Függetlenség Menetével” - ünnepelni, mint a lengyelek, akiknél nov. 11. a nemzeti radikális erők seregszemléje, amit csupán 2008 óta tartanak? Kezdetben, az 1918-ban elnyert lengyel függetlenség nemzeti ünnepén, mindössze néhány száz hazafi nézett farkasszemet a balliberális söpredékkel. Az elmúlt években táboruk sok ezerre duzzadt és meg-megfutamították az antifákat. A tavalyi felvonuláson a nemzeti radikálisok mellett már jelen voltak konzervatív, katolikus szervezetek, szakszervezetek és más jobboldali mozgalmak is, beleértve a futballszurkolókat, akik az EU-s elvárásoknak megfelelni igyekvő kormányuk intézkedéseinek elszenvedői közé tartoznak. Az idén, öt nap múlva, egyes jóslatok szerint akár százezren is lehetnek a Marsz Niepodległosci-n.

A tavalyi nemzeti megmozduláson kemény összecsapás volt a lengyel hazafiak és az útjukat álló rendőrök közt, “melynek egy másfél órás zavargás lett a végeredménye, vízágyúkkal, könnygázzal, gumilövedékekkel és hatalmas balhéval. A menet végül ellentétes irányba indult meg, és más útvonalon ért célba. Útközben a mellékutcákban voltak harcok a rendőrökkel, számos rendőrautó lett szétverve és az egyik kereskedelmi tévécsatorna műholdas közvetítőkocsija is a lángok martalékává vált.”(Idézetinnen.) Tehát „célba lehet érni”!

Ha csak a lengyel Függetlenség Menet példáját is vesszük, nem mondható-e, hogy igaza van az Elgyávult-e a magyar? c. írásomhoz hozzászóló Hunyady Horváth Tamás Illésnek? – Még ha nem is értek egyet minden sorával.

“2006-ban kimentünk harcolni, nem bizonyos emberekért, akik anno agyon promózták magukat, hanem magunkért, de sajnos a kinnlevő tömeg 70%-a jóformán csak a csőcselék volt, az odafutok a rendőrhöz, beintek neki, majd ha ne adj' Isten felém fut egy süni, akkor menekülök. Elborzongva néztem azt, hogy ez egyes embereknek tetszik, és egyes emberek szerint ez bátor cselekedet. Viszont bennem az van, hogy akkor többen voltunk, mint a rendőrök, ha lett volna bennünk erő és kitartás, akkor porrá zúzhattuk volna őket, de sajnos az integetésen kívül és a rongáláson kívül nem tapasztaltam azt hogy a magyar hazafi fiatalság lett volna annyira kitartó és bátor ahhoz, hogy ezt megtette volna. Bár később szintén csak azt láttam, hogy sebeinket nyalogatva ugatunk brutalitásról és elnyomásról, mi meg szent napot csináltunk egy egyszerű utcai megmozdulásból, és mostanra már meg is emlékezünk róla, miközben elfelejtjük, hogy volt egy Mohács, volt egy Nándorfehérvár, volt egy Eger, volt egy Sümeg, volt egy Drégely, ahol ősapáink nem ezt tették, hanem konfrontálódtak az ellenséggel.” Elgondolkodtató sorok.

A jelen ellumposodott tömegeire és a magát csak némi joggal is nemzetinek valló magyarra jellemző közöny és fásultság talán nem a „félemberes”, kompromisszumos választások nyomán születő kudarcélmény terméke? Milliók esetében a már korábbi gyávaságé, hogy őszintén szembenézzen az egyén helyzetével. Mert ha erre a cionliberális médiaködösítés és manipuláció miatt képtelen is a társadalom többsége, az internet korában, élete kilátástalanságát látva, több millió magyarra ez már nem jelmező. Műveltségük is predesztinálná őket a kritikára és az önkritikára: ha bátorságuk, egymás és önmaguk iránti őszinteségük megengedné!

Bizony, a palesztinokat leszámítva, a cionista birodalom alávett népei közt nekünk van legtöbb okunk lázadni. De hogy az egy új élet kezdete legyen, nem árt tudni „titkát”  - ha már nincs az többé benne a lélegzetvétel természetességével a magyar idegszálakban:

„Lázadni, új csapást vágni csakis tiszta hittel és széles, szabad emberséggel lehet…”! (Féja Géza)

Balla József 2012. november 6.

pongratz_gergely

LAST_UPDATED2
 
Nászinduló PDF Nyomtatás E-mail
2012. december 02. vasárnap, 04:25
16:15, Vasárnap (december 2.), DUNA Televízió

Nászinduló

Nászinduló - Szilassy László és Szeleczky Zita
fekete-fehér, magyar filmdráma, 95 perc, 1943 (12)

rendező: Farkas Zoltán
forgatókönyvíró: Fendrik Ferenc
zeneszerző: Buday Dénes
operatőr: Icsey Rudolf
vágó: Vály Mária

szereplő(k):
Szeleczky Zita (Éva)
Szilassy László (Miklós)
Kürthy György (polgármester)
Lánczy Margit (polgármesterné)
Makláry Zoltán (Bálint tanár)

Feliratozva a teletext 333. oldalán.

Az első, beteljesületlen szerelem emléke évek múlva is kísérti Miklóst, az egykor szegény sorsú iskolásfiút és Évát, a polgármester lányát, akiket a múltban társadalmi korlátok, ma pedig családi kötöttségeik választanak el egymástól.

 

*

szeleczky

 

 

Szeleczky Zita

 

 


Életrajz
Filmszerepei
Színházi szerepek
Foto
Hanganyagai
Kitüntetései

Szeleczky Zita Színésznő

Született:
1915. április 20. Budapest, Magyarország 
Elhunyt:
1999. július 12. Budapest, Magyarország

Életrajza:

Adatok:

1921 - a Budapesti Gárdonyi Géza elemi népiskolába jár, Horthy Miklós
/ma Bartók Béla/ út 27. 
1933 - a budapesti Veres Pálné Leánygimnásiumban érettségizik
1937 - elvégezi a színiakadémiát, mint a Nemzeti Színház
ösztöndíjasa, majd 1936-1941 - a Nemzeti Színház rendes tagja 
1939 - Farkas-Ratkó-díj, aranygyűrű 
1942 - 43 - a Fővárosi Operettszínházhoz szerződik 
1944 elején - a Madách Színházban vendégszerepel 
1944 őszén - ismét a Nemzeti szerződteti 
1945-ben - elhagyja az országot, a Népbíróság távollétében elítéli 
1945 - 1948 - Ausztriában, Olaszországban él 
1948 - Argentínába költözik, ahol kezdetben a Magyar Színjátszó
Társaság előadásain szerepel
1951 - megalapítja az Argentínai Magyar Nemzeti Színházat
1956 - Kiáltványa a forradalom mellett, "Üzenet az Argentin Nőkhöz és
a Világ Asszonyaihoz" 
1962-től - az USA-ban él
1949 - 1984 között - a világ magyar településeit látogatja önálló
műsoraival
1973/1974 - ausztráliai turnéja
1983 - megalakul a Szeleczky Zita Baráti kör - USA
1987. július 17. - az USA elnöke, RONALD REAGEN kitünteti
1990-től - hazajár Magyarországra - fellépések, televízió, rádió... stb.
1993 - a Legfelsőbb Bíróság felmenti az 1947-es vádak alól, és teljes
rehabilitációban részesíti
1993 - a Magyar Köztársaság Középkeresztje kitüntetésben részesül
1999 - halála

Életrajza részletesebben:

Szeleczky Zita életútja pillanatnyilag feldolgozatlan, s ez hallatlanul összetett feladat, ami még mindenképpen várat magára. Könyv eddig róla nem született, annak ellenére sem, hogy sokan sokféleképpen nekiláttak, szóval mindezek ellenére nyomtatásban megjelent életpálya-összefoglaló a mai napig sincs róla. Életútjának áttekintése egy valójában feltáratlan terület, amelyen az első lépéseket tesszük jelen publikációnkkal. Megítéltetése, sok esztendővel a halála után még ma is ambivalens, vannak, akik istenítik Őt, a legnagyobbakhoz sorolják, mások ilyen-olyan oknál fogva meg nem kedvelik személyét.

A hazai médiában egzakt és részletes információ nincs Szeleczky Zitáról. A színészkönyvtár oldalain a Művésznő rokona és keresztfia, és egyben szellemi örökségének egyik kutatója, és őrzője vitéz Jávor Zoltán főiskolai tanár összeállítása olvasható, mintegy gondolat-ébresztőül, hogy idővel egyfajta szintézisre, és összehasonlító színháztörténeti tanulmányok létrejöttére sarkalljon. Jávor úr összegző tanulmánya a Szeleczky Zita-hagyatékon alapszik, és a vele folytatott számtalan személyes beszélgetésen, és az elkészült írás hűen tükrözi az Ő odaadó, és sokesztendős feldolgozó és tényeket rögzítő munkáját. A most olvasható publikáció a hatalmas és általa gondosan kartotékolt, rendezett és összegyűjtött munkájának egyfajta sommázata, és ráadásul annak is csupán egy rövidített változata ez a 33 oldal. A mozaikszerű összeállítást Szeleczky Zita életéről vágatlanul adjuk közre, pusztán a szöveg tördelésében próbáltuk az internetes olvashatóságot tartani.

 

 

 

 

http://www.szineszkonyvtar.hu/contents/p-z/szeleczkyelet.htm

(...)

 

1956 - Szeleczky Zita üzenete magyar nyelven

Üzenet az Argentin Nőkhöz
és a Világ Asszonyaihoz

Már több mint három hete, hogy az én szeretett hazám, Magyarország, egy kegyetlen ellenség ellen harcol: az orosz megszállás ellen. Egy kicsiny nép, fegyverek nélkül, a Szovjetunió hatalmas katonai ereje ellen. Egy nép példa nélküli hősiessége, melynek vannak eszméi, és képes ezekért meghalni. A lobogó magyar zászló ebben a pillanatban a világ minden országa számára a szabadság szimbóluma. Ez alatt a hosszú huszonnégy nap alatt hányszor érkezetek a hírek, hogy a magyar hazafiak ellenállását elnyomták. Sohasem volt igaz. És most sem az. Magyarország folytatja kétségbeesett küzdelmét, mert nem tud tovább élni az embertelen körülmények között, amit az orosz megszállás, a kommunista kormányzat és ügynökei, a titkosrendőrség tagjai, a magyar nép legkegyetlenebb kínzói rákényszeríttettek. Az ellenállás elnyomásáról szóló hírek hazugságok, hogy ilyen módon győzzék meg a Nyugatot és az ENSZ-t, hogy a magyar nép elvesztette ügyét, és már nem érdemes katonai segítséget küldeni neki. Mialatt pedig a magyar hazafiak harcolnak és reménykednek... reménykednek a szabad országok segítségében... Jönnek a kétségbeesett kiáltások: "Segítsetek, küldjetek nekünk muníciót, már nem bírjuk tovább, harcolnak asszonyaink, gyerekeink. Segítség, segítség; segítsetek!". . . És a Nyugat hallgat. Az egész tisztességes világ szeretne Magyarország segítségére sietni, de semelyik sem képes lépni. Megbénítja őket az ENSZ! Eközben, huszonnégy napon át folyamatosan ömlött a magyar vér. Oly bőségesen ömlött, amennyire itt el sem tudjuk képzelni. Akik nem halnak meg a harcban, agyon fogják lőni. A gyilkos Kádár bíróságokat hoz létre, ahol titkos perben tanúk nélkül tudják elítélni a vádlottakat, és a kivégzéseket huszonnégy órán belül végrehajtják. Bizony elég lesz, ha valaki így szól: "Ez az ember a kommunista rendszer ellen harcolt", hogy meghaljon. És ezt fogják mondani minden népek, mert éppen ki nem kelt fel a kommunista rendszer ellen Magyarországon, ez annyira csodálatos volt, hogy az egész nép összefogott, teljesen egységesen, a halálig: a munkások, a bányászok, a hadsereg, a középosztály, a magyar nemesség, férfiak, nők és gyerekek... Egy teljes nép! Bátorságával és erőfeszítésével, halálával bizonyítékát adta a kommunizmus kegyetlenségének...
Ilyenképpen elvekkel és eszközökkel meg fogják gyilkolni az egész magyar népet. Ellenkezőleg, a kommunista internacionálénak nem számít a magyar vér. Egy nép, mely képes meghalni Istenért, a Szabadságért és Igazságért, mindig is gyűlölt lesz a szovjet internacionalizmusnak. "A magyarkérdés szállítás kérdése", mondta Sztálin, és ha a világ nem lép közbe, népünket nyilvánvalóan Oroszországba fogják deportálni, ahol élelem nélkül és borzalmas körülmények között kell majd dolgozni, míg meg nem halnak. Minden magyar család siratja a szeretett embereket; jön a kemény tél, a nép már tizenkét éve rosszul van táplálva, szűkölködik ruhákban - harcok, agyonlövések, éhség, hideg, deportálások, kínzások, szűkölködés és reménytelenség, és egy keserű kiábrándulás: mialatt ők az egész világért harcolnak, a szabad népek, bár fel vannak fegyverkezve, hagyják őket segítség nélkül meghalni; hagyják hogy legyilkolják őket... És a Nyugat, az Egyesült Nemzetek és a NATO hadserege Nyugat-Európában képesek hidegvérrel nézni, hogy egy nemzet a halál felé vezető útra lép. Egy nemzet, mely magától feláldozta magát, hogy megmutassa az egész világnak, milyen is a "kommunista paradicsom" a valóságban. Az lenne a minimum, hogy az egész világ fegyveresen megsegítse Magyarországot. Legalább! És még legyen hálás, hogy a háború a világ legkegyetlenebb ellenségével nem a saját országaikban zajlik, hanem magyar földön, melyet történelme során annyi alkalommal öntözött a "magyar" vér!
És mit csinál az ENSZ? Magyarország érdekében nem egyesültek olyan sürgősen, mint a közel-keleti konfliktus miatt. Mindazonáltal ott különböző, erősen felfegyverzett nemzetek harcoltak. Miattuk azonnal elhatározták magukat, és ENSZ-rendfenntartó csapatokat küldtek. Magyarországra miért nem? Számunkra csupán bájos szavaik vannak, mialatt mi teljesen elvérzünk! Vagy azért van ez, mert a mi vérünk nem olyan értékes, mint az olaj? A magyar vér nem az egész világ vére? A mi könnyeink nem az emberiség könnyei? Miért nem kapunk katonai segítséget? A mi vérünket használta fel Anglia, hogy fellépjen Egyiptomban, és a hős magyar hazafiak harca és éhsége kiváló választási propagandául szolgált az USA-ban! Magyarországot feláldozták, hidegen mérlegelték, odavetették külföldi érdekek miatt. 
Ha az ENSZ nem lenne, Magyarország ebben a percben már szabad lenne, mert az egész világ tisztességes és nemes érzésű országai már a segítségére siettek volna. Milyen célból létezik az ENSZ, ha nem tudja elfogadtatni határozatát? Az ENSZ határozata az volt, hogy a szovjet csapatoknak haza kell térniük Magyarországról. Ha az ENSZ-nek nincs erkölcsi ereje a SZU-val szemben, akkor végül is milyen oka van a létezésének? Kellene, hogy legyen bátorsága azt mondani: "Kudarcot vallottunk, feloszlunk; hogy az országok, melyek meg szeretnék segíteni Magyarországot, legyenek szabadok, úgy cselekedhessenek, ahogy akarnak." Miért létezik az ENSZ, ha meg tudja magát védeni egy ország, melyet saját véleménye és határozata szerint is meg kell védeni? Ha nem tudja megakadályozni Oroszországot, hogy önkénteseket küldjön a Közel-Keletre, milyen joggal akadályozzák más országok önkénteseit, melyek a magyarok megsegítésére mennek? Úgy tűnik, hogy az ENSZ egyedül csak arra szolgál, hogy biztosítsa a Szovjetuniót, mely nyugodtan folytathatja kegyetlen politikáját Magyarországon, mivel az ENSZ megbénítja az összes országot. Ez az igazság? És hogyan tárgyalhat az ENSZ a bábelnökkel, a gyilkos Kádárral, mikor ezt a gyilkost maga a magyar nép - ezer és ezer tanktól elnyomva, legyilkolva, éhezve, szenvedve a hidegtől, haldokolva - nem fogadja el? És az ENSZ a szabad világban elfogadja? 
Mi történt az ENSZ-szel? Néhány nappal ezelőtt egy túlnyomó többség úgy döntött, hogy az oroszoknak haza kell térniük Magyarországról. És ma egy bábbal tárgyalnak, mely tömegesen gyilkolja le a magyar népet.
A magyar népen elkövetett tömeggyilkosság miatti felelősség egyformán hárul az ENSZ-re és Moszkvára. Mindketten egyformán gyilkosok - a különbség egyedül a gyilkosság elkövetésének formájában létezik.
Én nem hiszem, hogy nem tud segíteni Magyarországon, hacsak nem is akar segíteni neki. És ebben az esetben nincs joga létezni!
Én tiltakozom az ENSZ gyengesége és tehetetlensége ellen. Tiltakozásul éhségsztrájkba kezdek, és kérem az összes magyar nőt a világon, hogy csatlakozzanak hozzám ezen cél érdekében. Meglátjuk majd, hogy az ENSZ és a világ lelkiismerete minket is hagy-e meghalni, ahogy hagyták meghalni a magyarokat Magyarországon. Folytassuk a sztrájkot, amíg el nem érjük a következő pontokat:

1. Ha az ENSZ nem tudja megakadályozni Oroszországot, hogy önkénteseit a Közel-Keletre küldje, ne akadályozza a többi országot sem, hogy önkénteseiket Magyarország megsegítésére küldjék.

2. Követeljük a rendfenntartó erők azonnali küldését hazánkba, hogy megakadályozzák népünk lemészárlását és deportálását.

3. Egy nemzetközi küldöttséget, mely ellenőrzi, hogy a magyar népnek küldött segítség ténylegesen az éhező és szükséget szenvedő néphez érkezik.

4. Ne fogadják el, és ne folytassanak tárgyalásokat a gyilkos Kádárral, kit a magyar nép sohasem fog elismerni.

5. A deportáltak azonnali visszaküldését.

Argentin asszonyok és az egész világ asszonyai, akik akkora jóakarattal jöttek a segítségünkre, az önök segítségét kérjük. Annyi alkalommal kérdeztek minket, milyen formában tudnának segíteni. Most van itt Magyarország megmentésének pillanata! Fel fogom olvasni önöknek a röplap szövegét mely a harc huszonkettedik napján terjed Budapest utcáin: 
"Magyarok: ne dolgozzatok az ország megszállóinak uralma alatt! Osszuk be készleteinket és segítsük egymást. Mutassuk meg, hogy a nehéz órákban egységesek vagyunk. A mi szabadságunk, a mi tisztességünk forog kockán. A világ szemei rajtunk vannak. Nem fogunk visszavonulni." A magyar ifjúság folytatja a harcot.
Három hét után; éhezve, szenvedve a hidegtől, így képesek beszélni. Csodálatos nép! Szeretett népem! Csodállak... szeretlek... kétségbeesetten szeretlek egészen a halálomig. Az életemet adnám, csak képes lennék megmenteni téged. Magyar vagyok és nem tudom elfelejteni a népemet, nem tudom. Nem akarom azt mondani, hogy minden elveszett. Mikor a férfiak azt mondják, hogy elérkezett a vég, nekünk, asszonyoknak kell tartani az erőt a cselekvésre. Működjenek együtt velem. Ha szimpatizálnak a harcunkkal, küldjék leveleiket és távirataikat (egyénileg vagy egyesületeiken keresztül) az ENSZ-hez, New Yorkba, az Argentin Köztársaság képviselőjéhez, Sr. Aníbal Olivieri altengernagyhoz, aki oly csodálatosan védelmezte Magyarország ügyét az ENSZ ülésein (vagy saját hazájuk képviselőjéhez), követelve Magyarország számara ugyanazokat a pontokat, melyeket magunknak kitűztünk.
Sírva kérem önöket: Segítsenek megmenteni Magyarországot! Ne, ne hagyják a levelet holnapra: ragadjanak papírt és ceruzát most. Ne mondják, hogy leveleiknek nem lesz ereje, hogy nem tudják majd befolyásolni az ENSZ-t, vagy megváltoztatni a végzetet. Nem létezik "nem"; nem létezik "talán"; nem létezik "már késő van". Csak hit és cselekvés létezik. Isten és Krisztus csodálják önöket és várják az önök levelét. Legyen meg a hite, hogy éppen az ÖN levele lesz az, ami megakadályozza, hogy emberek százezreit deportálják, hogy az asszonyok férjük nélkül maradjanak, fiuk nélkül, és az árvák halott apáikat sirassák. Az ön levelén keresztül Isten egy nép szerencsétlenségét boldogsággá változtathatja, és a könnyeit mosollyá. És Isten viszonozni fogja önnek, amit áldással tesz.

ARGENTIN ASSZONYOK: ÍRJANAK! SEGÍTSENEK MEGMENTENI MAGYARORSZÁGOT! MAGYARORSZÁG SOHASEM FOGJA ELFELEJTENI SEGÍTSÉGÜKET!

SZELECZKY ZITA 
a Magyar Nemzeti Színház volt első színésznője, Budapesten
Ezt a szöveget rádión és televízión adták le 1956. november 14-én.

 

LAST_UPDATED2
 
Ügynöklista, 2012. PDF Nyomtatás E-mail
2012. december 01. szombat, 13:41

orban_rendor_mti

Akik miatt nem lesz nyilvános az ügynöklista

A Fidesz–KDNP a kétharmados parlamenti többségével mindent visz! Az ügynöklista nyilvánosságra hozatalát viszont nem szavazták meg… Teljes a döbbenet! 

Az csak természetes, hogy zsigerből leszavazzák a családilag érintettek. Németh Zsolt (Fidesz) édesapja, Németh Géza volt református lelkész a Pest megyei Rendőr-főkapitányság III/III-1 alosztályának társadalmi kapcsolata volt. (Ha államtitkár úr tagadná, szívesen nyilvánosságra hozzuk az ezzel kapcsolatos bizonyítékokat. De addig ne avassanak neki újabb emléktáblát, mert nagyon kínos...) Pokorni Zoltán édesapja „Pákozdi János” fedőnéven szolgálta a BM. III/III-3-a alosztályát. Bárándy Gergely (MSZP) jelen van, de nem szavaz, nagyapját, Bárándy György ügyvéd urat, a vén hazug milliárdost még a HM hírhedt katonapolitikai osztálya és az Államvédelmi Hatóság szervezte be ügynöknek.

Ha valaki úgy el akarja rejteni a véleményét, hogy még a tartózkodását sem hajlandó jelezni, az „Jelen volt, de nem szavazott”. Ez történt 23 fideszes képviselővel, köztük volt: Lázár János, Navracsics Tibor, Varga Mihály, Horváth János korelnök és Csóti György, a frissen bekerült egykori MDF-es. De ha a frakcióvezető nem szavaz, akkor ki kiáltja a „Nem”-et? Természetesen Orbán. Gondolnánk. Az első ciklusban frakcióvezetőként ilyenkor így adta ki a parancsot: „Zacsek!” Voltak olyan nyeglék a fiúk, hogy az MDF elnökségének tagjáról, a képviselőként velük szemben ülő és náluk idősebb Zacsek Gyuláról nevezték el a leszavazás parancsszavát. Mert az olyan jópofa dolog volt, hogy még a műemlék panamák milliárdosa, Ráday Mihály is röhögött rajta.

Most Orbánnal együtt leszavazza történelmi múltunk egyik legsötétebb szakaszának megismerhetőségét Lezsák Sándor, az ősemdéefes falusi tanító, akinek szerény intellektuális képességeinél csak naivitása volt nagyobb, azzal viszont mindenféle ellenőrzés nélkül több ügynököt juttatott be az első szabadon választott magyar országgyűlésbe, az MDF választmányába és hivatali apparátusába, mondván „jó magyar keresztény emberek”. (Egyszer esetleg elmondhatná, hogyan került a Lakiteleki Népfőiskola a birtokába?)  

Nem akar tisztán látni Demeter Ervin egykori titokminiszter sem, pedig hivatali éveiben rendet akart vágni az ávósok és besúgók között. Hát persze, hogy nemmel szavaz Borkai Zsolt is, akinek a mai napig nem sikerült megtisztítani az ügynököktől a Magyar Olimpiai Bizottságot, igaz, Schmitt Pál nagy szemétdombot hagyott maga után (Vad Dezső, Fenyvesi Csaba, Kárpáti Gyurika), de Zsolt nem tornászik az átvilágításért, ha Viktor nem akarja. Viktor pedig az első pillanattól csak szavakban akarta, tettekben soha. Már első kormányzása alatt megtűrte Boros Imrét, Martonyi Jánost, Nógrádi Lászlót, Járai Zsigmondot, Szita Károlyt, s már akkor tetszettek neki a Műszaki Egyetemen három évet végzett besúgó, Kopátsy Sándor mindent leegyszerűsítő közgazdasági rögtönzései, narodnyik ötletrohamai, naponta változó életmodellpályái, az utóbbi alatt értsd a nagy szemfényvesztést: a zembereknek nem pénzt, hanem életmodellpályát kell adni. (Következésképp: Kopátsynak találkoznia kellett Matolcsyval, hogy megmutassák: mire mennek ketten, ha egymást erősítik...) (Kopátsy magas magyar állami kitüntetés birtokosa! Persze, hogy az úgynevezett rendszerváltás óta kapta…) 

S ha manapság nincs hetente legalább háromszor képernyőn Boros szt-tiszt, Lenti és környéke legnagyobb földesura, mint hiteles és hazafias közvélemény-formáló, akkor Simicska már kirúgással fenyegeti az Echo és a Hír TV illetékesét. Megy a parasztvakítás és a sunyi NEM, leszavaz még a kétharmados nyájból Kubatov Gábor, Budai Gyula, Fónagy János, Illés Zoltán, Répássy Róbert, Rogán Antal, Tállai András, Turi-Kovács Béla, Cser-Palkovics András, Szabó Erika, Szijjártó Péter, továbbá a nem nagy tiszteletű református pap: Hörcsik Richárd Sárospatakról, a legkorruptabb és legzüllöttebb megyei közgyűlési elnök: Szűcs Lajos, aki megválasztatta magát a Magyar Tenisz Szövetség elnökének, és most szervezi az emléktúrát az Azori-szigetekre Borbás Marcsival, és nehogy már kimaradjon, dik mán, itt van a Flórián, a Farkas is a sor végén, nehogy ne írja alá a következő eljárási kegyelmi kérvényét a köztársasági elnök...

A 21 fideszes tartózkodó közül nem is annyira Ángyán József a meglepetés, a most lemondott államtitkár, egy becsületes siófoki parasztcsalád sarja, (Ángyán professzor sajnos nem szavazta meg a magyar termőföld alkotmányos védelmét sem!), hanem az '56-os hős Wittner Mária, aki azzal indokolja szavazatát, hogy „Nemcsak a megzsaroltakat kéne megnevezni, hanem a tartótisztjeiket is!” Pedig azokat is meg akarja Schiffer, de Mária néni nem olvasta el a törvényjavaslatát és értelmezési nehézségekkel is küszködik, egyre gyakrabban, s nincs, aki segítsen neki. A besúgók többsége pedig önként és dalolva, „hazafias” alapon írt alá, nem kellett zsarolni őket. Mária néni azonban csak a vezényszóra figyel, már belső meggyőződés nélkül. Lojális akar maradni. De hát a Fideszhez? Nincs ebben logika. De Mária néni nem is tanult logikát, így jó ez, ahogy a Viktor mondja. 

Azért a 19 IGEN nagy pofon Viktornak. Bátorságuk miatt írjuk ide legalább Bencsik János, Gulyás Gergely, Horváth László, Molnár Ágnes, Hanó Miklós, Nagy István, dr. Nagy István, Szólláth Tibor, Tóth Gábor és Pesti Imre nevét.

„Térdre, imához!”

És mi történt a KDNP-nél?

Még jól emlékszünk, az első ciklusban a kormánypárti kereszténydemokrata képviselők szólásra emelkedésénél rendre megszólalt az ultraliberális és ateista ellenzéki frakcióvezető, Orbán Viktor: „Térdre, imához!”", s kiment a teremből.

De most más a helyzet: ezek az ájtatos megélhetési ülőgépek hívő és hallgatag szövetségesek. Muszáj hinni és Viktorra hallgatni, különben a fülkeforradalmárok leszalámizzák őket, mint elődeiket.

Hallgatnak, noha jelen vannak, de nem szavaznak heten, köztük a jó humorú, színes egyéniség: Harrach Péter frakcióvezető, Latorcai János, akiből már sohasem lesz Budapest főpolgármestere és Salamon László, a szép hangú kórista, az SZDSZ–MDF paktum egyik aláírója, akit 1990. április 29-én éjjel Antall József elküldött Orbán Viktor lakására a frissen elkészült dokumentum egyik példányával, hogy Viktor képben legyen, nehogy a második legnagyobb ellenzéki párt elnökeként a reggeli újságokból értesüljön az ország jövőjét meghatározó nagy árulásról.

Heten tartózkodnak, így Hargitai János, Soltész Miklós, Seszták Oszkár.

Öten IGEN szavazatukkal támogatják a tisztes előterjesztést, igen, a keresztény erkölcsök következetes képviseletével fel kell tárni a diktatúra bűneit, meg kell nevezni a bűnösöket! Ezt képviseli: Hoffmann Rózsa, Lanczendorfer Erzsébet, Seszták Miklós, Varga László és Pálffy István. 

És ezután jön a 17 NEM, köztük olyan válogatott farizeusok, mint a posztjára teljesen alkalmatlan Rétvári Bence igazságügyi és közigazgatási államtitkár, Semjén Zsolt fővadász, Simicskó István örömkatona, Rubovszky György ágazati könyvelő és Szászfalvi László, Csurgó szégyene. 

Rétvári külön szám, a jogász szakma oly rögtönzője és példátlanul amatőr ötletelője, mint a maga területén Matolcsy. Bencénk 2010 decemberében egy populista akciós héten meghirdette az állambiztonsági levéltár eredeti iratainak széthordását. Viheti mindenki a magáét, mert az övé. Miután az ostoba merénylet helyrehozhatatlan károkat okozott volna a történettudományi kutatásokban, az ügynökök érintettségének hiteles bizonyításában, a bíróságok előtti eljárásban, közfelháborodásra Rétvárinak visszakoznia kellett, mondván, 2011 októberére előterjeszti módosított törvényjavaslatát. Természetesen nem terjesztett elő semmit, csak időt akart nyerni a feledéshez. Szó nélkül siklott tova a határidőn, annyit sem mondva önkritikusan: bocsánat, tévedtem, nem kellett volna. Ellenkezőleg, a mostani ellenszavazatok egyik indokaként megint előhozta, hogy a levéltári dokumentumok nem a magyar állam, hanem az érintettek tulajdonát képezik. A dilettantizmus állami szintre emelt bizonyítéka.

Igaz, Lázár János – aki Hódmezővásárhelyen kutatókkal feltáratta a város és környéke állambiztonsági múltját – is tett utólag egy övön aluli indoklást: „Az LMP előterjesztését azért nem támogatták, mert azt szakmaiatlannak tartják, ugyanis nemzetbiztonsági kockázattal járna, ha a katonai titkosszolgálatok ilyen típusú adatai napvilágra kerülnének.” Ez az alföldi sík butaság. Mert a mai Magyarországot nem kötelezik semmire a Magyar Népköztársaság 1990 előtti titkai. Egy új védelmi és szövetségesi rendszerben, megváltozott nemzetközi feltételek és körülmények között mások a titkaink, kivétel csak egy-kettő lehet, olyan aktív nemzetbiztonsági érdek, mely 22 év után is fontos Magyarországnak. De ezekért nem adjuk fel a tisztázás történelmi feladatát.

Van még egy jellemző életkép 2012. február 20-hoz. Miközben Kövér László – az egykori titokminiszter, a Nemzetbiztonsági Bizottság második elnöke – nem szavazott az állambiztonsági múlt átláthatóvá tételéről, s a nyilvánosság előtt nem híve a múlt megbolygatásának, a háttérben sürgősségi feladatokkal bízza meg a Fidesz által foglalkoztatott két levéltári kutatót: derítsék ki erről vagy arról ezt és azt, hozzák be neki emez vagy amaz dokumentumot másolatban, de mielőbb. Így fordulhatott elő, hogy miközben a parlamentben folyt a törvényjavaslat süllyesztőbe küldése, addig az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában az egyik fideszes kutató így sürget: „Még mindig nincs meg? Pedig Kövér házelnök úr már türelmetlenül várja!” Rendkívüli kéréseinek teljesítésére pedig okkal formálhat jogot Házelnök úr, mert hiszen néhány nappal korábban ő nevezte ki a tudományos főigazgató-helyettes asszonyt, az SZDSZ–MDF paktum egyik aláíróját.

Csak egy záró pillantásra ugorjunk vissza az ülésterembe. Az MSZP 34 igenje mellett jelen van, de nem szavaz a már említett Bárándi Gergelyen kívül: Mesterházy Attila, Simon Gábor, Nyakó István és Harangozó Gábor.

Gyurcsány demokratái is megszavazták a tárgysorozatba vételt függetlenként, csak Varjú László nem szavazott, noha jelen volt. A függetlenek közül egyedül a Jobbikból kivált egykori emdéefes Pősze Lajos tartott a Fidesz fő sodrával, és elutasította Schiffer javaslatát.

A kétszínű játék okai

Mi az oka annak a kétszínű játéknak, amivel a vízválasztó kérdéskört tisztázás helyett folyamatosan elszabotálja a Fidesz és személy szerint Orbán Viktor?

1., A volt állambiztonsági tisztek és értelmiségi besúgók egy része ma a Fidesznek dolgozik, átállításukat Orbán vezényelte le. Nemcsak a politikában, a parlamentben, az állami és államigazgatási életben vannak vezető posztokon, hanem – fontos szempont – ők alkotják Orbán erős emberének: Pintér Sándor belügyminiszternek, a titkosszolgálatok kézben tartójának kabinetjét, tanácsadóit, hivatalának és magánvállalkozásainak hátterét, továbbá az Orbán mögött felsorakozott nagytőke (Demján, Csányi, Széles és mások) alkalmazotti, beszállítói és külső szerződéses állományának kulcsfiguráit. (Az utóbbiak nem egyszerűen őrző-védők, biztonságtechnikaiak, hanem az üzleti hírszerzés és elhárítás kipróbált szakemberei a BM volt III. Főcsoportfőnökségéről. Mindent tudnak, mindenki titkait ismerik, de nem zsarolnak, nem fecsegnek, ők a megbízhatók, az új hatalomnak dolgoznak, mert cserében megfizetik és békén hagyják őket, időnként magas állami kitüntetést kapnak.) 

2., Az előbbi kategóriából kikerült segítők működtek közre a Fidesz által 1990 óta elkövetett visszaélések, csalások, korrupciós ügyek, a politikusbűnözés megannyi eseténél, rutinosan eltüntetve a nyomokat. Orbán és szűk körű vezető társasága politikai közösséget vállalt a bűnnel. A bűnös apák gyermekei támogatásra is számíthatnak karrierjükhöz, noha szüleik soha senkitől nem kértek bocsánatot és nem adtak erkölcsi elégtételt.

3., A közvélemény-formáló volt besúgók, a hivatásos állomány tagjai, politikai rendőrök, szt-tisztek némelyike ma a kormány és a Fidesz kommunikációját segíti szemrebbenés nélkül. Megvett és átállt emberek ők, pehelykönnyű senkik egy csendes, de jól kamatozó alku keretei között, élükön a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) havi 2 millió forint személyi alapbérért és esetenkénti prémiumért dolgozó vezérigazgatójával, Böröcz Istvánnal, a politikai rendőrség volt "Nádasdy" fedőnevű ügynökével, aki már 1989-ban is "anyagi érdekeltség" alapján vállalta a szolgálatot a BM. III/III-nál.

4., Nagy csalódások érhetnék a közvéleményt a politikai elit teljes körű átvilágításával, egyesek számára totális erkölcsi vereséget jelentene a mágnesszalagok megnyitása, a katonai elhárítás és hírszerzés iratállományának kutathatóvá tétele. Ha ezeket továbbra is zároltatja Orbán, saját magát hozza olyan helyzetbe, hogy a gyanú árnyéka vetül rá a valóság elhallgatásáért. Mi nem állítjuk, hogy ügynök volt, de azért el kéne számolnia néhány apró mozzanattal, mely egyelőre csak néhány kutató titka, anélkül, hogy a rejtve maradt egész valamennyi összefüggését ismernék.

Orbánnak választ kéne adnia

Orbánnak választ kéne adnia több kérdéskörben a kételyek és aggályok eloszlatása érdekében: 

Orbán 1989. szeptember 25-én érkezett meg Soros György jóvoltából az oxfordi Pembroke Collegebe, hogy ösztöndíjasként az angol liberális filozófia történetét tanulmányozza. 1990 januárjában tért haza. Meghívói elégedettek voltak vele, 1992-ben a Liberális Internacionálé alelnökévé választották, 1993-ban pedig a szervezet végrehajtó bizottságának tagjává. Radikális és ateista liberalizmusával túltett néhány SZDSZ-es vezetőn.

Írásunk részlet a Nemzeti Hírhálón megjelent anyagból.

Az ügynökügyek anyagában Orbán Viktorról, és több Fideszes mogulról is jelentőségteljes írások vannak. Orbánról például a következőt írják: "...esetenként öntelt, beképzelt, rátarti magatartást tanúsít...társaihoz való viszonyában néha képmutató, érdek centrikusság jellemzi. Képességeit közepesre értékelik...ideáljai a szellemi foglalkozást gyakorlók, ezek közül is azok, akik nyilvánosan szerepelnek. Középiskolában KISZ-tag volt, társadalmi megbízatásait megelégedésre végezte. Intenzitása mindenkori érdekeinek függvénye. Tudati fejlődését pozitív irányban jelentősen elősegítette apja sokrétű társadalmi elfoglaltsága, MSZMP tagsága. Az iskolában szervezett nemzeti és nemzetközi ünnepekre tudatosan és rendszeresen készült, azokon részt vett. Összességében társadalmi rendszerünkhöz hű fiatalnak jellemzik."

Forrás: kuruc.info/Nemzeti Hírháló 

Emlékeztető: „A jobboldal? A konzervatív jobboldal? Sírhatnékom támad, amikor látom kiknek a kezére került. Orbán és csapata nem tett semmi mást a hatalom érdekében, mint lemásolta Lenin és a bolsevikok összes trükkjét a hatalom megszerzésére, polgári körök, utcai demonstrációk, belső tisztogatás, sajtó kiépítése, populizmus, demagógia, és egy teljesen baloldali politikával hatalomra kerülve a jobboldali konzervativizmus álarcában tetszeleg. Csakhogy se nem konzervatívak, se nem jobboldaliak. Leginkább Putyin Oroszországa és a lengyel katolicizmus keverékét valósítják meg. Úgy jobboldaliak ők, mint amilyen baloldali Gyurcsány.” (Elek Attila: Mit vesztettünk a rendszerváltással?)

 

LAST_UPDATED2
 
Gyulafehérvár, 1918. PDF Nyomtatás E-mail
2012. december 01. szombat, 13:02

December elsejére emlékezve

A gyulafehérvári nagygyűlés
A gyulafehérvári nagygyűlés
Mi történt Gyulafehérváron?
Az erdélyi román politikusok politikai propaganda céljából szervezték meg a gyulafehérvári nagygyűlést. Céljuk meggyőzni a világot arról, hogy a románság egyöntetűen kiáll Erdély Romániához csatolása mellett. 1228 küldött, öt román püspök, 129 esperes, a megszálló román hadsereg egységei, valamint nagyszámú ideutaztatott tömeg jelenlétében az ünnepi mise után meghallgatták Vasile Goldişt, aki felolvasta a korábbi éjszaka megszerkesztett határozatot.
Elmondta, hogy 1800 év után a románság ismét visszaállítja Dácia határait, így Erdély, a Bánság ismét Románia része lesz. Olyan apróságról már nem szólt, hogy a követelt területen a románság csupán 43 százalékarányt alkot. Kimondják az „ideiglenes autonómiát”, demokratikus szabadságjogokat ígérnek, azaz „teljes nemzeti szabadságot”. Megígérik, hogy „mindenik népnek joga van a maga neveléséhez és kormányzásához saját anyanyelvén, saját közigazgatással, saját kebeléből választott egyének által”.
Bár Románia nem kapta meg a Magyar Alföld nagy részét is, de a neki ajándékozott területen sem alkot túlnyomó többséget. Számarányuk az elcsatolt területeken 53 százalékra emelkedett, azonban Erdély lakosságának közel 47 százalékát alkotó más nyelvű népek véleményére senki nem volt kíváncsi nemcsak Gyulafehérváron, de Párizsban sem! Az Apponyi Albert vezette magyar küldöttség hiába kérte a népszavazást. Nem engedélyezték, mert jól tudták, hogy az erdélyi románok polgári demokráciához szokott része nem adná voksát az elmaradott, félfeudális Ro­mániához való csatlakozásra. Annak ellenére, hogy nemzeti egyenlőséget, arányos képviseletet, anyanyelvű közigazgatást, oktatást ígértek, már ekkor látható volt a kisebbségek sanyarú jövője. Az egyik román politikus, Ştefan Cicio Pop 1918. december elsején kijelentette: tiszteletben fogják tartani a kisebbségi jogokat, még akkor is, ha valaki „piros-fehér-zöld ruhát” hord.

„Nem az én programom”
1918-ban sokan féltették az erdélyi demokráciát és az itt kialakult életminőséget. Nagyon sokan tudták azt is, hogy Erdély Romániához csatolása békétlenséget teremt Erdély népei között. Többen hangot is adtak ennek, hisz mindenki számára érzékelhető volt az a gazdasági pezsgés, az a liberális polgári társadalom, amelyben a háború előtt éltek. Ez még távolról sem volt összehasonlítható az elmaradott gazdasági és politikai fejlettségű romániai viszonyokkal. Azonban a nagy román egység színes fátyla miatt sokan abban a hitben ringatóztak, hogy Erdély fel fogja emelni Romániát. Nem tudhatták, hogy a jogállamiság egy fanarióta szellemiségű országban nem könnyen teremthető meg. Amint megtapasztalhatták, még 93 év után is Ro­mánia Európa egyik legszegényebb országa, amely a közösségi jogok elismerése helyett a nemzeti beolvasztás politikáját folytatja. A románokat továbbra is az elképzelt dákoromán történelmi maszlagon nevelik, hogy képtelenek legyenek a másság elismerésére. 
Erdélyben a jogállamiság intézményrendszere már korán kiépült. A 17. században a híres török utazó, Evlia Ĉelebi azt írta, hogy az erdélyi románok „mind azt mondják, hogy a »jog és igazság« Erdély országában van”, mert odahaza, Iflak (oláh) tartományban az uraik „szerfölött” erőszakoskodnak. Az Er­délybe betelepülő románság a települések szintjén helyi önkormányzattal rendelkezett. Számukra már a 16. század második felében püspökséget szerveztek, a 17. században román iskolákat alapítanak, ösztönzik a román nyelvű oktatást. Magyarországon a magyar államnyelvet is csak 1880 táján kezdik tantárgyként oktatni, akkor, amikor a románok alig 6 százaléka ismeri az államnyelvet. Az erdélyi románoknak 1900 táján több ezer iskolájuk működik, több, mint a Kárpátokon túl. Egy gazdaságilag erősödő, fejlődő román nép él Erdélyben, amely 1848 és 1918 között a földbirtokait megtízszerezte. Mindezt akkor, amikor Óromániában a tömegek, köztük a parasztság sorsa katasztrofális. A román hatóságok az 1907-es éhséglázadás idején tankokat, katonaságot küldenek a felkelés leverésére, mintegy 11 000 román parasztot gyilkoltatnak le.
A 20. század elején Romániában a középkori büntetés, a botozás a mindennapi élet része. Ezt az erdélyiek is megismerhették, mert az Erdélybe bemerészkedő román hadsereg első dolga ennek bevezetése. Az új helyzetben, amikor a nagy egyesítés tündéri fátyla mögül egyre jobban előtűnt a zord valóság, egyre több erdélyi román is rájött arra, hogy az erdélyiség érték. 1918 őszén Jászi Oszkár és más magyar vezetők felajánlották Erdély nemzetiségi alapon való átszervezését, olyan kerületek, kantonok rendszerének kialakítását, amely lehetőséget teremt a két-, sőt, háromnyelvűség biztosítására svájci minta alapján. A kantonokban a különböző nemzetiségűek, köztük a románok, helyi területi önkormányzatuk keretében nemcsak kulturális, hanem az összes ügyük rendezésére is jogot kaptak volna. Elmondható: a nagy román egyesülésnek az erdélyi románok is vesztesei. Ennek következménye a mai alacsony életszínvonal is. 
Alig vonult be a román hadsereg a védelem nélkül hagyott Erdélybe, már sok román rádöbbent arra, hogy „nem ilyen lovat” akart. Ezek közé tartozott dr. Coriolan Pop, a Nagyváradon élő politikus, a Bihar megyei Román Nemzeti Tanács elnöke. Ő nyilatkozatban tiltakozott a román testvérek által megteremtett feudális demokrácia ellen. Neki már két hónap után elege lett Romániából. 1919. február elején minden tisztségéről lemondott azzal az indoklással, hogy: „a románoknak és magyaroknak jó barátságban, testvérként kell egymás mellett élniük”. Ehelyett egyéb történik „azt látom, hogy… ez nem az én programom” – írja. Ezt elmondhatja minden józan gondolkodású erdélyi, függetlenül attól, milyen nyelven beszél.

Székelyeknél nem ünnep
A románság nemzeti ünnepe az 1918-ban meghonosított erőszakos nemzetpolitika, a szélsőséges nacionalista magyarellenesség, a székelység provokálása, megfélemlítésére való törekvés miatt – jogosan – nem vált a székelyek ünnepévé. Gondoljunk csak arra az ellentmondásra, hogy amíg a gyulafehérvári határozatok alapján a románság a 43 százalékaránya alapján jogot formált Kelet-Magyarország Romániához csatolására, a 76 százalékarányú székelységnek megtagadják azt is, hogy hivatalos okmányokban használhassa Székelyföld nevét, zászlaját pedig üldözik, miközben a Románián belüli belső ön­rendelkezéséről, a területi autonómiáról még hallani sem akarnak. Némely román politikusnak az a véleménye: nincs olyan román ember, aki e kérdésről hajlandó lenne tárgyalni. Újabban akad felelős beosztású politikus is, aki még polgárháborús feszültség keltésének a lehetőségét is emlegeti, azaz a románok autonómiaellenes tüntetését. Mindezt akkor, amikor a román hatalom lázasan készül arra, hogy régiósítás leple alatt Székelyföld népét kisebbséggé degradálja, beolvassza egy nagyobb tartományba, ahol a döntés kikerül a helyi, a választott képviselet kezéből. Így érthetetlen az elvárásuk, hogy a közösségi jogoktól megfosztott székely magyar e napon velük ünnepeljen. Mindezt akkor, amikor a gyulafehérvári ígéreteket máig nem alkalmazzák. December elseje így vált a székely nép számára a kiszolgáltatottság, a másodrangú állampolgári státus szimbólumává.
LAST_UPDATED2
 
Paticsfal - népi építészet PDF Nyomtatás E-mail
2012. december 01. szombat, 12:50
Patics vagy vesszőfal: a magyar népi építészet 8000 éves technológiája!!!  Mi az a paticsfal? Olyan fal, ami úgy készül, hogy földbe ásott oszlopok közét vesszővel befonják, majd a fonott falat agyaggal kívül-belül betapasztják. Felületét gyakran be is meszelik. Olcsó, és igen elterjedt módszer volt évezredekig.   Varga Csaba szerint a patics szó a tap gyökből van, melynek értelme: két felület szorosan érintkezik. „Tap|ad, tap|asz, tap|aszt, tap|éta, tap|adó, tap|ló, tap|s, stb. A tap fordítva pat: például pat|ics fal = tap|ics fal, agyagból tap|icskolt, azaz tap|asztott fal.”  A @[100002209729536:2048:Magyar] Néprajzi Lexikon a következőket írja róla: “Paticsfal=vesszőfal. A vesszőfonás ősrégi technika, Európában a neolitikumtól ismert. Magyarországon vesszőfalú házat a honfoglalás korától építettek...”  Egy építész által készített tanulmányban pedig ezt olvashatjuk: „A honfoglalás előtti vándorlások területeiről régészeti ásatások igazolják  korai ismeretét.” Jellemző, és elszomorító állítások ezek az utóbbiak, mert valójában ez az építési technika a mi őseink találmánya, akik már 7-8000 esztendővel ezelőtt is ilyen házakban laktak itt. Egy rekonstruált újkőkori példa a polgári M3Archeoparkból:   A Magyar Nemzeti Múzeum honlapján szerencsére ma már más szellemben írnak a múltról: „Az Alföld település-sűrűsége az újkőkor idején elérte, sőt meghaladta a mai települések számát, és a lakóházak mérete gyakran jelentősen meghaladta mai átlagos lakásaink méretét.”  Lásd: "http://www.mnm.hu/hu/kiall/kia_allando4_2.html" http://www.mnm.hu/hu/kiall/kia_allando4_2.html Ezek a házak természetesen mind a már említett vesszőfalas technikával készültek.  Dr. Domboróczki László: A neolitikum kutatásának újabb eredményei Heves megyében c. írásából azt is megtudhatjuk, miért nem hallottunk eddig erről?  „..Korábban, egészen az 1990-es évekig azt gondolták, hogy az AVK (Alföldi Vonaldíszes Kerámia kultúra) települések kis méretűek, szabálytalan szerkezetűek. Úgy vélték, hogy azok a nagy ovális gödrök, amelyekben a leletek is koncentrálódtak, és amelyekben égésnyomok is előkerültek, nem mások, mint gödörlakások, és mint ilyenek, megfelelnek egy primitívebb nomád közösség lakhelyének.” (Ezek a gödrök valójában a házépítéshez szükséges agyag kitermelésekor keletkeztek, később szemetes gödrökként szolgáltak. TI) „Ezt a képet még az sem homályosította el, hogy cölöpszerkezetes háznyomok az AVK végső szakaszából is előkerültek már eddig is. Az AVK készítőit kissé elmaradott emberekként képzelték el, akik amellett, hogy már áttértek a letelepült életmódra, „megőrizték mobilitásukat”, és ragaszkodtak földbe vájt lakásaikhoz. Az AVK korszak gödörházaira vonatkozó elképzelések csak a 90-es években változtak meg gyökeresen. Az autópálya építkezésekhez kapcsolódó leletmentő feltárások során először Polgáron, majd Mezőkövesden találtak föld fölé épített, nagy méretű AVK kori házmaradványokat, majd 1995-ben hasonlóan nagy méretű, szabályos cölöpszerkezetes házak nyomai kerültek elő Füzesabonyban is. A két évig tartó ásatások során több mint tíz háznyomot találtunk, melyek szabályos, 12-16*5-6 méteres, háromosztatú építményeket jeleztek, már a legkorábbi AVK időszakában! Ekkoriban már nem is annyira a házak megléte, hanem maga a településszerkezet volt az, ami igazi újdonságnak hatott. A házak ugyanis sorokban álltak... Gubakúton vált világossá, hogy az AVK időszak települései hosszú idejű egy helyben lakást jeleznek. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a települések szabályossága nem véletlenszerű jelenség, hanem egy egykor tudatosan követett, szigorú tradíció nyomát mutatja. Munkánk révén egy hagyományaihoz hű, szervezett közösség képe bontakozott ki. Vörös I. az AVK lelőhelyek állatcsont anyagában kimutatta, hogy a domesztikált állatok aránya több mint 94 %-os, vagyis zömmel háziasított állatokat fogyasztottak.” Rendkívül tanulságos ez a beszámoló, jól mutatja, hogy az őseinket mennyire alaptalanul állította eddig kóborló félmajmoknak a hivatalos történetírás!  Kép:Géró Udvar Lakóház és műterem






















Patics vagy vesszőfal: a magyar népi építészet 8000 éves technológiája!!!

Mi az a paticsfal? Olyan fal, ami úgy készül, hogy földbe ásott oszlopok közét vessző
vel befonják, majd a fonott falat agyaggal kívül-belül betapasztják. Felületét gyakran be is meszelik. Olcsó, és igen elterjedt módszer volt évezredekig. 
Varga Csaba szerint a patics szó a tap gyökből van, melynek értelme: két felület szorosan érintkezik. „Tap|ad, tap|asz, tap|aszt, tap|éta, tap|adó, tap|ló, tap|s, stb. A tap fordítva pat: például pat|ics fal = tap|ics fal, agyagból tap|icskolt, azaz tap|asztott fal.”

Magyar Néprajzi Lexikon a következőket írja róla: “Paticsfal=vesszőfal. A vesszőfonás ősrégi technika, Európában a neolitikumtól ismert. Magyarországon vesszőfalú házat a honfoglalás korától építettek...”

Egy építész által készített tanulmányban pedig ezt olvashatjuk:
„A honfoglalás előtti vándorlások területeiről régészeti ásatások igazolják korai ismeretét.”
Jellemző, és elszomorító állítások ezek az utóbbiak, mert valójában ez az építési technika a mi őseink találmánya, akik már 7-8000 esztendővel ezelőtt is ilyen házakban laktak itt. Egy rekonstruált újkőkori példa a polgári M3Archeoparkból:


A Magyar Nemzeti Múzeum honlapján szerencsére ma már más szellemben írnak a múltról: „Az Alföld település-sűrűsége az újkőkor idején elérte, sőt meghaladta a mai települések számát, és a lakóházak mérete gyakran jelentősen meghaladta mai átlagos lakásaink méretét.” Lásd: "http://www.mnm.hu/hu/kiall/kia_allando4_2.html"http://www.mnm.hu/hu/kiall/kia_allando4_2.html
Ezek a házak természetesen mind a már említett vesszőfalas technikával készültek.

Dr. Domboróczki László: A neolitikum kutatásának újabb eredményei Heves megyében c. írásából azt is megtudhatjuk, miért nem hallottunk eddig erről? 
„..Korábban, egészen az 1990-es évekig azt gondolták, hogy az AVK (Alföldi Vonaldíszes Kerámia kultúra) települések kis méretűek, szabálytalan szerkezetűek. Úgy vélték, hogy azok a nagy ovális gödrök, amelyekben a leletek is koncentrálódtak, és amelyekben égésnyomok is előkerültek, nem mások, mint gödörlakások, és mint ilyenek, megfelelnek egy primitívebb nomád közösség lakhelyének.” (Ezek a gödrök valójában a házépítéshez szükséges agyag kitermelésekor keletkeztek, később szemetes gödrökként szolgáltak. TI) „Ezt a képet még az sem homályosította el, hogy cölöpszerkezetes háznyomok az AVK végső szakaszából is előkerültek már eddig is. Az AVK készítőit kissé elmaradott emberekként képzelték el, akik amellett, hogy már áttértek a letelepült életmódra, „megőrizték mobilitásukat”, és ragaszkodtak földbe vájt lakásaikhoz. Az AVK korszak gödörházaira vonatkozó elképzelések csak a 90-es években változtak meg gyökeresen. Az autópálya építkezésekhez kapcsolódó leletmentő feltárások során először Polgáron, majd Mezőkövesden találtak föld fölé épített, nagy méretű AVK kori házmaradványokat, majd 1995-ben hasonlóan nagy méretű, szabályos cölöpszerkezetes házak nyomai kerültek elő Füzesabonyban is. A két évig tartó ásatások során több mint tíz háznyomot találtunk, melyek szabályos, 12-16*5-6 méteres, háromosztatú építményeket jeleztek, már a legkorábbi AVK időszakában!
Ekkoriban már nem is annyira a házak megléte, hanem maga a településszerkezet volt az, ami igazi újdonságnak hatott. A házak ugyanis sorokban álltak... Gubakúton vált világossá, hogy az AVK időszak települései hosszú idejű egy helyben lakást jeleznek. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a települések szabályossága nem véletlenszerű jelenség, hanem egy egykor tudatosan követett, szigorú tradíció nyomát mutatja. Munkánk révén egy hagyományaihoz hű, szervezett közösség képe bontakozott ki.
Vörös I. az AVK lelőhelyek állatcsont anyagában kimutatta, hogy a domesztikált állatok aránya több mint 94 %-os, vagyis zömmel háziasított állatokat fogyasztottak.”
Rendkívül tanulságos ez a beszámoló, jól mutatja, hogy az őseinket mennyire alaptalanul állította eddig kóborló félmajmoknak a hivatalos történetírás!

Kép:Géró Udvar Lakóház és műterem
LAST_UPDATED2
 
Óh, Lőwinger PDF Nyomtatás E-mail
2012. november 30. péntek, 09:03

Óh, Lőwinger, óh Lőwinger, oly nagy benned a lő inger...

Molnár Gál Péter| NOL| 2010. november 11.

A kabaré virágszerű vonzása ekkor húsz éves. Egyetlen dalával letöri a Párizsból idetrombitált, modern sanszonettet, a baljóst, aki fekete, dísztelen ruhában, hosszú, fekete kesztyűben, egyetlen fehér muszlinkendővel kezében költészetre felkent csontvázszerű utcaleányi morcsággal a Viktoriánus korszak illemegyensúlyát fölborítva nyers, utcai hangot ütött meg. Nem dalolt. Előadott.

Medgyaszay Pesten leénekelte Yvette Guilbertet. Nemcsak szebb virágnak látszott, a kialvatlan, kedvetlen, karcos kórónál. Kedvesebb volt. Behízelgőbb.

A nyitó-műsorban Medgyaszay előadta Szirmai Albert-Gábor Andor Altatódalát. Akkora sikerrel, hogy másfél évig követelték ismétléskor. Nem szabadulhatott tőle. Csak néhány sort belőle:


Jön az éj feketén,
Te ne félj, kicsikém,
Csak aludj, kicsi lány, csak aludj!
Tovatűn, ami gond,
Ami bűn, ami ront,
Csak aludj, kicsi lány, csak aludj!

És ezzel el lett altatva a magyar brettli.

Ettől fogva a kabaré csakis altatódalokat énekelt. Szemben a párizsi szúrós kuplékkal, forradalmas nótákkal. A berlini-müncheni kabarék recsegő-visító harcos harsogásával. Mindhárom városban és hozzá Bécsben rendetlenkedett a kabaré. Parittyát használt Ámor nyila helyett. Bezúzni készült az intézményes kirakati ablakokat, nem pedig könnyű emésztést adni a bőséges vacsorához. A kabaré az ókortól, Arisztophánésztől kezdődően a felkérődzött irodalom ellen uszított. A közhelyeket vette célba. Kinevettette az epigonok epigonjait. Megkergette a petyhüdt múzsákat. Esztétikai botrányokozásra tört. Megbotránkoztatta az életüket békés szendergésben leélőket.
Pesten illedelmesen duruzsoltak a kabarékban. Inkább irodalmat, mint kabarédalt. Solti Hermin némileg kivétel pajzán dalaival. Rettenetes malacságokat énekelt ártatlan arccal, mintha nem tudná, mit mond a szöveg. Adynál pedig erősebb sikere volt Weinert Istvánnak, aki megköltötte az elpusztíthatatlanul eleven pajzánságot Pallay Rózsi szájára:

Ó, Lőwinger, ó, Lőwinger,
Oly nagy benned a lőinger.
Kinek nem jó a fegyvere,
Ne hencegjen vele! (1908)

Türk Berta követte ebben, de ő bécsi kabarettista lévén a sikamlóságokat tört magyarsággal eliminálta. Berlinben az Überbrettl kabaréban előadták Wollzogen báró Madame Adele című dalát. Ezzel kezdődött a rokonszenves, melodramatikus prostituáltak hadserege. Noha Mme Adele nem volt mentes a párizsi Yvette Guilbert előadói modorától, a század prostituáltjainak menete - Wedekind Lulu-ja, majd Alban Berg Lulu-operája, Heinrich Mann Ronda tanár úr és a belőle készült Marlene Dietrich örökzöld Kék angyala követte a nem Párizsból, hanem Berlinből világsikerre rikoltott romantikus utcanő alakját. Mennybe mentek az utcanők. Megistenültek szemben a házasság tisztviselőségét viselő polgár-háziasszonyokkal. A végzetes német sanzonettek végeérhetetlen sorban meneteltek a Buntes Theater nyomvonalán: Marlene Dietrich, Margo Lion, Zarah Leander, Fritzi Massary, Kate Kuhl, Lotte Lenya, Lore Lorentz, Gisela May, Tatjana Sais, Helen Vita, Voli Geiler, Ursula Herking, Trude Hesterberg, Greta Keller, Hildegard Knef, Grete Weiser, Hanne Wieder. Sokat köszönhet a Weill-Brecht páros Koldusoperájának Polly-ja és Norbert Schultze Lili Marlene-je (1939), amivel a dán kabaré énekesnő Lale Andersen halhatatlanná lett.
Gábor Andor a pesti kabaré minden hangon verselni képes napszámosa volt. A bécsi kisszínpadoknál megtapasztalta, hogy nem a lorgnonos-butonos középosztály asszonyai, hanem a bécsi utca jellegzetes alakjai töltik be a miniatűrszínpadokat. Feleségének, Vidor Ferikének írt is a Nagy Endre kabaréba egész sorozatnyi cselédnótát, révükön a színésznő loncsos-esetlen, csúf cselédként állandósult.

A második világháború idején fölmerül Karády Katalin tragikusra hangolt altjával. Szerelmes énekeiben is baljós fenyegetés. A végzet vérzik személyiségéből. Kihívóan különböző. Megütköztetően erotikus. Hasonló vad erotikát az országból hamarosan elmenő Kapitány Anny áraszt (Billy Reid: The Gypsy dalára G. Dénes György magyar szövege: Egy cigánykaraván,

Kocsiján ült egy lány és jósolt. Malcsiner Béla - Kristóf Károly: Hívjon fel éjszaka telefonon... Nincs más dalom, / Csupán a fájdalom..., Horváth Jenő - Rákosi János: Tizenhat éves volt és szőke... sokkal később pedig Cserháti Zsuzsa szabálybontóan volt szenvedélyes. Hosszú időn át kizárólag értelmiségek méltányolták az érzelmes sleimmel szemben.

A kínokat elsimító altatódalok mélyből merülnek fel. A Bánk bán ötödik felvonásában a tragédia nem éleződik országos bajjá. A király és a nádor kiegyeznek. Megbékélnek egymással. Ádám Évával végigkínlódja a történelmet, de a kilátástalan végnek mégsem vet befejezést. Hallgat az Úr kiegyező tanácsára. Folytatja útját, noha belátta: jó nem sül ki belőle. A közakarat kimosta a dalok szenvedélyességét. Kiolvadt az előadók érzéke a szellemességhez.

Megbékéltető, köznyugalmat simító lett a cél.

Honthy Hanna frivol volt. Kacsintós. Burkoltan ironizálta a primadonna kiemelt kivételezettségét. Mégsem pajzán kacsintása maradt utána, hanem egy mézes negéddel énekelt könnypréselő dal:

Ó, az én mamám egy angyal volt tán
A két szeme úgy kéklett rám, mint a nyári éj
Hófehér kezét, ha néha megcsókoltam
Istenem, de boldog voltam valamikor rég (...)
Az én mamám nem hordott bubifrizurát
nem hordott párizsi ruhát és mégis szép volt

Solti Hermin rejtetten malac Lőwingerének a youTube-on fellelhető replikáit 
Tóth Viola, Zorkóczy Zenóbia, Ambrus Asma, Holecskó Orsolya, Szalczer Szilvia, Császár Angéla előadásában hallhatjuk, olyan igyekezettel hanganyaguk felső határa fölött, mintha a Varázsfuvola Éj királynőjének áriáját produkálnák. Képességeikhez mérten dalolnak előadás helyett. A fricska, a humor, az elmésség elillant.

http://www.youtube.com/watch?v=NumocsKeCyc

LAST_UPDATED2
 
Bródy Sándor A szerelem élettana PDF Nyomtatás E-mail
2010. augusztus 17. kedd, 18:35

rembrandt bestabe

Bródy Sándor
A szerelem élettana


Tartalom

Előszó

A szerelem természetrajza
Általánosságok és különösségek
Egy kifejlődött asszony vallomása
A nő álhatatosságáról
A Kamasutram
A polgári és uri szerelem technikája
A szerelmes férfiak ostobasága
A szerelem uj és nagyon régi formái

Fejezetek egy szerelmes férfi élettörténetéből
Bevezető
Az "egy" asszonyom
Megölöm magamat
A férfiak "Bon-Fortune"-ja
Szeretni-szivarozni

Addio amore

Egy beteg szerelem fiziológiája
Előszó
A levelek
Végszó, azaz a szerelem elmulásáról

A mámor anyaga
A női szépség
A Vénusok
A históriai nők
Rembrandt és Rubens női
A női szépség szabályai
A magyar női tipus
Szabad fantázia a szubjektiv szépről 


Előszó

Most már itt az ideje, sőt talán sietős is a dolog, hogy a szerelemről való érzéseimet és gondolataimat lejegyezzem. Nem rendszerbe foglalva, inkább csak ötletszerűen és csak annyi elmélyedéssel, amelyre ebben a korszakban férfi képes lehet. Nagyon szeretnék egyszerű lenni ebben a hallatlanul bonyolult kérdésben. Szeretnék bátorsággal belenézni a titkok titkába, amelyet mindenki tud. Ha egészen becsületes ember és igazi iró volnék, azon kezdeném, hogy én magam nem tudok semmit különöset és utalnék a világirodalomra és annak az alján, a végén a magam irásaira, amelyek hét éves korom óta, egész máig, negyven köteten át csak a szerelemről szólanak és semmi másról. Hogy mernék e hatalmas és egyetlen egy valakihez, mert aligha, ha van más, hozzá is nyulni, és hogyan bátorkodnék mint egy még mindig részeg tanár, hogy megmagyarázzam az egész ügyet - halottakon. Igazában a szerves vegytanra kellene biznom a dolgot, annak a bontakozó igazságai között van - valami jel. Vagy a filozófusokhoz forduljak? Egy-egy szót tudnak azok is. Szépen dadognak. Gondoltam: a fiziológusokhoz fordulok, - szegényekhez, akik maguk is szinezett baktériumok.

Mit tagadjam, nagy gyönyörűség nekem, hogy tárgyammal foglalkozzam, amelyen kivül más igazán nem igen érdekelt. Legfeljebb az ellentéte: a halál. És mentől jobban közeledem az utóbbihoz, annál erősebben izgat maga az élet, azaz a szerelem. Gondolom, a kettő egy. A nap, a tűz, a meleg mindenféle formájában, a mámor forrósága, lelkiekben és testiekben ugyanegy; a nap, a rádium, az ismeretlen csillagok kisütése. Nevezzük két billió ismeretlen jelenségnek, ami van és ami alkalmasint csak kettő: egy pár-ember. A férfi meg a nő. Még az se lehetetlen, hogy csak a nemiség. És úgy látszik, ennek a törvényei ugyanazok, legalább is hasonlók, a nagyszerű élővilágban mint a kövekben, a füvekben és még meg- és fel nem ismert valamikben és valakikben.


...
http://mek.niif.hu/07300/07358/index.phtml#

ferenczy szerelmespr

LAST_UPDATED2
 
Asszonyok PDF Nyomtatás E-mail
2012. november 29. csütörtök, 17:31


Asszonyok - Bródy Sándor feleségének története és írásai

Fehér Judit
Ulpius-ház, 2007
  • 304 oldal
  • Kötés: kemény kötés
  • ISBN: 9789632540078

Valószínűleg nem túlozunk, ha azt állítjuk: máig nem hálás pálya a nőíróé.

Hasonlóképpen nem túlzás kijelenteni:

a múlt századfordulón már az is gyanúsnak számított,

ha egy nőnek irodalmi ambíciói voltak.

Csak mostanában fordul az érdeklődés e korszak gyakran tragikus sorsú nőírói felé,

akik sokszor önmaguk sem hitték,

hogy méltó versenytársai lehetnek „erősebb nemhez" tartozó kollégáiknak.

Közéjük tartozott a szépséges hevesi leány, Rosenfeld Bella – írói nevén Fehér Judit –,

akinek Bródy Sándor egyszerre lett férje és versenytársa.

A "nap lovagja" mellett Rosenfeld Bella sok éven át

a szó szoros értelmében el- illetve lefojtotta tehetségét.

 

Csak akkor tért vissza az irodalomhoz

– amint e könyvből kiderül, saját tehetsége iránt kétségekkel telve –,

amikor cáfolhatatlanul bebizonyosodott,

hogy házasságuk, annak ellenére, hogy öt gyermek született belőle, eleve elhibázott volt.

 

Csupán néhány év jutott neki írásra:

1908-ban, harminckilenc évesen meghalt.

Rövid alkotó korszakában született az e könyvben újraközölt,

először 1906-ban megjelent Asszonyok című novellagyűjteménye és néhány más munkája.

Mindez annak a családi hagyatéknak része,

amelyet Bródy Sándor és Rosenfeld Bella unokájának, Alexander Brodynak az édesanyja őrzött meg.

 

Ebből a hagyatékból származik előző kötetünk is,

melynek címe Hunyady Margit.

Az a könyv Bródy Sándor első fiának,

Hunyady Sándornak édesanyjáról, a neves színésznő-írónőről szól.

 

Mostani kötetünk bizonyos értelemben a történet folytatása.

Ez a könyv nem csupán családom történetének egy részlete.

Szüleim és nagyszüleim mellett barátaim is részt vesznek benne.

Saly Noémi, Csányi Vilmos, Hovanyecz László, John Lukacs és Márton László írásaikkal színesítik a kötetet.

Mit tagadjam, igen szerencsés az az ember,

akinek ősei regényhősök életét élhették, és aki ilyen barátokkal bír.

Alexander Brody

Fehér Judit önmagáról:

„…szerettem az irodalmat, fiatal létemre majdnem olyan erősen érdekelt, mint a szerelem."

LAST_UPDATED2
 
<< Első < Előző 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 Következő > Utolsó >>