Január 28-án debütál a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre Teátrumában a Veszedelmes viszonyok című zenedráma, Kocsis Dénes, Sándor Péter, Polyák Lilla és Peller Anna főszereplésével.

Annak ellenére, hogy mindeddig öt film, valamint többszáz színházi előadás született belőle, Choderlos de Laclos regénye zenedrámaként most először lesz látható, mégpedig Kovács Adrián eredeti, izgalmas zenéjével. A történetben M. márkiné és V. vikomt egymást támogatják naiv lelkek megrontásában, jó hírük tönkretételében, míg egy nap egymás ellen fordulnak, és viszonyuk veszedelmessé, sőt halálossá válik. A Kiss Csaba (szövegkönyv), Kovács Adrián (zene) és Müller Péter Sziámi (dalszövegek) által készített zenés színpadi változat a Kálmán Imre Teátrum intim terét a lehető legjobban igyekszik majd kihasználni. „Az eredeti mű egy levélregény, amely szerelmes levelek és történetek sorozatából áll. Minden szereplőnek két arca van: az egyik, amit a világnak megmutat, amely látható, és van egy másik: a belső világa, a saját gondolatai, amelyet a leveleibe rejt. Tegyük fel, hogy a hőseink a leveleikben őszinték, legalábbis annyira, amennyire az adott intim helyzetben emberileg megengedhető. Ugyanakkor van egy külső, társasági részük, amelyben eljátsszák akár annak az ellentétjét is, amit leírtak. Ez hihetetlenül vonzóvá és látványossá teszi az egészet, mert folyamatosan ez a két szint van összekeverve, a viselkedés és az érzés elválik egymástól. Ez nagyon izgalmas és színházszerű, hiszen a színházban ugyanezt csináljuk: ránk adnak egy jelmezt, kész mondatokat adnak a szánkba, de attól még ott vagyunk mi magunk mögötte, akik ezt az egészet magunkévá tesszük, vagy eltartjuk, átformáljuk. Ezért izgalmas ez a darab színészi felfogásban is” – mondta el Kiss Csaba.

BERZSENYI KRISZTINA JELMEZTERVEI A VESZEDELMES VISZONYOK CÍMŰ ELŐADÁSHOZ (FORRÁS: BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ)

Veszedelmes viszonyok zeneszerzője, Kovács Adrián – aki többek között olyan produkcióban működött közre az Operettszínházban, mint A Pendragon-legenda vagy a Tajtékos dalok – elmondta, hogy a beszélgetések mögötti lelki folyamatokat, a szereplők véleményét és a hazugságaikat kívánta megzenésíteni. Így született meg az a rokokó zenei világ, amely valahol a neobarokk és a musical műfajának határán mozog. A rokokó stílus azonban nem csak a zenében, hanem a jelmezekben is visszaköszön: rizsporos parókák, korhű alsóneműk, fűzők, alsószoknyák, panier-ek lesznek láthatóak majd a színpadon. „Az anyagválasztás is az eredeti mű korához illően valósul meg, hernyóselyem ruhák készülnek az előadáshoz gazdag hímzéssel. Ami az egészet kicsit „elemeli”, az maga a színválasztás: a halványrózsaszíntől a sötétbordóig minden árnyalat megjelenik. Ez dramaturgiailag úgy támogatja a darabot, hogy a halványrózsaszín az ártatlanság megjelenése, az érzelmi manipulátorok pedig a sötétebb árnyalatokat viselik. A második felvonásban a vörösek és bordók az agresszivitást hangsúlyozzák” – mondta el Berzsenyi Krisztina, az előadás jelmez- és díszlettervezője.

Habár Choderlos de Laclos regénye közel 250 évvel ezelőtt, egészen pontosan 1782-ben jelent meg, Kiss Csaba szerint az aktualitását az emberi viselkedés adja: „Ez lényegében a viszony saját magunkhoz, a játékainkhoz, az énképünkhöz. Az a távolság, amely a legmélyebb érzéseink és gondolatink, illetve ezek tükröződése között van, az arcunkra kiülő arcjátéktól kezdve a hétköznapi színészkedések és megjátszások összes fogásáig.” Veszedelmes viszonyok bemutatójára január 28-án és 29-én kerül sor a Kálmán Imre Teátrumban. Az előadást kettős szereposztásban játsszák: Valmont vikontot Kocsis Dénes és Sándor Péter, Merteuil márkinét pedig Polyák Lilla és Peller Anna kelti életre. Mellettük olyan színészekkel találkozhatunk, mint Széles Flóra, Gubik Petra (Tourvelné), Janza Kata, Füredi Nikolett (Volanges-né), Kelemen Hanna, Kardffy Aisha (Cécile de Volanges), Cseh Dávid Péter és Angler Balázs (Danceny lovag).

Kiemelt kép: Pillanatkép a Veszedelmes viszonyok olvasópróbájáról (Fotó: Art&Lens Photography)