Payday Loans

Keresés

A legújabb

Hiába tiltotta az egyház, magyar lakodalmakon és torokon is jártak haláltáncot
Boldog-boldogtalan emberek életminőségei
2024. április 29. hétfő, 10:31

Hiába tiltotta az egyház,

magyar lakodalmakon

és torokon is jártak haláltáncot

Sokáig dívott ez a középkorból eredő bizarr szokás.

Az emberekben általában ott lakozik az ösztönös félelem a halállal kapcsolatban, holott a természet rendje, hogy mindenképp bekövetkezik.

A középkori „emlékezz a halálra” (memento mori) jelmondat beleégett a keresztény kultúrkörbe. Amitől pedig félünk, azt sokszor kinevetjük vagy bagatellizáljuk, hogy uralhassuk és fölé kerekedhessünk.

Számos halálhoz köthető hagyomány létezik világszerte, az egyik legérdekesebb közülük a haláltánc.

Ez a műfaj a kereszténység előtti időkre utal, amikor egyes népek úgy hitték, hogy a temetőből éjszaka kikelnek a holtak, és hajnalig dorbézolnak, amíg vissza nem fekszenek a sírba.

Magyarországon is él ez a rítus, az egyik legjellegzetesebb a dunántúli Bene Vendel tánca, amely egy halottas tánc a lakodalmakon.

A rituálé lényege, hogy az esküvőkön éjfél után, azaz az ifjú pár távozását követően felcsendül a Bene Vendel nótája című ismert betyárballada, amelyben drámaian váltakoznak a ritmusok.

A koreográfia szerint a lassú részek alatt egy idősebb férfi leül egy székre ernyedten, mintha nem élne, egy fiatalabb nő pedig körbetáncolja, legyezgeti és törölgeti őt, lehulló kezeit a térdére helyezi.

Amint a zene ismét gyorsra vált, a magához térő úr felpattan és megforgatja a hölgyet, csárdásoznak, majd többször megismétlődik az egész elölről. A mozdulatsorok eredetileg a halott feltámasztásáról szólnak, és később kapott olyan színezetet a történet, mintha a széken elfolyó férfi csak részeg lenne.

Bene Vendel táncáról itt találtok egy rövidke, múlt századi felvételt.

Born Gergely: Mit is üzen Bene Vendel? (Debreceni Alma Mater Alapítvány,  2000) - antikvarium.hu

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében él egy másik tradíció, ott

a lakodalom csúcspontján megjelenik egy kaszásnak öltözött ember, aki el akarja vinni a kapatos násznépet, de azok összefognak és látványosan elzavarják a halált.

A középkori haláltáncból (danse macabre) kialakult halottas tánc torokon, más szóval halotti lakodalmakon is elterjedt. Régen nem sok különbség volt keresztelő, lakodalom és halotti tor között, legfeljebb a résztvevők lelkiállapota árulkodott az esemény jellegéről. A torokon, gyakran zenekari kísérettel eljárt tánc természetesen nem a jókedv kifejezése volt, hanem mágikus célokat szolgált. Dacára annak, hogy az egyház elítélte, és a 1092. évi szabolcsi és az 1279-i budai zsinat is megtiltotta, sok helyen tartotta magát a szokás.

A karcagi néphagyomány például az volt, hogy a halottat egy földön fekvő férfi szimbolizálja, akit – lassú csárdásra emlékeztető lépésekkel – körbetáncolnak a jelenlévő idősebb urak, méghozzá a sapkájukhoz tűzött, égő gyertyával. A gyertyástáncot az elhunyt búcsúztatása, majd a visszavárás követi.

Szegeden pedig még a múlt század végéig élt az a furcsa tradíció, hogy halotti torokon egy asszony a kánai menyegzőt, az újszövetségi jelenet humoros előadását énekelte, miközben a fején egy borosüveggel táncolt, és a gyászolók is csatlakoztak hozzá.

A magyar irodalom legfontosabb haláltáncai

Már a 16. században alkotó Heltai Gáspár műveiben is megjelenik a haláltánc, de Arany János 1850-ben írt Bolond Istók első éneke is ezt a témát dolgozza fel, majd később egy másik típusa a Híd-avatás című balladában is megjelenik, ahol a halál éjfél után táncba hívja, majd a hullámsírba kényszeríti az öngyilkosokat.

Egy évtizeddel később Madách Imre Az ember tragédiájában, a londoni színben szintén felbukkan ez a látomás („Az egész vásár csoportozattá alakul, mely a szín közepén tátongó síron ás, azt körültáncolja, míg egymás után mind beléje ugornak, részint némán, részint, amint egymás után szólottak.”).

A legkonkrétabb, morbidan gyönyörű haláltánc azonban Ady Endre Lédával a bálban című 1907-es verse: „Halál-arcunk sötét fátyollal óvjuk … Mi táncba kezdünk és sírva, dideregve/ Rebbennek szét a boldog mátka-párok.”

Manapság már maga a halotti tor sem kötelező elem egy temetést követően, de valószínűleg méla döbbenet fogadná azt, ha valaki táncolni kezdene egy ilyen szomorú apropójú összejövetelen.

Ahogyan egy esküvőn is ferde szemmel nézne a násznép és az ifjú pár arra, aki pont a legboldogabb pillanatok közepette emlékeztetné őket az elmúlásra. Holott Madách szavaival éve: „Bölcső s koporsó ugyanaz, Ma végzi, amit holnap kezd el, Örökké éhes s jóllakott, Mi már ma bémegy, holnap felkel!”

Források:

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/1-671.html

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/2-1011.html

http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/2-1025.html

https://kulturpart.hu/2015/03/30/a_szinpad_batorra_teszi_az_embert

https://issuu.com/folkmagazin/docs/mag11_6/25

http://www.demokrata.hu/cikk/feher-gyasz-0

http://enciklopedia.fazekas.hu/mufaj/Halaltanc.htm