Payday Loans

Keresés

A legújabb

Tíz híres kurtizán, aki beírta nevét a történelembe
Boldog-boldogtalan emberek életminőségei
2019. december 06. péntek, 08:46

Tíz híres kurtizán, aki beírta nevét a történelembe

 

2017. március 29. 12:33


Volt, aki Éva-kosztümben jelent meg egy jelmezbálon, és volt, aki a tragikus sorsú Mária Antóniával rivalizált. Behálózták az angol királyokat, de volt, akinél III. Napóleon is megfordult. Előfordult, hogy megölték szeretőjüket, sőt még az is, hogy az áldozat a haláluk után is a „szeretőjük maradt”. Következzen tíz híres kurtizán, aki beírta nevét a történelembe.

Tíz híres kurtizán, aki beírta nevét a történelembe


Phryné azon kevés prostituált egyike volt, akinek szépségét ma szépművészeti múzeumok sorában csodálhatjuk meg. A híres kurtizán az ókori Görögországban élt a Kr. e. 4. században és gyakran állt modellt a kor híres festőjének, Apellésznek. Szeretői között volt Prakszitelész, a szobrász is, aki a hagyomány szerint Phryné alakját örökítette meg, amikor Afrodité istennő szobrát faragta. A későbbi elbeszélések szerint a lány olyan gazdaggá vált az évek során, hogy miután Nagy Sándor megostromolta Thébát és lerombolta annak falait, Phryné felajánlotta, hogy egy hatalmas összeggel segíti a városfal újjáépítését. Az elsőre nagylelkűnek tűnő adománynak azonban feltételt is szabott, hiszen az új falakra fel kellett vésni, hogy „Alexander lerombolta, de Phryné, a kurtizán újra felépítette.”
Akiről istennőket mintáztak

Az életéhez kapcsolódó legendás történetek mellett, Phryné leginkább arról vált híressé, hogy egy alkalommal bíróság elé állították valamilyen homályos vallási kérdés miatt. Ügyvédjének szerepét egyik szeretője, Hüpereidész, a híres szónok vállalta magára. Egy történet szerint végül úgy „győzte meg” a bírákat védence ártatlanságáról, hogy a tárgyalás során lehámozta annak ruháit, felfedve ezzel Phryné melleit a döntnökök előtt.




A velencei költő, akihez királyok jártak

Veronica Franco a reneszánsz Velence egyik legműveltebb asszonyának számított. Élete során két verseskötetet is megjelentetett és egy 1565-ös, a velencei prostituáltakról szóló kézikönyv már az egyik legelőkelőbb és legkeresettebb kurtizánként említette az akkor 20 éves Veronicát. A híres kereskedő köztársaságban ugyanis a prostituáltak két „kasztját” különböztették meg. Egyrészt léteztek az egyszerű, szolgáltatásaikat leginkább az alsóbb társadalmi rétegeknek kínáló utcalányok, akiket „cortigiana di lume” néven ismertek. Másrészt működtek a „cortigiana onesta” néven ismert hölgyek, akik a testi gyönyörök mellett intellektuális társaságot is nyújtottak kuncsaftjaiknak.

Veronicának már az édesanyja is egy híres cortigiana onesta volt, aki nagy gondot fordított arra, hogy lányát kiképezze a gazdag férfiak elcsábítására. Ennek eredményeképp Veronica már fiatalon feleségül ment egy tehetős velencei orvoshoz, de házasságuk nem volt sikeres és rövidesen véget is ért. Ettől fogva a lány édesanyja szakmáját követte és a korszak számos előkelősége, így például III. Henrik francia király is felkereste hálószobáját. Veronica szerencséje  1575-ben  áldozott le, amikor is egy pestisjárvány során előbb fosztogatók teljesen kirabolták otthonát, majd a járványt követően, 1577-ben perbe fogták boszorkányság vádjával. Ugyan befolyásos ismerősei révén sikerült megmenekülnie a máglyahaláltól, de vagyonát szinte teljesen elvesztette. Bár keveset tudunk későbbi életéről, de kutatók azt valószínűsítik, hogy 1591-ben viszonylagos szegénységben halt meg.