Payday Loans

Keresés

A legújabb

Komposztáló kas PDF Nyomtatás E-mail
Az anyaföldből növő fű, fa, virág
2024. február 29. csütörtök, 11:34

KOMPOSZTÁLÓ KAS

Hulladékcsökkentés, komposztálás, kertészkedés, ültetés, csíráztatás egy helyben.

komposzt_kas_7.jpg

A komposztáló kas ötlete Gyulai Iván ökológustól származik. Kasfonással készülő praktikus építmény egyaránt alkalmas a konyhai, és a kerti zöld javak komposztálására, magas ágyás készítésére, illetve meleg ágyásként is tökéletesen funkcionál!
Alkalmazása elsősorban olyan kertekben javasolt, ahol kevés a hely, vagy nem jó minőségű a föld.
A belső, 1 méter magas kör maga a komposztáló, a külső 40 centiméter magas kör pedig a veteményes.
A komposztálóból, a gravitáció hatására, szétáramlanak a tápanyagok, folyamatosan táplálva a külső veteményes részt. Ha jó alapanyagokat komposztálunk, zöldségeink és fűszernövényeink gyors fejlődéssel és bő terméssel fognak megjutalmazni.
Hozzávalók
- Fűzfaágak (ezek lesznek az oszlopok): 8 darab, kb. 1,2 méter hosszú ág, illetve 20 db kb. 0,5 méter hosszú ág; átmérője 4 cm.
- Fűzfavesszők (vagy más, kasfonásra alkalmas vessző): jó hosszú (min. 1,5-2 méter), hajlékony
vesszőket szedjünk, ha kévékbe kötjük, legyen belőle kb. 6 kéve.
- Komposztnak való zöld javak a kertből és a konyhából
- Termőföld, vagy már kész komposzt
Helyválasztás
Fontos, hova építjük fel komposztáló kasunkat, hogy praktikusan, egyszerűen tudjuk használni. Mivel
ebbe hordjuk a konyhai nyesedéket és innen fogjuk majd szüretelni a reggelihez a salátát és a
paradicsomot, ezért érdemes közel a bejárathoz elhelyezni.
Napos helyre tegyük, s ügyeljünk arra, hogy ne legyen nagyon szélnek kitett.
Összeállítás
1) Szerszámok: balta, metszőolló, ágvágó, kalapács, zsinór, mérőszalag.
2) Mérjük fel a terepet. Számoljunk azzal, hogy a komposztáló kas átmérője 1,70-2,00 méter. Fontos, hogy kényelmesen körbe tudjuk járni. Ha nagyon kevés a hely, építhetünk komposzthajót, ahol elég ha egy oldalról megközelíthető a kas.
3) Kezdjük a belső kör kivitelezésével. Hegyezzük ki a 8 db kb. 1,2 méter hosszú fűzfaágat. Szúrjuk le kör alakban, egymástól egyenlő távolságra. A kör átmérője legyen 60-80 cm. Ezt érdemes úgy felmérni, hogy mennyi komposztunk keletkezik. Nagy mennyiségű komposzthoz, nagyobb átmérő szükséges. Ha kész a belső kör és egyenlő magasságúak a bevert cölöpök, kezdhetjük a kasfonást.


komposzt_kas_2..jpg


4) Fogjunk egy hosszú, fűzfavesszőt és a vastagabb végét helyezzük az egyik bevert cölöp belső felére. A mellette lévő cölöpöt már kívülről kerüljük a vesszővel, majd a rákövetkezőt megint belülről. Egész egyszerűen felváltva fonjuk a vesszőt, egyszer kint – egyszer bent, ahogy a képen is látni. A vesszőt fonhatjuk ferdén, nem kell már a legelején lenyomnunk a földig. De amikor az egész vesszőt sikerült befonni, finoman egyengessük le földig a fonatunkat.


komposzt_kas_3.jpg


5) Jöhet a következő vessző. Ezt a fonási iránynak megfelelően, egy cölöppel arrébb helyezzük vastagabb felénél fogva a cölöp belső feléhez. Egyszer kint – egyszer bent, befonjuk végig a 2. vesszőt is. A fonás lényege, hogy az oszlopokat felváltva fonjuk kívülről-belülről, így lesz masszív a kas fala. Ezzel a technikával befonjuk az egész belső kört, végig 1 méteres magasságig. A fonat sűrűségét mi határozzuk meg azzal, hogy mennyire nyomjuk le a már befont vesszőket. Célszerű sűrűre, tömörre fonni.

komposzt_kas_4.jpg

6) Ha kész a belső kör, verjük le a külső kör cölöpjeit. Mérjünk ki egyenlő távolságot a belső fonat szélétől. Ez határozza meg a veteményes szélességét, úgyhogy itt gondoljuk át, mekkora ágyást szeretnénk. Ha 50-60 cm szélesre készítjük, még kényelmesen hozzá tudunk férni majd a belső körhöz is, illetve lesz elég helye a palántáknak is.
7) A fotón szereplő kasnál 60 cm-t mértünk ki a belső kör szélétől, s levertük egyenlő távolságra a kisebb cölöpöket. A külső ágyás minimum 30 cm magas legyen, a mellékelt fotón 40 cm magasat készítettünk.
8) A külső kasfonatot készítsük el a belsőhöz hasonlóan.

komposzt_kas_6.jpg


9) Ha készen vagyunk a fonással, töltsük fel a belső komposztálót már meglévő konyhai nyesedékkel, vagy félkész komposzttal. Ha nincs, hagyjuk üresen.
10) Ezután töltsük fel a külső kört. Ehhez igény szerint használjunk kész komposztot, termőföldet. Ha gyengébb minőségű földünk van, érdemes a tetejét termékenyebbé tenni kevés virágfölddel, vagy szarvasmarha trágyával.

komposzt_kas_7.jpg

11) A levert fűzfakarók kihajthatnak, így a folyamatosan növő hajtásokat vagy vissza kell vagdosni, vagy pedig élő kasfonást lehet belőle készíteni, ha oldalra irányítjuk a hajtásokat, folyamatosan megerősítjük ezzel a komposztálót.
El is készült a komposztáló kasunk, jöhet az ültetés.
Ennek kétféle módja is van, igény szerint:
1) A komposztáló kas, mint veteményes


komposzt_kas_8.jpgkomposzt_kas_9.jpg


Veteményesként nagyon jó olyan növények számára, amelyek szeretnek csüngeni, és nem jó, ha a termésük a földre ér. Eper, paradicsom nagyon jól érzi magát benne. Már meglévő palántákat ültethetünk bele, tetszés szerint. Ajánljuk továbbá a cukkinit, paprikát, salátát, karalábét, hagyma, fokhagyma, stb.
Fűszernövényeket is ültethetünk bele, de mivel ezek kevésbé igénylik a gazdag tápanyag-ellátottságot, érdemes a kas mellé ültetni őket: levendula, zsálya, citromfű, körömvirág, menta… Ők segítenek majd a kártevőket is távol tartani!
2) A komposztáló kas, mint meleg ágyás.

komposzt_kas_11.jpg

Tavasszal melegágyként is használhatjuk, ilyenkor néhány hosszú vesszőből formáljunk boltívet, melyet fóliával takarunk. Ilyen esetben más a külső kör töltése, alulra és a belső körbe friss komposztálandó anyagot, trágyát rakjunk, hogy melegítsen. Minden magra ajánlott ez a meleg ágyás, csak figyelni kell az alkalmankénti szellőztetésre és a megfelelő páratartalomra.
Alternatív megoldások

komposzt_kas_12.jpg

Íme egy másik változat, mely a hagyományos kasfonat helyett „ipari” anyagokat használ. A komposztmesterek által kialakított „komposzthajó” egy igazi hibrid, "ipari" változat.

A komposztáló kas, az alábbi hulladékok komposztálásához alkalmazható:
• Vágott fű, gyep
• Lomb, gallyhulladék
• Sövények, bokrok nyírásából származó hulladékok
• Konyhai biohulladékok (ételmaradékok, növényi és tojás héjak)
• Fahamu és papírhulladékok
• Háziállatok tartásából származó hulladékok (baromfi és egyéb alom)

Figyelem!
• A komposztládába vegyes háztartási hulladék nem rakható!
• Háziállatok tartásából származó alom csak zöldhulladékokkal együtt
komposztálható!
• A vegyi anyagok ronthatják, sőt le is állíthatják a komposztálódás folyamatát.

KOMPOSZT KÉSZÍTÉSE
• A komposztáló kas aljára lehetség szerint helyezzünk valamilyen jól átszellz hulladékot, pl. sövénynyesedéket.
• Zöldhulladék komposztálása esetén folyamatosan töltsük fel hulladékkal, ügyelve arra, hogy nagyobb fás rész a halomba ne kerüljön. A nagyobb (ujjnyi vastag) fás részek kárt nem okoznak, de nehezen
komposztálódnak. Egyes általában savas, vagy gyantás növényi részek, pl. tűlevél, diófalevél nehezebben komposztálódnak, így ezeket kisebb arányban keverjük a hulladékhoz.
• Állati almot és konyhai biohulladékot mindig csak a zöldhulladékhoz keverve komposztáljuk. Javasolt, hogy a zöldhulladék és a hozzákevert egyéb biohulladék aránya 2:1 alatt ne legyen.
• A komposztot mindig tartsuk enyhén nedvesen. A komposztálandó anyag, illetve a kész komposzt akkor helyes nedvesség tartalmú, ha marokkal összenyomva „összeáll”, de levet nem enged és nem sárszerű.
• A komposztálás folyamatát gyorsíthatjuk, ha rétegenként földet szórunk a komposztálandó anyagra. A SUNNYGLOBE COMPOST Bio—Enzim por jelentsen gyorsítja a komposztálódás folyamatát.
• A komposztáló kast fél év, egy év után bontsuk meg a keletkezett komposztot lapátoljuk ki, felhasználás eltt esetleg rostáljuk meg.
• Rakjuk össze ismét a komposztáló kast, és az előzőkben nem teljesen komposztálódott anyagot helyezzük vissza a komposztáló kasba. Ez a „visszatöltés” kedvezen hat a komposztálási folyamatra, mivel a részben komposztálódott anyag már nagymennyiségben tartalmazza a szükséges mikroorganizmusokat.

Forrás: "Összeállította: Hankó Gergely ÖKO-Pack Nonprofit Kft."

Saját komposztáló kas.

komposztalo_kas_1.jpg

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 534
Tegnapi: 809
Heti: 3 265
Havi: 22 976
Össz.: 2 588 730
Oldal: Komposztáló kas
Bio vetőmagok saját kertemből - © 2008 - 2024 - biovetomag.hupont.hu