Payday Loans

Keresés

A legújabb

Fantázia és propaganda - Folytatódik a Bevetítés filmklub: május 24-én a Nemzeti Trip című 2020-as áldokumentumfilmet állítjuk majd párhuzamba egy 1957-es propagandafilmmel. PDF Nyomtatás E-mail
PROGRAM AJÁNLÓ
2023. május 18. csütörtök, 19:02
Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára

Bevetítés

Folytatódik a Bevetítés filmklub: május 24-én a Nemzeti Trip című 2020-as áldokumentumfilmet állítjuk majd párhuzamba egy 1957-es propagandafilmmel.

 

Halmos Ádám és Horváth Réka 2020-as alkotása az 1956-os Budapestre visz. Bár a népfelkelést leverik, és Kádár végül eléri célját, hatalmas problémákkal kell szembenéznie rövid időn belül, amelyeknek megoldatlansága nem csupán hatalma, de a kommunizmus végét is jelentené. A megoldás a szovjetektől érkezik. A tervük, hogy kis mennyiségű LSD-t adagolnak az addigra teljesen kiépített budapesti ivóvízhálózatba, melynek rendszeres fogyasztása esetén a használója motiváltabbá, hosszútávon boldogabbá válhat: pont olyanná, amilyennek a rendszernek szüksége van.

 

Kolonits Ilona 1957-es, Így történt című filmje a Kommunista Párt Agitációs és Propaganda Bizottságának égisze alatt készült, és abban a forradalom alatt forgatott felvételeket propagandacélokra, az 1956-os eseményeket ellenforradalomként történő bemutatásra használták fel.

 

A filmek után a vendégük lesz Halmos Ádám filmrendező, Rainer M. János és Krahulcsán Zsolt történészek, akikkel az áldokumentumfilmek és a propaganda kapcsolatáról beszélgetünk.

 

A filmvetítés és a beszélgetés ingyenes, de regisztrációköteles.

Regisztráció