Payday Loans

Keresés

A legújabb

Egy jobb pszichiátriáért  E-mail
Írta: Jenő   
2023. február 26. vasárnap, 09:12

Ez a szájt nem a pszichiátria ellen, hanem egy jobb pszichiátriáért íródik!

1,2 milliárd dolláros bírság a Johnson & Johnson -nak

A Risperdal egy antipszichotikum, amit orrba-szájba írnak fel, akárcsak a Zyprexát és társait. Elég valakire rásütni, hogy bipoláris beteg, s máris "megelőzésként" lehet adni neki antipszichotikumot. Na, persze nem higvatalosan. Ha ilyet kérdeznénk, akkor olyasmi választ kapnánk, hogy "szakembereink csak rendkívül alapos megfontolás után", meg "indokolt esetben", stb. stb. Ettől azonban nem fog nőni a forgalom olyan mértékben, ahogy azt a gyártó szeretné. Amióta az antipszichotikum eladás üzlet, azóta exponenciálisan nő az antipszichotikumokra "rászorulók" száma. Egy-egy ilyen bírság azonban nem adja vissza azok egészségét, akik belebetegedtek a gyógyszerszedésbe. Amikor az állam büntet, akkor csak neki nő az adóbevétele, és a bírságot úgyis azok fogják megfizetni, akiknek majd ezután írják fel a bírságolt gyógyszert. A Gyár rosszul nem járhat.
Bővebben itt

 

Kéri Szabolcs: Quo vadis pszichofarmakológia?

Kéri Szabolcs MTA doktor, egy éve elhagyta a pszichiátria területét, ahol addig osztályvezető orvos volt, mert elege lett abból, ami folyik ma pszichiátriai kezelés címén. Olykor-olykor azonban véleményt nyilvánít a maga tárgyilagos, tudóshoz illő stílusában. Az antidepresszánsokat egy nap még a 20-21. század egyik legnagyobb farmakológiai tévedésének fogják nevezni. De addig még jó sokan megszedik rajta magukat, és jó sok ember tönkremegy beléjük. A sors iróniája az lesz, hogy pont azok fogják hamarosan szapulni az antidepresszánsokat, akik addig a legnagyobb propagálói voltak. A vitorla mindig arra fordul, amerre a szél fújja.
osszefoglalo
Bővebben itt

 

Calton és mtsi.: A szkizofréniával diagnosztizáltak kezelésével kapcsolatos Sotéria-módszer alkalmazásának szisztematikus áttekintése

A Sotéria-módszer minimális gyógyszerezéssel próbálja ellátni a szkizofrénia körébe tartozó diagnózist kapó betegeket. Ez az összefoglaló három Sotéria vizsgálatot elemez. Kontrollált azt jelenti, hogy Sotéria és hagyományos pszichiátriai ellátásban részesülő betegek adatait hasonlítja össze, hogy meg tudja állapítani, mely módszernek mekkor a hatékonysága, mik az előnyei és mik a hátrányai. Első és második schizofrén epizódba került betegeket követtek két éven át a kétféle kezelési módszerben. Az eredmények azt bizonyítják, hogy minimális gyógyszereléssel legalább olyan jó, ha nem jobb eredmények érhetők el.
Bővebben itt

 

Heather Ashton: A benzodiazepin-függőség diagnózisa és megbirkózás e függőséggel

A szorongáscsökkentők és altatók, mint megannyi emberi vívmány, az ember ellen fordult. Milliók és milliók szedik ezeket a szereket problémáik megoldása helyett. Ezek a problémák gyakran megoldhatóak lennének pszichoterápiával, szociális segítséggel. A gond azonban az, hogy a gyógyszeripar által szponzorált pszichiátria gyakorlatilag kiszorította az egészségügyből a pszichoterápiát (TB alapon szinte már nem is érhető el), megnövelve ezzel hatalmát és nem utolsó sorban a gyógyszerforgalmat. A szorongáscsökkentők és nyugtatók semmit nem gyógyítanak meg, csupán kitolják - sokszor örökre - a valódi problémák megoldását, ami a problémák eszkalálódását, krónikussá válását eredményezik, és a gyógyszerfüggés és a mellékhatások kialakulásával újabb, gyakran leküzdhetetlen problémák alakulnak ki.
Bővebben itt

 

 

Szendi Gábor: Depresszióipar. Sík kiadó 2005.

A könyv a Sík kiadó jóvoltából ingyen letölthető.

 

 

 

 

Csoma Gy: NŐJ FÖL! Beszélgetés Fekete György mentálpedagógussal

A közelmúltban jelent meg Fekete György "Nőj föl! - Egyén és társadalom...". című könyve a Havilah Kiadónál. Különös kötet: elmélet és praxis, tárgyilagos kritika és megrendítő önvallomás. Mindenekelőtt egy új szakterület, a mentálpedagógia bemutatása, a hozzátartozó társadalmi, pszichológiai és pszichiátriai problémákkal. A témát az interjú készítője azért is fontosnak tartja, mert önnön hivatását illetően mindig észlelt egy sajátos hiányérzetet. Mégpedig azt, hogy a felnőttoktatás, illetve felnőttképzés - a konkrét andragógus rátermettségéhez kapcsolódóan - sok szükséges tudást ad tovább, kivéve a felnőttek felnőttségre oktatását-képzését. Fekete György munkássága viszont segíti, hogy az érett felnőttség, mint olyan, stúdiumként jelenjen meg - az andragógiában is.
Bővebben itt

 

Fournier és mtsi.(2010): Antidepresszáns gyógyszerhatás és a depresszió súlyossága: egy páciens-szintű metaanalízis.

Egy újabb vizsgálat, amely azt bizonyítja, hogy az ambulánsan kezelt depressziósok teljesen fölöslegesen gyötrik magukat a váltogatott antidepresszáns bogyókkal, mert azok nem azért nem hatnak, mert "nem találták még el a megfelelőt", hanem azért, mert hatástalanok. A pszichiáterek, mint valami öreg indián, rezzenéstelen arccal tűrik, hogy újabb és újabb vizsgálatokat vágjanak az arcukba, s mit sem változtatnak felírási szokásaikon. Vajon miért? Mert semmi újat nem tudtak meg. A gyógyszereket eddig sem a gyógyulás reményében írták, hanem hogy kiérdemeljék a Big Pharma jutalmacskáit. Ezután is így lesz.
Bővebben itt

 

Fekete György: Akció és reakció - a jelenben a múlt: a pszichiátriáról és megújulásáról

Egy cikk és a cikk ürügyén egy levélváltásról. Illusztrálandó, hogyan kíván megújulni a pszichiátria.
Bővebben itt

 

Az orvosoknak abba kellene hagyniuk a gyógyszerek erőltetését a depressziós betegeknél

A kognitív viselkedésterápia (CBT) jelentős elterjedése ellenére az orvosok még mindig erőltetik a gyógyszereket a pácienseknél - mondja Dr. Jennifer Wild, az Institute of Psychiatry tanszékvezető docense. Az e heti Vakarjuk meg-ben a mellett érvel, hogy a családorvosoknak meg kellene érteni, hogy a pszichológiai terápiák, mint pl. a CBT hatásosak, és ezeket ajánlaniuk kellene.
Bővebben itt

 

Interjú Kovács Józseffel

Kovácsot legalább annyira utálják a pszichiáterek, mint Szendit, csak nem lehet állásából kirúgni. Munkahelyén is mindenki szereti, halk, csendes, szerény ember. De évtizedek óta, a maga konok módján, csak mondja a magáét a pszichiátriáról. Csendben, udvariasan, de kíméletlenül, s ettől falramásznak tőle. 2007-ben megjelent könyvéből már több részletet idéztem. Most a 2000 c. lap 2009 decemberi számában interjú jelent meg vele Csontos Erikától. Az interjút egy részlet egészíti ki 2007-es könyvéből és a lap közli még David L. Rosenhan: Épelméjűek az elmebetegek között, magyarul eddig még meg nem jelent írását.
Bővebben itt

 

Szendi Gábor: Pécs 2009 november

A történet ismert: egy 23 éves fiatalember, akit évek óta "kezelgetnek" pszichiáterek, egy egyetemi szemináriumon bekattant, s pisztolyával egy hallgatót megölt, több embert súlyosan megsebesített.
Ebben a szomorú tragédiában az a legszomorúbb, hogy nem kivétel, hanem a mai pszichiátria működésének logikus következménye.
Bővebben itt

 

Az eladási statisztikákban nincs semmi lehangoló

A méregdrága antipszichotikumokat gyártó gyógyszeripar most szemet vetett a depressziósok kimeríthetetlen piacára, s az igen veszélyes antipszichotikumokat úgy akarja eladni, mint az antidepresszánsra nem reagáló depressziósok megfelelő kiegészítő kezelése. Mivel az antidepresszánsok bizonyítottan hatástalanok, kezelésrezisztens depressziósok garmadával vannak.
Bővebben itt

 

Szendi Gábor: Újabb csapás az antidepresszáns hitre

Vallási kérdésekben nem illik vitázni, tisztelni kell a másik ember hitét. Én ezen az alapon állok, ezért tőlem az hisz még mindig az antidepresszánsok csodatévő erejében, aki akar és akit ezért jól megfizetnek. Mint mondtam, a hit jogát nem vitatom, de a hitérveket igenis lehet cáfolni. Ha a pszichiáterek minden esti imájukba bele is fogalmazzák, hogy az Úr tartsa távol tőlük a kételyt, sajnos a tudomány malmai lassan felőrlik az antidepresszáns mítoszt.
Bővebben itt

 

Szendi Gábor: Börtönőr és gyóntatóatya. A pszichiátria kettős funkciójáról

Ha meg akarjuk érteni a mára a gyógyszeriparral elválaszthatatlanul összefonódott biológiai pszichiátria mindennapi életünkre és kultúránkra gyakorolt hatását, vissza kell mennünk a pszichiátria gyökereire és a máig minden tanulságok nélkül elfeledett múltjára és közelmúltjára.
Bővebben itt

 

Szellemírók által írt orvosi cikkek a hormonterápiát erőltetik

Legújabban felfedett törvényszéki dokumentumok bizonysága szerint egy gyógyszeripari vállalat által fizetett szellemírók adták a nevüket ahhoz a 26 tudományos cikkhez, melyek a nők hormonpótló terápiája mellett érvelnek. Ez azt sejteti, hogy az orvosi szakirodalom feletti rejtett ipari befolyás szélesebb körű, mint korábban gondoltuk.
Bővebben itt

 

Szendi Gábor: Szellemírók, fantomszerzők, hamisítványok

A szakfolyóiratok szerkesztői három "G"-t emlegetnek lemondóan. "ghostwriter" (fantomszerző), "guestwriter" (vendégszerző) és "giftwriter" (ajándékszerző). A három G lényege, hogy a cikket nem a szerzők írják, ami önmagában abszurdum a tudomány világában, ahol a szerző neve és személye fémjelzi a kutatás vagy vélemény súlyát és jelentőségét. A három G a bunda három fajtája, amibe öltöztetni lehet a pőre cikkeket. A szakfolyóiratokban ez az image-formálás ipari méretekben folyik. Bővebben itt

 

Kelly Lambert: A történelem előtti Prozac

Az epidemiológiai kutatások szerint, annak ellenére, hogy nagyszüleink idejében keményebb volt az élet, a mi generációnkban az emberek tízszer valószínűbben élnek át depressziót. Vajon miért, mikor a mi életünk láthatóan könnyebb, mint valaha is volt, de a depresszió arány nagyobb, mint valaha bármikor? Mit tudtak elődeink, aminek mi ma nem vagyunk birtokában? Ezek a kérdések késztettek arra, hogy erre a mentális rejtélyre választ keressek.
Bővebben itt

 

A Pfizer eltitkolja a vizsgálati adatokat: az Endronax hatástalan

A Pfizer gyógyszergyár eltitkolja egy depresszió kezelésére használt gyógyszer (a reboxetin hatóanyagot tartalmazó EdronaxŽ) hatására vonatkozó adatokat. A német állami gyógyszerminősítő szervezet, az IQWiG ismételt kérései ellenére, a Pfizer megtagadta, hogy a reboxetinre vonatkozó összes publikált és nem publikált vizsgálati anyagot rendelkezésre bocsássa.
Bővebben itt

 

Ed Halliwell: "A pszichiátriai diagnózisok kevésbé szavahihetőek, mint a csillagjegyek"

Fordította: Váradi Judit
Richard Bentall pszichológus szerint a pszichiáterek csak osztogatják a gyógyszereket, de figyelmen kívül hagyják a jó kapcsolatok értékét. A Machester Egyetem professzora korábbi könyvéért, a Maddnes explained. (Allen Lane, 2003) könyvéért 2004-ben az Angol Pszichológusok Társaságától elnyerte az "év legjobb pszichológiai könyve" címet. A Times online mostani új könyve, a Doctoring Mind (Az elme gyógyítása) könyve kapcsán kérdezte véleményét a pszichiátriáról. Bentall véleménye enyhén szólva lesújtó.
Bővebben itt

 

Marilyn Elias: Ellenérdekek akadályozzák a pszichiátriai kutatást

Vajon számít-e az, hogy a mentális zavarok definícióit és kezelési útmutatóikat író legtöbb szakértő pénzt kap a gyógyszercégektől?
Bővebben itt

 

A népszerű antidepresszánsok tamoxifennel együttszedve megnövelhetik a mellrák kiújulásának kockázatát

Egy új vizsgálat azt találta, hogy akik a tamoxifen mellett bizonyos antidepresszánsokat szednek, azoknak duplájára nőhet a mellrák kiújulásának kockázata. Az antidepresszánsok gátolják a CYP2D6 enzim működését, amely szükséges a tamoxifen hatékony működéséhez.
Bővebben itt

 

Szendi Gábor: Az antidepresszánsok és az öngyilkosság

Lerágott csontnak tűnik az antidepresszánsok és az öngyilkosság kérdésének feszegetése, ám amíg antidepresszánsok hatására minden évben sok ember hal meg, a kérdést nem lehet "túltárgyaltnak" tekinteni. Ez olyasmi lenne, mint a kardiovaszkuláris vagy a daganatos halálozásra legyintenénk, hogy "túl van tárgyalva". Aki unja a témát, az pontosan annak a gyógyszeripari propagandának dőlt be, amely fásulttá szeretné tenni e kérdésben az embereket.
Bővebben itt

 

Shankar Vedantam: Egy eltussolt gyógyszervizsgálat, amely nagy felzúdulást keltett

Minden nap arra ébredünk, hogy az illetékesek a gyógyszeripar és a pszichiátria berkeiben valami újabb csalásra, eltitkolt vizsgálatra bukkannak . Az antipszichotikumok, amelyeket mostanság már kezdenek mindenféle problémára, mint alvászavar, depresszió, hiperaktivitás, felírni, súlyos kockázatot jelentenek minden beteg számára.
Bővebben itt

 

Szendi Gábor: A STAR*D: az antidepresszánsok hanyatló csillagáról?

A STAR*D (Sequenced Treatment Alternatives to Relieve Depression/ Egymást Követő Kezelési Lehetőségek A Depresszió Kezelésében) program nagy publicitást kapott, sok publikációt szülő, az amerikai kormányzat által finanszírozott vizsgálat volt, amely választ kívánt adni arra, mennyire hatékonyak az antidepresszánsok. Az eredmények lesújtóak, s hogy az antidepresszánsok hatástalanok, arra csak azért nem derült fény, mert "elfelejtettek" placebo csoportot és kettős vak protokollt alkalmazni a vizsgálatban. A hatástalanság azonban a különféle elemzések nyomán annak ellenére kiderül, hogy a vizsgálatnak nem volt célja az antidepresszánsok megsemmisítő elemzése.
Bővebben itt

 

Bruce E. Levin: Elnyomta-e a gyógyszeripai korrupció a hatékony kezelési alternatívákat?

Az intézményes pszichiátriát támadja a Kongresszus. A vizsgálóbiztosok arra ébrednek rá, hogy nem minden lelkiegészségre irányuló kezelés jelent tabletták szedését. A cikk bemutatja, hogyan nyomta el a pszichiátria a schizofrénia hatékony gyógyszermentes kezelését.
Bővebben itt

 

Whang és mtsi.: Depresszió és a hirtelen szívhalál és szívbetegség kockázata nőknél: Nurses' Health Study eredményei.

Az utóbbi években egyre több vizsgálat lát napvilágot, amely az antidepresszánsok szívre gyakorolt negatív hatását mutatják ki. Ez különösen azért meghökkentő, mert manapság a gyógyszeriparnak már sikerült közhellyé tenni a kardiológiában, hogy egy infarktusos beteggel a legjobbat teszik, ha azonnal antidepresszánsra állítják.
Bővebben itt

 

Helen Fields: A SÓ a természet antidepresszánsa?

A közegészségügy megannyi tévedéseinek egyike a sózás szigorú tiltása. Holott, mint egy újabb vizsgálat is rámutat, a só fontos a szervezet számára, hiányában depressziószerű tünetek alakulnak ki.
Bővebben itt

 

Martha Rosenberg: Az öngyilkossági kockázatot jelentő Cymbaltát mostantól jelentéktelen panaszokra is felírják

A betegségkereskedés lényege, hogy végy egy sokakat zavaró, de máskülönben az élet velejárójának tekintett állapotot, és ígérd azt, hogy gyógyszered ezt megszünteti. Az senkit nem zavar majd, hogy ugyanaz a gyógyszer hogy lehetne gyógyír ennyiféle betegségre. Emberek milliói szeretnék majd komfortérzetüket gyógyszereddel fokozni - csak közben jelentéktelen panaszaik veszélyes gyógyszerrel történő kezelésébe esetleg belehalnak. Azt majd kimagyarázzuk. Mindig lesznek megvásárolható orvosok, akik esküdni fognak a gyógyszer biztonságosságára.
Bővebben itt

 

Szendi Gábor: Az antidepresszánsok szedése súlyos szív és érrendszeri kockázattal járhat.

Harminc éve tartja magát az állítás, hogy a depresszió rontja a szívbetegek állapotát. Most kiderült, hogy amit eddig a depressziónak tulajdonítottak, azt valójában az antidepresszánsok okozzák.
Bővebben itt

 

Winstein, KJ; Armstrong, D: A híres fájdalomkutató vizsgálataiban hamisította az adatokat, nyilatkozta kórháza

Egy neves massachusetts-i aneszteziológus 21 olyan orvostudományi kutatásban hamisította meg az adatokat, amelyek olyan fájdalomcsillapítók előnyeit bizonyítoották, mint a Vioxx és a Celebrex, nyilatkozta az a kórház, ahol az orvos eddig dolgozott.
Bővebben itt

 

A finn Jokela-iskolai lövöldöző nem megfelelő kezelést kapott, mondják az ügy kivizsgálói

Mint ismeretes 2007-ben Finnországban egy diák, Pekka-Eric Auvinen nyolc ember életét oltotta ki fegyverével, mielőtt önmagával is végzett volna. Tervét hónapokon át tervelte ki. A diákot 10 korától bántalmazták az iskolában, s ettől szorongásos problémái, pánikzavara és szociális fóbiás tünetei (pl. elpirulás) alakultak ki. Tüneteire antidepresszánst írtak fel.
Bővebben itt

 

A Celexa és Lexapró gyártóját vesztegetéssel és törvénytelen reklámmal vádolják.

Az Egyesült Államok azzal vádolja a Forest Laboratories Inc-t, hogy törvénytelen eszközökkel promotálta gyerekeknek a Celexa (citalopram) és Lexapro (escitalopram) antidepresszánsait utazásokkal és hasonló ajándékokkal megvesztegetve a gyerekorvosokat, akik felírták ezeket a gyógyszereket, nyilatkozta az Igazságügyi Minisztérium szerdán.
Bővebben itt

 

Joyce J. Fitzpatrick: Kezelési ártalom és az SSRI-okkal kapcsolatos vita

Az Archives of Psychiatric Nursing című amerikai szaklap szerkesztői fontosnak tartották, hogy a pszichiátria területén dolgozó nővérek figyelmét felhívják az SSRI-ok öngyilkosságfokozó hatására. Nálunk inkább arra hívják fel a pszichiáterek figyelmét, hogy az SSRI-okkal nincsen semmi baj.
Bővebben itt

 

Szendi Gábor: Hajhullás, gyógyszerek és antidepresszánsok

Sok gyógyszer okoz hajhullást, köztük számos pszichiátriai gyógyszer is. De hogy még a hatástalannak minősülő antidepresszánsok is? Netán éppen attól lesz valaki depressziós, hogy a "depressziójára" szedett szertől kihullik a haja? Vagy bízhatunk az antidepresszánsok érzelmi eltompultságot okozó hatásában? És akkor úgyis mindegy?
Bővebben itt

 

Politikai pszichiátria Magyarországon

Érdekes összeállítást mutatott be az RTL Klub XXI. század c. műsora a kádári pszichiátria működéséről. A rendszer a puha diktatúra éveiben már ritkábban veretett meg és börtönzött be, hanem gyakrabban élt az ellenzékiek vagy politikai ellenfeleinek zártosztályon való kezelésének eszközével. A rövid összefoglaló azonban túl optimistára sikeredett. Egyrészt ma is élnek, sőt aktívak azok, akik ebben annak idején segédkeztek, másrészt csak a politikai berendezkedés változott, de nem változott a pszichiátria "állam az államban" jellege. A kényszergyógykezelés sok tekintetben alkotmánysértő intézménye ma is él és működik, és ha nem is politikai okokból, de ma is bármikor visszaélhetnek vele. És a dolgok logikája az, hogy amivel vissza lehet élni, azzal vissza is élnek. Erről sajnos nem esett szó.
Videó megtekintése

 

Valenstein M és mtsi.(2009): Magasabb öngyilkossági kockázati periódusok a depresszióellenes kezelésben részesülőknél

Fordította: Szendi Gábor
Majdnem egymillió ember antidepresszáns szedését elemzi a vizsgálat, és bizonyítja, hogy az antidepresszáns szedésének megkezdésekor, új antidepresszánsra való átálláskor, vagy dózismódosításkor, ill. a pszichiátriai osztályról való elbocsájtáskor ugrásszerűen megnövekszik az öngyilkosság kockázata.
Bővebben itt

 

Martha Rosenberg-Szendi Gábor-Váradi Judit: A Big Pharma újévi fogadalmai


Big Pharmanak ideje volna megjavulnia. Megírtuk helyette is újévi ígéreteit,neki már csak be kéne tartania.
Bővebben itt

 

Szendi Gábor: Antidepresszáns, sztrók, infarktus és rendellenes vérzések

Növekvő számú vizsgálat jelzi, hogy az antidepresszánsok komoly hatást gyakorolnak a szív és érrendszer működésére, melynek szabályozásában a szerotoninnak nagy szerepe van. Az alábbiakban röviden felvillantok néhány vizsgálatot, amely arra figyelmeztet beteget, orvost egyaránt, komolyan kockázatot jelentenek az elhallgatott mellékhatások és gyógyszerinterakciók.
Bővebben itt

 

cim

Fordítás, kivonat: Barna Erika
2008. november 17-én jelent meg Németországban és Ausztriában Hans Weiss új könyve a gyógyszeripar és az orvoslás összefonódásáról. A szerző neve nem ismeretlen hazánkban sem, hiszen néhány évvel ezelőtt itthon is megjelent a "Márkacégek feketekönyve", amelynek gyógyszeriparról szóló fejezete magyar vonatkozású érdekességeket is tartalmazott.
Hans Weiss néhány év kutakodás után most egy egész könyvet szentelt a témának. A könyv kedvéért alapított egy gyógyszeripari tanácsadó céget, részt vett számos konferencián, elvégzett néhány szakmai képzést (időnként álnéven) - és mindeközben gyűjtötte az egyre bizalmasabb információkat a gyógyszercégek marketingmódszereiről. Bár ezúttal a német és az osztrák orvosokat vette célba, éppen a 2001-es példa mutatja, hogy a gátlástalanság határa egészen biztosan nem Hegyeshalomnál van.
Bővebben itt

 

Az omega-3 zsírsav major depresszióban. Egy kettős vak, placebokontrolos elővizsgálat.

Az omega-3 hiánya depressziót, illetve "csikorogva" működő agyat eredményez. Az ismertetett vizsgálatban napi 4.4 gramm EPA adásával sikeresen kezeltek depressziós betegeket.
Bővebben itt

 

North-Hager, E: A vizsgálat megkérdőjelezi a schizofrének azonnali gyógyszerelést

Az eredmény annak a kutatási iránynak az útját egyengetni, amely azonosíthatja a schizofrén betegek azon nagy csoportját, akiknek nem kell gyógyszer, mondja a Dél Kalifornia Egyetem professzora, John Bola.
Bővebben itt

 

A pszichiátriai gyógyszerek erőszakos beadását megkérdőjelezik

A bizonyítékok nem támasztják alá azt a gyakorlatot, mely szerint a pszichiátriai osztályokon erőszakot alkalmazna, hogy a betegek bevegyék a gyógyszereiket, mondják angol kutatók.
Bővebben itt

 

Az antidepresszánsok hatástalanok, a depresszió tudománytalan fogalom, ismerte el a szakma fiatal, reformer alakja, Kéri Szabolcs pszichiáter, akadémikus

Az antidepresszánsok hatástalanok, a depresszió tudománytalan fogalom, ismerte el a szakma fiatal, reformer alakja, Kéri Szabolcs pszichiáter, akadémikus. Sajnos egyelőre csak abban a zárt körben írta ezt meg, ahol ezt eddig is tudták, csak eddig sem mondták. Régóta érik az a folyamat, amely a pszichiátria válságába torkollik és részleges megújulásához fog vezetni. Igazságtétel nem lesz, csak amolyan csendes hatalomváltás.
Bővebben itt

 

Evelyn Pringle: Tudománytalan depressziószűrés és ál betegcsoportok serkentik az SSRI eladásokat

Az emberek nem is sejtik, milyen megtervezetten folyik antidepresszáns ügyben az agymosás, hogy kialakuljon aztán az a hatás, hogy "csak nem mondanák ennyien, ha nem volna igaz", meg "csak van ebben valami, annyifelé hallani". Az "ennyien" és az "annyifelé" tudatos propaganda munka következménye. Alig húsz éve léteznek a modern antidepresszánsok, máris átitatták vele a kultúrát, a közgondolkodást, már meg sem lehet őket kerülni, már mindenről a depresszió és az antidepresszánsok jutnak eszünkbe.
Bővebben itt

 

A pszichiátria korrektségéről - egy cikk és egy interjú kapcsán

Egy napon, november 21-én jelent meg a New York Timesban és a Magyar Narancsban két írás. Az egyik arról szól, hogy az USA-ban szinte hétről-hétre lepleződnek le újabb és újabb csúcspszichiáterek, akik milliós összegeket kaptak feketén a gyógyszeripartól a mentális zavarok és a gyógyszerek népszerűsítéséért. A másik egy interjú Németh Attilával, az MPT volt elnökével, aki az interjú szerint nem tud arról, hogy az antidepresszánsok fokozzák az öngyilkossági késztetéseket, és butaságnak tartja, hogy az antidepresszánsoknak megvonási tünetei volnának. Miközben elmagyarázza, hogy a pszichológusok nem értenek a gyógyszerekhez, nyilatkozata saját szakmai kompetenciájával kapcsolatban támaszt kételyeket. osszefoglalo
Bővebben itt

 

"Bepipultam és megírtam" - Szendi Gábor pszichológus

Gergely Zsófia interjúja:
Forrás: Magyar Narancs 2008 okt. 23.
Nemrég lezárult az a per, amelyet a pszichiáterek szervezete indított az antidepresszánsok szedését élesen ellenző klinikai szakpszichológus ellen. Szendi elvesztette a pert, mégis legfeljebb a harcmodorán hajlandó változtatni a jövőben.
Bővebben itt

 

A média folyamatosan fenntartja a depresszió soha meg nem erősített kémiai egyensúlyzavar elméletét, mutatja a vizsgálat

Fordította: Szendi Gábor
Arról a teóriáról, miszerint a depressziót kémiai egyensúlyzavar okozná, gyakran írnak úgy a médiában, mintha bizonyított tény volna, jóllehet aligha van tudományos bizonyíték erre, állítja a Florida Állami Egyetem kétszerzős vizsgálata.
Bővebben itt

 

Sami Timimi: Szabad-e fiataloknak antidepresszánsokat adni? Nem.

Fordította: Váradi Judit
Az antidepresszánsok hatástalanságáról neves szaklapok hasábjain nyilatkoznak szakemberek, csak nálunk burkolódzik mély hallgatásba a pszichiátria. Sami Timimi fiatalkorúakat kezelő pszichiáter főorvos (!) a British Medical Journalban írta meg, miért ellenzi az antidepresszánsok alkalmazását fiatalkorúaknál.
Bővebben itt

 

Tulajdonképpen érdemes-e szedni az antidepresszánsokat?

Fordította: Váradi Judit
Egy pszichológus azt állítja, titkos iparvállalati dokumentumok bizonyítják, hogy valójában mennyire hatástalanok ezek a gyógyszerek.
Bővebben itt

 

Nagy változás a felírási szokásokban minden bizonyíték nélkül: nyugtatók szemben az újabb antidepresszánsokkal a szorongásos betegségekben.

Fordította: Szendi Gábor
Az utóbbi években, ha valaki pszichiáterhez fordul szorongásos panaszokkal, azonnal antidepresszánst írnak fel neki, hogy az a "modern", "hatásos", "biztonságos". Még esetleg azt a rossz dumát is hozzáteszik, hogy az "alacsony szerotoninszintet kell megemelni". Berney és munkatársai tanulmányából kiderül, hogy valójában soha nem hasonlították össze a szorongásban valóban hatásos nyugtatókat az antidepresszánsokkal, vajon tényleg jobbak-e az utóbbiak. A nagy antidepresszáns felírási buzgalmat egyedül a kereskedelmi érdekek igazolják.
Bővebben itt

 

Mániás-depresszió gyógyszeres kezelése és öngyilkos viselkedés. 2. Az antidepresszánsok hatása.

Fordította: Szendi Gábor
Jól ismert, hogy az antidepresszánsok fokozzák az öngyilkossági késztetéseket (lásd. a szájt cikkeit). Bipoláris, vagyis mániás depressziós betegeknél ez a kockázat azonban egészen drámai. Már önmagában is kérdéses, hogy a hatástalannak bizonyult antidepresszánsok alkalmazása megengedhető-e bármiféle "depresszióban", de az alábbi cikk alapján még kevésbé volna adható bipoláris betegeknek.
Bővebben itt

 

Nature Neuroscience szerkesztői állásfoglalás:
Válságban a gyermekpszichiátria hitelessége

"Még mindig keveset tudunk a gyermekek pszichiátriai betegségeinek neurobiológiájáról és kezeléséről. Prominens pszichiátereket vádolnak azzal, hogy eltitkolták a gyógyszeriparhoz fűződő pénzügyi elköteleződésük mértékét. Sürgető szükségünk van a tudomány fejlesztésére ezen a területen, és erőteljes szabályozásra, mely helyreállítja a semlegességet." - kezdi állástfoglalását a nagyhírű Nature magazin szerkesztősége.
Bővebben itt

 

A 3. tárgyalás

Röviden összefoglalom, miként zárult az MPT kontra Szendi per.
Bővebben itt

 

Ioannidis JP: Az antidepresszánsok hatásossága: egy bizonyíték-mítosz, amit véletlen besorolásos vizsgálatok ezreiből konstruáltak?

Idén két nagy metaanalízis jelent meg, amelyek alapjaiban kérdőjelezik meg az antidepresszánsok alkalmazását, a pszichiátria mégis úgy tesz, mintha mi sem történt volna. Ez súlyosan kockáztatja a pszichiátria erkölcsiségének és tudományosságának a megítélését, és nyilvánvalóvá teszi, hogy a pszichiátria ellenérdekelt az olyan tudományos eredmények tudomásulvételével, amelyek sértik a gyógyszeripar és így közvetve a pszichiátria érdekeit. Súlyos kérdéseket vet fel az a tény, hogy ha a pszichiátriának választania kell a tudományosság és a pénzügyi-hatalmi érdekei között, akkor miért mindig az utóbbit választja? Felvetődik az a kérdés: mi vagyunk a pszichiátriáért és a gyógyszeriparért, vagy ők vannak értünk?
Mint Ioannidis professzor írja: "Ezek az adatok azt mutatják, hogy az antidepresszánsok kevésbé hatékonyak lehetnek, mint azt a hatalmas piacuk mutatja. A rövidtávú előnyük csekély és a hosszú távú előnyük és az ártalmak aránya alulvizsgált.
A cikkben azt tárgyalom meg, hogy sok kicsi randomizált vizsgálat klinikailag jelentéktelen eredményei, a statisztikai szignifikancia helytelen értelmezései, a manipulált vizsgálati tervezés, a vizsgált betegcsoport elfogult kiválogatása, a rövid követési idő, és a szelektív és eltorzított eredménypublikáció hogyan építi fel és táplálja a látszólag bizonyítékokon alapuló mítoszt az antidepresszánsok hatásosságáról, és miként lehetne valóságos képet kapnunk az antidepresszánsok tényleges hatásosságáról."
Bővebben itt

 

Mennyire értékmentes a DSM kritériumrendszere?

(Részlet Dr. Kovács József: Bioetikai kérdések a pszichiátriában és a pszichoterápiában. Medicina 2007 c. könyvének 5. fejezetéből)

A könyv több fejezetéből mutattam már be részleteket. A könyvet minden olyan embernek, laikusnak és szakembernek ajánlom, aki kritikus szemmel közelíti meg korunk egyik igen ellentmondásos területét a pszichiátriát és a pszichoterápiát. A könyv rendkívül bölcs, ugyanakkor egyszerűen és érthetően fogalmaz, s segít eligazodni korunk pszichiátriájának súlyos kérdéseiben.
Bővebben itt

 

A "kémiai egyensúlyhiány" mítosza

Biztos hallotta már azt a mesét, ami úgy kezdődik, hogy "Magának alacsony a szerotoninszintje..." és úgy végződik, hogy a szegényember legkisebb fia antidepresszáns recepttel a kezében távozik. Elég szégyenletes, hogy pszichiáterek a mai napig ilyen mesével etetik a laikusokat, elhallgatva az antidepresszánsok hatástalanságát, mellékhatásait, de elhitetve velük egy soha nem igazolt tudományos blöfföt. Ideje volna már ennek véget vetni.
Bővebben itt

 

Váczi Éva: Pszichiátria és jog?
- talán már nem utópia

Éva egy pszichiátriai betegek jogait és az ellátás minőségét vizsgáló nonprofit szervezet ülésén járt, ahol egy jövőbeni vizsgálathoz kértek szempontokat a kezelésekben részesültektől.
Bővebben itt

 

SAMe: egy természetes "Jolly Joker" a depresszió kezelésében

Fordította, kivonat: Csontos Erika
Az alábbi kivonatot azért adom közre, mert bár az SAMe tudtommal jelenleg még nem kapható Magyarországon, nem árt ismerni, és biztos lesz olyan, aki meg tudja rendelni külföldről. A SAMe többek közt a vér homocisztein szintjén keresztül hat, és a magas homocisztein szintet a B6, folsav, B12 "hármas" ugyancsak csökkenti, így a SAMe lehetséges alternatívája az általam már korábban is javasolt B-vitamin "megadózis" szedése. (Magyarországon SAMe néven egy olyan kombinációt árulnak, amely segít a homociszteint SAMe-é visszaalakítani.)
Bővebben itt

 

Az antidepresszánsok közelebbi vizsgálata

Fordította: Szendi Gábor
Az antidepresszánsok hatástalansága oly nyilvánvaló, hogy igazából a pszichiátria önmagát helyezi tudományon kívülre, amikor nem hajlandó tudomásul venni üzleti okokból a tudomány módszereivel levont következtetéseket. Az alábbi cikk röviden összefoglalja, amit jóval bővebben Depresszióipar c. könyvemben 2005-ben megírtam.
Bővebben itt

 

Janne Larsson: Új vizsgálat az antidepresszánsokról - A gyógyszeripar és a gyógyszer-felügyeleti hatóság szoros együttműködésben a profit és a szakma megmentéséért

Fordította: Váradi Judit
Az a hír, hogy az antidepresszánsok ténylegesen nem jobbak a cukor tablettáknál (a placebóknál), és fokozzák az öngyilkosság kockázatát, bejárta a főbb médiákat az elmúlt évben. A pszichiáterek, a gyógyszeripar és az orvosi ügynökségek, amelyek éveken keresztül felelősek voltak a tények eltorzításáért, most hajtanak, hogy profitjukat és szakmájukat megóvják
Bővebben itt

 

OPNI 2005 - egy pszichiátriai horrortörténet napjainkban

Mit szólna, ha egy nap berántanák egy szobába, lefognák és azt állítanák, Ön pszichotikus állapotban van, tiltakozása és sírása is ezt igazolja, s minnél inkább szeretne szabadulni, hol tiltakozva, hol könyörögve, annál inkább semmibevennék szavait, letepernék, beinjekcióznák és egy zártosztályon ébredne fel begyógyszerezve. Telefonjától megfosztanák, családja egy hétig keresné a baleseti osztályokon, a hullaházban...Ugye nem hinné el, hogy ez megtörténhet.
Bővebben itt

 

Prof. Kovács József: A nem önkéntes pszichiátriai kezelés és a véleményszabadság

Ma egyre elterjedtebb az a felfogás, hogy a pszichiátriai kezelésre kötelezhetőség függ a kezelés formájától, módszerétől. ... Annál intruzívabb egy kezelés, minél kevésbé igényli a beteg együttműködését, minél kevésbé képes a beteg akaratlagosan ellenállni a kezelés hatásának. ...az intruzív pszichiátriai kezelésre kötelezés erkölcsileg és jogilag is nehezebben indokolható, mert az a beteg akarata ellenére is hatékony, s így - szélsőséges esetben - a beteg tehetetlen "bábbá" válhat a kezelőorvos kezében, ami erkölcsileg elfogadhatatlan.
Bővebben itt

 

Antidepresszáns=placebo

Fordította: Csontos Erika
"Még ha ötven millió ember mondja is ugyanazt a hülyeséget, attól az még hülyeség marad."Anatole France
Bővebben itt

 

Youssef, HA; Youssef, FA: Itt az ideje száműzni az elektrosokk-kezelést a modern pszichiátriából.

Fordította: Hajdók Ildikó
Ez a tanulmány az elektrosokk-terápia (ECT) alkalmazásának elterjedését vizsgálja a pszichiátriában. Az ECT története máig vita tárgya, hiszen bevezetését nem igazolták tudományos bizonyítékok, és az orvosi kezelésként történő alkalmazása szempontjából az volt a döntő, hogy nem létezett más, megfelelő terápia a pszichiátriai betegségekre. Ezen felül felülvizsgálatra kerülnek azok a bizonyítékok, amik alapján az ECT-t javasolják pszichiátriai kezelésként. Úgy gondoljuk, az ECT egy tudománytalan kezelés, a régi pszichiátria hatalmi szimbóluma. A modern pszichiátria praxisában az ECT-re, mint kezelési módozatra nincs szükség.
Bővebben itt

 

Az elektrosokk ártalmatlan?

K. Róbert ügyében nyomozott a TV2. Rejtett mikrofonos felvételükön tisztán hallható, ahogy egy orvos azt állítja az anyának, az elektrosokk ártalmatlan és hatásos gyógymód. (Lásd. cikket fentebb)
Bővebben itt

 

Levél a Miniszterhez!

"a Lipótot hajdani páciensként és a mentálpedagógiai módszert kidolgozó terapeutaként is ismerő Fekete György történelemtanár [aki annak idejénaz ütlegelésen, a verbális agresszión és más megfélemlítési módozatok mellett átélte az elektrosokk-kezelést és a kémiai kényszerzubbony funkciójú gyógyszerelést is - F. Gy. közlése], szakmai vitát kíván kezdeményezni, hogy a korábbi hibákat ne kövessük el még egyszer".
Az új egészségügyi miniszternek írott levelét a Népszabadság Online után én is közreadom, mert úgy vélem, egyes pszichiáterek hamis emlékezete eltemeti a soha le nem vezekelt bűnöket, és az áldozatokkal szembeni vezeklés helyett dicshimnuszt zengedeznek önmagukról.
Bővebben itt

 

Dr. Kovács József: 4. fejezet--Medikalizálás, patologizálás, pszichiatrizálás II.

Dr. Kovács József: Bioetikai kérdések a pszichiátriában és a pszichoterápiában. Medicina 2007 4. fejezetének második részének ismertetése
A XX. században, a pszichiátriai betegség határainak a kitolásával természetesen a betegek száma is folyamatosan nőtt. A XIX. században a pszichiátria illetékességi körébe főképpen a pszichotikus betegek tartoztak, a XX. század elején ez kiegészült a neurotikus betegekkel, a XX. század második felében pedig számos olyan tünetet is pszichiátriai betegségnek kezdtek tekinteni, melyeket korábban nem tekintettek volna annak. Ez már--Shorter szerint --a pszichiátriai birodalom-építés s a piac meghódításának a kora. A pszichiáter és a pszichoterapeuta betegségek mellett vagy helyett egyre gyakrabban az egyszerű boldogtalanságot kezeli.
Bővebben itt

 

Ghaemi SN: A gyors ciklusú mániás-depresszió kezelése: az antidepresszánsok hangulat-destabilizálók?

Fordította: Szendi Gábor
A címben feltett kérdésre a válasz: IGEN. Az antidepresszánsok hatástalanságáról bipoláris (mániás-depressziós) betegségben már beszámoltam. Most az American Journal of Psychiatry nagytekintélyű pszichiátriai szaklap szerkesztői írása is állást foglal az antidepresszáns bipoláris betegségben való alkalmazása ellen. Mostantól halálra fogom izgulni magamat, vajon a Magyar Pszichiátriai Társaság holnap vagy holnapután ajánlja-e, hogy - megfogadva a nagy mintán végzett vizsgálat tanulságait - a pszichiáterek ne adjanak antidepresszánst a bipoláris betegeknek, mert nem hogy nem használnak, hanem kifejezetten ártanak vele.
Bővebben itt

 

Judith Lewis Herman: Trauma és gyógyulás
- Az erőszak hatása a családon belüli bántalmazástól a politikai terrorig

Varga Bernadett könyvismertetése
Herman több mint húsz év pszichiáteri, kutatói és traumatúlélőkkel végzett pszichoterápiás munkájának gyümölcse a könyv. A szerző-klinikus a háborús veteránoktól kezdve a politikai terror áldozatain át, az incesztustúlélők, a családon belül bántalmazott és szexuálisan kizsákmányolt nők és gyermekek történetéig a traumás zavarok széles spektrumával foglalkozik, továbbá új elnevezést vezet be a hosszantartó, ismételt bántalmazás túlélőinél tapasztalható tünetekről, azaz eddig nem ismert átfogó képet ad a poszttraumás stressz zavarról. A mű további része a legapróbb lépésekben végigköveti a traumatizált emberekkel folytatott terápiás munka lehetőségeit egészen a gyógyulás szakaszáig, miközben túlélők vallomásait olvashatjuk.
Bővebben itt

 

Dr. Kovács József: Medikalizálás, patologizálás, pszichiatrizálás. I. rész.

Bioetikai kérdések a pszichiátriában és a pszichoterápiában. Medicina 2007 könyv 4. fejezetének bemutatása

Dr. Kovács József könyvének egy fejezetét már ismertettem, s ígértem, hogy lesz folytatás. Kovács a 4. fejezet első részében bemutat egy-két területet, amelyet a pszichiátria "elgyarmatosított" az Élettől. Különösen érdekes fejtegetései vannak arról, mit is tekint ma a pszichiátria depressziónak. A fejezet második felét legközelebbi hírlevelemben mutatom be.
Bővebben itt

 

Varga Bernadett: Diagnózis-stigmatizáció-bioetika

Beszámoló a Soteria Alapítvány 2008 április 16-ai estjéről
Az előzetesen e-mailben kiküldött tájékoztató szerint a szervezők az esttel kapcsolatban a következők kérdésekre keresték a választ:
- Mennyiben érinti a kliens egészségügyi sorsát, ha kórképét, problémáját puszta diagnózissá egyszerűsítjük?
- Szükséges-e a lelki problémákat diagnózisként kezelni?
- Léteznek-e más, működő alternatív lehetőségek a világban, s milyen etikai vonzatai lehetnek a ma bevett pszichiátriai diagnosztikai módszereknek?
A meghívott vendégek beszéltek és kicsit mellébeszéltek. De fontos, hogy beszéltünk ezekről a kérdésekről.
Bővebben itt

 


Soteria Szakmai Fórum 2007. május 29

Gombos Gábor és Szendi Gábor 2007 májusában vendégei voltak a Soteria alapítványnak, ahol a pszichiátria, diagnózisalkotás, gyógyszerelés problémáiról beszéltek.

 

 

Hova vezethet a pszichiátriai kezelés?

Nem jó dolog kábitószerfüggőnek lenni, így gondolta ezt egy fiú anyukája is. De ma már valószínűleg inkább szeretné fiát kábítószerfüggésben látni, mint a Jahn Ferencz Kórházban 17 hónapja lekötözve. A fiú sorsa valószínűleg vagy egy börtönpszichiátria, vagy egy elmeszociális otthon.
Lásd itt

 

Egy portlandi doki berág a gyógyszeriparra és felfedi "piszkos kis titkát"

Fordította: Váradi Judit-Szendi Gábor
Az interjú Erick Turnerrel készült, aki pályája csúcsán a gyógyszeripar propagandistájaként kezdetben az antidepresszánsok eladásában segédkezett, majd betelt nála a pohár és a gyógyszeripar hitelét teljes mértékben aláásó elemzést tett közzé. Története a korrupt, de meghasonlott emberről szól, aki ráébredt, mint sokan mások, hogy az ember lelke és lelkiismerete többet ér, mint a pénz és a hírnév. A végső ítéletnél nem az fog számítani, hány napot töltöttél a gyógyszeripar pénzén luxusszállodákban, mennyi pénzt kerestél mások becsapásával, hanem hogy hány embert mentettél meg a fölösleges szenvedéstől. Álljon e történet tanulságként minden pszichiáter előtt, akiben a lelkiismeret szikrája még pislákol. Akik végleg lepaktáltak a gyógyszeriparral, azoknak ez a történet mosolyogni valóan naiv.
Bővebben itt

 

Bruce E. Levine: Hit-alapon működnek az antidepresszánsok?

Fordította: Csontos Erika
Miközben emberek milliói esküsznek a Prozacra, Zoloftra és más antidepresszánsokra, kérdéses, hogy hatásosabbak-e ezek a szerek, mint a placebo vagy mint a gyógyszeres kezelés nélküli terápia. Könnyebb lenne megválaszolni e kérdést, ha az Amerikai Élelmiszer-és Gyógyszerengedélyezési Hatóság anélkül is napvilágra hozná az összes gyógyszerkutatás eredményét, hogy az információszabadságról szóló törvény megkövetelné.
Bővebben itt

 

Benedict Carey: Kiadatlan antidepresszáns-tanulmányok

Fordította: Hajdók Ildikó
Az antidepresszánsok hatékonyságára vonatkozó vizsgálatok egyharmada sosem lát napvilágot. Egy nemrégiben az USA-ban megjelent elemzés kimutatta, hogy egyes gyógyszergyárak (mint például a népszerű Prozac vagy a Paxil gyártói) nem publikálják a kormányzati jóváhagyás elnyeréséért folytatott vizsgálataik egyharmadát, félrevezetve ezzel orvosokat és fogyasztókat egyaránt.
Bővebben itt

 

Halász Nikoletta: Egy másik lehetséges út

Gondolom mindenkinek a könyökén, jön már ki a sok okos gondolat arról, hogy a mozgásnak milyen jótékony hatásai vannak. Mindenki tisztában van vele, hogy a testmozgás egészséges, pozitív mind a testi mind a lelki hatása. Akkor vajon mi lehet az oka annak, hogy nap, mint nap millió depressziós beteg várja a gyógyulást a különböző antidepresszáns piruláktól, melyekről egyre több rosszat lehet hallani, és miért nem próbálkoznak ezek a betegek más lehetőségekkel, mint például a mozgásterápia.
Bővebben itt

 

Byron J. Richards : Veszélyes pszichiátriai gyógyszerek és a terhesség

Fordította: Váradi Judit
A terhesség és a szoptatás közben szedett pszichiátriai gyógyszerek veszélyeiről sok éve beszámoltak már. Az elmúlt hat hónapban azonban, megdöbbentő számú új adat került napvilágra, melyeket most összefoglalunk.
Bővebben itt

 

Szilágyi Gyula: Nincs kilincs - Ó, jaj, az út lélektől tébolyig... (könyvismertetés)

Könyvet ismerteti: Varga Bernadett
...Értetlenül állva a történtek előtt bátor lépésre szánta el magát: hosszasan tanulmányozta a hajléktalanok öltözékét, történetét, majd felvett egy kopott joggingot, egy zöldes árnyalatú, penészszagú pólót, a nevét megtartotta, kölcsönzött magának egy élettörténetet, és hajléktalannak öltözve jelentkezett a területi pszichiátriai gondozóban. Egy hónapig tartották legyógyszerezve a kórházban, ebből a szituációból született ez az alig több mint kétszázoldalas, három fejezetből álló könyv.
Bővebben itt

 

Healthwatch: Antidepresszánsok

Fordította: Váradi Judit
Evra Taylor Levy és Eddy Lang: A vizsgálat felveti a kérdést: lehetséges, hogy egyoldalúan csak a pozitív eredményeket teszik közzé az antidepresszánsokkal kapcsolatban?
Bővebben itt

 

Szigorúbb gyógyszervizsgálati törvényeket ígérnek

Fordította: Váradi Judit
Angliában a miniszterek azt ígérik, szigorodni fognak a törvények, amelyek a gyógyszeripari vállalatoktól megkövetelik, hogy klinikai kísérleteik eredményeit nyilvánosságra hozzák.
Bővebben itt

 

Szendi kontra MPT per II. forduló

A felperes, vagyis a Magyar Pszichiátriai Társaság tárgyalási napot megelőző napon juttatta el alperes (vagyis az én) ügyvédemhez pontosító javaslataikat. Ezt át nem tudtuk tanulmányozni, azt mindenképen pozitív lépésnek tekintjük, hogy az MPT elállt 30 milliós követelésétől.
Bővebben itt

 

Katherine Kahn: Nem bizonyított az antidepresszánsok hatékonysága a lumbágó-kezelésben

Fordította: Hajdók Ildikó
Az antidepresszánsok valószínűleg teljesen hatástalanok a lumbágó-kezelésében. Egy nemrégiben lefolytatott vizsgálat semmiféle olyan bizonyítékot sem talált, ami alátámasztaná ezeknek a gyógyszereknek a lumbágó-elleni használatát. Ennek ellenére - saját bevallásuk szerint - az amerikai orvosok majd' egynegyede ír fel antidepresszánst lumbágós pácienseinek.
Bővebben itt

 

Az antidepresszánsok hatástalanok - hivatalos vizsgálat

Forrás: The Independent
Fordította: Váradi Judit
Futótűzként járja be a világsajtót az 2008 feb. 25-én megjelent tudományos elemzés, amely a gyógyszeripar által készített antidepresszáns hatástani elemzések újraelemzésével bizonyította be, hogy az antidepresszánsok hatástalanok. A gyógyszeriparban és a pszichiátriai vezető körökben nagy riadalmat keltő vizsgálatot hamarosan azzal fogják vádolni, hogy "elriasztja a betegeket a kezeléstől", meg hogy "nem kell egy vizsgálatot túlértékelni". Annál azonban nincs riasztóbb, mint hogy húsz éve lehet megtéveszteni emberek millióit, és rávenni őket arra, hogy hatástalan gyógyszerek súlyos mellékhatásait szenvedjék el fölöslegesen. És itt nem "egy vizsgálatról van szó", hanem a gyógyszeripar által az amerikai gyógyszerhatóságnak benyújtott vizsgálatok elemzéséről van szó. Ennél hitelesebb adatok nem is létezhetnének: a gyógyszeripart saját adataiból igazolható a szerek hatástalansága. Mit fog lépni erre a magyar egészségügy? Mit fog lépni erre a magyar pszichiátria? Változik-e a magyar pszichiátria gyakorlata ezt követően? Én elsősorban a "mezei pszichiáterek" és családorvosok józanságára építve mondom, hogy aki valóban a betegei érdekét akarja képviselni, az ezentúl alaposan újragondolja az eddigi gyakorlatokat. Elvégre, ha valljuk a "bizonyítékokon alapuló orvoslás" elvét, akkor figyelembe kell vennünk az új bizonyítékokat is. Amelyek, valljuk be, nem is annyira újak, hiszen 2004 óta ezt szajkózom.
Bővebben itt

 

Szendi Gábor: Az MPT felhívja a lakosság figyelmét, óvakodjon az utcán kószáló gyilkos elmebetegektől

Mostantól mindenki még sötétedés előtt menjen haza, zárja be ajtóját. De talán otthon sincs biztonságban. Ha Önnek házastársa, gyermeke valaha is állt pszichiátriai kezelés alatt, tudja meg, hogy nincs biztonságban. Bármikor kitörhet rajta megint az elmebaj és ölni fog. Az utcán is elszabadult őrült gyilkosok vadásznak békés polgárokra. Szóval jó lesz vigyázni! Elvettétek a pszichiáterek pénzét, ágyait, főhadiszállását? Hát most majd jól megkapjátok!
Bővebben itt

 

A pszichiátria ismeretlen története a kegyetlenségről, kínzásról, eugenikáról és agykárosításról. Interjú Robert Whitakerrel könyve kapcsán. I-II-III.

Fordította: Szendi Gábor
Robert Whitaker 20 éve tudományos újságíró, évekig kiadói igazgató volt a Harvard Medical Schoolnál. Írásai számos díjat nyertek. A Boston Globe-nál írott cikksorozatát Pulitzer díjra jelölték 1998-ban. Könyvét, a "Őrület Amerikában: rossz tudomány, rossz orvoslás és a mentális betegség folyamatos félrekezelésé"-t a Discover magazin 2002 egyik legjobb tudományos könyvének, míg az Amerikai Könyvtárak Társasága az év legjobb történeti könyvének nevezte. A vele készült interjú folytatásában is megdöbbentő felismeréseiről szól.
Bővebben itt

 

Szendi Gábor: A rátóti kettős gyilkosság és öngyilkosság és az antidepresszáns hatás

A rátóti kettős gyilkosság és öngyilkosság motiválatlansága és az elkövetés módja arra terelte a gyanút, hogy a tett elkövetésében szerepet játszott antidepresszáns is. Az asszony, aki megölte anyját, majd kislányát, s végül felvágta saját torkát is, Contramalt szedett, amelyről már régóta tudjuk, hogy valójában a venlafaxin vegyületnevű antidepresszánssal gyakorlatilag megegyező szerkezetű és hatású szer. A hatóságok és szakértők figyelmét a tények elkerülik, mert akik a kérdésben illetékes véleményformálók, azok tagadják, vagy bagatellizálják az antidepresszánsok öngyilkossági kockázatot és agresszivitást kiváltó hatásait.
Bővebben itt

 

Pszichiátriai gyógyszerek: Merénylet az emberi élet ellen. Interjú Robert Whitakerrel könyve kapcsán I.

Fordította: Szendi Gábor
Robert Whitaker 20 éve tudományos újságíró, évekig kiadói igazgató volt a Harvard Medical Schoolnál. Írásai számos díjat nyertek. A Boston Globe-nál írott cikksorozatát Pulitzer díjra jelölték 1998-ban. Könyvét, a "Őrület Amerikában: rossz tudomány, rossz orvoslás és a mentális betegség folyamatos félrekezelésé"-t a Discover magazin 2002 egyik legjobb tudományos könyvének, míg az Amerikai Könyvtárak Társasága az év legjobb történeti könyvének nevezte. A vele készült interjúban megdöbbentő felismeréseiről szól.
Bővebben itt

 

Bruce E. Levine: Miért nem tartom a depressziót betegségnek?

Ha választanom kellene, hogy a bénultságot okozó depressziót karaktergyengeségnek vagy betegségnek nevezzem, természetesen a betegség elnevezést választanám. De van egy harmadik lehetőség is, amely természetessé teszi a depressziót és amely - olyan embereknek, mint én is vagyok - több önbecsülést ad és jobban csökkenti a szenvedést.
Bővebben itt

 

Részlet Angela naplójából

"Mintha előre megéreztem volna, hogy gond lesz a táppénzes felülvizsgálatommal. Egész éjjel szorongtam, alig aludtam valamit. Hogyan fogom megmondani a főorvos úrnak, hogy ELÉG VOLT, NEM SZEDEK TÖBBET ANTIDEPRESSZÁNST!?
Elég volt... mert három évig szedtem az Aurorix-ot és nem gyógyultam meg tőle. Elég volt, mert hazudott nekem a pszichiáter, aki azt állította, hogy ehhez a "gyógyszer"-hez nem lehet hozzászokni. Igenis, hozzá lehet szokni és majdnem lehetetlen róla leállni!"
Talán sokaknak ismerősek a gondolatok és a helyzet. Mondhatnám, hogy elképesztő dolgok történnek ma Magyarországon, de lehet-e elképesztőnek nevezni, ami mindennapos? Egy embernek, a kezelés szabad megválasztásához való jogát tiporják sárba, megzsarolják, megfenyegetik, mert nem akarja azt a kezelést, az antidepresszánst elfogadni, ami már többször csődöt mondott nála. Közben harsog a propaganda, hogy "mi a betegekért vagyunk", és hogy a pszichiátria dehogy akarja a betegre erőltetni a gyógyszert, "hiszen a pszichiátereink fele pszichoterápiás képzettségű", nyilatkozta a Magyar Pszichiátriai társaság elnöke. Igen, lehet, de ők hol vannak? Mindig a másik felével találkoznak a betegek?
Bővebben itt

 

Szendi Gábor: Depresszió: vissza az okokhoz

Az eszkimóknak rengeteg szavuk van a hóra, mert sokféle hó van. Aki csak egy szót ismer rá, annak egyféle hó létezik. A depressziónak is rengeteg fajtája van, okozhatja fényhiánytól, a hormonzavaron át a lelki problémákig rengeteg dolog. De ha csak egy szavunk van rá, köny-nyen hihetjük, hogy depresszió csak egyféle van, s hogy minden út a gyógyszertárba vezet. Pedig mindegyik hónak más a tulajdonsága, mindegyik depressziót másként kell kezelni.
Bővebben itt

 

Botond Gyula: Média mágia

A szerző pszichiáter, hipnoterapeuta. E dolgozat az emberi psziché társadalmi szempontból legfontosabb működését, a kommunikációt, ezen belül a szuggesztív mechanizmust mutatja be. Jelen korunkat a kommunikáció mintegy globális háló szövi át és uniformizálja. Ennek tárgyi feltétele a tömegmédia, ám a hatékonyságért végső soron a szuggesztibilitás felelős, vagyis az a tudati reflex, melynek köszönhetően virtuális jeleket valóságos tapasztalatokként kezelünk. A posztmodern tömegmédia a szuggesztibilis emberi lélekre kapcsolódik és így képes létrehozni olyan műtermékeket, melyek napjaink valóságos realitását képezik.
Bővebben itt

 

Egy Művészetterapeuta Kálváriája


Volt egyszer egy Klinika, hetvenhét hónappal ezelőtt elkezdődött valami. Elindult egy alkotásra és önállóságra buzdító, lelkeket gyógyító folyamat. Művészet és terápia. A Terapeutát, aki maga is a művészet világából vetődött e helyre. Egy régi barátja hívta segítségül, akivel a Klinikán rövid ideig együtt tevékenykedett, de társa másfelé vette útját. A Terapeuta sok évet eltöltött már pályáján és nem sokkal kevesebbet a lelki egészségvédelem területén, de pszichiátriai osztályon még nem járt. Furcsa és különös világba csöppent. Az élet bajaitól elrongyolódott lelkeket talált itt, akik szeretet, menedék és biztonság után sóvárogtak.
Bővebben itt

 

James R. Skinner: SSRI-szedést követő szexuális zavar

Fordította: Szendi Gábor
Az SSRI-szedést követő szexuális zavar a szexuális zavarok pszichiátriai kezelésből fakadó típusa, amelyet a megelőzőleg szedett SSRI antidepresszánsok okoznak. Bár látszólag nem gyakori, tarthat hónapokig, évekig, vagy fennmaradhat örökre az SSRI szedés abbahagyását követően. A PSSD az SSRI-szedés megszakítási szindrómájának egy altípusa lehet.
Bővebben itt

 

 

László Erika: Félelmetes fenevadak. Depresszió. Pánikbetegség.

Előszó: Szendi Gábor

Különös, rendhagyó könyvet vesz az olvasó kezébe: egy több éve futó internetes fórum - csak az olvashatóság érdekében megszerkesztett és meghúzott- szövegét. Persze sokféle fórum van politikáról, együttesekről, banánhéj címkékről.de ez egy olyan fórum, ahol az emberek lelki fájdalmukról, depresszióként és pánikbetegségként felcímkézett életkríziseikről írnak őszintén. ...Egy egész társadalom siratja az elveszített gyermekkort, az elveszített álmokat, a sok megcsalatást és magányt. Szívszorító, hogy több, családban élő fórumozó is csak itt, ebben a virtuális világban öntheti ki a szívét, beszélhet fájdalmáról úgy, hogy a másik nem mondja azt, "na most már unalmas vagy". Névtelen, arctalan, de mégis hús-vér emberek olvassák távoli képernyőiken az Üzenetet, szemükben könny, s óvatos szavakkal próbálnak simogatni és vigasztalni. Ez a fórum nem kocsma, nem is klub, hanem leginkább csoportterápia: nagyon sok, az olvasó számára is hasznos tanulsággal és tanáccsal, kiútkeresési és önismeretre sarkalló ötlettel szolgál. osszefoglalo
Bővebben itt

 

Roxanne Khamsi: A gyógyszerreklámokat bírálták, mert siralmasan félrevezetők

Forrás: Nature
A depresszió egyszerűen megmagyarázható az agy kémiai egyensúlyzavarával? Egy kutatópáros szerint erre csekély bizonyíték van, és a gyógyszercégeknek nem volna szabad megengedni, hogy ezt az állítást hirdetéseikben használják.
Azután, hogy a pácienseket azzal az üzenettel bombázzák, hogy a depressziót egy bizonyos kémiai anyag (a szerotonin) hiánya okozza az agyban, a páciensek szkeptikusak lesznek minden más kezeléssel szemben, amibe a gyógyszerektől a pszichoterápiáig sok minden beleértendő.
Bővebben itt

 

Bruce E. Levine: A pszichiátria rászolgált népszerűtlenségére?


Miközben a pszichiátria - hasonlóan a Bush adminisztrációhoz- jelenlegi népszerűtlenségéért a sajtót és a médiát okolja, aközben a média általában vonakodik attól, hogy csak úgy kikezdjen egy nagyhatalmú intézményt, hacsak az rá nem szolgált erre. Így ez a nagyhatalmú intézmény népszerűtlenségéért keményen megdolgozott a nyilvánvaló csalárdságával, inkompetenciájával, korrupciójával és csődjével.
Bővebben itt

 

Szendi Gábor: A mentális zavarok kezelésének "gyógyszer paradigmájáról"

Nincs blogom, mert nem volna időm rá. De most egy kis blogszerűt adok elő én is abból az alkalomból, hogy három éve utál engem sok ember az igazságok kimondásáért. Igyekeztem tömören megfogalmazni, miért lehet engem utálni, és miben lehet velem egyetérteni. Szeretnék mindenkit arra kérni, csak azért utáljon, ami vagyok. Ha fölös gyűlölködés rekedne valakiben, nagy a világ, biztos talál még valakit, akit gyűlölhet. Akik viszont egyetértenek velem, olvasgassanak, ne látatlanban értsenek egyet. "Az ellenségem ellensége a barátom" típusú szövetségesekre nincs szükségem.
Bővebben itt

 

Robert Whitaker: Érvek az antipszichotikus gyógyszerek ellen: 50 év beszámolója arról, hogy több kárt, mint hasznot hoztak.

Fordította: Szendi Gábor
Megjelent: Medical Hypotheses (2004) 62, 5-13
Bár a standard kezelés módja a fejlett országokban az, hogy a schizofrén betegeket neuroleptikumokon tartják, ezt a gyakorlatot 50 év gyógyszerkutatása nem támasztja alá. Egy kritikus áttekintés feltárja, hogy ez a kezelési eljárás rontja a hosszú távú betegségkimenetet, legalábbis összességében, és hogy az összes schizofrén betegek 40% vagy még nagyobb százaléka sokkal jobban lehetne, ha nem így kezelnék.
Bővebben itt

 

Curtiss, AB: Brainswitch. Out of depression. (Agyi átkapcsolás. Kifelé a depresszióból.)

Arline Curtiss amerikai pszichológusnő könyve valami merőben új, más, mint az eddigi "kiút a depresszióból" könyvek. Új terápiás módszert dolgozott ki, amely szakít a köldöknézéssel, szakít a múlt elemezgetésével, s helyette a modern agykutatás eredményeit felhasználva az "itt és most"-ra koncentrál. Felfogása szerint a depresszió nem egy folyamat, hanem az emocionális agy (kéreg alatti területek) eluralkodása a tudat felett. Az "agyi átkapcsolás" egy gyorsan elsajátítható technika, amellyel visszaszerezhető a kontrol az emóciók felett - és a depresszió kikapcsolható.

Bővebben itt

 

Az SSRI-ok duplájára növelhetik a gyomor és bélrendszeri vérzés kockázatát

Egy új kutatás azt mutatja, hogy a szelektív szerotonin visszavétel gátlók (SSRI-ok), az a gyógyszercsoport, amelyet mindennaposan alkalmaznak a depresszió kezelésére, megduplázhatja a gyomor és bélrendszeri vérzés kockázatát, jelentették be a Wake Forest University School of Medicine kutatói. Amikor az SSRI-okat aszpirinnel vagy más hasonló fájdalomcsillapítókkal szedik, ez a kockázat 600 százalékkal magasabb.
Bővebben itt

 

Veszélyes DNS: Génekhez kötődik a kezelés alatti öngyilkossági gondolat

Két génkombináció jelenik meg gyakran az elterjedt antidepresszáns gyógyszerekkel kezelt öngyilkosság gondolatával foglalkozó depressziós betegekben, állapította meg egy új vizsgálat. A vizsgálatban a veszélyes génekkel rendelkező, antidepresszánsal kezelt betegek körében az öngyilkossági gondolatok 2-15-ször voltak gyakoribbak, mint az ilyen génekkel nem rendelkezőkben, mondjk Gonzalo Laje és munkatársai a National Institute of Mental Health kutatói. A résztvevők citalopram-ot kaptak.
Bővebben itt

 

Az antidepresszámsok rendellenes vérzést okozhatnak

Fordította: Váradi Judit
Növekvő méhen belüli, és gyomorbélrendszeren belüli vérzést tapasztalnak az új gyógyszerszedők körében. Azok, akik éppen antidepresszánst kezdenek szedni, vegyék tudomásul, hogy a gyógyszer az új kutatások szerint növelheti a vérzés kockázatát.
Bővebben itt

 

Scott Allen: Elhamarkodott lenne az FDA-t hibáztatni az öngyilkosságok számának növekedése miatt

Fordította: Váradi Judit
Felejtsük el a régi jó közmondást, hogy hazug embert könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát, mert ez a közmondás még olyan világban született, ahol volt bőr az emberek képén, és ha hazugságon kapták őket, elszégyellték magukat. Gibbons és munkatársai itt elemzett "tanulmányát" hetek óta úgy kürtöli szét az ostoba média világszerte, mint az antidepresszánsok öngyilkosság-fokozó hatásának cáfolatát.
Bővebben itt

 

Szendi Gábor: A rejtély titka a hatástalanság

Érdekes cikket közölt a Medical Tribune 2006 májusában Dr. Vásárhelyi Barna tollából, a cikk címe: Megkérdőjeleződik a depresszió kialakulásának elmélete? A cikk egy nemzetközi vizsgálatot ismertet, amely a szerző szerint a depresszió jelenleg forgalomban lévő biokémiai elméletét teszi kérdésessé. Ám az eredmények kicsit kritikusabb elemzése azt bizonyítja, hogy ha nem kapaszkodunk görcsösen abba a feltevésbe, hogy az antidepresszánsok igenis hatásosak, akkor az ellentmondásos eredményeket sokkal kézenfekvőbben magyarázza az, hogy az antidepresszánsok hatástalanok.
Bővebben itt

 

Az SSRI gyártók a médiát használják arra, hogy a terhes nőket antidepresszáns szedésre vegyék rá

A Big Pharma rendszeresen használja a médiát, mint fizetett kerítőt, megjátszva a gondos, törődő orvost, miközben félrevezeti az embereket a gyógyszerek káros hatásaival kapcsolatban. Ráadásul, amikor a profitot még azon az áron is növelni akarja, hogy terheseknek ad el antidepresszánsokat, a média ebben játszott szerepe egyenesen gyalázatos.
Bővebben itt

 

Az antidepresszánsok megölik a szerelmet?

Helen Fisher a neves antropológus és szerelemkutató aggodalmát fejezte ki azért, mert szerinte az antidepresszánsok blokkolják a szerelem kialakulását ill. fennmaradását. Szerinte az antidepresszánsok terjedése komoly veszélyt jelent az emberi faj szempontjából. osszefoglalo
Bővebben itt

 

Az MPT kontra Szendi per első tárgyalásáról

Az MPT 30 millióra perelte be Szendi Gábort a Buli, hanta SSRI című cikkében foglaltak miatt. Rövid beszámolót, és kommentáromat olvashatja az első tárgyalás történéseiről osszefoglalo
Bővebben itt

 

Dr. Kovács József: Bioetikai kérdések a pszichiátriában és a pszichoterápiában. Medicina 2007

Egy könyv, ami drámai képet fest a pszichiátriáról, Egy könyv, amit sokan a pokolba kívánnának. A legvérfagyasztóbb benne az a hűvös elegancia, ahogy pengeélességgel elemzi a pszichiátria elvi problémáit. A modern társadalmak megörökölt problémája a pszichiátria, amely a tudomány, a hatalomgyakorlás és a profittermelés torz konglomerátuma. Túl az emberi jó- és rosszindulaton, a rendszer működési elveiben rejlenek az igazi problémák. Úgy tűnik, az emberek többsége erre még nem ébredt erre rá, úgy hiszik, csak dr. X-el és dr. Y-al van gond. A könyv túllép ezen, és azt vizsgálja, ki és milyen alapon definiálhatja azt, mi a "normális" és mi a "beteg", s miként torzította el pszichiátria és egyén amúgy sem rendezett viszonyát a gyógyszeripar főszereplővé válása.
Bővebben itt

 

Dr. Jeffrey Dach: Paxil, Prozac és SSRI indukálta öngyilkosság

Fordította: Tüll Kriszta
Hasonló leírhatatlan gyászban osztoztak a 19 éves Tracy Johnson szülei is. Tracy átlagosan egészséges, fiatal lány volt, depressziós kórtörténet nélkül. Mivel főiskolai tanulmányaihoz pénzre volt szüksége, ezért résztvevőnek jelentkezett a Lilly cég gyógyszertesztelésére stressz okozta vizelet inkontinencia kezelésére. A díjazás napi 150 dollár volt, és egy SSRI gyógyszer, a Cymbalta szedésével járt. Négy héttel a gyógyszer szedésének megkezdése után Tracy felkötötte magát egy sállal a zuhanyfülkében. - írja Dr. Dach cikkében.
Bővebben itt

 

Beperelt pszichológus

Munka vagy honlap - az a kérdés

Népszabadság Flór Péter 2007. július 20.

Harmincmillió forintra perelte be a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) Szendi Gábor pszichológust. Szendi tanulmányaival és Depresszióipar című könyvével szószólója lett az általa depresszióiparként elnevezett jelenségnek, amely szerint az antidepresszáns-üzlet jól fizet, csak az emberek mennek tőle tönkre, mert sokkal többen szedik, mint amennyinek kellene. A szerek - állítja - fokozzák az öngyilkossági késztetést.
Bővebben itt

 


Szendi Gábor: Dávid és Góliát

(Egy meg nem jelent közlemény)
Mivel az esetemet ismertető, július 20-án a Népszabadságban tollából "Beperelt pszichológus" című, Flór Péter által jegyzett írás megjelenésekor külföldön voltam, ezért most szeretnék némi kiegészítést tenni, amely jobban megvilágítja a történteket.
Bővebben itt

 


Szendi Gábor: A spanyol viasz feltalálása megint nem sikerült

Rihmer Zoltán új elmélettel állt elő: szerinte az antidepresszáns vizsgálatokban "még annál is nagyobb" a gyógyszerfölény a placebóhoz képest. Az írás tipikusan a "tegyük fel" típusba tartozik, s az állítások kártyavárként omlanak össze egy kicsit is kritikusabb olvasatban.
Bővebben itt

 

Woelk, H; Arnoldt, KH; Kieser, M, Hoerr, R: Ginko biloba szorongás ellen

A Ginko Bilobat régóta használják a korral járó szellemi hanyatlás tüneteinek kezelésére. Egy most végzett placebokontrolos vizsgálat azt igazolta, hogy a nyugtatóknál és antidepresszánsoknál is hatékonyabb szorongáscsökkentő hatása is van. Szedése veszélytelen, ráadásul a szorongáscsökkentésen túl mindenféle egyéb jótékony hatással bír.
Bővebben itt

 

 

Öngyilkossági kockázat Efectin, Seropram, Prozac és Dothiepin kezelés alatt.

Fordította: Szendi Gábor
Rubino és mtsi 2007-ben a British Medical Journalban adták közre elemzésüket, amely komoly kockázatnövekedést mutatott ki az antidepresszánsok szedésének első 30 napjában. Az eredmény ismét rámutat, milyen felelőtlen kijelentés Rihmer Zoltán részéről, hogy az antidepresszánsok nem növelik az öngyilkosság kockázatát.
Bővebben itt

 

Hogyan befolyásolják az SSRI-ok az öngyilkossági halálozást?

Fordította: Szendi Gábor
Hall és Lucke független kormányzati megrendelésre áttekintették a klinmikai vizsgálatok, a megfigyeléses vizsgálatok és az ökológiai vizsgálatok eredményeit az SSRI-ok öngyilkossági kockázatot fokozó hatásáról. Összefoglalójuk szerint mind a klinikai vizsgálatok, mind a megfigyeléses vizsgálatok az SSRI-ok öngyilkossági kockázatot fokozó hatását mutatják, egyedül az ökológiai vizsgálatok állítják az ellenkezőt. Ezek a vizsgálatok azonban, valljuk be, tudományos körökben nevetségesek szerzőikkel együtt.
Bővebben itt

 

Szendi Gábor: Rihmer Zoltán tagadja az antidepresszívumok öngyilkosságfokozó hatását

Rihmer Zoltán, a Magyar Pszichiátria Társaság vezetőségi tagja, az OPNI főorvosa nyilvános előadásában, és annak internetszerte olvasható kivonatában nyíltan tagadja az immár a gyógyszerek betegtájékoztatóján is kötelezően feltüntetett öngyilkossági kockázatot. Véleményünk szerint Rihmer Zoltán ezzel súlyosan veszélyezteti az antidepresszívumokat szedő betegek életét.
Bővebben itt

 

Harris, G; Carey, B; Roberts, J: A pszichiáterek, a gyerekek, és a gyógyszeripar szerepe

Fordította: Szendi Gábor
A pszichiátria és a gyógyszeripar új forgalomnövelő ötlete az antipszichotikumok nyakló nélküli alkalmazása gyerekek esetében is. Mivel az antipszichotikumok fokozzák az étvágyat, álmosítanak, nyugtatnak, mi sem egyszerűbb mint antipszichotikumot felírni minden olyan kórképben, ahol ilyen mellékhatások esetleg hatnak a tünetekre. Hadd fogyjon az az antipszichotikum. Hogy ezzel tönkre tesznek gyermekeket? Nem számít. Az éves tervet hozni kell.
Bővebben itt

 

DepresszióGYÁR

Bernád Emese interjúja Új Nő 2007 június
Szendi Gábor pszichológus nagyon sokoldalú ember. 1993-tól a SOTE Magatartástudományi Intézetének a munkatársa. Klinikai szakpszichológusként szorongásos-depresszív megbetegedésekben szenvedőket kezel, funkcionális meddőségben szenvedők pszichoterápiájával foglalkozik. A 2004-ben megjelent Depresszióipar című tanulmánya (Mozgó Világ) a gyógyszeripar hazugságairól rántja le a leplet. A tanulmányban felvetett problémákat a pszichiátriai szakma azóta is agyonhallgatja, a nagyközönség viszont nagyra értékelte. Depresszióipar című könyve 2005-ben jelent meg.
B.E.: Egy magánjellegű kérdéssel kezdeném. Áprilisban elbocsátották munkahelyéről, a SOTE Magatartástudományi Intézetéből. Szerepe volt-e ebben az antidepresszánsok leleplezésével kapcsolatos tevékenységének?
Sz.G.: Igen, bár nem ez a hivatalos verzió. Ráadásul a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) beperelt, mert azzal vádoltam őket, hogy féltik a piacukat.
Bővebben itt

 

Klaus Werner-Hans Weiss: Márkacégek fekete könyve. A multik mesterkedései 2003

Közreadom Hans Weiss magyarul is megjelent riportját, amely arról szól, milyen tapasztalatokra tett szert Magyarországon az osztrák oknyomozó újságíró gyógyszerkísérletet szervező ügynökként. A fejezet előtt olvasható a pár évvel ezelőtti ügy ismertetése a Indexen.
A fejezet kedvcsinálója:
"Az új gyógyszerek tesztelésénél egyes gyógyszer gyárak nem válogatósak: az eredményeket meghamísítják, a mellékhatásokat elhallgatják. Életveszélyes betegségben szenvedő páciensek nem kapnak hatásos gyógyszert. Az orvosok cinkosokká válnak."
Bővebben itt

 

Shane Ellison: Az antidepresszánsok felszeletelik és felkockázzák az agyat

Fordította: Tüll Kriszta
Képzelj el egy lobotómiát (frontális lebeny elválasztása)... Egy fűrész áthatol a koponyádon, majd követi egy szike, mely felszeleteli és felkockázza az agyad egy jelentős részét - azt a részt, mely segít abban, hogy megbirkózzunk a világ összes csúfságával. Tudod, olyasmikre gondolok, mint a csillagászati jövedelemadó, melynek következtében minden évben 4 hónapot ingyen dolgozunk, hogy fizessünk Állam bácsinak. Vagy a láthatatlan adó, melyet inflációnak hívnak, és mely életreszóló kapitalista rabszolgaságot biztosít Neked és gyermekeidnek. Vagy a védtelen újszülöttek milliói, akikbe oltást döfnek, és ennek következtében autizmusban szenvednek.
Bővebben itt

 

Carey Goldberg: "Nemet mondani" a gyógyszeripar pénzére.

Fordította: Benyada Jenő
Hat évvel ezelőtt Carlat, aki pszichiáter, tankönyvíró, és a Massachusetts General Hospital oktatója volt, kapósnak találta magát a gyógyszergyárak körében. Sok más prominens pszichiáterhez hasonlóan jelentős összeget ajánlottak neki azért, hogy ebédek és vacsorák során tájékoztató beszélgetéseket folytasson a kollégáival: 500 dollárt vagy többet egy "ebéd-és-értesülés"-ért, 1.000 dollárt vagy többet egy vacsoráért. Kb. egy évig végezte ezt, főleg a antidepresszánsokról beszélgetve, és ezzel összesen kb. 30.000 dollárt keresett a kb. 120.000 dolláros fizetése mellé. De aztán fellázadt a lelkiismerete.
Bővebben itt

 

64 Millió dolláros ítélet született a Paxillal szemben

Fordította: Szendi Gábor
Azok a szülők, akik Paxilt (Seroxat, Paroxat) váltottak ki gyermekeik részére, most visszaigényelhetik (az USA-ban) a gyógyszer árát abból a 64 milliós kártérítési keretből, amit a bíróság ítélt meg a gyógyszercéggel szemben indított, a fogyasztókat a gyógyszer biztonságosságával kapcsolatban félrevezető tájékoztatása miatt.
Bővebben itt

 

Shankar Vedantam: A depresszióval szemben a cukor pirula alig múlható felül

Fordította: Czárán Judit
Többezer tanulmány, többszáz millió receptfelírás és több tízmilliárd eladásból származó dollár után két dolog biztos: az antidepresszánsok, mint a Prozac, a Paxil vagy a Zoloft hatnak. Ahogyan a cukorkák is.
Bővebben itt

 

 

Lélekben a tünettár: "a mentális problémák medikalizálódásáról"

Meghívott vendégeink:
Gombos Gábor jogvédő,
Szendi Gábor pszichológus

 

Bővebben itt

 

Szendi Gábor: Depresszió terhesség alatt és után: az evolúció üzenete a pszichiátriának

A mindennapi élet jelenségeinek, így a terhesség alatti és szülést követő szorongásos és depresszív jelenségek pszichiátrizálása a civilizált világban súlyos következményekkel jár. Az utóbbi években számos vizsgálat igazolta, hogy a placentán ill. az anyatejjel a magzatba ill. a csecsemő átjutó pszichotrop, vagyis az agyműködést módosító gyógyszerek beláthatatlan következményekkel járnak. Valójában a terhesség alatti szorongásos és depresszív állapotok nem pszichiátriai betegségek, hanem sok okra visszavezethető emocionális reakciók.
Bővebben itt

 

Gergely Zsóka : Mi és azok a "csodálatos" antidepresszánsok...

Közreadok egy felmérést, melyet Gergely Zsóka készített mások okulására. Úgy vélem, fontos meghallgatni, mit üzennek szavazataikkal a "betegek", akik szedték vagy szedik ezeket a szereket.
"Ez a rövid írás azokhoz szól, akik vakon hisznek abban, hogy a számunkra felírt gyógyszer mindenható és mindentudó. Szerencsésnek mondhatom magam, mert idejében észbe kaptam, így a gyógyszerfüggőség kimaradt az életemből. Nem voltam hajlandó felvállalni egy olyan életet, melyet éréseim, érzelmeim teljes eltompulása mellett élek. Inkább fájjon, ami fáj, s tudjak örülni annak, ami öröm." írja Gergely Zsóka.
Bővebben itt

 

Dr. James Howenstine: A pszichiátria tudományos és veszélyes?

Dr. James Howenstine 34 éven át belgyógyászkodott, majd a természetgyógyászat felé fordult. Ebben az írásában az amerikai pszichiátriáról és a pszichiátriai betegségek okáról, kezeléséről ír.
Bővebben itt

 

Felülvizsgálatra szorul az antidepresszánsok gyilkosságokban betöltött szerepe

Fordította: Benyada Jenő

A Virginia Főiskolán lezajlott mészárlás ismét felkavarta Amerikában a félelmeket: hányszor kell még azt átélni, hogy valaki gyógyszerek hatására megőrül és halomra lő ártatlan embereket. A rutinszerűen alkalmazott antidepresszánsok, antipszichotikumok, altatók és stimulánsok külön-külön is, de pláne együtt alkalmazva, erőszakhoz, ellenségességhez, gyilkolási vagy öngyilkossági vágyhoz vezetnek. Amerikában könnyű lőfegyverhez jutni. De az erőszaknak, ellenségességnek, gyilkosságnak sok arca van. Nem alhatunk nyugodtan mi sem. Amerika messze van, de az erőszak itt van közöttünk.
Bővebben itt

 

Healy, D.; Herxheimer, A.; Menkes, DB.: Az antidepresszánsok és az erőszak.

(Fordította: Szendi Gábor)

Az amerikai iskolai gyilkos tragédiáknál mindig felmerült és igen sokszor bebizonyosodott, hogy az ámokfutó diákok antidepresszáns hatása alatt cselekedtek. Felmerült ez most is, a Virginia Műszaki főiskolán történt 32 emberéletet követelő mészárlás kapcsán is. Az antidepresszánsok indukálta erőszak és ellenségesség régóta feszegetett kérdés, melyet a gyógyszeripar, és az őt kiszolgáló szakembergárda szeretne mindenestül elfelejteni. De újra és újra maga az élet szörnyű eseményei figyelmeztetnek arra, hogy a kérdéssel nem lehet nem foglalkozni. Jelen cikk szerzői a sovány hozzáférhető adatokból rakták össze a képet, és mutatják fel az antidepresszánsok gyilkossághoz és egyéb erőszakos cselekményekhez vezető mellékhatásait.
Bővebben itt

 

Mániás depresszióban is hatástalanok az antidepresszánsok

Fordította és kivonatolta: Szendi Gábor

Egy minden eddiginél nagyobb és jobban tervezett vizsgálat azt bizonyítja, hogy mániás-depresszióban (bipoláris betegségben) az antidepresszánsok teljességgel hatástalanok, s semmi további előnyt nem nyújtanak a pusztán hangulatstabilizálóval történő kezeléssel szemben. Joggal merül fel a kérdés, vajon megváltoztatja-e ez a pszichiátriai gyakorlatot, vagyis át lehet-e vinni a tudományos eredményeket a napi praxisba, vagy marad továbbra is az antidepresszánsokba vetett vakhit és a fölöslegesen gyógyszerelt emberek tömege.
Bővebben itt

 

A depresszió klinikai jelenségkörének összefüggése a praefrontalis cortex működési zavarával

Közzéteszek egy, a 2005-ös pszichiátriai kongresszuson elhangzott előadás absztrakját, amely tudományos terminológiába bújtatva arról szól, miért okoz annyi tragédiát az antidepresszánsok szedése. Valószínűleg a szerzők maguk sem gondolták végig, mennyire leleplező ártatlannak vélt vizsgálatuk.
Bővebben itt

 

Benedict Carey: Sok depresszió diagnózis megalapozatlan lehet, állítja egy vizsgálat

Fordította: Czárán Judit
Forrás: The New York Times, 2007 April 3

Minden negyedik depressziósnak tűnő embernél valójában csak valamely aktuális érzelmi megrázkódtatásra adott természetes mentális reakcióról van szó, például egy házassági kapcsolat felbomlását, az állás elvesztését vagy egy üzleti vállalkozás csődjét követően - állítja egy új tanulmány. A fölösleges diagnózis és a stigmatizáció elkerülése érdekében fontos lenne újradefiniálni a depressziót, mégpedig úgy, hogy abba a hasonló eseteket ne lehessen beleérteni, érvelnek a szerzők.
Bővebben itt

 

Joanna Moncrieff, David Cohen:
Az antidepresszánsok gyógyítanak vagy abnormális agyi állapotot idéznek elő?

(Fordította: Szendi Gábor

Az antidepresszánsokról feltételezik, hogy a "betegség-centrikus" gyógyszerhatás modellje szerint a depresszióra specifikus neurobiológiai folyamatokra hat. Azonban kevés tény támasztja alá ezt az elképzelést. Egy alternatív "gyógyszer-centrikus" modell szerint a pszichotróp (lelki folyamatokra ható szerek - ford.megj) szerek abnormális állapotot eredményeznek, amelyek véletlenszerű egybeesések alapján enyhíthetik a tüneteket. Az antidepresszánsok hatása széles skálán változik attól függően, melyik vegyületcsoportba tartoznak: ez tart a nyugtató hatástól a gondolkodási zavarokon és a közepes izgatottságon át a nyilvánvaló agitáltságig. A klinikai próbák eredményei értelmezhetők a placebo hatással felfokozott gyógyszerhatásokkal. Semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy az antidepresszánsok, vagy bármi más gyógyszer képes hosszú távon volna a hangulatot javítani, és így alkalmas volna a depresszió kezelésére.
Bővebben itt

 

Shannon Pettypiece: Az Ely Lilly gyógyszerét, a Prozac egy formáját, törzskönyvezték szorongó kutyáknak

(Fordította: Szendi Gábor)

Az Eli Lilly & Co. Prozac nevű antidepresszánsának egy változatát mostantól alkalmazni lehet gazdáiktól elválasztott kutyáknál, szorongásaik csökkentésére.
Bővebben itt

 

Az antidepresszánsok és az alvás alatti tévcselekmények

Írta: Eric Adler
Forrás: The Kansas City Star
Fordította: Benyada Jenő

Az antidepresszánsokról a kezdetek óta tudjuk, hogy gátló hatást fejtenek ki a REM-szakaszokra, vagyis azokra az alvásperiódusokra, melyek során gyorsszemmozgás kíséretében inteníven álmodunk. Az álmokra nem csak költői értelemben van szükségünk, a REM szakaszok hossza szoros kapcsolatot mutat a minket őrt napi stressz mennyiségével. A REM-fázisban normálisan az ember ellazult izmokkal fekszik ágyában. Ám a REM-viselkedészavarban a személy eljátszza álmait, miközben mit sem tud erről. Az újabb kutatások rámutatnak arra, hogy az antidepresszánsok egyik mellékhatása a REM fázisban jelentkező tévcselekmények.
Bővebben itt

 

Venlafaxine (Efectin): Veszélyes mérgezőhatás túladagolásban

Írta:Janet Webb, BSc(Pharm), MSc
Forrás: BC MEDICAL JOURNAL VOL. 49 No. 1, January/February 2007
Fordította: Czárán Judit

A BC MEDICAL JOURNAL 2007. január-februári hírlevelét adom közre, melyben arra figyelmeztetnek számos szakközleményre hivatkozva, hogy az Efectin (Effexor, Olwexya, Velaxin) terápiás és mérgező dózisa veszélyesen közel esik egymáshoz, s ebből fakadóan már több, halál is végződő mérgezéses esetet írtak le.
Bővebben itt

 

Legyen Ön is túlélő!

Írta: Az Élet

Múltkori hírlevelemben összefoglalót közöltem egy elemzésből, amely szerint az USA-ban évente 1 millió ember hal meg orvosi tévedésből. Az USA és Magyarország népessége alapján arányosan nálunk ez évente 30 000 halált jelent. Az alábbi történet szomorú illusztrációja annak, hogyan is megy ez végbe nap mint nap. Az egészség és az élet valóban a legdrágább kincs. Csakhogy erre mindenkinek magának kell vigyáznia, más nem fog. Azzal szoktak vádolni, hogy "elbizonytalanítom" a betegeket, "megrendítem" az orvosokba vetett bizalmat. Ha a józan és indokolt önvédelmet bizalmatlanságnak nevezik, vállalom: egy életünk van, ne bízzunk vakon senkiben!
Bővebben itt

 

A Kansas Egyetem pszichológusának kőkorszaki megoldásai vannak a depresszióra.

(Fordította:Sarlós Éva)

Egyre többen megértik, hogy az a mindennapi depresszió, amit a pszichiátria árusít, nincs. Van rosszkedv, motiválatlanság, tehetetlenség érzés. Ezt okozhatja az élet nyűge, de fakadhat abból is, hogy elszakadtunk attól az élettől, amire az evolúció kitalált minket. Mert a depresszió bizony hiánybetegség is, de nem szerotoninhiány, mint azt félművelt pszichiáterek makogják rendelőikben, hanem vitamin, fény, mozgás, alvás és emberi kapcsolatok hiánya.
Bővebben itt

 

Felelősek-e az SSRI antidepresszánsok az erőszakos viselkedés terjedéséért?

(Fordította: Pogány Judit)

Az SSRI-ok nem csupán az öngyilkosság kockázatát növelik meg, hanem mindenféle agresszív cselekedetét is. Sok gyilkosság, így pl. az iskolai lövöldözések, de sok családírtás is az SSRI-ok számlájára írható.
Bővebben itt

 

A gyógyszercsapda: elkezdeni könnyű, abbahagyni lehetetlen

 

A dolog mindig ártatlanul indul. Valaki rosszkedvu és tanácsért fordul orvosához. A vége majd' mindig az, hogy kap egy antidepresszáns-receptet. Sokak élete ezen a ponton siklik ki, és vezet egy több éves hiábavaló szenvedéshez.
Bővebben itt

 

 

 

A legnagyobb brit gyógyszergyártó cég eltitkolta azokat a klinikai vizsgálati eredményeket, melyek szerint a Paxil / Seroxat nem biztonságos - tájékoztat a BBC

Írta: Beau Hodai
Fordította: Kertész Rita
A BBC Panoráma című sorozata a héten azzal vádolta a GlaxoSmithKline gyógyszeripari óriást, hogy eltitkolja azon vizsgálati eredményeket, melyek szerint a Paxil / Seroxat nevű antidepresszánsnak köze van a tizenévesek körében megnövekedett öngyilkossági tendenciákhoz.
Bővebben itt

 

Pszichiátriai stigma - a visszaélések, megalázások és a halál törvényesítése

Írta: Jeanyne Wanner
Fordította: Boytha Zsófi
Forrás: www.opednews.com

Miközben a világon mindenhol, a népegészségügyi és megelőzési programok a kezeletlen és fel nem ismert mentális problémák veszélyeiről szólnak, arról senki nem beszél, hogy mi is történik aztán az újonnan felfedezett "betegekkel", mit is jelent számukra a segítség, amelytől sokszor rosszabb állapotba kerülnek, mint annak előtte voltak. Fontos felszámolni az elmebetegségekkel szembeni előítéleteket, de még fontosabb megakadályozni, hogy életproblémákra adott emberi lelki reakciókat mentális zavarnak minősítsenek és gyógyszerezni kezdjenek.
Bővebben itt

 

Az antidepresszánsok használata növeli a csonttörések kockázatát az idősebbek között

Írta: Sarah Routledge
Fordította: Barna Mária
Forrás: www.pharmaceutical-business-review

Már régről tudjuk (lásd. Depresszióipar könyvem), hogy az antidepresszánsok fokozzák az elesés, megszédülés kockázatát, ami idős korban fokozottan veszélyes. Ez az új vizsgálat arra is rámutat, hogy mind e mellett az antidepresszánsok szedése még csontritkuláshoz is a vezet.
Bővebben itt

 

Peter Aldhous: A diagnosztikus rendszer a gyógyszeripar szolgálatában?

Forrás: NewScientist 2006 ápr. 29.
Fordította: Szendi Gábor

A DSM, vagyis a pszichiátria diagnózisok kézikönyve nem tudományos tényeken, hanem szakemberek véleményegyezésén alapul. Most kiderült, hogy a kézikönyvet összeállító szakemberek döntő többsége valójában a gyógyszeripar fizetett embere.
Bővebben itt

 

 

Evelyn Pringle: Ne gyógyszereld a magzatod!

(Fordította: Czárán Judit)

Ha a Gyógyszeripart egy jottányit is érdekelné a még meg nem született gyermekek sorsa, akkor visszahívná ügynökeit, akik a terhes nőknek szánt SSRI-okkal (modern antidepresszánsok) házalnak Amerika szerte, próbálva rábírni az orvosokat arra, hogy írják csak fel ezeket a szereket nyugodtan, ne foglalkozzanak a FDA (amerikai gyógyszerhatóság) intelmeivel, melyek szerint az SSRI-k használata súlyos születési rendellenességekhez vezethet.
Bővebben itt

 

Szendi Gábor: Buli, hanta, SSRI

 

A Mozgó Világban 2006 szeptemberében megjelent írásom arról szól, miként mesterkedik a magyar pszichiátria vezetése azon, hogyaz SSRI-ok öngyilkosság fokozó hatását eltitkolja, meghazudtolva és tagadva a tényeket, elnémítva a tiltakozást. A cikk bemutatja, hogyan lehet egy orvosi szaklapot megfélemlítve arra rávenni, hogy a lap által is fontosnak tartott és megrendelt, az SSRI-ok öngyilkosság fokozó hatását összefoglaló tanulmányomat visszautasítsa a közléstől.
Bővebben itt

 

Öngyilkossági kockázat SSRI szedés során idős korban

(Fordította: Szendi Gábor)

A szerzők az SSRI-okkal megkezdett gyógyszeres kezelés öngyilkosság fokozó hatását vizsgálták idős betegeknél. 1.2 millió 66 éves avagy annál idősebb kanadai személy orvosi adatait vizsgálták meg 1992 és 2000 közt. A végkövetkeztetés: más antidepresszánsokhoz képest az SSRI-ok ötszörösére, abszolút mértékben viszont 25-szörösére növelték a végzetes öngyilkosságok számát a kezelés első hónapjában.
Bővebben itt

 

Az amerikai gyógyszerhatóság újabb figyelmeztetésre készül az SSRI-ok öngyilkosságfokozó hatása miatt

(Fordította: Szendi Gábor)

Az FDA (amerikai gyógyszerhatóság) tanácsadó testülete 2006 dec. 13-án 6:2 arányban úgy döntött, hogy az antidepresszánsokkal kapcsolatban szükséges az a figyelmeztetés, hogy ezek fokozzák az öngyilkossági gondolatok és viselkedés kockázatát fiatal felnőtteknél is 25 éves korig.
Bővebben itt

 

A fiatal felnőttek körében is magasabb az öngyilkossági kockázat, állapította meg az FDA új elemzése

(Fordította: Szendi gábor)

Az FDA 2006 december 5-én kiadott, 372 vizsgálat 100 000 betegének adatait elemző jelentése szerint az antidepresszánsok a 25 év alatti fiatal felnőttek öngyilkossági kockázatát is jelentősen növeli. Ez kiterjeszti a korábban kiadott figyelmeztetést, miszerint 18 éves korig az antidepresszánsok fokozzák az öngyilkosságikockázatot. Hazánkban az öngyilkossági kockázatot a pszichiátriai lobby a gyógyszeripari érdekek miatt a mai napig tagadja. Nincs más hátra, mint hogy az emberek maguk védjék meg magukat és gyermekeiket.
Bővebben itt

 

Könyvajánló

László Erika : Egymillió először...

A könyv az "I love lové" nagy sikerű regény folytatása. Mélyen bevilágít a műkereskedelem sötét bugyraiba. Ám én egy másik, a depresszióipar szempontjából sokkal izgalmasabb történetet fedeztem fel a regenyben, ennek az lehetne a címe, "Hogyan élte túl Rita a pszichiátriai kezelését".
Olvassa el! Mondja el másoknak. Lepje meg pszichiáterét születésnapjára!


Bővebben itt

 

A rák és az antidepresszánsok

Szendi Gábor

November végén egy melbourne-i konferencián kutatók beismerték, hogy rákbetegek antidepresszánssal történő kezelése semmit nem javított a betegek "depresszióján", mi több, rontotta életbenmaradási esélyeiket, s ezért a vizsgálatot le kellett állítani.
Bővebben itt

 

Páciensek óriási számban vannak rosszabbul az új antidepresszáns gyógyszerektől - mondja a Svéd Pszichiátriai Társaság alelnöke.

(Fordította: Szabó Edina)

Az antidepresszív szerekről szólva a Svéd Pszichiátriai Társaság alelnöke, Dr. Christina Spjut vasárnap azt mondta, hogy: "páciensek óriási számban lesznek rosszabbul ezektől a szerektől". Mint mondta, sokan éveken át szedik ezeket a gyógyszereket "miközben az antidepresszív gyógyszerek teszik őket folyamatosan lehangolttá."
Bővebben itt

 

Az anya SSRI szedése fokozhatja a születési rendellenességek kockázatát

(Fordította: Szendi Gábor)

Egy új dán vizsgálat ismét megerősítette, hogy az SSRI-ok típustól függetlenül fokozzák a születési rendellenességek veszélyét. Ne ringassa magát tehát senki hamis megnyugvásba, aki nem Paxilt szed.
Bővebben itt

 

Megélhetési tudomány?

 

Egy független pszichiáter levele a Depresszióipar jelenségről

 

Részlet: "Nagy szégyen ez a magyar pszichiátriára nézve. Ez az attitűd azonban sokáig nem tartható, már csak azért sem, mert a fejlettebb nyugaton már hivatalosan is elismerik a kritika jogosságát. Sajnos azonban egy ilyen mély (pöce)gödörből tiszta kézzel, arccal kimászni nem lehet. Itt bizony új arcokra lesz szükség. Természetesen a hivatalos irányelvek mélyreható változása nem várható, de egyre több szakmabéli gyakorló orvos és egyre több panaszos gondolkodik el azon, hogy most akkor mi is a helyzet. A hivatalos vezetőség reakciója egyelőre csak szempillájuk és kezük remegésében látható, no meg abban a nyomásgyakorlásban, amelyet a tényfeltáró adatokat nyilvánosságra hozó fórumok irányában fejtenek ki."
Bővebben itt

 

Az antidepresszáns gyógyszerek majdnem nullára csökkentik a betegek spermaszámát

(Fordította: Szabó Edina)

Egy vizsgálat arra a régóta tudott dologra hívja fel a figyelmet, hogy az antidepresszánsok impotenciát okoznak.
Bővebben itt

 

Hogyan csináljunk túlterheltségből öngyilkosságot?

Szendi Gábor

A történet hősei: a túlterhelt anyuka és a minden lelkirezdülésre antidepresszánssal tüzelő cowboy. Csak egy hír a Fórumból, csak egy majdnem kisiklott emberi élet, amelyért nem felel senki, hiszen ez a "normál" és "tudományos" eljárás.
Bővebben itt

 

A Glaxo a Paxil és a születési rendellenességek kapcsolatát feltételező vádakkal néz szembe

(Fordította: Barna Mária)

Az utóbbi időben több olyan pert indítottak, amely a terhesség alatti Paxil (más néven: Seroxat, Paroxetin)- szedést összefüggésbe hozza több jelentős születési rendellenességgel is. A kutatások kapcsolatot mutattak ki a felírt Paxil receptek száma és a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve az agyat, a szívet, a tüdőt és más létfontosságú szerveket érintő születési rendellenességek előfordulási gyakoriságával.
Bővebben itt

 

Jörg Blech: A betegségipar

(fordította: Szabó Edina)
Megjelent: New Scientist 2006.július 22. 24. oldal

"Az emberek nem gondolták, hogy a gyógymódok tömkelegének eredményeképpen az egész társadalom egyetlen nagy kórházzá vált. Itt az idő, hogy visszaköveteljük egészségünket" - mondja Jörg Blech.
Bővebben itt

 

Az antidepresszánsok szedése fokozott kockázatot jelent II-es típusú cukorbetegségre

Egy vizsgálat bizonyította, hogy akik tartósan antidepresszánst szednek, komoly cukorbetegség kockázatnak néznek elébe
Bővebben itt

 

Zyprexa: kétséges hatás, életveszélyes mellékhatások?

A világon 1996 óta hatmillió ember szedte, s 2002 óta bipoláris betegeknek is nyaklóra írják. Egy most megjelent elemzés szerint teljesen értelmetlenül.
Bővebben itt

 

 

 

 

Szendi Gábor: Depresszióipar. Sík kiadó, Budapest, 2005.
A könyv végigkíséri, ahogy az első antidepresszánsok véletlen felfedezését követően a gyógyszeripar és a pszichiátria bonyolult érdekösszefonódásai révén kialakult a depresszióipar, amely már nemcsak gyógyszereket, hanem a "depressziósok" milliós tömegét is kitermeli, cinikusan meghamisítva a kutatási adatokat, letagadva a tényeket, a pszichiátrián és a médián keresztül manipulálva a közvéleményt.
A szerző klinikai szakpszichológus és elméleti kutató, a kérdéskör elemzése során tudományos folyóiratokban megjelent tanulmányokra támaszkodik.
Az utószóban Buda Béla professzor sokoldalúan elemzi a kialakult válságot.
A könyvet mindenkinek ajánlom, aki már szedett, szed, vagy szedni fog antidepresszánst.