Diáktréfától a gyilkosságig – Ismét filmen Kosztolányi

Posted on 2011. november 14. hétfő Szerző: 

0


Írta: Szabó Helga

Gárdos Péter: TréfaEgyházi iskola a századelőn. A szigor, a rend és a fegyelem feszesre szőtt szálait valami elkezdi megbontani. Az ugratás, a hecc megfékezhetetlen járvánnyá dagad, s megállíthatatlanul sodorja a közösséget a tragikus végkifejlet felé. Gárdos Péter új filmje, a Tréfa Kosztolányi Dezső azonos című novellája alapján készült.

A tévéfilmnek induló, ám végül mozifilmmé terebélyesedő alkotás nem pusztán a viszonylag rövid novella megfilmesítése, ennél többre vállalkozik. Kosztolányi műve, mely meglehetősen elnagyolt ecsetvonásokkal festi meg a történetet, nem is szolgáltatna elég anyagot egy nagyfilmhez. Nincsenek benne részletesen kidolgozott karakterek, fő erénye a sűrítésen, kihagyáson alapuló narráció és az erőteljes hangulatteremtés: az ősz gyönyörű, lírai leírásával indít az író, hogy aztán lassan, lépésről lépésre fordítsa át az idillt valami nyomasztó, megfoghatatlan szorongásba, ahol a nevetés a félelemmel jár kézen fogva, és ahol végül elkerülhetetlenül megjelenik a halál.

Gárdos és forgatókönyvírója, Bíró Zsuzsa ezt a hangulatot próbálta filmre vinni, s ehhez új karakterekkel, szituációkkal és cselekményszállal bővítették ki a történetet, de úgy, hogy igazi kosztolányis világot teremtsenek a vásznon. A kamaszfiúk közösségének bemutatása mellett egy másik (a novellában nem szereplő) szálon is fut a cselekmény: a tanári kar életébe is bepillantást nyerünk elsősorban az új tornatanár, Weigl atya (Lengyel Tamás) és a hetedikesek osztályfőnöke, Zoltán atya (Váta Lóránd) személyén keresztül, akiknek egyre mélyülő konfliktusa adja a film egyik fő motívumát.

Gárdos Péter: Tréfa

A fiatal Weigl atya a katonás fegyelem, a rend híve, s nem válogat az eszközökben, hogy elveit megvalósítsa. Nevelési módszerei miatt egyre több nézeteltérése támad a liberálisabb nézeteket képviselő Zoltán atyával, aki nem próbálja minduntalan lefülelni egymást heccelő diákjait, elnéző szeretettel huny szemet az egyre durvuló diákcsínyek fölött. Gondolatait egyébként is leköti a testvére iránti aggodalom, akit ő beszélt rá, hogy Amerikában gyógyíttassa magát, s aki szerencsétlenségére egy Titanic nevű hajón próbált Bostonba jutni. Az ő bűntudatát bemutató vonal talán nem kap elég hangsúlyt a filmben, pedig dramaturgiai jelentősége is van: ez vezet oda, hogy Zoltán atya végül cserbenhagyja az osztályát.

Az atyát játszó Váta Lórándnak van egy nagyon mélyen átélt, erős (és egyúttal kissé előzmény nélküli) mondata, ami sejteni engedi, hogy több, a filmből végül kimaradt jelenet során építette fel fel ezt az intenzív érzelmi állapotot, mellyel a kínzó bűntudatot megmutatja.

A Titanic katasztrófájának beemelése a történetbe számomra kissé esetlegesnek, kimódoltnak tűnik. A forgatókönyvíró fantáziáját valószínűleg megragadta az 1912-es évszám: ekkor írta meg Kosztolányi a Tréfát, és történetesen a Titanic is ebben az évben indult első, végzetesnek bizonyuló útjára.

A történet másik fő szála a gyerekközösség életét mutatja be. Egy zárt világnak, mint amilyen egy bentlakásos iskola is, mindig kialakul a maga nagyon sajátos pszichológiája. Az ilyen élethelyzet kiélezve mutatja meg, hogy kiben mi lakik. Kiből lesz vezér, ki lesz áruló, ki válik áldozattá.

A világirodalomban és a filmművészetben is számos alkotás foglalkozik e hálás, mindig izgalmas témával, gondoljunk csak A legyek urára Goldingtól, Musil Törlessére, Ottlik Géza Iskola a határon című regényére, de akár Almodóvar Rossz nevelés című filmjére is. (Az igényes feldolgozások mellett manapság persze leginkább a lealacsonyított változattal találkozunk: a kereskedelmi csatornák producerei a valóságshow-k üvegketreceibe zárt kísérleti nyulakon (patkányokon?) mutatják be mindenki épülésére a zárt közösségekben kialakuló sajátos csoportdinamikát.)

Tréfa - Damián atya (Kovács Mihály)

Tréfa - Damián atya (Kovács Mihály)

A gyermeki közösségekben kialakuló ilyen helyzetek annyiban különböznek a felnőttekétől, hogy a szerepek még inkább felerősödnek, az indulatok végletesebben jelennek meg, s a gyermeki agresszió gyakran tragédiához vezet. A téma aktualitása sajnos tagadhatatlan: gyermekek egymás és tanáraik felé irányuló agresszív viselkedése manapság nem a regények lapjairól, hanem a hírekből köszön vissza leginkább.

A filmben nincs válasz arra a kérdésre, hogy a két egymásnak feszülő pedagógiai szemléletmód közül melyik felelős (inkább) a bekövetkező tragédiáért, a megengedő, szabadságot adó nevelés, vagy éppen a könyörtelen, a megalázást, megfélemlítést is nevelési eszközként használó vasszigor. Kosztolányi pedig a novellában ezt a kérdést fel sem teszi. Ott a gyermeki agresszió bemutatását az író inkább arra használja fel, hogy ábrázoljon egy baljós, fenyegető, lefojtott agressziótól feszülő légkört, ahol az indulat végül – akár irracionális módon is – kisülési pontot, áldozatot talál. Ez pedig már valószínűleg a küszöbön álló első világháborút jövendöli, melynek vészjósló szikrái már ott pattognak a levegőben 1912-ben is.

Gárdos Péter kedvelt rendezői módszere, hogy szívesen dolgozik amatőr színészekkel. Ezt a szokását a Tréfában nemcsak megtartotta, de mondhatni tökélyre fejlesztette. A gyerekszereplők és a tanári kart játszók nagy része is amatőr (a két főszereplő nem!), de játékuk probléma nélkül illeszkedik a profi színészekéhez. Külön kiemelném a Damián atyát játszó Kovács Mihályt, akire a rendező egy törökbálinti hipermarket hentes pultjában figyelt fel, s aki egy fantasztikusan színes, szeretni való karaktert varázsol elénk (és aki azóta sajnos már nem él).

A film gazdag képi világához az alapot egy tökéletesen autentikus helyszín, a zsámbéki Zichy-kastély szolgáltatta. A film operatőre, ifj. Seregi László a hely szépségéhez méltóan, gyönyörű, a századelő hangulatát kitűnően idéző képekben mutatja be a történetet: képeinek visszafogott színvilága szinte azt az érzést kelti, mintha fekete-fehérben fotografálták volna a filmet.

A film erényei közé tartozik a komoly, továbbgondolásra ösztönző témaválasztás, a kitűnő színészi játék, az igényes képi ábrázolás. És bár a film tempója kissé talán lassúnak tűnik, figyelmünket engedi el-elkalandozni olykor, a Tréfa mégis színvonalas, emlékezetes, értékes alkotás.

Magyarországi bemutató időpontja: 2009. október 1. (Forgalmazó: Budapest Film)

Rendező: Gárdos Péter
Író: Kosztolányi Dezső
Forgatókönyvíró: Bíró Zsuzsa
Operatőr: ifj. Seregi László

Szereplők:

Váta Lóránd (Zoltán atya)
Lengyel Tamás (Weigl atya)
Kovács Mihály (Damián atya)
Kovács Zsolt (Igazgató)