Payday Loans

Keresés

A legújabb

40 éve történt - Belső ellenséges elemek tevékenysége és L. Gyula (jelentéseket is) író PDF Nyomtatás E-mail
A kis magyar szamizdat - Szamizdatos életképek-szellemtörténetek
8 p.
Láthatóság: Nyilvános
Nyilvános
40 éve történt - BELSŐ ELLENSÉGES ELEMEK TEVÉKENYSÉGE
1982. június 17-18.
Előzetesen összefoglalva:
A BRFK ügynöke a "demokratikus ellenzék" egyik illegális rendezvényéről hozott hírt, a levélellenőrzés /III/3/ pedig ellenséges postai küldeményeket fogott el és kobzott el. Ez utóbbiakról néhány szó:
1978. május 25-én hatvankét magyar értelmiségi nyílt levéllel fordult a román értelmiségiekhez - Malomkövek között címmel. Ebben hosszasan sorolták a konkrét kisebbségi sérelmeket, a "hétköznapi sovinizmus megnyilvánulásait", példákat hoztak fel a magyar ellenes sajtó-propagandára. Végül arra kérték "román értelmiségi barátaikat", hogy emeljék fel szavukat a magyarellenes politikával szemben. A nyílt levelet illegálisan folyamatosan terjesztették Magyarországon is, erről korábban itt írtunk: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02JkvZL1nmTtgTjGZQM2SvuxXoJuq4FZHPcnMws4kHz9uxwwj7Ywu2bAvxpw7cFPXul&id=121560831247609
A másik elfogott levél svájcba volt címezve és egy magyar szamizdatot tartalmazott: Csoóri Sándor: Egy nomád értelmiségi című esszéjét még 1978-ban írta, de közölni csak 1980-ban szerette volna, a Forrás című folyóiratban. Az írás többek között arról szól, hogy a rendszer nem képes a nemzet tagjai számára közös teret nyújtani, és az értelmiségnek fel kell lépnie ezzel szemben.
A lap nyomdába került, ám a terjesztés a szokott időben
nem kezdődhetett meg, mivel a megyei pártbizottság a kinyomtatott folyóiratot zároltatta, és felszólította a főszerkesztőt, hogy a Csoóri-esszét a legrövidebb időn belül cserélje ki egy másik dolgozattal. Az utasításnak megfelelően az inkriminált szöveget minden egyes példányból pengével eltávolították. Ezt követően jelent meg szamizdatban.
Ez utóbbi küldemény feladójáról L... Gyula íróról:
1963-tól a BRFK, majd 1966-tól a Belső Elhárítás ügynöke volt, aki például a "Repülőegyetemről" is jelentett, de a neve felmerül még lehetséges ügynökként 1989-ben, a Nagy Imre és társai temetéséről jelentő ügynökök között is. Hogy ez a svájci levelezése magánakció volt-e, vagy a Belső Elhárítás megbízásából tette-e, nem tudjuk. Valószínűbb, hogy megbízásból tette. A mi tudomásunk szerint egyébként a levélben közölt információ nem igaz, L... Gyula nem volt az AB Független Kiadó munkatársa
Akkor most következzenek a jelentések: .
NAPI OPERATÍV INFORMÁCIÓS JELENTÉS
1982. június 17.
BELSŐ ELLENSÉGES ELEMEK TEVÉKENYSÉGE
A BRFK jelenti:
1982. április 20-án jelentettük a BM III/III Csoportfőnökség információját, mely szerint PETRI GYÖRGY április 18-án szerzői estet tartott "Szeges" fn. célszemély lakásán. Az est bevételét a szerző felajánlotta a SZETA javára.
A BRFK áb szervének egyik kapcsolata tudomást szerzett arról, hogy május 30-án hasonló összejövetelre kerül sor a Bp. VI. Benczúr u. 28.sz.alatt. A ház előtt már többen várakoztak, amikor megérkezett egy fiatalember, és közölte, hogy a rendezvényt nem ott, hanem DEMSZKY GÁBOR szüleinek Bp. XI. Eszék utcai lakásában tartják meg. /A szülők jelenleg külföldön tartózkodnak./
Az Eszék utcai lakásban 60-70 személy előtt két színész felváltva mondta Petri verseit. Ezt követően vásárolni lehetett az Örökhétfő c. verseskötetből és a "szamizdatiroda" különböző fénymásolt anyagaiból. Távozáskor egy fiatal nő pénzt gyűjtött a SZETA javára.
A szavalatok előtti beszélgetések során elhangzott, hogy a helyszint valószínűleg azért változtatták meg, mert a BM biztosan figyelmeztette a Benczúr utcai lakás tulajdonosát. Elhangzott továbbá: Demszkynek állítólag tudomása van arról, hogy lakását lehallgatják és környékükön éjjel-nappal rendőrautók cirkálnak; figyelik, kik járnak fel hozzá.
Az információ forrása megbízható, ellenőrzött; tartalma nem ellenőrzött.
Intézkedés: jelentik a BM III/III Csoportfőnökségnek.
ÁBTL - 2.7.1. NOIJ Összefoglaló jelentések 121/6. 1982. június 17.
___________________
NAPI OPERATÍV INFORMÁCIÓS JELENTÉS
1982. június 18.
BELSŐ ELLENSÉGES ELEMEK TEVÉKENYSÉGE
8./ Postai utón ismét terjesztik a "Malomkövek között" című 20 oldalas anyagot, amelyet első Ízben az Erdélyi Világszövetség küldött be az országba 1979 júniusában.
A BM III/3 Osztály a belföldi, illetve az NSZK-ba irányuló posta forgalomból 8 db küldeményt emelt ki, amelyeket ismeretlen feladó magánszemélyeknek címzett.
Intézkedés: a küldeményeket átadták a BM III/III
Csoportfőnökségnek.
/III/3/
9./ 1982. május 28-án jelentettük a BM III/3 Osztály információját egy postai küldeményről, amelyet L... GYULA író adott fel a Svájci Magyar Irodalom- és Könyvbarátok elmére. A levélben L... közölte, hogy az "AB Független Kiadónak" dolgozik, és mellékelte a "kiadó" tájékoztatóját.
A szerv jelenti, hogy L... - fiktiv feladóval - újabb
anyagot küldött a fenti címre. Ebben - magánközlemény nélkül - Csoóri Sándor: "Egy nomád értelmiségi" című, - 1980-ban a kecskeméti "Forrás"-ban kinyomtatott, majd betiltott esszéjét küldi ki.
Az íráshoz csatolt bevezető szerint az "AB Független Kiadó" újszerű vállalkozásba fogott azzal, hogy a hivatalos magyar sajtóban megjelent írások "érdemesebbjeit" újra közlik, hogy azok is olvashassák, akiknek a cikkek megjelenésekor erre nem volt alkalmuk.
Intézkedés: a küldeményt eredetben átadták a BM III/III. Csoportfőnökségnek.
/III/3/
ÁBTL - 2.7.1. NOIJ Összefoglaló jelentések 122/8-9. 1982. június 18.
2 hozzászólás
Tetszik
Hozzászólás
Megosztás

2 hozzászólás

  • Jenő Nagy
    L.... Gyula túl sokáig járogatott hozzám - amikor előttem lebukott, én még nem buktattam le... Krassó tanácsolta, hogy jobb így, különben új besúgót küldenek... Azért másokat csak figyelmeztettem, ami később csak visszajutott hozzá, és felháborodva rám támadt...majd eltűnt... Minap találkoztam vele egy könyvátadó ponton - bocsánatkérés helyett az őt rágalmazókat ócsárolta... Nemrég jelent meg vele egy nagy-interjú, ahol e téma - ha jól láttam, mert csak átfutni volt lelki erőm - szóba sem került... Lelke rajta! ????
    • Tetszik
    • Válasz
    • 7 p.
  • „Nem akartam megmagyarázni semmit” – Interjú Lugossy Gyula íróval – KULTer.hu
    KULTER.HU
    „Nem akartam megmagyarázni semmit” – Interjú Lugossy Gyula íróval – KULTer.hu
    „Nem akartam megmagyarázni semmit” – Interjú Lugossy Gyula íróval – KULTer.hu
    • Tetszik
    • Válasz
    • Előnézet eltávolítása
    • 1 p.
LAST_UPDATED2