Payday Loans

Keresés

A legújabb

Az állami ember és a cenzúra PDF Nyomtatás E-mail
A kis magyar szamizdat - Szamizdatos életképek-szellemtörténetek
25 p.
Láthatóság: Nyilvános
Nyilvános
40 éve történt
NAPI OPERATÍV INFORMÁCIÓS JELENTÉS
1982. február 8.
A Belső Elhárítás /III/III/ jelenti, hogy a budapesti "Szamizdat Irodában" új kiadványok árusítását kezdték meg, a szerzővel megjelent kiadványokon ÁB Független Kiadó felirat található.
ÁBTL - 2.7.1. NOIJ Összefoglaló jelentések 29/4. 1982. február 8.
Az AB Független Kiadó mögött Demszky Gábor, Rajk László, Hodosán Róza és Nagy Jenő állt. A megjelent kiadványok közül az egyiket, Konrád György: Az állami ember és a cenzúra címűt a Jakab Lajos vezette Áramlat független kiadó kiadta újra szamizdatban - ennek címlapját csatoltuk. Jakab Lajos a szamizdatról itt írt:
Konrád György írása legálisan nem jelenhetett meg, hiszen így kezdődött:
Az állami ember és a cenzúra
Magyarország négy és fél száz éve elvesztette és azóta sem nyerte vissza a függetlenségét. Mindig volt egy közeli nagyhatalom, amely békeidőben megszálló csapatokat tartott a területén, és a túlerő biztos érveivel függésben tartotta a magyar társadalmat. A nagyhatalmak megállapodása is elősegítette, hogy finomabb életviszonyainkat a szellemtelenebb katonai status quo határozza meg. A második világháború után német érdekszférából orosz érdekszféra lettünk, s az autonómia iskolája helyett továbbra is a cenzúra iskolájába kell járnunk.
A birodalmi érdek itt mindig előbbre való volt a népfelség és a képviseleti kormányzás elveinél, itt az érvek meghunyászkodnak a nyers hatalom előtt, ez megkülönböztet minket a nyugati emberektől, hozzájuk képest képmutatók vagyunk, s egyszersmind cinikusak. A mindenkori elit többsége józanabbnak látta a fönntartásos együttműködést: tegyünk úgy, mintha önként odaadnánk nekik a szabadságunkat, s itt egy kacsintás: majd apránként úgyis visszalopkodjuk. Nagyon apránként, mondta a radikális kisebbség. Minden évszázadra jutott egy-két vérbe fojtott fegyveres felkelés a nemzeti és társadalmi szuverenitásért...