Payday Loans

Keresés

A legújabb

Az állambiztonság piszkos trükkjeiből - 40 éve történt... PDF Nyomtatás E-mail
Jövőrontó közelmúlt
40 éve történt
AZ ÁLLAMBIZTONSÁG PISZKOS TRÜKKJEI
[egy részlet levéltárunk történészének tanulmányából]
"„Sok évszázados barátságunk, közös nemzeti hagyományaink végső feladását jelentené, ha mi magyarok e tragikus helyzetben elmulasztanánk együttérzésünk kifejezését lengyel testvéreink iránt” – kezdődött az ellenzék 1981. december 21-én kiadott felhívása, amelyben a szükségállapot bevezetése utáni adománygyűjtésüket jelentették be. A felhívást a Szabad Európa Rádióban (SZER) is közzétették, és a felajánlások folyamatosan érkeztek a megadott címekre. A hatalom azonban december 13-a után ezt a karitatív támogatást sem tűrhette. Miután a belügyi szervek megállapították, hogy „az akció szervezőinek társadalmi veszélyessége fokozatosan nő”, 1982. január 21-i keltezéssel „Kéregetők" fedőnéven tervet dolgoztak ki az ügy elgáncsolására.
A rendszer atmoszférájának és a hatalom módszereinek érzékeltetésére néhány részlet az operatív kombinációk címen kidolgozott tervből:
„Balczó András – aki erősen moralizáló személyiség, hívő katolikus – [...] a konkrét segélyezésre nem lát lehetőséget, ezért lelkiismereti okokra hivatkozva a szervezéstől visszalépett. [...] Az ellen viszont nem emelt kifogást, hogy nevét a SZER továbbra is a szervezők között említse. Ezért szükséges további leválasztása, a szervezőkkel való szembefordítása. Ennek érdekében első lépésként két levelet küldünk részére. Egy becsmérlő hangvételűt, melynek mondanivalója: olimpiai bajnokhoz méltatlan magatartás a SZER-ben olcsó népszerűséget kergetni. [...] Ezt egy volt falubelije nevében, névtelenül küldenénk. Egy sajnálkozó hangvételűt, melynek mondanivalója: a Vöröskereszt erőfeszítéseivel párhuzamosan zajló szervezéssel [...] árt a humanitárius tevékenység igaz ügyének.
A két fő szervező, Krassó és Kerényi szembeállítását a következőképpen gondolták megoldani:
„Kerényi Grácia [...] az adományokat »szórakozottan« adminisztrálja. [...] Ezért ezt kihasználva, az adminisztráció pontosságára kínosan ügyelő [...] Krassó Györgyöt egy magát megnevezni nem akaró orvos nevében felhívjuk. Az orvos közölné, azért fordul hozzá, mert egy barátjától hallotta, hogy annak pénzküldeményét visszaigazolta. A saját maga által – Kerényi Gráciának – küldött 3000. Ft-ról viszont nem kapott visszaigazolást. [.] Felkéri, ezt az ügyet Krassó rendezze le, mert ő is van olyan, mint akárki.”
Krassó az állambiztonsággal való viaskodás terén több évtizedes tapasztalattal a háta mögött jogosan ügyelt az ügyvitel precíz betartására. Jól sejtette ugyanis, hogy egy ilyen ügy kompromittálására a szervek a gazdasági visszaélés vádját kívánják használni. Ezt elkerülni azonban még a legakkurátusabb adminisztrálással is lehetetlen volt az állambiztonság ügynökeinek provokációja mellett.
[Lengyel Gabriella részére] „Megfelelő időpontban »Katowice« jeligével levelet adunk fel. Ez 1000 Ft-os adományról szólna, de csak 500.- forintot tartalmazna. Egy másik levelet „Hittestvér” jeligével adnánk fel. Ez lengyel nyomorgó katolikusoknak szánt 800.- forint megküldéséről szólna, de pénzt nem tartalmazna. [.] Ezt követően „Katowice” telefonon érdeklődne, hogy megkapták-e a küldeményét. A hiány szóba kerülése esetén levélben Balczó Andráshoz fordulna [.] és felháborodva közölné vele, hogy meg fogja találni a megfelelő módot, hogy a csalást leleplezze. „Hittestvér” néhány napos késéssel ellenőrizné telefonon „az összekuporgatott” pénz megérkezését, a hiányt zavarodottan, kétségbeesetten venné tudomásul.”
Ilyen előkészítés után tervezték az ügy államigazgatási hatáskörbe való átadását. „Dr Krassó György [...] kompromittálását a BM III/III-3. osztály hajtsa végre, az alábbiak szerint: »Kertész« fn ügynök saját nevén postai pénzutalvánnyal felad Krassó György címére 3000.- Ft-ot. [...] Ezt követően telefonon érdeklődik a Vöröskeresztnél, hogy Krassó felhívása azonos-e a segélyakciójukkal. Ezután [...] pénze visszakövetelése érdekében személyesen felkeresi a tanácsi szerveket. Az ügymenetet úgy alakítjuk, hogy a tanács bekéresse az akció során keletkezett jegyzékeket, listákat és elszámoltassa Krassó Györgyöt. [...] A tanács csalás bűntettének alapos gyanúja miatt feljelentést tesz és átadja az ügyet az illetékes rendőrkapitányságnak.”
A hat oldalon keresztül, tucatnyi ember lejáratását és összeveszejtését a legapróbb részletekig kidolgozó javaslat a következő mondattal zárul: „Az egyre nagyobb társadalmi veszélyességű ellenzéki akció visszaszorítása, a szervezők bomlasztására és lejáratása érdekében kérjük a javaslatban foglalt intézkedések végrehajtását engedélyezni.”
Szekér Nóra: A lengyel-magyar barátság dimenziói a kommunista diktatúra idején
A csatolt fotón az állambiztonsági akció egyik célpontja, Kerényi Grácia Mészöly Miklós és Csoóri Sándor társaságában, a Rézkakas étteremben (Budapest, 1983.) Fotó: Kertész Dániel
A csatolt fotón az állambiztonsági akció egyik célpontja, Kerényi Grácia Mészöly Miklós és Csoóri Sándor társaságában, a Rézkakas étteremben (Budapest, 1983.) Fotó: Kertész Dániel
10
3 megosztás
Tetszik
Hozzászólás
Megosztás

LAST_UPDATED2