Payday Loans

Keresés

A legújabb

Nagy B. Márton: Az én biztonságomért egy gyereket se oltsanak be covid ellen! PDF Nyomtatás E-mail
Egészséges vagy beteg ember - és a gyógyulása...
2021. december 17. péntek, 09:59

Nagy B. Márton:

Az én biztonságomért egy gyereket se oltsanak be covid ellen!

https://www.szilajcsiko.hu/single-post/nagy-b-marton-az-en-biztonsagomert-egy-gyereket-se-oltsanak-be-covid-ellen

„Vigyázz azért, ha hadnagy, ha kapitány vagy, és ne mondjad kárvallásod után: nem gondoltam volna.

Azzal a szégyent magadról el nem törlöd, és meg nem mented magad a kárvallástól.”

Zrínyi Miklós – Vitéz Hadnagy



Rövidesen megkezdik az 5–11 éves korosztály oltását a covidhoz kapcsolódó vakcinákkal. Az aranyborjú erősen fénylik és hangosan bőg, szinte lehetetlen kivonni magunkat a hatása alól. De mit is lehet látni, ha elfordítjuk a fejünket és megpróbáljuk visszanyerni az érzékszerveink működőképességét?

Idén december hetedikén Szlávik János a Kossuth rádióban (2021. december 7. Kossuth rádió: Jó reggelt, Magyarország!) azt nyilatkozta, hogy ha meg akarjuk védeni a gyerekeinket, mindenképp az oltás mellett döntünk. De mitől is kell megvédenünk őket?

Három indokot említett, ami a gyerekek oltása mellett szól.

Az első, idézem: „A delta variáns jobban terjed a gyermekek között, tehát úgy tűnik, hogy a gyermekeinket az oltással tudjuk megvédeni. Előfordulnak súlyos esetek a gyermekek között is, tehát hogyha arra gondolunk, hogy mindenképpen szeretnénk a gyermekünket a korona vírustól megvédeni, mindenképpen az oltás mellett kell dönteni.”

Alapvetően, ha egy vírus terjed, önmagában még nem probléma. Amennyiben súlyos szövődményekkel, esetleg halállal jár, az már sokkal inkább. Szeretik az „oltáselleneseket” megvádolni azzal, hogy összekeverik a járvánnyal kapcsolatos fogalmakat, hogy alátámasszák az érvelésüket, de mint a fenti példa is mutatja, ezzel a módszerrel mások is előszeretettel élnek.

Mit is mondanak az adatok a koronavirus.gov.hu oldalon az elhalálozásról 2021. 12. 09-én?

2020. március 15-óta, amikor a hivatalos adatok szerint az első koronavírussal összefüggő haláleset történt, négy pusztító hullámban 36 263 honfitársunk halt meg Magyarországon. Hatalmas szám. Minden egyes haláleset önmagában is tragédia, de ha társadalmi szinten is vizsgáljuk, csökkenő születésszám mellett a megugró halálozás az egész nemzetre is kockázatot jelent. (Itt most nem szeretnék belemenni az olyan kérdések vizsgálatába, hogy minden adatbázis legfeljebb annyit ér, mint amennyire pontos az adatbevitel, vagy hogy mekkora eltérés látszik a KSH által közölt éves halálozási adatok és a coviddal kapcsolatos számok között. Ez talán egy későbbi írás témája lesz.) De megpróbálok a témánál maradni: Mennyi volt ebből az 5–11 éves korosztályban?

0 (nulla)

Akkor ezt most még egyszer: A járvány kitörése óta eltelt 21 hónapban, amikor emberek tízezrei hunytak el a járvány miatt, az 5–11 éves korosztályból egy esetre sem tudták ráfogni, hogy a covid miatt történt.

Ha egy kicsit tágítunk az objektívünk látószögén, és egy nagyobb csoportot veszünk górcső alá, a 0-18 éves korosztályt, akkor már sajnos találunk olyan eseteket, amelyeknek végképp nem lett volna szabad megtörténniük.



Ők 11-en vannak, reméljük, nem is lesznek többen. Mindannyian valamilyen más betegséggel is küzdöttek. A legfiatalabb, akinél nem regisztráltak alapbetegséget, 23 évesen hunyt el.

A www.wochenblick.at brit adatokra és egy német tanulmányra (ami még nem ment át peer review-n) hivatkozva arról ír, hogy a 18 év alattiaknak 99,9% esélyük van arra, hogy túléljék a koronavírus fertőzést, az 5–11 éves korosztályon belül pedig nem számítható ki a kockázat, mert nem történt még ilyen haláleset.

Pontos adatunk nincs arra vonatkozóan, hogy mennyien lehetnek a gyerekek között, akik megfertőződtek. Erre ugyanebben az interjúban is kitértek:


Riporter: „Mekkora a fertőzöttség? Lehetett olvasni egy gyermekorvos adatai alapján ugye 15-ből akár 5-6 is fertőzött lehet. Ezt hogy érzi, reális, vagy túlzás?”

SzJ: „Igazából nagyon nehéz megmondani, hiszen a gyerekeknél sokkal több a tünetmentes fertőzött, tehát hogyha folyamatosan tesztelnénk őket, akkor talán kiderülne, hogy mennyi a fertőzési arány, de akárhogy is nézzük, azért ez a felnőttek betegsége, tehát sokkal kevesebb gyerek van.”

Ami biztos, hogy az elmúlt közel két évben nagyon sok 5–11 év közötti gyerek is megfertőződött, de ezzel összefüggésben haláleset nem történt. Marad tehát a kérdés, hogy mitől is kell megvédenünk őket?

SzJ: „A gyermekeket sokkal inkább járványügyi szempontból oltjuk, hiszen hála annak a jó Istennek, azért ez a betegség, mint látjuk, csak a felnőtteket betegíti meg olyan súlyosan, hogy kórházba kerüljenek, bár vannak gyermekek kórházban, sőt, a gyermekeknél akár enyhe betegség után is kialakulhat egy olyan immunológiai gyulladásos megbetegedés, ami miatt a gyereket kórházba kell vinni és csak utólag derül ki, hogy koronavírus fertőzött volt. Azt mindenképpen jó tudni a szülőknek, orvosoknak, hogy ezek a tünetek a láz a hasfájás a gyengeség az étvágytalanság a fejfájás ezek mind-mind lehetnek egy korona vírust követő gyulladásos megbetegedés tünetei.”


Riporter: „Tartós szövődmény őnáluk lehet? Súlyosabb következmény?”

SzJ: „Ritkábban, de előfordul, ahogy a felnőtteknél látjuk, hogy 15-20%-ban poszt tünetek alakulnak ki, ez a gyermekeknél is lehet. Ezek mind-mind olyan indokok, amik mindenképpen meggondolásra késztetik a szülőket a gyerek oltásával kapcsolatban.”


Nos, igen. Jó lenne meggondolni, de mi alapján? Lehetséges, hogy ritkábban előfordulhat? Egy másik orvossal készült interjúban a szívritmuszavart említették meg, mint lehetséges szövődményt. Milyen előzményekkel, körülmények között és milyen gyakorisággal? Csak hogy néhányat említsek a felmerülő kérdések közül, amire nem érkezik válasz. Ezek a megjegyzések a szülők (és ezáltal a gyerekek) félelemben tartására alkalmasak, de ennek alapján érdemi kockázatelemzést nem lehet végezni. Ez nem tájékoztatás, hanem ijesztgetés. Abban nincs semmi meglepő, hogy egy orvos sok beteget lát, köztük tragikus sorsúakat is, de emiatt figyelmen kívül és érdemi információ nélkül hagyni az egészségeseket, vagy azokat, akik nem kerülnek kórházba az már sokkal inkább probléma.


Második állítás: „A gyerek megfertőződhet tünetmentesen, ezáltal hazahozhatja a vírust, megfertőzheti a szülőket, nagyszülőket.”


Az oltottak/oltatlanok fertőzőképessége kapcsán többféle álláspont is elhangzott már a hazai médiában. Hallottuk már, hogy az oltás minden problémát megold, hogy az oltottak nem fertőznek, de azt is, hogy mégis, vagy akár áttöréses esetek is lehetnek. A Nature folyóiratban megjelent cikk szerint több kutatás is foglalkozott már a témával és azt találták a delta variáns esetében, hogy az oltottak és az oltatlanok is fertőzhetnek. Különböző vagy akár ugyanolyan mértékben, ezt nem tudjuk. Az omikronról pedig az a hír járja, hogy sokkal inkább fertőző, mint a delta.

Ennyi ellentmondásos információ között, kihez lehet fordulni? Ki viseli a felelősséget? Az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency – EMA), amely a vészhelyzeti engedélyt (conditional marketing authorisation (CMA)) megadta a Pfizer BNT162b2 (más néven Comirnaty) oltóanyagának, ezt írja a 2021. december 7-én frissített, erre az oltóanyagra vonatkozó áttekintőjében:


„Képes a Comirnaty csökkenteni a vírus átadásának lehetőségét egyik emberről a másikra? A Comirnaty vakcina SARS-CoV 2 vírus közösségben való terjesztésére gyakorolt hatása egyelőre nem ismert. Egyelőre nem tudjuk, hogy a beoltott emberek hordozzák-e vagy terjesztik-e a betegséget.”


A helyzet kezd egyre elszomorítóbb lenni, nem igaz?

Haladjunk is tovább a harmadik állításhoz:


„illetve a harmadik, az oltott gyermek nem kerül karanténba, tehát hogyha az osztályban találnak egy fertőzött gyereket akkor az oltott gyereket nem kell karanténba küldeni. Nem kell a szülőnek otthon maradni vele.”


Mit is jelent ez? Ha egy oltott gyerek egy fertőzöttel került közvetlen kapcsolatba, tehát potenciálisan megfertőződött, akkor rá nem vonatkozik a karantén. Annak ellenére nem, hogy semmi sem bizonyítja, hogy nem adhatja tovább a fertőzést. Mintha ellentmondást lehetne felfedezni az előző állítással.

Saját tapasztalat, hogy az iskolák egyébként sem reagálnak túl hatékonyan az ilyen esetekre. Két gyerekem osztályában is elrendeltek karantént az elmúlt hetekben, de onnantól kezdve, hogy a fertőzött osztálytárs utoljára bent volt az iskolában, 2-3 tanítási nap is eltelt, mire érdemben reagálni tudott az intézmény. Menjünk biztosra, miután mindenkinek volt lehetősége megkapni a fertőzést, küldjük haza az oltatlanokat. Az oltottakat, ill. akik az igazolt fertőzöttel közvetlenül nem találkoztak, hagyjuk tovább fertőzni. Ez a hatékonyság, illetve a hivatalos eljárásrend engem arra enged következtetni, hogy igazából itt nem lehet baj. Ha a felelősök félnének attól, hogy az iskolákban gond lehet a járvány terjedéséből, akkor ennél sokkal nagyobb hatékonyságot követelnének meg és egy logikus eljárásrendet követnének.

A miértekre tehát választ kaptunk, de mi a helyzet a mivel kérdéssel? Pfizer, kizárólag. Van, ahol nem oltják a 11 éven aluli gyerekeket ezzel az oltóanyaggal, mert vizsgálják az összefüggéseket az oltás és a 12–17 éves korosztály körében megjelenő szívizomgyulladás között.

Az Amerikai Gyógyszerügynökség (U.S. Food and Drug Agency – FDA) 2021. augusztus 23-án kiadott, Comirnatyra vonatkozó jóváhagyásában kitér arra, hogy az engedélyezés során előterjesztett dokumentációban nincs elegendő adat a nemkívánatos események közül a szívizomgyulladás és szívburokgyulladás oltási mellékhatásként kialakulásával kapcsolatban. Ezért erre vonatkozó további kutatás elvégzésére kötelezi a gyártót.

A nemkívánatos események kapcsán az Közegészségügyi és Orvosi Szakemberek az Átláthatóságért (Public Health and Medical Professionals for Transparency) oldalon közzétett dokumentumokban is találhatunk némi információt. A 2020. december 1. – 2021. február 28. közötti időszakra vonatkozóan a gyártó felé 42 086 ilyen esetet jelentettek 158 893 eseményből az összes országból, ahova szállítottak. A jelentés ismerteti az életkorra és a mellékhatás jellegére vonatkozó bontást, valamint azok súlyosságát. 17 éves vagy annál fiatalabb személyre vonatkozóan 175 esetet jelentettek (ebből 46 esetben volt 16 évesnél és 34 esetben volt 12 évesnél fiatalabb).

Sajnos a teljes beadott oltás mennyiségét kitakarták a dokumentumból, így nem lehet meghatározni, hogy ez milyen arányt jelent a teljes létszámra vagy a 17 év alatti korosztályra vonatkozóan. Ezen kívül az sem derül ki a dokumentumból, hogy milyen mellékhatások, súlyosak vagy enyhék jelentkeztek az ő esetükben. A mellékhatásokat 10 nagyobb csoportba sorolja, melyek közül a négy leggyakoribb: általános rendellenességek és a beadás helyén keletkezett tünet (51 335 esemény), idegrendszeri rendellenességek (25 957), izom-csontrendszeri és kötőszöveti rendellenességek (17 283), gyomor- és bélrendszeri rendellenességek (14 096). Mindegyik kategóriának hozzávetőleg a fele volt súlyos, fele enyhe következmény.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Feltételezett mellékhatásokról szóló jelentések adatbázisába 624 896 esetet regisztráltak 2021. 12. 11-ig a Pfizer covid vakcinájával kapcsolatban az Európai Gazdasági Térség (EEA) országaiban. A négy leggyakoribb mellékhatás-csoport itt is hasonlóan alakul: általános rendellenességek és a beadás helyén keletkezett tünet (362 614 esemény), idegrendszeri rendellenességek (241 688), izom-csontrendszeri és kötőszöveti rendellenességek (176 037), gyomor- és bélrendszeri rendellenességek (117 909).

Az USA is üzemeltet hasonló adatbázist, ennek a neve VAERS (Vaccine Adverse Event Reporting System), melyben 305 266 esetet (1 304 092 eseményt) regisztráltak. Itt nincs csoportosítás, csak az egyes tünetek gyakoriságát lehet látni. 3 341 esetben regisztráltak halált mellékhatásként, ez 1,09%-a az összesnek.

Mindkét rendszerbe bárki rögzíthet adatot mellékhatásról, tehát nem számítanak igazolt eseményeknek. Továbbá ezeket az adatokat önmagukban értelmezni nem lehet, fontos összevetni a beadott oltások számával. Az USA-ban 2021. december 7-én ez a szám 275 121 905, az EEA-ban 2021. december 10-én ugyanez 571 025 634 beadott Pfizer vakcina, ez 0,1% körüli mellékhatás-előfordulást jelent.

Az Európai Gyógyszerügynökség korábban hivatkozott dokumentumában arra a kérdésre, hogy a Pfizer oltás mennyi ideig nyújt védelmet, a következő választ adja:

„Jelenleg nem ismert, hogy meddig tart a védelem. A klinikai tesztelés alatt beoltottakat figyelemmel kísérik a következő 2 évben, hogy a védettség időtartamáról több adatot gyűjtsenek.” Ez azt is jelenti, hogy semmilyen egyéb hatásról sem rendelkezhetnek hosszú távú adatokkal.

Ember legyen a talpán, aki ezek alapján felelős döntést tud hozni. Tudjuk, hogy a vírus az 5–11 éves korosztály életére eddig nem jelentett veszélyt, a szövődmények kapcsán pedig nem kapunk adatokat. A fertőzés továbbadása tekintetében sem tisztázott, hogy hasznos-e az oltás beadása. A Pfizer vakcina kapcsán volt, ahol kétségek merültek fel, de nálunk továbbra is biztonságos oltóanyagnak tartják, ugyanakkor hosszú távú tapasztalatok még nincsenek vele kapcsolatban.

Három szempontból érdemes megvizsgálni egy vakcina beadásának kérdését, és ha akár csak az egyik kérdésre is bizonytalan a válasz, komoly vizsgálatnak kell alávetni a kockázatokat:


biztonságos – Személyesen ismerek olyan embert, aki a vírus miatt halt meg. Olyat is, aki a fertőzés súlyos szövődményei miatt hónapokig szenvedett. De sajnos olyat is ismerek, akinél az oltás után jelentkeztek hónapokig fennálló mellékhatások, és olyat is, akinek az orvosa is elismerte, hogy az oltás miatt lett rosszul és halt meg hónapokkal később. Ami kevésbé tartozik ide, hogy olyat is ismerek, szintén személyesen, aki azért halt meg, mert hónapokig nem kapott megfelelő orvosi ellátást, csak telefonos távgyógyításban részesült. Mikor a mentőt kihívták hozzá, már késő volt. (Egyik esetet sem az ismerős ismerőse hallotta valahol, nem városi legenda).

A www.wochenblick.at fentebb idézett cikkében az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), Feltételezett mellékhatásokról szóló jelentések adatbázisában található adataira hivatkozva arról ír, hogy 64 haláleset történt eddig a 18 éven aluliak között az oltás következtében. Még egyszer, ezeket az eseteket bárki bejelenthette, és nem igazolt esetek. Az viszont biztos, hogy az oltás hosszú távú hatásai nem ismertek.


hatékony – A fertőzés továbbadása szempontjából kétséges a hatékonyság, a vírust oltottan is meg lehet kapni és lehet terjeszteni. A brit adatokra szokás hivatkozni ebben a kérdésben, mert ott legalább közzéteszik az oltottsággal kapcsolatos adatokat. Kétségtelen, hogy ha összehasonlítjuk a mostani hullám halálozási görbéjét az előzővel, akkor szembetűnő a csökkenés, az our world in data oldalon elérhető adatbázis alapján.

Az adatokat vizsgálva viszont az is kiderül, hogy akár az igazolt fertőzöttek számához, akár az oltott/oltatlan népesség arányához (2021. 12. 09-i adat: 1 oltás 76,2%; 2 oltás 69,4%; 3 oltás 33,0%) viszonyítjuk a súlyos lefolyású, kórházi kezelést igénylő eseteket és a halálozásokat, akkor az oltottak vannak többségben vagy jelennek meg közel azonos arányban.

A jelentésből kiderül, hogy október 25. és november 21. között 833 332 regisztrált Covid-19-eset, 9094 Covid-19-es kórházi kezelés és 3700 Covid-19-halálozás történt. Ezek közül az összes eset 39%-át, a kórházi kezelések 34%-át és az összes halálozás 19%-át a be nem oltottak tették ki. Másfelől pedig a beoltottak tették ki az összes eset 61%-át, a kórházi kezelések 66%-át és az összes halálozás 81%-át.”

Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos csoportnál az oltás vagy nem fejtett ki semmilyen védelmi hatást, vagy rontott a helyzeten. Az oka lehet az, hogy csak egy adag oltást kaptak, és azt is túl régen, vagy lehet más is. Ez egyelőre csak spekuláció.


szükséges

Az 5–11 év közötti egészséges gyerekek között az eddigi adatokból az látszik, hogy a covid fertőzés miatti elhalálozás elkerülése érdekében nem szükséges az oltás. Ha és amennyiben elfogadjuk, hogy az oltás kedvezően hat a szervezetre, akkor legrosszabb esetben a kórházi kezelést lehet elkerülni vele.

Minden szülőnek a saját felelőssége, hogy helyes döntést hozzon a gyerekei biztonságával és egészségével kapcsolatban. Mielőtt bárki az oltás mellett döntene, tisztázni kell az eddig felmerült kérdéseket. Ki kell kényszeríteni az orvosokból, újságírókból, kormányzati szereplőkből, hogy valódi adatokon nyugvó, megfelelő minőségű tájékoztatást adjanak, ahelyett, hogy igyekeznek lejáratni azokat, akikben kétségek merülnek fel. Ki nevezné be a gyerekeit egy gyógyszerkísérletbe anélkül, hogy azt egy súlyos, más ismert módon nem gyógyítható egészségi állapot indokolná? Jelenleg nagyon úgy néz ki, hogy a többségnél ilyen ok nem áll fenn. Egy T-sejtes immunitás-tesztelés pedig megbízható támpontot adhat a szülők kezébe.


Az én biztonságomért pedig egy gyereket se oltsanak be covid ellen!

Forrás:



LAST_UPDATED2