Payday Loans

Keresés

A legújabb

Állami gondozottak - Buzulás, homoszex a falak mögött  E-mail
Írta: Jenő   
2021. október 07. csütörtök, 10:10

Állami gondozottak - Szex a falak mögött

KASSAI TINI2011.11.15. 8:07


Néhány napja röppent fel a hír a tehetséges énekesnőről, Oláh Ibolyáról, hogy leszbikus kapcsolatban él egy fiatal nővel. Nem ő azonban az egyetlen "celeb", aki immár nyíltan vállalja másságát - Gallusz Niki is így tett. Ibolya esete azonban más, hiszen az intézetben felnőtt gyerekek között köztudottan magas a homoszexuális kapcsolatok száma.



A homoszexualitás "kialakulásáról" a mai napig megoszlanak a vélemények. Nem tudhatjuk ugyanis biztosan, hogy mi áll a háttérben: a hajlam, az öröklődés vagy a környezet.



Thinkstock

Az Ország Nagy Szextesztjének adataiból kiderült, hogy a homoszexuálisok 11%-ának a 6 éves kora előtti időszakban volt az első szexualitáshoz köthető élménye. A biszexuálisokra ugyanez jellemző, a heteroszexuális huszonéves férfiaknál ez az arány csak 6%. Ez egyfelől azt jelenti, hogy a szexuális abúzus fontos tényező lehet a homoszexualitás kialakulásában, másrészt azt, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő gyerekek nagyobb arányszámban találkoznak szexuális erőszakkal vagy "csábítással". Nem tudhatjuk, hogy a tesztet kitöltők gyermekkorukban családban éltek vagy sem, de feltételezhető, hogy a családi körön kívül, intézményi körülmények között nevelkedett gyerekek számára nagy kockázatot jelent az "összezártság" és az érzelmileg hideg légkör.

Melinda, ápolónő (37)
"Abban a szobában, ahol én laktam, nyolcan éltünk együtt, és csak ketten ismertük a 'lányszex' örömeit. Az ágyunk össze volt tolva, bár amikor lebuktunk, a nevelők megkértek minket, hogy húzzuk szét őket. Ennek ellenére mindig találtunk alkalmat arra hogy Tamarával 'szeressük' egymást: hamarabb meglógtunk az óráról, vagy benn maradtunk hétvégén, és megvártuk, amíg mindenki hazament, vagy kiosontunk a kiserdőbe. Kicsit furcsán néztek ránk a többiek, de azért elfogadták a dolgot. Ebből nem volt konfliktus közöttünk."

Miért lehet gyakoribb a homoszexualitás intézeti körülmények között?

Két lehetséges oka van az intézményi körülmények között kialakult homoszexualitásnak:

Az első esetben a szex egyfajta szeretetkapcsolatot jelent a felek között, ami olykor az első vagy az egyetlen a fiatalok életében. Az aktus, az érintés, a gyengéd simogatás ilyenkor kifejezetten kellemes élmény, és gyorsan bevésődik. A sokszor fizikailag és érzelmileg egyaránt bántalmazott, sérült gyerekek számára a szex - akárcsak a börtönben lévő embereknél - egyfajta érzelmi kapaszkodó. Valaki akarja őket, valaki számára az ő személyük kiemelten fontos. Az intézetekben a homoszexuális kapcsolatok kialakulásának és az aktusok lebonyolításának kedvez az összezártság is. 




Thinkstock

Bea, varrónő (41)
"Az intézetben a paplanom alá bújt az egyik felsős lány, csókolgatott, a bugyimba nyúlt és arra kért, hogy simogassam az ágyékát. Csak 10 éves voltam, de már nagyjából tudtam, hogy mi történik, és először nem nagyon tetszett az egész. Az a lány vette el a szüzességem is egy kicsit később. Túl mélyen nyúlt belém és vérezni kezdtem."


A másik ok lényegesen ritkább: ebben az esetben a kapcsolatot csak az egyik, jellemzően az erősebb partner akarja, és a gyengébb, fiatalabb gyermeknek " bele kell mennie" a játékba. Ezt az erőszakos fél viszonylag könnyen elérheti zsarolással,  fenyegetéssel, esetleg ígéretekkel. Néha még a fenyegetés sem kell, mert a helyzet már önmagában fenyegető, ha a kisebb gyerek "magára marad".  Ilyenkor egyféle önvédelem áll a homoszexuális aktusok gyakorlása mögött.

Fontos az is, hogy az intézetből kikerülő fiatal számára a homoszexualitás - amennyiben szexuális tapasztalatainak lényeges hányada homoszexuális volt, még akkor is ha erőszak hatására élte meg őket - feltehetőleg minta marad.

Anna, fodrász (35)
"11 éves voltam, amikor intézetbe kerültem. Sokan voltunk testvérek, apánk ivott, anyánk nem tudott eltartani minket, és új életet akart kezdeni, ezért bedugott minket az intézetbe. A testvéreim egy alföldi intézetbe, én a Dunántúlra kerültem - egyedül. Gyorsan érő lány voltam, aminek látható jelei voltak. Gyorsan le is csapott rám egy akkor 15 éves, nagyhangú csaj, Andi. Neki nem lehetett nemet mondani, de az első egy-két éjszakai sírás után nem is akartam, mert nem is volt olyan szörnyű a dolog. Különösen akkor, amikor már megtanította, hogyan tudom magam simogatni addig, amíg orgazmusom nem lesz. Én nem avattam be kisebbeket, de amíg intézetben voltam, akadtak lánykalandjaim. Ma sem jó a szex pasikkal, még ha nem is vallom magam leszbikusnak."

Thinkstock


Szakértőnk, Majsai László pszichopedagógus véleménye:

"Több mint 10 évig dolgoztam állami gondoskodásban élő gyerekekkel a fóti 'gyeriben' (Ma Károlyi István Gyermekközpont), és több mint 5 évig éltem a közvetlen közelükben egy szolgálati férőhelyen a 'kerítésen belül'. Ez idő alatt  lehetőségem volt megismerni és megérteni (elfogadni nem mindig!) a növendékek szexuális érési folyamatát, illetve testi kapcsolataik motivációját, technikáját. Véleményem szerint valóban a szeretetéhség, a gyöngédség és kényeztetés vágya, az odafigyelés és az 'én is fontos vagyok valakinek' érzés megélésének lehetősége segíti az érdeklődés kialakulását, elmélyülését és a szexuális élet megkezdését a növendékek között. Ugyanakkor a 'börtönszex-szindróma' már régen nem (20 éve biztosan nem!) jellemző. A '90-es évektől már heterogén nemű és korú csoportokban történik a nevelés, így pont arra van lehetőség, hogy az ellenkező nemű társakkal kerüljenek - sajnos nem intim! - kapcsolatba. A meztelen testek véletlen vagy kitervelt megpillantásának gyakori lehetősége kifejezetten felhívó jellegű, a 'testvérként élünk', de nem vagyunk testvérek szabadsága pedig szinte tálcán kínálja az alibit a testi kapcsolat kipróbálásához. Sajnos sokszor válik 'fizetőeszközzé' a szex akkor, amikor nem nagyon van más tulajdonuk. Szerencsére vannak olyan gyerekek is, akiknél az őszinte szeretet motiválja a kialakuló kapcsolatot. Tapasztalataim szerint a homoszexualitás (mely a vizsgált körülmények között nagyobb mértékben jelentkezik lányoknál) kialakulása mögött legtöbbször egy az otthonról hozott molesztálás, abúzus (nevelőapa vagy akár édesapa, báty) áll, amelynek hatására az elszenvedő fél elfordul a férfiaktól. Nagymértékben befolyásoló tényező az is, hogy az egymástól megtanult kényeztetés, tökéletes technika lehet a magányos örömszerzéshez, a valódi orgazmusig tartó önkielégítéshez, amit sok növendék gondol - sajnos - jövendő élete 'egyetlen' igazi örömforrásának.

LAST_UPDATED2