Amikor megírtam a cikket a keresztrejtvényben üzenő öngyilkos pesti pincérről, még nem tudtam, hogy a rejtvényfejtés e módja akkoriban még meglehetősen új dolognak számított Magyarországon. Egy anekdota szerint alig több mint egy évvel az eset előtt, 1925 januárjában jelent meg az első magyar keresztrejtvény, méghozzá József Attila asszisztálásával.

“Van nekem elég rejtvény az életemben!”

Lássuk előbb a történetet a Népszabadság 2004-es cikkéből: “[Kristóf Károly újságíró] … szeretett játszani a szavakkal, érdekelte rejtett rendszerük. Így figyelt fel az angol lapokban megjelenő, fura “szórácsokra”. Talán azokat is valami avantgárd játéknak foghatta fel. Maga is összeállított egy ilyet, magyar szavakból. Amikor elkészült, szerette volna kipróbálni valakin. Leszaladt az EMKE-be, talált ott egy fiatalembert, aki a verseskötetét árulta. Fölhívta a szerkesztőségbe, leültette, s elé tette a feladványt. A fiatalember ránézett a trükkös négyzethálóra, s azt mondta: Van nekem elég rejtvény az életemben! – azzal felállt, és elment. Karcsi bácsi később nagy hírű poétaként látta viszont: József Attilának hívták. A keresztrejtvény azért megjelent, 1925 januárjában, a Ma Estében”.

A cikket olvasva bevetettem magam az OSZK mikrofilmtermébe, és a lap január 22-ei számában meg is találtam a rejtvényt, egy egész oldalas cikkbe ágyazva. Hogy valóban ez volt-e az első magyar keresztrejtvény, nem tudom, mindenesetre a Ma Este ezt állította, sőt, egy héttel később nagy büszkén – vagy pikírten – azt is szóvá tették, hogy “azóta már más lapok is követték” úttörő példájukat.

Érdekességként érdemes megjegyezni, hogy a mai keresztrejtvényhez hasonló feladványokat találni már a Benedek Elek szerkesztette, szatmári kiadású Cimborában is – itt van például a 623. oldalon ez az 1923-as pontrejtvény, amelyben a kitalálandó szavak kezdőbetűi egy értelmes szóvá állnak össze. Még nem keresztrejtvény, nincsenek rácsok és fekete négyzetek, de több elemében is hasonlít rá: jelöli a betűk számát és – egy oszlop erejéig – keresztben is működik.

Így nézett ki az első magyar keresztrejtvény

Ma Este keresztrejtvénye egy 10×10-es mező volt, 17 fekete négyzettel, 25 vízszintes és 18 függőleges elemmel:

Az első magyar keresztrejtvény

Vízszintes olvasandó: 1. Egy fővárosi színház. 2. Szórakozóhely. 3. Laknak benne. 4. Érc. 5. Uri Játék. 6. Állat. 7. Színházi kellék. 8. Külföldön sikert aratott magyar színmű. 9. Embert utánzó figura. 10. Háziállat. 11. Ismert budapesti filmszínház. 12. Keleti népfaj. 13. Fogoly. 14. Társasvállalat rövidítése. 15. Görög férfiszépség. 16. Szerb város. 17. Expresszionista művészeti lap. 18. Orosz folyó. 19. Az első ember párja. 20. Fényforrás. 21. Állat. 22. Budapesti kávéház. 23. Kérdőszócska. 24. Budapesti star. 25. Elem.

Függőleges olvasandó: 1. Magyar színpadi író. 9. Női név. 11. Időjelző. 18. Aki örökké vonz. 19. Földmives szerszám. 20. Indulatszó. 21. Harmadik személy. 23. Feltételes szócska. 26. Férfinév. 27. Északi katholikus nemzet. 28. Golyós játék. 29. Testrész. 30. Menyasszony neve. 31. Kellemetlen meglepetés. 32. Ugrándozó lény. 33. Kínai cserjéből készült ital. 34. Gazdasági intéző. 35. Görög isten.

A megfejtések jöhetnek a kommentek között!

Szórakozási láz a “különcségek hazájából”

A rejtvényt kísérő cikkből kiderül: “a furcsaságok, különcségek hazájában, Amerikában uj szórakozási láz kerítette hatalmába az embereket. … a neve cross Word-Puzzle, magyarul keresztszórejtvény“. Mindenki ennek őrültje, “az iskolában a diák titokban a keresztszórejtvényt silabizálja a pad alatt“, az “irodában, üzletben, műhelyben egyformán a rejtvény fölé hajolva töpreng szabad idejében, sőt még munkaidő alatt is, a gyakornoktól kezdve a vezérigazgatóig, az utastól a főnökig – mindenki.” A rejtvényfejtést már az egyetemen is tanítják, megjelentek az első munkahelyi tiltófeliratok és viccek, és Párizs, London és Berlin is Amerika nyomába szegődött – derül ki a cikkből, amely rövid útmutatót is ad a fejtéshez.

Aki egyszer e rejtvényjátékot megpróbálta, rájön arra, hogy a kereszt-szórejtvénynél olcsóbb és intelligens emberhez méltóbb szórakozást mi sem nyújthat anno 1925-ben. A megélhetési gondok komor felhői elvonulnak a homlokodról, amíg egy-egy rejtvény fölé hajolsz” – írja a cikk szerzője. A cikkbe ágyazva, a rejtvény mellé még egy (x)-szel jelölt hirdetés is befért: a korszakalkotó találmányként jellemzett kozmetikai szerekkel felszerelkezett Podmaniczky utcai rendelőt reklámozva.

“A rejtvény nem rontja jobban a szemet, mint az olvasás”

A rejtvény megfejtését a kettővel későbbi számban tették közzé, itt hirdették ki az első nyerteseket is. Az 1027 beküldő közül Frank Ella Mah Yong játékot, ketten pedig újság-előfizetést kaptak (utóbbiak között volt Giampaolo Santelli konzulátusi titkár is). E számban üzentek először a rejtvényküldőknek, például ilyeneket: ” Jobbat kérünk”, “Kezdetleges még”, “Egy kicsit elkésett, talán más alkalommal szerencséje lesz” (későbbi számokban még a “Primitív” is becsúszott).

Február 12-én – szintén az olvasói levelek között – megtörtént az első rejtvénnyel kapcsolatos mítoszoszlatás, amikor a szerkesztő L. Blankának válaszolva azt írta: “az amerikai orvosok kijelentése csak érdek, a rejtvény nem rontja jobban a szemet, mint az olvasás“. A keresztszórejtvény kifejezést február 19-én váltotta fel az egyszerűbb keresztrejtvény, a hatodik feladványnál pedig már a szerző nevét – Kiss Judit – is közölték.

“Egyidős az emberiséggel”

Az újfajta őrületről az MTI tudósítója is megemlékezett 1925 májusában, a mágikus SATOR négyszögig vezetve vissza a játék eredetét:

kereszt_kari

A talányfejtés szenvedélye egyidős az emberiséggel. Már a legkezdetlegesebb időkben is hódoltak az emberek ennek a szenvedélynek és maga a még mindig megfejthetetlen szfinksz a talányok egyik legrégibb alakja. Újabban Amerikában és Angliában széltébe elterjedt keresztrejtvény-őrület csak az évezredek óta meglévő talányfejtési szenvedély egyik legújabb változata, amelynek előfutárja bizonyára a hírhedt mágikus négyszög volt”.

És a végére két érdekesség: a Ma Este január 29-ei számában egy karikatúrát is közölt a keresztrejtvényről (lásd jobbra), és még ebben az évben felhasználták az új őrületet kereskedelmi célú hirdetésben is – az Első Magyar Általános Biztosító Társaság a Világ című lap ünnepi számában karácsonyi fejtörés címmel hívta játékra az olvasókat.

Update | A Délmagyarország archívumában megtaláltam a szegedi lap első keresztrejtvényét is, 1925 szeptemberéből:

Abban a törekvésünkben, hogy a Délmagyarországot a nagy lapokkal minden tekintetben egynívón tartsuk és hogy az olvasóink részéről megnyilvánuló minden óhajt lehetőség szerint teljesítsünk, megkezdjük mai számunkban keresztrejtvények közlését” – írták. Itt pedig magát a feladványt is megtaláljátok.