Payday Loans

Keresés

A legújabb

Nagy kár, hogy szinte meg kellett halnom azért, hogy rájöjjek, mi a rossz és mi a fontos - a homo pedofil áldozat bajnok magánya és halálfélelme szülte betegsége  E-mail
Írta: Jenő   
2021. május 14. péntek, 05:53

A HALÁL TORKÁBÓL JÖTTEM VISSZA -

A VILÁGBAJNOK SPORTOLÓ DÖBBENETES VALLOMÁSA

 

LANTOS GÁBOR

2021.05.09.


A magasugrás egykori svéd világbajnoka és fedettpályás világcsúcstartója, Patrik Sjöberg döbbenetes időszakon ment keresztül. Előbb egy, a kocsija elé futó róka miatt szenvedett balesetet, majd elkapta a koronavírust. Sokáig élet és halál között lebegett. Azt mondta: látta azt a fényt, amelyről úgy beszélnek, hogy a halál pillanata előtti utolsó világosság. Megrázó vallomását a svéd Expressen című lap újságírójának mondta el.

Patrik Sjöberg lassú léptekkel érkezett az Expressen újságírójával, Anna Friberggel megbeszélt göteborgi találkozójára. Azt mondta, hogy mindenképpen a szabadban szeretne összefutni az újságíróval. Amikor kezet fogtak, s leültek egy padra, az egykori sportoló alig kapott levegőt. Hosszú időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egyáltalán beszélni tudjon.

Patrik Sjöberg egy 2011-es képenFORRÁS: AFP/-

116 kiló voltam akkor, amikor balesetet szenvedtem. A koronavírus legyőzése után, amikor hazaküldtek a kórházból, 90 kilót nyomtam. 26 kilót vesztettem el, úgy tűnt el rólam ez a súly, hogy szinte észre sem vettem. Persze nem ez volt a legnagyobb gondom akkor, amikor élet és halál között lebegtem."

Patrik Sjöberg
Az 56 éves svéd atléta az 1987-es római világbajnokságon nyerte meg a magasugrást 238 centis eredménnyel. Három olimpián indult. Az 1984-es Los Angelesben rendezett és az 1988-as szöuli játékokon ezüstérmet nyert, 1992-ben Barcelonában harmadik lett. A fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon 1985 és 1992 között négy aranyérmet nyert.

Az egykori kiváló atléta nagyon lefogyott, szinte alig áll a lábán. Azt mondja, hogy a séta egyelőre teljesen kikészíti, csak minden második nap próbálkozik meg ezzel. Amikor a séták másnapján felébred, még az is nehezére esik, hogy saját lakásában a konyhába kimenjen.

"Az én kálváriám 2021 január végén kezdődött el" - mesélte tovább Sjöberg. "Autót vezettem, amikor azt láttam, hogy egy róka szalad át előttem. Nem akartam elütni az állatot, ezért fékeztem egyet, de a kocsi megcsúszott és nekihajtottam az út menti szalagkorlátnak. Az autó teljesen összetört, kiszedtek belőle, de ekkor még nem éreztem azt, hogy nagy bajom lenne. A rendőrség kivitt a vasútállomásra, így vonattal mehettem tovább az eredeti úti célom, Stockholm felé. Másnap reggel arra ébredtem, hogy iszonyatos fájdalmaim vannak. Mint kiderült, négy bordám törött el a balesetben, és nehezen kaptam levegőt. Később belázasodtam és folyamatosan rázott a hideg. Ekkor már biztos voltam abban, hogy elkaptam a koronavírust."

Patrik Sjöberg az 1992-es barcelonai olimpián:

Stockholmból hazatérve Sjöberg nem tehetett mást, göteborgi lakásában önkéntes karanténba vonult. Nem találkozott senkivel, teljesen elszigetelte magát. "De ez sem segített. Az állapotom folyamatosan romlott, már a WC-re sem tudtam kimenni. Teljesen összeomlottam. Ekkor hívtam az egyik barátomat, aki megpróbált segíteni, de már mindketten tudtuk, hogy azonnal kórházba kell mennem. Amikor beraktak a mentőbe, már nem voltam magamnál. Később tudtam meg, hogy nagyon kevésen múlt az életem. Ha akkor a barátom nem hív mentőt, már ott, a saját lakásomban meghalok."

Ez a fotó akkor készült, amikor Sjöberg interjút adott az Expressennek:

Sjöberget először az Östra kórházba vitték Göteborgban. Onnan a Sahlgrenska kórházba szállították át. A röntgenfelvételek kétoldali tüdőgyulladást állapítottak meg. A helyzetet az is nehezítette, hogy Sjöberg ekkor már vérmérgezésben is szenvedett. Mesterséges kómába helyezték, lélegeztetőgépre kötötték. Így telt el a következő két hét. Közben az orvosok azon tanakodtak, hogy Sjöberg fél tüdejét eltávolítsák-e. Erre végül nem került sor.

"Két hét után próbálkoztak meg azzal, hogy felébresszenek. Ez nagyon nehezen ment. Sem a karomat, sem a lábaimat nem tudtam mozgatni. Az orvosok azzal biztattak, hogy ez ilyenkor normális. Egészen érdekes volt az első élmény az ébredés után.

A magasugrás egykori világbajnoka, Patrik Sjöberg két hétig volt lélegeztetőgépenFORRÁS: INSTAGRAM

Hallucináltam, azt hittem, hogy két orvossal beszélgetek valami irodában. Úgy láttam magam, hogy elegánsan felöltözve tárgyalok a doktorokkal. Majd, amikor végeztünk, jött értem egy repülő és Katarba utaztam, ahol szerződtetek Forma-1-es pilótának. Ilyen képek jelentek meg előttem a kórházi ágyon fekve. Aztán még rosszabb állapotba kerültem. Egy hétig valami egészen furcsa pszichoszomatikus állapotban feküdtem. Azt éreztem, hogy különböző fények irányítják az életemet, és láttam azt a fényt is, amelyről azok beszélnek, akik visszajöttek a halál torkából. Szinte biztos voltam abban, hogy meg fogok halni. Ott álltam a másik oldalon, de nemet mondtam. Nem akartam meghalni."

Sjöberg végül három hetet töltött az intenzív osztályon. "Négy-öt nap telt el, amíg újra beszélni tudtam. Kezdetben alapvető szavak sem jutottak az eszembe. A mobilomon sem tudtam írni. Megalázónak éreztem azt, ahogy a katétert belém vezették, hogy jöttek mosdatni.

Patrik Sjöberg edzője, Viljo Nousiainen (a képen balra), aki szexuálisan bántalmazta és kizsákmányolta a sportolótFORRÁS: AFP/JACK MIKRUT

Korábban sosem volt ilyen élményem. Közben azon gondolkodtam, hogy még egyszer én ezt biztosan nem akarom átélni. Eutanázia-párti vagyok, komolyan azt gondolom, hogy nem szabad egy embert ennyire kiszolgáltatott helyzetben hagyni. Minden egyes este, az alvás előtt azon járt az eszem, hogy vajon fel tudok-e ébredni másnap reggel? Halálfélelmem volt."

Sjöberg a sportolói pályafutásának befejezésével nem vetette meg az alkoholt, és kipróbálta a drogokat is. Most azt mondja, hogy ez a betegség ráébresztette, hogy soha többet nem élhet úgy, ahogy korábban. "Másfél éve tiszta vagyok, lejöttem a drogokról. De csak most, a mögöttem lévő időszak mutatta meg, mennyire nem éri meg az embernek kicsinálni magát. Kelj fel, reggelizz meg, menj el sétálni. Most ezek éltetnek, hogy meg tudom csinálni. Sokan a fejemhez vágták, hogy azért kerültem ebbe a helyzetbe, mert korábban kicsapongó életet éltem. Nincs igazuk, a koronavírus okozta szenvedéseknek nincs közük a korábbi életvitelemhez."

Patrik Sjöbergnek fiatalon sem volt könnyű élete. Mostohaapja, Viljo Nousiainen, aki a magasugró edzője is volt, szexuálisan zaklatta és kizsákmányolta a svéd atlétát. Sjöberg 10 évvel ezelőtt erről is írt abban a könyvben, amelynek az "Amit nem láttál" címet adta.

Az Amit nem láttál című könyvet 2011-ben írta meg Patrik SjöbergFORRÁS: AFP/-

Sjöberg korábban egy olyan csoportban dolgozott, amely segített azoknak az embereknek, akiket szexuálisan bántalmaznak. Ám ezt a munkáját elvesztette, s nagyon sokáig munkanélküli volt. Lenullázódtam, volt, hogy a parkolást sem tudtam kifizetni. Ez borzalmas érzés, de nem rosszabb, mint az, amikor az ember folyamatosan a halálra gondol. Nagy kár, hogy szinte meg kellett halnom azért, hogy rájöjjek, mi a rossz és mi a fontos. Néha még most sem tudom igazán, mi a fontos. De talán jobban tudom értékelni a kis dolgokat. A minap elmentem egy botanikus kertbe, és azon gondolkodtam, hogy hívják a virágokat. Rájöttem, hogy alig látom a különbséget a nyárfa és a juharfa között. Gondolkodóba estem, mert ezek a dolgok korábban sosem jelentettek problémát. De aztán rájöttem: nem ez a legfontosabb. Sokan nem élték túl ezt a járványt. Engem pedig most megnyugvással töltött el, hogy én túléltem. Ha nem lett volna bennem ennyire erős az élni akarás, valószínűleg meghalok."

 

 

LAST_UPDATED2