Payday Loans

Keresés

A legújabb

Nessus vére, Nessus inge  E-mail
Írta: Jenő   
2021. március 22. hétfő, 21:06

Nessus vére, Nessus inge

2016.08.29

 

Régimódi horrotörténet - új EuroAstra Internet Magazin

 

 

neminge.jpg

 

Éget, mint Nessus vére, ráégett, mint Nessus inge, szokták mondani az égetően (fontos/szükséges/sürgős) vagy a viselhetetlen/elviselhetetlen helyzetekre.

Nessus

Nessus, vagy Nesszusz a görög mitológia szerint egy kentaur volt (félig ember, félig ló), aki Heraklész halálát okozta, miután őt Heraklész már megölte.

Heraklész és Nessus

Heraklész volt aki a 12 feladatott teljesítette, a negyedik közben történt, hogy kentaurok támadtak rá, közülük néhányat megölt, a többiek mindenfelé menekültek. Az egyikük volt Nessus, aki egy folyó partján lett révész (ő visz át a túloldalra), később itt akart átkelni Heraklész a feleségével. Úgy egyeztek meg, hogy Heraklész magától átúszik, addig Nessus (aki kentaur) a hátán viszi át Heraklész feleségét.  Nessus (aki kentaur) viszont elrohant Heraklész feleségével, hogy illetlen kézzel illesse. Heraklész a túloldalról, mérgezett nyilával lőtte le Nessust, aki mielőtt meghalt, varázsszert adott át Heraklész feleségének.

„Ha te most fölfogod megalvadt véremet
Gyilkos sebemből, ott ahol a lernai
Sárkány setét nedvébe mártott nyílhegy ért:
Varázserővel őrzi Héraklész szívét
E vér, hogy bármely nőre vessen is szemet,
Ne leljen benne, mint tebenned, több gyönyört.”

Heraklész felesége és Nessus varázsszere

Nessus vére keveredve a nyílhegy mérgével, ez volt az ingen, ezt őrizgette Héraklész felesége egy fénytől védett helyen, addig ameddig elege nem lett férje hűtlenkedéséből. Akkor bekente Heraklész ingét a varázsszerrel, ami a napfényen égetni kezdte viselője bőrét. Végül ez okozta Héraklész halálát (Nessus, a feleség, vagy saját hűtlensége?), aki csak úgy tudta megszüntetni szenvedését, hogy máglyán elégette magát (az emberi részét).

Nessus vére = mangán-heptoxid?

http://www.inorg.unideb.hu/LenteBlog/blog110903.html

...Ezért a magyar tudósok olyan anyag keresésére indultak, amelynek a tulajdonságai a következők:

Az ókori görögök (legalább is Szophoklész korában) ismerhették
Állagában is színében az alvadt vagy alvadó félben lévő vérre emlékeztet
Sötétben hosszabb ideig tárolható
A görögországi napsütés hatására eléggé felmelegszik ahhoz, hogy benne a gyapjú meggyulladjon

...Visszatérve a Nessus véréről szóló leíráshoz: ha tömény kénsavat és kálium-permanganátot különböző arányokban összekeverünk, igen erős oxidálószerhez jutunk. Ezt a szervetlen kémiai tankönyvek a mangán-heptoxid ismertetésekor szokták megemlíteni, s a robbanásveszélyről is rendszeresen megemlékeznek. A keverék sűrűn folyik, vérvörös színe van, a gyapjú benne már viszonylag alacsony hőmérsékleten is meggyullad, s a reakciót buborékképződés is kíséri.

Nessusról még

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nesszosz

ness.jpg


LAST_UPDATED2