Payday Loans

Keresés

A legújabb

Mező Gábor: 1972 márciusa  E-mail
Írta: Jenő   
2021. március 16. kedd, 06:15

1972 márciusa:

az antikommunista egyetemista letöltendőt kapott,

a maoista ellentüntető Demszky végül főpolgármester lett

"Megyó" és Demszky és az álárult rendszerváltozás / Fotó: MTI

Emlékezzünk 1972. március 15-re, amikor még börtön járt azért, ha valaki a „nem megfelelő helyen”, a „nem megfelelő témákról” beszélt. A fiatal fizikushallgató, Szalay Miklós letöltendőt kapott azért, mert az örökmécsesnél szónokolt. Ezek a forradalmi megmozdulások dühítették fel annyira az ELTE maoistáit, szélső-, új-, stb.-baloldaliait, hogy ellentüntetést szervezzenek. A vöröskokárdás, a Tanácsköztársaságra emlékező megmozdulást az a Demszky Gábor vezette, akit bár letartóztattak, végül semmi baja nem történt. Nem csoda: impexes, pénzügyis szülei biztos “szocialista” hátteret nyújtottak. Szalay Miklóst a börtönben megfigyelték, „Alföldi” fedőnéven egy börtönspicli biztosan jelentgetett róla. Kiszabadulása után mosógépszerelőként dolgozott. Demszky? “Demokrata”, “liberális”, majd főpolgármester lett. Párhuzamos történetük jól jellemzi mind a hetvenes, nyolcvanas éveket, mind a teljesen félresikerült rendszerváltoztatást.

A most következő történeteket elkészült és elvileg a közeljövőben kiadásra kerülő könyvemben írtam meg. A kötet munkacíme Elvenni a lelket, megtörni a testet – A politikai pszichiátria markában. A NEB felkérésére írt tanulmányomban végigmegyek a szovjet és a magyar politikai pszichiátria történetén – kitérve amúgy az amerikai fekete foltokra is –, a most felidézett jelenetek viszont nem a megtörés folyamatáról és módszereiről, hanem az ellenállásról, a kiállásról szólnak. Arról, hogy kik kerülhettek célkeresztbe a Kádár-diktatúra idejében.

[Ez a könyvem egyelőre még csak terv. A másik viszont már megjelent, megvásárolható a kiadó oldalán, de a Librinél, a Bookline-nál és a Líránál is megrendelhető. Nagy örömömre a Bookline sikerlistáján ott van. Meg a Librién is.]

ALFÖLDI BÖRTÖNÜGYNÖK CELLÁRÓL-CELLÁRA

Első főszereplőnk egy cellaügynök, egy börtönspicli. A hetvenes években a Kozma utcában raboskodott egy általam be nem azonosított férfi, aki „Alföldi” fedőnéven a fegyház és börtön fogdaügynöke volt. Ebben az időszakban is a Kozma utcában őrizték a politikai foglyok jelentős részét, talán „Alföldi” is az volt, talán nem, ez egyelőre bizonytalan.

Az tény, hogy számtalan fogolytársáról adott írásos jelentést, időről-időre újabb feladatokkal bízták meg, amiket szinte mindig teljesített. Valószínű, hogy egy idő után rabtársai is ismerték a hátterét, mert csak néhány jelentése bizonyult hasznosnak.

„Alföldi” mások mellett jelentett a vele együtt raboskodó P. Árpádról is, akinek ügyéről hosszabban írok tervezett tanulmánykötetemben. Az illető férfit többször letöltendő börtönre ítélték kommunistaellenes megnyilvánulásai miatt. Jellemző, hogy a büntetéseit általában súlyosbították: bár 1968-ban a nyilvános tárgyaláson még egy év szigorított börtönre és kényszergyógykezelésre ítélték, decemberben másodfokon már egy év hat hónapot kapott…

Később egy 1970-es lejárató cikkben felbukkan a neve, abból kiderül, hogy a büntetését végül kitöltötte, az év júliusában szabadult, de már abban az évben újra visszakerült. Két év négy hónapot kapott, amit – az eddigi logika alapján – talán még súlyosbítottak is. Sajnos vizsgálati dossziéjában erről az ügyről már nem írtak, viszont a neve megtalálható „Alföldi” munkadossziéjában. Ebből rekonstruálhatjuk, hogy még – vagy már – 1978-ban is börtönben volt…

„ELLENSÉGES BEÁLLÍTOTTSÁGÚ EGYÉN”

Az ügynök P. Árpád „>F< dossziés, állam elleni elitéltről” 1978. november 18-án adott le írásos jelentést. „Jelentem, hogy Pallagi Árpád a faipari Vállalat Bútorrészlegében dolgozik – írta „Alföldi”. – A rábizott munkát elvégzi, azonban más munka alól kihúzza magát. Többször volt büntetve izgatásért és azzal, hogy ő beteg mindig könnyű munkát kapott, és ugyanakkor elítélt társainak nevetve meséli, hogy sikerül átráznia mindenkit. […] Szerintem rosszindalatú egyén, aki mindenkiben csak a rosszat látja […]”.

A jelentés értékelésében elégedettek voltak:

„A jelentés értékes, megerősítő adatokat tartalmaz [P.] Árpád >F< dossziés, állam elleni elítélt ellenséges beállitottságáról, szabadulásával kapcsolatos megnyilvánulásairól, börtönbeli magatartásáról. […] Intézkedés: A jelentés tartalmát a nevezettről szóló összefoglaló jelentés megirásánál felhasználjuk.”

Cellaellenőrzés / Fotó: Fortepan.hu, ad.: Urbán Tamás

Cellaellenőrzés / Fotó: Fortepan.hu, ad.: Urbán Tamás

HÚSZ POLITIKAI FOGOLYRÓL ADOTT JELENTÉST

Megdöbbentő vagy sem, „Alföldi” munkadossziéjában közel húsz politikai fogolyról adott le jelentést, a bélyeg változó, vannak közöttük „politikai veszélyes elemek”, és „politikai elítéltek” is. Előbbiek közé tartozott az a Koronics József, akit 1969-ben egy koncepciós perben „10 évi szigorított börtönre, 10 év közügyektől eltiltásra és teljes vagyonelkobzásra ítélt” a Legfelsőbb Bíróság Elnökségi Tanácsa „1956 év végétől 1967-ig megvalósított fegyveres összeesküvés vezetése miatt”. Koronics József az ítélet idején mindössze huszonhárom éves volt.

FELESÉGE ELVÁLT TŐLE A BÖRTÖNÉVEK ALATT

„A Kozma utcai gyűjtőben voltam végig – emlékezett vissza később. – A politikaiak ott voltak akkor. Örültünk, hogy dolgozhattunk. Az asztalosműhelyben 2 forint 70 filléres órabérrel kezdtem és 4 forint 70 fillérrel szabadultam. Miután levonták az 530 forint rabtartást, 100 forintért lehetett havonta vásárolni, de benne voltak a tisztasági szerek is. A cigaretta volt a valuta. Nem dohányoztam, mégis vettem, hogy tudjak csereberélni. Rádiónk is volt titokban, kis diódával, vaságyra akasztott dróttal, fülhallgatóval, Budapestet lehetett hallgatni rajta.

A pénzt amit kerestem, a feleségemnek küldtem. De nem sokáig bírta a gyűrődést, elvált tőlem. A nagyanyámé volt a ház, amiben laktunk, ám ahhoz, hogy kijelentkezzen fizetnünk kellett. Katasztrofális volt, de megkönnyebbültem. Gondolom ő is. Az idő múlott a legnehezebben. A dolog érdekessége, hogy mégsem ültem le mind a tíz évet. Édesanyám kegyelemért folyamodott, az Elnöki Tanács pedig 60 hónap után, 1973. július 30-án kegyelmet adott, a büntetés hátralévő részének a végrehajtását pedig öt évre felfüggesztette.”

Ellenőrzés / Fotó: Fortepan.hu, ad.: Urbán Tamás

Ellenőrzés / Fotó: Fortepan.hu, ad.: Urbán Tamás

LETÖLTENDŐ EGY 48-AS BESZÉDÉRT

Voltak más ismert politikai foglyok is „Alföldi” besúgottjai között, például Szalay Miklós és Ulveczki Gábor.

Előbbi egyetemistaként 1972. március tizenötödikén nagyon bátor beszédet tartott a Batthyány-örökmécsesnél, amely után elsőrendű vádlottként izgatásért egy év nyolc hónap börtönbüntetést kapott. Ekkor került a Kozma utcába. Utóbbi – Ulveczki – ugyanazon a megemlékezésen Babits Mihály Petőfi koszorúi című költeményének kinyomtatott példányait osztogatta. Ez is elég volt ahhoz, hogy rács mögé kerüljenek.

ÉS DEMSZKYÉK ELŐJÖNNEK A MAOISTA TERVVEL

Ez az 1972-es bátor kiállás volt az, amely annyira felháborította az ELTE jogi karának szélsőbaloldali, maoista, újbaloldali, KISZ-es, stb. [ki tudja követni] társaságot, hogy március 21-re – a Tanácsköztársaság kikiáltását ünnepelve – ellentüntetést szervezzenek. Korábbi cikkeimben megírtam, hogy kik tartoztak ebbe a csoportba és azt is, kik voltak a hangadók. Ebben meg azt, hogy egy jelentés szerint ugyanők provokatív vitát robbantottak „antiszemita-szemita” témakörben.

Az egyik fővezér maga Demszky Gábor volt, aki impexes apukája és a Pénzügyminisztériumban dolgozó anyukája mellett a kiválasztottak életét élhette. Ő és néhány társa vörös kokárdával parádéztak, egészen addig, amíg a rendőrség le nem tartóztatta a diktatúrát balról támadó brigádot.
Demszky már főpolgármesterként a Tilos az Á-ban / Fotó: Fortepan.hu, ad.: Szigetváry Zsolt

Demszky már főpolgármesterként a Tilos az Á-ban / Fotó: Fortepan.hu, ad.: Szigetváry Zsolt

A tüntetés napján készült jelentésben ezt írták: „1972. március 21.-én Zsarnóczai József r. őrgy. elvtárs III. Osztályvezető utasitására kiszálltam a VIII. ker.-i Kapitányságra abból a célból, hogy résztvegyek, illetve állambiztonsági szempontból irányitsam azoknak az előállitottaknak a meghallgatását, akik egy Wartburg gépkocsin utazva szervezeten kivüli tüntetés szervezésének gyanujába keveredtek. A VIII. ker-i Kapitányságra […] előállitották; – Demszky Gábor […] apja a Chemkomplex Külker. Válllalat üzletkötője, jelenleg Amszterdamban, anyja: a Pénzügyminisztérium osztályvezetője […] [T.] László […] joghallgatót /: apja nyugdijas BV tiszt: /”.

„Két meghallgatott egymástól függetlenül, de egybenhangzóan a következőket mondotta el – így a jelentés: –

Őket és barátaikat felháboritotta, amikor értesültek róla, hogy március 15.-én ellenforradalmi elemek nacionalista jelszavakkal tüntetést rendeztek. Az a gondolatuk támadt, hogy március 21-én a Tanácsköztársaság kikiáltásának évfordulóján vörös kokárdával tüntetést szerveznek ezek ellen az ellenforradalmi elemek ellen.

1972. március 16-tól 18-ig a gödöllői Agrártudományi Egyetemen tudományos diáktanácskozás folyt, amelyen az ELTE jogikarának képviseletében Demszky, mint a jogikar tudományos diákkörének titkára, [T.] pedig, mint a ELTE jogikar KISZ. Bizottságának agit. prop. titkára néhány más, velük egy véleményen lévő joghallgató társaságában részt vett. Gödöllőn [T.] és Demszky a rendszerünk melletti tüntetés gondolatát kifejtette és a diáktanácskozás az ő gondolatukat lényegében magáévá tette, mivel egyetértettek abban, hogy az 1956-os ellenforradalom megismétlődését el kell kerülni.”

SZALAY MIKLÓSBÓL VÉGÜL MOSÓGÉPSZERELŐ LETT

A többi nagyjából ismert. Demszky lassan vagy gyorsan, de demokratává, majd „liberálissá” változott, miközben a szamizdat-mozgalom talán legismertebb arca lett. Majd főpolgármester.

Hogy mi lett P. Árpáddal? Nem tudjuk. Mi lett a többi ismeretlen ellenállóval? Azt sem nagyon. Szalay Miklós utótörténete legalább ismert.

Hadd idézzek a kitűnő újságíró és egykori valódi rendszerváltó Laczik Erika cikkéből [Magyar Nemzet]: „Szalay Miklós a börtön után szakmát tanult, mosógépszerelő lett. Fizikusi diplomáját feleségével, a fizikatanár Edit asszonnyal 1984-ben »használta fel« egy tiltakozás keretében, Szaharov Nobel-díjas fizikus szabadságáért: csatlakoztak ahhoz az 54 tudóshoz, akik túszként ajánlották fel magukat Brezsnyevnek addig, amíg a Szaharov házaspár külföldön tartózkodik gyógykezelésen.”

Szóval a valódi forradalmárt börtönbe zárták és fizikusként mosógépszerelőként dolgozott. Az egykori vöröskokárdás védett diák pedig még mindig itt bomlaszt Budapesten. Van még kérdésünk 1972 márciusával és a rendszerváltoztatás minőségével kapcsolatban?

AKIKÉRT A HARANG SEM SZÓL

Évekkel korábban megírtuk, hogy Jakab Lajos barátunk, az egykori szamizdatos – aki egyedül dolgozott, mindenféle fény és támogatás nélkül és akit ki is rúgtak eredeti szakmájából – nyílt levelet írt egykori rendszerváltó „harcostársának”, Orbán Viktor miniszterelnöknek.

A levélben arra kérte, hogy törvényileg emeljék fel a Kádár-rendszer ellen fellépő, munkájuktól megfosztott ellenzékiek nyugdíját. A nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék és a Szabad Magyarországért Emléklap a jelenlegi szabályok szerint csak az 1945 és 1956 között elítéltekre, károsultakra vonatkozik. Ezt szeretnék kiterjeszteni a hetvenes, nyolcvanas évek ismert és ismeretlen „lázadóira”, akik a társadalmi többséggel ellentétben fel mertek lépni a Kádár-rendszer ellen.

Mivel érdemi válasz és reakció nem érkezett – gyaníthatóan el sem jutott a levél a címzetthez – továbbra is folytatják ezt a “küzdelmet”. Nem csak ő, egykori harcostársai is, például Nagy Jenő egykori szamizdat-kiadó – aki minket is megkeresett a napokban –, aki ugyanezért az elismerésért küzd.

Jakab Lajos arról tájékoztatott, hogy szeretne létrehozni egy egyesületet, amely talán hatékonyabban is felléphet az ügyükben. Portálunk – ahogyan korábban is – támogatná ezt a lépést is. Mivel a hetvenes, nyolcvanas évek ellenállói – akik nemritkán börtönbe kerültek vagy éppen idegklinikára, máskor „csak simán” elveszítették az állásukat – valóban nem kapták még mindig meg a megfelelő elismerést.

Facebook hozzászólások

15 COMMENTS

  1. Gáspár Anette

    2021-03-15 at 19:40

    A Tilos az Á-ban, Demszky előtt, az első sorban, jobbra, lent nem Szalay Károly író ül?

  2. gyozo2018

    2021-03-15 at 19:21

    Na, itt van. Akkor még nem tudtam, hogy ez egy vad baloldali banda volt.
    Hát persze.
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Orfeo_(m%C5%B1v%C3%A9szeti_csoport)

  3. gyozo2018

    2021-03-15 at 19:15

    Mi lett az Orfeo Együttessel? Régóta izgat, hogy kik voltak ők? 72-ben vittek el a gimiből a “felsősök” néhányunkat. Talán, valahol Zuglóban, vagy a Metro Klubban játszottak? Már homályos. Nem mentünk többet, pontosan nem is derült ki. Arra emlékszem, hogy az egyik szereplő a Szilágyiba járt, akkor volt talán negyedikes, jó kiállású srác volt. Félmeztelenül, valami elvont darabot játszottak. Hát, jó régen volt, szentigaz.

  4. Andrew Perzekútor

    2021-03-15 at 19:07

    “baloldaliait”

    Alapszó: az ELTE baloldali+-JA (birtokos személyrag) +-i- többesjel.
    + t tárgyrag: baloldali/ja/i/t

    Jóindulattal javítom, mert sokan belekavarodnak a ragozásba, többesjelbe.
    .
    Második gimisek voltunk 1972-ben. Ha jól emlékszem, a srácok akkor tüntettek ülve a Lánchídon. Sok, tányérnyi kokárdás fiú szaladgált a városban, a lelógó száraik a térdüket verték. Ennél több akkor nem jutott el hozzánk. A “Forradalmi Ifjúságok Napok” címén legalább három napos kötelező programmal “szórakoztattak” minket. Féltek a fiataloktól.

    Persze nem ilyen csápos-tápos, ceruzaujjú, nyáladzó-köpködő fiatalok voltak a valódi protestálók, mint ez a hányadék momentumos Gyurcsány-kapca Andrew Perzekútor

  5. Vak Pali

    2021-03-15 at 19:04

    A hálózat örök…
    A Demszky a “Tilos az “A”-ban kép jobb szélén Horváth Aladár alkesz szadeszos cimbi ( saját meghatározása szerint “néptanító” ) nemes római profilja tűnik fel.

  6. Kétes

    2021-03-15 at 19:00

    1972 március 15-én elég volt egy átlagosnál nagyobb méretű kokárda, hogy azután véletlenül se vegyék fel az illetőt egy egyetemre sem. Így kell a demszky-féléket megítélni. A maoista történetüket nem dolgozta fel igazából snki. Ők pedig mélyen hallgatnak.

  7. Vizi János

    2021-03-15 at 18:59

    KI NE FELEJTSÜK A MAOISTA VÖRÖSKOKÁRDÁA TÜNTETÉS MÁSIK KÉT RÉSZTVEVŐJÉNEK NEVÉT: MAJTÉNYI LÁSZLÓ ÉS BÁRON GYÖRGY. 3 JÓPIPA…

  8. Cassandro

    2021-03-15 at 18:55

    T. Mező Gábor!
    Úgy tudom, hogy Fényi Tibor is hasonló jellegű karriert futott be mint Demszky, bár neki nem volt Demszkyhez mérhető családi védelme. Végül ő is az SZDSZ-ben kötött ki. Önmagában is édekes az ő sztorija. Úgy tudom, hogy ő vidéki fiú volt és neki is voltak helyi társai akik viszont ugyanúgy talajt vesztettek lettek (?), mint Szalay. A csendes ellenállók valóban megérdemelnék ha fennmaradna a nevük.

  9. Leopard

    2021-03-15 at 18:26

    Aczel Gyorgy ” talalmanya” volt, hogy ezeket kell futtatni ” ellenzekikent”.

  10. Leopard

    2021-03-15 at 18:24

    Poor Gyorgy volt az un. Maoista .Demszky maoista ” harcostarsa”. Az elso felesege( Belugyes volt) tanacsara feljelentette. Aztan a partallam alkalmazta is- egy folyoiratnal.Es a lengyelekhez kuldtek.

  11. janos szabo

    2021-03-15 at 18:19

    Miért kell ezeket a gazembereket mutogatni ?!!!

  12. Leopard

    2021-03-15 at 18:18

    Demszkynek az elso felesege mondta: menj be a rendorsegre es jelentsed fel a tarsaidat. A maoista tarsainak egy reszet. Megtette. Ezt maga Demszky beismerte- egy interjukotetben. Majd kikuldtek a lengyel Szolidaritashoz.

  13. Rakó László

    2021-03-15 at 18:14

    Pont erről ez a film, benne a március 15-i történettel. Félelmetes, hogy kik voltak a szabaddemokraták.
    https://film.indavideo.hu/video/f_az_ugynokok_a_paradicsomba_mennek

  14. Tudományos libsizmus

    2021-03-15 at 18:14

    Büdös kommunisták voltak ezek világ életükben. Kádár is puhány volt nekik.

  15. apro_marosan_petergabor

    2021-03-15 at 18:07

    Demszky besúgó múltja is, több, mint valószínüen felmerült.
    Nem feledem, mikor a NAPTV-ben volt vele és Csurkával egy beszélgetés. Mikor előkerült az a téma, hogy Kádár alatt, a hetvenes években (ha jól emlékszem az egyetem előtt vagy elején), Demszky elment a Gyorskocsi utcába, s felajánlotta szolgálatait a politikai rendőrségnek (jelentkezett besúgónak), embert nem láttam még úgy izzadni. Demszky fejéről patakokban folyt a víz a TV kamerák előtt – nekem ez több, mint elég bizonyítéknak.

SZÓLJON HOZZÁ!