Payday Loans

Keresés

A legújabb

Politikai pszichiátria (1963-89)  E-mail
Írta: Jenő   
2021. március 05. péntek, 10:13

Gazsó L. Ferenc; Zelei Miklós: Őrjítő mandragóra - Bevezetés a politikai  pszichiátriába | bookline

Politikai pszichiátria

Kedves Jenő! 

Azon gondolkodom, hogy Gazsó - Zelei tudott az 1963- 89 közötti politikai pszichiátriáról? Mert megírták az Őrjítő mandragóra című könyvet, de csak 5 ember történetét írták le. Mintha csak ez az 5 eset történt volna meg a kommunizmus 1963 utáni idejében. Figyelemelterelés? A több ezer pszichiátriát megjárt politikairól nem is hallottak? 

Most három ember anyagát küldöm el Neked.

G Jánosnét letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Mert beszólt a szomszédban lakó párttitkár elvtársnak...A politikai rendőrség a szakértőknek kérdéseket tettek fel még a nyomozati szakaszban - olvasható ki a dokumentumból. Az elmeorvos a vizsgálat során megállapítja, hogy G. Jánosné

"alkoholt ritkán fogyaszt, időszakosan iszik csupán kevés pálinkát". Na itt bajba is került az elmeorvos, mert alkohol kizárva. Tehát keresni kell valami mást. Meg is találja: művi klimax, mert nőgyógyászati műtéten esett át. Ezért ingerlékeny és izzadékony. Ennek meg egyenes következménye, hogy G. Jánosné közepes fokban korlátozottnak tekinthető. 

Szerencsétlen K. Lajos: kettő év szabadságvesztés izgatásért és még azt is megállapította az elmeorvos, hogy " mérsékelt fokban elmegyenge, DEBILIS személy " Ő is értékelhető fokban korlátozva volt cselekménye társadalmi veszélyessége felismerésében. 

Tehát azt a rafinált taktikát alkalmazták a kommunisták, hogy nem nyilvánították elmebetegnek a vizsgált személyeket, de a másik oldalon mégis rájuk varrtak olyan jelzőket mint pl  debilitás, értelmi fogyatékosság , korlátoltság, beszűkült tudat stb.

Sok politikai védekezett helytelenül, amikor alkoholos befolyásoltságot emlegetett. Ezzel megkönnyítette az elmeorvos dolgát és egyenes út volt az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe, ahol még egy implantátummal

(esperal) is megajándékozták. 

Mint pl.: P. János esete, akit 8 hónap szabadságvesztés mellet még kényszerelvonó kezelésre is ítélt a Magyar Népköztársaság bírósága.

A levéltárakban található 1963-89 közötti politikai perek irataiban a politikai pszichiátriát igazoló dokumentumok sokaságát találjuk. 

Tamás János

folyt. köv.

 

 

 

 

 

LAST_UPDATED2