Payday Loans

Keresés

A legújabb

Az 1963 utáni politikai elítéltek társadalmi helyzete II.  E-mail
Írta: Jenő   
2021. február 27. szombat, 06:23

Könyv címkegyűjtemény: pszichiátria | Rukkola.hu

Kedves Jenő!

Dr. Pákh Tibor : Visszaemlékezések a börtönévekre III. (1989) -  antikvarium.hu

Ma fedeztem fel, hogy tegnap elküldtem B. Imre izgatásos anyagát is. B. Imrét szerintem nem vádolták volna meg izgatásért, de elkövette a nagy hibát, hogy bement az USA nagykövetségére segítséget kérni. Ezt nem bocsátották meg neki.  Szerencsétlen ember kérte a szabadlábra helyezését, amit a három kiskorú gyermekével is indokolt. Az ember szíve elszorul, amikor azt olvassa, hogy elutasítják, mert ha az anya nem is tudja nevelni a gyerekeket, de ott van az intézet.

Sátoraljaújhelyen is van egy megyei levéltár és ellátogattam oda is egy kis kutatgatásra. Mindössze 2 dobozt kértem ki kutatásra. Egy nap csak 4 dobozt kutathat az ember. Kikérek 4 dobozt, de lehet, hogy nincs benne csak köztörvényes ítélet, akkor úgy jártam. Itt szerencsém volt mert vagy 3 ítéletet találtam, ami államellenes izgatásért mondtak ki. Mind a három eset párosult elmeorvosi vizsgálatokkal, klinikai vizsgálatokkal.

Egy idősebb hölgyet néhány kimondott gondolatért ítéltek szabadságvesztésre.

Az elmeorvosi kérdések, a klinikai vizsgálatok, az emberi mivoltában való megalázás, azt leírni, hogy mikor jött meg az menstruáció és mikor maradt el ...... Aztán az elmeorvos miért is tesz fel politikai jellegű kérdéseket a vizsgált személynek. Megfigyelhető, hogy amikor az Sz. Irén Gizella kimondja, hogy őt a rendőrség üldözi, na ebbe a kijelentésbe bele is kapaszkodott az elmeorvos, és egyből üldözési mánia féle lett megállapítva, ami ugye korlátozta is cselekménye társadalomra veszélyességének felismerésében.

Szóval ezek a dolgok miatt volt igenis politikai pszichiátria Magyarországon 1963-89 között. Ilyen vizsgálatokról egyetlen 56-os nem számolt be, vagy mondott a visszaemlékezésben… Az elmeorvosok nem nyilvánították elmebetegnek a politikaiak zömét, de ilyen-olyan fokú elbutulást, gyengeelméjűséget, vagy bizonyos fokú korlátoltságot megállapítottak. 

Annak, akinek az izgatása összefüggött egy kis alkoholfogyasztással az egyenes út volt egy kényszerelvonóra, amit 1979-ig Nagyfán is csináltak. Averzív, undorkeltésen alapuló (hánytatásos) kezelés. A végén egy bőr alá beültetett gyógyszerrel megspékelve, amit Esperalnak hívtak.

Azért nem nyilvánították elmebetegnek a politikait, mert az Nyugaton kiverte volna a biztosítékot. Beszéltem olyan mentőápolóval, aki elmondta, hogy a 80-as években 56-osokat április 4.-én, aug. 20.-án, nov.- 7.-én összeszedtek és az elmegyogyóba vitték őket néhány napra. (rendőrségi fogda nem jöhetett szóba, mert az ütközött volna a törvénnyel. Így az elvonást megoldották egy egészségügyi intézetbe szállítással)

Szerencsétlen Sz. Irén Gizella. Felrótták neki, hogy külföldről származó könyvet is birtokol. Albert Schweitzer könyvet. Küldök néhány oldal anyagot az idős nő anyagából.

Üdv. Tamás János

Börtönélet: Nagyfa mellett van a legvidámabb barakk | BorsOnline -  Sztárhírek - Pletyka - Krimi - Politika - Sport

 

 

LAST_UPDATED2