Payday Loans

Keresés

A legújabb

A kommunizmus áldozatainak emléknapja kapcsán az 1963-89 közötti, még élő politikai ellenállók/üldözöttek - mai - botrányos sorsáról...  E-mail
Írta: Jenő   
2021. február 25. csütörtök, 09:08
Az 1963-89 közötti
politikai ellenállókról/üldözöttekről

A kommunista diktatúra 1945 - 1990 közé datálódott Magyarországon. A rendszerváltást követően a kommunisták évjárat szerint megkülönböztették a politikai elítélteket és üldözötteket. Így lett 1945-56 , 1956- 63 , és 1963 - 1989 közötti politikai elítélt és üldözött. Ha valaki figyelemmel kíséri ezen kommunista diktatúra emlékezet politikáját, akkor észre kell vegye , hogy szó van a kitelepítettekről, a Gulagra hurcoltakról, a katonai munkaszolgálatosokról (1950-55), Recskiekről és az 1956-osokról egészen 1963-ig.

Az interneten nagyon sok adatot találunk arról,hogy mennyi ítéletet mondtak ki a magyar bíróságok 1945-56 között( sacc kb 43 000) és mennyi ítélet született 1956-63 között.

Vegyük például 1956-63 közötti időszakot : kb 22 000 és 24 000 politikai ítéletről beszélhetünk ezen időszakban. Ha valaki beüti a google keresőbe , hogy mennyi politikai elítélt volt 1963-89 között , akkor rájöhet az illető,hogy semmit nem talál. Ezen időszakról nincs adat. Ami utalás van erre a számra ,az Kőszeg Ferencnek a Beszélőben ( 1992-ben ) megjelent írásának a címe : "húszezer ártatlan "

Borsod megyei levéltári kutatásaim alapján 1 100 politikai ítéletet tudtam összeszámolni. Mivel nem minden járás anyaga jutott be a központi levéltárba, így kb 200 ítéletet egészen biztosan hozzá kell adni. Tehát 1300 ítéletről van szó Baz megyében. ( ebben nincs benne a 178 hivatalos és hatósági személy megsértéséért elítéltek, mert ezek nem szorosan vett politikai ítéletek, bár a III. semmisségi törvény ezeket is semmisségi hatálya alá vette ) .

Ha Borsodban 1300 politikai ítélet volt 1963-89 között, akkor a megyék számát és Budapestet, ami mindig is a legtöbb politikait termelte ki, akkor kb 30 000 politikai ítélet volt Magyarországon 1963-89 között.

Ez a szám azért érdekes mert az I. semmisségi törvény ( 1956-63 közöttiekre vonatkozott) és a II. semmisségi (1945-56 közöttiekre szabták) a semmisséget a bíróság egy IGAZOLÁSSAL mondja ki. Tehát az ezen korszak politikai elítéltje beadja a bíróságra a semmisségi igényét és a bíróság nem vizsgálja át egykori ítéletét, hanem egy IGAZOLÁST ad és meg is van a semmisség. Az I. semmisségi és a II. semmisségi után több,mint két év eltelt és csak ezután 1992 közepe felé hozták ki a III. semmisségit az 1963 utániakra , de úgy hogy már ezen ítéleteket nem Igazolással teszik semmissé,hanem egy különleges eljárásban egy újabb ÍTÉLETTEL mondja ki a bíróság a semmisséget.

Vagyis : A kommunizmus áldozata , a volt politikai elítélt egy BÜNTETŐELJÁRÁST INDÍT MAGA ELLEN.... Az még szebb , amikor egy hozzátartozó, egy anya szerette volna semmissé tenni fia egykori ítéletét. Megtörtént. Az anya fia ellen indított büntetőeljárást, aki már sok évvel ezelőtt elhalálozott. Azzal magyarázták , hogy az 1963 utániaknál már megengedhető , hogy ne IGAZOLÁST adjon a bíróság a semmisségről, hanem újabb ítélettel mondják ki a semmisséget, merthogy már NEM VOLT OLYAN NAGY TÖMEGŰ ÜGY ÉS A BÍRÓSÁGOKRA NEM NEHEZEDIK NAGY NYOMÁS.

Hazudtak. Ha 1956-63 között 22 000 - 24 000 volt a szám , akkor ehhez képest mégiscsak nagy nyomás kellett volna nehezednie a bíróságokra. De nem nehezedett. Ugyanis a cél az volt, hogy a kommunisták csak 1963 -ig akarták elismerni a kommunista bűnöket és a mai napig szorosan összezárnak az 1963 utáni politikai elítéltekkel szemben.

Ezen üldözött csoportnak még érdekvédő szervezetet sem engedtek. Bár a Pofosz beengedte a tagjai sorába az 1963 utániakat, de pártállami módszerekkel blokkolták is a szervezetbe betérő 63 utáni politikaiakat. ( ma sincs egyetlen megyében Pofosz elnök 63 utáni, viszont vannak 56-os emléklappal megajándékozott megyei elnökök,akik soha egyetlen percet nem voltak üldözve a kommunista időkben. Viszont ezek az elnököcskék "ápolják 56 eszméjét" )

2016. január 15.-én Beregszászon tartottak egy antikommunista konferenciát ,ahol Répássy Róbert érdekes táblázatot mutatott fel a hallgatóságnak. A táblázatban az szerepel, hogy milyen és mikor keletkezett sérelem után igényeltek és kaptak kárpótlás jellegű nyugdíjkiegészítést : 1945-63 közötti törvénysértő módon elítélt: 8275 , 56-os elítélt : 3546 , 1951-1955 közötti katonai munkaszolgálatos : 10325 , internált v. kitelepítés miatt őrizetbe vett : 1707, internált : 8118 , kitelepített : 10451 , közbiztonsági őrizetes : 3714 , Szu-ba hurcolt ott törvénysértő módon elítélt : 1439 , Szu- ba polgári személyként elhurcolt : 170 512 fő.

Tehát minden üldözött csoport igen nagy %-ban tudta érvényesíteni a 93/1990-es kormányrendelet alapján a nyugdíjkiegészítési igényét.

A végére hagytam az 1963-89 közöttiek számát : 401 . Tehát az 1963-89 közötti 30 000 politikai elítélt 1, 5 %-a tudta érvényesíteni igényét a kárpótlási hivatalnál és kapott hatósági bizonyítványt. Tehát 98 %-a a kommunizmus 1963 utáni áldozatai ezek szerint áldozatok is maradtak. Mert még Czine Ágnes alkotmánybíró sem tudta értelmezni a 93/1990-es rendeletet és a 3230/ 2016. ( XI.18) határozatban felsorolja , hogy kire vonatkozik a rendelet, de kihagyva az 1963 utániakat.

Mivel nincs érdekvédő szervezete az 1963 utániaknak, így nem meglepő ,hogy az érintettek nem tudnak hatósági bizonyítványhoz jutni. Itt Borsodban 58 semmisségi ítéletet mondtak ki a megye ill járási bíróságok. Tehát az egykori politikai ítéletek 96%-a biztosan nincs semmissé nyílvánítva. Ha nincs semmissé nyílvánítva, akkor kárpótlást sem kaphattak. Mert a kárpótlás feltétele a semmisségi papír volt.

Ha a 30 000 politikai elítéltből mindössze 401 tudott eljutni a kárpótlási hivatalig , akkor az antikommunista kormány hogy tehette meg , hogy 2012 március 30.-ával lezárt minden utat a kárpótlás felé és az Alaptörvénybe iktatta az U cikk 9. fejezetét. Megtiltva a jövőnek, hogy újabb kárpótlási jogcím nem keletkezhet.....

2016-ban néhány volt politikai nyílt levélben fordult a törvényhozáshoz és a kormányhoz. Kérték ,hogy szüntessék meg a negatív diszkrimintív megkülönböztetést az 1963 utániakkal szemben. Kérték, hogy erkölcsi elismerésként ők is kaphassanak Szabad Magyarországért Emléklapot , mint ahogy elődeik kaptak. 1963 utáni nem kaphat erkölcsi elismerésként állami kitüntetést. Egyébként sincs senki aki felterjesztené őket...

Dehát a nyílt levél után az történt, hogy semmi.
De az olimpikonoknak tudtak 1 hét alatt törvényt módosítani,
hogy az özvegy ne 50 % -ot kapjon a járadékból,hanem 100 % illesse.
Olyan érzés ez a kommunizmus áldozatainak emléknapja egy 1963 utáninak,
int kb egy cserbenhagyásos gázolás áldozatának lenni,
akit mindenki ott hagy az út szélén élet-halál között.

Tamás János



AKKOR ÉS AZÓTA IS CSAK EGY LAP, FOLYÓIRAT OSZTOTTA MEG 2017-ES NYÍLT LEVELEMET, A SZILAJ CSIKÓ... EZ IS EGYIK BIZONYÍTVÁNYA A MAGYAR ÍRÁSTUDÓK ÁRULÁSÁNAK, ETTŐL A FEJTŐL BŰZLIK A HALUNK...
Boldog-boldogtalan életminősége
2018. OKTÓBER 22. HÉTFŐ, 11:13

Október 23., Varga Domokos és Nagy Jenő. Tisztelt Olvasó!

Tisztelt Olvasó! Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Néhai édesapám, Varga Domokos író, egyike az ötvenhatos szabadságharcunkat követő megtorlás szerencsésebb áldozatainak. Csak a kis íróperben ítélték börtönbüntetésre, s csak két évre, s végül jó magaviseletért ebből is elengedtek valamennyit. Igaz, édesanyám ezt is bőven megszenvedte, mert hat kisgyermekkel kényszerült magára maradni, s legkisebbikünk még igencsak karonülő volt.

Élete során édesapám viszonylag kevés verset költött – összesen egy vékonyka kötetre valót, épp mostanság fog megjelenni a Hét Krajcár kiadó jóvoltából –, de börtönévei alatt e tekintetben is elég termékenynek bizonyult, nem csupán legismertebb műve, a Kutyafülűektörténeteinek megírásában. Börtönversei ihletettek, megrázóak, s az újabb évforduló indokolttá is tette, hogy legalább egyet közöljünk belőlük. (Lásd: Varga Domokos: Krónikás ének 1958-ból.)

Tisztelt Olvasó! Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Jó dolog újra (s még mindig) szabadságban élni, egykori szabadságharcosainkról évről évre hivatalosan is megemlékezni. Csakhogy akadtak nekünk ’56 után is olyan szabadságharcosaink, akik a magyar szabadságért, függetlenségért éppen úgy kockára tették a maguk és családjuk sorsát, mint ötvenhatban édesapám. Őket ugyancsak megtorlás sújtotta, többük élete így-úgy kisiklott, s úgy kell a mai napig hátrányt és ínséget szenvedniük, hogy a kutya sem emlékezik meg egykori hősies küzdelmeikről, helytállásukról.

Mindenekelőtt Nagy Jenő filozófusról szólok most, a „plebejus” ellenzékiről, az egykori „demokratikus ellenzék” számkivetettjéről, a Demokrata című szamizdat szerkesztőjéről. Nem csupán amiatt szólok éppen őróla, mert abban az évben született, mint én (1952-ben), s azon a napon, mint édesapám (október 8-án); hanem amiatt is, mert tavaly a honlapján (www.boldogsag.net) megjelentetett egy olyan nyílt levelet, amelynek minden sorával egyetértek, minden szavát igaznak ítélem – s ehhez képest teljesen visszhangtalan maradt. Márpedig ez a visszhangtalanság megbocsáthatatlan egy olyan országban, egy olyan nemzet életében, amely jó okkal ennyire büszke szabadságharcos küzdelmeire. Elfogadhatatlan az a fajta kényelmes szemelgetés, amely némely függetlenségi küzdelmeket, némely szabadságharcosokra való emlékezést állami rangra emel, másokkal viszont – talán mert nem látszik politikai haszon belőle – szemernyit sem törődik.

Éppen úgy nem szabad hagyni ezt, mint azt sem, hogy 2006-os szabadságharcosaink, Budaházy György és társai 12 év múltán még mindig bíróság előtt kénytelenek védekezni amiatt, amiért pedig kitüntetést érdemelnének. Előbb-utóbb rossz vért szül, ha éppen a legtisztességesebb, legáldozatosabb – mert soha nem a maguk politikai hasznát néző és kereső – szabadságharcosaink járnak a legcudarabbul.

Kérem tehát, tisztelt Olvasó, segítsen nekem, nekünk ebben: az alábbi nyílt levelet juttassa el minél több emberhez, hogy minél többen foglalhassanak állást mellette, s minél többen biztassák, bátorítsák politikusainkat, miniszterelnökünket: tegyék meg végre, amit meg kell tenniük, lépjék meg végre, amit meg kell lépniük!


*

Nyílt levél Orbán Viktor miniszterelnöknek
a saját jogon járó nemzeti helytállásért pótlék
elismeréséről

Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Tisztelt Orbán Viktor Úr!


Tárgy: A saját jogon járó nemzeti helytállásért pótlék elismeréséről

A kommunizmus áldozatainak a napja és március idusa, vagyis március 15-e – nekem mindig a sajtószabadság napja – között vetődik fel bennem újra a kérdés, és/mert – sajnos – másban nem nagyon, ki mindenki nem részesül ebből a „pótlékból” sem.

Most az 1963 utáni időkre gondolok, és azokra, akik nem „pusztán áldozatok”, és nemcsak passzív, de aktív ellenállók voltak – mint például éppen március idusa kapcsán közel két évre bebörtönzött Szalay Miklós barátomra, aki ezek után nem fizikus, hanem mosógépszerelő lett…

Vagy a katonai szolgálatot politikai okokból megtagadó, két év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Keszthelyi Zsoltra…


De muszáj magamra is gondolnom, és a szamizdatos-ellenzéki mozgalomban mindvégig áldozatos szerepet vállaló feleségemre, és a ma már családot alapító kisebbik fiamra (a nagyobbat 2000-ben, épp február 25-én vesztettük el…)

Mindazokra, akik még élnek, és már – majdnem – nyugdíjasok.

Mert sok a halottunk: Krassó Gyuri, Modor Ádám, Orosz István, Zsille Zoli és a többiek…

Amikor nyugdíjamat megállapították, akkor én írtam a Köztársasági Elnök úrnak, melyben kifogásoltam, hogy miért büntetnek azért, amiért akár jutalmazni is lehetett/kellett volna…

Az 1979-es Charta-s aláírás után, 1980-ben lettem „szabadúszó”/munkanélküli, és sújtott az – íratlan, de hatékony – ún. Berufsverbot, a foglalkoztatási tilalom: az eltiltás a hivatásom gyakorlásától…

Én azért a magam szent meggyőződése szerint mégis tovább gyakoroltam a – humán – értelmiségi hivatásom, vagy egy évtizedig a független magyar szabad sajtó megteremtésében… („Köztörvényesként” engem is börtönbüntetésre ítéltek, de felfüggesztve…)

A nyugdíjam megállapításánál ezeket az éveket nemhogy duplán vették, de semmisnek tekintették – ezért is kapok ma 50, azaz ötvenezer egynéhány forintot egy hónapra…

Ezt felháborítóan méltánytalannak, igazságtalannak érzem – és ennek a helyzetnek rossz társadalmi-politikai üzenete is van…

Hisz mit üzen az a maiaknak, és kiváltképp a magyar ifjúságnak, ha azt látják például, hogy az ’56-os mártírok kopjafáit is ácsoló Inconnu-s Bokros Péter a legelemibb megélhetési gondok között, közmunkásként tengődik?

Jóhiszeműen feltételezem, hogy Ön/Önök, a kormányzat is változtatni kíván, és komoly szándékában áll a szükséges lépések megtételére.

Levelem nyílt levélnek tekintem, de minden további lépés, akció stb. megtételéig fogyó, de még létező türelemmel várom a válaszát, de legalább valaminő szándéknyilatkozatát lehetőleg március idusáig...

Én/mi sem hősködni vagy mártírkodni, tüntetni stb., de hatni, alkotni, gyarapítani szeretné(n)k, hogy a haza fényre derüljön…

Tisztelettel:

Nagy Jenő (1952- )


az ABC Független Kiadó
és a Demokrata folyóirat egykori,
illetve a boldogsag.net honlap mai mindenese

Kelt a 27 éve szabad Magyarországon, 2017. február 28-án.


LAST_UPDATED2