Payday Loans

Keresés

A legújabb

R. Kovács László: Kavics, a szekta fekete báránya  E-mail
Írta: Jenő   
2021. február 24. szerda, 08:39

A hely, ahonnan nincs menekvés | ORIGO

R. Kovács László:

Kavics, a szekta fekete báránya

Kavics mindig a főiskola mögötti tölgyfaerdő szélén ücsörgött egy kopott padon, ha összeveszett Gábor barátjával. Ezen az estén azonban az ordítozás mellett a fiú elragadtatta magát; két pofonnal a földre küldte, majd belerúgott, mert barátnője el merte költeni az ösztöndíját, amit rendszeresen elszedett tőle. A hosszú, barna hajú, kreol bőrű lány az arcát a kezébe temette, összekucorodott a padon és megpróbálta felidézni magában kapcsolatuk emlékképeit.

Gábor nagy lelkesedéssel közeledett hozzá a tavalyi rajzos szakesten, de néha úgy érezte, hogy mintha a belőle áradó borszag fűtötte volna a heves vágyát. A fiú első randevúra a város legelőkelőbb vendéglőjébe, a Koronába vitte, a képzőművészek bokszában volt találkájuk, ahol megismerhette hasonszőrű művész barátait. Gábor vonzódását egy igen eredeti, róla készült portréval próbálta bizonyítani, aztán mutatott egy rózsabokor festmény tervezetet, ami nagy elismerést aratott Kavics csoporttársai körében is. Fellobbant szerelmük beteljesületlen maradt, Kavics otthon poroszos nevelést kapott; ragaszkodott szüzességéhez.

Eljött a szilveszter, amit Gábor albérletében tartottak; a gondosan megszervezett házibuli női résztvevői megsajnálták Gábor „koplalását” (hiszen már nyolc hónapja együtt jártak akkor) és a lányok önként vállalták Kavics módszeres leitatását. Újév hajnalán a bulizó társaság megszökött, hogy a város főterén szervezett tűzijátékban gyönyörködhessen, Gábor túl sokat ivott, otthon maradt és spiccesen lemeztelenítette ájult, részeg barátnőjét, majd az ágyába fektette. Egy hideg zuhany után megvágta saját bal lába sarkát zsilettel, majd a kifolyt vérét a lepedő közepébe törölte. Később szakszerűen lefertőtlenítette, majd leragasztotta sebét.

Másnap reggel Kavics kóválygó fejjel ébredt, rémülten észlelte szüzessége „elvesztését”.

- Te is akartad szerelmem - mondta a srác, majd elkezdte a lány tarkóját simogatni.

Mintha áramütés érte volna, úgy megrettent a fiú érintésétől; hangosan zokogni kezdett.

- De hiszen tudod, hogy mennyire szeretlek - magyarázkodott Gábor bocsánatért esdeklő hangon. - Lehet, hogy túl gyors voltam? Hidd el, nem akartam elrontani semmit.

Próbált hivatkozni a tegnapi italmenüre, majd félmondatokkal esetleges eljegyzésre, esküvőre utalt. Kavics az éjjeliszekrényről felkapta az ébresztőórát és földhöz vágta, mire a fiú jobbnak látta eltűnni a fürdőszobában. Mikor visszatért, csak egy üzenetet talált az ágy közepén: „Szemét!”

Öt napig kerülték egymást a fősulin, hatodik nap este Gábor egy szál vörös rózsával állított be a kollégiumi szobába.

A Koronába hívta gyertyafényes vacsorára, de végül úgy döntöttek a fiú szenvedélyes vallomása után, az albérletben főznek gulyáslevest.

Aztán vacsora után valóban megtörtént az a bizonyos dolog, hiszen Kavics úgy hitte, már nem szűz és meg akarta tartani a srácot. Nem kapott tőle semmilyen gyengédséget, inkább valamiféle birtoklási vágyat érzett ki öleléséből, aztán a végén már alig várta, hogy túl legyen mindenen. Később pedig az bosszantotta, hogy Gábor két szex között az ágyban rendszeresen beszámolt régi barátnői „teljesítményéről”, és mindezt olyan casanovai stílusban adta elő, hogy szabályszerűen undort keltett benne.

Ahogy teltek az együtt töltött hónapok, egyre jobban kihasználta, zsebpénzét elkuncsorogta, ösztöndíját együtt vették fel a tanulmányi osztályon, néhány nap alatt azt is leengedte a torkán. Kezdte észrevenni, párja szinte semmit nem tanul; haverjaival rendszeresen eljárt Eszti mama kocsmájába, és ha félrészegen hazatért, modern festményvázlatokat próbált összehozni, ilyenkor a meg nem értett zseni monológját adta elő összefüggéstelenül. Néha azért volt benne valami logika, ha ugyanazt a szöveget darálta el spiccesen, ilyenkor elvárta az együttérző bólogatást. A kötelező rajzok és festmények beadásával mindig el volt maradva, sokszor a csendéleteket sem bontotta ki megfelelően, máskor a portréit találták túl nyersnek a tanárai. Ilyenkor az Istennel káromolta őket, Kavicsnak el kellett viselni „meg nem értett művészlélek” érzelmi kitöréseit. Ekkor már nem is társának… a cselédjének érezte magát… Gabi a havi étkezései jegyeit házi pálinkáért cserélte el, a koli menzájára barátnője jegyével együtt jártak le ebédelni, testvériesen megosztva az adagot.

- „Hiszen egy nő akkor csinos, ha karcsú.” - mondogatta Gábor poénkodva, és a húsadagot szertartásszerűen kettészelte a közös tányéron.

A tavasz közeledtével új hóbortnak hódolt, az aktfestészet után kezdett érdeklődni; a Kolumbia éjszakai bárban roma prostikat szedett fel és a „tesztelés” után néhányan modellt is álltak neki. Az anyagi fedezetet kedvese állta, de a modellek tiszteletdíja lassanként kimerítette a takarékbetétkönyvét. Szakításuk június elején államvizsga előtt következett be; Kavics nőgyógyásza közölte a lánnyal, gonorrheával fertőzték meg.

A lány gyógykezelésével egy időben értesült arról, Gábor szerelme hétvégén hirtelen megnősül, falujában a helyi tanácselnök egyetlen lányát veszi el feleségül. Tehát ezért nem mutatta be soha szüleinek és ezért nem látogathatott soha el falujába - döbbent rá a csalódott lány. Több iskolába hívták tanítani magyar-német szakkal, ám úgy döntött, a helyi Tudományos Ismeretterjesztő Társaság fordítói irodájában lesz tolmácsfordító.

A diplomaosztón még távolról látta Gábort, egy melírozott hajú, molett lánnyal; nem volt kirívó szépség, feltűnően vastag aranylánc lógott a nyakában, amit bal kezével gyakran simogatott.

Kavics háromszor kezdett bele a Gábornak szánt búcsúlevélbe, aztán rájött, hogy felesleges minden sor; telefonon felhívta a doktornőt a nemibeteg-gondozó intézetben, megadta Gábor nevét és címét. A fiú anyja egy hetes késéssel, az olasz nászút után adta át a postai küldeményeket fiának, a levél a Víz utcai nemibeteg-gondozó intézetből érkezett:

„Alapos a gyanú, hogy gonorrhrea fertőzése van, ezért haladéktalanul jelentkezzen vizsgálatra intézetünknél, Kérjük, hogy szexpartnerét vagy partnereit feltétlenül tájékoztassa veszélyhelyzetükről. A terjedést fontos lokalizálni és a mielőbbi megjelenés a gyorsabb gyógyulást garantálja.” aláírás dr. Kenderesi Mária.

A vizsgálaton már két monoklival a szeme alatt jelent meg Gábor, díjbirkózásból érmeket szerzett apósa kegyetlenül megverte, miután megtudta, az ifjú, friss diplomás férj Brigitta lányát megfertőzte. Még a szülei is elfordultak tőle, sőt, a helyi iskola igazgatója is visszamondta tanári állását a községben.

Visszamenekült a városba, újra kivette a régi lakását és egy dekorációs kft-nél kapott állást, mint reklámtervező. Mire felgyógyult nemibetegségéből, a válóper okozta depresszió elhatalmasodott rajta, családja nem látogatta, környezetük erkölcsi megvetése miatt megtagadták egyetlen gyermeküket. Újra inni kezdett, egy munkahelyi dühroham után főnöke elvitette a mentővel; befektették a pszichiátria osztályra. Néhány hetes jó viselkedés után a bilincsek is lekerültek a kezéről. A kórteremben megismerkedett a szomszéd ágyon fekvő hatvan év körüli sovány, csontos arcú bácsikával, aki a Biblia igéjét hirdette. Először csak vitatkozott vele, majd kételkedő megjegyzései egyre jobban elmaradtak… aztán hinni kezdett… a bibliai idézeteknek volt valami varázsa…

Kavics orvos ismerősétől tudta meg, milyen szerencsétlenül járt, többször küldött be neki csokoládét és gyümölcsöt, látni azonban nem akarta. Gábornak megsúgták, ki a titokzatos jótevője, rögtön levelet írt, melyben bevallotta, mennyire más ember lett, az Úrnak adta a lelkét. Felgyógyulását valójában Krisztus igaz követőinek köszönheti; megmutatták számára a helyes utat. Felépülése után Kavics megbocsátott neki és befogadta szolgálati lakásába. Gábor ezután szinte minden nap megjelent a gyülekezet központjában, ahol a vezető felfigyelt jó memóriakészségére, kiváló kommunikációs képességére. Kavicsot örömmel töltötte el, hogy kedvese már nem iszik, szívesen eljárt vele a hétvégi összejövetelekre. Amikor Gábor válási papírjait megmutatta, úgy érezte, visszakapta elvesztett szerelmét, de már nem ugyanaz a férfi ölelte át.

A szekta teljesen behálózta életüket, bibliaórák utáni otthoni beszélgetéseik során egyre gyakrabban használtak érzelmű töltésű szavakat.

Dagadtak a büszkeségtől, hogy a csoport-hoz tartoznak, de lány képtelen volt lekicsinylően beszélni barátaival vagy családja azon tagjaival, akik kételkedtek hitében. Felsőbbrendűnek csak akkor érezhették magukat, ha a csoportban a Bibliai próféták gondolatairól áradozhattak. Demeter testvérnek, vezetőjüknek túlzott beleéléssel előadott hétvégi prédikációit, olykor visszatérő profetikus megnyilvánulásait Kavics nem tudta teljesen elfogadni - de ezt sohasem osztotta meg társával. Narcisztikus kinyilatkoztatásai egyenesen visszataszítóak voltak számára.

Kavics hamar rájött, viselkedésüket észrevétlenül próbálják befolyásolni és erre már előre betáblázott bibliai történeteket dobnak be spontánul… a véletlenszerűségeket utólag kihangsúlyozva.

Már előre kiszámolják azt a három vagy négy reagálási reflexet, és annak megfelelően adagolják a további impulzusokat.

Bizony, egy ember nagyon sebezhető csoportban; egyszerűen tehetetlen a hamis állításokkal szemben; a csoportja igazságnak fogadja el, a vezető meg szentesíti is. Kavics többször volt szkeptikus, de aztán folyamatos szorongásokkal kellett megküzdenie, ha nem alkalmazkodott, el kellett viselnie a többiek számon kérő pillantásait.

Volt egy mézesmadzag, a titok. Olyan titok, amelyért az emberek mindenüket átadnák, hogy megismerhessék, a varázslatos titok - ami mágnesként fogva tart a gyülekezetnél.

Curiosity killed the cat” A kíváncsiság az élet megrontója a mondás, ami fogva tartotta. Rendkívüli bölcsességekkel, vagy ismeretlen ígértetekkel csábították; ilyenkor az ember úgy hiszi, hogy a hit birtokában megoldást találhat a mindennapi gondjaira.

Kavics komolyan vette a Biblia tanításait a szegénységről, különösen, mikor a tizedet befizette a nagynénijétől örökölt és eladott hétvégi üdülő után. Hibát követett el, számon kérte a gyülekezet vezetőjének életmódját bibliaóra szünetében, miért is jár fehér Mercedesszel, ha a Szentírás szerint szerény életmódot kellene folytatnia. Azonnal kizárták a csoportos Bibliaórákról és bűnvallást kellett gyakorolnia. Az első két bűnvallás olyan megalázó volt, hogy a harmadikra már nem ment el. Egy egész estét betöltő hitvita után szakítottak Gáborral, aki elköltözött tőle. Viszont egykori hittársai zaklatni kezdték; reggeli bevásárláskor mindig ráakaszkodott egy-egy régi tag. A várható elkárhozásáról szóló maszlagokat csak néhány percig bírta, aztán vagy leordította, vagy cinikus mosollyal elküldte elzavarta a lélekkufárokat.

- Az a baj, tévedhetetlennek hiszitek magatokat - mondta nekik búcsúzóul. - De akkor csalódtam bennetek, amikor pitiáner főnökötök személyes véleményét apró dolgokról Isten szavává tette a gyülekezetünk előtt. - Ez számomra undorító volt!

- El fogsz kárhozni! - fenyegették többen.

- Az az én dolgom - mondta nyugodt hangon Kavics. - A lelkemért én felelek, remélem, tiszteletben tartjátok kérésemet; ne zaklassatok!

Gábor is visszatért hozzá, most nem egy szál, hanem egy csokor vörös rózsával kereste fel; megpróbálta kiengesztelni. Kavics egy üveg rosé félédes bort vett elő, majd közölte, hitvita helyett csak a diszkrét szakításról hajlandó egyeztetni vele.

- Én egészen másról szerettem volna veled beszélni. Kérlek, térj vissza a gyülekezetünkhöz. A hit nem egy fadarab, amit csak úgy eldobhatsz magadtól - folytatta szenvedélyesen Gábor. - Mi felelősek vagyunk érted.

- Tudod, mi a legnagyobb feka a szövegedben? Többes számot használsz. Nálam a mi szó veri ki a biztosítékot. Ki vagy rúgva, Gábor, fogd már fel végre. El tudtalak viselni, mint alkoholista művész-lelket a főiskolán… néha részegen megvertél, befogtam a szám, hozzád akartam menni feleségül, bíztam, hogy megváltozol... de így? Ezek annyira fanatizálni tudtak, hogy már mindent az ő dioptriájukon keresztül látsz… Látsz te egyáltalán? Akit a hit elvakít, az a saját életében csak botorkál, és elmegy minden olyan szép dolog mellett, ami emberi. Azt hiszed, itt vártam rád, hogy érzelmi zsarolással visszavigyél abba a pocsolyába? Tévedsz. Összejöttem egy oknyomozó újságíróval, és két szex között tollba mondtam neki a szektád legaljasabb, legvisszataszítóbb húzásait, azt, hogy vezetőitek a többszörösen bezsebelt tizedből hogyan dőzsölnek villáikban, pöffeszkednek Audi kocsikban, miközben a puritán életmódról szónokolnak.

- Ha ezt megteszed, nekem végem.

- Most is a karrieredet félted az igazsággal szemben, ez az út egyenesen a pokolba vezet.

- Te bemocskolod hittársaimat, ők sohasem ártottak neked.

- Ha békében elengedtek, hallgatok, mint a sír. Egyébként üzenem nekik, a barátom könyvkiadója eléggé élményszerűnek találta a naplómat, amely a gyülekezetben eltöltött hónapokat mutatja be. Ráadásul a tavaly karácsonyra kapott minikamerával sikerült rögzítenem olyan undorító jeleneteket néhány összejövetelen, amelyek bizonyítják, hogy a vezetőitek képesek a legalapvetőbb keresztény értékeket is meggyalázni azért, hogy tévedhetetlenségüket bizonyítsák. Ha tovább zaklattok, Gábor, esküszöm, felteszem az egészet az Internetre… és nagyobbat fog szólni, mint a naplóm

*

A rendőrség keres egy színes Opel gépjárművet, amely halálra gázolt egy nőt a Lidl áruház parkolójában csütörtök este huszonegy óra körül. Nem voltak féknyomok, ezért szándékos gázolás miatt indult nyomozás. A térfigyelő kamera szerint a szürke Opel rendszáma olvashatatlan volt.

LAST_UPDATED2