szerző:
hvg.hu

A médiahatóság döntött, az Antenna Hungária cselekedett: vasárnap 0 óra óta nincs digitális rádiózás Magyarországon, mert "nem mutatkozott rá piaci és hallgatói igény".

Most már csak a régi technológiával, vagyis analóg módon érhetők el az InfoRádió, a Klubrádió, a Katolikus Rádió és az állami rádiócsatornák adásai, miután a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) döntése után az Antenna Hungária vasárnap 0 órakor lekapcsolta a DAB+ technológiájú digitális rádiósugárzást Magyarországon – írta elsőként a digitrendi.hu.

A változás előzménye, hogy a médiahatóság nem hosszabbította meg az állami műsorszóróval kötött szerződést, amely ezért 2020. szeptember 5-én, szombaton 23:59-kor lejárt. Az NMHH ezt azzal indokolta, hogy "nem mutatkozott tényleges piaci és hallgatói igény a digitális rádiózásra Magyarországon".

Media1 viszont arról ír, hogy a döntésnek politikai okai is lehetnek: a magyarországi digitális sugárzás kudarcához egyes vélemények szerint a médiahatóság hozzáállása is hozzájárult. "Ha ugyanis a DAB+ sikeressé vált volna Magyarországon, a Médiatanácsnak kevésbé lett volna beleszólása abba, hogy kik végezhetnek rádiós médiaszolgáltatást Magyarországon" – olvasható a cikkben. Ebben egyébként azt is hozzáteszik, hogy

a Karas Monika vezette NMHH még tavaly azt állította, hogy szándékában áll fenntartani a digitális rádiós szolgáltatást Magyarországon.

A korábban általunk is részletesen bemutatott DAB+ nagy előnye, hogy az FM-adások esetében megszokottnál lényegesen jobb, zavarmentes hangzásminőséget, valamint különböző új típusú szolgáltatások igénybevételének lehetőségét is biztosítja a rádióhallgatók számára. A digitális rádiózás további nagy előnye, hogy lényegesen szabadabban lehet rádiókat indítani, hiszen az analóg FM rendszerű műsorszórással ellentétben nem jellemző rá a frekvenciaszűkösség – írta a Media1.

Bizonyos országokban sikeressé is vált ez a megoldás, annyira, hogy épp a DAB+ maradt meg, és az analóg volt az, amit lekapcsoltak.

A digitális rádiózás leállása azt is jelenti, hogy akik ilyen eszközöket vásároltak, vagy ilyen rádióval rendelkező autójuk van, most egyelőre csak az analóg sugárzásra tudnak visszatérni. A másik megoldás az internetes rádiózás, illetve podcastok hallgatása, de ez utóbbiakhoz értelemszerűen internet-hozzáférésre van szükség.