Payday Loans

Keresés

A legújabb

Holokauszt vs. Trianon
Zsidókérdés régen és ma - Zsidókérdés régen és ma
Holokauszt vs. Trianon
Publikálás dátuma
2015.05.09.
Mind több részlet kerül magyarul is nyilvánosságra az Egyesült Államok 2010 és 2013 közötti budapesti nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis memoárkötetéből (Madam Ambassador: Three Years in Budapest). A Turáni átok és Július Negyedike című fejezetből idézzük fel és próbáljuk értelmezni tapasztalatait.

A nagykövet feleleveníti Schmitt Pál „meglepő kijelentését”, amely köztársasági elnöki eskütétele (2010 június 29.) után, egy "pohár pezsgős” beszélgetésen hangzott el: „Magyarország fiataljainak meg kell hallaniuk az üzenetet, hogy a magyarok nem lúzerek!” Kounalakis emlékezetébe idézi Magyarország nagy személyiségeit, és nem érti „kik voltak ezek a lúzerek, akikről Schmitt beszélt?” Aztán egy városnézésen egy angol idegenvezető elmagyarázza neki: „Magyarország elveszített minden háborút, amelyben harcolt. Ők a történelem nagy lúzerei.” Kounalakis megvilágosodik: talán a Jobbik is azért vonzó a magyar egyetemisták körében, mert olyan nemzeti narratívát kínál, amelyben a magyar szuperior nép, nem pedig lúzer. Úgy tűnt neki, hogy Schmitt megjegyzése azt jelzi: a „jobbközép politikai vezetők is felismerték a játékba való bekapcsolódás célszerűségét. De hogyan? Miként kísérelhetik meg a jobbközép támogatói régi narratívájuk revízióját és egy jobb sztori kínálatát az embereknek?”

A nagykövet talán nem is értette a maga teljes valójában, milyen horderejű és milyen érzékeny kérdésen törte a fejét. Mert miután a magyar baloldal kormányon képtelen volt megteremteni a saját narratíváját és a Fidesz szilárdan beült a hatalomba, a lassan érdektelenségbe fulladó antikommunista retorika helyébe valami mást kellett helyeznie, ami szellemében egyben tartja nem csak a vakhívő párttagságot, hanem a szimpatizáns tábort is.

Kounalakisé a szó: „Az első alkalom, amikor megjelent az, amit mi az »új nemzeti narratívának« kezdtünk hívni, és ami a Nyugat érzékenységébe ütközött, akkor jött el, amikor Kovács Zoltán kormányszóvivő hivatalos látogatást tett Washingtonban. Kovács történész volt, aki a master fokozatot a Central European University-n szerezte meg. Washingtoni látogatásán találkozott Erika Schlagerrel, aki az Egyesült Államok Helsinki Bizottságának vezető nemzetközi jogi szakértője... Kovács meglepte Schlagert, amikor azt mondta, hogy »miközben a magyar zsidók számára a holokauszt a legnagyobb tragédia, a többi magyar számára a legnagyobb tragédia a Trianoni Szerződés aláírása volt«.

Miután a nagyon izgatott Schlager beszélt nekem erről, találkoztam Kováccsal Budapesten, egy kis kávéházban. Kovács megkísérelte elmagyarázni nekem, ő csak megpróbál segíteni az embereknek, hogy megértsék a Trianon-trauma jelentőségét. Én egyértelműen megmondtam, hogy a Trianoni Szerződést a holokauszthoz hasonlítani és azt sejtetni, hogy Trianon rosszabb volt – ez olyan összehasonlítás, amit az Egyesült Államok nem fogad el. Azt is elmondtam neki, mint barát, hogy ha megértést keres a világban a magyar emberek iránt, akkor nem jutna messzire, ha azt mondaná, hogy egy szerződésnek az aláírása, amelyről a legtöbb ember Magyarországon kívül soha nem hallott, rosszabb volt az ő (Kovács) országa számára, mint az, hogy csaknem félmillió magyar férfit, asszonyt és gyermeket gázkamrába küldtek, és másokat ezerszámra megöltek a Duna partján.

Kovács eltökélten próbálta magyarázni az álláspontját: Trianonnak a holokauszthoz való hasonlítása segít az embereknek megérteni, milyen nagy trauma volt Magyarország számára Trianon. Aztán a kávézó asztal fölé hajolva kérlelően rám nézett és közölte, hogy nem azért ragaszkodik eltökélten ehhez, mert ő antiszemita. »Eleni, az én feleségem zsidó«."

Ekkor Kounalakis megérti: a Trianon-történet fundamentális része az új narratívának azzal, hogy a magyarok a történelemnek nem a vesztesei, hanem az áldozatai. Az üzenet az, hogy a nagyhatalmak hibáztak Magyarország határainak újbóli meghatározásánál, kizárva az ősi falvait, és hogy amikor a külföldi hatalmaknak túl nagy a befolyásuk, akkor olyan döntéseket hoznak, amelyek rosszak Magyarországnak. Korábban, azon a nyáron az Orbán ellenőrzése alatt álló új Parlamentnek az volt az első törvénye, hogy az alkotmányt módosítva létrehozták a Nemzeti Egység Napját, amelyet a Trianoni Szerződés aláírásának az évfordulóján kell ünnepelni. Nyilvánvalóan ez nem a történet vége, hanem csak a kezdet volt Orbán Viktor számára – ez csak a kezdet volt - írja Kounalakis.

Miközben Schmitt a maga korlátozott tehetségével vívott a lúzerség ellen, a jobboldal valóságos véleményformálói ismét felfedezték maguknak a menekülő utat és a lúzerséget felcserélték Magyarország „történelmi áldozat” szerepével. Az, hogy Kovács Zoltán e narratívában egy tányéron rakja elénk a holokausztot és Trianont, egyszerű ostobaság volna, még akkor is, ha a tálaló adott esetben történész. Ami megemeli jelentőséget az, hogy Kovács az egyik meghatározó szellemi embere Orbán Viktor hatalmának, ami persze csak ostobaságának súlyát növeli. Trianon ugyanis egyszerű - bár a magyarok számára keserű - geopolitikai aktus volt. A kontinensre mindig csak fél szemmel pislogó britek, főleg pedig a franciák közismert lidércnyomása, hogy a Habsburg Birodalom német területeivel létrejön és felborítja a kontinens egyensúlyát az egyesített Nagy-Németország, a többi Monarchia-tartomány feldarabolása nyomán megszülető apró nemzetállamok pedig Oroszország zsákmányai lesznek.

Trianon tehát „csak” az első világháború nyomán adódó stratégiai lehetőség volt - amit a franciák alaposan ki is használtak -, hogy elűzzék korábbi kísérteteiket. Akkor is, ha ez a békediktátum igazságtalan és ésszerűtlen volt, ami nem csak azzal járt, hogy a magyar közgondolkodás sztereotípiái - a „Világos után nem koccintunk sörrel” mellett - újabb darabbal gazdagodtak („Trianon után nem drukkolunk a francia futballnak”), hanem azzal is, hogy a magyarok történelmi tapasztalata „gyarapodott” újabb „áldozat élménnyel". Ez oly tartós lett - azzal is, hogy ápolták, azzal is, hogy tiltották -, hogy a magyarság soha nem fogja elfogadni Trianont, legfeljebb beletörődve elviseli és egy új európai rendben, a virtuális határok és a politikai nemzetállamok elhalványulásával meghaladja azt.

A jövőre tekintve belenyugszik. Ha csak nem akad olyan hatalom, amelynek kifejezetten érdeke, hogy az „áldozatszerepet", mint már begyakorolt és ismert drámajátékot szellemi kötőszöveteként ajánlja fel a nemzetnek. Ismert drámajáték ez. Catherine Horel francia történész A középnek mondott Európa című könyvében írja: „A kudarcok… mártíromságtudatot fejlesztenek ki, amitől Közép-Európa máig nem szabadult meg. A szorongás a megsemmisítéstől és az áldozattá válástól megvan ezekben a kultúrákban, a nyugati elemzések pedig, köztük a leghíresebb Herderé, csak fokozzák. (Herder) …elsüllyedéssel fenyegeti ezeket a népeket, sőt a magyarokat azzal, hogy teljesen eltűnnek. A balsors, a tragédia lényegi komponens a régiókban élők kollektív tudatalattijában… Közép-Európa szinte tetszeleg abban, hogy a hatalmak étvágyának áldozata. A nemzeti tudatot ezek a drámai kronológiát meghatározó, kudarcokról szóló képek táplálták a középkortól 1945-ig, de csak ritkán párosultak a helyiek felelősségének távolságtartó elemzésével. Akik a szomszéd hatalmat vádolják, könnyen felmentik magukat saját hiányosságaik alól…”

1989-ben lehetőség nyílt rá, hogy a nemzeti mártirológia feledésbe merülhessen. Nem ez történt. 2010 után a hatalom által tudatosan gerjesztve Kelet és Nyugat továbbra is hol vonzás, hol erős ellenszenv tárgya maradt, az áldozattudat felélesztett régi komplexusokat és újakat szült, vonzó lett a bezárkózás gondolata, ami felfokozott nacionalizmusban, sőt antiszemitizmusban fejeződik ki.

Azt írtuk: egyszerűen ostobaság összehasonlítani a holokausztot Trianonnal, azzal az „aprósággal együtt”, hogy Kovács elszólja magát, amikor a „magyar zsidók – Holokauszt”, „többi magyar – Trianon” párhuzamot felállítja, mert ezzel anélkül, hogy akarná, a zsidókat kizárja a „többi magyarok” közül. És mintha egy zsidónak nem fájhatna Trianon. A holokauszttal – a szavakon túl – azért nem tud a mai hatalom mit kezdeni, mert az antiszemitizmus és az idegengyűlölet természetes kísérőjelensége a bezárkózó, kirekesztő nacionalizmusnak. Annak a nemzeti mártíromság-tudatnak, amelynek örökségét nemcsak ápolja, hanem aktívan életben is tartja a lúzerséggel szemben. Ez az örökség képtelen szembenézni a történelemmel, és a nemzet saját hiátusaival, tévedéseivel és bűneivel. Ezért is emel a hatalom emlékművet a német megszállásnak, mert hivatalosan is tisztára akarja mosni a magyarok lelkiismeretét.

A holokauszt Sebastian Haffner német történész szerint közönséges köztörvényes tömeggyilkosság volt, ami azért is elborzasztó, mert minden ízében gépesített mészárlásként gyakorolták. Auschwitz után kultúrember nem lehet antiszemita. De nemcsak a zsidó tragédia miatt nem, hanem, mert a holokausztban Európa önmaga civilizációját, zsidó-keresztény identitását is szétmarcangolta, legyilkolta egy új szélsőséges tömegforradalom következetes kegyetlenségével. A hitleri forradalom - amely az volt, még ha szélsőjobboldali is - egy kultúrnemzet kebelében született és ideológiájával azt ígérte: meghaladja a haldokló Nyugatot.

Az új magyar jobboldali kánon gyalulói talán végig sem gondolják, mit gyalulnak. Egyszerre formálják újra a magyar mártíromságtudat önfelmentő hagyományait és mindent, ami a nacionalizmussal jár. Lebegnek Bethlen István európai konszolidációja és Gömbös Gyula militarizáló győri programja között, miközben egyáltalán nem idegen tőlük Horthy romantikus vonzódása ahhoz a Monarchiához, amely a szó nyugati értelmében még csak nem is nemzetállam volt, hanem többnemzetiségű parlamentáris Monarchia és – dinasztikus, feudális állam.