Payday Loans

Keresés

A legújabb

Uralkodóház/sportemberek  E-mail
Írta: Jenő   
2019. október 07. hétfő, 04:32
MALONYAI PÉTER
MALONYAI PÉTER
2019.10.06

Uralkodóház – Malonyai Péter publicisztikája


Képtalálat a következőre: „rúdugrás VB”

Nem találtam nyomát annak, miért éppen az atlétika a sportok királynője, pontosabban arra nincs magyarázat, miért éppen hölgy a sportág. Mert királyuk nincs a sportoknak, legalábbis közmegegyezéssel. Van, aki a teniszt titulálja annak, lévén ugyebár a hit szerint arisztokratikus, másoknál az úszás vagy éppen a futball számít uralkodónak a sportban, de királynő csak egy van.

Legteljesebb egyetértésemmel, s nem csupán azért, mert a királynők (bizonyos életkor alatt persze) nekem is jobban tetszenek, a vasárnap véget ért dohai világbajnokság miatt is. És most nem az eredményekre gondolok, hanem például a kisugárzására, a váratlan, meglepő üzeneteire, a hozzáértők szerint ezek kifejezetten női tulajdonságok.

Hogy ne beszéljek rébuszokban, ott volt például a férfi rúdugrás döntője. Három klasszis, a lengyel Piotr Lisek (bronz), a svéd Armand Duplantis (ezüst) és az amerikai Sam Kendricks (arany) felejthetetlen küzdelmet vívott a világbajnoki címért. Amikor Lisek kiszállt a versenyből Duplantis és Kendricks felváltva ugrotta túl a másikat, ám – és most tessék figyelni! – a hátrányba kerülő rendre gratulált vetélytársának ahhoz, hogy sikerrel járt. Miközben ugyebár a világelsőség volt a tét, a vele járó dicsőség (meg ez, meg az), és egyébként sem az a legnagyobb öröm az életben, ha megelőznek bennünket.

Ez teljesen ellentmond a ma divatos alapállásnak, amely szerint gladiátorok küzdenek egymással életre-halálra, és vae victis – jaj a legyőzötteknek!

És még nem volt vége. Alighogy kiderült, hogy Kendricks nyert, Duplantis máris megjelent az ugrószivacson, hamarosan követte őket Lisek is, s együtt örültek egymásnak – az életnek. Hogy a végén egy közös hátraszaltóval búcsúzzanak a közönségtől, a versenytől, ami remek megkoronázása volt az üzenetüknek – az erről szóló fotó (lásd Nemzeti Sport, október. 3., 2. oldal) maradandó bizonyíték arra, hogy így is lehet.

Sőt. Így kellene.

Képtalálat a következőre: „rúdugrás VB”

Illúzióink ne legyenek, éppen azért maradt meg bennem is az eset, mert nem ez az általános. Valamikor, a hatvanas években a kispesti Lehel utcában az Autóbusz SK pályáján tábla fogadta az érkezőt: „Az ellenfél nem ellenség!” Igaz, alatta kisebb betűkkel MLSZ aláírással nem véletlenül volt, hogy „Botrányokozás esetén a pályát betiltjuk”, de aki fogékony volt az üzenetre, vette a lapot. Ahogy – és ez már a jelen – egy honlapon, amely sakkban szolgált illemszabályokkal a diákolimpia résztvevőinek az is ott állt, hogy: „A játszma elején és végén fogjatok kezet, nem ellenségek vagytok, csak ellenfelek!”

A győzelemért semmi sem drága, a test szinte csak arra való a legjobbaknál, hogy kifacsarják. Szerencsére itt is van ellenpélda és szintén az atlétikai világbajnokságról. A 400 méter egyik esélyese (idei legjobbja: 43.45), Michael Norman az elődöntőben egyszer csak lelassított, feladta a továbbjutást. Senki sem értette, mi történt, arra pedig aligha számíthatott bárki is, amit az amerikai mondott: „A testem jelzett, hogy valami nem stimmel, én pedig hallgattam rá. Nem akartam megkockáztatni a sérülést, annyit nem ér az egész, inkább lelassítottam.”

Mindkét esetben – rúdugrók, Norman – az az érdekes, hogy a szereplők magától értetődőnek tartották, ami történt, természetes volt nekik, hogy emberi (és nem gladiátori) reakcióval szolgáltak. Királynőről lévén szó, nálam egyértelműen az uralkodóház tagjai.

Egyébként magyar történetem is van, a cselgáncsozó Csoknyai Lászlóé. Néhány évvel ezelőtt egy kolozsvári versenyen Max Stewarttal küzdött, a brit megsérült, de folytatta a küzdelmet, ám többször is kénytelen volt türelmet kérni, s végül a földön maradt. Csoknyai ekkor fölkapta, és ölben vitte le a tatamiról. Fair play díjas tett volt, s miközben már az is elgondolkodtató, hogy egy normális emberi reakció (segítek a bajbajutotton) különdíjat érdemel, ő nemigen értette a nagy ünneplést. Szerinte fordított esetben neki is segítettek volna, egyébként pedig – mondta – minden dzsúdós ilyen, sokkal inkább barátok, mint ellenfelek.

Érzékeny vagyok az ilyesmire, nem véletlen, hogy a top futballmeccseken is szívesen figyelem, hogy a játékosok teremtenek-e valamiféle kapcsolatot az őket a pályára kivezető kissrácokkal, lefújás után pedig hogyan viselkednek az ellenfelekkel. Nálam ezért érdemel külön figyelmet Cristiano Ronaldo, akinek mindig van egy-egy gesztusa a kezét fogó kölyöknek, s az is megmaradt, hogy a tavalyi világbajnokságon, az Uruguay elleni meccsen ő segítette le a pályáról a megsérülő Edinson Cavanit, miközben éppenséggel a dél-amerikai két gólja kellett a vesztes álláshoz (és végeredményhez). Egyébként pedig a portugálról köztudott, hogy az egyik legtöbbet jótékonykodó világsztár, jellemzően nem tárja ország-világ elé, hogy hol és kiken segít. Zsigerből jön neki, feltehetően azért is, mert tudja, honnan indult.

Képtalálat a következőre: „rúdugrás VB hátraszaltó”

Hogy az ilyen és az ehhez hasonló esetek feltűnhetnek, azért is lehet, mert az ifjakat mindenhol alapvetően a győzelemre trenírozzák, hogy sportemberek lesznek-e szinte mellékes. Sok esetben a szabályok is fékezik az emberi oldalt, például futballban a góllövés utáni örömöt.

Ami persze nemigen riasztja vissza azokat, akik nem a szabályokra, hanem az érzelmekre esküsznek. A már említett Cavani például 2016 decemberében az Angers elleni bajnokin gólja után levette a mezét, hogy lássák az alatta viselt trikót, amelynek felirata a repülőszerencsétlenség áldozatául esett brazil Chapecoense játékosaira emlékezett. A játékvezető persze azonnal előrántotta a sárga lapot, majd utána arról beszélt, hogy mennyire tiszteli a játékost a gesztusáért, ám ugyebár szabály az szabály...

Sokak szerint azért tilos levenni a trikót a gólörömnél, mert akkor nem látszik a mezszponzor logója, éppen akkor, amikor a legtöbben merednek a képernyőre egy-egy futballmeccs során. Vagy így van, vagy nem, mindenesetre a felvetést nem lehet kizárni, ismerve, tapasztalva a pénz rendszabályozó hatását.

Miközben ugyebár a játék célja a gól, magyarán kifejezett siker, amikor valaki a kapuba talál. Hogy ilyenkor felszabadul mindenfajta teher alól, hirtelen olyan boldogság önti el, amilyen a hétköznapokban ritka, legalábbis az intenzitást illetően, magától értetődő, s teljesen azonosítható a játék szellemével. Aztán ha nem tartja a szabályok megkövetelte kordában az érzelmeit, egy pillanat alatt visszaszáll a földre, amikor ott villog a szeme előtt a sárga lap.

Ugyanebbe a körbe tartozik, amikor a futballista a volt csapata ellen szerez gólt és olyan faarccal pacsizik a társakkal, mint a legközhelyesebb angolokról szóló vígjátékokban a lordok, miközben rajtakapják a feleségüket a komornyikkal. Nekem minden ilyen ünneplés mesterséges, csinált – öröm és öröm között is van különbség, a boldogság jegyei önmagukban nem aláznak meg senkit. A látványos jó modor szerintem sértőbb („Nagyon tudnék örülni, de így jobban érzitek, hogy gólt lőttem nektek...!”), legalább annyira, mintha mutogatna, üzenve, hogy ugye milyen jó lennék még most is nektek.

A legnagyobb baj, hogy meglehetősen sokan vannak – persze nem csak a sportban –, akik attól hiszik komoly embernek magukat, hogy komolykodnak. Eljátsszák a kötelezőt, ahány közhely csak van arról, hogy ki a profi, ki nem, mennyire mindig csak a munka, meg ugyebár a győzelem. A lényeget megint csak a futball példájával fogalmazom meg, s újra a gól kapcsán: visszatérő duma annál, aki a kapuba talál, hogy mindegy ki szerzi a gólt, csak nyerjen a csapat. „Édes fiam, engedd már el magad egy kicsit, húzd ki magad, legyél büszke, hiszen ez a te pillanatod!” – teremteném le a gyereket, de hát én nem vagyok licencbirtokos, konzervatív viszont nagyon.

Aki nagyon lelkes lesz, ha meg-megvillan az ember a vérre menő küzdelem közepette.

De azért hátraszaltót ne várjanak tőlem.

Képtalálat a következőre: „rúdugrás VB”

 

 

LAST_UPDATED2