Payday Loans

Keresés

A legújabb

A titokzatos utazó, aki a nyárfás tanyáról indulva vette nyakába a futballvilágot PDF Nyomtatás E-mail
A MAGYAR FOCI - táltosparipa vagy állatorvosi ló

A titokzatos utazó, aki a nyárfás tanyáról indulva vette nyakába a futballvilágot

A szlovákiai Feketebalogon a pálya és a tribün között pöfög el a gőzös (Fotó: zelpage.cz)

Kossuth Lajos szülőfalujából, a hegyaljai mesevilágból indult Orosz Zsolt, a játék színfalak mögötti történeteinek népszerű gyűjtője, a Futballkutató oldal szerkesztője.

Parádsasvári kilátás (Fotó: Futballkutató Facebook-oldal)

Végéhez közeledik a Hátsó füves országjáró sorozat, a magyar futball hátországát és a vidéki társadalom viszonyait bemutató 2019-es riportokra hamarosan fotóválogatással tekintünk vissza. A mai záró cikkben jó szívvel hívjuk fel a figyelmet néhány olyan internetes oldalra, médiafelületre, amelyen az emberközeli, földszagú, harangszóval kísért falusi meccsek világát olvasóink továbbra is figyelhetik, csodálhatják vagy éppen sirathatják.

Kelet-európai futballemlék (Fotó: Przemek Niciejewski)

Úgy illik, hogy a Nemzeti Sport kínálatával kezdjük. A sportújság valamikori népszerű Hátország rovatának szellemében jelenik meg szerdánként, a lap négyoldalas betétjeként a Hajrá, foci! című melléklet. A Tősér Norbert gondos szerkesztése mellett készülő oldalakon – az NB III-as, megyei, budapesti és női bajnokságok, valamint a futsal- és strandfutball-versenyek fontos eredményei és eseményei mellett – hétről hétre különleges történetek bukkannak elő a labdarúgás alsóbb bugyraiból. A 2003-ban, a Sportszelet című lapnál induló rovatvezető ragaszkodik az elvhez, hogy a sportértéket szem előtt tartva ne a botrányok, bíróverések álljanak a cikkek fókuszában. Tapasztalata szerint az elmúlt években az időbeosztást, tervezhetőséget tekintve a korábbinál jóval szervezettebbek a megyei bajnokságok, ugyanakkor a létszámhiányból adódó gondok miatt nem tartja helyesnek, hogy a felnőtt csapatok nevezését – a legalsóbb szintet leszámítva – az utánpótlás-együttes szerepeltetéséhez kötik.

Fotó: Baranyai Futball Hátország Facebook-oldal

A falusi futballkultúra szépségét, varázsát, rögös valóságát szeretőknek érdemes böngészniük továbbá a valogatott.blog.humegyei futballéletet bemutató sorozatát, a Facebookon a Baranyai Futball Hátország hiánypótló gyűjtést, Gazdag József Egy futballfüggő naplójából című, az olvasót időről időre a Felvidék ismeretlen pályáira kalauzoló oldalát, valamint Sztancsik Richárd Városok, stadionok, kocsmák felületen közölt értékes fotóit, bejegyzéseit.

Gazzal felvert, elárvult pálya Győr közelében (Fotó: Futballkutató Facebook-oldal)

Különösen jó szívvel ajánljuk a minőségi futballolvasmányt keresők körében régóta ismert, ötletes témaválasztásaival, fotóanyagával évek óta kimagasló szintű tartalmat kínáló, önszorgalomból szerkesztett Futballkutató blogot (elsősorban a Facebookon, de a Twitteren, a Youtube-on is követhető).

Grönlandi kép a parti őrség legénységének meccséről a Futballkutató oldalon

Utazó futballkutatóként bejárom a glóbusz összes szegletét, és feltérképezek, majd lejegyzetelek minden érdekes momentumot a futball világából. Mert az őszinte futball a színfalak mögött játszódik” – szól az egyszemélyes missziót folytató rejtélyes szerkesztő hitvallása. Nevét szerényen elhallgatja nyilvános oldalán, sokan nem is tudják, ki áll a cikkek, fotók, bejegyzések mögött, pedig érdemes „kikutatni” a futballkutató történetét is.

Orosz Zsolt, a fáradhatatlan futballkutató (Fotó: Koncz György)

Monokon születtem, a szőlőültetvényekkel színesített, dimbes-dombos, csendes hegyaljai mesevilágban – beszél gyökereiről Orosz Zsolt a menyasszonyával közös újpesti lakótelepi otthonában, mögötte könyvespolc, rajta a nemzetközi futball-szakirodalom számos ritkasága. – Gyermekkoromban a nyárfás tanyán fociztunk reggeltől estig, mi csináltuk a kapufákat, hálónak összevarrtunk néhány krumpliszsákot. Első futballképeim édesapámhoz kötődnek, nem számított magasnak a monoki csapatban, valamiért mégis a fejesei maradtak meg emlékeimben. Furcsán hangzik, de a családból a legtöbbet édesanyámmal fociztam a kertben, ő a helyi női csapatban is játszott.”

A monoki csapat – az álló sorban balról a negyedik Orosz Zsolt édesapja, Zoltán
A monoki női csapat  a középső sor bal szélén Orosz Zsolt édesanyja, Katalin
Egy régi iskolai Challenge Day emléke: zsákfutás a monoki domboldalban

Magától értetődő volt, hogy Zoltán és Katalin fia, Zsolt is előbb-utóbb Kossuth Lajos szülőfalujának együttesében találja magát – az ifik balszélsőjének életében végül a szomszédos Golop elleni edzőmérkőzésen történt meg a nevezetes első kaland. „Tizenhat éves lehettem akkoriban, a meccs előtt egy órával szóltak, hogy kellek a csapatba. Nem is bírtam az iramot, a hetvenedik percben mindkét lábam begörcsölt…”Aligha hitték a monokiak aznap, hogy a vádliját fájlaló újonc néhány évvel később már Golop színeiben tör földijei ellen. Az átmeneti szomszédolás után aztán csak helyreállt a világ rendje, hazatért a „tékozló fiú”, és 2011-es visszavonulásáig hűségesen szolgálta a pályán ősei települését.

Most is van megyehármas csapat Monokon, de helyi játékos már alig– folytatja a fővárosban egy fémipari cég beszerzőjeként dolgozó 33 éves blogszerkesztő. – Ha hazamegyek, a pályánál ma már szinte nem is látok ismerős arcot, pedig korábban szinte mindenki falubeli volt. Elköltöztek a fiatalok; mi még huszonhárman voltunk az osztályban, ma az általános iskola nyolc évfolyamába járnak körülbelül negyvenen.”

A házak közé ékelt positanói stadion Olaszországban

Zsolt a gimnáziumot Szerencsen, az egyetemet Debrecenben végezte el, geográfusnak tanult terület- és településfejlesztő szakon. A földrajz és a futball elsőre szokatlannak tűnő barátsága régebben is meghatározta mindennapjait.

Cortina d’Ampezzóban a síugrósánc alján terül el a futballpálya (Fotó: Getty Images)

„Már kisiskolás koromban ott volt előttem a földrajzi atlasz, és böngésztem, hol vannak azok a külföldi városok, amelyeknek a csapatairól olvastam a hétvégén a Teletext eredménylistáján vagy a bibliámban, a Focivilág magazinban.”

A londoni magyar utazó az 1966-os angol világbajnokok szobra előtt

Első futballcikkeit a 2010-ben induló magyar FourFourTwo magazin internetes oldala közölte, miután a felvételi tesztek alapján az 500-600 jelentkezőből beválasztották a hatvanfős szerzői gárdába – a Futballkutató blog nyitó írása a „temetkezésiek” vagy „sírásók” becenéven futó Chacarita Juniors argentin klubról szólt. Később is többnyire a külföldi labdarúgás rendkívüli történeteit kereste, ráadásul amikor 2012-ben kiköltözött egy évre szállodai felszolgálónak Londonba, a Boleyn Grounddal szemközt lakva alkalma nyílt közelről megtapasztalni a brit futballkultúra összetéveszthetetlen miliőét, az akkor még másodosztályú West Ham United hagyományhű szurkolói közegét, végül pedig meccsének magával ragadó élményét is.

Nagyapa meséje (Fotó: Mark Weaver)

Ha a szöveg nem is feltétlenül angol meccskörnyezetről árulkodik, nem véletlenül szerepelt a Futballkutató oldalon nemrég az 1935-ös Arsenal–Chelsea mérkőzés varázslatos tribünfotója a szurkolói kultúra változásáról megfogalmazott vízió kísérőjeként.

A képhez tartozó alt jellemző üres; Chelsea-meccs-másolat-959x637.jpg a fájlnév
Régi brit futballhangulat az 1935-ös londoni mérkőzésen

„Először talán az ember fülét kapta el a hangulat, a stadion és környezete zaja, az ezer felől szédelgő tömeg moraja, végül a szotyi- és műsorfüzetárusok hízelgő hada. Aztán megjelentek a szemnek oly elbűvölő, a léleknek megnyugvást jelentő, ég felé meredő kandeláberek. […] A komponálatlan menetrend ellenére mindenki tudta a dolgát. Manapság minden megszervezett, mondhatni túlszervezett. Ha egy meccsen voltál, ott voltál az összesen. A szpíker jóvoltából kívülről fújhatod a klubshop (már ha van ilyen) nyitvatartását, vagy az insta-pontokat, és buzdít, hogy szurkolj(!), mintha nem tudnád… Az erőltetett zenebona erőszakosan veszi el tőled a gólöröm és a győzelem okozta mámor legelragadóbb pillanatait. »Köszöntjük Vendégeinket!«, vagy mondhatnák úgy is, vásárlóinkat.”

Fotóritkaság Etiópiából: a másodosztályú meccs képét Orosz Zsolt találta meg

Illés Béla játékának tisztelőjeként már „látatlanban”, monoki évei alatt MTK-szurkolóvá vált, a klubkötődés azóta is megmaradt, magyar cikktémák felé azonban csak a Gazdag Józsefnek adott, Pátria Rádióban elhangzó néhány évvel ezelőtti interjúja fordította. Azóta a dél-amerikai, afrikai, észak-európai virtuális utazások mellett rendszeresen beszámol ismeretlen vidéki pályákon tett személyes látogatásairól is, erős nyomott hagyott benne például közelmúltbeli golopi élménye.

Az ősfás környezetben kialakított, régi golopi pálya

Tudtam, hogy két pálya van a faluban, a meccs időpontjában az újat kerestem fel, ahol a játékosok éppen sétáltak ki a nemrég átadott, korszerű öltözőépületből – eleveníti fel emlékét. – Aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy nincsenek sehol, a gyep üres. Kiderült, átmentek az ősfás környezetben, platánok, tölgyek között elterülő régi, kastélykerti pályához. Elmondták, hogy hiába csináltatták meg méregdrágán az új játékteret, a kivitelező durva törmelékkel töltötte fel, életveszélyes rajta futballozni.”

Pályavonalazás tudományos alapon (Fotó: Przemek Niciejewski)

A Hátsó füves-túrák tapasztalatával összecseng Orosz Zsolt megfigyelése: a demográfiai folyamatokat pontosan jelzi a falusi futballélet változása, és a megyei csapatok számának csökkenése nem csak a borsodi területen szolgál figyelmeztetésül (amíg például Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 1999 és 2019 között 198-ról 96 tagúra olvadt a megyei osztályok mezőnye, az elmúlt két évtizedben Baranyában is 106-ról 71-re apadt az együttesek köre).

Keresztéte, a borsodi csodafalu: a lakosságszám csak 36 fő, mégis működik csapat

A nehézségeket érzékelve különösen felemelő – a boon.hu cikkenyomán – a Futballkutató oldalon is bemutatott keresztétei példa: a borsodi törpefalut hivatalosan 36-an lakják, az ország legkisebb futballcsapatot működtető településeként mégis ott van a megyei III. osztályban, és foggal-körömmel harcol azért, hogy a labdarúgás térképén is fennmaradjon. Keresztéte szívet melengető jelképe annak, hogy elszántsággal, erővel, összefogással lehet szembeszélben is előrejutni.

Románia is küzd a fiatalok elvándorlásának problémájával, Boksánbányán már csak a díszletek őrzik a régi nagy futballcsaták emlékét (Fotó: Jelmer Boots)

Ami egyre inkább hiányzik a falusi fociból a csapatok eltűnésével, az a hétvégente felbolyduló közösségi tér, a nyüzsgő focipálya, ahol a falubeliek apraja-nagyja találkozik, buzdítja a helyi kedvenceket – világít rá a változásokra Orosz Zsolt. – Meccsek idején átutazva egy-egy településen futballtól és emberek ricsajától zsongó légkör, pezsgő látvány fogadott pálya mellett, ma már a jelenség csak foltokban, szigetekben maradt meg.”

És csak remélhetjük, hogy a borsodi bajnokság szeptemberi rajtján ott találjuk még a túlélés legszebb szigetét, a Keresztéte SE-t…

Pitypanggal borított, elhagyott pálya a füzéri vár alatt
(Fotó: Barangolás a Zempléni-hegységben Facebook-oldal/Galgóczy Árpád)
LAST_UPDATED2