Payday Loans

Keresés

A legújabb

Adóparadicsom/pokol PDF Nyomtatás E-mail
Háború a nemzet ellen - Kül- és belháborúk a nemzet ellen - magyarirtás

Adózás az EU-ban és Magyarországon

Az Európai Parlament kiadott egy sajtóközleményt, ebből a legérdekesebb egy infografika, ami a különböző országok adóelvonását és az adócsoportok megoszlását mutatja.

Az állam három területen adóztathat: a jövedelem megszerzésekor, a megszerzett jövedelem elköltésekor (forgalmi típusú adók) és a megszerzett vagyont vagy tőkét is adóztathatja. (Erről itt írtam bővebben: Az adórendszerről)

adozas

Az ábrát nagyban itt találjátok.

Magyarországon egészségtelen módon túl van adóztatva a munkabér (hol a másodikak, hol a harmadikak vagyunk a munkabért terhelő adók és járulékok nem túl dicső rangsorában az uniós országok között) és mi büszkélkedhetünk a világon(!) a legmagasabb forgalmi adóval is.

Mindkét tényező melegágya az adócsalásnak (nem bejelentett dolgozók és elcsalt áfa), miközben a vagyont gyakorlatilag egyáltalán nem adóztatjuk és a tőkejövedelmeket is alig. Pedig a vagyonadó és a kamatadó az, ami elől nagyon nehéz lenne kibújni.

Másik hatalmas problémája az országnak, hogy évtizedek óta irreálisan magas az állami újraelosztás mértéke, mindenki mindent az államtól vár, ezért azonban rengeteg adóval sújtja az állam az egész országot. Ez okoz versenyhátrányt és ezért lettünk 15 év alatt a régió éllovasából a sereghajtóvá.

Nem csak a régióhoz képest fizetünk túl sok adót (Magyarország: 39,2%, Szlovákia 28,3%, Románia 28,3%, Csehország 35%, Lengyelország 32,5%, Bulgária 27,9%, Görögország 33,7%, Litvánia 27%, stb.), de csont nélkül megelőzzük a nálunk sokkal fejlettebb és gazdagabb Németországot, Angliát, Írországot, Spanyolországot, Portugáliát, Szlovéniát, Máltát, Ciprust és Hollandiát is.

Akinek van ideje, tanulmányozza a belinkelt ábrát további érdekességekért.

Share

152 hozzászólás

  • reader
    A vagyont miért kellene adóztatni másodszor is, amikor az már egyszer leadózott pénzből van? Ezzel a rendesen adózókat szívatnák csak.
  • tgwh
    Jött a fideszújság, tudjátok, mazoista vagyok, beleolvastam. Büszkén hirdeit, hogy nálunk a legalacsonyabb az egész Eu-ban a legfelső szja adósáv… na erre most mit mondjak?
  • Kiszamolo
    Na ja, az szja teszi ki a legeslegkisebb részét a munkabért terhelő elvonásoknak. Azzal könnyű dicsekedni.
  • Kiszamolo
    reader, miért kell áfát fizetni, ha egyszer a leadózott pénzedet költöd el? Ha feléled, áfát fizetsz és egyéb forgalmi tipusú adókat. Ha nem költöd el, akkor meg vagyonadót vagy tőkejövedelem utáni adót.
  • narancsköztársaság
    Nem a magas adó a probléma, hanem, hogy az így befolyt pénz nem hatékonyan van felhasználva. Buta és nagy az állam.

     

    Az pedig, hogy egy öngondoskodásra ösztönző blogon a vagyont és tőkejövedelmet terhelő adók növelését kívánod, kissé furcsa.

  • Kiszamolo
    narancs, én az adóteher radikális csökkentését kívánom, a környező országok szintjére.

     

    Másrészt viszont csak akkor fog csökkenni az adócsalás, ha nem lesz mindenkinek érdeke, hogy ne fizessék be utána a járulékokat (mert akkor neki már nem marad) és hogy ne kérjen számlát sehol, mert akkor 30%-kal olcsóbb minden.

    Ezt pedig csak úgy lehet, hogy egyenletesebben osztjuk szét az adóterhelést és olyan adókat keresünk, ami alól nehéz kibújni.

    Ha összeségében 35-40%-kal kevesebb pénzedet viszik el adóba, nem mindegy neked, hogy minek címkézik? Inkább fizetek a házam után évi 300 ezret, ha az alacsonyabb áfán spórolok 500 ezret évente.

  • Családfő
    Jó kis térkép.

     

    Érdekes látni a munkát terhelő adók mértékét a svédeknél, vagy a mindenkinél durván magasabb közvetett adószintet a dánoknál. (A 25% ÁFA mellett itt talán a jövedéki adó dobja meg ennyire?)

    A saját ligánkból figyelemre méltó, hogy Észtországban lényegében nincs vagyont terhelő adó… lehet, hogy hasonló okokból.

    A keleti blokkban egyébként a szerkezet több országban hasonló hozzánk, csak éppen a teljes elvonás mértéke alacsonyabb náluk.

  • Gabriel
    Lassan ott tartunk, hogy az adót is megadóztatják ????
  • Én is akarok kommentelni

    Mármint arra gondolsz, hogy mondjuk a jövedéki adóra is kivetnek ÁFÁt? ????
  • Attila

     

    Nyugi már rég ott tartunk, hogy az adót adóztatják. Rendelj valamit az EU-n kívülről. Rászámolják a vámot és a vámra (is) rászámolják az áfát.

  • Laya
    pl. cigi, pia, benzin. ezeknél már így van. Meg még ami most nem jut eszembe.
  • Béla
    Azt tartom érdekesnek, hogy ilyen hatalmas elvonások után is kb. 4 millió magyar állampolgár él a létminimum alatt. Döbbenet, hogy hova tűnt az elmúlt 25 év. Ha annó ezt tudja a nép, akkor Kádárnak mauzóleumot emelnek a hősök terén és tűzzel vassal védik a cocializmust nehogy betörjön a demokrácia.

     

    Bocsánat a politikai tartalomért.

  • Eltévelyedés
    Nem vagyok adószakértő, de valahogy mintha mindenhol túltolták volna ezt az adójogszabály dolgot. Értem én, hogy kell némi pénz az állam működésére, amire ki kell találni valamit, hogy mindenki többé kevésbé igazságosan és arányosan fizessen, de a jelenlegi bonyolultsággal már hatalmas az össz gazdasági hatékonyság csökkentése. Kiképzünk egy hadsereg adószakértőt, könyvelőt, NAV-ost, adónyomozót, és ezek az emberek mind mind nem járulnak hozzá semmi módon a GDP növeléshez. Nem termelnek, csak ellenőriznek, szabályt értelmeznek. Kell ez a réteg is, hasznos is, de mintha picit túl sok lenne belőlük.
    Egy 100 oldalas adótörvényt egyszerűbb lenne megérteni és betartatni is.
  • cga82
    Nezzetek meg jobban, munkaberben mar messze nem vagyunk dobogosok, kozvetett adokkal huzunk el.
  • antenna
    egy ingatlant vagy bankbetétet sokkal könnyebb megadoztatni, mint az okosban elszámolt ÁFA-s számlákat meg az okosban megoldott minimalbereket.
    EU-n kívülről csomag: Még a postakoltseget is ado és Áfa terheli.
  • Zabalint

    “Ha feléled, áfát fizetsz és egyéb forgalmi tipusú adókat. Ha nem költöd el, akkor meg vagyonadót vagy tőkejövedelem utáni adót.”

     

    Ha használt lakást veszek, akkor az áfa párhuzama az illeték, ha újat, arra is van áfa. A lakás is ugyanúgy amortizálódik, kopik, mint a fogyasztási cikkek, szóval nem tart örökké. Ha bérbe adom, akkor meg jövedelmem keletkezik, az után is adózni kell. Nem értem ezeken felül miért kellene vagyonadót fizetnem.

  • Zabalint
    Amúgy az ingatlanadó pontosan olyan, mint ha a tőzsdén nem csak azt adóztatnák, ha árfolyamnyereségem van vagy osztalékot kapok, hanem mondjuk évi 1% állományi adót is kifizettetnének velem, akkor is, ha esik vagy stagnál az árfolyam. Ez gyakorlatilag rablás.
  • uzsolt
    @kiszamolo Nem figyeltek a részletekre! Magyarországon a legalacsonyab az SZJA ***LEGFELSŐ*** kulcsa!

     

    Pl. Ausztriában:
    – évi 11 ezer euróig adómentes (gy.k. 0%)
    – 11ezer-20ezerig 25% (ami a teljes összegre vetítve max. 12,5% – vö. magyar 15%)

    – évi EGYMILLIÓ EURÓ (kb. 300 millió Ft/év) feletti részre 55% (a kiadványban ez az 55% szerepel)

    Többi, mintaként hozott ország hasonlóan.

    Azaz: az átlagos keresetűek adója alacsonyabb, mint Magyarországon, csak a nagyon nagy keresetűeknél ennyire magas az adó (az is sávosan). Engem (és az ismerőseimet is) nagyon érint, hogy az évi 300 millió forintomból csak 15%-ot kell itt, az adóparadicsomban adóznom.

    szervuszausztria.hu/ausztriagazdasag/osztrak-gazdasag-adoreform-uj-adokulcsok-134404.html

  • Kiszamolo
    Uzsolt, általában az átlagfizetést (vagy a mediánt) szokták nézni, nem a legmagasabb kulcsot.

     

    Na abban vagyunk dobogosok.

  • AAA

     

    A mostani elvtársak is a szocializmust építik, ha jobban megnézed. Lopnak amit érnek, hazudnak mint a vízfolyás és államosítják ami megtetszik nekik.

  • Kiszamolo
    Most komolyan: tényleg nem mindegy, hogy az adót milyen címen szedik be?

     

    Nem tökmindegy, hogy az áfa 27%, vagy azt levinnék 15%-ra és fizetnél évi 300 ezret egy 50 milliós ház után?

    A végén ugyanannyit adóznál, csak nem csalnának el évi 500-600 milliárd áfát.

    Miért fáj mindenkinek a vagyonadó és senkinek nincs egy rossz szava sem a 27%-os elképesztő áfa miatt? Meg hogy a fizetésed fele adó és járulék? Amiből aztán még áfát is fizetsz.

    Attól, hogy nincs vagyonadó, még 40%-kal több adót fizetsz, mint egy szlovák vagy egy román. Ez a lényeg, nem az, hogy milyen címen szedik be a pénzt.

  • Kiszamolo
    ezen az ábrán nem azt látod, hogy a munkabéren mennyi az adó, (amiről én beszélek), hanem azt, hogy az állam bevételeinek hány százaléka jön munkát terhelő adóból. Mivel nyugaton többet keresnek, így alacsonyabb terhelés mellett is több adó jön be.
  • Zabalint

    Azért nem mindegy, mert az embereknek eltérő vagyonszerkezete van. A vagyonadó a passzív vagyon adóztatása, hiszen a vagyonból származó jövedelem most is adóköteles (az, hogy mennyire tudják beszedni az más kérdés).

     

    És igen, a rekord áfa valóban felháborító, de leginkább a mögötte lévő pazarló állam a felháborító (az elmúlt években úgy növekedett enyhén a költségvetés, hogy az oktatásra, egészségügyre és a többi állami intézményre kevesebb jut, az államigazgatásra meg több).

  • uzsolt
    Pontosan, erre utaltam én is ????
  • cga82
    : Egyertelmuen nem, nezd meg a sajat abradat a munkara rakodo adokhoz.
  • Kiszamolo
    zabalint, az embereknek a fizetése is eltérő. Tehát?

     

    Az állam beszed évente 17 ezer milliárd forint adót kb. 70 fajta címszó alatt.

    Ennek a legnagyobb részét a magyar állam az áfa, a jövedéki adók és a munkabért terhelő járulékokon keresztül szedi be, ami torz és csalásra ösztönöz.

  • Kiszamolo
    Cga, ez azt mutatja, mennyi folyik be az államhoz ezen a címen és nem ezt, hogy 1000 euró nettó munkabérre még mennyi járulék rakódik.

     

    Az két külön dolog.

  • KoRi
    : miért, a vagyonadó alól nem ugyanúgy próbálna meg kibújni mindenki? Főleg, hogy az egyszerre nagyobb összeget jobban észreveszi, mint a hétköznapi vásárlásban pár plusz forintot (azt már mindenki megszokta, hogy mennyit ingadozik egy termék ára, ha lemenne az áfa, azt alig lehetne észrevenni, meg jönne a kereskedők korrekciója, hogy leszedjék a hasznot)
    Nem tudom mi alapján vetnék ki a vagyonadót, de most is látjuk, milyen cseleket vetnek be pl. “szegény” politikusaink vagyonaik eltitkolására.
  • cga82
    : honnan akkor a kovetkeztetes?
  • Kiszamolo
    Kori, egyrészt minden adóval lehet csalni. Csak mondjuk az áfacsalások már nem érnék meg 15%-os kulcs mellett. Amit levisznek 5%-os áfakulcsba, azonnal megszűnik az áfacsalás.

     

    Másrészt ha vennék autót vagy lakást, adóznál. Mindegy, hogy cégnévre vetted, vagy offshore cégre. Ha az ingatlan Magyarországon van, adózik.

  • Kiszamolo
    Statisztikákból? ????
  • Vinnie
    A kozvetlen + kozvetett ado miert nem egyezik meg a munka+toke+fogyasztassal? Mind a GDP aranyaban van meghatarozva es szerintem minden tetelt be lehet kategorizalni valahova.
  • cga82
    : nincs semmi gond a velemenyekkel.:)
  • Zabalint
    “zabalint, az embereknek a fizetése is eltérő. Tehát?”

     

    De ez hogy jön az eltérő vagyonszerkezethez? Nem azt írtam, hogy az emberek vagyona eltérő mennyiségű, mert nyilván ha van vagyoni adó, akkor többet fizet, akinek több a vagyona, ahogy a jövedelemnél is. Hanem azt, hogy eltérő szerkezetű. Ha bevezetik az ingatlan adót, akkor nem az fog történni, hogy mindenki ugyanannyit fizet, csak más felosztásban. Mert te azzal kezdted, nem mindegy. Hát nem.

  • Zabalint
    Az áfacsalás pedig megérné alacsonyabb kulcs mellett is. Még az 5% is sokat számít ott, ahol éles a verseny. Sokkal többet számít pl. hogy mennyire(milyen arányban) elektronikus a pénzrendszer, illetve milyen módon szedik be (gondolj arra, hogy az ügyesebbek visszaigénylik azt, amit be sem fizettek).
  • MPeti
    Én is ingatlanadó párti vagyok (persze ÁFA és szha csökkentéssel egybekötve), mert szerintem igazságosabbá (nem igazságossá, csak igazságosabbá) tenné az adózást.

     

    Tudom, hogy akinek több ingatlanja van (és mondjuk kiadja),az úgyis tiltakozik ez ellen,de pl. Angliában simán az albérlőre terhelik, úgyhogy no para, támogassátok ti is:)

    A mostani rendszer -azaz az egyre kevesebb “rendes” adózó (akik ráadásul nem is a leggazdagabbak, hanem a bejelentett alkalmazottak) nyomorgatása ráadásul úgy, hogy a hatalmas adóteherért cserébe egyre kevesebb és szarabb szolgáltatást kapnak – úgyis nemsokára összeomlik (legalábbis én remélem)

  • Kiszamolo
    zabalint, bármilyen adót változtatsz meg, lesz aki kevesebbet fog fizetni, mint eddig, van aki többet. Lásd például egykulcsos szja.

     

    Akinek sok vagyona van, annak rosszabb lesz, mint akinek semmi vagyona nincs. Igen, csak nem értem, mit akarsz ebből kihozni.

  • Kiszamolo
    Az áfacsalásnak az a lényege, hogy cégláncokon keresztül árut futtatok körbe, ám a lánc valamelyik tagja elfelejti befizetni az áfát.

     

    Így durván 15 vagy 21%-kal olcsóbb a termék. De azt még el is kell ám adni mondjuk a Tescon keresztül, amelyik akkor veszi be, ha legalább 10%-kal olcsóbb, mint a nem áfacsalt termék.

    (A cukor olcsóbb a hiperekben kilós csomagokbam, mint amennyiért a gyártó adja ömlesztve.)

    Na, ez nem érné már meg 10-15%-os kulcs mellett.

  • Zabalint

    Ha áfa helyett sales tax lenne, nem lehetne ezt megtrükközni. Ha csak 10-12%-al lehetne olcsóbbá tenni csalással, miért ne érné meg csalni? Az SZJA-t és a járulékot is érdemes elcsalni, akkor is az lenne, ha 30% lenne az összes teher.

     

    Egyáltalán hibás érvelés az ingatlanadó hiányát okolni a magas adókért. Sokkal inkább amiatt van, mert pazarló és nagy az állam.

  • Zabalint

    Te írtad, hogy nem mindegy, hogy ugyanazt milyen formában fizeted meg. De nem mindegy, ha egyszer nem ugyanannyit fizetsz.

     

    Mivel a vagyonból származó jóvedelem így is adóköteles, ezért a vagyonadó azokat bünteti, akiknek a vagyonuk valamiért nem termel, vagy nem elegendő jövedelmet.

  • Kiszamolo
    A magas adó és a rossz adóztatási rendszer két külön dolog, lehet alacsony az adóterhelés és rossz a beszedés és fordítva is. Semmi köze a kettőnek egymáshoz.

     

    Magyarországon túl nagy az adóelvonás és még ráadásul rossz szerkezetű is.
    De ezt a vitát én befejeztem.

  • Gábor
    Szerintem is nagyon magas az átlagos adóterhelés. A fő oka pedig az, hogy nagyon bonyolult a rendszer.
    Rengeteg pénzt lehetne megtakarítani, ha nem kellene sok ezer tanácsadó aki érti a rendszert.
    Az adóról pedig az a véleményem:
    – Aki keveset adózik (kevés a jövedelme), annak mindegy, nem tud hatni rá.
    – Aki sokat adózna (sok a jövedelme), annak van pénze arra, hogy a lehető legkevesebbet adózza (akár törvényesen is).
    Kedvenc példám: Mennyit adózik a Google vagy Apple? Amikor a kormány oldaláról (állampolgárként) nézed, akkor nagyon keveset. Ha részvényesként, akkor meg nagyon sokat.
  • Gábor
    Ha változtatnának az adózási rendszeren, sok mindenkinek kellene átrendeznie a pénzügyeit
  • Tibor
    Ki-ki azt tudja adoztatni amije van. Nyugati orszagokban ahol van toke, ott lehet adoztatni, nalunk az atlagember fizetestol fizetesig el, es nincs felhalmmozott tokeje, szoval sok ertelme nem volna azt adoztatni.
    OK, par gazdaggal kiszurni lehetne vele (de meg azt se nagyon mert siman kulfoldre vinnek), de osszessegeben sokat nem jelentene a koltsegvetesben.
  • sz.krisz
    A vagyonadó a nem saját jogon szerzett javakkal rendelkezőket adóztatja, gyakorlatilag ezt preferálni a jövedelem adóztatása helyett a hátszél nélküliek középosztályba bekerülését segítené. Ennek volt Magyarországon is hagyománya, örökösödési illeték néven.
  • NAR
    “Ha az ingatlan Magyarországon van, adózik.”

     

    Attól tartok, hogy az lenne a vége, hogy a rózsadombi 500 négyzetméteres villa becsült (adóalapként használt) értéke 5 millió forint lenne, a bivalybasznádi 30 éves lerobbant 150 négyzetméteres családi házé meg 15 millió… De az igazi probléma a saját tulajdonban élő nyugdíjasokkal lenne.

  • Tibor
    Amugy a vagyonadoval is az a baj mint a jovedelemadoval: nem tesz kulonbseget akozott, hogy a 90 m²es hazban egyvalaki terpeszkedik-e, vagy egy hattagu csalad. Eppigy a jovedelemado, nem ugyanaz ha valaki keres 500ezret de abbol eltart egy ottagu csaladot, vagy valaki keres 300ezret egyedul.
    Ezert a legcelszerubb a fogyasztast adoztatni: ha valaki 300ezerbol 50-100ezret kolt letszuksegletre es 200 folott luxuscikkre, akkor neki abbol a 200bol vonjak a magasabb adot, mig ha valaki 500at keres, de abbol a nagy csalad miatt 400 megy alapdolgokra es csak 100 a luxusra, akkor azt. Es meg itt se ugyanaz, hogy az elobbi ugyanannyi penzbol otszor megy el etterembe, az utobbi meg egyszer a csaladjaval.

     

    A fogyasztas tipusu ado az, ami aszerint tesz kulonbseget hogy MIRE koltod, tehat a szuksegleteid figyelembevetelevel adoztat. A masik ket tipust kene minimalizalni.

  • Kiszamolo
    Tibor, már miért ne lehetne különbséget tenni? Az egy főre eső négyzetmétert kell nézni.

     

    Sőt, az első ingatlan kicsi kulccsal adózik, az összes többi egyre magasabb kulccsal.

    Ha a nyugdíjas az ingatlant, ahol lakik, legalább 5 éve vette, vagy cserélte, picit adózik.

    Lehet ám ésszel is bevezetni egy adózást, a világon szinte mindenhol van vagyonadó, lenne kitől tanulni.

  • Sy
    , Mire végigolvastam, pont írni akartam, hogy csodállak a kitartásodért. Még itt, egy olyan blogon, ahol a gondolkodni képes, a pénzügyei iránt valóban érdeklődők vannak túlnyomó többségben, is felmerül, hogy nem az elképesztően magas ÁFA a baj, hanem az ingatlanadó. Pedig olyan pofonegyszerű, ahogy írod: ha nagyjából annyi megy el rá, mint amennyit megspórolsz az alacsonyabb ÁFA révén, akkor nem mindegy?

     

    Szerintem inkább ott van a kutya elásva, hogy a magyar ember alapvetően bizalmatlan az állammal szemben (közben meg tőle várja a gondjai egy jelentős részének megoldását – igazán skizofrén helyzet ez), ezért feltételezi, hogy pl. egy ingatlanadó bevezetése nem járna együtt az ÁFA csökkentésével.

    És, az elmúlt év(tized)ek tapasztalatát figyelembe véve, nem is meglepő ez a bizalmatlanság…

  • Zabalint

    A vagyonadó nem különbözteti meg az örökölt és a saját jogon szerzett vagyont.

     

    Másrészt erre megint azt mondom, hogy a vagyonnal szerzett jövedelem a lényeg. Ugyanis egy bizonyos szinten túl azzal tudod tovább halmozni a vagyonodat. Egyáltalán miért kéne duplán adóztatni azt, aki házat épít és mondjuk nem egyszer használatos luxiscikket vesz ugyanabból a pénzből (a házon is van áfa, igaz most csökkent).