Payday Loans

Keresés

A legújabb

Móra Ferenc - Aranykoporsó  E-mail
Írta: Jenő   
2018. december 27. csütörtök, 12:57
Képtalálat a következőre: „móra ferenc aranykoporsó”





Képtalálat a következőre: „móra ferenc aranykoporsó”


Ismertető

Az Aranykoporsó a 3. évszázad végén játszódik: a kereszténység terjedése létében veszélyezteti Diocletianus pogány hatalmát. A császár a törvények erejével akarja megszilárdítani uralmát. Serdülő fia számára őrzi a trónt, akiről azt jósolják az istenek, hogy a birodalom felvirágoztatója lesz, de ehhez feltételt is szabtak: húszesztendős koráig kiléte titok legyen mindenki előtt. Quintipor tehát saját atyja szolgájaként él az udvarban. Itt ismerkedik meg Galerius caesar lányával. Innen kezdődően két alapvető motívum húzódik végig a művön: a keresztény-pogány vallási küzdelmek és a fiatalok bontakozó szerelme, amely gyengéd líra szálaival szövi át a mű érdes szövetét. A szerelem a pogány császár fiának keresztényi vértanúhalálával ér véget, Quintipor mártíruma a kereszténység és a pogányság ütközetében szimbolikus értelmű; pontot tesz a császár hatalmi ábrándjaira. A két világszemlélet összecsapásában Móra a kereszténység, az új mellett tesz hitet, de érezhető: az antik kultúrák, az elbukó régi szépségeinek megbecsülése nehézzé teszi számára a régi világtól való elszakadást. A mértéktartó teatrizálással megrajzolt pompás korkép szépsége részben az egyes mozzanatok, epizódok finom rajzában, részben az antik kultúra közelségéből adódó sajátos pátoszban rejlik.

A dekoratív, cizellált mondatok, szinte versbe illő jelző- és képgazdagság járul hozzá a történelmi regény nyelvi, formai szépségéhez.

Forrás: Legeza Ilona könyvismertetői
http://legeza.oszk.hu


Képtalálat a következőre: „móra ferenc aranykoporsó”

Caius Aurelius Valerius Diocletianus,

általánosan elterjedt néven Diocletianus császár(Salona244december 22. – Spalato311december 3.), eredeti nevén Διοκλής (Dioklész) 284.november 20. és 305május 1. között római császár. Diocletianus uralkodása jelentette a történészek által gyakran a „harmadik évszázad válságaként” emlegetett, 235-től 284-ig tartó periódus végét. Létrehozta az autokratikus kormányzatot a birodalomban és megteremtette az alapjait a Római Birodalom második nagy korszaka számára, amit szokás dominátusként,tetrarchiaként vagy egyszerűen késő római birodalomként is említeni. Diocletianus reformjai segítettek abban, hogy a Nyugatrómai Birodalom még további kétszáz éven át fennálljon, és megteremtették az alapokat a Bizánci Birodalom létrejöttéhez és további ezeréves fennállásához.


Képtalálat a következőre: „móra ferenc aranykoporsó”

Az Aranykoporsó

Móra Ferenc egyik legnépszerűbb regénye. Az ókori RómábanDiocletianusuralkodása alatt játszódik. Az ókori kultúrában rendkívül jártas író legnagyobb történelmi regénye1932. november végére készült el. Az első nyomtatott példányt díszdoktori disszertációként aSzegedi Egyetemnek ajánlotta 1932. december 3-án. Eredetileg levélformában akarta megírni,Római levelek Diocletianus császár korából címmel. A regény népszerűségének talán egyik legfőbb oka, hogy a plasztikus korrajznak köszönhetően teljesen magunkénak érezhetjük a történetet, azonban a rengeteg történelmi utalás, vonatkozás mégsem nyomja rá bélyegét a költőien megrajzolt szerelmi történetre.[1] Az Aranykoporsó már hangoskönyv formájában[2] ésrovásírással[3] is elérhető.


Képtalálat a következőre: „móra ferenc aranykoporsó”

Képtalálat a következőre: „móra ferenc aranykoporsó”

Bár ifjúsági regényként tartjuk számon,
több elmélet is született a regény keletkezését illetve mondanivalóját illetően. 1933-ban, a Zeneakadémián tartott előadásában (Amíg a regény eljut odáig) Móra azt vallotta, hogy a regény alapjául Szent Bonifác[4] vértanú története szolgált, amit először Gulácsy Iréntől hallott 1926-ban. Az író halála után egy évvel közeli barátja, Supka Géza más magyarázattal állt elő. AMagyar Hírlapban közölt cikke szerint felvetette Mórának, hogy írjon a Habsburg-házról, Ferenc Józsefről; ő azonban túl kényesnek érezte a témát; ekkor került szóba Diocletianus alakja. Állítása szerint „Diocletianus szomorú történetének formájában Móra a Habsburg Birodalomösszeomlását, a keresztényi mozgalmakban a magyar szabadságharcot és Ferenc Józsefnek a magyarokhoz való viszonyát írta meg ebben a könyvében”; tovább menve azt is tudni véli, hogy Prisca Erzsébet királynét, Quintipor pedig Rudolf trónörököst jeleníti meg. Ezt a felvetést támasztja alá Magyar László. Neki illetve néhány írótársuknak 1932 nyarán, egy vonatút során számolt be Móra a tervezett regényről: „Ferenc Józsefről még nem lehet regényt írni, hát megírom Ferenc József és a Monarchia regényét Diocletianus és a hanyatló Római Birodalom regényében.”[5]

/63
Aranykoporsó
Kiadó: MDV., Bp.
Kiadás éve: 1987
Eredeti azonosító: MS 85010 
Technika: 1 diatekercs, 63 normál kocka, szines










LAST_UPDATED2