Payday Loans

Keresés

A legújabb

A Trianon c. rockopera bemutatása: MTV 5. PDF Nyomtatás E-mail
PROGRAM AJÁNLÓ
2018. december 01. szombat, 10:56

????

 

a Trianon c. rockopera

 

bemutatása az MTV 5. csatornán!!

 

MINDAZOKNAK, AKIKNEK FÁJ TRIANON!

 

Egy hirtelen műsorváltozás kapcsán, (ezért nem található a Trianon rockopera filmes változata a tvújságokban) örömünkre szolgál, hogy most szombaton, dec. 1-jén kerül vetítésre az M5 tv csatornán 21.05-kor Koltay Gábor rendező barátunk Trianon című rockoperája.

Ezt a levelet másoknak is továbbítsátok, hogy az éppen 100 éve, 1918 december elsején

történt gyulafehérvári gyalázat (Erdélyünk elcsatolása) évfordulójának híre - e vetítési felhívás kapcsán is - minél több címre, helyre, személyhez, szívhez eljusson. Határokon innen és túl.

Köszönettel: Kocsis Sándor (elnök- H.M.Alapítvány)

 

Idén nyáron (június 22-én és 23-án, a budapesti Hősök terén) az Esztrád Színház nagy

sikerrel mutatta be a Trianon című rockoperát. Az ősbemutatót a két előadáson, összesen 18

ezer ember szűnni nem akaró tapssal köszöntötte.

A mű zenéjét Koltay Gergely, a folk-rock műfaj megteremtője, a Kormorán együttes alapítója és vezetője szerezte, aki egyben a dalszövegek túlnyomó többségét is írta. A mű szövegkönyvét, amelyben versek, prózarészletek, dokumentumok is elhangzanak, az előadás rendezője, Koltay Gábor állította össze. A zenés történelmi játékban olyan neves énekesek és jeles színészek láthatók, mint Varga Miklós, Vadkerti Imre, Kalapács József, Rudán Joe, Palcsó Tamás, Makrai Pál, Fehér Nóra, Benkő Péter, Ruttkay Laura, Sipos Imre, Laklóth Aladár, Varga Klári. Az előadásban (amelynek koreográfusa a makói Forgatós Táncegyüttes

vezetője Doktor László volt) több száz táncos, hagyományőrző, lovas és artista működött közre.

Az előadás a századfordulótól napjainkig idézi meg a történelmet, kiváltképp az 1920-as trianoni békediktátum és az azt követő revíziós időszak, majd a kényszerű alkalmazkodás körülményeit. Ahogy a rendező fogalmazott: „a velünk élő trianoni érzések, gondolatok, fájdalmak, keserűségek összefoglalója a darab, hiszen az első világháború utáni események, drámai módon meghatározták hazánk és Európa történelmét” (… és, tegyük hozzá, a rablóbéke miatt, ma sincs, nem lehet nyugalom a hamu alatt) A látványos előadásokat 12 kamerával (közöttük a magasból drónnal is) rögzítették.


Üdvözlettel
Karácsonyi György

LAST_UPDATED2