Payday Loans

Keresés

A legújabb

Ki is volt Onódy Lajos? PDF Nyomtatás E-mail
A MAGYAR FOCI - táltosparipa vagy állatorvosi ló
nemzetisport.hu 2018.11.29 16:53 Frissítve: 2018.11.29 17:20

FFT: a kommunista Budapest éjszakai császára

 

Ki is volt Onódy Lajos, és miként vált az ötvenes, majd a hetvenes évek magyar futballjának megkerülhetetlen szereplőjévé?


Onódy tölt, Kádár és Hruscsov pedig talán éppen a Fradi-indulót hallgatja hegedűn… (Fotó: fourfourtwo.hu)

Onódy 1920-ban született, 18 évesen kezdett a Ganz és Társa Villamossági, Gép-, Waggon- és Hajógyár Rt.-ben dolgozni, előbb segédmunkás lett, aztán villanyszerelő, majd egy művezetői iskola elvégzését követően 1941-ben műszaki tisztviselővé lépett elő. Közben futballozott a Ganz-MÁVAG NB I-es csapatában, ahol Komorettó Béla, a Ferencváros 1953 és 1955 közötti elnöke, a későbbi jeles edző volt a játékostársa, barátja.

Főhősünk a háború alatt kommunistákat és zsidókat mentett – ez utóbbiért az izraeli Jad Vasem Intézettől 1995-ben, halála előtt egy évvel megkapta a Világ Igaza kitüntetést. Legfőképp az ő nevéhez fűződik a gyár „bénítási anyagainak” megmentése 1944 decemberében. (A bénítási anyag eltávolításával, vagyis egy eszterga­gép, gyalugép vagy bármilyen hasonló berendezés vezér­orsójának kiszedésével, illetve megsemmisítésével a hatalmas, felbecsülhetetlen értékű gépek használhatatlan ócskavassá váltak volna.) Karácsony előtt a Gestapo letartóztatta, a sváb­hegyi Majestic szállóba vitték, ahol halálra ítélték.

Az ítélet végrehajtását a szovjet csapatok közeledte hiúsította meg.

Onódy serdülőkora óta futballőrült volt, de el kellett telnie némi időnek a szovjet megszállás kezdete után, amire pozíciót tölthetett be a magyar labdarúgás vezetésében. Ehhez pedig arra volt szükség, hogy szédítő karriert fusson be a vendéglátóiparban...

A teljes történetet elolvashatja a FourFourTwo oldalán, ide kattintva!