szerző:
hvg.hu4.3 K

A dohányzás után újabb frontot nyit a kormány: a homeopátia kerül sorra. Írásos lebeszélő ajánlást kell adnia ugyanis a patikusoknak azoknak a vevőknek, akik homeopátiás szereket vennének egy friss törvényjavaslat szerint. Ha ezt nem teszik meg, szabálysértést követnek el, amit a rendőrség fog kivizsgálni. A patikusoknak még egy stresszfaktora lett, ám kérdéses, hogy sikerül-e visszaszorítani a homeopátiás szereket.

dohányzás után a homeopátiának is beint a kormány – kicsit hasonló hatékonysággal. Ma nyújtják be az Országgyűlésnek az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, és ebben több törvényt is módosítaná a kormány, hogy visszaszorítsa a homeopátiás készítmények forgalmazását.

A homeopátás szerek nem betilthatóak, mivel az EU-ban egységes gyógyszerkönyv van, és abban a homepátiás szerek ugyanúgy szerepelnek, mint a rendes, hatásvizsgálatokon átesett, hagyományos gyógyszerek. Más módon próbálja a kormány gátolni a homeopátiát, amely szerek ellen a tudományos életben már egy ideje megindult a hadjárat.

A baj az, hogy sok beteg a hagyományos és bizonyított szerek helyett használja a klinikai teszteken nem átesett, bizonyítatlan hatású homeopátiás szereket, ezzel kárt okoz az egészségének. Ez kihat a tb-re is (később, adott esetben szövődményekkel súlyosbított állapotot kell több, drágább gyógyszerekkel gyógyítani), ezért ezentúl ha valaki homeopátiás készítményt akar venni a gyógyszertárban, a patikus írásban kell erről lebeszélje: rá kell beszélnie hagyományos gyógyszerre. Ha ez nem jár sikerrel, és a beteg ragaszkodik a homeopátiás készítményhez, akkor viszont ki kell neki adni. Az a gyógyszerész, aki ilyen tájékoztatást nem ad, szabálysértést követ el, és ezt a rendőrség vizsgálja ki – cidrizhetnek ezután a patikusok.

Pár, EU-s csatlakozás előtt gyógyszerkönyvbe került homeopátiás szer pedig eltűnhet a polcokról, ha nem teljesít bizonyos feltételeket.

Hogy ez mennyire lesz hatékony eszköz a homeopátiás szerek elleni küzdelemben, más kérdés, talán épp annyira, mint Lázár János ötlete a dohányzás visszaszorítására.