Payday Loans

Keresés

A legújabb

Barankovics Alapítvány - Izraelita műhely
Zsidókérdés régen és ma - Zsidókérdés régen és ma

Izraelita műhely

A zsidó közösség a rendszerváltás utáni Magyarországon

A tartalmi összefoglaló Kovács András és Forrás Bíró Aletta: Zsidó élet Magyarországon. Eredmények, célok és kihívások a kommunista rendszer bukása óta. Kutatási beszámoló. Insitiute for jewish Policy Research 2011. című munka alapján készült.

A két világháború közötti korszak utolsó 1941-es népszámlálásának adatai szerint a magyarországi izraelita vallásúak 400 ezren, míg a kikeresztelkedett zsidók 50-90 ezer körül voltak. A Holokausztot közülük a becslések szerint 190-260 ezren élték túl. A rendszerváltás utáni kárpótlási törvények értelmében az üldözöttek, vagy hozzátartozóik közül kb. 30 ezren kaptak kárpótlást. Ezen felül a zsidóság kollektív kárpótlásából származó összeg felett rendelkező Magyar Zsidó Örökség Közalapítvány mintegy 10 ezer embernek nyújt életjáradékot. A magyar iskolákban 1999-től Holokauszt emléknapot tartanak, 2004-ben nyílt meg a Holokauszt emlékközpont, amely a kormány által kinevezett kuratórium irányítása alatt áll.A zsidóság létszámát a mai Magyarországon a kutatók 80-150 fő közöttire becsülik, lakosságon belüli arányuk határozottan csökkenő tendenciát mutat. A zsidóság 90%- a fővárosban él, 46%-ának van felsőfokú végzettsége és ezzel a magyar társadalom magasan kvalifikált csoportjához tartozik.

A rendszerváltás környékén fellendült a közösségi élet számos civil és vallási szervezet alakult. Még 1988-ban jött létre a zsidó kultúra ápolására a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, aminek rendszeresen ezer példányban megjelenő kulturális közéleti lapja a Szombat. A zsidó kulturális folyóiratok sorából kiemelkedik a komoly történelmi múltra visszatekintő Múlt és Jövő. 1991-ben alakult vallási vezető szervezetük a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szervezete. A MAZSIHISZ rendelkezik a zsidó vallásnak járó kormányzati támogatás fölött, számos kulturális és szociális intézményt tart fenn. A szervezet orgánuma a hitközségi élet eseményeit bemutató Új Élet. Fennhatósága alá tartozik a Zsidó Múzeum és a Zsidó Levéltár is. 2008-ban a MAZSIHISZ egy ernyőszervezetet hozott létre Magyar Zsidó Kongresszus néven, amely azonban a zsidó közösséget érintő ügyekben csak tanácskozási joggal bír. 1994-től szociális és kulturális profillal működik a Bálint Zsidó Közösségi Ház. A zsidó reneszánsz jegyében több alap- és középfokú oktatási intézmény (Scheiber Sándor Gimnázium és Általános Iskola, ortodox Amerikai Alapítványi Iskola, Lauder Javne Zsidó Közösségi Óvoda és Iskola,) jött létre, ahol közel 1000 diák tanul. A Rabbiképző Intézet mellett megalakult a Zsidó Egyetem, ahol a hallgatók létszáma 300 körül van.

Bár a vidéki zsidó közösségek lényegesen kisebb létszámúak, mégis több hitközséget működtetnek. Az ország 42 zsinagógai körzetéből 14 található Budapesten. A zsidó közösség vallási térképe megosztott, a neológia dominál, lényegesen kisebb az ortodxok és a Chabadhoz tartozók létszáma. A különböző irányzatokhoz tartozó intézmények közötti viszonyra a vetélkedés jellemző. A rendszerváltás után pályára került fiatal rabbik közösségépítő aktivitása különösen sikeresnek mondható. A zsidó iskolák identitásképző erejének megítélése a közösségen belül változó. Magyarországon aránylag kevés zsidó származású gyermeket íratnak be zsidó iskolába, aminek hátterében több tényező áll. A szülők egy részének eleve problematikus a viszonya saját zsidóságához, míg mások a speciális oktatási programok hiányára, vagy az oktatás színvonalára hivatkoznak. Általában elmondható, hogy a tradicionális iskolákba az alacsonyabb társadalmi státuszú csoportok gyermekei járnak, míg például a magas tandíjú Lauder iskola diákjai a módosabb családokból kerülnek ki. A Lauder esetében a szülők részéről a tradíció ápolásánál lényegesebb elvárás az oktatás magas színvonalának biztosítása. Az iskolák keretein túlmutató zsidó oktatás sokszínű, ám kizárólag Budapestre koncentrálódik. A zsidó ifjúsági szervezetek taglétszáma a rendszerváltás utáni gyors felfutást követően mára érezhetően csökkent. Jelentős szerepet tölt be a zsidó identitás ápolásában a 10-17 éves fiatalokat fogadó szarvasi ifjúsági tábor. Speciális profiljával kiemelkedik a szervezetek sorából a Haver Alapítvány, amely az intolerancia és a rasszizmus visszaszorítását célzó informális oktatási programjaiban roma szervezetekkel is együttműködik.  A zsidó kulturális és közösségi élet alakulására  az 1989 utáni felfutás, majd a kilencvenes évek közepétől tapasztalható visszaesés a jellemző. Egyes vélemények szerint ez a zsidókérdés átpolitizálásának következménye. Többféle kezdeményezés kísérli meg visszafordítani a kedvezőtlen tendenciát. Ilyen például a Zsidó nyári fesztivál, a Szombat által szervezett kulturális rendezvények sorozata, vagy a fiatalok kezdeményezésére alakult Marom Klub Egyesület. Sikeresebbnek mutatkozik a zsidó identitás közvetítése a tömegkultúra területén, ahol a modern közösségszervező módszerek, kommunikációs és marketing stratégiák lényegesen nagyobb szerepet játszanak. A 18-30 éves korosztály körében kialakult egy viszonylag jelentős létszámú csoport, amely az alternatív szórakozóhelyek és zsidó fesztiválok közönsége. A Marom Egyesület programjai ennek az ifjúsági szubkultúrának az igényeihez igazodnak, sikerrel. Ennek az új típusú innovációnak a sikeres jelensége volt például a 2004-2009 között Judapest néven futó, önmagát „kreatív zsidózásként” identifikáló blog.

A magyarországi zsidó közösség kutatók által feltárt véleménye szerint az országban az utóbbi időben hangosabbá váltak az antiszemiták, a Jobbikkal egy nyíltan antiszemita párt került be a parlamentbe. Nem tartják jellemzőnek az országra az erőszakos zsidóellenes atrocitásokat, érzékelik azonban az új, anticionista köntösben jelentkező antiszemitizmus meglétét. A zsidóságon belül több véleményáramlat létezik az antiszemitizmus mértékét illetően és annak megítélése is eltérő, hogy mekkora szerepet játszik a zsidóellenesség a zsidó közösség életében. Eltérően ítélték meg a Holokauszttagadást tiltó törvény létjogosultságát is. Míg a MAZSIHISZ aktívan támogatta a törvény meghozatalát, a liberális zsidó körök inkább a rasszizmus elleni általános fellépést tartották fontosabbnak és a törvényt a szólásszabadság indokolatlan korlátozásának tekintették. Úgy vélték a zsidóságot képviselő szervezetek állásfoglalásaiban is gyakran játszanak szerepet pártpolitikai szempontok. Az antiszemitizmushoz való viszony tekintetében generációs törésvonal jellemzi a zsidóságot. A stigmatizált idősebb generáció identitásában nagyobb szerepe van, míg a fiatalok kevésbé félnek tőle és identitásukban a pozitív elemek, nem pedig a kirekesztés játssza a főszerepet. A fiatalok emellett jobban hisznek a felvilágosító jellegű oktatási programok hatékonyságában is. Az antiszemitizmus megítélése mögött mindemellett a zsidóságon belüli politikai és vallási törésvonal is tetten érhető.

A kutatási jelentés a közösség előtt álló legnagyobb kihívást abban látja, hogy a kiépült és államilag támogatott hivatalos zsidó intézményrendszer és a zsidó közösség a rendszerváltás óta eltelt időszakban nem talált egymásra. A számos ok közül talán a leglényegesebb, hogy a hivatalos intézményrendszert működtető MAZSIHISZ vallási szervezet, míg a zsidó közösség tagjainak többsége mára már szekularizált. A zsidó civil életet ténylegesen megjelenítő szervezetek viszont forráshiánnyal küszködnek, a MAZSIHISZ támogatásából csak esetlegesen részesülnek, ezért a külső forrásokért egymással versenyezni kényszerülnek. A jelentés hangsúlyozza, hogy a problémák hátterében nem feltétlenül a zsidó identitás elhalványulása áll. Az elmúlt húsz évben jelentősen megnőtt azok száma, akik zsidóként identifikálják magukat, a hovatartozás szempontja szerepet játszik életpályájuk alakításában.  A fiatalabb generáció zsidó identitásában azonban a zsidó tradícióknak és a vallásnak már sokszor csak szimbolikus szerepe van.



Izraelita műhely - Számok és tények: grafikonok

  1. Inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy a háború alatt a nem zsidó magyarok is szenvedtek annyit mint a zsidók?Inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy a háború alatt a nem zsidó magyarok is szenvedtek annyit mint a zsidók?
  2. Identitás körökIdentitás körök
  3. Identitás származásIdentitás származás
  4. Az antiszemitizmus mindhárom vizsgált fajtájának átlagai bal-jobb politikai orientáció szerintAz antiszemitizmus mindhárom vizsgált fajtájának átlagai bal-jobb politikai orientáció szerint
  5. Inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy a zsidók még üldöztetésükből is előnyöket próbálnak kovácsolni?Inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy a zsidók még üldöztetésükből is előnyöket próbálnak kovácsolni?
  6. Inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy ennyi évtizeddel a zsidóüldözések után már le kellene venni ezt a témát napirendről?Inkább egyetért vagy inkább nem ért egyet azzal, hogy ennyi évtizeddel a zsidóüldözések után már le kellene venni ezt a témát napirendről?
  7. Izraeli közérzet politikai pártok mennyire képviselik a polgárok érdekeitIzraeli közérzet politikai pártok mennyire képviselik a polgárok érdekeit
  8. Izrael megítélése a demokrácia fokaIzrael megítélése a demokrácia foka
  9. Izrael összetételeIzrael összetétele
  10. Antiszemita kijelentésekkel egyetértők arányaAntiszemita kijelentésekkel egyetértők aránya
  11. AlijaAlija
  12. A politikai antiszemitizmussal kapcsolatos kijelentésekre kapott válszok megoszlása 1994-ben és 2002-benA politikai antiszemitizmussal kapcsolatos kijelentésekre kapott válszok megoszlása 1994-ben és 2002-ben
  13. A magyarországi lakosság összetételeA magyarországi lakosság összetétele
  14. A holokauszttal kapcsolatos vélemények megoszlása 2002. májusA holokauszttal kapcsolatos vélemények megoszlása 2002. május
  15. A vallási antiszemitizmussal kapcsolatos kijelentésekre kapott válszok megoszlása 1994-ben és 2002-benA vallási antiszemitizmussal kapcsolatos kijelentésekre kapott válszok megoszlása 1994-ben és 2002-ben
  16. A zsidóellenesek aránya 2003-2011A zsidóellenesek aránya 2003-2011
  17. A zsidóság létszámának változásaA zsidóság létszámának változása
  18. A zsidóság korcsoportra lebontvaA zsidóság korcsoportra lebontva
  19. A zsidóság aránya országonkéntA zsidóság aránya országonként
  20. A diszkriminatív antiszemitizmussal kapcsolatos kijelentésekre kapott válaszok megoszlása 1994-ben és 2002-benA diszkriminatív antiszemitizmussal kapcsolatos kijelentésekre kapott válaszok megoszlása 1994-ben és 2002-ben
  21. Világnépesség és a zsidó népcsoportok létszámának változásaVilágnépesség és a zsidó népcsoportok létszámának változása
  22. Roma és zsidóellenesek aránya a választókorú népességbenRoma és zsidóellenesek aránya a választókorú népességben
  23. Zsidó vagy demokratikus állam mely aspektus a fontosabb, vallásokra lebontvaZsidó vagy demokratikus állam mely aspektus a fontosabb, vallásokra lebontva
  24. Rokonszenv hőmérő 1995-2011Rokonszenv hőmérő 1995-2011
  25. Zsidó népesség kontinensekre és fő régiókra lebontvaZsidó népesség kontinensekre és fő régiókra lebontva
  26. Legnagyobb zsidó közöségekkel rendelkező országokLegnagyobb zsidó közöségekkel rendelkező országok
  27. Izraeli pártok, képviselet és alkalmasságIzraeli pártok, képviselet és alkalmasság
  28. Legnagyobb zsidó közösséggel rendelkező nagyvárosokLegnagyobb zsidó közösséggel rendelkező nagyvárosok
  29. Magyarországon élő csoportok megítéléseMagyarországon élő csoportok megítélése

 

Izraelita műhely

LAST_UPDATED2