Payday Loans

Keresés

A legújabb

Életfilozófia a stoplisban  E-mail
Írta: Jenő   
2018. szeptember 18. kedd, 05:48
CSILLAG PÉTER
CSILLAG PÉTER
2018.09.17 23:28 Frissítve: 2018.09.17 23:28

Életfilozófia a stoplisban – Csillag Péter publicisztikája

Képtalálat a következőre: „corinthian football club”

Nemesség, lovagiasság, úri becsület dolgában nem volt párja a Corinthiannak. A viktoriánus kor derekán, 1882-ben alapított londoni klub az amatőr eszme, a játékban kibontakozó ethosz legmagasabb szintű képviselőjeként szerzett hírnevet a világban. Ihletésére választott magának hófehér mezt a Real Madrid, tiszteletére nevezték el Brazília legsikeresebb egyesületét hajdani alapítói Corinthiansnak, Magyarországon az angolok vendégszereplése hívta életre 1907-ben a Corinthian-vándordíjat. Szigorúan amatőr csapatok harcolhattak a brit mesterektől kapott ezüstserlegért, a rangos kupasorozatot kisebb-nagyobb megszakításokkal 1944-ig rendezték meg (kevéssé ismert érdekesség, hogy a Fradi-stadion előtt ma is látható Springer-szobrot az 1922-es FTC–BEAC Corinthian-kupa-döntő alkalmából avatták fel).

Képtalálat a következőre: „corinthian football club”

„Élénk emlékezetünkben vannak még azok a felejthetetlen napok, amelyekben a világ legelső amatőr-football játékosai voltak vendégeink, mikor az angol nemzet büszkesége, a Corinthian Football Club küldte el válogatott tizenegyét, nemcsak azért, hogy megmutassák nekünk az igazi football-játékot, hanem azért is, hogy bizonyságot tegyenek azokról a nagy szellemi kincsekről, melyekkel úgy ki tudták fejezni a football játék eszmei tartalmát, a nagy erkölcsi erőt is” – írta a nevezetes budapesti vendégségről, az MTK (6:0), a MAC (9:0) és a BTC (12:0) elleni győzelemmel hitelesített 1904-es Corinthian-futballmisszióról a Nemzeti Sport, míg a Pesti Napló újságírója sajátos metaforával ragadta meg a brit mintacsapat szellemiségét: „Ők a föld minéműségét olyan nevezetes dolognak tartják, hogy mindenhová két pár cipőt is visznek magukkal: »egyet kemény talajra, egyet pedig teljes dugókkal puha talajra«. Én ebben a két pár cipőben még egyebet is látok. Életbölcsességet. Az alkalmazkodás nagyszerű életfilozófiája nyilvánul meg benne. Már most értem, hogy miért legelsők a rúgásban azok, akiknek olyan a lábuk, hogy filozófia is elfér benne. Mi még a fejünkkel is neki megyünk a falnak, a bölcs korintusi ellenben »teljes dugókkal ellátott« más cipőt húz, mihelyt érzi a talajról, hogy puha. A korintusi a lábával nem csak rúg, hanem érez és gondolkozik is. Ezért különb az ő rúgása, mint a másoké.”

Okkal említi korintusiként a Corinthian-játékosokat a szerző, a londoni klub névválasztásával az ókori pánhellén sportversenyre, a Korintusban rendezett iszthmoszi játékokra utalt. A tiszta sportszellemre épülő vetélkedést már Szent Pál is megidézte hasonlatával Korintusiaknak írt első levelében: „A versenyzők valamennyien megtartóztató életet élnek, minden tekintetben. Ők hervadó koszorúért, mi pedig hervadhatatlanért. Én is futok, de nem céltalanul, az ökölvívásban nem a levegőt csapkodom, hanem megzabolázom, és rabságba vetem testemet, hogy míg másokat tanítok, magam méltatlanná ne váljak.”

Képtalálat a következőre: „corinthian football club”

Majd' két évezreddel később, a huszadik század fordulóján sem lehetett más céljuk a londoni korintusiaknak, mint az, hogy méltatlanná ne váljanak a név viselésére. „Úriember nem követ el szándékos szabálytalanságot” – vallották, és a makulátlan jellemesség jegyében mérkőzéseiken az ellenfél tizenegyesénél kapusukat félreállították, hogy a vetélytárs rúgója akadálytalanul vethesse ki rájuk megérdemelt büntetésüket, a kapott gólt. Ha manapság talán már nem is élnek a gavallérsport ilyen erős gesztusaival, kacskaringós évtizedei után még mindig él és virul az angol hetedosztályban a régi örökséget ápoló Corinthian-Casuals FC. A brit ősamatőrök távoli barátja Magyarországon a nyolcvannégy évnyi Csipkerózsika-álom után, az idén nyáron újjáalakult Budapesti Atlétikai Klub, bejegyzett nevén BAK-Respect. Eredetileg a labdarúgó-szakosztály indításától ódzkodó MTK lázadói, az anyaegyesületet elhagyó futballbarátok gründolták a BAK-ot 1900-ban, az MLSZ alapító klubjai közé tartozik, 1912-ben bronzérmet nyert az NB I-ben, egy évre rá Magyar Kupa-döntőig jutott (ott elbukott az FTC-vel szemben), és csak a professzionalizmus 1926-os bevezetése roppantotta meg az amatőr szellemhez hat évvel későbbi kimúlásáig ragaszkodó egyesületet. Olyan jeles sportemberek viselték kék-fekete színeit, mint a „Fussballkönig” Schaffer Alfréd, a Juventust 1926-ban olasz bajnoki címig vezető, a hajrá izgalmai közepette végzetes szívrohamban elhunyt Károly Jenő vagy a Grande Torinót a második világháború után sorozatban négy scudettóhoz hozzásegítő Egri-Erbstein Ernő. Az 1949. május 4-i, harmincegy áldozatot követelő supergai repülőgép-szerencsétlenségben a világhírű csapat edzője is odaveszett, a széles látókörű, humanista gondolkodású férfi szellemi örökségét azonban nem temették maguk alá a gép roncsai. Érdemes újraolvasni a levelet, amelyet a zsidó származású családapa írt a világháború kitörésekor akkor tizenhárom éves lányának, Zsuzsannának: „Járj emelt fővel, minden fájdalom és hányattatás közepette. Maradj erős lélekben és szellemben. Ha sohasem téveszted szem elől céljaidat, ha az akaratodat nem emésztik fel az akadályok, ha a vágyaid tiszták maradnak, és nem zavar meg kényelem, gazdagság vagy könnyű élet, azzá válsz, akinek álmaimban látlak.”

Erbstein életrajzírója, a Corinthian-Casuals FC klubtörténésze, Dominic Bliss a BAK tiszteletbeli nagyköveteként erősíti az amatőr értékek iránt elkötelezett két egyesület nemzetközi kapcsolatát. Ami a budapesti felet illeti, sportszerűség terén van mit feledtetni a múltból, 1902-ben ugyanis éppen a BAK kapusa, a rivális Törekvés támadójára brutális hévvel rárontó Weinberger fogtechnikus okozta az első hazai játékoshalált. „S a kapus dühösen rontott neki az eléje rohanó csatázónak. Erőszakosan czélzatosan neki szaladt Dávidnak s ökleivel meg térdével hasba rúgta. Dávid, aki hatalmas, izmos, szálas fiú volt, hirtelen összerogyott s eszméletlenül terült el a földön” – tudósított a Herkules sportlap, beszámolva arról is, hogy a pórul járt csatár másnap délután Hárfa utcai lakásán felvette az utolsó kenetet, és este örökre lehunyta szemét.

Képtalálat a következőre: „BAK Weinberger 1902”

Ha arra gondolunk, hogy Weinberger gyilkos pesti ámokfutásának perceiben az angol főváros egyik tribünjén talán éppen finom tapsra ragadtatták magukat a Corinthian mérkőzésére kilátogató hölgyek és urak, látván, amint a kapusfeladatot magára vállaló, később a somme-i csatában hősi halált halt Sir Rowlandson véletlenül elkövetett faultja után előzékenyen félreáll a labda útjából, bátran mondhatjuk: a magyar labdarúgás ebben a korszakban még csak óvatosan ismerkedett az amatőr sportszellem brit földből gyökerező erényeivel.

Idővel aztán sokat elsajátított a leckéből. A Hátsó füves országjáró sorozat közelmúltbeli tapasztalatai is rávilágítottak az amatőr futball emberi oldalának gazdagságára, hogy mást ne említsünk, faluhelyen itt-ott még él az ellenfél megvendégelésének régi hagyománya, a játékvezetőké pedig – érthető okból – soha nem is halhat ki. (Vonatkozó beszélgetés bíró és főrendező között egy vidéki csapat öltözőfolyosóján: „Elnézést, hol lehet itt pisilni?” „Arra, hátul, a vécében, sporttárs!” „Mondja, és mitől?”)
Miközben ezeket a sorokat írom, mellettem hever már a BAK-meccsre összepakolt focicuccom, lassan indulnom kell, kilenckor játszunk a BEAC-cal. Lehet, hogy fűzős labdát is be kellene tennem, elnézve a BLSZ III-as retrórangadón érintett két egyesület alapítási dátumát (ők kettővel előttünk járnak, 1898-ban a BAK legfeljebb gida volt). És akkor a BAK–BEAC párharc régi időkre visszanyúló történetének újságarchívumból kikotort epizódjait még elő sem vettem, például az 1924. márciusi másodosztályú bajnokiét, amelyen a győztes csapatból kiemelt Erbstein nézett farkasszemet az egyetemiek jobbszélsőjével, a későbbi rádióslegenda Pluhár Istvánnal. A riporter-futballistáról olvasom egy másik BEAC–BAK mérkőzés kapcsán, hogy két elfutása között arról érdeklődött nála a pálya széléről bekiabáló szurkoló, vajon meg lehet-e bízni az FTC-pályáról kapott friss telefonjelentésben – hiába, ha újságíró húz futballcipőt, kész a bonyodalom.

Frissítés: a meccset időközben lejátszottuk, a vártnál könnyebben, 3–1-re győztünk a BEAC ellen, és még akkor sem estünk kétségbe, amikor 1–1-nél tizenegyest reklamált az ellenfél. Tudtuk, kapusunk úgyis kivédené a büntetőt.

Képtalálat a következőre: „Egri-Erbstein Ernő”

 

 

LAST_UPDATED2