Payday Loans

Keresés

A legújabb

Bevett dolog a szexuális zaklatás a magyar gyereksportban PDF Nyomtatás E-mail
Az isteni-ördögi szexualitás
2018. augusztus 28. kedd, 19:23

Bevett dolog az erőszak és a szexuális zaklatás a magyar gyereksportban

A megalázó beszéd, a fizikai erőszak és a szexuális zaklatás gyakori jelenség az edzéseken – ez derül ki a Népszabadság által közölt UNICEF Magyar Bizottságának kutatásból, amelynek során mai felnőtteket kérdeztek gyermekkori sportélményeikről.

„Folyamatosan fizikai és lelki bántalmazásnak voltunk kitéve. Fizikai volt például a vizes papuccsal való ütlegelés, ami napi szinten történt, ha valaki nem úszta meg a szintet: ahány másodperccel többet úszott valaki, annyi papucsost kapott.” “Volt olyan, hogy az edző beleverte az egyik csapattársunk fejét a szekrénybe. Ez a szülők fülébe is eljutott, aztán a szembesítésen senki sem merte megmondani az igazat, mert akkor sokkal rosszabb lett volna, mint előtte. Nem mertünk igazat mondani, mert féltünk, hogy bosszúból sokkal rosszabb lesz.”

Ezek az idézetek az UNICEF Magyar Bizottsága által készített kutatási jelentésből származnak, amely az első olyan hazai vizsgálat, amely gyermekjogi szempontból vizsgálta a gyerekek sportban szerzett tapasztalatait. Az online kérdőíveket 886 olyan 18-63 év közötti felnőtt töltötte ki, aki gyermekkorában sportolt -58 százalékuk versenyszerűen, 11 százalékuk élsportolóként -, az edzések zömmel Budapesten és nagyobb városokban zajlottak. – írja a NOL.hu.

A nem reprezentatív kutatásban résztvevők 63 százaléka alapvetően pozitívnak értékelte gyermekkori sportélményeit, ám mégis igen nagy arányban számoltak be érzelmi (73 százalék), fizikai (39 százalék) bántalmazásról, valamint szexuális zaklatásról (31 százalék). A válaszolók 8 százaléka mondta például azt, hogy lefogták annak érdekében, hogy fizikai erőszakot alkalmazhassanak vele szemben. Igen gyakori volt (23 százalék) a fenyítő célzatú lökdösés, megrázás, megütés, megpofozás vagy megdobás.

Az esetek 17 százalékában sérült gyermeket kényszeríttek edzésre vagy versenyre. A fizikai erőszak súlyosabb formájáról – amikor a fenyítéshez valamilyen eszközt, botot, ütőt, cipőt vagy papucsot is használtak – a válaszadók 14 százaléka számolt be. A bántalmazásokért a legtöbbször az edző (35 százalék) és a csapattársak voltak felelősek (27 százalék).

A teljes cikk itt olvasható.

fotó: Reuters – Jason Lee

LAST_UPDATED2