Payday Loans

Keresés

A legújabb

Gyalogolni jó, ittasan még jobb PDF Nyomtatás E-mail
26. Sport plusz grundfoci és a profi élsport
2018. július 31. kedd, 05:47
MALONYAI PÉTER
MALONYAI PÉTER
2018.07.30 23:58 Frissítve: 2018.07.31 00:28

Gyalogolni jó – Malonyai Péter jegyzete

 

Mike Tyson, Dennis Rodman, Michael Phelps, Tonya Harding, Carl Lewis – néhány név azok közül, akik jóvoltából igazán rangos társaságba került az ittas vezetésen ért kézilabdázó Tomori Zsuzsanna és az úszó Verrasztó Dávid.

Ittasan vezetett, előállították Tomori Zsuzsannát
Verrasztó Dávid ittasan vezetett, gyalog jár edzésre

Tomori nem kapott taxit Balatonbogláron, ezért ült autóba, Verrasztó pedig esküvőn járt.

Hétköznapi esetek. Az ő oldalukról nézve, azon a napon, amikor megbuktak, ki tudja, hányan jártak hasonlóan a világban, akikre a kutya sem kíváncsi. Úgymond nincs hírértéke – és ez a másik oldal.

A hírnév. Az ismertség. Amelynek jóvoltából, ha csak felvonják a szemöldöküket, a hírportálok seperc alatt világgá kürtölik, mi történt velük. És persze példaképek ők, sokan igyekeznek eljutni odáig, ahol tartanak.

Ez persze felelősség, nem is kicsi, de erről nincs értelme papolni, hiszen ezt ők is tudják, mi is tudjuk. Ha megszólalnának az ügyben – nem teszik –, ugyan mit mondhatnának. Hogy sajnálják, megbánták, többé soha ilyet, és így tovább… Még azt sem mondanám, hogy nem gondolják komolyan, de hát az ilyesmi mindig elsikkad a közvélemény által szívesen éreztetett vélt erkölcsi fölény (más szemében a szálkát is…) következtében.

De: aki reflektorfényben van, ne adjon alkalmat a nyilvánosságnak a dörgedelemre. Arra pedig ne számítson, nem számíthat, hogy bármit csinál, nem derül rá fény, ha nem jelenti esetét a munkaadójának, olyan, mintha semmi sem történt volna.

A két eset között persze van különbség. Tomori jogosítványát nem vonták be, pénzbírságot sem kapott (legalábbis a helyszínen), „mindössze” előállították. Hogy eljárás lesz-e az ügyben, nem tudható, nem derül ki a híradásokból. Verrasztónak viszont elvették a vezetői engedélyét, mi több, a szövetség által kapott szponzori autót sem használhatja. A hírek szerint ez a fegyelmi büntetése, mert egyébként ott lehet a Glasgow-ban pénteken kezdődő úszó Európa-bajnokságon.

Tomori esetét a Győr „belső ügyként” kezeli. Lelkük rajta, de azért ügyelhettek volna a megfogalmazásra, hiszen nem lehet „belügy”, ha általánosan érvényes (jog)szabályok megsértéséről van szó.

Amikor a doppingról írtam könyvet, azt a tanulságot szűrhettem le, hogy csak az doppingol, aki – lebukik. Az ittas vezetésnél is ez a helyzet. Ezt azért nem árt tudni. Mint ahogy azt sem, hogy a Balaton mellett kevés a taxi, Verrasztó pedig azóta gyalog jár edzésre.

Tanulságok mindig vannak.

LAST_UPDATED2