Payday Loans

Keresés

A legújabb

Sportoló gyermek/ifjúság  E-mail
Írta: Jenő   
2018. július 24. kedd, 04:58

Időutazás – Bobory Balázs publicisztikája

Képtalálat a következőre: „videoton ifi anno”

 

Ha jól emlékszem, 1987 nyarán voltam először külföldön.

Hosszas tervezést és levelezést követően édesapám unokatestvére, bizonyos Gerhard bácsi fogadott bennünket Bécsben, a Mariahilfer Strasse közvetlen közelében található takaros, de meglehetősen puritán lakásában, mint régen látott rokonokat.

Gerhard bácsi Jehova tanúja volt.

Ezt Magyarországon akkor még nem nagyon értettük, de arra emlékszem, hogy egyébként ateista édesanyámat hogyan akarta megtéríteni a vakáció alatt a nagybácsi, és ez eléggé komikus is volt, mert nem beszéltek egyetlen közös nyelvet sem.

Az adományokból élő Gerhard bácsi egyik este még meg is vendégelt minket, nagyon finom finomfőzelék volt a menü, de mégsem ezért volt életem egyik legcsodálatosabb nyaralása ez.
És nem is azért, mert számtalan menő nyugati kocsinak nekidőlve fényképezkedtem, és ittam a dobozos kólát – amit akkoriban itthon még úgynevezett dollárboltokban lehetett csak kapni – nyakra-főre, hanem mert apámmal az egyik pillanatban bementünk egy csodavilágba, egy igazi sportboltba.

Addig csak a fehérvári Olimpia elnevezésű hasonló kereskedelmi egységben jártam, ahol futballcipő tekintetében választhattam (időnként) az általunk legjobbnak vélt Tiszából, és volt még cseh(szlovák) remek is, vászon felsővel, az viszont temérdek mennyiségben.

Nos, a bécsi sportbolt kétemeletes volt, és számtalan futballcsukát csodálhattam a polcokon. Apám levett egyet, és kért a méretemben. Fekete bőr felső, fehér márkajelzés, és arany betűkkel a név rajta: „Toni Polster”. Azt hiszem, miután bekötöttük, és „ráállt” a lábamra, már nem is akartam levenni, abban akartam császkálni a Mariahilferen, este vele aludni. Apám a nyaralásra összespórolt legálisan és feketén vett valuta (schilling) jókora részét otthagyta a boltban, hogy a nyolcéves fiának vegyen egy futballcipőt.

Nos, az én drágámat, a mindenemet rögtön elvittem a Vidi ma is „praktizáló” utánpótlásedzője, Kiss Imre bácsi tréningjeire, és két hónap alatt ki is végeztem a gyönyörű fehér műanyag talpat, stoplikat a Sóstói Stadion hátsó, fekete salakos edzőpályáján, így aztán anyámmal már baktathattunk is az Olimpiába megvenni a csehszlovák utódot, mondván, úgyis gyorsan fogyasztja a stoplisokat ez a „büdös kölök”.

Képtalálat a következőre: „videoton ifi anno”



Visszagondolva a gyerekkoromra és a Videotonban eltöltött gyermekévekre egészen döbbenetes tanulmányt lehetne írni, mit tapasztaltam a rendszerváltás előtt és után a magyar futball utánpótlásában, és már nagyon közel a negyvenhez sokkal tisztábban látom, miért maradt le végérvényesen a magyar futball, és miért lohol folyamatosan a folyamatosan fejlődő és egyre tökéletesebb élvonal mögött.

Nem telt el két év a bécsi magánvakáció után, és még állt a berlini fal, amikor már a Vidi igazolt játékosaként készülődtem első külföldi tornámra, Ravennába, Olaszországba. Azt talán hagyjuk is, mekkora élményt jelentett először látni a tengert, és pályára lépni a kupa elődöntőjében Diego Maradona akkori klubja, a Napoli velünk hasonló korú lurkói ellen. A legtisztábban mégis az maradt meg bennem, amikor az egyik ebéd után a csapatot elkísérő vezetők egyenként az asztalukhoz szólítottak bennünket, és kiosztották a túrára szánt napidíjat. Az azt követő évtized történéseire visszagondolva egészen elképesztőnek tetszik, hogy a Videoton SC, a gyáróriás kirakat sportklubja még akkor is, akárcsak egy felnőttcsapat esetében, bőkezűen járt el, és tízéves gyerekeket „tömött ki” 12 ezer és még néhányszáz lírával, amikor már óriási adósságokat görgetett maga előtt, és a KGST-piac által nyújtott biztonság igencsak ingatag lábakon állt.

Szó, mi szó: királynak éreztem magam, a Videoton-család tagjának, a klub szerelmesének.
S bár nagyon sokáig nem tűnt fel, és nem is gondolkodtam rajta, a rózsaszín köd folyamatosan szállt fel, és a magyar futball legsötétebb időszaka – a kilencvenes évek – tökéletesen begyűrűzött az utánpótlásba, a gyerekfociba. Ennek ellenére soha, egyetlenegyszer sem problémáztunk azon, hogy a vörös, rosszabb esetben a fekete salakon kell edzeni, a becsúszásokat, mondjuk, óvatosabban gyakoroltuk – kivéve Végh Tomi barátomat, aki még akkor is letette volna a seggét, ha szögek állnak ki a talajból. Élveztük, hogy már a 11-es buszon ment a duma a haverokkal, beszóltunk a minket többnyire lenéző atlétacsajoknak, és nem érdekelt minket az sem, hogy az edzésre kapott dresszeket még a hatvanas években futballozó apám is felismerte, lyukas volt a sportszár, ütött-kopott a labda. Nem számított, hogy télidőben, amikor korán sötétedett, nem volt hely a stadion valamelyik edzőpályáján, és minket áthajtottak a vásártérre, ahol akkoriban minden második hétvégén autópiac volt, és igazából a tehenet is csak fáslival lett volna szabad ráengedni legelni, nehogy kimenjen a bokája.

Nem számított, hogy néhány évvel az említett olaszországi „paradicsom” után egy grandiózus franciaországi tornára már a Fradi hasonló korú csapatával együtt mentünk az akkor divatba jött „költséghatékonyság” elve alapján, és a 24 órás utazást követően fél órával, a buszról lepattanva máris helyt kellett volna állni a német Offenbach ellen. És akkor is csak jót mosolyogtunk, hogy a hetvenes években gyártott, másfél évtized alatt a sok mosástól felére összement piros-kék hosszanti csíkos Senior mez hóna alatt akkora lyuk volt, hogy a fejem kifért rajta. Egyszerűen kimentünk a pályára, és játszottunk. (A németek ellen speciel rosszul, kapusunk, Kiss Laci őrületes vonatfanatikus volt, az első kapott gólnál éppen a pálya mellett kétszázzal száguldó csodát bámulta). És mert általában a kamaszkor végéig még a legnagyobb klubok fiataljaival is pariban voltunk, hittük, hogy felnőttként is befuthatunk, mi is UEFA-kupa-döntőt játszhatunk, dicsőséget szerezhetünk a Videotonnak.

Utólag visszagondolva, az igazán nagy sikerre esélyünk sem volt. Tizenhat is elmúltam, amikor hosszú távú koncepció szerint edzettünk – most hagyjuk is, hogy ez jó volt-e vagy sem. Az általam végtelenül tisztelt Németh Lajos bácsi a kilencvenes évek közepén igyekezte megteremteni a nyugatot az igazi „vadkeletnek” tartott magyar labdarúgásban: két pulzusmérő órát és ehhez tartozó mellpántot kapott a korosztályunk, azt viseltük felváltva. Ha tartós futáson rajtam és, mondjuk, Fogarasi Gergőn volt a szerkezet, akkor iramot mentünk, mert nekünk alacsony tartományban mozgott a pulzusszámunk. Egy héttel később már a más adottságú Róth Feri és Gálos Zoli viselte, akkor meg végigkocogtuk a negyven percet, mert nekik már a gyúróasztalon megindult a szívverésük. És már szúrták a tűt az ujjunkba, mérték a savasodás mértékét, de mindez nem vezethetett eredményre, mert nem volt meg a valódi tudományos háttér, a nélkülözhetetlen eszközpark. Valahogy mégis végigjártuk azt a bizonyos szamárlétrát, a mai edzésmódszerekhez képest gyakran autodidakta módon tanultunk, és nekünk ez a magyar valóság volt a természetes, mert imádtunk futballozni.

Csak abban reménykedem, hogy a talán hosszúra nyúlt nosztalgiázást elolvasva néhány mai gyerek, kamasz rádöbben, mennyire szerencsés, amikor műfüves pályák százai, minőségi labdák, cipők, mezek és különböző, edzésekhez elengedhetetlen kellékek ezrei közül választhat. Manapság a sportboltoknak se szeri, se száma, a paletta összes színében villogó csukák tömkelege várja a fiatalokat. Ma kényelmes súlymellények segítik a fizikai felkészülést, annak idején mi kidobott autógumi-belsőkbe töltöttük a homokot edzés előtt, és azzal szaladgáltunk fel a Sóstói Stadion lépcsőin.

Na, azokon a lépcsőkön is elkopott néhány stoplis. S bár a Vidinél néha hozzánk vágtak egy-egy Tisza csukát használatra, anyám eléggé gyakran elvitt a sportboltba, hogy a „büdös kölöknek” futballcipőt vegyen.

Csodálatos idők voltak.

Jó lenne megint gyereknek lenni.

Képtalálat a következőre: „sportoló ifjúság”

*

 

Úszás

NS-publicisztika

Gyermekmenü

Képtalálat a következőre: „úszólecke”

Kedvelem azt a kölyköt. Hétéves, villogóan fekete szemmel néz a világba, az a jelenség, akire azt szoktam mondani, ha lány lennék, biztosan beleszeretnék. Vissza is igazol, lefegyverző ártatlansággal mondja, amikor rákérdezek: igen, a suliban minden lány szerelmes belé. Na jó, az egyik nem. A világ legtermészetesebb dolgaként beszél róla, ha nem kedvelném annyira, talán még irigykednék is rá. Persze nem a potenciális amorózó fogott meg benne, hanem az a vibrálás, amellyel a mindennapjait éli, egyszerre lenyűgözve és megőrjítve a környezetét. Ő az, aki mellett örök érvényű „bizonyítványt” szerezhet tanítónőtől edzőig mindenki, akit a sorsa a gyereknevelés környékére sodort. Nem kallódó drágakő, amelynek ragyogása az utca piszkán is átragyog, Dickens minden bizonnyal nem róla mintázta volna a Koldus és királyfi megosztott főszerepét. Barátaim, konszolidált család gyermeke, akinek átlag fölötti körülmények között zajlik a gyermekkora.

Természetesen sportol. Eddigi élete során kipróbált már néhány mozgásformát, nyilván többnyire azokat, amelyeket a szülők, illetve az ő tanácsadóik alkalmasnak láttak egy ilyen „égedelem”, rosszcsont gyermek energiáinak levezetésére. Mert mi tagadás, kellett már másik óvodába menekíteni a srácot a korántsem egyszerű helyzetet kezelni képtelen pedagógus ámokfutása elől. Az úszás alaptézis volt, amúgy is a tanterv része, a gyerekek többsége pedig szeret lubickolni, feltéve, hogy az oktató nem valamiféle traumatikus élménnyel igyekszik megszerettetni a halak közegét az ember gyermekével. Kis barátom ezt a szó mindenféle értelmében megúszta, szereti a vizet, a monotóniát kevésbé, a fegyelem klasszikus értelmezését sem hozta magával a génjeiben. Ezért aztán megint csak zavarba hozó, ugyanakkor nevetésre ingerlő őszinteséggel számolt be az egyik uszodai napjáról. Na, ma mennyit úsztál? – kérdeztem. A következő okosfelnőtt-kérdés azonban csövön maradt, miután úgy válaszolt: semennyit. Szerepemből némileg kiesve értetlenkedtem: hogyhogy? Csak guggoltam, vázolta a helyzetet, és szinte meg sem várva a miértet tette hozzá: mert nem fogadtam szót.

Igyekeztem elképzelni a szituációt. Van egy korlátozott térben izgő-mozgó falkányi gyermek, egy fiatal úszóoktató hölgy, akinek egy zsák bolhát kell kordában tartania, valahogy úgy, hogy közben senki se igya felére a medence vizét, ne rohangáljon a nedves csempén, ne verje be a fejét az éles betonperembe. Közben meg az aznapra tervezett programot is végre kellene hajtani, hiszen a vízbiztonság megszerzése többlépcsős művelet, amelynek egy-egy fokozatát legfeljebb az átlagosnál tehetségesebb kölykök esetében lehet büntetlenül kihagyni. S akkor még nem is említettük a szakembernek azt a különleges szemét, amellyel kiszúrja az akár versenysportra is alkalmas gyermek ígéretes vízfekvését.

Képtalálat a következőre: „úszólecke”

 

És akkor van egy – mit egy, több… – kölyök, aki mindig talál érdekes látnivalót, sürgős megbeszélnivalója akad a mellette állóval, egyszóval bomlaszt, hergel, pillanatok alatt szétbombázza az ígéretesen egyenesedő tornasort. Nagyjából ennél a pontnál formálódhat meg a döntés, hogy kisfiam, te most ott leguggolsz, és addig maradsz, míg azt mondom, hogy felállhatsz. A srác meg guggol, a fegyelmezés különböző változatainak végrehajtásában már gyakorlata van, mert nem buta ő, nem is rossz, mindössze annyi, hogy az egyéniségének állandóan a zsivány és a kisangyal között ingázó űrjárműve egészen más fogalomrendszerben közlekedik. Igazából nem is érti, mi a baj vele, csak annyit érzékel, hogy valami nincs rendben. A gyermeklélek fejlődésének alakításában szülőként már szereztem magándiplomát, de immár felnőttkorú gyermekeim visszajelzéseinek tükrében csak annyira ragadtatnám magamat, hogy pedagógus legyen a talpán, aki ilyen helyzetben mindig a legjobb döntést hozza. Már az sem rossz részeredmény, ha néha sikerül megtalálni a jó megoldást.

Kis barátom józan és felelős szülei zárt körű családi vitákon legfeljebb egymás fejét harapják le egy-egy ilyen helyzet feldolgozása során, az úszóoktatóét semmiképp, és arra a következtetésre jutnak, hogy másik sportágra is jó lenne elvinni a kölyköt. Jelentős részben azért, hogy egyébre már ne maradjon sok energiája. No meg azért is, mert a remény hal meg utoljára, miszerint valahol csak bujkál egy testnevelő, egy edző, egy csapat, egy közösség, ahol az ő állandóan vibráló gyermekük megtalálja a helyét és nyugalmát. Így került a kosárlabdázáshoz, ehhez az amúgy roppant intellektuális sportághoz, amelyet az időkeretek által is állandó lüktetés jellemez, s így csak a fizikailag és mentálisan tökéletesen rendben lévők űzhetnek igazán eredményesen. Azaz: figyelem, fegyelem! Az edzőnő bizonyítja is pedagógus-szakember jó hírét, főhősünk szívesen jár tréningekre, és nem fájlalja látványosan, hogy egyre ritkábban kerül be a mérkőzésekre készülő keretbe. Mert baj van a koncentrálásával, úgymond. De attól még büszkén újságolja, hogy ő a harmadik legtöbb kosarat dobó srác az osztályban, ami ebben az életkorban mégiscsak nagyobb rang, mint első lenni a gólpasszlistán.

Mostanában a vízilabda is képbe került, némileg sürgető jelleggel napokon belül pólóstábor kezdődik, a családi kupaktanács talán ezért egyre inkább afelé hajlik, hogy próbálja ki azt is a kölyök. Jobban úszik az átlagnál, a gömbérzékével sincs különösebb gond, abban a közegben pedig egyenesen becsülik, ha valakiben kissé túlteng a fiús agresszivitás, versenyszellem. A szülőknek egyelőre némi gondot okoz megbarátkozni a tudattal, hogy ettől talán romlik az úszóstílusa, mert hát eddig azt tanították, hogy fej a vízben, a pólóedző pedig azt harsogja a partról, hogy fent a fej. Mert hát nem árt látni, merre jár az a labda. És azt sem, merre lubickolnak a társak. Na de úgysem készül műúszónak az a gyerek, a vízilabdázó srácokat pedig inkább tökéletes alkatuk láttán ítéli meg a női mezőny, mintsem úszóstílusuk kifinomultsága alapján.

Nem tiltakozik a terelgetés ellen, s bár otthon sokat van kezében a táblaszámítógép, alapvetően nincs ellenére a mozgás. Inkább elejtett szavak jelzik, ha valahol nem érzi jól magát. Valahányszor felbukkanok náluk, mindig passzolgatunk. Öröm vele focizni, ösztönösen jól ér a labdához, erős a bal lába, s nem fél odarúgni, ahol a labdát látja. Függetlenül attól, ki az ellenfél, ami meglehetősen ígéretes tulajdonság. Mostanában egyre többször emlegeti, hogy szívesen járna futballozni is, a suliban egyébként is mindig fociznak, ha egy kis idő adódik. S ott csak egy srác jobb nála, bizonyos Manó, de ő tényleg. Kíváncsi is lettem rá.

Őszintén drukkolok a gyereknek, hogy megtalálja a neki való sportágat. Hogy véletlenül se szaladjon bele olyan testnevelőbe, edzőbe, kudarcba, amely esetleg elvenné kedvét a sport kínálta varázslattól. A jelenlegi állás és perspektíva azt ígéri, hogy élete szerves része lesz a labda, a mozgás, olyan emberré válik, aki több sportágra is úgy lesz képes tekinteni, mint aki bőrén érezte annak minden örömét és fájdalmát. Hatalmas áldásban lesz része, ha így alakul.

Mondom, kedvelem azt a kölyköt. Sőt, szeretem, bizonyára bimbózó nagyapai ösztöneim is befolyásolják az érzéseimet. Vagy annak a Duna-parti passzolgatásnak az emléke, amelynek során egyszer csak kioldódott a srác cipőfűzője. Magamhoz hívtam, tegye a lábát térdemre, mondtam, én majd bekötöm neki, hogy ne oldódjon ki olyan könnyen. Eléje térdeltem, s miközben a fűzővel bajlódtam, egyszer csak a fejemre tette a kezét, és szeretetteljes hangon mondta: öreg vagy, de jól focizol.

CSINTA SAMU - 2018.07.22

Nemzeti Sport Online

Képtalálat a következőre: „sportoló ifjúság”

 

 

 

 

LAST_UPDATED2