Payday Loans

Keresés

A legújabb

Bizarr magyar filmplakátok PDF Nyomtatás E-mail
Szocialista hétköznapok és ünnepek

20 sokkolóan bizarr magyar filmplakát, amitől eldobod az agyad!

2018. január 28. 16:33 -Szűcs Gyula-

Helényi Star Wars-posztereit mindenki ismeri – vannak sokkal súlyosabb kincseink is!

legutóbbi ghánai moziplakátos Nerdblog-összeállításnál megkaptuk, hogy a rendszerváltás előtti hazai poszterek is kaphatnának egy ugyanilyen összeállítást. Hiszen ott is van nem kevés olyan szörnyszülött, ami az eredeti filmekkel látványosan nincs semmilyen kapcsolatban. Ezek egy része ma már egyébként nem gagyi fusimunkának számít, hanem iparművészeti remekműnek, nem csoda, hogy sokszor többszáz dolláros összegért (vagyis százezer forinttól a milliós tételig) kerül egy-egy kelet-európai filmes ínyencségekért rajongó ereklyevadász birtokába. Az alábbi képekből több is megvásárolható például a Plakátfiu.com oldalon.

 

 

A bizarr magyar plakátfestészet koronázatlan királya természetesen a 2014-ben elhunyt Helényi Tibor, akinek legendás, elrajzolásokkal teli, '80-as évekbeli Star Wars-plakátjai kincset érnek a külföldi Csillagok háborúja-rajongók körében, már csak azért is, mert jópár olyan jármű és figura is szerepel rajtuk, amik valójában sosem voltak benne a régi trilógiában. Helényi munkássága viszont épp ezek miatt lett ismert a geek világsajtóban is: külön cikket szentelt a művésznek a Buzzfeed és az io9, 2011-ben pedig a Hold speciális effektese, Gavin Rothery is írt egy bejegyzést a Mesterről.

 

Helényi persze nemcsak a Star Wars egyedi posztereit készítette el, más sci-fiket is előszeretettel bízott rá a Mokép. Egyik legendás képe 1981-ben készült A nyolcadik utas: a Halálhoz. Emlékszem, ezt anno kivágtam a Galaktikából és kitettem otthon a falra!, de a '87-es Robotzsaru-poszter is sok panellakás ajtaját díszíthette a rendszerváltás környékén. Az 1988-ban festett Hegylakó engem inkább a Conan a barbárra emlékeztet, de ez is kedvelt tétel szokott lenni a hazai aukciókon, hiszen bármelyik filmrajongó nappalijában szépen mutat, akárcsak az 1981-es Hármas számú űrbázis-kép. Ugyanezt viszont már nem tudnám elmondani az 1980-ban festett Harmadik típusú találkozásokról...

 

 

Az Alien-filmeket sajnos nem mindig Helényire bízták, így A nyolcadik utas: a Halál 1981-es posztere már közel sem számít akkora geek kedvencnek.

alien_1981.JPG

De Merczel Péter 1986-os A bolygó neve: Halálja sem...

a_bolygo_neve_menczel_peter_munkaja_1986.jpg

Helényihez hasonló, szürrealista zseniként tartják viszont számon a magyar és külföldi Star Wars-rajongók Felvidéki Andrást, a '80-as évek egyik sztárillusztrátorát (aki hálisten még most is kiváló egészségnek örvend, legutóbb épp az általa dizájnolt, kultikus Az Ezüst-tó kincse társasjátékhoz rajzolt új szerencsekártyákat). Annak idején ő készítette el többek között azt a Star Wars plakátot is, amin Lucas keresztnevét franciásan Georges-nek írták, és amit sokan tévesen Helényinek tulajdonítanak:

georges_1.jpg

De az ő keze munkáját dicséri ez az 1989-ben készült Ómen-poszter is.

omen_felvideki_andras_1989_1.jpg

A késő Kádár-korszak szürrealista plakátrajzolói közül mindenképp meg kell még említeni Miklós Károlyt (Beverly Hills-i Zsaru), Molnár Kálmánt (Majmok bolygója), Andor Andrást (Negyedik fázis)  és Tóth Lacát (Vámpír négy keréken), akik az alábbi gyöngyszemeket készítették el a moziknak a '80-as években:

 

 

Végül pedig a kedves Nerd-olvasók segítségét szeretném kérni abban, hogy aki tudja, kiknek a munkái az alábbi moziplakátok, mindenképpen írja meg a kommentek között, az elmúlt évek netes képösszeállításaiban ugyanis rendszeresen ismeretlen művészeknek tulajdonították őket!

 

 

FRISSÍTÉS! Egyik olvasónk jelezte, hogy A kém, aki szeretett engem című Bond-film plakátján az alkotó neve és a kép dátuma is jól látszik a pisztolyon: Berta Gábor '89. A Majmok bolygója poszter festője pedig nem Molnár Katalin, hanem Molnár Kálmán. Köszönet a pontosításért!

TETSZETT A POSZT? CSATLAKOZZ A NERDBLOG FACEBOOK-CSOPORTJÁHOZ, ÍGY SOSEM MARADSZ STAR WARSOS, ALIENES ÉS JAMES BONDOS KONTENT NÉLKÜL!