Payday Loans

Keresés

A legújabb

Egy kincstári optimista előkelő idegen kapitány a magyar fociválogatott süllyedő hajóján PDF Nyomtatás E-mail
A MAGYAR FOCI - táltosparipa vagy állatorvosi ló
THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2018.06.08 00:11 Frissítve: 2018.06.08 00:53

Csak beindulnak – Thury Gábor jegyzete


Georges Leekens úgy viselkedik, mint egy előkelő idegen, akit megkérdeznek a magyar válogatott teljesítményéről, és ő udvariasan válaszol. Elmondja, hogy a csapat a Nemzetek Ligája őszi mérkőzéseire készül. A szövetségi kapitány első meccse (Kazahsztán) előtt úgy fogalmazott, reméli, szeptemberre készen áll a csapat. A Fehéroroszország elleni breszti 1–1 után is mondta a magáét, elsősorban a pozitív szemlélet volt rá jellemző – olyan mérkőzés után, melyen a valóban profi teljesítményt nyújtó kapus, Gulácsi Péter védésein kívül mást nem lehetett kiemelni.

CSAK ANNAK LEHET ÖRÜLNI, HOGY NEM KAPTUNK KI BRESZTBEN

Értem én, hogy nem kell mindig mindenkit ledorongolni, de ha ugyanarra a kérdésre játékosaink homlokegyenest az ellenkezőjét válaszolják, mint amit Leekens mond, akkor ott nem minden tiszta. Már aki válaszol persze, mert sem Dzsudzsák Balázs, sem Szalai Ádám, sem Kleinheisler László nem állt meg az újságírók kedvéért. Akik egyébként nem a kedvük, hanem munkaköri kötelességük miatt akartak beszélni a fiúkkal, akiknek szintén munkaköri kötelességből mondaniuk kellett volna valamit. De rendben, ha ilyen játék után nem mond semmit az ember, azért jelezze a sajtómunkásoknak: „Erről a mérkőzésről nem mondok semmit." Aztán majd az olvasó kikövetkezteti, ez mit is jelent. Esetleg feszültséget a futballisták és a kapitány között, vagy csupán másféle értelmezését ugyanannak a találkozónak? Bár ezt a meccset csak egyféleképpen lehet értelmezni.

De maradjunk Georges Leekensnél. Érkezését 2017. október 30-án jelentették be, gyakorlatilag több mint fél éve szövetségi kapitány. Két vereség és egy döntetlen a mérlege, s ha enyhén akarok fogalmazni, nem látok biztató jeleket. Aranyos, kedves ember, mintha az lenne a legfontosabb, hogy ne sértsen meg senkit. Nekem mindig az jut róla eszembe, ő van a legjobban meglepve, hogy a magyar válogatott szakvezetője lett. Mintha minden nap ajándék lenne, amit csapatunk élén eltölt. Szimpatikus hozzáállás, de nemhogy nekünk nincs csapatunk, ugyanúgy neki sincs. Sajnos a többes szám első személybe ő is beletartozik. Leekensen látszik, hogy kulturált ember, s kicsit az is látszik, hogy nem hisz a szemének, ám ezt palástolja előttünk. Mintha arra számított volna, hogy van itt egy válogatott, nincs vele nagy gond, csak néhány dolgot helyre kell tenni, aztán egyszer csak beindulnak a fiúk.

Csak beindulnak egyszer – ez még zárszónak is jó

BODNÁR ZALÁN (Breszt) 2018.06.06 22:54 Frissítve: 2018.06.06 23:27

Válogatott: Abszolút nem vagyok csalódott – Leekens

A magyar labdarúgó-válogatottat irányító Georges Leekens abszolút nem csalódott a Fehéroroszországban játszott 1–1-es döntetlen után.

HIRDETÉS
Georges Leekens maximálisan elégedett a válogatott hozzáállásával és mentalitásával (Fotó: Koncz György)

 

 

– A mérkőzés előtti napon azt mondta, érzi most a csapatban a győzelmet. Gyakran csalódik a megérzéseiben?
– Én azt inkább úgy értettem, hogy most nagyon pozitív a légkör a csapat körül. Bizonyára ön is látta, mennyire odatették magukat a játékosok, küzdöttek és hajtottak. Noha van még sok hiba, amit ki kell javítani, a hozzáállással és a mentalitással maximálisan elégedett vagyok. Abszolút nem vagyok csalódott, mert a csapat nagyon jól reagált arra a helyzetre, hogy két vereség után kellett bizonyítania idegenben. 

– Tehát elégedett a döntetlennel?
– Erős együttes ellen játszottunk, amely a legutóbbi két meccsén kapott gól nélkül győzte le idegenben Azerbajdzsánt és Szlovéniát is. Nagy öröm, hogy Kádár Tamás visszatérése révén jelentősen stabilabbá vált a védelem, a kapott gól ellenére ezúttal nem voltak gondjaink hátul. Szerencsére van egy kiváló kapusunk is, akinek ma rengeteget köszönhetünk, nagyon sokat tett hozzá a csapatjátékhoz. Úgy vélem, két vereség után a döntetlen előrelépés, ráadásul nagyon kevés idő állt a rendelkezésünkre a felkészüléshez.

– A terv része volt, hogy az első negyedórában csak a jobb oldalon igyekeztünk támadni, vagy véletlenül alakult így?
– Tudatos volt, hiszen Lovrencsics Gergő és Varga Roland személyében két ferencvárosi csapattárs játszott azon az oldalon, közöttük pedig működik egyfajta automatizmus, ami mindenképpen előnyünkre szolgálhatott. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy az ellenfélnek is azon az oldalon futballozott a legjobb játékosa, ezért érdemes is volt így egyensúlyt teremteni ott. 

– A kapott és a szerzett gólunk is pontrúgás után született. Mit árul ez el?
– Ha egy gárda rögzített szituációból kap és ér is el gólt, az azt jelenti, hogy egyfajta egyensúly van a csapaton belül. De kicsit komolyabbra fordítva a szót: az a legfontosabb, hogy bármilyen szituációból találnak be ellenünk, arról beszélnünk kell, ki kell elemeznünk, ki kell javítanunk a hibát. Természetesen sokat kell még ezen dolgoznunk, de ma többnyire jól helyezkedtünk, nem követtünk el súlyos hibákat, nem lehetek elégedetlen a mutatott játékkal.

A FUTBALL FŐVÁROSA IS LEHET 

Igor Krjusenko fehérorosz szövetségi kapitány egyik szeme sírt, a másik nevetett a mérkőzés után. 

„A pályán látottakkal, a mutatott játékkal maradéktalanul elégedett vagyok, a csapat betartotta azokat a taktikai utasításokat, amiket megbeszéltünk. Egy európai középmezőnybe tartozó ellenféllel találkoztunk, így önmagában a döntetlen nem rossz eredmény, de nekünk volt több helyzetünk, könnyen megnyerhettük volna a mérkőzést.”

A kapitány kiemelte, hogy a második félidőben jelentősen jobb teljesítményt nyújtott együttese.

„Az első játékrészben fizikailag még mindkét fél jól bírta az iramot, de a szünet után több területünk lett, tovább tudtuk magunknál tartani a labdát, így több helyzetet alakítottunk ki. Csak egy kis plusz hiányzott.”

A helyszínről is ejtett szót, hiszen ritka, hogy nem Minszkben lép pályára a válogatottjuk.

„Breszt igazi sportváros, ez a fehérorosz kézilabda fővárosa, és könnyen a futballé is lehet, mert a szurkolók fantasztikus hangulatot varázsoltak ide.”


HUBER TAMÁS (Breszt) 2018.06.07 06:55 Frissítve: 2018.06.07 08:47

Válogatott: Elek szerint Leekens egyelőre nem találja a közös hangot a csapattal

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán 1–1-es döntetlent játszott felkészülési mérkőzésen Fehéroroszország ellen. Az NSO Tv-nek nyilatkozó Elek Ákos szerint igazságos eredmény született, míg a csaknem hét év után visszatérő Vadócz Krisztián szerint még rengeteg dologban kell fejlődniük.

HIRDETÉS

 

 

 


Elek Ákost az M4 Sport arról kérdezte, Leekens szövetségi kapitány megtalálta-e a közös hangot a válogatottal.

„Most erre mit mondjak? Eddig úgy nézi ki, hogy nem igazán. Reméljük, ez a jövőben változni fog”
– felelte Elek. 

FELKÉSZÜLÉS
FEHÉROROSZORSZÁG–MAGYARORSZÁG 1–1 (1–1)

Breszt, DASZK Stadion. Vezette: Szergej Lapocskin (orosz)

 

 

nemzetisport.hu 2018.06.07 17:07 Frissítve: 2018.06.07 17:14

Válogatott: Gulácsi kitett magáért, olvasóinknál ő a legjobb

A Nemzeti Sport Online olvasói a több nagy védést is bemutató Gulácsi Pétert látták a legjobbnak a magyar labdarúgó-válogatott Fehéroroszországban játszott 1–1-es felkészülési mérkőzésén. A kapust Varga Roland, valamint két védő, Kádár Tamás és Lovrencsics Gergő követi a rangsorban. Íme, a szavazás végeredménye!

 

Válogatott: mintha Leekensre várt volna a bőrönd – sajtószemle

Nagyon sajnálják a fehérorosz labdarúgó-válogatott játékosai, hogy nem sikerült legyőzniük Magyarországot a szerdai felkészülési mérkőzésen (1–1). A Vecsernij Breszt jelképesen még Georges Leekens jövőjét is érintette, míg a fehérorosz szövetség elnöke annak örült, hogy Breszt a kézilabda mellett a futball fővárosává vált.

HIRDETÉS
Leekens és a bőrönd (Fotó: vb.by)

 

Vecsernij Breszt online tudósítása érdekes képet fest a magyar szövetségi kapitány, Georges Leekens jövőjéről. „A magyar csapat technikai zónájában egy nagy, kerekeken guruló bőrönd állt. Mintha arra emlékeztetett volna, hogy az edzőre vár, ha a csapat rosszul játszik” – olvasható.

A fehérorosz állami televízió honlapján olvasható tömör beszámoló szerint „a második félidőben a fehérorosz csapat uralta a játékot, és sok veszélyes pillanatot teremtett. A magyarok azonban meg tudták őrizni kapujukat a góltól”.

A mérkőzés összképe alapján a hazaiak közelebb álltak a sikerhez, nem véletlenül sajnálkozott a döntetlen miatt Ihar Sztaszevics, a BATE Boriszov 32 éves középpályása.„Több esélyünk volt. Kár, hogy nem tudtuk kihasználni a lehetőségeinket” – mondta.

 

Pavel Szavickij, a Dinamo Breszt támadó középpályása osztotta ezt a véleményt. „Azért nem nyertünk, mert nem volt elég szerencsénk. A második félidőben több lehetőségünk akadt, mint az elsőben. Úgy gondolom, hogy jobban játszottunk, és meg kellett volna nyernünk ezt a mérkőzést”.

A 23 éves játékos kiemelte, milyen nagyszerű légkörben zajlott a meccs, és azt mondta, nagyon szeretnének a Nemzetek Ligájában ennél is jobban futballozni. Fehéroroszország a D-liga 2. csoportjában Luxemburg, Moldova és San Marino ellen lép pályára az ősszel.

A breszti stadionban egyébként nagyszerű hangulat uralkodott, Szergej Rumasz, a fehérorosz szövetség elnöke a csapat jó játéka mellett nem titkolta, mekkora örömmel töltötte el, hogy tömött lelátókat látott. „Szerettem volna, ha jegyüzérek is felbukkannak, de egy barátságos mérkőzésen 8450 néző nagyon jónak mondható” – tréfálkozott, hozzátéve, nyolc éve nem voltak ennyien kíváncsiak a válogatottra.

„Bresztet az ország kézilabda-fővárosának is nevezik, de most látszik, ez Fehéroroszország futballfővárosa is. Nem kétséges, hogy mennyire népszerű itt a sportág, abszolút helyes volt a szövetség döntése, hogy ebbe a stadionba hozza a mérkőzést.”

A válogatott Twitter-oldalára is felkerült egy kép, amelyen az olvasható: „Köszönjük a támogatást!”



 

FELKÉSZÜLÉS
FEHÉROROSZORSZÁG–MAGYARORSZÁG 1–1 (1–1)

Breszt, GOSZK Stadion, 8450 néző. Vezette: Szergej Lapocskin (orosz)
FEHÉROROSZORSZÁG: Gorbunov – Sitov, Poljakov, Szivakov, Vologyko – Dragun, Kiszljak (Karnickij, 62.) – Szavickij (Kovaljov, 72.), Majevszkij, Sztaszevics (Szkavis, 83.) – Szaroka (Lapcev, 71.). Szövetségi kapitány: Ihar Krjusenko
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Lovrencsics G., Vinícius, Kádár, Szabó J. – Elek (Pátkai, 70.) – Varga R., Nagy Á. (Vadócz, a szünetben), Kleinheisler (Varga J., 78.), Dzsudzsák (Sallai, 65.) – Szalai (Böde, 65.). Szövetségi kapitány: Georges Leekens 
Gólszerző: Szaroka (26.), ill. Varga R. (28.)

 

FIFA-világranglista: két helyet rontott a magyar válogatott

A magyar válogatott két helyet rontva az 51. a FIFA legfrissebb világranglistáján. Az élen továbbra is Németország áll, megelőzve Brazíliát és Belgiumot.

HIRDETÉS
A magyar válogatott az 51. a FIFA legfrissebb világranglistáján (Fotó: Koncz György)

 

A legjobb tízben egy helycsere volt: a lengyelek feljöttek a 8. helyre, míg Spanyolország visszacsúszott a 10. pozícióba.

Az ősszel induló Nemzetek Ligájában a C divízióba sorolt magyarok ellenfelei közül a görög a 44., a finn a 63., míg az észt a 94. helyen áll a rangsorban.

FIFA VILÁGRANGLISTA

Hely Előző Ország Pont
1. (1.) Németország 1558 pont
2. (2.) Brazília 1431
3. (3.) Belgium 1298
4. (4.) Portugália 1274
5. (5.) Argentína 1241
6. (6.) Svájc 1199
7. (7.) Franciaország 1198
8. (10.) Lengyelország 1183
9. (9.) Chile 1135
10. (8.) Spanyolország 1126
11. (11.) Peru 1125
12. (12.) Dánia 1051
12. (13.) Anglia 1051
14. (17.) Uruguay 1018
15. (15.) Mexikó 989
16. (16.) Kolumbia 986
17. (19.) Hollandia 981
18. (21.) Wales 953
19. (20.) Olaszország 951
20. (18.) Horvátország 945
21. (14.) Tunézia 910
22. (22.) Izland 908
23. (25.) Costa Rica 884
24. (23.) Svédország 880
25. (24.) Egyesült Államok 873
26. (26.) Ausztria 845
27. (28.) Szenegál 838
28. (29.) Szlovákia 804
29. (27.) Észak-Írország 803
30. (32.) Románia 782
31. (31.) Írország 777
32. (32.) Paraguay 773
33. (39.) Venezuela 755
34. (35.) Szerbia 751
35. (30.) Ukrajna 733
36. (40.) Ausztrália 718
37. (36.) Irán 708
38. (37.) Törökország 706
38. (38.) Kongói Demokratikus Köztársaság 706
40. (41.) Bosznia-Hercegovina 693
41. (42.) Marokkó 686
42. (34.) Skócia 660
43. (43.) Montenegró 652
44. (44.) Görögország 650
45. (46.) Egyiptom 649
46. (45.) Csehország 641
47. (50.) Ghána 624
48. (47.) Nigéria 618
49. (53.) Bulgária 614
49. (50.) Kamerun 614
51. (49.) MAGYARORSZÁG 612
52. (54.) Burkina Faso 604
53. (48.) Norvégia 596
54. (52.) Jamaica 588
55. (55.) Panama 571
56. (65.) Szlovénia 558
57. (61.) Dél-Korea 544
58. (56.) Albánia 538
59. (57.) Bolívia 536
60. (63.) Ecuador 524
61. (60.) Japán 521
62. (59.) Honduras 503
63. (62.) Finnország 486
64. (67.) Mali 484
65. (58.) Zöld-foki-szigetek 478
66. (64.) Algéria 474
67. (67.) Szaúd-Arábia 465
68. (69.) Elefántcsontpart 463
68. (70.) Guinea 463
70. (66.) Oroszország 457
71. (77.) Macedónia 451
72. (85.) Salvador 442
73. (76.) Szíria 440
74. (72.) Dél-afrikai Köztársaság 428
75. (73.) Kína 423
76. (78.) Zambia 420
77. (81.) Egyesült Arab Emírségek 418
78. (79.) Fehéroroszország 417
79. (82.) Libanon 411
79. (80.) Kanada 411
81. (71.) Curacao 408
82. (74.) Uganda 403
83. (89.) Kongói Köztársaság 393
84. (87.) Omán 391
85. (90.) Gabon 390
85. (83.) Luxemburg 390
87. (86.) Ciprus 384
88. (84.) Benin 379
89. (91.) Irak 377
90. (93.) Feröer 376
91. (92.) Trinidad és Tobago 370
92. (75.) Kirgizisztán 363
93. (98.) Izrael 362
94. (93.) Észtország 359
95. (88.) Üzbegisztán 354
96. (95.) Grúzia 352
97. (97.) India 350
98. (101.) Katar 348
99. (96.) Palesztina 347
100. (98.) Örményország 338

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

LAST_UPDATED2