Payday Loans

Keresés

A legújabb

Száz történet, ami nem lett volna a Heti Válasz nélkül PDF Nyomtatás E-mail
Magyar média - a közszolgálati és a kereskedelmi

Száz történet, ami nem lett volna a Heti Válasz nélkül

/ 2018.06.06., szerda 21:15 /
Száz történet, ami nem lett volna a Heti Válasz nélkül

Korszakos vitákat közöltünk, BKV-vezért buktattunk, kultúrkincseket mentettünk, lelepleztünk rejtegetett vagyonokat, színdarabot ihlettünk – a Heti Válasz elmúlt 17 évének legjobb történetei.

Természetesen minden „történelmi” válogatás önkényes. Az alábbi 100 sztori sem képes arra, hogy kiadja a Heti Válasz-korpuszt, de sokat elmond arról, mik vagyunk mi, mit tettünk le az asztalra az elmúlt 17 évben. A cikkekből időrendben válogattunk, legelöl a legutóbbi, majd vissza az időben egészen a kezdetekig. Mint azt a legfrissebb vezércikkünkben megírtuk, mai tudásunk alapján a június 7-i lapszám az utolsó, ami nyomtatásban megjelenik, ezt követően a lap csak a Digitalstandon lesz olvasható.

A Gyárfás-botrány kulisszatitkai

Nem egy, hanem rengeteg kompromittáló hangfelvétele van az ügyészségnek a Gyárfás–Fenyő-ügyben – írtuk meg 2018. április végén. Információinkat, melyek szerint a mostani botrány csupán egy még nagyobb horderejű ügy mellékmozzanata, a teljes magyar közéleti sajtó átvette. A cikket tartalmazó lapszámunk kétéves eladási rekordot döntött.

A Heti Válasz Európa legfőbb fű- és terroristaellátójában járt

Lapunk titkos tudósítója – egyedüli magyar újságíróként – elment a marokkói Rif-hegységbe, amelynek földje igazi mezőgazdasági különlegesség: semmi nem terem meg benne marihuánán és terroristán kívül. Barcelona, Brüsszel, Párizs – nem volt olyan komoly iszlamista merénylet Európában, amelynek elkövetői között ne lettek voltak idevalósiak.

Hiába perelte be a Heti Választ, Veres János jogerősen offshore-lovag

Ha a Panama-papírokban szereplő fideszes Horváth Zsolt vagy a szocialista Boldvai László címeres adóoptimalizátor, akkor a többi kormányviselt offshore-tulajdonos és -közreműködő is megérett a számonkérésre – írtuk 2016-ban. Nem sértettük meg az MSZP-s politikus becsületét és „jó” hírnevét – állapította meg a bíróság 2018 áprilisában.

Szörényi–Bródy-csörték

2008-ban és 2018-ban is egy asztalhoz ültettük a legendás zenészpárost, Szörényi Leventét és Bródy Jánost, akik kultúráról és közéletről csak nálunk vitatkoztak.

Feneketlen-tavi telekmutyi: legyőztük a bíróságon az ügy főszereplőjét

Lapunk 2017 őszén leplezte le az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. volt vezetőjét: még az ő hivatali idejében, 2016 végén került magántulajdonba a cég XI. kerületi (Diószegi úti) óriástelke – „véletlenül” egy olyan társasághoz, melyet régi ismerősei fémjeleztek. Cikkünk megjelenése után a BRFK korrupció elleni főosztálya nyomozni kezdett a volt ÉMI-telek panamagyanús magánosítása miatt, az ellenünk indított helyreigazítási pert pedig megnyertük.

Kórházi várólisták 2007-2018

Tíz évvel ezelőtt kezdtük, majd később újra és újra frissítettük és közzétettük a magyar kórházi várólistát. 2007-ben leírtuk, hogy vannak olyan súlyos betegségek, amelyeknél még a várólistára kerülésre is várni kell, idén pedig, hogy az aktuális „csúcs” két év, ennyit kell várni a fővárosi Honvéd Kórházban egy térdprotézis-műtétre.

Az új állami őstörténeti kutatóintézet sztorija

Hamarosan megkezdi munkáját egy új állami őstörténeti műhely, a László Gyula Intézet –derült ki 2018. március 7-i számunkból. Ugyanebben a cikkünkben feltártuk, hogy az őstörténeti fronton történt mozgások mögött a Fidesz–Jobbik-múltcsata jelei is kimutathatók.

Cigányzónák alakulnak? – etnikai csere Észak-Magyarországon

Huszonöt év alatt megduplázódott a magyarországi cigányság lélekszáma, s az ország több pontján lakosságcsere zajlik – mindennek exkluzív hátterét először lapunk írta meg a 2018. március 15-i számában.

Élet és halál a tét: bejutottunk a szigorúan őrzött ukrán katonai zónába

2015 óta a magyar határtól pár órányira zajlik egy olyan misszió, ami szó szerint emberéletekről dönt. Egy nyugatukrán bázison nyugati katonák készítik fel az oroszok ellen harcoló ukrán katonákat a keleti bevetésre. A Heti Válasznak sikerült bejutni a szigorúan védett katonai zónába.

Török Gábor és Mráz Ágoston fogadása a választásról

A politológusvita 2013 óta jelent meg hasábjainkon, kezdetben Török Gábor és G. Fodor Gábor, később Török mellett Mráz Ágoston Sámuel részvételével. A 2018-as választás előtt interjúalanyaink fogadásra is vállalkoztak a voksolás eredményét illetően, melyet Mráz Ágoston nyert.

Először szólalt meg idősebb Fekete-Győr András

Idősebb Fekete-Győr András minden sajtószereplést, nyilatkozatot visszautasított, amíg az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) vezetője volt. Miután onnan távozni kényszerült, és kiderült, hogy a betétbiztosítások európai fórumának főtitkáraként folytatja, lapunk kérésére vállalta az interjút, ráadásul a fiával, a Momentumot vezetői ifj. Fekete-Győr Andrással közösen. A beszélgetésből közéleti vita lett.

Ezért szüntették meg a műemlékvédelmet

A kormány szereti a műemlékeket, de nem szereti a műemlékvédelmet – Európában egyedülálló módon teljesen megszűnt a kulturális örökség intézményes védelme. Ennek hátteréről (többek között arról, hogy a művészettörténész kutatókat a Miniszterelnökség átirányítja borítékot címkézni) először a Heti Válasz írt 2017 szeptemberében.

Bizonyítottuk: a Fidesz-holdudvar rákapott az offshore-ozásra

Bár a Fidesz – még ellenzékben – hadat üzent az offshore-nak, a párt holdudvara mára rákapott a tulajdonosrejtegetésre. Feltártuk, hogy olyan cég jelent meg a TV2 pénzei körül, amely szerepel a Panama-aktákban. Neve is van: Fides Limited.

A Vatikáni Obszervatórium vezetője Istenről és az idegenekről

A magyar származású Paul Gabor jezsuita szerzetes, asztrofizikus, a Vatikáni Obszervatórium arizonai teleszkópjának vezetőjének első interjúja a magyar sajtóban, a 2017 karácsonyi Heti Válaszban.

Felsőoktatási rangsor 2005-2017

2005 óta közöltük a felsőoktatási intézmények rangsorát. A módszertant fokozatosan fejlesztettük: legutóbb már nemcsak a felvett hallgatók, hanem az oktatók kiválósága szerint is rangsoroltuk az intézményeket, vagyis figyelembe vettük, hol oktatnak a legjobban képzett tanárok, és egy oktatóra hány hallgató jut, vagyis mennyire személyes a képzés.

Az agyonidézett Witold Waszczykowski-interjúnk

A lengyel külügyminiszterrel készült interjúnk Oroszországban bekerült az állami hírügynökség, a RIA Novosztyi lapszemléjébe, ezt pedig a többi között az Izvesztyija, a Komszomolszkaja Pravda és a Lenta is átvette, de szemlézte az ukrán és a lengyel sajtó is.

A Heti Válasz cikke alapján írt darabot Máté Gábor nőügyeiről Pintér Béla

A Heti Válaszban 2017 tavaszán többszörösen is kifogásoltuk, hogy Pintér Béla egy – amúgy kormánypárti – politikus magánéletéről szóló pletyka alapján írt darabot a pesti Katona József Színháznak. Bátorkodtunk megkérdezni: mikor fog a rendező darabot írni arról, hogy ők sem mentesek az intrikától, bírvágytól, álnokságtól? Nos, Pintér Béla felvette a kesztyűt.

Jeszenszky kontra Jeszenszky először

Nálunk jelent meg először szópárbaj Jeszenszky Géza és fia, Zsolt között. A páros interjút követően apja és fia később máshol is összeült vitatkozni.

A Puncs.hu háttere

A keresztény értékrendet valló Hernádi Zsolt és az ellenzéki akcióiról is ismert Weiler Péter jóvoltából jöhetett létre a Puncs.hu – írtuk 2017 augusztusában. Az ügyről sok más helyen is cikkeztek, de a mozaikokat először lapunk tette össze.

„Jé, van egy svájci cégem!” – a Heti Válasz két pert nyert az MNV-vezér ellen

Szivek Norbert 2017 májusában jogerősen elbukta a Heti Válasz ellen indított pereit. A nemzet vagyonkezelője próbálta letagadni, hogy ellenőrzése alatt tart egy céget, amely Zugban, a híres-hírhedt offshore-paradicsomban működik – de győzött az igazság.

Gorka Sebestyén egyetlen magyar nyelvű interjúja Trump tanácsadójaként

Kinevezése óta először szólalt meg a magyar sajtóban Gorka Sebestyén, Donald Trump terrorellenes tanácsadója – éppen a Heti Válasznak, ahol korábban szerző is volt. A 2017. április 5-i lapszámban olvasható beszélgetés egyben az utolsó is volt magyarul, mivel augusztusban Gorka kilépett a Fehér Házból.

Először együtt Vecsei és Vecsei H.

Közös interjút közöltünk 2017-ben a Máltai Szeretetszolgálat alelnökével, és színművész fiával, Vecsei H. Miklóssal.

Ron Werber 15 évig váratott, majd megszólalt

„15 éve ütötte ki a Fideszt a kormányzásból az MSZP. Mi ugyanennyi ideje akarunk interjút készíteni vele. A jég most tört meg. Nagyinterjú Ron Werberrel a 2002-es kampány kulisszatitkairól és a 2018-as választások esélyeiről” – szólt 2017 tavaszi interjúnk felvezetője.

Kiderítettük: így jutottak át az illegális migránsok még 2017 áprilisában is Magyarországra

A szerb határon az a furcsa helyzet alakult ki, hogy a migránsok sorban állnak azért, hogy a szögesdrótos táborba kerülhessenek, és százból kettő menedékjogot kaphasson. Exkluzív riportot közöltünk a helyszínről.

Az izraeli nagykövet tabudöntő nyilatkozata: „Nem védeném meg Sorost csak azért, mert zsidó”

Yossi Amrani 2017 májusában a Heti Válasznak adott, tabudöntő interjúját számtalan helyen idézte a közéleti sajtó.

Lech Wałęsa üzen Orbánéknak

Exkluzív interjút közöltünk 2017-ben Lech Wałęsával, aki a magyar belpolitikából is elmondta a véleményét.

Bizonyítottuk: így pénzeli a Fidesz az MSZP-seket

Exkluzív összeállítással jelentkeztünk 2017 nyarán: három tételben bizonyítottuk, hogy a hatalom százmilliókat utal az MSZP-hez köthető kasszákba, és azt is megmondtuk, miért.

Bojár Gábor és Raskó György a Momentum mögött

2017 nyarán forró téma volt a politikai „piacon”, hogy kik finanszírozzák a Momentumot. A kérdések csak sokasodtak, miután az új párt nagyszabású, ám ráfizetéses nyári közéleti fesztivált szervezett Bodajkon. A Heti Válaszban két magyar nagyvállalkozó elismerte, hogy aktívan támogatja a „nolimpiás” alakulatot: Bojár Gábor és Raskó György.

Riadót fújtunk: Bezárhat a Snétberger-tehetségközpont

Végrehajtás veszélyezteti a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központban zajló munkát: elvihetik a hangszereket, de a tehetséges hátrányos helyzetű gyerekek feje fölül akár a tetőt is. A kialakult helyzetről a névadó művészeti vezetőt, Snétberger Ferenc beszélt a Heti Válasznak. Az interjú nyomán kirobbant a botrány, és a tehetségközpont végül megmenekült.

A nemzeti buszgyártás leleplezése

Egyetlen darab sem készül el az augusztus közepi határidőre a Volánbusz által megrendelt 180 csuklós járműből – írtuk meg elsőként 2017 augusztusában.

Megszólalt a Trump-beiktatás magyar VIP-vendége

Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat vezetőjének jelentése a kulisszák mögül, csak a Heti Válaszban.

Évtizedek után az első interjú Kurtág Györggyel

Szinte sohasem ad interjút a világ egyik legmagasabban jegyzett zeneszerzője, Kurtág György. Ám amikor zongoraművész feleségével a Budapest Music Centerben átvette a Borletti-Buitoni Alapítvány életműdíját, a Heti Válasznak elárulta, miért 91 évesen írja élete első operáját.

A Pharaon-sztori

Arra is figyelmeztettünk 2016-ban, hogy az egyik új magyarországi ingatlanbefektetőt, Ghaith Pharaon szaúdi olajmágnást a Forbes magazin a világ tíz legkeresettebb fehérgallérosa között tartotta nyilván – és az FBI is évekig körözte

Az utolsó interjú Kocsis Zoltánnal

Kocsis Zoltán több interjút is adott a Heti Válasznak – utoljára 2016 nyarán beszélgettünk vele. A sors úgy hozta, hogy ez volt az utolsó interjúja novemberi halála előtt. Őszinteségére jellemző: a nagybeteg művész nem engedte, hogy korábbi, előnyösebb fotóját közöljük, ragaszkodott az állapotáról híven tanúskodó akkori felvételhez.

Ukrán vendégmunkások kellenek

Tízezer számra érkezhetnek a közeljövőben ukrán vendégmunkások Magyarországra. Az ehhez szükséges jogszabályokat a legnagyobb csendben módosították, egy súlyos feltételt szabtak: hiányszakmában kell dolgozniuk – tártuk fel a 2016. szeptemberi Heti Válaszban.

Placid atya utolsó interjúja

Bencés szerzetes, paptanár, három diplomával mosodás, de legfőképpen a Gulag legboldogabb foglya. A Heti Válasz karácsonyi dupla számának címlapján Olofsson Placid volt, aki 2016. december 23-án ünnepelte századik születésnapját. Néhány héttel később, amikor visszaadta a lelkét a Jóistennek, mély megrendüléssel tudatosult bennünk, hogy a nekünk adott interjú volt az utolsó életében.

Letelepedési biznisz: jogerősen bukott lapunk ellen a grúz-izraeli „szálláscsináló”

Perözön zúdult a Heti Válaszra, miután „körberajzoltuk” Habony Árpádot, illetve a sokmilliárdos letelepedési biznisz grúz-izraeli közreműködőjét. A Fővárosi Ítélőtábla 2016 szeptemberáben jogerős döntést hozott – a javunkra.

Új jelenség: romániai cigány vendégmunkások települnek Magyarországra

Negyven százalékkal több román vendégmunkást alkalmaztak tavaly idehaza. Főként képzetleneket. Sívóhomok, hőség, pára – a Mórahalom melletti földeken néztük meg, miért marosvásárhelyi romák építik Kertmagyarországot.

Csukás és Lackfi együtt kongatta a vészharangot az irodalomoktatásért

Andersennel egy napon, április 2-án született Csukás István író. 80. születésnapján köszöntötte őt egy irodalmi folyóiratban fiatalabb pályatársa, Lackfi János is, akiről Csukás mindig elismerően nyilatkozott. Rendhagyó születésnapi beszélgetést közültünk.

Pintér Béla első önkritikus vallomása a botrányt kiváltó színdarab után

„Az utcán folyton a hátam mögé nézek, megrémülök, ha az autóm mögött megjelenik egy maszkos motoros, de az én szenvedésem nyilván semmi ahhoz képest, amit a pletyka érintettjeinek kell átélniük. Ezt nagyon sajnálom” – mondta lapunknak Pintér Béla a Bajnok című darab körül kialakult botrány miatt.

Pert nyertünk Andy Vajna ellen

Jogerősen is pert vesztett a Heti Válasz ellen a filmipari kormánybiztos. Lapunk Andy Vajna színe…, illetve …és fonákja címmel írt 2015 nyári két cikkből álló címlapsztorit a producer szakmai és üzletemberi énjéről.

Vészjelzés: kulturális katasztrófa érik Erdélyben

Nyomába eredtünk a szenzációs felfedezésnek, és a kutatókkal együtt a helyszínen néztük meg a mezőségi templomban előkerült Giotto-másolatot. Majdnem sikerült a kiszsolnai templom megmentése; a cikk hatására lett pénz, fél évig dolgoztak is rajta, aztán a dolog elhalt.

Interjú az emberrel, aki megjósolta a párizsi merényletet

A most befogadott menekülteket sem lesz képes integrálni Németország és Európa, ahogy a korábbi muszlim bevándorlók esetében sem járt sikerrel – jósolja Németország legellentmondásosabb és példányszámai alapján legsikeresebb könyvszerzője. Thilo Sarrazin Berlinben adott exkluzív interjút a Heti Válasznak 2015 novemberében.

Philip Zimbardo üzenete a fiataloknak – először magyarul

A nemzedék, amit tönkretesz a magány, az online játék és a pornó című írásunk a Válasz.hu valaha volt egyik legnépszerűbb cikke, több mint 300 ezer kattintással. A magyar sajtóban először ismertettük Zimbardo fiúkról szóló könyvét, mely később Nincs kapcsolat címmel jelent meg idehaza.

Az első „kibeszélős” interjú MSZP-s politikussal menekültügyben

Először fogalmazott meg hivatalban levő baloldali politikus a befogadáspárti kánontól eltérő véleményt bevándorlásügyben. Hiller István a Heti Válasznak adott nagyinterjúban fejtette ki részletesen a keresztény—iszlám együttélés negatív történelmi tapasztalatairól és a „vándorlás” mögött álló tényezőkről szóló nézeteit 2015 novemberében.

Gyógyszer, amivel halálos beteggé tehetjük saját gyerekünket

Ezzel a címmel jelent meg a Válasz.hu eddigi történetének legolvasottabb írása. Több mint 590 ezer kattintás van rajta.

Orbán Viktor főtanácsadója: „Kudarcos a kormány médiapolitikája”

Fontos lapokat veszített el a kormány, a közszolgálati média leépülése pedig szívszorító –ismerte el lapunknak Szőcs Géza 2016-ban. A kormányfő kulturális főtanácsadójának kritikus szavait számtalan helyen idézték.

Menekültekkel a strandon

Európai szempontból a menekültválság legfontosabb területe Görögország és Törökország határvidéke. Akinek sikerül itt átkelnie a tengeren, az előbb-utóbb eljut Európa belsejébe. A Heti Válasz ezen a határon járt exkluzív riportért, először is Görögország egy kis szigetén. Napfény, tenger, barna testek.

Az Eximbank-sztori

Arról is nálunk lehetett először olvasni, hogy 2015-ben Szijjártó Péter külügyminiszter által felügyelt Eximbank résztulajdonos lett az állami gyámkodást politikusként még elvető Kóka János masszívan veszteséges cégében.

A Szeremley Huba-ügy kulisszatitkai

Először szólalt meg a sajtóban és nyilatkozott lapunknak a lakhelyelhagyási tilalom idején Szeremley Huba borász, világutazó 2015 októberében.

Egy háború háttere és következményei

A Simicska-Orbán-összeveszéskor bemutattuk a Fidesz és a párt gazdasági hátországának viszonyát, illetve jeleztük, hogy az új jobbos média létrehozásában kiemelkedő szerep jut Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadónak.

Vona Gábor kitiltása

Három jobbikos társával együtt őt is kitiltották Ukrajnából – tudatta a Heti Válasszal Vona Gábor. 2015 februári interjúnk nagy visszhangot kapott.

Sikerült összeültetnünk Vidnyánszky Attilát és Máté Gábort

Nem udvariaskodtak egymással, de sok mindenben egyetértettek. Egy asztalhoz ültettük a Prima Primissima díjra jelölt Máté Gábort, a budapesti Katona József Színház újrapályázó igazgatóját és Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház főigazgatóját.

A saját szemünkkel láttuk: száz kilométerre van a magyar határtól az Iszlám Állam

A Heti Válasz elmerészkedett a bosznia-hercegovinai Maočába, a magyar határtól száz kilométerre, ahol a hónap elején kitűzték az Iszlám Állam zászlóját. A falucskában az iszlamisták bosnyák sasfészkét találtuk, és egy terroristaszervezkedéssel meggyanúsított férfi váratlanul elszólta magát.

Először írtunk arról, hogy szivárog a déli határ

Még jóval a migrációs válság és a hozzá kapcsolódó politikai felhabzás előtt, 2015 januárjában helyszíni riportban megírtuk: Európa legforgalmasabb szárazföldi menekültútvonala a Szeged melletti Ásotthalomnál van. Az illegális migránsok 90 százaléka muszlim, egy olyan határszakaszon, amelyet nem őriznek. Az országos sajtóban a Heti Válasz adott le figyelmeztetést elsőként, hogy szivárog a déli határ.

„Mennyei születésnap” – őszintén egy tragédiáról

Csókay András idegsebész megrendítő interjúban mondta el lapunknak 2014. karácsony előtt, hogy tíz hónapja vesztette el egyik legdrágább kincsét: a legkisebb gyermekét.

Kiszedtük Goodfriendből: „az a két papírlap nem bizonyíték”

Állította: tudomása van az adóhatóságon belüli csalásokról. Sejteni engedte: a NAV elnökét nem azért tiltották ki Amerikából, mert nem tett eleget a korrupció felszámolásáért, hanem mert konkrét bűncselekményben tartják érintettnek. Elismerte: a kormánynak átadott két papírlap nem bizonyíték. Az André Goodfriend amerikai ügyvivővel készült interjúnkat a honi közéleti sajtó minden pontján idézték.

Nyelvészeti plágiumügyet robbantottunk

Megírtuk, hogy latin fordítójától lenyúlták, majd eredeti jelentéstartalmából kiforgatva népünk turáni eredetének bizonyítékaként keringtetik mainstream és kevésbé mainstream fórumokon az egyik legjelentősebb XVIII. századi magyar nyelvészeti munkát. A fordító később a plágiumpert megnyerte.

Figyelmeztettünk: Vigyázat, bizniszpártok!

Arról is mi írtunk elsőként 2014-ben, hogy a Fidesz által megalkotott új választási rendszer kedvez a kamupártoknak, és a börtönből szabadult Zuschlag János is ilyen – az állami kampánybüdzsét leszívó – politikai alakulatok gründolásán fáradozik.

A köldökzsinórvér-blöff

Magyarországon legalább ötvenezer adag saját köldökzsinórvért tárolnak, ám gyógyító eljárás keretében még egyet sem kapott meg az a gyermek, akitől levették. Lelepleztük a nagy köldökzsinórvér-visszaélést 2014-ben.

Kertész Imre kitüntetése

Elsőként írtuk meg 2014-ben, hogy Kertész Imre Szent István Rend kitüntetést kap.

Szólás születik: „A Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye”

2014-ben interjút közöltünk Mészáros Lőrinccel. Ebben a beszélgetésben hangzott el a következő, azóta legendássá vált mondat: „Abban, hogy eljutottam idáig, bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye.”

Van-e meleglobbi? – szópárbaj Kulka Jánossal

A 2014-es Budapest Pride után egy köztiszteletben álló, melegségét nemrég megvalló színművészt bírtunk szóra. Kulka János, a Katona József Színház tagja Kerényi Imréről, a „buzilobbiról”, a nemiség illő és illetlen megjelenítéséről.

Bejelentés: kilép a Jobbikból Vona Gábor fő bizalmasa

Kilép a Jobbikból – jelentette be a 2014. május 28-i Heti Válasz hasábjain Vona Gábor egykori fő bizalmasa, a négy évvel ezelőtti radikális pártprogram egyik atyja, Hegedűs Tamás.

A magyar sajtóban először nekünk nyilatkozott a Trónok harca írója

Egyetlen dologról érdemes írni: az önmagával harcban álló emberi szívről - mondja William Faulknert idézve George R. R. Martin, a Trónok harca című sikersorozat irodalmi alapanyagának szerzője. A magyar sajtóban először lapunknak nyilatkozó bestsellerírót arról is kérdeztük, merített-e ihletet a magyar történelemből.

Szemben Bajnaival

Konzervatív lapként először mi szembesítettük Bajnai Gordont a meggazdagodásának kérdéseivel 2013-ban.

Exkluzív anyagok a Mol-INA-ügyről

Mi ismertettük Hernádi Zsolt exkluzív vallomását a Mol-INA-ügyről 2013-ban.

A nagy foxi-maxi lista

A Heti Válasz az MSZMP Politikai Főiskolája és Marxizmus-Leninizmus Esti Egyeteme ötven oktatójának, illetve hallgatójának egykori és mai tevékenységét szedte listába 2012-ben.

Magyarország gettótérképe

A Heti Válasz 2012-ben feltérképezte, hol tart a gettósodás folyamata: leírtuk, hogy körülbelül 2-300 ezer ember él városi és falusi szegregátumok területén.

Gattyán és a minőségi újságírás

Szinte a semmiből hozta létre a világ leglátogatottabb internetes kukkoldáját és lett az ötödik leggazdagabb magyar. Cégeit három hete adónyomozók rohanták le, mégis luxusáruházat nyit. A siker hátterében egy orosz import fejlesztő módszer is felsejlik. Gattyán Györgyről készült portrénk Minőségi Újságírásért-díjat ért.

Elsőként az elszámoltatás csődjéről

Időben jeleztük 2012-ben, hogy a Fidesz által beígért elszámoltatásnak alig lesz eredménye; mi voltunk a Hagyó-ügyben született vádirat első kritikusai.

„Világhírű magyar agykutató döbbenetes vallomása az Úrról”

Többek között a fenti címen, vírusként terjedt az interneten, közösségi oldalakon annak az interjúnak néhány részlete, amit Freund Tamás agykutató adott a Heti Válasz Istenadta című, 2011-ben megjelent interjúkötetének.

Megszólal a kincstárnok

Az MSZP belső életét feltáró interjút közöltünk 2011-ben a ritkán beszélő volt MSZP-kincstárnokkal, Puch Lászlóval.

A nagy kémügy

Megírtuk, hogy Szilvásy Györgyék az általa gründolt Zömök Kft.-vel szűrették volna ki az NBH-ba beépült „fideszeseket”. Az orosz érdekű cég titkosszolgálati adatok mellett kormányzati, rendőrségi és repülőtéri információkhoz is hozzáfért.

Szigorúan titkos tisztek leleplezése

Afféle állambiztonsági ki kicsodában hozta nyilvánosságra egykori szigorúan titkos tisztek névsorát 2011-ben a hódmezővásárhelyi Emlékpont múzeum. A Heti Válasz pedig a jelenfeltárás jegyében negyven érintettről kiderítette, ma hol találják meg számításukat.

Kovács Béláról: először a honi sajtóban

Mi hívtuk fel először a figyelmet a Jobbik Kovács Bélájára, mégpedig 2010-ben, vagyis jóval az ún. Kágébéla-ügy kirobbanása előtt; exkluzív dokumentumok alapján bemutattuk a politikus moszkvai előéletét és kapcsolatrendszerét, vagyis magyarázatot találtunk a párt oroszbarátságára.

Végvidékek

2011-ben, a kettős állampolgárság megadásakor felkerestük a négy legtávolabbi magyar települést, és riportot közöltünk róluk.

Összetörtük Paul Lendvai mítoszát

Megírtuk 2010-ben, hogy Paul Lendvai magyar származású ausztriai újságíró a szokásosnál jóval intimebb viszonyt alakított ki a pártállam nagyjaival.

A moszkvai kereskedelmi képviselet értékesítése

2009 novemberében a Központi Nyomozó Főügyészségnek postáztuk azt a birtokunkba került hivatalos értékbecslést, mely bizonyította, hogy legalább ötmilliárd forintos kár érhette a magyar államot a moszkvai kereskedelmi képviselet értékesítésekor. Az oroszországi forrásból származó iratot az ügyészség a nyomozás során felhasználta.

Elsőként nálunk: egy Berény-festmény hihetetlen története

Barki Gyergely művészettörténész karácsonykor mozizni ment lányával, hogy megnézzék a Stuart Little, kisegér című filmet, amikor az egyik jelenet hátterében Hugh Laurie és Geena Davis filmbeli nappalijának hétterében látta meg Berény Róbert festőművész egyik elveszettnek hitt főművét. A sztori a Heti Válaszban jelent meg először 2009-ben.

Megbuktattuk a BKV-vezért

Egy busztender részleteinek feltárásával 2008-ban megbuktattuk Antal Attila BKV-vezért, a Hagyó-ügy későbbi vádlottját, majd bemutattuk a tiltott pártfinanszírozás gyanújába keveredett Strabag útépítő cég magyar cinkosait.

Mégis üzlet az egészség? Mikola István rejtett arca

Miközben az egri Fidesz szabadságharcnak minősítette, hogy ezer dolgozó nem írja alá a munkaszerződést a HospInvesttel 2006-ban, Mikola István Kiskunhalason együtt ünnepelt a cég vezetőivel. A Heti Válasz megmutatta, mi köze Mikola Istvánnak a HospInvesthez.

A Strabag-dosszié

2008 októberében átadtuk a Központi Nyomozó Főügyészségnek a korábbi cikksorozatunk alapjául szolgáló „Strabag-dossziét". Tettük ezt azért, hogy a rendszerváltozás óta először esély kínálkozzék a tiltott pártfinanszírozás módszertanának lelepleződésére.

Fábry Sándor vs. Vágó István

Korszakos vitát szerveztünk a jobboldali showman és a baloldali kvízmester között 2008-ban. A szópárbajt két részletben közöltük. Ezek a lapszámok akkoriban kiugróan jó eladáshoz segítették a Heti Választ.

Az igazi koalíció

Az MSZP-SZDSZ-koalíció 2008-as szakadásakor lajstromba szedtük azt a 118 liberális nagyságot, akinek le kellett volna mondania az állam által folyósított mellékjövedelméről, hogy hitelesnek tűnjön a két párt „szétköltözése”.

Horn leleplezése

Eredeti dokumentumok alapján igazoltuk 2007-ben, hogy a volt kormányfő, Horn Gyula nem akkor és nem úgy csatlakozott a karhatalomhoz, ahogy a szocialista legendáriumban szerepel.

A 100 legbefolyásosabb szcientológus

Listát adtunk közre a 100 legbefolyásosabb magyar szcientológusról.

Kóka János és a szervezett felvilág

Ciprusi offshore társaságok különös körülmények között jutottak hárommilliárd forinthoz – alig három hónap alatt. Írásunkból nyilvánvalóvá vált, hogy az üzlet nem jöhetett volna létre az akkori gazdasági miniszter, Kóka János sógora, családi ügyvédje, egyik vitorlástársa, valamint több – jórészt a gazdasági tárca érdekkörébe tartozó – állami óriáscég nélkül.

Leisztinger emberei az MDF-listán

Dávid Ibolya a 2006-os választások első fordulójának éjszakáján a csíksomlyói Szűz Mária közbenjárásának tulajdonította pártja sikerét. A Heti Válasz kiderítette: az MDF szerepléséhez az égieken kívül nem kevés köze volt Leisztinger Tamás szocialista-közeli milliárdos üzleti köreinek, valamint Schmuck Andornak, a baloldal korábbi fenegyerekének.

Letiltott Pálffy-interjú

Pálffy István még nem a KDNP politikusa, hanem a köztévé műsorvezetője volt 2006-ban, amikor lapunknak hosszú interjúban adott magyarázatot a hazáját féltő szenvedélyes jegyzet megírására, jobboldali fordulatára. A beszélgetést az akkor Rudi Zoltán vezette televízió illetékesei letiltották, így a szöveg nem, csak az interjú körülményei jelenhettek meg lapunkban.

Szigorúan titkos villatulajdonos

Ismeretlen eredetű pénzből vásárolt vízparti telket, és készül belakni épülő villáját Zamárdiban Medgyessy Péter – derítette ki 2006-ban a Heti Válasz. A volt kormányfő ráadásul vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel szerzeményét.

Az igazi lista – a Kádár-rendszer működtetői

Az ügynökügyek sokadik felhabzásakor, 2005-ben közzétettük a Kádár-rendszer valódi felelőseinek (állami és pártvezetők) névsorát, illetve számba vettük az exfunkcionáriusok rendszerváltozás utáni pozícióit.

Németh Miklós kitálal

A magyar sajtóban először a Heti Válasznak tárta fel Németh Miklós egykori miniszterelnök az 1989. augusztusi határnyitás, a keletnémet menekültek kiengedésének történetét, Horn Gyula szerepének túlértékelését.

Mi szóltunk: Gyurcsány ante portas

A Medgyessy-kabinet megalakulása után először mi jeleztük, hogy Gyurcsány Ferencnek a jövőben kiemelt – akár pártelnöki vagy kormányfői – szerep juthat. Mindezt 2002-ben.

Választási listázás leleplezve

Megírtuk 2002-ben, hogy a korabeli MSZP-siker záloga a Ron Werber izraeli kampánytanácsadó által alkalmazott forradalmi módszer volt. A jobboldalon választási csalásként emlegetett jelenség mögé nézve kiderítettük: a szocialisták nem voksokat hamisítottak, hanem (a kampánycsendet megsértve) listáik alapján az urnákhoz segítették szavazóikat. Ezt a technikát azóta más pártok is alkalmazzák