Payday Loans

Keresés

A legújabb

Háttérfoci PDF Nyomtatás E-mail
A MAGYAR FOCI - táltosparipa vagy állatorvosi ló
SOMOGYI ZSOLT 2018.06.06 23:40 Frissítve: 2018.06.07 01:00

Háttérfoci – Somogyi Zsolt jegyzete

Az a sárga telefontok… Divatos, megvédi a mobilt az ütéstől, kényelmessé teszi a készülék fogását. Ma, amikor mindenki az okosba' mélyed, ha szabad másodperce akad, nem mindegy, mibe csomagolja. Na de amikor az ember futballmeccsre megy, miért a kijelzőt bámulja?! Miként az a kedves fehérorosz szurkoló, aki nem sokkal a félidő előtt érezte, hogy itt az idő ránézni a közösségi oldalra, írt-e valaki a Viber-csoportba, tett-e valaki fel új fotót az Instára.

Csak annak lehet örülni, hogy nem kaptunk ki Bresztben

Jó, a kivétel próbára teszi a szabályt, egy ásítozó a BL-döntőn is akadhatott. De sajnos a kép tényleg árulkodó volt. A társaság, amellyel a mérkőzést néztem, futballőrültekből áll, azonban a srácok az első percek után egyre gyakrabban néztek lefelé – a tévé képernyőjét megelőzte a mobilkijelző. Unalmas volt a meccs – szólt a magyarázat. Persze lüktető játékot, fordulatos találkozót aligha várhatott bárki is. 

Mióta huszonöt éve itthon kikaptunk Izlandtól – nagy szégyen volt, de annak is két éve már, hogy örültünk az iksznek ellenük –, sőt azóta, amióta egy éve vereséget szenvedtünk Andorrában, félünk a szezonvégi, vakációrövidítő mérkőzésektől. Az ember akarja nézni, szurkolna, üvöltene dühében vagy örömében, de valahogy azt veszi észre, hogy olvas, híreket lapoz, a meccs inkább amolyan háttérzajjá válik. 

Persze jó kérdés: mit adott nekünk ez az esti összecsapás? Az rögtön feltűnt, mennyire nehezen találja meg a labda Szalai Ádámot. S a szakmai stáb feladata lenne (végre) megadni a választ a kérdésre: vajon ez mennyire múlik a csatár mozgásán, s mennyire fakad a többiek ötlettelen futballjából? Nem kevésbé égető kérdés a védelem összeállítása: Georges Leekens harmadik mérkőzésén a sokadik felállást próbálta ki, és nem lehet nyugodt. 

„Egyfolytában ott vannak a kapunk előtt” – nézett fel Fábián a mobiljából. Ennek a megjegyzésnek főleg a bizonytalan védősor lehetett az oka, amikor a belorusz fedezet három emberünkön szökkent át, vagy amikor Gulácsi Péter bravúros védésével végződött néhány hazai akció. 

Andorra, Luxemburg és Kazahsztán után Fehéroroszország is gondot okozott nekünk. Lássuk be, jelenleg ezen a szinten vagyunk.

Az okostelefon is ezt jelezte.

 

BODNÁR ZALÁN, HUBER TAMÁS (Breszt) 2018.06.06 18:43 Frissítve: 2018.06.06 23:28

Csak annak lehet örülni, hogy nem kaptunk ki Bresztben

A magyar labdarúgó-válogatott felkészülési mérkőzésen 1–1-es döntetlent játszott Fehéroroszországban. Georges Leekens irányításával továbbra is nyeretlen a gárda, két vereség után ez volt az első iksz.

HIRDETÉS
Kleinheisler László a fehéroroszok szorításában – a galéria megnyitásához kattintson a képre! (Fotó: Koncz György)

FELKÉSZÜLÉS
FEHÉROROSZORSZÁG–MAGYARORSZÁG 1–1 (1–1)

Breszt, GOSZK Stadion. V: Szergej Lapocskin (orosz).
FEHÉROROSZORSZÁG: Gorbunov – Sitov, Poljakov, Szivakov, Vologyko – Dragun, Kiszljak (Karnickij, 62.) – Szavickij (Kovaljov, 72.), Majevszkij, Sztaszevics (Szkavis, 83.) – Szaroka (Lapcev, 71.). Szövetségi kapitány: Ihar Krjusenko
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Lovrencsics G., Vinícius, Kádár, Szabó J. – Elek (Pátkai, 70.) – Varga R., Nagy Á. (Vadócz, a szünetben), Kleinheisler (Varga J., 78.), Dzsudzsák (Sallai, 65.) – Szalai (Böde, 65.). Szövetségi kapitány: Georges Leekens 
Gólszerző: Szaroka (26.), ill. Varga R. (28.)

ONLIVE TUDÓSÍTÁS ITT!

A fehéroroszoknak volt egy kémjük. A mérkőzés hivatalos műsorfüzetében ugyanis nem válogatottunk valamely tagját faggatták a futballunkról, hanem az NB I-ből frissen kiesett Balmazújváros 29 éves, munkácsi születésű játékosát, Jurij Habovdát, aki két teljes oldalon osztotta meg az ismereteit. Bízhattunk benne, hogy Igor Krjusenko fehérorosz szövetségi kapitányt, aki kedden még Nikolics Nemanja veszélyes támadásainak megállításán ötletelt fennhangon, az már nem érte meglepetésként, hogy az ukrán légióst nem találta a magyar kezdőben...

Értékelje a Leekens-legények teljesítményét!

A tízezres breszti stadionban a mintegy nyolcezer néző – köztük huszonöt-harminc magyar drukker, továbbá Orbán Viktor miniszterelnök vagy Csányi Sándor MLSZ-elnök – előtt pályára futó csapatok szinte teljesen úgy álltak fel, ahogy az elmúlt napok kommunikációs morzsaszemeiből előzetesen is össze tudtuk csipegetni. Talán csak Kleinheisler László kezdőbe kerülése volt váratlan, az Asztana légiósának a 4–2–3–1-es szisztémában a hármas közepén, vagyis kulcspozícióban jutott fontos feladatkör.

Az első negyedórában a támadásokat lényegében kizárólag a jobb szélen vezette a magyar együttes, a védő Lovrencsics Gergő és a szélső Varga Roland volt kifejezetten sokat játékban, míg a hazaiak által leginkább félt Dzsudzsák Balázshoz a túloldalra alig-alig ment labda – talán Georges Leekens szövetségi kapitány tervének része volt, hogy aztán majd meglepetés legyen a bevonása a játékba? Cserébe a fehéroroszok célirányosan a bal oldalon rohamoztak, főleg a szőke copfos Makszim Vologyko beadásaiban volt ott a veszély. Már-már kezdtük azt gyanítani, hogy esetleg a főtribün által árnyékossá tett oldalt keresi mindkét együttes, de a 14 Celsius-fokos hűvös idő ezt sem indokolta.

A hazaiaktól a 10. percben Pavel Szavickijnek, a mieinktől k egy perccel később Kleinheisler Lászlónak volt egy viszonylag jó, ám eredménytelen lövése, ám valamivel veszélyesebben, bátrabban játszott a fehérorosz válogatott, így keveseket lephetett meg, hogy a 27. percben vezetést szerzett. Ám ahogy Anton Szaroka találata, úgy a következő percben megszülető magyar gól is rögzített játékhelyzetből esett: előbb egy szöglet, majd egy szabadrúgás után voltak eredményesek a csapatok.

Varga Roland Dzsudzsák Balázs beívelése után bólintott a kapuba.

Az azért mindkét gárdán látszott, hogy nem szeretné a saját védelme kezébe tenni a sorsát, igyekeztek akciózni a felek, azonban elöl itt is, ott is sok hiba csúszott a támadásépítésekbe, így kevés, helyzetnek nevezhető szituáció alakult ki. Kivétel volt ez alól a 39. perc jelenetsora, amikor Gulácsi Péternek kellett nagyot védenie Ivan Majevszkij közeli lövésénél, majd az ellentámadásból megint Kleinheisler László kínálta meg Andrej Gorbunovot, és megint kiszámíthatóan középre lőve a labdát.

A hét év után a válogatott keretbe visszakerülő Vadócz Krisztiánt is kipróbálta a szövetségi kapitány, aki Nagy Ádám helyére küldte be a Hongkongban légióskodó középpályást. Nem a csere folytán, de sokkal jobban kezdte a második félidőt a hazai együttes, amely kétszer is óriási gólhelyzetbe került negyedórán belül. Utóbbi bizonyult veszélyesebbnek, Gulácsi Pétertől ismét nagy bravúrra volt szükség, hogy védhesse Szegej Kiszljak 13 méterről küldött, kissé jobbról érkező kapáslövését.

A belga edző Sallai Roland és Böde Dániel pályára küldésével igyekezett frissíteni a csapatot, előbbi a megsérülő Dzsudzsák Balázst váltotta, utóbbi beállásával Szalai Ádám kapott pihenőt az ausztrálok elleni erőpróba előtt. No meg a hórihorgas támadó amúgy sem élete meccsét játszotta, alig-alig jutott labdához, lényegében megjátszhatatlan volt (nem csupán az ő hibájából).

A továbbiakban is fölényben játszott a hazai együttes, a DASK Bresztszkij Stadion közönsége pedig viharos hullámzásba és földrengésszerű lábdobogásba kezdett, mert érezte, hogy ebben a periódusban „belekergetheti" csapatát a góllövésbe, hiszen már sokadszor kellett a remekül védő magyar kapusnak megmentenie a kapuját. A közönség leleményessége nem ismert határt: egyszer csak mindenki a magasba emelte világító telefonját, majd ritmusosan „felelgetni" kezdtek egymásnak a hol felfénylő, hol elsötétülő lelátóoldalak. A fehérorosz együttes játéka is egyre ritmusosabbá vált, azt lehetett érezni, hogy ezt az időszakot úgy kell átvészelni, mint a jégkorongban a kétperces kiállítást.

Ezt a célt sikerült teljesíteni, de többre nem futotta... Kereken száz évvel a történelemnek új irányt adó, 1918-as breszt-litovszki béke után a magyar válogatott is egy veszély előképét hordozó békés döntetlennel távozott Bresztből. A harmadik meccsén két vereség után először játszott döntetlent Georges Leekens irányítása alatt a csapat, ám a jelek szerint messze még az az idő, amikor – a belga szakember bemutatkozásakor használatos kifejezése szerint – gyűlölnek majd ellenünk játszani az ellenfelek.

Most úgy tűnt, a fehéroroszok kifejezetten élvezték ezt a felkészülési meccset...

Gyorsan jött a magyar válasz a hazai gólra

A VÁLOGATOTT JÚNIUSI PROGRAMJA
Június 6. (szerda), Breszt: Fehéroroszország–MAGYARORSZÁG 1–1 (1–1)
Június 9. (szombat), 17.30, Budapest, Groupama Aréna: MAGYARORSZÁG–Ausztrália (Tv: M4 Sport)

A MAGYAR VÁLOGATOTT SZŰKÍTETT KERETE
KAPUS: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország),Kovácsik Ádám (Videoton FC)
VÉDŐK: Botka Endre (Ferencváros), Fiola Attila (Videoton FC), Guzmics Richárd(Jenpien – Kína), Hegedűs János (Puskás Akadémia FC), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korcsmár Zsolt (FC Midtjylland – Dánia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros),Szabó János (Paksi FC), Tóth Bence (Videoton FC), Vinícius (Videoton FC) 
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Elek Ákos (Kajrat Almati – Kazahsztán), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Kleinheisler László (Asztana – Kazahsztán), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Pátkai Máté (Videoton FC), Szoboszlai Dominik (FC Liefering – Ausztria),Vadócz Krisztián (Kitchee SC – Hongkong), Varga József (Videoton FC) 
TÁMADÓK: Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (al-Vahda – Arab Emírségek),Eppel Márton (Budapest Honvéd), Sallai Roland (APOEL – Ciprus), Szalai Ádám(Hoffenheim – Németország), Varga Kevin (Debreceni VSC), Varga Roland (Ferencváros)

BODNÁR ZALÁN (Breszt) 2018.06.06 22:54 Frissítve: 2018.06.06 23:27

Válogatott: Abszolút nem vagyok csalódott – Leekens

A magyar labdarúgó-válogatottat irányító Georges Leekens abszolút nem csalódott a Fehéroroszországban játszott 1–1-es döntetlen után.

HIRDETÉS
Georges Leekens maximálisan elégedett a válogatott hozzáállásával és mentalitásával (Fotó: Koncz György)

 

 

– A mérkőzés előtti napon azt mondta, érzi most a csapatban a győzelmet. Gyakran csalódik a megérzéseiben?
– Én azt inkább úgy értettem, hogy most nagyon pozitív a légkör a csapat körül. Bizonyára ön is látta, mennyire odatették magukat a játékosok, küzdöttek és hajtottak. Noha van még sok hiba, amit ki kell javítani, a hozzáállással és a mentalitással maximálisan elégedett vagyok. Abszolút nem vagyok csalódott, mert a csapat nagyon jól reagált arra a helyzetre, hogy két vereség után kellett bizonyítania idegenben. 

– Tehát elégedett a döntetlennel?
– Erős együttes ellen játszottunk, amely a legutóbbi két meccsén kapott gól nélkül győzte le idegenben Azerbajdzsánt és Szlovéniát is. Nagy öröm, hogy Kádár Tamás visszatérése révén jelentősen stabilabbá vált a védelem, a kapott gól ellenére ezúttal nem voltak gondjaink hátul. Szerencsére van egy kiváló kapusunk is, akinek ma rengeteget köszönhetünk, nagyon sokat tett hozzá a csapatjátékhoz. Úgy vélem, két vereség után a döntetlen előrelépés, ráadásul nagyon kevés idő állt a rendelkezésünkre a felkészüléshez.

– A terv része volt, hogy az első negyedórában csak a jobb oldalon igyekeztünk támadni, vagy véletlenül alakult így?
– Tudatos volt, hiszen Lovrencsics Gergő és Varga Roland személyében két ferencvárosi csapattárs játszott azon az oldalon, közöttük pedig működik egyfajta automatizmus, ami mindenképpen előnyünkre szolgálhatott. Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy az ellenfélnek is azon az oldalon futballozott a legjobb játékosa, ezért érdemes is volt így egyensúlyt teremteni ott. 

– A kapott és a szerzett gólunk is pontrúgás után született. Mit árul ez el?
– Ha egy gárda rögzített szituációból kap és ér is el gólt, az azt jelenti, hogy egyfajta egyensúly van a csapaton belül. De kicsit komolyabbra fordítva a szót: az a legfontosabb, hogy bármilyen szituációból találnak be ellenünk, arról beszélnünk kell, ki kell elemeznünk, ki kell javítanunk a hibát. Természetesen sokat kell még ezen dolgoznunk, de ma többnyire jól helyezkedtünk, nem követtünk el súlyos hibákat, nem lehetek elégedetlen a mutatott játékkal.

A FUTBALL FŐVÁROSA IS LEHET 

Igor Krjusenko fehérorosz szövetségi kapitány egyik szeme sírt, a másik nevetett a mérkőzés után. 

„A pályán látottakkal, a mutatott játékkal maradéktalanul elégedett vagyok, a csapat betartotta azokat a taktikai utasításokat, amiket megbeszéltünk. Egy európai középmezőnybe tartozó ellenféllel találkoztunk, így önmagában a döntetlen nem rossz eredmény, de nekünk volt több helyzetünk, könnyen megnyerhettük volna a mérkőzést.”

A kapitány kiemelte, hogy a második félidőben jelentősen jobb teljesítményt nyújtott együttese.

„Az első játékrészben fizikailag még mindkét fél jól bírta az iramot, de a szünet után több területünk lett, tovább tudtuk magunknál tartani a labdát, így több helyzetet alakítottunk ki. Csak egy kis plusz hiányzott.”

A helyszínről is ejtett szót, hiszen ritka, hogy nem Minszkben lép pályára a válogatottjuk.

„Breszt igazi sportváros, ez a fehérorosz kézilabda fővárosa, és könnyen a futballé is lehet, mert a szurkolók fantasztikus hangulatot varázsoltak ide.”




nemzetisport.hu 2018.06.06 18:35 Frissítve: 2018.06.06 20:34

Válogatott: Orbán Viktor és Csányi Sándor is a helyszínen

Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke is megérkezett a válogatott meccsének helyszínére, Bresztbe. A fehéroroszok elleni összecsapás 19 órakor veszi kezdetét.HIRDETÉS

 

Orbán Viktor (jobbra) és Csányi Sándor is megérkezett a helyszínre (Fotó: Koncz György)
Orbán Viktor (jobbra) és Csányi Sándor is megérkezett a helyszínre (Fotó: Koncz György)
A himnusz után (Fotó: Koncz György)

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!


LAST_UPDATED2