Payday Loans

Keresés

A legújabb

Bukott angyalok - A tömeggyilkosságokról síri csönd volt PDF Nyomtatás E-mail
A magyarok története - szemlélet, tudás és tanítás


GRENDEL LAJOS:
BUKOTT ANGYALOK
88. Ünnepi Könyvheti összeállításunkat Grendel-interjúval kezdtük, amiben a pozsonyi szerző elmondta, hogy „A megmaradt magyarság évtizedekig hallgatott erről. Még az utcán sem beszéltek magyarul, nehogy provokálják a szlovákokat. De ezt hogy lehet megírni, hogy irodalmilag ne tűnjön tételesnek? Hát erről szól ez a regény.”
Röviden Grendel Lajos új kisregényének a cselekménye az utolsó fejezetben szerephez jutó elbeszélő és legjobb barátja, Lőrinc elbeszéléséből bontakozik ki, aki második felesége, a szeretett Vera halála után Párizsba költözik. Itt találkozik a két barát évek múlva, s egy átborozott éjszaka folyamán Lőrinc elbeszéli az igaz történetét, amelyről az elbeszélő mit sem sejt. Ez szorosan összekapcsolódik második felesége családjának, különösen apósának, Tocseknek a történetével, akinek a háború végén egy bizonyos Janák megmentette az életét. Lőrinc akkor lép be a képbe, amikor Verát feleségül veszi. Ugyanis Tocseket megfigyelik, éppen Janák parancsára, aki a csehszlovák állambiztonságnál teljesít szolgálatot.
A könyvet fontos, megkerülhetetlen dokumentumnak tartjuk, amelynek jelentős szerepe lehet a magyar történelmi emlékezet, különösen pedig a felvidéki magyarság önértelmezése, ön- és történelemismerete szempontjából, ezért szerepel a dobogós, harmadik helyen.

GRENDEL LAJOS: BUKOTT ANGYALOK. Kalligram. Pozsony. 2017


A tömeggyilkosságokról síri csönd volt

Földobom, és belelövök. Ilyen egyszerű az egész. A megmaradt magyarság évtizedekig hallgatott erről. Még az utcán sem beszéltek magyarul, nehogy provokálják a szlovákokat. De ezt hogy lehet megírni, hogy irodalmilag ne tűnjön tételesnek? Hát erről szól ez a regény. - Grendel Lajost kérdeztük a 88. Ünnepi Könyvhétre megjelenő Bukott Angyalok című regényéről, ami a pozsonyi tömeggyilkosságokról szól.

 

A tömeggyilkosságokról síri csönd volt...
Grendel Lajos a Bukott angyalok című könyvről
DRÓTA 88. Ünnepi Könyvhétre jelenik meg a Bukott angyalok című új könyved, amely a pozsonyi magyar és német tömeggyilkosságokról szól, amelyek 1945-ben követtek el, már békeidőben. Sokan nem is hallottak arról, hogy ilyesmi történt. Te hol hallottál először erről és később milyen forrásokat használtál?
GRENDEL LAJOS:  A tömeggyilkosságokról síri csönd volt. Én 1998-ban hallottam először a pozsonyi mészárlásról, és kezdetben fikciónak fogtam fel az egészet. Annyira
hihetetlen volt az emberek lemészárlása. Közöttük csecsemőké is.
Ez részben csak a pozsonyiakra vonatkozott, holott Pozsony a bécsi döntés után is Szlovákiához tartozott. Részben pedig a Németországból hazafelé tartó - tehát jórészt magyarországi - kiskatonák estek áldozatul. 16-18 éves gyerekek. 1945 júniusában történt, tehát már békeidőben.
DRÓTMi a valós történeti háttere a regényednek egészen pontosan?
GRENDEL LAJOS: Egészen valós. Persze a regény fikció.
DRÓTTe magad is feltetted a kérdést, hogy hogy lehet ezt megírni? Írtál arról, hogy körülbelül húsz évig tartott, amíg megemésztetted a dolgot. Írtál arról, hogy csecsemőket gyilkoltak meg dolgát. Valóban így történt?
GRENDEL LAJOS: Valóban így történt. Dunajszky Géza volt olyan bátor, és minden részletét földerítette. Ma már emlékmű is áll a pozsonyi tömeggyikosság színhelyén.
DRÓTA regényből részleteket olvashattunk már az Irodalmi Szemlében, az Irodalmi Jelenen és a Bárkában is többek között. Az egyik részletben feltetted ezt a kérdést, hogy "Tehát bűnös vagy, vagy áldozat vagy, vagy mind a kettő." Minek érzed magad?
GRENDEL LAJOS: A regény főszereplői
áldozatok és bűnösök egyszerre. A szlovák is meg a magyar is.
Nem megyek bele részletesen. El kell olvasni a regényt. Éppen erre van kihegyezve. Ha az egyik oldal bűnös, a másik ártatlan, nos ezt a romantikus felfogást elvetem.
DRÓT: Földobom, és belelövök. Ilyen egyszerű az egész. A megmaradt magyarság évtizedekig hallgatott erről. Még az utcán sem beszéltek magyarul, nehogy provokálják a szlovákokat. De ezt hogy lehet megírni, hogy irodalmilag ne tűnjön tételesnek? Hát erről szól ez a regény. Mert az idő 1945-ben megállt. Ez a másik tanulsága a regénynek, holott a szereplők megöregedtek." - írtad nem olyan régen. Tehát azt állítod, hogy a szörnyű esetnek még mindig van hatása. Milyen hatása van?
GRENDEL LAJOS: Az egész háborús generációt mélyen sokkolták az események. Ráadásul
1990-ig tilos volt erről beszélni. Mélyen a tudat alatt viszont létezett ez a sokk.
A rendszerváltás óta újabb húsz évbe telt, míg erről óvatosan beszélni lehetett.
DRÓTSzerinted feladata-e a szépirodalomnak a közös traumák feldolgozása? Gondolok itt például a te könyved mellett Danyi Zoltán Dögeltakarítójára. És ha igen, akkor mi értelme és milyen jelentősége lehet ennek?
GRENDEL LAJOS:  Nem tudom. Azt viszont tudom, hogy
ki kell beszélni a dolgokat. Mert elgennyesedhetnek.
DRÓTPozsonyban élő magyar író vagy, akire sokan odafigyelünk. Milyennek látod Pozsonyból Budapestet és Magyarországot most?
GRENDEL LAJOS: Budapest csodálatos város. De öt nap után szívesebben megyek Pozsonyba. Idegileg sokkal elviselhetőbb.
DRÓT: Ha nem csalódounk a következő könyved a Modern magyar irodalomtörténeted új kiadása lesz. Mikor jelenik meg?
GRENDEL LAJOS: Jövőre jelenik meg az irodalomtörténetem bővített kiadása. Már alig várom.
- drót + wst


Grendel Lajos: Bukott angyalok - - BárkaOnline

www.barkaonline.hu/szepirodalom/17-pr/5412-grendel-lajos--bukott-angyalok
2016. aug. 8. - Grendel LajosBukott angyalok. 11. Tehát bűnös vagy, vagy áldozat vagy, vagy mind a kettő. Ezen el lehetett gondolkodni napestig, főleg ha ...

[PDF]Bukott angyalok

www.forrasfolyoirat.hu/1609/grendel.pdf
10. Grendel LajosBukott angyalok. 13. És mégis, a szabadság iránya inkább a börtön irányával volt azonosítható, de ezt azután fedezte fel, mikor már nős volt, ...

Grendel Lajos: Bukott angyalok | Irodalmi Jelen Online

https://www.irodalmijelen.hu/2015-nov-27-1108/grendel-lajos-bukott-angyalok
2015. nov. 27. - Grendel LajosBukott angyalok. 2. Az elbeszélő éppen Párizsban volt egy felolvasáson. Változott a kor, már nem volt az a Párizs, mint az ...

Grendel Lajos: Bukott angyalok | Felvidék.ma

felvidek.ma/2017/07/grendel-lajos-bukott-angyalok/
2017. júl. 30. - Grendel Lajos Bukott angyalok című regénye már akkor sikerkönyvvé vált, amikor még meg sem jelent. Számos cikk és interjú látott napvilágot ...

Grendel Lajos: Bukott angyalok (regényrészlet) - Irodalmi Szemle

irodalmiszemle.sk/2016/09/grendel-lajos-bukott-angyalok-regenyreszlet-3/
2016. szept. 7. - Lőrinc bizonyára tudta, hogy a lélek és a test, pontosabban és kicsit fellengzősen szólva, a szellem és a matéria egy ponton túl ...

Grendel Lajos: Bukott angyalok (részlet) - Litera | Az irodalmi portál

www.litera.hu/hirek/grendel-lajos-bukott-angyalok-reszlet
2018. ápr. 6. - Ha valamennyien bűnösök vagyunk, tehát ha a bűn relativizálódik, akkor megszűnik bűn lenni... – A ma 70 éves Grendel Lajos Bukott angyalok ...

Dög a kútban Grendel Lajos: Bukott angyalok - Kortárs Online

www.kortarsonline.hu/archivum/2017/10/pecsi-grendel-bukott-angyalok.html
Meglehet, Grendel Lajos darázsfészekhez nyúlt, a legutóbbi évekig tökéletesen hibernált darázsfészekhez. Az 1945-ös Beneš-dekrétumokról, a csehszlovákiai ...
LAST_UPDATED2