Payday Loans

Keresés

A legújabb

A nazarénusok bora PDF Nyomtatás E-mail
JÓKOR - OLY JÓ KORBAN ÉLTEM ÉN E FÖLDÖN
2018. május 02. szerda, 07:06

Szupernagyi a söntésben

2012. november 21. 12:54 - I love Balaton
Szupernagyi a söntésben

Szentantalfán egy nazarénus, Ilonka néni méri fejkendőben a borokat. És közben rabul ejt. A bor könnyebben fogy, a józanodás egyszerűbb. Igazából minden pohár mellé kéne egy Ilonka néni.

Elgondolkoztatok már rajta, hogy mennyi múlik azon, ki áll a pult mögött, amikor bort kóstoltok? Előfordult, hogy a borkóstoltató személyisége annyira lenyűgözött, hogy egész este ugyanott ittatok? Mi pont így jártunk, amikor egy májusi fesztiválon a Dobosi pincészet standjához keveredtünk, és megtapasztaltuk, hogy biobor fogyasztása után még a másnaposság is teljesen más. Ezúttal Dobosi Dánielnét, vagyis Ilonkát látogattuk meg a Balaton-felvidéken.

Ilonka a legdurvább borfesztiválarcokat megszégyenítve dolgozik, éjfél után is jól bírja a gyűrődést. Nem látszik rajta, hogy fáradt lenne, mindenkivel megtalálja a hangot, és az önjelölt borszakértők kérdéseire is profi válaszokat ad. Aki egyszer odatéved, aznap este nem lesz kíváncsi más pincészet boraira, mert tőle nemcsak jó borokat kap, hanem néhány találó, de kedves szót is. Olyan, mintha régóta ismernénk, és mintha olvasna a gondolatainkban.

Ilonka kortalan jelenség, csak később árulja el, hogy több unokája is van. Az biztos, hogy esélyes a Dunántúl legvagányabb nagymamájának címére. Akkor sem esik kétségbe, ha a borkóstolók már túl sokat ittak. „Sajnos nemcsak aranyos vendégek vannak. De szeretettel, humorral le lehet építeni őket" – vallja Ilonka. „Ilyenkor azt mondom: Tudod mit? Gyere vissza holnap. Holnap kezdjük elölről, jó"?

Borok és tradíciók

Ilonka második otthona, a Dobosi pincészet Szentantalfán, Nagyvázsony és Zánka között található. A Dobosi család borairól már a 18. századi források is említést tesznek. A népes família egyik leszármazottja, Dobosi Dániel 1972-ben kezdett el újra borászattal foglalkozni, mára pedig számos díjnyertes palack fűződik a nevéhez. A pincészetben évi 60 ezer palack készül, ezenkívül bio gyümölcsleveket és mézet is értékesítenek.

Ilonka Paksról származik, 34 éve került a Balaton-felvidék szívébe. Élelmiszeripari pályára készült, sokáig egy helyi borászati laborban dolgozott. Korábban szőlőoltványokat készített, a munkára öt gyerek mellett kellett időt szakítania. Ilonka elsősorban családanya, mindig a család volt az első. Napi 4-5 órát aludt, akkor dolgozott, amikor a gyerekek iskolában vagy óvodában voltak. A feladata évek óta a kóstoltatás, a kapcsolattartás és a marketing, de mindent tud a szőlőről és a pincészet borairól.

Ilonka és férje, Dobosi Dániel mellett két gyerekük is a borászatot választotta hivatásának. 2002-ben áttértek a bio szőlőművelésre. A régi jól bevált módszereket alkalmazzák, semmiféle vegyszert, gyomirtót, műtrágyát nem alkalmaznak, felszívódó permetszerek helyett ként és rezet használnak növényvédő szerként. Egy kicsit több kézimunka és egy kicsit nagyobb odafigyelés kell.

A fejkendő

Mindenkinek feltűnik, hogy Ilonka mindig fekete csipkekendőt visel. Ezt vallási okokból teszi, a szentantalfainazarénus közösség tagja. Ezt a vallást Magyarországon néhány ezren követik, mintegy 170 hívő él a Balaton-felvidéki kis faluban.

Ilonka a vallásáról és a mai szemmel igen szigorúnak tűnő szabályokról is szívesen mesél, de semmiről nem akar meggyőzni. Olyan asszony, aki bár rendkívül fontosnak tartja és követi a több száz éves családi és vallási tradíciókat, egy külföldön is sikeres vállalkozás kulcsfigurája, és száz százalékig a jelenben él. A pincészetbe betérő potenciális vevők is meglepődnek azon a nyitottságon, amit konzervatív külső takar, és legközelebb már barátként térnek vissza. Bár a vallása nem tiltja, Ilonka ritkán iszik bort, munkaidőben pedig egy kortyot sem fogyaszt. A kedvence a Dobosi cuvée és a tramini-sárgamuskotály.

Próbáljuk kideríteni, honnan ered ez a rengeteg energia, derű és erő. „Ha nyugodt a lelkiismereted, az az arcodra is kiül" – mondja Ikonka. Ha belépsz egy üzletbe, és nem mosolyognak rád, nem is szívesen vásárolsz. De ha olyan a minőség, jogosan lehet mosolyogni a bor mellé".

Aki Szentantalfa jár, ugorjon be a Dobosi családhoz egy beszélgetésre, de szombatonként a MOM Park melletti biopiacon is meg lehet kóstolni a bioborokat. Ami Ilonka nélkül azért mégsem az igazi.

Chilembu Krisztina