Payday Loans

Keresés

A legújabb

Iszonyatos etnikai gyűlölet PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC
nemzetisport.hu 2017.09.13 10:50 Frissítve: 2017.09.13 11:34

Románia: botok, láncok, boxerek – magyar szurkolókra támadtak Kolozsváron

Botokkal, láncokkal és boxerekkel rontottak rá a kolozsvári Universitatea ultrái a városi rivális CFR 1907 magyar szurkolóira egy, a hétvégén rendezett szurkolói tornán, amelyen többek között a Fradi, a Videoton, valamint a dunaszerdahelyi DAC drukkerei is részt vettek. A véres jelenetek mintegy húsz kisgyerek szeme előtt zajlottak le, a KVSC 1907 szurkolói csoport feljelentést tesz a rendőrségen – írja amaszol.ro.

A CFR szurkológárdája, a KVSC 1907 immár nyolcadik éve szervezi a KVSC Kolozs-kupa elnevezésű amatőr focitornát, amelyen erdélyi, magyarországi és felvidéki szurkolókból verbuválódó csapatok mérik össze erejüket.

Szombaton nyolcadik alkalommal rendezték meg a viadalt, ám a kolozsvári Universitatea ultrái botrányos viselkedésükkel megzavarták az eseményt.

A kezdetben remek hangulatban zajló szurkolói rendezvény résztvevői egyszer csak arra lettek figyelmesek, hogy botokkal, láncokkal, boxerekkel és egyéb fehér fegyverekkel felszerelt ultrák betörik a bejárati kaput, és xenofób szlogeneket ordítva, káromkodva beözönlenek a rendezvény helyszínére.

A helyzet azért volt különösen drámai, mert – egy, a foter.ro által idézett szemtanú szerint – a helyszínen körülbelül 20, négy hónap és nyolc év közötti gyermek, továbbá áldott állapotban lévő nők is tartózkodtak. A szurkolók megpróbáltak kommunikálni a támadókkal, akik azonban erre nem voltak vevők, és rájuk támadtak, a fentebb említett eszközöket használva, valamint kövekkel, téglákkal dobálva a bent tartózkodókat. A magyar szurkolók erre már visszavágtak, és sikerült is kiszorítani az ultrákat a bérelt területről.

Időközben a magyar szurkolók természetesen értesítették az egyébként késve kiérő csendőrséget a támadásról, ám mire a szervek megjelentek, a támadók már menekülőre fogták a dolgot. A csendőrség álláspontja szerint mire a helyszínre értek, az összecsapásnak vége volt. A csendőrség utólag arról tájékoztatott, hogy jegyzőkönyvet készítettek az esetről, amely az ügyészség asztalára kerül. A szurkolók szerint viszont őket egyetlen hivatalos szerv sem kérdezte ki az incidens után.

Az Universitatea szurkolói csoportjának az egyik név nélkül nyilatkozó képviselője a ziardecluj.ro portálnak elmondta: nem a kolozsvári CFR szurkolóival volt nézeteltérésük, hanem a Ferencváros és a Videoton szurkolóival, akikkel 1998 óta nyílt konfliktusban állnak, és azóta minden alkalmat kihasználnak arra, hogy megbosszulják a csaknem két évtizede Budapesten elszenvedett sérelmeket.

A KLUB RÉSZÉRŐL IS MEGSZÓLALTAK

A kolozsvári NCN televíziónak nyilatkozva a kolozsvári Universitatea menedzsere, Ioan Ovidiu Sabau elítélte a csapata szurkolóinak magatartását.

„Nem tudok egyetérteni ezzel a viselkedéssel. A hatóságoknak tenniük kell a dolgukat, azért fizetjük őket” – mondta a volt válogatott labdarúgó.

Radu Constantea klubelnök nem kívánta kommentálni a történteket, elmondása szerint nem is tudott róla.

„Most hallok erről először, nem ismerem a részleteket” – jelentette ki.

„Ilyen iszonyatos etnikai gyűlölettel még sohasem szembesültem – számolt be a Maszolnak a történtekről a magyar szurkolói csoport és egyben baráti társaság egyik, neve elhallgatását kérő tagja.  – Elszabadult a pokol. Nem beszéltek, egyből ütöttek. Letiportak négyet-ötöt közülünk, láncokkal ütötték, rugdosták őket, ahol csak érték.

A legnagyobb baj szerinte az, hogy a véres jelenetek a kisgyerekek szeme előtt játszódtak le. „Az asszonyok meg voltak rémülve, a kicsik sírtak, sikoltoztak. Szerintem egy életre szóló traumát szereztek. Egyik szurkolótársam felesége aznap este felhívott, és elmondta, hogy nem tud elaludni a gyerek, mert attól fél, hogy a rossz bácsik rájuk törik az ajtót – tette hozzá.

Az ultrák által megtámadott szurkolók egyelőre nem tettek bűnügyi feljelentést, viszont felvették a kapcsolatot ügyvédeikkel a megfelelő jogi lépések megtételének érdekében. A Kolozs megyei rendőrség szerdán bejelentette, hogy hivatalból eljárást indított az incidens körülményeinek kiderítésére, és a lakosság segítségét kérte az elkövetők azonosítása céljából.

Az Universitatea szurkolóinak kemény magja nem először hozható kapcsolatba magyarellenes „megnyilvánulással”, áprilisban például a női kosárcsapat, a sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC elleni bajnoki döntő egyik mérkőzésén súlyos sértésekkel illették a Sepsi magyar drukkereit.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!