Payday Loans

Keresés

A legújabb

A devizások elár(v)ult ügye PDF Nyomtatás E-mail
Háború a nemzet ellen - Kül- és belháborúk a nemzet ellen - magyarirtás
m
2017 szeptember 10.
Kormány - EBRD megállapodás magyarul
2017.08.06 hitelesmozgalom

A Hiteles Mozgalom lefordította az EBRD megállapodást magyar nyelvre. A megállapodás általunk elészített magyar nyelvű változatát itt eléred: 
https://drive.google.com/open?id=0B-taFPpeqhOzOF9TZjg5NjNIT28

Angol nyelven a kormány honlapján: 
http://www.kormany.hu/download/f/8e/30000/Appendix%201%20EBRD.pdf

Beszámoló a kormány honlapján: 
http://www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok/hirek/elo-kozvetites-orban-viktor-sajtotajekoztatot-tart-az-ebrd-elnokevel-es-az-erste-bank-vezerigazgatojaval

Kormány - EBRD megállapodás magyarul

Úgy gondoltuk először, hogy valószínűleg valami tévedés történt akkor, amikor ezt a fontos dokumentumot csak angolul helyezték el a magyar kormány hivatalos honlapján. Azt gondoltuk, hogy feltehetőleg csak figyelmetlenség miatt nem található meg magyar nyelven. 

Több alkalommal kértük, hogy ezt a megállapodást küldjék meg részünkre magyarul, kértük a Miniszterelnöki Kabinetirodától (2016. november 30-án, 2017.június 25-én) és a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (2016. december 05-én, 2017. július 4-én) egyaránt. 

A Miniszterelnöki Kabinetiroda, megkeresésünkkel kapcsolatban minden alkalommal, tisztelettel tájékoztatott bennünket arról, hogy a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 152/2014. (VI. 6.) Korm. rendelet 90. §-a alapján a nemzetközi pénzügyi kapcsolatokat érintő kérdések a nemzetgazdasági miniszter feladat- és hatáskörébe tartoznak, ezért minden alkalommal azt javasolták, hogy kérésével forduljunk közvetlenül az illetékes Nemzetgazdasági Minisztériumhoz. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium, megkeresésünkkel kapcsolatban minden alkalommal, sajnálattal közölte, hogy az általunk keresett megállapodás kizárólag angol nyelven készült el. Arra kérdésre, hogy megtennék-e, ha szépen kérjük, hogy lefordítják szép Hazánk nyelvezetére, minduntalan azt válaszolták, hogy "Sajnálattal közöljük, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumnak nem áll módjában elkészíteni az Ön által kért fordítást." 

Miért gondoltuk azt, hogy ezt a megállapodást jó volna Magyar nyelven látni, miért is kezdünk el ehhez annyira ragaszkodni? 

Azért, mert azt gondoljuk, hogy fontos információról van szó, nyilvánvaló kell, legyen mindenkinek, hogy a jelenlegi Magyar Kormány eladott minket (pontosabban a "deviza alapú" hitelezés kárainak teljes körű felszámolásának ügyét adta el) közvetlenül az Erste Bankban megvásárolt részesedéséért, közvetetten pedig a Magyar Bankszektor megkérdőjelezhetetlen támogatásáért. 

Miközben a jelenlegi Magyar Kormány kettő (egy országgyűlési és egy önkormányzati) választást nyert meg a devizahiteleseknek tett ígéreteivel, addig a bankmentő törvényekkel lenyomta a károsultak torkán az "árfolyamkockázatot". Azt az árfolyamkockázatot, amiről minden kormánytisztviselő elmondta már, hogy ezzel a károsultakat "gyakorlatilag megtévesztették és becsapták"[1] és amelynek "egy részét mindenféleképpen a banknak kell állnia". És tudjuk egyébként már azt is, hogy az árfolyam emelkedése valójában nem is kockázat, hanem ennek a csalárd terméknek alapvető - a Kúria által is ismert kamatparitáson alapuló - tulajdonsága. 

Azért is fontosnak tartjuk ezt a megállapodást Magyar nyelven látni, mert azt gondoljuk, nyilvánvaló kell, legyen mindenkinek, hogy a jelenlegi Magyar Kormány egy nemzetközi szerződésben nyilvánította ki, hogy a devizahiteles ügyet lezártnak tekinti, hogy "a dolog el van intézve", hogy kötelezi magát arra, hogy nem hoz olyan törvényt, amely az árfolyamkockázat viselését a bankok hátrányára áthelyezi. Tehát minden devizakárosultnak tudatában kell lennie annak, hogy amennyiben a Parlamenti választásokon nem változik meg a Parlament összetétele, ez ügyben, a törvényhozástól csak bankmentő törvényekre és Wellmanni jogértelmezésre, "kegyelemdöfésre" számíthat. 

A Megállapodás szövege szerint ugyanis a "devizában denominált hitelek forintosításának szabályozásáról szóló, 2014. december 15-én kiadott, 2014-es LXXVII. törvény végrehajtását úgy kell biztosítani, hogy a bankszektorban elkerülendőek legyenek az árfolyamkockázathoz kapcsolódó további költségek". Ez pedig azt jelenti, hogy 
ad1) a bank csalása miatt, 
ad2) a magyar felügyeleti szerv rendszerszintű mulasztása miatt, 
ad3) a Magyar Kormány meghozott bankmentő törvényei miatt és 
ad4) a szóban forgó (és már a Kormányt korlátozó) megállapodás miatt a 1) pontban kialakult kárérték a károsult részére inreverzibilis módon realizálódott. És ezt a Magyar Kormány tette - látszólag - visszafordíthatatlanná. 

Azt javasoljuk, hogy kérjétek számon a Magyar Kormányt (egyéni levelekben, nyílt levelekben, képviselőjüknek intézett kérdésekben stb.), milyen társadalmi felhatalmazás alapján írt alá ilyen, a devizahitel károsultak egzisztenciális romba döntését elősegítő Megállapodást. Javasoljuk mindenkinek, támadják meg és követeljék a Megállapodás megszüntetését. 

[1] http://www.hitelesmozgalom.eoldal.hu/cikkek/kerdeseink-es-a-kapott-valaszok/tisztelt-rogan-antal-ur-.html

Kapcsolódó:
Az államadósság egy mondattal visszafizethető (Teljes)Az államadósság egy mondattal visszafizethető (Teljes) (youtube.com
Nagyon figyelmesen nézd végig és értelmezd(!) az előadást! Sok ismerős dolog lesz benne, szerencsére már egyre több -magától gondolkodni képes- ember van akik átlátják a pénzügyi rendszer buktatóit. Tehát a miérteket egyre többet értik meg és tudják, de csak kevesen vannak akik azt is tudják, hogy mit lehet/kellene tenni. Az előadás (kb 53-ik perctől) felétől kezdődik az a rész, amikor kész ötletet és könnyen megvalósítható alternatívákról hallhatunk. Ehhez azonban összefogás kell, mert egyedül nagyon nehéz megcsinálni. 
SIKOLY (Kilakoltatás Tétényben 1.)SIKOLY (Kilakoltatás Tétényben) (youtube.com
Egy kilakoltatás története 3 percben. A mai napon Nagytétényben egy 5 gyermekes családtól vette el az otthonát a hatóság. A hivatalos kommentár, vélemény az arra hivatott politikusok dolga. Szerzőnknek csak a népi hagyomány gondolata maradt osztályrészül. 
FORINTOSÍTÁS - PADLÓRA KÜLDTÉK AZ ÁRFOLYAMGÁTASOKAT ISForintosítás - padlóra küldték az árfolyamgátasokat is (civilkontroll.com
Az árfolyamgátas ügyfelek választás elé kerülnek az elszámolás és a forintosítás után, miszerint az átváltott kölcsön csökkentett törlesztőrészleteit fizetik, vagy a rögzítésnek megfelelő törlesztőket választják. Kiszámoltuk, hogyan jár jobban egy átlagos árfolyamgátas ügyfél. A devizahitelek forintosítása során a törlesztőrészletek csökkenése várható, ennek ellenére az árfolyamgátas ügyfelek többsége még így is többet fog fizetni, mint a rögzített árfolyamnak köszönhetően kellett fizetnie az elmúlt években. 
Devizahitelek: lejárt az árfolyamgát, megugorhatnak a törlesztőkDevizahitelek: lejárt az árfolyamgát, megugorhatnak a törlesztők (hirtv.hu
Hirtelen megnőhetnek az árfolyamgátasok törlesztői, és meghosszabbodhatnak a futamidők is. Áprilisban ugyanis lejár a 2012-ben öt évre tervezett árfolyamgát. A devizahitelesek eddig a piaci árfolyamoknál kedvezményesebb, rögzített árfolyamon fizethették hitelüket, a fennmaradó különbözetet pedig gyűjtőszámlára tették. A szabályok szerint a gát lejárta után maximum 15 százalékkal emelkedhetnek a törlesztőrészletek, de növelhetik az összeget az infláció miatt dráguló kamatok is. Az árfolyamgát lehetőségével nagyjából 170 ezren éltek. 
Ezermilliárd forintos segítség a devizahiteleseknekEzermilliárd forintos segítség a devizahiteleseknek (origo.hu
Közleményben cáfolta a jegybank a Magyar Nemzet állítását, miszerint a devizahitelek kivezetésekor keletkezett árfolyamnyereségét a jegybank saját célokra költi. Mint a Magyar Nemzeti Bank közleményében írta, a devizahitelezés az egyik legtöbbeket érintő hitelezési forma a rendszerváltás óta, amelybe családok rokkantak bele anyagilag. A jegybank emlékeztetett, ennek az állapotnak a forintosítás és a bankok elszámoltatása vetett véget még 2014-ben. 
Így fosztották ki a devizahiteleseketÍgy fosztották ki a devizahiteleseket (azenpenzem.hu
2016. március 6. A jegybank 2015-ben saját jelentése szerint majdnem százmilliárd forintot "keresett", jobbára a devizahitelek forintra váltása révén. Ilyen körülmények között nehéz nem cinikusnak minősíteni, hogy most azon dolgoznak, a 144 ezer még mindig bajban levő lakáshitelessel kezdjenek már valamit a bankok. 
Így lett Magyarország devizapokol (origo.hu
Orbán Viktor a múlt héten bejelentette, vizsgálatot vár a nemzetgazdasági minisztertől arról, hogyan szaporodtak el a devizahitelek Magyarországon. A kormányszóvivői iroda szerint a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányok tehetnek róla. A baloldali kormányok valóban kockázatos piaci körülményeket hoztak létre, a Járai Zsigmond és később Simor András vezette jegybank, valamint a pénzügyi felügyelet pedig hagyta elszabadulni a frankhiteleket. 
Elátkozott idők - a devizahitel-katasztrófa bennfentes történeteElátkozott idők - a devizahitel-katasztrófa bennfentes története (vs.hu
Milliónyi családot elcsábított, a gazdagság illúziójába kergetett, majd becsapott és megkeserítette az életüket. Nem ismerték fel, hogy a tűzzel játszanak, és nem hitték, hogy megtörténhet, ami megtörtént. A devizahitel mindenkit átvert: azt, aki felvette, azt is, aki nyújtotta, és még azt is, aki bár akaratlanul, de segítette a terjedését. De hogyan történhetett ez meg? Mikor, hol romlott minden el? Mitől vált életveszélyes méreggé egy ártatlannak tűnő szimpla kis banki termék? 
Devizahitelek: mi a valódi problémaDevizahitelek: mi a valódi probléma (kiszamolo.hu
A svájci frank árfolyam-emelkedése sok családot hozott nehéz helyzetbe, olyanokat is, akik annak idején viszonylag megfontoltan döntöttek a hitelfelvétel mellett. A kormány álláspontja szerint minden problémának a gyökere a devizahiteles konstrukció, "amely egy elhibázott konstrukció, amitől meg kell szabadulni.". Természetesen ez is az "emútnyócév" miatt van, mert az előző kormányzat szűkítette le a Fidesz által kitalált oly nagyszerű és népszerű államilag támogatott hitelt és "hajszolta a tömegeket a hibás devizahitel-konstrukciókba." 
Végtörlesztés: tízmilliókat is spóroltak maguknak a képviselőkVégtörlesztés: tízmilliókat is spóroltak maguknak a képviselők (hvg.hu
Nemcsak a fideszesek, hanem azok az ellenzéki képviselők is éltek a kedvezményes végtörlesztéssel, akik nem szavazták meg azt. Kósa Lajos 58 millió helyett 42 milliót fizetett így vissza, Kocsis Máté is 15 milliót takarított meg. Ám hogy honnan volt pénzük a végtörlesztéshez, az a vagyonbevallásukból nem minden esetben derül ki. Csak egy év múlva derül ki a teljes igazság arról, hogy melyik képviselő élt a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével. Azt ugyanis január végéig igényelhették, a politikusok vagyonnyilatkozata viszont a 2011. december 31-i állapotokat tükrözi. 
Forintosítás: ébresztő, nem mentettek meg semmitől!Forintosítás: ébresztő, nem mentettek meg semmitől! (tozsdeforum.hu
Halogatom, mert annyira fontos, hogy valami grandiózusat terveztem írni, valamit, amitől mindenki hanyatt vágja magát. Aztán csak nem jött a nagy ihlet, így hát belekezdek, mert erről kötelező beszélni még akkor is, ha a bankok annyira nem is szeretnének. A forintosítás közel 1 millió hitelszerződést érintett és most következik az autóhitelek és személyi hitelek frontosítása. A devizahitel valamilyen formában mindenkit érint ügyfélként, családtagként vagy ismerősként. Ehhez képest az elmúlt hónapokban nem az ezzel kapcsolatos lehetőségekkel volt tele a média. 
Sosem volt ilyen drága a frankSosem volt ilyen drága a frank (index.hu
Kedd délelőtt új történelmi csúcsra emelkedett a svájci frank árfolyama. egy frank 216,77 forintba is került (az eddigi csúcs 216,5 forint volt). A forint az euróval és a dollárral szemben is tovább gyengül, nagyobb mértékben, mint a cseh vagy a lengyel pénz. A frank közben újabb rekordszintre erősödött az euróval szemben. A svájci frank árfolyama kedd reggel többször is átlépte a 216 forintos szintet. Úgy tűnt, itt megnyugszanak a kedélyek, ám nem ez történt: újabb forintgyengülési hullám indult, így fél 11 előtt nem sokkal 216,67 forintra, majd 216,77 forintig emelkedett az árfolyam. 
A DEVIZAHITELESEK FOGADÁST IS KÖTÖTTEK A PÉNZÜKRE - SZEGEDEN JÁRT JÁRAI ZSIGMONDA devizahitelesek fogadást is kötöttek a pénzükre - Szegeden járt Járai Zsigmond(szegedma.hu
Magyarország 1974 óta "játszotta" azt, hogy gazdaságának finanszírozására felvett hosszú távú hiteleinek törlesztőrészleteit újabb hitelek felvételével fizeti ki, a válság ennek a folyamatnak vetett véget. A lakossági megszorítások politikája helyett pedig az Orbán-kormány választott egy új utat a hiány lefaragására. Járai Zsigmond szerint az irány jó, de több kompromisszumon nyugvó, szélesebb körben megvitatott döntésekre lesz majd szükség. 
MAGYARORSZÁG CSATLAKOZÁSA AZ IMF-HEZ ÉS A VILÁGBANKHOZMagyarország csatlakozása az IMF-hez és a Világbankhoz (archivnet.hu
Magyarország csatlakozása a nemzetközi pénzügyi intézményekhez 1973 végén azért került ismét napirendre, mert egyrészt a románokat időközben felvették az IMF-be és a Világbankba (Magyarország és Románia között kimondatlanul is mindig folyt egyfajta versengés), másrészt 1972 októberében parafálták, majd 1973. március 6-án aláírták azt a pénzügyi egyezményt, amellyel Magyarország rendezte - a fejlett tőkés országok közül már csak az USA-val szemben fennálló - a háborús károkból és az államosításból adódó tartozását. Ezzel a csatlakozás elől elhárult a legfontosabb akadály. Ezt követően rövid idő múlva sikerült a háború előtti kötvényadósságok ügyére is pontot tenni. 
Így is lehet: eredeti árfolyamon váltják át a román frankhiteleketÍgy is lehet: eredeti árfolyamon váltják át a román frankhiteleket (168ora.hu
A svájci frankban felvett lakossági hiteleket eredeti árfolyamon váltják lejhitelre - az erről szóló törvénytervezetet egyhangúlag fogadta el a román képviselőház kedden. A jogszabály szerint a frankhitelesek adósságát azon a jegybanki árfolyamon kell a bankoknak lejre váltaniuk, amely a szerződéskötés napján volt érvényes. A képviselőházban elfogadott tervezetből törölték azt az előírást, hogy csak a jövedelmük 50 százalékánál nagyobb törlesztőrészleteket fizető frankhitelesek jogosultak az előnyös konverzióra. 
Szeptember 18-án ott a helyedSzeptember 18-án ott a helyed (youtube.com
Köztünk élő hazaárulókKöztünk élő hazaárulók (youtube.com
Így is lehet: eredeti árfolyamon váltják át a román frankhiteleketKényszerzubbonyt a parlamenti politikusoknak! (youtube.com)
LAST_UPDATED2