Payday Loans

Keresés

A legújabb

Mesés férfiak szárnyakkal PDF Nyomtatás E-mail
INGYEN FILM-SZÍNHÁZ AJÁNLATOK
2012. március 02. péntek, 19:29

replember22:45, Szombat (március 3.), m1 
Zsukovszkíj-Szénási-Lénárd: Mesés férfiak szárnyakkal

magyar színházi felvétel, 137 perc

rendező: Vidnyánszky Attila

szereplő(k):
Cserhalmi György
Ráckevei Anna
Trill Zsolt
Szűcs Nelli


A debreceni Csokonai Színház előadása felvételről

Ki ne álmodna arról, hogy repül? Ki ne vágyna elszakadni a földtől, a mindennapoktól? Ki ne szeretne együtt repülni angyalokkal, vagy megtalálni élete értelmét? Önmagát, Istent, a megváltást? Ezer évekkel ezelőtt is program volt ez, és ma is az. Csak éppen - bár a díszletek, a történelmi korok - változnak, az emberi jellemek nem annyira. Vidnyánszky Attila rendező különös víziója korokon átívelő, színes, szélesvásznú tablójában a néző önmagára ismerhet, és felmérheti: milyen magasra repítették képzelete szárnyai a térben: sikerülhet vajon e fenséges kalandban, az idő súlyát levetnie?

*
Mesés férfiak szárnyakkal
Premier Debrecenben
2010. november 25. csütörtök

„Az előadás teremtése egyúttal modellje is annak a heroikus, és sokszor utópisztikus küzdelemnek, amelyet az emberiség folytat tudatra ébredése óta, hogy elszakadhasson a Földtől, hogy kezével érinthesse az eget, sőt, eljuthasson valami számára teljesen ismeretlen világba" - mondja Vidnyánszky Attila, a debreceni Csokonai Színház Mesés férfiak szárnyakkal című előadásának rendezője.

A hónapokig tartó próbafolyamat, a 2010 november eleji műhelybemutatók, és az oroszországi Jaroszlavl fesztiválmeghívása után kerül színre a debreceni Csokonai Színházban a Mesés férfiak szárnyakkal. Az előadás különlegessége a helyszín is: a nézők a Csokonai Színház nagyszínpadán lévő forgón foglalnak helyet, és körülöttük zajlanak az színpadi események, miközben maga a nézőtér is forog.

A rendező 

- A Mesés férfiak szárnyakkal című előadásunk létrehozásának története nagyívű, szerteágazó, és fokozottan érvényes rá a színházi munkák esetében alkalmazott általános jelző - ízig-vérig közös alkotás - meséli Vidnyánszky Attila rendező. - Ebben az értelemben az előadás teremtése egyúttal modellje is annak a heroikus, és sokszor utópisztikus küzdelemnek, amelyet az emberiség folytat tudatra ébredése óta, hogy elszakadhasson a Földtől, hogy kezével érinthesse az eget, sőt, eljuthasson valami számára teljesen ismeretlen világba.

- Gagarin és Tyitov, Koroljov és Glusko, a szovjet űrprogram emblematikus figuráinak személyes sorsa és tragédiája számunkra valójában csak ürügyként szolgált ahhoz, hogy végigtekintsünk a fizikai magasságokat meghódítani vágyó ember történetén, kezdve Ikarosz és Daidalosz mítoszával Leonardo da Vinci találmányain át Ciolkovszkij tudományos és társadalmi utópiájáig, illetve a Transzcendenst megtagadó materialista világ látszólagos győzelméig.

- A próbafolyamat során számtalan gondolat és kérdés merült fel bennünk, és több előadásra való anyag halmozódott fel, amelyben Oleg Zsukovszkij költői szövegei mellett Szénási Miklós költő és Lénárd Ödön paptanár-író írásai is komoly szerepet kaptak, de az előadás minden résztvevője belehelyezte saját szellemi és lelki energiáit.

Gagarin és társai - Szénási Miklós író gondolatai

Repülünk mindnyájan. Van, ki géppel száll a föld fölé: csillogó, irtóztató méretű járműve ülésébe szíjazva, vagy ingatag kétfedelűvel vergődve felhőtől felhőig. Más könnyű sárkányszárnyakon, vagy tarka reklámokkal színezett hőlégballon kosarában kel útra. A legtöbben azonban csak álmainkban. Ahol szárny sem kell, hogy szálljunk a világ felett.
Hosszú út vezetett oda, hogy az ember géppel hasítson e világ fölött, majd eljusson oda, még tovább, még magasabbra, még messzebbre, ahonnan már semmi és senki nem képes visszatartani, s lebírva a gravitációt kiszakadhat a föld vonzásából.
Ez az álom volt az alapja annak a szövegnek, mely végül a Mesés férfiak szárnyakkal címet kapta a keresztségben, s melynek felhasználásával megszületett ez a meglepő váltásokkal és áthallásokkal teli színpadi alkotás.


A szerzőkről

Oleg Zsukovszkij színész, táncos, rendező-koreográfus és képzőművész. 1966-ban született Szibériában. A szentpétervári Vahtangov magániskolában, majd a GITIS-en (Szentpétervári Állami Színművészeti Főiskola) tanult színészetet és rendezést. Évtizedes tapasztalatot tudhat maga mögött a drámai művészetek, a fizikai színház, az erotikus musical, a pantomim, a bohócművészet, a báb széles skáláján. Játszott tereken, utcákon, kis és nagy színpadokon, hangárokban, lakásokon, klubokban és konténerekben. A Derevo-val, a Formalnij és az Akhe Színházzal létrehozott előadások, melyekben közreműködött, ötször nyertek első díjat, kétszer Totális Színház Díjat, valamint több Arany és Ezüst Medált az Edinborough Fringe Fesztiválon. 1997 óta Drezdában él. 1998 óta vezet műhelymunkát Oleg Kiszeljov programjában „Tudattalan a színpadon" címmel, diákoknak és profi színészeknek. 2003-ban alapította meg saját színházát, a LaPushkint-t. A debreceni Halotti pompa című előadás koreográfusa és egyik főszereplője.

Szénási Miklós 1967-ben született Debrecenben. Jelenleg lapszerkesztőként és újságíróként dolgozik. Verset és prózát is ír. Gyerekverseiben a svéd vonal hazai környezetbe ültetésével kísérletezett, mesekönyve Ha eljönnek a sárkányok címmel jelent meg. Folyóiratpublikációinak száma száz feletti, több alkalommal szerepelt Az év novellái antológiában. Fontosabb könyvei: Faustus tanársegéd úr, A kert, Boszorkányos széphistória.

Lénárd Ödön (1911-2003) piarista szerzetes, tanár, a kommunista hatalommal való szembenállása miatt három koncepciós perben is elítélték. 1936-ban szentelték pappá. Tanított Budapesten, Kecskeméten, Szegeden. 1945-től az Actio Catholica titkáraként feladatai közé tartozott az iskolák államosítása ellen indított mozgalom ügyeinek intézése. Emiatt 1948-ban államellenes izgatás címén hat évi börtönre ítélték, 1953-as szabadulása után mivel nem tette le az államesküt, nem kapott egyházi beosztást. Ezután triciklis kifutóként dolgozott az Óbudai Cipőjavító Szövetkezetnél, majd annak megszűnése után, 1961-től vízóra-leolvasó volt. 1961-ben újra letartóztatták és összeesküvés címén hét és fél év börtönre ítélték, majd 1963-ban amnesztiával szabadult, és adminisztrátorként dolgozott. 1966-ban ismét letartóztatták és először nyolc, majd összes eddigi ítéletét összevonva tizenkilenc évre ítélték. 1977-ben VI. Pál pápa személyes közbenjárására engedték szabadon. 1979-től előbb Budapesten, majd 1985-től Kismaroson vezette az illegálisan alakult ciszterci nővérek közösségét. Haláláig a katolikus papok politikai pereinek kutatásával foglalkozott. Börtönben írt verseit, színműveit, írásait halála után kezdték publikálni.


MESÉS FÉRFIAK SZÁRNYAKKAL
Oleg Zsukovszkij - Szénási Miklós - Lénárd Ödön szövegei alapján rendezte Vidnyánszky Attila

Cserhalmi György
Ráckevei Anna
Trill Zsolt
Szűcs Nelli
Oleg Zsukovszkij
Kristán Attila
Tóth László
Mercs János
Bakota Árpád
Rácz József
Ivaskovics Viktor
Pál Lajos
Pál Eszter

Dramaturg: Kozma András
Díszlet- és jelmeztervező: Alexandr Belozub
Színpadi festmények: Gennagyij Gogoljuk
Rendezőasszisztens: Jóvér Csaba
Súgó: Pethő Zsuzsanna
Ügyelő: Karl József

Rendező: Vidnyánszky Attila

Bemutató: 2010. november 26.
Csokonai Színház - nagyszínpad
http://szinhaz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=39439:meses-ferfiak-szarnyakkal&catid=3:videk&Itemid=18
____________________________________________________________________________________
Vidnyánszky Attila
FILM:
Csokonai Vitéz Mihály: Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak (szín., magyar színházi felv.) (TV-film) rendező
Liliomfi (TV-film) rendező
Line Knutzon: " Közeleg az idő" (komédia) (TV-film) rendező
Zsukovszkíj-Szénási-Lénárd: Mesés férfiak szárnyakkal (magyar színházi felv.) (TV-film) rendező Vetítik: M1: Szombat (Március 3.) 22:45
A szarvassá vált fiú (szín., magyar film, 2012) rendező
Madách: Az ember tragédiája (szín., magyar színházi felv., 2011) (TV-film) rendező
Díjkiosztó Gála (2009) (TV-műsor) rendező
Mezzo Operaverseny és Fesztivál (2009) (TV-film) rendező
T. S. Eliot: Gyilkosság a székesegyházban (szín., magyar színházi felv., 2009) (TV-film) rendező
A medve (magyar tévéjáték, 2007) (TV-film) rendező, dramaturg
Liberté '56 (szín., magyar zenés dráma, 2007) rendező Liberté '56 DVD
Hobo - Kötéltánc (szín., magyar koncertf., 2006) (TV-film) rendező
Csokonai: Dorottya (szín., magyar színházi felv., 2001) (TV-film) rendező
Dmitrij Sosztakovics: Kisvárosi Lady Macbeth rendező

SZÍNHÁZ:

A három nővér rendező
bemutató: 2003. augusztus 15. Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház (Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház)
A katona története rendező
bemutató: Magyar Állami Operaház
A nürnbergi mesterdalnokok rendező
bemutató: 2006. május 20. Magyar Állami Operaház
A róka rendező
bemutató: Magyar Állami Operaház
A sasfiók rendező
bemutató: 2007. december 7. Csokonai Színház
A végzet hatalma rendező
bemutató: 2007. március 30. Csokonai Színház
A végzet hatalma rendező
bemutató: 2007. november 3. Magyar Állami Operaház
Ahogy tetszik rendező
bemutató: 2009. november 13. Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház (Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház)
Álszentek összeesküvése rendező
bemutató: 2002. március 21. Új Színház
Asszony a fronton rendező
bemutató: Kék Produkció
Az akasztottak balladája rendező, szerző
bemutató: 2002. november 10. Új Színház
Az ember tragédiája rendező
bemutató: 2008. június 26. Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház (Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház)
Az ember tragédiája rendező, dramaturg
bemutató: Szegedi Szabadtéri Játékok - Dóm tér
Az ember tragédiája rendező
bemutató: 2012. március 2. Csokonai Színház CSOKONAI SZÍNHÁZ - Debrecen
március 2. (péntek) 19:00 (Csokonai Vitéz Mihály bérlet)
március 4. (vasárnap) 19:00 (Thúróczy Gyula bérlet)
március 7. (szerda) 18:00 (Lontay Margit bérlet)
március 8. (csütörtök) 18:00 (Ady Endre bérlet)
március 9. (péntek) 19:00 (Horváth Árpád bérlet)
március 20. (kedd) 19:00 (Bertók Lajos bérlet)
március 22. (csütörtök) 19:00 (Lendvay Márton bérlet)

Az orr rendező
bemutató: 2003. december 19. Magyar Színház
Ballada a senki fiáról rendező, díszlet
bemutató: 2003. március 18. Új Színház
Bánk bán rendező
bemutató: 2002. december 14. Nemzeti Színház
Bánk bán rendező
bemutató: Csokonai Színház
Bolha a fülbe rendező
bemutató: 2001. október 13. Új Színház
Borisz Godunov rendező
bemutató: 2010. április 23. Csokonai Színház
Circus Hungaricus rendező
bemutató: 2009. október 11. Budapesti Kamaraszínház - Tivoli
Circus Hungaricus rendező
bemutató: Békés Megyei Jókai Színház
Csárdáskirálynő művészeti vezető
bemutató: 2007. május 11. Csokonai Színház
Csattanuga Csucsu rendező
bemutató: 2007. február 3. Csokonai Színház
Csavargók tízparancsolata rendező
bemutató: 2008. március 28. Csokonai Színház ANNA GRAND HOTEL - Balatonfüred
március 17. (szombat) 19:00

Dekameron (Sólyompecsenye) rendező
bemutató: 1995. szeptember 16. Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház (Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház)
Dorottya rendező, színész
bemutató: 2000. június 2. Kisvárdai Várszínház
Egyfelvonásosok rendező, színpadra alkalmazta
bemutató: 1997. november 12. Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház (Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház)
Énekes madár rendező
bemutató: 2009. március 20. Komáromi Jókai Színház
Farkashajsza rendező
bemutató: 2005. február 8. Klauzál Gábor Budafok Tétényi Művelődési Központ
Forgatókönyv egy vadászathoz rendező
bemutató: 2004. augusztus 19. Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis
Godot-ra várva rendező
bemutató: 1994. május 15. Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház (Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház)
Gyilkosság a székesegyházban rendező
bemutató: 2009. augusztus 22. Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház (Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház)
Halotti pompa rendező, színpadra alkalmazta
bemutató: 2008. szeptember 12. Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis
Háry János rendező
bemutató: 2011. április 29. Csokonai Színház
Hobo: Vadászat rendező-koreográfus
bemutató: 2003. augusztus 1. Esztergomi Nyári Játékok 2004.
Jenufa rendező
bemutató: 2004. március 13. Magyar Állami Operaház
Karnyóné rendező
bemutató: 2002. augusztus 6. Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház (Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház)
Kaszás Attila Emlékest rendező
bemutató: 2008. március 16. Nemzeti Színház
Kioldás rendező
bemutató: 2002. július 5. Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis
Kioldás - Tanulmány egy végkifejlethez rendező
bemutató: Levelek a háborúból - Nemzetközi Színházi Minifesztivál
Kisvárosi Lady Macbeth rendező
bemutató: Magyar Állami Operaház
Közeleg az idő rendező
bemutató: 2005. május 14. Új Színház
Látja Isten, hogy állok a napon rendező
bemutató: 2010. november 7. Budapesti Kamaraszínház - Ericsson Stúdió BUDAPESTI KAMARASZÍNHÁZ - ERICSSON STÚDIÓ - Budapest
március 10. (szombat) 19:00 Jegyvásárlás
március 23. (péntek) 19:00 Jegyvásárlás
április 19. (csütörtök) 19:00
április 25. (szerda) 19:00

CSOKONAI SZÍNHÁZ - Debrecen
március 19. (hétfő) 19:00
március 20. (kedd) 19:00

Leánykérés rendező
bemutató: 2007. május 3. Magyar Színház
Liberté ' 56 rendező
bemutató: 2006. október 20. Csokonai Színház
Liliomfi rendező
bemutató: 2007. július 23. Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház (Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház)
Liliomfi rendező
bemutató: 2007. szeptember 21. Csokonai Színház
Ludas Matyi rendező
bemutató: 2011. január 21. Csokonai Színház
Mária rendező
bemutató: 2011. december 11. Csokonai Színház
Mavra rendező
bemutató: Magyar Állami Operaház
Mesés férfiak szárnyakkal (Gagarin) rendező
bemutató: 2010. november 26. Csokonai Színház
Moliere rendező
bemutató: 2008. november 14. Veszprémi Petőfi Színház
Peter és Jerry rendező
bemutató: Csokonai Színház
Peter és Jerry - Állatkerti történet rendező
bemutató: Csokonai Színház CSOKONAI SZÍNHÁZ - Debrecen
március 9. (péntek) 19:00

Ribillió Rómában (Dundo Maroje) rendező
bemutató: 2008. október 3. Csokonai Színház
Roberto Zucco rendező
bemutató: 2003. október 4. Új Színház
Sardaffass, a hímboszkorány rendező
bemutató: 2000. július 13. Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis
Sardaffass, a hímboszorkány - A lidérc, mint megvilágosodás rendező
bemutató: Művészetek Völgye
Sardaffass a hímboszorkány - A lidérc, mint megvilágosodás rendező
bemutató: 2005. március 1. Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház (Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház)
Shakespeare koszorú rendező
bemutató: Gyulai Várszínház
Szarvassá változott fiú - kiáltás a titkok kapujából rendező
bemutató: 2003. július 2. Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház (Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház)
Téli rege rendező
bemutató: 2001. december 7. Magyar Színház
Tóték rendező
bemutató: 2004. július 7. Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház (Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház)
Tudod, hogy nincs bocsánat rendező
bemutató: 2005. január 7. Új Színház BUDAPESTI KAMARASZÍNHÁZ - ERICSSON STÚDIÓ - Budapest
március 27. (kedd) 19:00 Jegyvásárlás
április 24. (kedd) 19:00

Turandot rendező
bemutató: 2009. május 15. Csokonai Színház MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPAD - Budapest
augusztus 10. (péntek) 20:30 Jegyvásárlás
augusztus 12. (vasárnap) 20:30 Jegyvásárlás

Úrhatnám polgár zene
bemutató: 2003. május 2. Új Színház
Úri muri rendező
bemutató: 2008. február 15. Csokonai Színház
Vadászat rendező
bemutató: 2005. április 21. Magyar Színház
Vadászat rendező
bemutató: 2009. január 16. Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház (Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház)
Veszedelmes viszonyok rendező, színpadra alkalmazta
bemutató: 2000. november 4. Magyar Színház
Világvége szerelem rendező
bemutató: 2011. március 11. Csokonai Színház CSOKONAI SZÍNHÁZ - Debrecen
március 14. (szerda) 19:00

LAST_UPDATED2