Payday Loans

Keresés

A legújabb

Zokogó ​majom - Egy élhetetlen család kálváriája PDF Nyomtatás E-mail
Az én internetes könyvtáram
2017. január 20. péntek, 11:07
Képtalálat a következőre: „zokogó majom”

Zokogó ​majom

Egy élhetetlen család kálváriája

A ​​Zokogó majomban egy élhetetlen család kálváriáját akartam elmondani, de ez a család oly népes, hogy tagjai, álom és ébrenlét határán, a legkülönfélébb emberekbe ütköznek. Így hát a regény, amely sok párhuzamos sorsból szövődik, szükségszerűen társadalmi regénnyé terebélyesül, a két világháború közötti időszak s a felszabadulás utáni első évtized freskójává válik. 
Hőseim, kívül rekedvén a városon s minden szervezett életformán, már csak a látomásaikban tudnak megkapaszkodni, s azon a keskeny ösvényen indulnak el, amelyet kinek-kinek megvilágít a mellére akasztott lámpása. 
Ezt a képzelgésre épülő családot csak az anya ereje és erkölcsi tisztasága mentheti meg a teljes széthullástól. Mint egy új matriarchatusban, ő veszi kézbe a család irányítását, ő a kenyérkereső és a lelki oltalmazó a nagy tűzvész és a pusztító ínség idején. 
Szánékom szerint nem törekedtem a kolozsvári külnegyedek kemény szociografikus rajzára, még ha az idő tetten érhető is regényemben. Nem arra figyeltem, hogy az emberek mit esznek, hanem hogy mire vannak kiéhezve; nem azt néztem, hogy a földön alszanak-e vagy ágyban, hanem azt hogy miről álmodnak. És még társadalmi helyzetüknél is jobban izgatott az a rádöbbenés, hogy mindig ezek az egyszerű emberek érezték át leggyötrőbben a lét súlyát, az egszeri életet, s hogy még tragikomikus tévelygéseik közben is szüntelen megigazulásra törekedtek. 
Épp ezért a történelmet őbennük igyekeztem ábrázolni, s ami a kulisszák mögött történt, azt sajtókivágásokba sűritve építettem be a különböző történelmi szakaszok közé. 
(Bálint Tibor)

Eredeti megjelenés éve: 1969

Képtalálat a következőre: „zokogó majom”

Hangoskönyvtár

http://www.mvgyosz.hu/hangoskonyvtar-szolgaltatasok

 

Bálint Tibor Zokogó majom Varanyi Lajos 1434 25 2

 

 

+

Képtalálat a következőre: „zokogó majom”

Zokogó majom
színes, magyar tévéfilmsorozat, 1978 (12)

Leírás
Egy élhetetlen család kálváriája

Egy erdélyi magyar munkáscsalád tagjai, akik a társadalom perifériáján tengődnek, 
nem tudnak a nyomorból kikerülni. A férj pékmester, gyakran munkanélküli. Feleségét 
és öt gyermekét nem tudja eltartani.

http://indavideo.hu/video/Zokogo_majom_01_1978

 

 

 

 

 

 

LAST_UPDATED2