Payday Loans

Keresés

A legújabb

Gigantizmus (óriásnövés) PDF Nyomtatás E-mail
Az emberi test
2016. november 27. vasárnap, 07:53

Képtalálat a következőre: „gigantizmus”

Gigantizmus (óriásnövés) és akromegália Szerző: Hipofízis.hu

A növekedési hormon túltermelődését gyermekkorban gigantizmusnak (óriásnövésnek) hívjuk, felnőttkorban az akromegália kifejezéssel illetjük.

A betegség lényege, hogy az agyalapi mirigy (hipofízis) túlzott mennyiségű növekedési hormont állít elő egy jóindulatú daganat következtében.

Gigantizmus esetén a gyermeknél túlzott mértékben termelődik a növekedési hormon, a gyermek nagyon magas lesz. Szembeötlően nagyobbá válik kortársaihoz képest, ráadásul ezt a látványos növekedést viszonylag gyorsan éri el.

Gyakori, hogy a fejét előrehajtja, úgy kell rászólni, hogy húzza ki magát.

A gyerek végtagjai meg térde fájdalmaira és ujjai zsibbadására sokszor panaszkodik. Hátfájdalom, esetleg gerincferdülés jelentkezik nála. Erőteljesebben szőrösödik, gyakran és rendkívül kellemetlen, "orrfacsaróan szúrós" testszaggal izzad,  akkor is ha nincs fokozott fizikai igénybevételnek kitéve.

Küzdhet alvászavarral, gyakori fáradékonysággal. Kéz- valamint testmozdulatai durvák, ügyetlenek lehetnek. Némely esetben késik a pubertás kor, van, hogy a nemi szervek fejlődése elmarad. Szintén ritkán, de a mellkas hordó alakot vehet fel s a hibás hormonális folyamatok miatt lila foltok tarkíthatják, mintha megverték volna vagy nagyon megütötte volna magát. A fogak szétállhatnak, köztük pedig tágak lehetnek a rések. Gyakori, erős fejfájás valamint homályos- illetve kettőslátás szintén tünet lehet.

Akromegália Gigantizmus

A felnőtteknél már lezárult a csontképződés szakasza, ezért ők nem lesznek magasabbak, mivel a csontjaik a gyermekekével szemben már nem képesek nyúlni. Akromegália (acromegalia) esetén a hormonhatásnak kitett csontozat deformálódik. Főleg az arcon észlelhetők látványos változások: torz arcvonás, nagyobb orr, előreugró áll alakul ki. Felnőtteknél a fej, a kéz és a láb méretének hirtelen növekedése lehet figyelmeztető jel (nagyobb méretű cipő, zokni, kalap, kesztyű, gyűrű kell). Mivel a gégeporc meg a nyelv szintén nagyobb lesz a hang elmélyül.

Férfiaknál potenciazavarok, nőknél a ciklus akadozása vagy megszűnése illetve meddőség lép fel. Hízás, erős testszag, fokozott szőrnövekedés valamint látászavar jelentkezhet. Migrén és szívproblémák, gerincferdülés is előfordulhatnak. A nagy súly miatt az akromegáliás embernek gyakran fáj a térde. Akárcsak a gyerekeknél a fej gyakori előrehajtása lehetséges. Az akromegália sokszor jár a prolaktin hormon túltermelődésével, így a betegeknél tejfolyás léphet fel. Az emlő váladékozása terhességi és szoptatási időn túl mindig kóros folyamat. Akromegália esetén bizonyos betegségekre való hajlam növekszik, például magas vérnyomás, cukorbetegség, pajzsmirigybaj, szívprobléma.

A betegség diagnosztizálását és kezelését endokrinológus orvos végzi. A növekedési hormon túltermelődését legtöbb esetben az agyalapi mirigy jóindulatú daganata (hipofízis adenóma) okozza, mely szakszerű orvosi ellátást igényel. Kezelés nélkül a beteg életkora az átlagosnál rövidebb lesz, viszont megfelelő ellátással hosszabbodik a beteg élethossza és az életminősége is jobbá válik. (Hipofízis.hu)


Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/endokrin/1184/gigantizmus-oriasnoves-es-akromegalia

Keresési eredmények

Gigantizmus (óriásnövés) és akromegália - WEBBeteg

www.webbeteg.hu › Endokrin betegségek › Cikkek
2014. jan. 6. - Gigantizmus esetén a gyermeknél túlzott mértékben termelődik a növekedési hormon, a gyermek nagyon magas lesz. Szembeötlően ...

Akromegália és gigantizmus - Budai Endokrinközpont

www.endokrinkozpont.hu/akromegalia-es-gigantizmus
Akromegália és gigantizmus. A növekedési hormon túltermelése túlzott növekedéssel jár. Ezt az állapotot gyermekkorban gigantizmusnak, felnőttekben ...




Mi van a gigantizmus hátterében? - Napidoktor

napidoktor.hu/korkep/mi-van-a-gigantizmus-hattereben/
2012. febr. 23. - A zavar miatt rövid idő alatt a testmagasság nagymértékben meghaladja az átlagosnak tekinthető szintet. A gigantizmus oka tehát hormonális ...

Gigantizmus tünetei és kezelése - HáziPatika.com

www.hazipatika.com › Betegségek A-Z › Hormonbetegségek
gigantizmus, amely egy ritka hormonális megbetegedés, a gyerekkorban, a növekedés befejezése előtt jelentkezik, kórosan gyors és kórosan magas növés.

Így néz ki a gigantizmus - HáziPatika

www.hazipatika.com › Napi egészség › Belgyógyászat
2016. nov. 8. - gigantizmus egy ritka hormonális megbetegedés, a gyerekkorban, a növekedés befejezése előtt jelentkezik, kórosan gyors és kórosan ...

12 év szenvedés után hunyt el az óriásnő | BorsOnline - Sztárhírek ...

www.borsonline.hu/aktualis/12-ev-szenvedes-utan-hunyt-el-az-oriasno/57322
2013. jan. 15. - Tanya eset volt az egyik legsúlyosabb akromegália, vagyis gigantizmus, amit valaha diagnosztizáltak: a szerencsétlen lány 12 év alatt 172-ről ...

Akromegália, gigantizmus - Dr.Czirják Sándor,MTA doktora-OITI ...

agydaganat.info/akromegalia.php
Akromegália és gigantizmus. A növekedési hormon túltermelődése túlzott, úgynevezett "óriásnövéssel" jár. Ezt az állapotot gyerekkorban gigantizmusnak ...

Gigantizmus - Patikapédia

patikapedia.hu/gigantizmus
... tehát arányosak marad a testalkat. A gigantizmus hátterében a fokozott növekedési hormontermelés mellett, a hipofízisdaganat (agyalapi mirigy) is állhat.

Növekedési hormon – Wikipédia

https://hu.wikipedia.org/wiki/Növekedési_hormon
Túlműködése gyermekkorban óriásnövést (gigantizmus) okoz. Jellemző a 190-260 cm-es testmagasság. A szakirodalom 260 cm magas óriást is megemlít.

LAST_UPDATED2