Payday Loans

Keresés

A legújabb

Csodakövek a Bükkben PDF Nyomtatás E-mail
Magyar "pogány" ősvallás - Magyar népi hiedelmek/kereszténység
áczy András bemutatja: Csodakövek a Bükkben

Váczy András bemutatja: Csodakövek a BükkbenNyugat felé, Miskolctól húsz kilométerre a Bükkben, hegyekkel körbezárt völgykatlanban van egy kis község: Bükkszentkereszt. Lenyűgöző szépségű kirándulóhely, szubalpin gyógyhely, a helyi hegyvidéki klíma jó hatással van a légúti-, a pajzsmirigybetegségben és a vérszegénységgel szenvedőkre. 
Arról nem szólva, hogy csodakövekre lelhetünk...


Maga a Bükk-hegység, és benne Bükkszentkereszt, kőzettani és ásványtani szempontból kivételes adottságú, ráadásul egy energia-háromszög csúcsán fekszik.

Váczy András bemutatja: Csodakövek a Bükkben

A falu határában azon a ponton legintenzívebb a sugárzás, ahol furcsa formájú, különleges, világszerte is páratlan, gyógyító erejű kövek találhatók.

Váczy András bemutatja: Csodakövek a Bükkben

Persze, hogy a már-már transzcendens természeti jelenség foglalkoztatja a geológusokat, a természetgyógyászokat és az ezoterikában járatos szakembereket. Valamennyien a maguk módszerei szerint kutatják, keresik és értelmezik a kövekből áradó rejtélyes gyógyítás titkát.

Váczy András bemutatja: Csodakövek a Bükkben

A helybéliek a gyógyító köveket egyszerűsítve Boldogasszony-kövének nevezik. Ősi legenda vagy/és népszokás húzódik meg a háttérben. Két legenda kering a kövek körül. Egyik újszövetségi gyökerű. Amikor Jézus meghalt, Mária a fia halála okán nagy szomorúságában és gyászában nekivágott a nagyvilágnak. Amikor Bükkszentkereszt (régi nevén Újhuta) határán lévő kiserdőbe ért, kimerülten leült egy kőre. Ez a kő megpuhult alatta, és amikor felállt, majd folytatta útját, megkeményedett, de megőrizte Mária ülése nyomát.

Váczy András bemutatja: Csodakövek a Bükkben

A másik legenda szerint a húsz kilométere lévő kácsi búcsúra igyekvő hívők a Boldogasszony-kőnél gyülekeztek (meeting point), az otthon maradottak pedig ott várták őket. Amikor a búcsúsok megérkeztek, leültek a kőre, hogy kipihenjék a búcsú és az út fáradalmát. Ahogy ott ücsörögtek, bizony kiszállt belőlük a napi gyűrődés, s pihenten érkeztek haza.

Váczy András bemutatja: Csodakövek a Bükkben

Többek racionális magyarázatot keresnek a tapasztalati tényen alapuló gyógyító erő jelenségére. Ismeretes, hogy a hegységen uránvonulat húzódik végig, ám uránt bányászni gazdaságilag nem éri meg. Viszont a vonulatból rádiumsugárzás terjed, és ez a sugárzás jótékony hatással van a betegségek csökkentésére. Alátámasztja ezt a tényt az is, hogy a csak rádiumsugárzású környezetben termő növények, füvek Bükkszentkereszten is kinőnek a földből. Mi több, nyugalom, stresszt enyhítő érzés keríti hatalmába azt, aki átölel egy ottani fát.

Váczy András bemutatja: Csodakövek a Bükkben

Legendán és különféle magyarázatokon túl annyi bizonyos, hogy az évek alatt összegyűlt pozitív tapasztalat nyomán valóságos zarándoklat alakult ki: hívők és nem hívük egyéni és szervezett túracsapatai indultnak messze tájakról a kövekhez. Mivel ahány kő, annyiféle betegség gyógyítására hat jótékonyan, a gyakorlott látogatók térképpel a kezükben keresik meg a nekik legjobb köveket.

Váczy András bemutatja: Csodakövek a Bükkben

Elég néhány percet megpihenni valamelyik kövön, az ember egész lényével érzi a békét, a nyugalmat, a testet és lelket elárasztó, erősítő energiát.

Váczy András bemutatja: Csodakövek a Bükkben

Ráadásul a mindennapok zajától távol, a meghatóan szép tájon tett séta önmagában is kedvezően hat a szellemi és testi egészségre.

Váczy András bemutatja: Csodakövek a Bükkben

Váczy András - gil.hu